Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Gugge (klehr65) skrivet 12 apr-08 kl 07:10
-
Jag har varit och tittat på en c-ponny till min tös på 9 år.. En korsningsponny som var snäll och trevlig på alla vis. Snäll att hantera, hon tyckte om att rida honom även om han testade henne genom att inte vilja trava osv. Dotter i huset red honom och då gick han hur fint som helst. Hästen är regelbundet riden och ser väldigt pigg och fräsch ut. En lugn och fin ponny som nog skulle passa tösen.
Nu till saken ....ponnyn är rätt gammal, han är 19 år. Är det dumt att köpa en så gammal häst ? Det blir ju hennes första häst och hon ska han han till att rida i skogen och kanske nån liten blåbärshoppning eller clearround nån gång. Alltså inget avancerat.
Vi tyckte mycket om honom.....men jag är lite tveksam pga åldern. Dom jag frågat säger dock att åldern är inget problem för en ponny utan att han kommer att bli en perfekt läromästare.
Vad har ni för åsikter och erfarenheter ?
-
Hej.
19 år är ingen ålder på en ponny tycker jag. Särskilt som han ska används som läromästare till din dotter. Det går ju alltid att göra en vetbesiktning av honom så du vet att han är ok.
När din dotter blivit några år äldre så kanske hon vill satsa på tex hoppning och då kan det ju vara läge att köpa en annan ponny men så länge så passar den här ponnyn bra. Din dotter gillar ju honom och de är ju ändå A och O anser jag.
Lycka till.
Anette
-
Jag håller med, för en ponny är det ingen ålder, och framförallt inte med det syftet ni tänker ha den till. Jag hade låtit en veterinär jag litar på och känner förtroende för göra en besiktning först bara.
-
Ska åka och titta på honom imorgon igen och då ska jag ha med mig en riktigt kunnig tjej med lång erfarenhet av hästar. Hoppas att hon tycker att han ser bra ut.........då blir det nog hästköp :D. Håll tummarna...!
-
Jag hade föredragit att ta honom på foder om det var möjligt. Vissa hästar fräscha in i det sista, andra inte och med så pass gamla hästar är ändå risken större för att behöva hjälpa honom till sista vilan.
Hursomhelst anser jag att en ordentlig vetrinärundersökning är på sin plats, kolla speciellt tänderna så att de inte är alltför nedslitna (kan bli stort problem på en gammal häst om den är alltför regelbundet raspad, hästen har bara en viss mängd tandämne). Att ridningen blir regelbunden är också viktig på en gammal häst som lätt stelnar till.
Nu blir jag antagligen påhoppad men jag tycker det är lite tufft att sälja/lämna ut på foder hästar i 20-årsålden, det bästa borde vara om den kunde stå kvar på sitt gamla stall och inte behövde anpassa sig till ny miljö, ny rangordning med nya hästar etc. och bara fick en ny intresserad ryttare. Men det finns säkert 20-åringar som klarar detta utmärkt också!
-
Åh, det är såå svårt! Klart ni ska ha hästen, MEN, en häst på 19 är har lärt sig ett och annat.. Kanske han inte testade dottern din, utan visade att han hade problem att göra det hon sa. Och att han lydde sin ägare kan bero på att han vet att det går inte att diskutera med henne, då kommer hårdhandskarna fram.. En häst på 19 år har säkerligen råkat ut för en eller annan skada, som medför att rörelser och muskulatur inte är optimala. Av mina tre hästar, 13, 18 o 20 år, var samtliga "defekta" i sina rörelser, vilket innebar hältor osv osv. De visste jag när jag tog mej an dem. Vad jag inte visste var vilket jobb det är att återfå ett korrekt rörelse-uttag. Efter enträget letande, och tusenlappar senare, har jag äntligen funnit en person som VET hur hästens rörelser skall se ut, och hjälper mej o mina pållar att hitta dit.
Suck. Är det kärlek så givetvis, men inse att det kan krävas månader av arbete/rehabilitering för att få en hållbar häst. Jag anser att mina hästar är värda det. Hoppas att denna killen är det med. Lycka till!
