Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Tjotten skrivet 03 maj-05 kl 15:10

Titel: Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 03 maj-05 kl 15:10
Läste runt här lite och ville bara skriva av mig lite.
Jag har börjat med kaninuppfödning för köttproduktion (visst låter det lite hemskt).
Jag som många andra här förredrar köttproduktion i liten skala, hemma på gåreden under så naturlga förhållande som går för djur i fångenskap. Jag älskar mina kaniner. Jag följer varje ny kull med spänning. Vad blir det för färger, teckningar, kön, temprament m.m.
Fidilie fick sin första kull i går, 8 ungar, va ilsken hon blev, andra honor blir mer kelna. Mina 14 franska vädursungar som nu är 5 veckor är bara för söta. De skuttar runt som yra hönns med sina söta öron hängande och slängande. Det blev faktislt två blå honor, trodde inte blått fanns i generna hos mina men under finns det gott om i kaninstallet.

Fick i dag frågan HUR jag kan slakta så söta djur när det finns så många andra man kan äta. Hur tänker endel??? Jag förstår och respekterar om man väljer att inte äta kött alls men att det skulle vara mer humant att slakta "fula" djur än söta kan jag inte förstå?!?! Jag äter hällre en fd. lycklig söt kanin än en fd. stressad gris (förresten tycker jag grisar är söta). Vad tycker ni?
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Mikael Perman skrivet 03 maj-05 kl 22:18

Hej.
Grisar är söta, och kaningryta är gott, förekommer tyvärr så sällan i Sverige, sist jag åt det var i Portugal. Varför äts det så lite kanin i Sverige? Jag äter ju tex gärna rådjur, och det gör många andra med, trots att de är så söta. Är kaniner bara sedda som gosedjur i Sverige? Är inte kaniner idealiska för ett självhushåll?

Mikael Perman
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: ratjacks skrivet 04 maj-05 kl 08:28
Hej på dig! jag är av samma uppfattning som du att lyckliga o hem uppfödda djur samt slaktade hemma är ett bra  sätt. Har själv skaffat gutefår och ölandsgäss samt väntar på ett par linderöds gyltor. Förr åt man mycket mer kanin och för en del år sedan när jag jagade mycket med iller så blev det en hel del kanin grytor, sist jag åt kanin var på mallorca och det var som vanligt helt ok. Slaktar du bara för egen förbrukning eller är det möjligt att få köpa ? jag bor i själv i mitten på skåne vid ringsjön, maila om du vill. :D
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 04 maj-05 kl 09:47
Kaniner är verkligen idealiskt för självhushållare. Varför det finns så lite kött ute på marknaden är för att det inte finns tillräckligt med slakterier. Efterfrågan finns i alla fall.

Ratjacks! Jag kommer att sälja i gårdsbutik när jag fått upp en lagom skara avelsdjur och har byggt slakteriet färdigt men där är jag inte ännu. Just nu skaktas bara hanarna av och det räcker bara till husbehov ännu.  Till nästa år ska jag enligt planerna kunna sälja men köp ett par kaniner själv de ger inte bara gott kött utan också stor glädje.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Anette skrivet 08 maj-05 kl 11:48
Hej!

Jag håller verkligen med om att kaniner är idealiska självhushållardjur. Jag bor själv i ett hus mitt inne i ett samhälle med en liten trädgård. Det är inte så många andra djur förutom kaniner jag kan ha här. Jag föder upp gotlandskaniner och har genbank. Jag säljer så många ungar jag kan i bevarandesyfte men alla ungar som blir över till vintern slaktas och används i hushållet. Jag har också en belgisk jättehona som jag tar korsningsungar av som går till slakt.

Köttet är jättegott och kan tillagas på många olika sätt. Och visst kaninerna är jättesöta liksom grisar, kalvar, lamm, kycklingar m.m men har man bara inställningen från början att vissa ska ätas blir det inte så konstigt.

Jag anses av omgivningen som konstig och hemsk som dödar mina djur och äter upp dem. De förstår absolut inte hur man kan göra en sådan hemsk sak och sedan går de till affären och köper en snabbuppfödd gödtupp eller en importerad köttbit och äter den med gott samvete! Dubbelmoral i högsta grad!

MVH
Anette
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: havsfrun skrivet 10 maj-05 kl 12:19
Håller även jag med om att kaniner är både goda och söta - har själv ett flertal raser för självhushåll men även några dvärgvädurar för utställning, avel och keldjursförsäljning. De inkomster keldjuren ger betalar fodret för de övriga! Har Lilla Silver, Lilla chinchilla och Fransk vädur. Bygger så smått upp en större avelsbas för att kunna "dela med mig" till släkt och vänner... har gått uppfödare och slaktutbildning och alla kaniner, även de små (som inte säljs) går till mat. Inget konstigt med det. Jag vet att de har mått bra och ätit ett bra och variationsrikt foder vilket även för mig, som för er andra, känns bättre än att köpa kött i butiken (centralt slaktat, styckat och förpackat och transporterat långväga)!
Har tänkt mig ca 10 honor och 2-3 hanar som bas
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: biodlaren skrivet 10 maj-05 kl 16:07
Det viktige må være at dyrene behandles pent og får godt stell den tiden du har ansvaret for dem for deretter å bli slaktet uten å bli utsatt for stress. Den som har sett dyr bli losset ved slakterier etter lange transporter vet hva jeg mener med å stresse dyr.
 Alle dyreholdere påtar seg det samme ansvaret ved å skaffe seg dyr. Enten det er kaniner eller større dyr skal dyrene behandles omsorgsfullt, også under slakten.
Jeg synes nærprodusert, lokal mat må være å foretrekke framfor mat transportert over kontinenter før det havner på våre bord. Som konsumenter har vi faktisk mulighet til å påvirke ved våre valg.
Egetprodusert kjøtt - hva kan vel være bedre enn kanin som også er en så utmerket grovfoder-konsument ?
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: malin_nisse_hampus skrivet 18 jul-05 kl 12:58
Va taskigt!!


