Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar => Ämnet startat av: Tuve skrivet 05 maj-08 kl 20:43
-
Jag la ägg från kylskåpet till mina höns när de började ruva, jag var lite oförberedd. Kläckfrekvensen blev typ 20%. ::)
Hur ska man göra för bästa resultat?
-
Jag har mina i källaren. Typ runt 10-15 grader varmt och får full pott :)
-
Jag har mina i källaren. Typ runt 10-15 grader varmt och får full pott :)
På vilket håll ligger de, vippar du på dem, hur länge sparar du?
-
Jag ställer mina kläckägg med spetsen nedåt i en vanlig äggbricka, sedan pallar jag upp ena sidan så att äggens vinkel blir ca. 45 grader. Jag vrider dom ett halvt varv morgon och kväll, 8-15 grader är lämplig temperatur
-
Mina hade jag i kylskåpet och jag fick 7 av 8!!! De stod i vanliga äggkartonger och jag vände dem 2 ggr/dag. Men de kläcktes på dag 24+25, kanske för att de låg i kylskåpet???
-
På vilket håll ligger de, vippar du på dem, hur länge sparar du?
I en äggkartong men spetsen neråt. Puttar dem så att de tippar 2 ggr/dag åt sidorna. Upp till 12 dar ligger de utan problem, längre har jag inte testat. Funkar jättebra.
-
Personligen skulle jag inte rekomendera att ha avelsäggen i ett kylskåp. Det är oftast aldeles för kallt, en sval möjligen. Jag förvarar mina liggande på en bricka i skafferiet. Alltså lite svalare än normal rumstemperatur. Vänder dem varje dag och sparar dem i 10 dagar. Det är enkelt att veta om de är vända och hur gammla de är om man skriver datum på ena sidan. Jag tror att man kan ha dem lite längre än så men jag brukar inte ta äldre ägg. Innan jag lägger dem till hönan märker jag dem med ett kraftigt blyertsstreck runt hela magen så det är enkelt att plocka undan eventuella ägg som kommer till under hönan. Då är det bara att lyfta lite på hemme, helvita ägg =plocka bort.