Mvh Annika
-
Jag har 2 hästar, en holländskt varmblod och en ospecificerat E-ponny. Den ena är 28 och den andra är 25. De mår prima här på vårt bete, ungdomen bland dem skulle även må bra av lite ridning då och då, nu vallar han kor istället när han är utråkad. Den gamla är inne på sitt sista eller nästsista år, den har jag känt sedan jag var åtta, så det blir märkligt när han inte finns längre.
-
Ursäkta, kanske en dum fråga, med vad är en E-ponny..? :-[
-
Ett nytt mått på stora ponnys. 148-156cm mankhöjd. Det blev populärt i Nederländerna och Tyskland för då kan man köpa en bra ponny när man är 14 som man fortfarande kan tävla med när man har fyllt 18, för då går den ju som häst.
-
;D Då har ju jag E & F ponnyn! ;)
-
Jag har varit och tittat på en c-ponny till min tös på 9 år.. En korsningsponny som var snäll och trevlig på alla vis. Snäll att hantera, hon tyckte om att rida honom även om han testade henne genom att inte vilja trava osv. Dotter i huset red honom och då gick han hur fint som helst. Hästen är regelbundet riden och ser väldigt pigg och fräsch ut. En lugn och fin ponny som nog skulle passa tösen.
Nu till saken ....ponnyn är rätt gammal, han är 19 år. Är det dumt att köpa en så gammal häst ? Det blir ju hennes första häst och hon ska han han till att rida i skogen och kanske nån liten blåbärshoppning eller clearround nån gång. Alltså inget avancerat.
Vi tyckte mycket om honom.....men jag är lite tveksam pga åldern. Dom jag frågat säger dock att åldern är inget problem för en ponny utan att han kommer att bli en perfekt läromästare.
Vad har ni för åsikter och erfarenheter ?
Visst kan du köpa en gammal ponny men inte om man vill hoppa dock.
Förutom det så är en läromästare guld i många lägen.
MEN jag skulle ALDRIG betala mera än en symbolisk summa på max några tusenlappar för en gammal häst.
Tänk på att föräkringen sjunker ( om den har försäkring) har den inte försäkring så går den inte att nyförsäkra.
-
Man bör alltid veterinärbesiktiga hästen innan man köper, oavsett ålder! Så, är hästen bara fräsch så köp den! Visst kan det vara tvivelaktigt att sälja gamla hästar, det håller jag med om, men det är ju säljarens beslut som är tvivelaktigt då! Nä, är ponnyn fräsch så köp den! Och gläd er åt att ge hästen ett gott sista hem sen!
-
Instämmer med bl a Sar. Tänk till en gång extra. Varför inte åka och titta på några till,
då får ni lite mer på fötterna. Risken är ju så klart större för skador och sjukdomar på en äldre häst.
Kolla som sagt upp försäkringen, livbeloppet sjunker med åldern och min 24-åring mister sitt helt nu i år.
-
Det är dessutom inte brist på trevliga gamla pollar.
-
Min 19 åring bytte stall som foderhäst. Gick sådär bra. Han var van vid sina gamle polers och
hade sina vanor o rutiner. Testa på foder först.
Sen är det ju så att gamla hästar kan bli dåliga fort.
Har jobbat som vet.assistent flera år och har sett fräscha hästar bli dåliga fort när de har kommit
upp i åren.
Men som sagt det är så olika från individ till individ.
Hoppas det blir bra hur ni än gör. :)
-
Jag tycker en ponny som är 19 är kanon som läromästare till en ung tjej/kille. Är den snäll och trevlig i hanteringen så är det kanon ju. En 9 åring kan inte, och ska inte heller, ha så mkt häst. Räkna istället att hon får ha denna några år för att lära sig rida, hantering och vett och ettikett. SEN får du köpa en till, om hon ff är intresserad och kanske vill mer i sin ridning typ tävling. Det är som att köpa en cykel(förstå mig rätt nu), man ska inte köpa en STOR cykel till barnet för den ska växa i den...
Vet.besikta? Absolut, men räkna inte med helt felfri. Inte många gamlingar som går igenom böjproven, och jag tycker inte om att böja. Absolut inte unga och gamla!