Hur kan du ÄTA kaniner som du har sett?
Tänk om du skulle få sitta i en bur å sen ska du slaktas.. Vilket bra liv???

 >:(
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Xander skrivet 18 jul-05 kl 13:54
Det är väl oerhört mycket bättre att äta djur man har gett det bästa liv man kan än att äta kött från ett okänt paket i en köttdisk. Även om man är tveksam till att äta kött så är väl de som hemslaktar de sista man borde angripa.

alex.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Retardo skrivet 18 jul-05 kl 14:21



Hur kan du ÄTA kaniner som du har sett?


Ett mycket märkligt resonemang det där. Varför är det så hemskt att äta nåt man har sett? Jag förstår inte, förklara.  Jag utgår ifrån att du är vegeterian, annars är det dessutom renodlat hyckleri.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: malin_nisse_hampus skrivet 18 jul-05 kl 15:25
Jag tycker bara att det är taskigt!
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: malin_nisse_hampus skrivet 18 jul-05 kl 15:29
Jag tycker att man inte har gett ett så bra liv till kaninen om man ska slakta den.. Då har man ju inte gjort ett ¨å bra liv för kaninen???
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: praline1 skrivet 19 jul-05 kl 11:07
hej havsfrun jag läste att du tänkte skaffa kaniner jättekul jag har ett 70 tal just nu men do tänkte dig 2-3  hannar 0ch bara 10 honor varje hane vill ha 8-10 honor för att inte tyna bort av tristress och trånad till honorna mvh.praline1
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Bondmoran skrivet 19 jul-05 kl 11:33
hej havsfrun jag läste att du tänkte skaffa kaniner jättekul jag har ett 70 tal just nu men do tänkte dig 2-3  hannar 0ch bara 10 honor varje hane vill ha 8-10 honor för att inte tyna bort av tristress och trånad till honorna mvh.praline1

Jag har aldrig haft så många honor till mina hanar.
De flesta hanar sitter t o m tillsammans med honor den mesta av tiden förutom några dagar före födelse och medans ungarna är små och diar.
Jag har haft par som har setat ihop så i åratal och för mig har det fungerat bra. Men det gäller att vara observant när honan brunstar och när det närmar sig födandet.

Jag har även haft fertila hanar som har setat ihop och det har också fungerat jätte-bra men där måste man ändå vara väldigt försiktig ! ! ! ! ! !.

Nu har jag visserligen stora burar, så de har utrymme och det kanske har underlättat.
Kan berätta om mina två angorahanar, inte släkt, men äldsten försökte alltid smita in till den yngre hanen i buren bredvid varvid jag alltid med hjärtat i halsgropen "kastade" mig emellan för att de inte skulle slåss. Till slut fick "gubben" nog av mina mellanhavanden och bestämde sig för att förvandla väggen mellan buren till flis  ::)för att komma in till killen i buren bredvid. OCh där satt de som de aldrig har gjort annat. De allra såtaste vänner, ända fram tills den gamle hanen råkade ut för en olycka  :'( och avled. Det hade ingenting med burkompisen att göra.

Jag ska också erkänna att jag har honor som varken accepterar andra honor eller hanar  ??? och de sitter givetvis alltid ensamma, ingen idé att bråka med dom. De är så rara ändå till sällskap eftersom de är snälla mot oss tvåbeningar.

Hälsningar
Bondmoran

Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Sol skrivet 20 jul-05 kl 11:56

Jag håller fullständigt med dig, dessutom har jag själv tänkt på att ha kaninuppfödning för självhushållning.
Visst är dom gulliga, men det är ju kor och grisar oxå, och dom äter vi ju.
Och visst är det mycket bättre att äta ett djur som haft det bra än att gå och köpa en köttbit som man inte ens vet varifrån den kommer.

Lycka till!
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Valma skrivet 25 jul-05 kl 20:43
Hade en gång en diskussion med en person som gärna åt fiskpinnar men tyckte det var avskyvärt att jag fiskade.
Funderar själv på kaninuppfödning när jag nått mitt mål, läser just nu en bok om ekologisk odling och självhushållning och där hyllar de kaninen som föda. Det är ju ren lycka att kunna föda upp och odla för eget bruk, både för djuren och för konsumenten.

/Valma
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 26 jul-05 kl 08:44
Ja, det är ett jätte bra sätt att förse sig med eget kött genom att föda upp kanin, de är små (i jämförelse med ko) och lätta att hantera.

Mina barn var det som fick bestämma om jag skulle börja med kanin eller inte och först tyckte de att det var en lite läskig tanke så jag köpte kaninkött (som jag ej fött upp själv) och lät branen prova. Det var det avgörande för det var det godaste de hade ätit. Jag måste säga att det faktiskt är bland det godaste jag också ätit men jag är också mycket förtjust i fisk. Hade jag kunnat odla fisk hade jag gjort det ;-).
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Brethbacken skrivet 18 okt-05 kl 11:12
Mycket intressant ämne ni tar upp....
Så till mina frågor...
Är det någon speciell ras som passar bäst för "mat"?
Hur gör ni när ni slaktar era kaniner?
Recept?
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Dollar skrivet 18 okt-05 kl 21:47
Jag har oxå börjat med "självhushållning"  hade kalkoner som vi slaktade i höst och vi har redan käkat på en av dem. Jag var redan inställd på att de ska bli mat. Sen så har jag ju höns och de har blivit kycklingar och som ni vet så blir det många tuppar av en kull och dom kommer att bli slaktade.

