Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Norrsken skrivet 19 apr-08 kl 15:33

Titel: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 19 apr-08 kl 15:33
Jag är så nyfiken på surkål, hur det ska smaka, och hur man använder det. För nåt år sen köpte jag en burk surkål (minns inte märke) i affären, men den var inte lite sur! Smaken kunde närmast liknas vid ättika. Jag tänkte att det kanske inte var den bästa surkålen. Har hört att kung markattas surkål ska vara bra, men den har jag aldrig hittat i nån affär. Så för några dar sedan köpte jag surkål på metallburk, av märket rainbow. Smaken var svår att beskriva, men jag kan inte säga att den var speciellt god. Jag använde lite i en gryta, och det blev väl helt okej, efter kryddning och så.

Så nu är jag fundersam om jag har haft otur, eller om jag helt enkelt inte gillar surkål! Det verkar ju vara ett bra sätt att ta tillvara kål, så jag funderar på om huruvida det är värt att lära sig att syra? Nu blev detta inlägg kanske virrigt. Men vad jag undrar är om nån har tips på om man kan köpa surkål som är "representativt" i smaken, så jag kan utvärdera det på ett rättvist sätt.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 19 apr-08 kl 15:39
Burkkonserverad (upphettad) surkål och färsk surkål smakar inte heller likadant. Den färska är godare. Du får helt enkelt testa tills du vet vad du tycker. Eller gör egen surkål - läckert!
Titel: SV: surkål
Skrivet av: bacchus skrivet 19 apr-08 kl 15:52
Efter att ha bott i Wien i nästan 10 månader så har det blivit en hel del surkål äten. Här nere används den mest som kompliment eller ersättning för potatis. En vanlig rätt är Schweinsbraten med surkål och knödel. Knödeln är mer eller mindre en potatisbulle formad som en boll, och Schweinsbraten är nått som liknar fläskkarré. Det hela serveras helt enkelt som en köttbit, en knödel och en stor hög surkål till det.

En annan vanlig rätt med surkål är en tallrik med två korvar och en hög surkål, till det endast ketchup och senap.

Så det vanligaste här är helt enkelt att lägga en hög på talriken brevid den övriga maten. Surkålen brukar alltid serveras lätt uppvärmd.

Om jag inte minns helt fel så fick jag surkålen serverad på liknande sätt i München när jag var där för en massa år sen.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 19 apr-08 kl 19:01
Förresten kan man skölja av alltför sur surkål. Tyckte min syrade rödkål var lite för sur, särskilt som sallad, så den sköljde jag. F ö finns det massor av surkålsrecept, gratänger, stekt som typ råraka, tillsammans med (helst tysk) pasta. Kolla på nätet.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 19 apr-08 kl 20:03
Det jag är mest nyfiken på är hur "riktig" surkål smakar. Så att man vet hur det "ska" smaka om man testar att göra själv. Och, så klart, för att utröna om det är värt att lära sig göra själv! Jag använder mycket vitkål i matlagning, och, den dag jag har mer odlingsmöjligheter så vill jag gärna ge mig på att försöka odla vitkål. Och då behöver man ju nåt bra sätt att konservera den. Och då är ju just mjölksyrning ett ypperligt sätt har jag förstått! Men jag kanske får köpa nåt kålhuvud och prova syra innan jag sätter igång att odla vitkål i allt för stor skala ;)
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Skytten skrivet 19 apr-08 kl 20:24
Jag brukar packa strimmlad vitkål i en jäshink och bara låta den stå, surkålen blir fin och när den smakar som bäst fryser jag in den.  Hela blad syrade blir väldigt gott som koldolmsomslag.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 19 apr-08 kl 20:34
Jag brukar packa strimmlad vitkål i en jäshink och bara låta den stå, surkålen blir fin och när den smakar som bäst fryser jag in den.  Hela blad syrade blir väldigt gott som koldolmsomslag.

