Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: februaribarn skrivet 16 apr-08 kl 20:13

Titel: Sälja färska murklor?
Skrivet av: februaribarn skrivet 16 apr-08 kl 20:13

Har hittat en hel del stooora fina stenmurklor ute i skogarna här, äter inte särskilt mycket av dom själv men har funderat på om det går att plocka och sälja till restaurang eller liknande. Någon med erfarenhet? Vad kan man tänkas få / kg?
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: leifhh skrivet 16 apr-08 kl 20:36
Vad kan man tänkas få / kg?

Inget alls. Den är klassad som djävligt giftig i moderna kokböcker. Vilket är lite trist eftersom jag hittade hur många som helst så sent som idag.

Toppmurklan däremot är en suverän matsvamp.
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: leifhh skrivet 16 apr-08 kl 20:38
Å här hittar man det livsmedelsverket säger om stenmurkla:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14181&epslanguage=SV
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: februaribarn skrivet 16 apr-08 kl 20:44
Jodå, jag är medveten om såväl giftigheten och att de är cancerframkallande, men fick för mig om att de äts ganska flitigt ändå, men det kanske var fel av mig alltså  :-[

Men enligt livsmedelsverket så serveras de på restaurang iaf..? Citat från länken:
Citera
Varför får färska och torkade stenmurklor säljas till restauranter men inte direkt till konsumenterna?
Det beror på att restauranter förväntas ha den nödvändiga kunskapen om kravet på att förvälla svampen omsorgsfullt. I butiker får stenmurklor endast säljas i förvälld form.

Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: leifhh skrivet 16 apr-08 kl 21:06
Jag skulle nog inte ta några risker och inte utsätta andra för risker heller (ej ens via restauranger) men det är min personliga åsikt. Giftet, gyromitrin, är inte att leka med....
http://svampistockholm.org/toxique9.html

Men jag håller absolut med om att det är lockande att plocka dem, för i år finns det verkligen extremt mycket i skogarna och framför allt i rotvältor på hyggena.
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: februaribarn skrivet 17 apr-08 kl 08:37
Näe, det är väl iofs inte särskilt schysst att utsätta andra för riskerna.
Men samtidigt har ju folk ett fritt val, liksom vissa väljer att röka osv.
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: Susannett skrivet 01 maj-08 kl 09:20
yippey
det är ju toppmurklor vi har på tomten, trodde nog det men var inte helt säker.
tack för den mycket informativa länken

nu ska jag gå ut och plocka dom 8) ikväll blir det murkelsås ;D
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: Susannett skrivet 05 maj-08 kl 12:30
jag lever fortfarande så det var "nog" toppmurklor :o ;D
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: Rafiki skrivet 22 maj-08 kl 09:11
Apropå att sälja svamp till restauranger, min pappas sambo har gått kurs, avlagt prov och därigenom blivit certifierad att sälja svamp till ex. restauranger. Alltså, bara just de svampar hon avlagt prov på...  ;D
Titel: SV: Sälja färska murklor?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 22 maj-08 kl 13:29
hej vad jag førstått så får man inte sælja færska stenmurklor, dæremot går det utmærkt att sælja dem torkade. Det gjorde vi får några år sen till en restaurang. Torkade, och kanske førvælda ær bæst att sælja.


Visst de är jäättegiftiga, men inte om man förväller dem.  :)


Livsmedelsverket säger
Varför får färska och torkade stenmurklor säljas till restauranter men inte direkt till konsumenterna?

Det beror på att restauranter förväntas ha den nödvändiga kunskapen om kravet på att förvälla svampen omsorgsfullt. I butiker får stenmurklor endast säljas i förvälld form.