Nu när ni skriver om kaniner så förstår jag hur ni tänker osv. Jag har kaniner. Min hona har fått två kullar. Har nu två hanar kvar som jag inte vet när och om jag får sålda, men jag skulle inte klara av att äta upp dem. Jag skulle nog få kväljningar. Antar att många av oss ser kaniner endast som sällskapsdjur och inget annat. Det är nog inte så vanligt med kaninkött, dvs jag har ju aldrig sett det på marknaden här uppe i norr iaf. Så därför känns det nog ganska främmande att äta sina sällskapsdjur. Däremot så äter jag hare och ja, det går ju bra... Märkligt det där....
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 21 okt-05 kl 19:31
Mycket intressant ämne ni tar upp....
Så till mina frågor...
Är det någon speciell ras som passar bäst för "mat"?
Hur gör ni när ni slaktar era kaniner?
Recept?

De raser som rekommenderas är New Zeeland, Fransk Wädur, Blå Wiener, Vitlantras, Gotlandskanin (tycker själv den är förliten (har en)) alla över 4 kg. Endel tycker inte Belgisk Jätte är så bra för att den är för stor, växer långsamt och är långsmal i kroppen. Jag har NZ, FW och BJ. FW är min favorit som köttras då den är så lugn och härlig till sättet + att den är relativt lätt att få såld som sälskapskanin också. BJ har jag som försäljning till sällskapsdjur och som testing att korsa med de andra raserna. NZ är en jättebra köttkanin men inte lika trevlig i sättet som de andra så jag kommer nog inte spara eller skaffa fler av den rasen.
Jag slaktar dem med först ett slag i nacken och sedan sticker jag dem (tömmer på blod).
Jag tycker kanin är ett kanon bra kött och så lätt att vara självförsörjande på, jag vill också ha hönor någon gång i framtiden men främst för äggen då.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 21 okt-05 kl 19:45
Jag har oxå börjat med "självhushållning"  hade kalkoner som vi slaktade i höst och vi har redan käkat på en av dem. Jag var redan inställd på att de ska bli mat. Sen så har jag ju höns och de har blivit kycklingar och som ni vet så blir det många tuppar av en kull och dom kommer att bli slaktade.

Nu när ni skriver om kaniner så förstår jag hur ni tänker osv. Jag har kaniner. Min hona har fått två kullar. Har nu två hanar kvar som jag inte vet när och om jag får sålda, men jag skulle inte klara av att äta upp dem. Jag skulle nog få kväljningar. Antar att många av oss ser kaniner endast som sällskapsdjur och inget annat. Det är nog inte så vanligt med kaninkött, dvs jag har ju aldrig sett det på marknaden här uppe i norr iaf. Så därför känns det nog ganska främmande att äta sina sällskapsdjur. Däremot så äter jag hare och ja, det går ju bra... Märkligt det där....

Vi har rest endel och utomlands är det väldigt vanligt med kanin så därför känns det inte så konstigt. Vad jag har förstått på många av sommargästerna här nere hos oss som kommer från Stockholm så är de inte så främmande för det heller, är är det mer vanligt har jag förstått. Hade jag kunnat bygga ett riktigt slakteri här nere hade det nog inte varit svårt att få kaninkött sålt.
Men jag känner som du på ett sätt. Jag skulle inte kunna äta våra kelkaniner eller de avelsdjur som jag satt namn på och som jag går och kelar med. Visst kelar jag med ungarna när de kommer men jag har då redan bestämt att de blir köttkaniner. Jag ser mer individer som sälskapsdjur än en hel djurgrupp. De som födsupp som sällskaps djur är det och de som föds upp som mat kaniner är mat. Jag hade nog kunnat prova kött från andra djur också som kallas sällskaps djur om de aldrig varit ämnade till just det (sällskap) utan uppfödda mer på en gård för att vara mat, låter det äckligt? Men visst kan jag äcklas också och då är det mer av vad djuret har ätit som vår hund som äter sin och grisarnas bajs, det känns inte fräsht (obs tro nu inte att jag skulle kunna göra gryta av vår hund :-))
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Vitis skrivet 21 okt-05 kl 23:43
Om jag får bli lite "off topic" från kaninfrågan ...

Om man ska skilja på "djur" och "djur" så tycker jag att det finns en grundskillnad som man kan ha i åtanke. Det är så enkelt att hundar och katter är i huvudsakligen köttätare och att föda upp rovdjur för köttproduktion vore så vitt jag kan se vansinnigt. Av många olika anledningar.

För att procudera kött med rimlig resursåtgång är nog endast växtätare aktuella. Hundar som slaktdjur måste ändå ses som en marginell företeelse i världen.

Sen har ju hunden (och katten) och människan en speciell relation som går tillbaks lika långt i tiden som människligheten själv. Det påverkar ju sättet att se på dem och deras ställning i förhållande till människor.

Man kan också se det som att man traditionellt inte äter sina nyttodjur, hund, katt men även häst gör mer nytta som arbetsdjur än som mat.

Tradition, känslor och praktiskt tänkande, alla påverkar dom vår syn på djuren, deras rangordning i våra sammhällsstrukturer. Kaninen har nog "uppgraderats" från kött till nyttodjur, nyttan dom uträttar är att vara sällskapsdjur.

Å andra sidan har vi alla sett/läst om Emil och Griseknoen ...