Jäshink, är det samma sak som syrningskruka? (inte för att jag kan nåt direkt om syrning, men ajg har sett nån sån där kruka på bild i alla fall)
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Skytten skrivet 19 apr-08 kl 20:40
Jäshinken är av plast och brukas vanligen för vintillverkning.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 19 apr-08 kl 20:47
Första gångerna gjorde jag surkål i syrningskruka och flyttade över till mindre burkar efter ett tag. Men det fick bara plats ca 8 kg vitkål i den och i höstas köpte jag en säck på 10 kg vitkål och en på 10 kg rödkål i butiken (för nu bor jag i hus och har mer plats). Sen läste jag på lite olika artiklar om syrning och kom fram till att det gick nästan lika bra med plasthink, fast då flyttade jag över innehållet till burkar tidigare och lät det syras färdig där i lite under rumstemperatur (rum utan egen värme i modern källare). Sen ställde jag ut glasburkarna i källarschaktet utanför fönstret (med plastmattor över och under och tillskrynklade tidningar emellan), för att syrningen skulle avstanna (det var ju senhöst/vinter). Där höll de sig tills de tog slut i februari.

obs. Plasthinkarna var tänkta för livsmedel. Fick leta i evigheter innan jag hittade såna.

Tillägg 2: Jag syrar för det är en bra och enerigsnål konserveringsmetod. Det kan ju hända att elen fortfarande är så billig i Sverige att man kan kosta på sig stora frysar och frysa ner både sylt, saft och surkål (har läst om alla varianterna på forumet), men jag tycker att det är en klar pluspunkt att dra ner på energiförbrukningen även om man har råd med elräkningen. Och utanför Sverige är elen dessutom dyr.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 19 apr-08 kl 22:38
Tillägg 2: Jag syrar för det är en bra och enerigsnål konserveringsmetod. Det kan ju hända att elen fortfarande är så billig i Sverige att man kan kosta på sig stora frysar och frysa ner både sylt, saft och surkål (har läst om alla varianterna på forumet), men jag tycker att det är en klar pluspunkt att dra ner på energiförbrukningen även om man har råd med elräkningen. Och utanför Sverige är elen dessutom dyr.

Ytterligare en poäng, varför jag hoppas att jag gillar surkål...
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Skytten skrivet 19 apr-08 kl 22:47
Elen är faktiskt dyr i Sverige, och visst ska det sparas, men det kostar inte multum att FYLLA frysen,
en halvfull  frys drar inte hälften.  10 kilo surkål lär inte kosta en femma.
Den fryses först när den är till belåtenhet.
Jag bränner ca 600:-/år på frys och det är ca mer än en kubikmeter utrymme.
Mitt förråd av surkål är tänkt att räcka ett år.

Titel: SV: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 19 apr-08 kl 23:10
Med tanke på surkål och frysutrymme. I sverige (eller, ja, norra delen i alla fall, där jag tänker bo) har vi ju fördelen att ha frystemperatur utomhus vintertid. Har man då en frysbox, så går ju minimalt med värme åt när man öppnar och så. Det man förvarar i frysen är väl till stor del kött och fisk och sånt. Det förbrukar man ju under vintern, så, om man behöver frysa surkål kan man ju göra det ute, och sen lägga ner i frysen när man får plats över från sånt man ätit upp! Vore inte allt för dumt tillvägagångssätt tycker jag! För vitsen med att syra grönsaker är väl att de skall hålla ett bra tag?!
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Gruff skrivet 19 apr-08 kl 23:32
Frysa surkål? Varför då? Vår stora kruka står i skafferiet. Jag plockar ur det som går åt till två veckor ungefär, lägger tillbaka täckbladen och tyngderna, trycker till så vätskan täcker, ser till att pepparroten (mot mögel) flyter och stänger till nästa gång. Den sista är oftast finast. Syrligt mogen och frisk. Då är den ett halvår.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Skytten skrivet 20 apr-08 kl 06:49
Surkålen brukar bli "färdig" på ca   två månader och blir riskfylld att förvara över sex månader, frysen garanterar att det inte blir dåligt.  Jag syrar inte i första hand för konserveringen, utan för att  kålen är godare (nyttigare) syrad. Kålhuvud kan annars förvaras ganska länge i kyla.
Vintervädret kan jag inte förlita mig på, har inte havft minusgrader mer än några gånger denna vinter.