Jag köpte min flicka en liten c-ponny då hon var 9 år. Ponnyn var välutbildad och kanon i hanteringen. Hon lärde sig allt på denna ponny! Ponnyn såldes efter några år, då hon ville tävla mer än vad ponnyn klarade, så hon fortsatte på nya ponnyer och hästar. Hon har varit en av norrlands och Stockholms bästa dressyrryttare, och en av sveriges bästa fälttävlansryttare. Idag rider hon inte lika mkt, då skola och jobb tar sin tid. Men hon tjatar hela tiden om vad hon längtar till att få känna tävlingspirret igen, så hon kommer säkert igång igen.
Till sist kan jag säga att i nyår kom hennes "gamle" vän hem igen. Hon köpte tillbaka sin första ponny! Han ska få gå här hemma sina sista år, och vi alla önskar att det blir många år...
-
och jag tycker inte om att böja. Absolut inte unga och gamla!
Bryter dom benen ???
-
Frances; Nej, det gör de inte... ;D Men man kan så lätt böja dem fel. Många vet gör det, och har man inte en halt häst när man kommer, så har man det när man åker. Tänk dig själv knöla ihop ben och armar på en 70-årig man/kvinna... ::)
-
Det är nog ingen fara Ranni, tål dom inte böjning så tål dom inte att jobbas heller.... ::)
Det som orutinerade veterinärer gör fel är att dom böjer för lite o missar en begynnande hälta..inte tvärtom...
-
Fances: Har haft 2 hästar som varit fullt friska, som vet har böjt halta. Någon veckas vila blev de ok igen. Båda i full tävling... Alltså fullt ridbara. Den ena gick SM i Fälttävlan, den andre FEI Dressyr så det var inget lull i skogen bara...
-
::)
-
::)
???
Jag har nu inte råkat ut för nåt konkret att en veterinär skadat en häst genom böjning. Men bör man inte alltid vara försiktig när det gäller att belasta i ytterlägen? Jag kan bara tänka på mig själv, och mina knackiga knän. Skulle man ha böjt ihop mitt högra ben skulle jag få ordentliga problem. Och visst, jag har en underliggande skada där, men att göra skadan värre bara för att påvisa den.. :-\ Nu är jag ju ingen häst vilket jag får vara tacksam för, men ändå! Har svårt att se att försiktighet skulle skada...
Däremot har jag varit med om att en veterinär skulle döma ut vårt gammelsto första sommaren vi hade henne. Hon fick en hovledsinflammation, och när hon var på återbesök på kliniken så hade den antagligen inte läkt helt, men veterinären fick spel när hon visade hälta, och ville ha henne utdömd för en gammal skada som hon var opererad för... Tur att vi inte lyssnade på den veterinären! Några veckor senare var hon haltfri, och ordinarie veterinär tillbaks från sin semester kunde konstatera att det antagligen var hovledsinflammationen som behövt lite längre tid. Hästen var då tolv år, och har varit haltfri åtskilliga år efter det. Nu är hon 28 år, och har blivit lite stel sista åren. Denna sommar blir antagligen hennes sista, efter en skada i vintras. Men sexton goda år, och en underbar avkomma har hon gett oss! Vilket vi inte fått uppleva om vi lurats att ta bort henne då när hon var tolv!
-
men att göra skadan värre bara för att påvisa den..
Man böjer ju inte vid direkta skador.. VET man var hältan sitter och det går att se med blotta ögat så böjer man ju inte! Det är bara vid små diffusa hältor som är svåra att sätta fingret på!
Eller helt enkelt kolla ifall ryttaren/kusken/skötaren missat en hälta.. :)
eller inte ser en hälta :-X
-
Var till en veterinär med vårt sto som vi visste var halt. Hon hittade inga hältor och ordinerade butta o två veckors vila...
Bytte veterinär pga. att vi tyckte hon var för försiktig på att böja.. Nästa veterinär böjde fram en bakknä, en framknä och två kotleder... :)
Nå, vad tycker ni? Skulle vi ha gått på första veterinärens linje o kört tills hon var så halt att ingen kunde ha missat?
Eller var det bra att hon blev böjd och behandlat innan hältan blev värre och nu jobbar för fullt!