Jag är själv vegetarian men förstår skillanden mellan matdjur och keldjur och har inga problem med att andra äter djur som fått leva och växa med respekt för sina behov.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gazeup skrivet 28 okt-05 kl 23:20
Hej

När jag var yngre, ca 10, tog vi ofta hem grisar från en bonde i närheten. Vi valde ut riktigt svaga griskultingar som inte kunde konkurrera om maten, och födde upp dem hemma. Grisarna fick gå lösa under sommaren och hade namn...men när vintern kom så blev de slaktade...och nu var de helt enkelt "mat".

Visst..jag skulle aldrig kunna äta mina sällskapsdjur, men om man bestämt sig från början att de ska bli mat så har jag inga problem med att äta dem. Det viktigaste är ju att de hade ett bra liv...och en så stressfri död som möjligt!

Har också kaniner hos mina föräldrar nu...skulle inte äta dom dock...det är mina pensionerade hoppkaniner ;D
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 17 nov-05 kl 14:05
Förresten, hur gick det för kaninuppfödaren utanför Enköping som blev åtalad i maj därför att han klappade till kaninen i nacken med en klubba istället för att som Djurskyddsmyndighetens föreskrifter säger, bedöva kaninen med kulvapen, bultpistol eller elektricitet ?
Lång fråga men ni fattar....
Blev han dömd ?

Jag tror han blev dömd men att han nu övertaklagat, hoppas verkligen att han blir friad då jag tycker att slaktkubba är att föredra framför bultpistol (kulvapen funkar inte alls) Som tur är får vi som slaktar för hemmabruk använda klubba, det mest humana sättet enligt mig som sett de flesta sätt (men man har ju olika åsikter).
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Putte skrivet 17 nov-05 kl 23:48
Enligt nyskriven Norsk lag SKA man använda klubba eller "bedövning genom slag". Där får man bara använda slaktpistolen i nödfall.
Tänk vad kloka och intresserade de norska politikerna är. :)

Till skillnad mot den svenska Djurskyddsmyndigheten. De som bara spekulerar och tror i stället för att kolla upp hur det egentligen ligger till. Jag vet att Djurskyddsmyndigheten (i alla fall de beslutsfattande) har blivit inbjudna till att se hur det går till när man slaktar kaniner både med slaktpistol och genom slag ("klubbning"), men de har alltid tackat nej.

Det tycker jag är fegt. För att kunna göra ett beslut måste man veta hur det faktiskt går till och inte gissa sig till det eller genom hörsägen.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Charlotte skrivet 23 nov-05 kl 09:20
 Menar ni att en uppfödare blivit dömd för att han använt slag i nacken vid avlivning??? Der står väl i någon av alla Djurskyddsmyndighetens egna paragrafer att det är en tillåten avlivningsmetod???
 Sen om den är tillåten för komersiella köttproducenter är väl inte Djurskyddsmyndighetens sak, det borde väl vara Livsmedelsverkets, eller någon annan av våra myndigheters angelägenheter?
                        Mvh
                       Charlotte
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 24 nov-05 kl 08:55
Menar ni att en uppfödare blivit dömd för att han använt slag i nacken vid avlivning??? Der står väl i någon av alla Djurskyddsmyndighetens egna paragrafer att det är en tillåten avlivningsmetod???
 Sen om den är tillåten för komersiella köttproducenter är väl inte Djurskyddsmyndighetens sak, det borde väl vara Livsmedelsverkets, eller någon annan av våra myndigheters angelägenheter?
                        Mvh
                       Charlotte
Det stämmer att man får använda sig av slaktklubba vi hemslakt för eget hushåll men ej för komersiell köttproducktion och det är det sista han sysslar med. Gösta har under flera år arbetat för att bedövning genom slag ska bli lagligt även där och så att säga satt dit sig själv bara för att det skulle utredas och förhoppnings vis bli en ändring. Men han blev dömd i första skedet men har överklagat, så nu kan dom nog inte (vad jag förstått) bara gå på hörsägen i rätten längre utan utreda det helt och hållet och det blir nog en lång och utdragen prosess. Men jag håller tummarna för honom.
Som Putte skrev så har dom helt annan uppfattning i Norge och jag vet att innan de lagförde det i Norge så var dom även på besök hos Gösta och såg hur han slaktade. Det har tydligen varken djurskyddsmyndigheten eller livsmedelsverket i Sverige gjort. Till saken hör väl att Gösta är den största kaninköttsproducenten i Sverige.
Just nu finns en stor barnmatskedja som skriker efter kaninkött för att göra barnmat till barn med känsliga magar (alergier och sådant). Efter som det är så dåliga och illa kontrolerade (ej verklighetsförankrade) lagar i Sverige när det gäller kaninproduktion så är det mycket svårt att få fram den mängd kött som finns efterfrågan på. Ingen vågar satsa på kaninproduktion i lite större skala än bara för hushållet. Jag hade hoppats på att kaninkött hade blivit mer lättilgängligt för vaniga konsumenter efter som det är ett så otroligt bra och nyttigt kött.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Edgar skrivet 29 nov-05 kl 20:23
Beträffande att man sällan hittar kaninkött i livsmedelshandeln i Sverige är enligt min uppfattning, att vi som har slakterier inte kan få fram tillräckligt med kaniner, varken egenuppfödda eller köpta. Kontakta mig eller Sveriges kaninproducenters förening ( www.kanin.se ) om ni vill bli av med kaniner, men ej själva vill böka med slakten.

Slakterier finns i Jämtland, Bohuslän, Västergötland och Mälardalen åtminstone).

Sedan apropå dem som inte tycker att man ska slakta kaniner för att de är så söta. En tidigare stor uppfödare av kaniner sa att man kan väl inte bara slakta fula djur.