Jag använder frys mycket, 20 ankor, 12 gäss, en gris, mm mm. Hackar tom min gula lök och fryser in, för att garantera att den inte blir dålig, lätt att ta vad man behöver sen och snabbt fixat, en gråt om året. Det går oxå att frysa deg efter storbak och snabbt få fram "nybakat".

Jag skulle inte vilja bo i en köldhåla, men var det ständigt kallt, skulle jag naturligtvis använda mig av det.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Byracka skrivet 20 apr-08 kl 08:38
Det första som slog mig när jag smakade min egen surkål var hur "torr" den var, med sockret bortjäst .
 

Även jag syrar först och främst för smakens skull. jag har provat lite olika varianter, godast att ha i matlagningen var en ganska salt historia med vitkål, lök och morot i bitar.
Jag syrar mest i rostfritt eller plasthinkar av livsmedelskvalite som jag tiggt till mej på en pizzeria. Andra bra ställen att tigga hinkar på är bagerier och restauranger.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 20 apr-08 kl 08:45
Ja, okej, jag syrar också för smakens skull, för att det är en bra grönsak på vintern när det inte finns så mycket annat (utom import). Men om jag skulle behöva använda frysen, så skulle jag avstå. Har bara tre fack i min frys (kombinerad med kylskåpet) och behöver dem främst när jag köper kött från bonden eller har bakat. Men vi klarar oss bra på det frysutrymmet för fyra personer. Större frysar brukar man inte heller ha här.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 20 apr-08 kl 09:56
Tja, jag får väl förtydliga att jag är intresserad av syrning främst för att det verkar vara en bra metod att konservera grönsaker, och behålla näringen. Dock vill jag ju ha smaklig mat, så därför är jag himla nyfiken på hur syrat smakar om man gör det efter konstens alla regler! Men, vad jag förstått är precis det gruff skriver att syrat ska hålla sig utan frysning och så. Det är väl därför man använder sig av metoden?

Frysar lär jag få köpa in för ändamålet, så det blir nog att göra platsen främst för kött och sånt. Grönsaker är väl vad jag förstått lämpliga att torka, koka in och syra.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Byracka skrivet 20 apr-08 kl 10:26
Surkål hör till gruppen av mat som man lär sig att uppskatta med tiden. Vissa älskar den från första gången men vi som inte är uppväxta med surkål gör bra vid att vänja oss vid inte så hårt syrad kål.
Mina första satser  började jag äta efter bara någon veckas syrning, men med tiden har jag kommit att föredra surare kål, numera tycker jag den är bäst när den förutom syrningen dessutom har en liten touch av jäsning i smaken.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: memma skrivet 20 apr-08 kl 20:40
Den mesta surkålen jag köpteller gjort har smakat väl sur att ha till sallad, tycker jag, men passar bra till potatismos och stekt tofu/sojakorvar/biffar. Min mamma brukar koka surkål med en skvätt (matlagnings-)grädde, hon är tyska :).
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 20 apr-08 kl 20:54
Den mesta surkålen jag köpteller gjort har smakat väl sur att ha till sallad, tycker jag men passar bra till potatismos och stekt tofu/sojakorvar/biffar. Min mamma brukar koka surkål med en skvätt (matlagnings-)grädde, hon är tyska :).