Hon kom lindrigt undan tack vare att hon blev ORDENTLIGT BÖJD istället och hältan kom fram i tid
-
Man böjer ju inte vid direkta skador.. VET man var hältan sitter och det går att se med blotta ögat så böjer man ju inte! Det är bara vid små diffusa hältor som är svåra att sätta fingret på!
Det är ju frid och fröjd, så länge veterinären har det förhållningssättet! Tyvärr finns ju en och annan veterinär som borde byta yrke :-X
Sen kan man ju tycka att veterinären borde se hältor som ryttare/kusk missar! Det hör ju liksom till deras yrke!
Nu har jag inte mer erfarenhet av hälteutredningar än vad jag fick vid gammelpålland hovledsinflammation, och det var som sagt länge sen! En yrkesgrupp som jag dock har god erfarenhet av när det gäller rörelsestörningar är equiterapeuten! Åtminstone våran 8)
-
Sen kan man ju tycka att veterinären borde se hältor som ryttare/kusk missar! Det hör ju liksom till deras yrke!
Det kan ju vara en pytteliten förändring i hästens sätt att arbeta som kan tyda på att den bör böjas! En veterinär känner oftast inte till hästen personligen..
Vi hade iförs. en vetrinär som hade stenkoll på alla sina patienter även på banan, så hon visste rätt så väl hur do. var.
-
Det kan ju vara en pytteliten förändring i hästens sätt att arbeta som kan tyda på att den bör böjas! En veterinär känner oftast inte till hästen personligen..
Vi hade iförs. en vetrinär som hade stenkoll på alla sina patienter även på banan, så hon visste rätt så väl hur do. var.
Detta börjar bli så ot att vi kanske borde ta det hela i pm istället, men vad tusan! "Bör böjas" skriver du. Pytteliten förändring i hästens sätt att arbeta är jag med på att det bör uppmärksammas, men, är böjning svaret på allt? Eller är det standardförfarande inom travet? Nu har jag ju inte haft så många hältor, utan har mer erfarenhet av rörelsestörningar av andra orsaker, och man är ju självklart mer uppmärksam på sånt man har erfarenhet av.
-
Har hästen en rörelsestörning som gör att man kan påvisa hälta med hjälp av böjprov så är det väl ett kvitto på att man ex.vis bör förändra skoning, träningsmetod etc. för att i mesta möjliga mån hjälpa hästen att röra sig rätt.
Jag tillhör nog också de som heller böjer en gång för mycket än en gång för lite, undantagen är väl väldigt unga hästar.
Jag tycker mig ofta se hästar ridna som jag hade velat få böja igenom för jag tycker inte att de går riktigt rent, ryttarna känner dock inte vad jag tycker mig se och så länge de inte böjer upp dem så fortsätter de rida tills hästen verkligen blir halt med lång konvalecens till följd. Jag har flera exempel på detta.
Jag tror ofta att man ser orenheter tidigare inom travet än inom ridsportsvärlden, många hästar är experter på att "flytta" ryttaren så att de får spara ett ben.
Det värsta scenariot är när hästen är halt på två framben eller två bakben och därför upplevs som jämn "men kanske inte tar ut steget fullt ut", det är lättare att känna en diagonalhälta eller bara på ett ben.
Däremot finns det vetrinärer som jag både har upplevt böjt för hårt eller för löst.
-
Jag tror ofta att man ser orenheter tidigare inom travet än inom ridsportsvärlden,
Helt korrekt iakttagelse som har en enkel förklaring.
Jämför med ett obalanserat hjul på bilen upp till 90km/h märks inget men när det går fortare skakar hela bilen.
Samma sak med en halt häst, struttar man runt orkar de bära sig med en lätt hälta och "dölja" den vilket är naturligt för ett flyende djur.
Racar man däremot så ser man omedelbart om en häst är aldrig så lite halt.
-
Helt korrekt Bäsen! Mycket bra liknelse! Den ska jag sätta bakom örat!
Och ser man det inte själv så finns det folk som har som uppgift att påpeka det inom travet! Skillnad på någon som harvar i ett ridhus för sig själv eller bara rider ut...