Edgar
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Azeman skrivet 04 dec-05 kl 15:55
Läste runt här lite och ville bara skriva av mig lite.
Jag har börjat med kaninuppfödning för köttproduktion (visst låter det lite hemskt).
Jag som många andra här förredrar köttproduktion i liten skala, hemma på gåreden under så naturlga förhållande som går för djur i fångenskap. Jag älskar mina kaniner. Jag följer varje ny kull med spänning. Vad blir det för färger, teckningar, kön, temprament m.m.
Fidilie fick sin första kull i går, 8 ungar, va ilsken hon blev, andra honor blir mer kelna. Mina 14 franska vädursungar som nu är 5 veckor är bara för söta. De skuttar runt som yra hönns med sina söta öron hängande och slängande. Det blev faktislt två blå honor, trodde inte blått fanns i generna hos mina men under finns det gott om i kaninstallet.

Fick i dag frågan HUR jag kan slakta så söta djur när det finns så många andra man kan äta. Hur tänker endel??? Jag förstår och respekterar om man väljer att inte äta kött alls men att det skulle vara mer humant att slakta "fula" djur än söta kan jag inte förstå?!?! Jag äter hällre en fd. lycklig söt kanin än en fd. stressad gris (förresten tycker jag grisar är söta). Vad tycker ni?


Själv så skulle jag aldrig kunna födda upp djur och sedan sälja till/för kött, eller aldrig slakta djur, kan knappt döda insekt...

Föda upp djur, som man sitter och gosar, och sedan äta upp det. nä tack. jag avstår hellre det. blir äcklad jag.. Jag har för starka känslor. och är för en bra djurvän för det.

men ja, alla lever vi olika...

Bara man föddder upp djurena på ett bra sätt, så att dom får typ ett värdigt liv och lever bra hos sånna  människor som slaktar och sedan får ett bra och smärtfritt sett att bli avliden.. Så äre välla okey. men jag skulle ALDRIG klara av det, eller änns titta åt sånna människor med en bra min . ;/

*rysningar*
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Azeman skrivet 04 dec-05 kl 16:04
Tycker det är många som är respektlösa här inne. Om vi ska acceptera er att ni födder upp, sedan slaktar och äter upp det djur ni har gosat med, så tycker jag även att ni ska acceptera oss som inte gör, eller tycker det. Tycker det är väääldigt många irriterande och provocerande inlägg här och väldigt många respektlösa. Dags att växa upp? om man ska diskutera så kan man diskutera i ett normalt nivå.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Azeman skrivet 04 dec-05 kl 16:08
De raser som rekommenderas är New Zeeland, Fransk Wädur, Blå Wiener, Vitlantras, Gotlandskanin (tycker själv den är förliten (har en)) alla över 4 kg. Endel tycker inte Belgisk Jätte är så bra för att den är för stor, växer långsamt och är långsmal i kroppen. Jag har NZ, FW och BJ. FW är min favorit som köttras då den är så lugn och härlig till sättet + att den är relativt lätt att få såld som sälskapskanin också. BJ har jag som försäljning till sällskapsdjur och som testing att korsa med de andra raserna. NZ är en jättebra köttkanin men inte lika trevlig i sättet som de andra så jag kommer nog inte spara eller skaffa fler av den rasen.
Jag slaktar dem med först ett slag i nacken och sedan sticker jag dem (tömmer på blod).
Jag tycker kanin är ett kanon bra kött och så lätt att vara självförsörjande på, jag vill också ha hönor någon gång i framtiden men främst för äggen då.



gud så äckligt med slaktande det låter, inga bedövningar eller nåt??? Bara en plågsam död!! uscha, nä, jag lägger att att läsa tråden nu, blir juh för fan äcklad!!! *blä*
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Skytten skrivet 04 dec-05 kl 16:17
Vi må olika inställningar till slakt, men kaninslakten beskrivs helt så som man gör. Kaninen skulle inte lida mindre om den proppades full med hagel. Och vem vill äta en kanin levande? Den måste tas av daga om den ska bli mat.

Vilken kanin har haft det bäst i livet, den som har gosats eller den som bara fått äta sig fet? Visst kan en som äter kött tycka om djur. En som äter kött och klandrar slakt, är ganska lik en maffiaboss, som i och för sig aldrig dödar, men lejer nån till det.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Azeman skrivet 04 dec-05 kl 22:02
Vi må olika inställningar till slakt, men kaninslakten beskrivs helt så som man gör. Kaninen skulle inte lida mindre om den proppades full med hagel. Och vem vill äta en kanin levande? Den måste tas av daga om den ska bli mat.

Vilken kanin har haft det bäst i livet, den som har gosats eller den som bara fått äta sig fet? Visst kan en som äter kött tycka om djur. En som äter kött och klandrar slakt, är ganska lik en maffiaboss, som i och för sig aldrig dödar, men lejer nån till det.

*SKRATTAR* Okey!
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 05 dec-05 kl 15:22
gud så äckligt med slaktande det låter, inga bedövningar eller nåt??? Bara en plågsam död!! uscha, nä, jag lägger att att läsa tråden nu, blir juh för fan äcklad!!! *blä*

Ja tack, gör du det!

Jag hoppas verkligen att du varken äter kött, mjölk eller ägg med den inställningen. Jag respekterar om man tar avstånd helt, antingen eller. Men det värsta jag vet är de där "djurälskarna" som med gott samvet äter en stackars sönderstressad gris som åkt långt till slakt under fruktansvärda förhållanden och samtidigt kastar skit på de som slaktar för hemmabruk ett djur som mått bra ända till slutet.
Jag kan med rent samvete säga att jag älskar djur ända in i köttbullssmeten.