Det låter som att det inte är jag som har fel på smaklökarna då i alla fall! Phu! Det funkade ju bra att ha i gryta, så jag ska nog ta och försöka lära mig att syra själv! Har ju till och med köpt den där boken om mjölksyrejäsning så, det är väl bara att göra ett försök!
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Nettus skrivet 21 apr-08 kl 20:45
Jag håller på att göra surkål, för andra gången. Den första omgången möglade...  ::) Den har stått och jäst i 15 grader i tre veckor och nu är den i kylen. Men ska jag ha kvar vatten i vattenlåset fortfarande?
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Tida skrivet 01 maj-08 kl 17:29
Det är jättestor skillnad på köpe-surkål och egen. Jag är inte heller så förtjust i köpt surkål, men hemmagjord är en helt annan sak! Smaken går inte beskriva, du får göra egen eller prova hos någon bekant...
Att frysa surkålen tycker jag inte alls är nödvändigt, den blir godare och godare med tiden tycker jag. Den mognar liksom, den blir ju inte bara surare och surare.
Jag kan varmt rekomendera Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker" den ger bra info om man inte är van sedan tidigare att mjölksyra.
Jag har förstått att man kan göra på olika sätt, men jag saltar den rivna kålen, låter den stå ett tag, stampar den sedan och trycker ut vätska så det täcker kålen. Smaksätter med lite allt möjligt, paprika, vitlök, lagerblad... Överst lägger jag hela vitkålsblad så att inte den rivna kålen flyter upp, och sätter tryck på.
OBS! Om man saltar måste man använda salt UTAN JOD, eftersom jod tar dör på mjölksyrebakterierna, tänker man kanske inte på...
Fick smaka mjölksyrade rödbetor som stått i ett år, det var såååå gott! Det ska jag göra i höst, mums!
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Norrsken skrivet 01 maj-08 kl 17:49
Det är jättestor skillnad på köpe-surkål och egen. Jag är inte heller så förtjust i köpt surkål, men hemmagjord är en helt annan sak! Smaken går inte beskriva, du får göra egen eller prova hos någon bekant...
Att frysa surkålen tycker jag inte alls är nödvändigt, den blir godare och godare med tiden tycker jag. Den mognar liksom, den blir ju inte bara surare och surare.
Jag kan varmt rekomendera Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker" den ger bra info om man inte är van sedan tidigare att mjölksyra.
Jag har förstått att man kan göra på olika sätt, men jag saltar den rivna kålen, låter den stå ett tag, stampar den sedan och trycker ut vätska så det täcker kålen. Smaksätter med lite allt möjligt, paprika, vitlök, lagerblad... Överst lägger jag hela vitkålsblad så att inte den rivna kålen flyter upp, och sätter tryck på.
OBS! Om man saltar måste man använda salt UTAN JOD, eftersom jod tar dör på mjölksyrebakterierna, tänker man kanske inte på...
Fick smaka mjölksyrade rödbetor som stått i ett år, det var såååå gott! Det ska jag göra i höst, mums!

Den boken har jag nånstans i mina ouppackade kartonger! Jag får väl efterlysa nån som syrar som jag kan hälsa på då! ;)
Titel: SV: surkål/SALT MED ELLER UTAN JOD?
Skrivet av: Lotta2010 skrivet 10 aug-08 kl 17:54
Hej!

Har läst och läst om allt ni skriver om surkål, många bra tips. Jag undrar över detta med saltet, stämmer det att bakterierna dör om jag har vanligt salt med jod?

Jag undrar också om någon har ett tips på ett ställe att beställa syrningskruka på? Eller bra tips för "vattenlås" i vanliga ("små") glasburkar. Kålen flyter ju upp.

Och om någon har tips eller förklaring: håller precis på att syra två laddningar i två STORA glasburkar. I den ena är vätskan ovanpå ljus, i den andra mörkare orange. Ovanpå plattan jag har som tyngd ett lager kål som är grått. (Långt under vätskeytan menar jag. )
Om detta är dåligt, kan jag ändå äta det som är under om det smakar ok?

Den lilla kål som flyter överst, gör det nåt? Den är ju inte ovan, utan i vätskenivå. Svårt att få allt att hålla sig under tyngden.

Hade varit mycket tacksam för lite råd.

Någon som vet om mjölksyrebakterier från yoghurt kontra syrade grönsaker:s funktion i tarmen? Skillnader? Någon av dem bättre av någon anledning? Jag menar rent bakteriemässigt.

många hälsningar från Lotta
Titel: SV: surkål
Skrivet av: färnevik skrivet 20 aug-08 kl 15:21
Eller gör egen surkål - läckert!