Och en sak till, inom travet är det livsnödvändigt att hästen är fräsch! Annars tjänar man absolut inga pengar! ;D
Man kan mycket väl rida omkring med en halt häst för skojs skull utan att det blir någon skillnad....
Jag kan fortfarande inte fatta felet med att böja en häst..
Vad menar ni händer rent fysiologiskt? Böjer veterinären så att det uppstår en ledinflamation? Blödning i senor? Eller rent av lösa benbitar??? ;D Förklara för mig som inte förstår??!!
-
Jag tycker mig ofta se hästar ridna som jag hade velat få böja igenom för jag tycker inte att de går riktigt rent, ryttarna känner dock inte vad jag tycker mig se och så länge de inte böjer upp dem så fortsätter de rida tills hästen verkligen blir halt med lång konvalecens till följd. Jag har flera exempel på detta.
Där kan jag inte annat än hålla med! Känner också till en del som inte förstått hur läget varit med deras häst, och sen har hästen fått lida av konsekvenserna. Men frågan är ju om dessa personer tar hästen till veterinär för böjprov?
Skulle jag ha en häst som inte går riktigt bra så skulle jag nog börja med att försöka analysera var rörelsestörningen kommer ifrån. Skoning, utrustning, foder, träning etc. Hittar man inget konkret då så söker man veterinär!
Sen det som gör mig lite skeptisk är väl att man hört tom veterinärer säga att "vill man så kan man böja fram hälta på vilken häst som helst"..
-
Många kör ju med synsättet "det man inte vet om har man inte ont av" ..ägaren alltså..
-
Många kör ju med synsättet "det man inte vet om har man inte ont av" ..ägaren alltså..
Visst! Och, jag känner mig aningen tveksam till huruvida hästägare med denna strategi faktiskt tar hästen till veterinär...
Det jag kan tycka är konstigt är när folk kör omkring med hästar som är uppenbart halta, tillsynes utan att reagera! Finns en sån i mina föräldrars by. Byn är stor och kryllar av travhästar, så det är ingen varken jag eller mor min vet riktigt vem det är, men ibland ser man en travhäst trava förbi köksfönstret och halta så att man får utslag på kroppen av att se eländet! Jag kan inte låta bli att undra hur det kan fortgå!
-
travhäst trava förbi köksfönstret och halta så att man får utslag på kroppen av att se eländet! Jag kan inte låta bli att undra hur det kan fortgå!
Här måste jag bara lyfta ett finger! :)
Bland travhästar är det rätt så vanligt att dom travar "illa" , slarvigt alltså i långsammare tempon, så fort man ökar tempot är dom klockrena!
Men det är självklart att hästen i fråga så klart kan vara halt på riktigt!
-
Här måste jag bara lyfta ett finger! :)
Bland travhästar är det rätt så vanligt att dom travar "illa" , slarvigt alltså i långsammare tempon, så fort man ökar tempot är dom klockrena!
Men det är självklart att hästen i fråga så klart kan vara halt på riktigt!
kan väl hända, men det är många travare som springer förbi mina föräldrars hus. Speciellt höst och vår när skogsvägarna inte bär. Och det är en speciell häst som haltat rejält! Övriga rör sig ungefär som travare i allmänhet!
-
Där kan jag inte annat än hålla med! Känner också till en del som inte förstått hur läget varit med deras häst, och sen har hästen fått lida av konsekvenserna. Men frågan är ju om dessa personer tar hästen till veterinär för böjprov?
Skulle jag ha en häst som inte går riktigt bra så skulle jag nog börja med att försöka analysera var rörelsestörningen kommer ifrån. Skoning, utrustning, foder, träning etc. Hittar man inget konkret då så söker man veterinär!
Sen det som gör mig lite skeptisk är väl att man hört tom veterinärer säga att "vill man så kan man böja fram hälta på vilken häst som helst"..
Att få dem till vetrinär är inte alltid görbart (det kostar ju pengar), kan de inte böja själva brukar jag rekommendera att ta hästen i trav på en mkt liten volt runt dem och då brukar hältan kunna ses med blotta ögat. Oftast med förklaringen "han är bara lite stel, det tar tid för honom att koma igång, han är fortfarande lite svag" etc. :-\ Man kan ju dock inte göra så mycket mer än att påpeka att hästen inte ser ren ut.