Skytten, du slog huvudet på spiken med att jämföra det med maffia bossar, men jag förstår verkligen inte hur Annie kunde tycka att det var roligt, sorgligt att det finns för många sådana där maffia bossar i vårt samhälle.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Charlotte skrivet 06 dec-05 kl 09:10
 Vaddå ingen bedövning???
Slaget i huvudet/bultpistolen ÄR bedövningen som slår ut kaninen fullständigt.
               Mvh
             Charlotte
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: bondelinda skrivet 06 dec-05 kl 10:31
Ni som inte tycker att man ska slakta...
En liten tankeställare bara.. Hur många bönder hade haft djur om det inte fanns någon nytta med dem??? Alla djur är ju inte bara för sällskap. Tacka bönder och köttätare att vi överhuvudtaget har kor, grisar och får!!
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gruff skrivet 06 dec-05 kl 13:24
Blir nyfiken, och vill inte göra något som helst påhopp med frågan. Bara så det är klart  :)

Men Annie, är du vegan? Helt ok i såna fall. Jag behöver bara den informationen för att kanske läsa dina inlägg på rätt sätt.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Charlotte skrivet 07 dec-05 kl 09:15
 För mig gör det ingen skillnad vilket djur som slaktas, det är lika sorgligt varje gång, men att få äta eget kött från djur som jag vet har haft det bra uppväger det sorgliga (är man köttätare så är man...)
 Angående att det skulle vara "onödigt" att börja med kaninslakt här så tycker jag att anledningen att det tex går åt 7 ggr så lite näringsämnen och vatten att få fram 1 kg kaninkött som att få fram 1 kg nötkött är ett ganska bra skäl om man vill hushålla med världens resurser.... Och SÅ främmande är inte kaninslakt för oss, gå ut och fråga "gamlingarna" runtikring, många gårdar hade några kaniner till husbehov. Kaninen är ett bra "självhushållardjur" man kan ha några kaniner även om man bara har en liten tomt och de kan födas upp på mestadels ett bra hö, och bete om man inte har krav på SÅ snabb tillväxt.
                               Mvh
                            Charlotte
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gruff skrivet 07 dec-05 kl 13:13
Tror nog att vi visste hur man snarar en kanin långt innan vi slaktade kor.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 07 dec-05 kl 17:09
Men hur mycket jobb lägger du ner då, på uppfödning och slakt samt hur mycket pill blir det inte med en liten ynka kaninstek jämfört med ordentlig biff. Det går nog åt en halv ko i energi för att få fram det lilla köttet mellan benen och brosket....


Det hörs tydligt att du inte vet hur en styckad kanin serut. Det är bra mycket mer mat på en kanin än på en kyckling men det är väl och så slöseri med energi i din mening. Dessutom är det ett mycket nyttigare kött. Dessutom har köttet mycket täta fibrer (vet inte helt hur det hänger ihop, men...) och man blir mättare av det än av tex. gris och kycklig. Det behövs altså mindre kött / måltid.
Jag har inte den styrkan att jag skulle klara av att slakta och stycka en ko eller gris på flerahundra kilo så för det normala hushållet så är kanin verkligen lämpligt.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Tjotten skrivet 07 dec-05 kl 19:55
Var försiktig med dina omdömen tack, jag vet utmärkt hur en kanin eller kyckling ser ut, dessutom vet jag hur dom styckas också, mitt inlägg var med en smula ironi över en kanins litenhet.

Varför skulle det vara nyttigare med kaninkött?

Vad spelar mättnadskänslan för roll då? Man äter för att få i sig näring, ett maximalt intag/upptag av protein är ca 25 gram vilket motsvarar ca 100g köttråvara. Resten har kroppen mycket svårt att ta upp , viket leder till belastning av systemet.  Du kan bli mätt på en påse Gott och Blandat från Leaf men det är inte det ultimata för att få i sig näring. När du intar näring skall du gå efter ditt näringsbehov inte din mättnadskänsla.

Nä det är inte alls slöseri med kycklingkött, utan mycket lämpligt då man äter ägg, när hönan inte värper  längre så åker hon i grytan, eller kycklingar som är av det kvinnliga slaget blir till värphöns, tuppkycklingar det inte finns behov av blir till kycklingkött. Likadant kan man praktisera nyttan av en avdankad mjölkko.

Varför skall vi äta utpräglat sällskapsdjur som kaniner var frågan för mej, jag skulle inte kunna tänka mej att äta min katt eller min hund.

Mitt omdöme grundar sig på den information jag fått från dig i din text vill du bli bättre förstådd så skriv utförligare.

Jag tror att de flesta människor äter för att det är gott eller för att bli mätt (i vårt land i alla fall) inte lika många äter för att få i sig rätt dagbehov av protein, fett, vitaminer, salt, socker m.m. även om det är det som är det bästa. Jag äter otroligt mycket fisk när vi har fisk för det är så gott och jag kan äta mycket innan jag blir mätt och får då i mig mer än dagsbehovet. Kanin mättar fortare och därför slutar mängden näringsämnen närmare det som är det dagliga behovet, alltså mindrekött, förstår du? Om jag jämför det med magert oxkött (så jag inte tar de värsta varianterna) så innehåller 100g oxkött knapt 20g protein men kanin innehåller drygt 22g på samma mängd, du behöver inte lika mycket kaninkött för mättnadskänslan men får lika mycket protein (om man nu vill att köttkonsumtionen minskar). Fettet är på magert oxkött 7,8 g medan det är 3,7 i kanin var av mättat fett är ca.44% (av fettet) i båda fallen alltså mindre i kanin. E-vitamin är det dubbelt så mycket i kanin som oxkött och 4 x så mycket som i gris och 1/3 mer än i kyckling. Jämför man med kycklig så är kötterna ganska lika men kolesterol finns det mycket lite i kanin men mer i kycklig än i både ox och gris. Men mättnads känslan (nu är jag där igen) innfinner sig mycket snabbare i kanin än i kycklig och då har man fått i sig mer fett också. Därför anser jag (och många andra att kanin är ett nyttigare köttval än många andra.