Jag var ambitiös och gjorde egen surkål i våras. Den blev tydligen bar enl de som "kan surkål" i min omgivning, men det tyckte inte make och barn som gjorde otrevliga grimasher av smaken. själv kunde jag äta det, men gott? Nä, tyvärr inte...  :-\
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Nettus skrivet 21 aug-08 kl 11:47
själv kunde jag äta det, men gott? Nä, tyvärr inte...  :-\
Håller med... Blir det godare med tiden, att man vänjer sig vid smaken? Känns onödigt att lägga ner tid och möda på nåt som man inte riktigt gillar.  :-\
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Rafiki skrivet 21 aug-08 kl 13:03
Blir det godare med tiden, att man vänjer sig vid smaken?

För egen del har jag vant mig vid smaken. I början var det svårt att ens låta näsan vara i närheten av (köpt) surkål. Jag började med att äta syrad gurka, inköpt i en polsk affär i Malmö. Det är supergott. Sedan när vi kunde odla själva igen (det vill säga min sambo/odlaren/syraren ;) ), så visade det sig att jag också tycker om hemmagjord syrad gurka. Efter det har jag vant mig så smått vid surkål, så att jag nu kan uppskatta hemgjord surkål men bara vissa sorters köpt.

Det är grymt nyttigt, så kanske man kan börja med en matsked om dagen som medicin för att allt eftersom tycka mer om smaken, eller bara helt enkelt se det som ren medicin ;)  :)  Kan vara en anledning till att allergier är mindre vanliga i öst t.ex. De äter mängder av syrat. Mjölksyrat håller också tarmarna i trim men måste intas regelbundet och kål skyddar dessutom mot cancer.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: Mata skrivet 22 sep-08 kl 20:10
Jag tycker inte att den köpta är så god som hemgjord. De flesta köpesorter är nämligen pastöriserade (de nyttiga bakterierna döda därmed också). Men ibland finns bra, som i Järna finns på Ica (kanske konsum också) opastöriserad surkål i kylskåsdiskarna. Märke "Järna syrat". På hälsokosten kan man kanske få tag på bra opastöriserad sort.

Jag var inte förtjust i det första gången, men nu älskar jag surkål. Särskilt gravida kvinnor kan få "surkåls-feber" och äta burk-vis. Jag brukar mest ha det på bröd eller blanda med rårivna morötter till sallad. Det är gott med lite surkål i borstj och en god sallad är kokta tärnade rödbetor, potatis, morot, och dill, solrosolja (helst oraffinerad) och surkål och salt. Jättegott!!!


Titel: surkål - blev det rätt?
Skrivet av: Tovetove skrivet 27 okt-08 kl 19:42
Hej hej hej

Jag har just försökt mig på min först omgång surkål!
Men jag vet ju inte hur det ska smaka riktigt...  så hur vet jag att det har blivit rätt, att den inte har jäst eller liknande?

Tack och hej och mums
Titel: SV: surkål
Skrivet av: ChristinaR skrivet 27 okt-08 kl 21:47
Jag syrar också själv - just nu står en omgång rödbetor och surnar i köket  :) Om du ska köpa färdig så är Tistelvind att bra märke, den godaste köpe-surkål jag har smakat!
Titel: SV: surkål
Skrivet av: kraut skrivet 16 jan-09 kl 18:26
när jag köper surkål tittar jag alltid in i någon polsk livsmedelsbutik, jag vi är bortskämda här i malmö. där finns god opastöriserad surkål. går även att köpa i stora hinkar  ;D

nu hade jag tänkt köra igång en syrning, kom över ett stor syrningskrus på myrornas för 150 kr. vet någon hur det går att syra grönkål som varit frostutsatt`? jag har så väldans mkt grönkål i år så jag tänkte testa.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: videvi skrivet 19 jan-09 kl 23:15
Jag försökte syra smågurkor en gång, men vätskan runt dom blev lite slemmigt trådig. Vad var det som blev fel?
De luktade ganska okej fast ändå inte.

Nu har jag ett experiment med morötter i kylen som borde vara färdigt. Har bara inte vågat öppa burken ännu.
Titel: SV: surkål
Skrivet av: videvi skrivet 21 jan-09 kl 00:15
Nu har jag smakat dom!!

Jättegoda!
Till och med min dotter gillade dom.

(Det morötter, lök, vitlök och dill)