Misstänker jag en rörelsestörning (ev. hälta) är vetrinär den första jag kontaktar, sedan följer hela batteriet med hovslagare, equiterapeut, tandläkare, sadelinprovare etc., inte tvärtom.
När det gäller böjprov så ska man böja lagom, inte våldbryta men heller inte mesa.
-
När det gäller böjprov så ska man böja lagom, inte våldbryta men heller inte mesa.
Och då undrar man ju hur man hittar en veterinär som böjer lagom! Det är ju den stora frågan! Jag skulle faktiskt ha svårt att lämna min häst till nån som jag kände kan förstöra... Fast jag kännde i och försig likadant med equiterapeuten från början, men hon gjorde underverk!
-
På både mälakliniken och i uppsala Ulltuna kliniken har dom veterinärerna böjt min häst för hårt.
På ena stället bröt dom så det krachade i benet o mitt sto blev sjukt halt . (vi var där pga en sticka i kotan)
Det vägrade dom erkänna fast jag stod där o såg detta.
På den andra kliniken tar en i personalen o "hjälper" vet att böja ,, hon tog i jättehårt o slet upp benet med följ att mitt sto ställer sej på bakbenen av överaskningen ,, tjejen följde med upp i rörelsen men när stoet fall ner igen höll hon emot!!!!!! Min häst blev permanent skadat .
Jag böjer ALDRIG någon häst igen NÅNSIN.
Man kan se hältor lika bra vid longering.
-
Hej!!! Ser inget som helst problem med att köpa en så *gammal* häst som en 19 åring , ponnyer kan vara hur pigga och friska som helst och fungera till lättare ridning & hoppning trots att dom är närmare 30 oxå.
Har själv en ponny just nu på 27 år som fortfarande är pigg och fräsch och som älskar att hoppa, han hoppar bara små hinder men skulle jag ta ifrån honom den lyckan bara för att han är gammal ? Han springer tillochmed runt på ridbanan själv ibland och då och då händer det att han hoppar själv i ren lycka om det finns hinder kvar på ridbanan.
Se till hur hästen verkar , har haft många hästar som blivit runt de 30 och varit fullt ridbara.
Man får ju bara rida dem med lite mer förstånd, att de är gammla , och att man kanske får ge dem lite massage & lite xtra tid att värma upp och varva ner. Och inte ha super krav på dem .
-
Jag van distriktsmästerskapen i medelsvår hoppning med min B-ponny när han var 26 år gammal. Det roligaste var egentligen inte själva vinsten där utan att jag vann av en av mina klubbkompisar som hadde en ung dyr++ B-ponny.
-
Det är synd att alla tror att en häst/ponny är för gammal bara för att den hunnit bli över 15 år.
Kan ju bero på statistiken över hästars ålder i sverige , läste någon stans för några år sedan att medelåldern på hästar i sverigen inte hamnar över 15 år.
Detta beror till stor del på att det är många travare bland annat som slaktas i för tidig ålder pga att dom inte kan tävlas längre.
Det finns så många gamla hästar som fortfarande kan användas till lättare arbete.
Mitt fjordsto på 21 år är en riktig pärla hon är oxå med på mycket aktiviteter och är som en unghäst i sinnet & till mångt och mycket även kroppsligt :)
Lacy på bilden efter en mycket framgångsrik tävlings dag
(http://)
-
Det blev inget hästköp denna gången ! Inte pga hästens ålder, för han var fräsch och fin för sina 19 år. Jag hade med mig en hästkunnig person andra gången jag var där och tittade och det tog inte lång stund förrän hon tittade på mig och skakade på huvet. Dels såg hon att han hade problem med ett bakben, han gungade mycket med huvudet vid trav vilket tydligen kan vara tecken på ryggproblem. Han blebv väldigt andfådd av det lilla han gjorde. Väldigt dåliga hovar hade han. Och så tyckte hon inte att han var en passande häst för tösen, att han skulle bli för tuff för henne då han körde mycket med henne då hon provred.
Men på söndag ska vi titta på en annan ponny. Ska upp till Falköpingstrakten och titta på ett 6-årigt sto som ska vara en underbart snäll perfekt förstaponny. Enligt ägaren......får väl se om det stämmer !!
-
Lycka till i hästköpandet :)
Du verkar ha en bra inställning & det är jätte bra att ha hjälp av någon annan hästkunnig som kan se saker man själv kanske missar.
-
Och då undrar man ju hur man hittar en veterinär som böjer lagom! Det är ju den stora frågan! Jag skulle faktiskt ha svårt att lämna min häst till nån som jag kände kan förstöra... Fast jag kännde i och försig likadant med equiterapeuten från början, men hon gjorde underverk!
Flertalet böjer lagom! Det är uddavarianter som böjer för löst eller för hårt och där brukar ryktet sprida sig.
-
På både mälakliniken och i uppsala Ulltuna kliniken har dom veterinärerna böjt min häst för hårt.
På ena stället bröt dom så det krachade i benet o mitt sto blev sjukt halt . (vi var där pga en sticka i kotan)
Det vägrade dom erkänna fast jag stod där o såg detta.
På den andra kliniken tar en i personalen o "hjälper" vet att böja ,, hon tog i jättehårt o slet upp benet med följ att mitt sto ställer sej på bakbenen av överaskningen ,, tjejen följde med upp i rörelsen men när stoet fall ner igen höll hon emot!!!!!! Min häst blev permanent skadat .
Jag böjer ALDRIG någon häst igen NÅNSIN.
Man kan se hältor lika bra vid longering.
Hur blev hon permnent skadad? Är du säker på att hon inte hade ont redan innan, min häst stegrade sig också vid böjprov på han skadad sig. Anledningen till stegringen var inte förskräckelse utan helt enkelt att det gjorde ont. Även där följde vetrinären med ner och släppte inte benet, dock behöll han inte samma tryck eftersom vi redan då kunde avgöra att han hade ont i den leden.
Vad jag förstår så utsätter en häst sitt nedslags ben för en kraft på ca 1,5 ton när den travar fort, när den står still så blir trycket på leden (kotled fram) ca 150 kg beroende på storlek.
Vid ett böjprov utsätts ”leden” för ett tryck på ca 10kg.
På små ponnysar finns det en risk att man böjer fram en ickeexisterande hälta, speciellt långt ner.
Att det "krasar" i en led har jag bara hört talas om när det gäller kristallbildning i leden som ger giktliknande smärta, oftast beror det på tidigare behandlingar i leden. Vad tror du annars "gick sönder"?
-
Jag böjer ALDRIG någon häst igen NÅNSIN.
Man kan se hältor lika bra vid longering.
Skriver man så där så måste man räkna med följdfrågor.
Varför har du då böjt en enda gång för när du påstår att du ser hältor lika bra vid longering?
Anledningen till att man böjer är ju precis den motsatta, när man inte ser hältan vid fri rörelse.
Utveckla gärna din tankegång där, övertyga alla om att det räcker att longera hästen för att se hältan, lite mindre att göra för veterinärerna, försäkringsbolagen kommer att kunna hålla nere premierna när veterinärerna inte böjer sönder hästarna vilket gör att jag som hästägare sparar pengar både på premien och på veterinärbesöket. Och hästarna slipper att lida när de med våld bryts sönder och samman.
Att ingen tänkt på det tidigare, longering.
-
Inga problem att köpa en häst som kommit upp i ålderns höst ifall man givetvis inser att hästens begränsningar. Givetvis kan man inte kräva lika mycket..men det blir en fin läromästare och vårdar man den ömt kan man få flera minnesvärda och underbara år ihop. Min lilla shettis är 23 nu och vi har haft honom sen han var 4..nu är han gammal, nästan helt grå på hals och huvud och visst märks det att han inte orkar mer..men oj vad minnen vi har..den dagen han inte orkar mer kommer vara en sådan sorg..men kvar finns alltid minnena..som när vi flög fram i vild galopp på åkrarna hemma:) Hoppas du finner din nya vän och ni får underbara år ihop ::)