Sedan är det så för mig att min fysiska styrka inte är så stor, jag hade inte klarat av att slakta och stycka ett djur på flera hundra kg som tex, gris och ko. Därför anser jag att kanin är ett utomordentligt bra djur för självförsörjaren som behöver kött till den normalstora familjen. Men jag hade mer än gärna sett att fler fick chans att äta detta underbara kött.

Varför vi ska äta sälskapsdjur eller ej, har jag beskrivit innan (någon stans), men jag äter inte vår kelkanin Pelle och inte dom andra kelisarna heller.  Sälskapsdjur är vi människor som gör dem till, i grund och botten är de alla djur.

OBS! Har jag stavat fel någonstans så skit i det, jag gör det (ordblind).
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Skytten skrivet 08 dec-05 kl 11:56
De husdjur vi har idag är med vissa undantag brukade sedan stenåldern, vi är i detta fall mycket konservativa. I äldre tider, när befolkningen var mindre, åt man dessutom en hel del vilt.

Idag vet de flesta inte vad de stoppar i sig, färdigmaten flödar.

Idag finns det nästan bara kyckling och gris, lite ox och lamm.
Hela kycklingar är mer och mer sällsynt. Lever finns inte i kyldiskarna, köttet mals dagar före försäljning.

Jag har bevistat stora slakterier, och sett hur man sorterar ut köttet. Ju mer likt produkten blir råvaran,  så blir de bästa bitarna sålda, som stekar eller annat knappt bearbetat, medan det som hamnar i Findus eller Familjen Dafsgårds "förädlingsarbete" är suggor, käkar och slamsor.
Sedan spädes de ändå ut med transferfett och potatismjöl.
Att ändå många tycker det är gott, beror på att de med kemiska tillsatser, får det att se snyggt ut och bedra våra instinkter, med konstgjorda smakämnen. Tro inte att den rökta smaken kommer från rök!

Så visst är det bra om flera sorters husdjur för matproduktion kom till stånd, husdjur är snart de enda djur som inte är hotade till sin existens. Såvisst kanin, vildsvin, struts och hjort är väl bra kandidater till husdjur i större omfattning än idag.

Viktigast är nog att vi lär oss  och tar oss tid att laga mat.

Och en hemslaktad kanin, är väl det mest oförfalskade man kan tänka sig, och inom räckhåll för många fler än större djur är. Personligen föredrar jag mina gäss.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Skytten skrivet 08 dec-05 kl 14:41
Kanin är som tidigare diskuterats, väl lämpat för självhushållning. Det finns dock fler alternativ. I Sydamerika hölls vid spanjorernas ankomst en del andra gnagare dom husdjur, och då liksom kaninen här, både som husdjur i betydelsen gosedjur, och som djur för att erhålla kött.

Marsvinet var ett av de vanligaste, och serveras i hem och restauranger over hela sydamerika. Detta har spridit sig till andra delar av världen.

Vi har en del marsvin i Sverige, men det torde inte vara vanligt att de användes som mat, delvis för att man inte känner till att det är bra mat, eller att man inte vet hur det tillagas, eller att den övervägande delen av marsvinen här är gosedjur med namn och gravplats efter livets slut.

Dock har jag kommit över några recept och delar gärna med mej.

Det nyslaktade marsvinet doppas 20 sek i kokande vatten, varefter håret kan strykas och borstas av. Ta ur marsvinet. Av inälvorna tages hjärta, lever och njurar tillvara.

Fyll marsvinet med kryddkvistar:
2 delar timjam
2 delar dragon,
!/2 halv del mynta
1 del rosmarin

Gnid in Marsvinet med salt, rulla in marsvinet i folie.
Stek i 160 grader i ugn en halv till trekvarts timme.
Prova med sticka.
Serveras med ugnstekt potatis och fylld paprika.

Paprikan tas ut och fylls med de sparade inälvorna, och finhackade morötter, kål och lök i lika delar.
Salt, peppar och chile, efter behag.

Värm blandningen i ugn (micro eller vanlig) tills den är mjuk, fyll paprikan och ställ det tillbaka en stund i ugnen.

Marsvinets huvud steks för sig, i sydamerika delikatess.

*****

Marsvinsgryta

Flå och ta ur marsvinet
Klipp bort bröstkorgen från ryggen, stycka det i lår, bogar och ryggen i två bitar.
Koka i gryta under lock med lök, vitlök och morötter, som vätska rött vin. övrig kryddning efter smak, men den bör vara mild.
Severas med kokt potatis.


Det finns köttraser på 2 kg.

Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Eulalia skrivet 08 dec-05 kl 16:10

Det finns köttraser på 2 kg.

....och mycket mycket mer!
CAPYBARA (carpincho) som är en sydamerikansk gnagare kan väga uppemot 45 kg
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Skytten skrivet 08 dec-05 kl 17:32
Med 2 kg menade jag givetvis marsvin.


Sumpsvin är populära i Sydamerika, dock svåra att komma över här.

Deras största fördel är att en påve någon gång, fick kännedom om detta djur, och genom deras levnadsätt uppfattade det som ett vattendjur, ja t.o.m. som fisk, detta har gjort den mycket populär i fastan, för troende katoliker i Sydamerika.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Fjällsäter skrivet 15 jan-06 kl 16:36
Tänkte bara höra, då jag är ny i ämnet, hur mycket kött ger en kanin? Och hur smakar det? Jag har funderat på att skaffa kaniner... men då aldrig tänkt på att de "går" att äta. HUr gamla är de när de slaktas? Och ungefär hur många ungar får de?

Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Edgar skrivet 15 jan-06 kl 18:40
Kaniner som saluförs är lättast att sälja när de väger  ca 1,5 kg (slaktad vikt). Levande väger kaninen då ca 3 kg. Köttet är snarlikt kyckling, under förutsättning att man undvikit smaksättande foder de sista veckorna före slakt.  Ålder vid slakt är 4 - 5 månader.  Vid uppfödning strävar man efter kullar på 8 överlevande ungar. Kolla gärna www.kanin.se

Hälsningar Edgar
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 18 jan-06 kl 17:34
Malin_nisse_hampus ni får mig att skratta! Bra gjort!

Om ni inte har tittad hur kaninerna lever hos folk ni angriper här kan det ju bara vara ett skämt.. annars oförskämd...

Har själv en gång i tiden i ett halv år försökt att blir vegetarian men kunde inte avstå :-)  
Så för mig är alternativet att fiska, jaga och ha egna djur, precis som Anette har skrivit i bevarandesyfte och som mat. Går även längre och tycker att folk som vill äta kött ska lära sig att döda.. det  blir mycket mindre dålig korv på tallriken och mindre slängd mat.  Kanske till och med en del förändrade vanor och synpunkter så småningom..  

Här kommer vi även in på respekten... och självklart: Djur som har ett bra liv ger bättre kött och ett bra samvete. Plats för naturliga beteenden, skydd från predatorer.. och sedan - om vi nu pratar kaniner - ett slag på skallen. Om jag vore bara säkert att jag dör så snabbt och utan panik skulle jag vara glad.

Januschka
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 08 maj-06 kl 10:50
Hej ,Jag ville bara berätta att jag har skaffat ett par gulliga kaniner som jag tänkt börja avla på till hösten och dels sälja kaninungar och dels till kött...Jag har pratat med släktingar om detta och ingen verkar begripa det här med kött till husbehov...
Med andra ord att jag kommer att slakta kaniner...Jag har till och med blivit rådd att kastrera hanen ??? så att dom kan sitta ihop jämt ???
Jag tror faktiskt att hissen inte går hela vägen upp där ;)
Jag undrar vad man ska säga så att dom begriper......
Måste tilläga att två är Vegetarianer av något slag (äter fisk och ägg)...Några förslag? :)
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 09 maj-06 kl 11:03
Hej och grattis till beslutet att ta ännu en del av livet i de egna händer :-)

Vegetarian som äter fisk?? *ler* visste inte att fiskar var plantor men okej.. vi har alls våra ologiska vrån i hjärnan.. men det är kanske värd att påpeka för de att även fiskar reagera på smärta... Samtidig finns jo olika mitiv för att blir vegetarian... vill man inte ha industrikött kan fisk vara en alternativ.. om det nu är vild lax och annat fisk och man har klart för sig att de flesta bestånd av rovfisk är överfiskade *ler*

Jag tycker att - om hissen inte går ända upp som du säger - det bästa är att bara göra saker. Handling och maten själv säger så mycket mera än bara ord. Har de ätit kanin hos dig förstår de kanske..  vägra du att äta smaklös och stark krympande kött frå något billigimport inte bara för etikens men även för njutningens skull begriper de kanske? Sedan är det kanske läge att ta upp en diskussion om beroende av storföretag och livsmedelskvalite osv.

;-) Mina första ungar blir slaktmogna om 6 veckor och sambon kollegor pratar om att bjuda in sig till kaningryta.. så efter ett tag blir folk mindre avskräckt i alla fall :-)

Januschka
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: daltös skrivet 09 maj-06 kl 13:36
hejsan..
jag och min man har disskuterat att skaffa kaniner som köttdjur...
han är inte intresserad att ta hand om de när de lever, och jag skulle inte klara av att slakta de..så vi kompletterar varandra rätt bra...men jag har funderat på hur jag ska förklara för våran dotter som är 2 1/2 år varför kaninerna försvinner ibland... ???
hur har ni andra gjort??
har tänkt att ha en el. två som bara är hennes gose djur...

jag tycker att det är en jätte chans att verkligen veta vad det är man äter..sen att det är lite ovanligt i sverige..men ju fler som håller på ju vanligare och mer acepterat blir det ju...

Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gruff skrivet 09 maj-06 kl 13:44
Tala om att kanierna är mat. Krångligare än så är det inte. Barn förstår mkt. bättre och sakligare än vad vuxna gör.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 09 maj-06 kl 14:07
Hej!

Håller med Gruff: Sanningen.  Barnet är än så ung att det kommer att äta kaninkött ändå.. så länge ni inte slaktar keldjuren ;-)

Mina gudsöner stog vid renslakteriet en vacker septemberdag.. tittade på kropparna och kommenterade 'ren, pang, sönder. --- Mat'

:-)

Bra om människan förstår att man måste döda för att äta. Vare det sig däggdjur, fisk eller växter.

Januschka,
som har liknande arbetsdelning som ni verkar installera ;-)
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: daltös skrivet 09 maj-06 kl 14:46
ja ni har nog rätt...
det blir ju naturligt för barnen om vi vuxna visar att det är det...

men innan vi startar upp hade jag tänkt att hitta någon i närheten som föder upp för köttet och hälsa på och se hur det kan gå till..
jag hade kaniner när jag var yngre men då som keldjur...
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Anette skrivet 10 maj-06 kl 21:51
Hej
Mitt yngsta barn är fem år och hon har alltid vetat att vi äter våra egna djur, om det nu är kycklingar duvor eller kaniner. Barn tycker inte alls det är konstigt, det är de vuxna som ojar sig. Däremot får hon inte vara med vid slakten, det tycker jag hon är för liten för. Men det är inget konstigt det heller. Jag kan säga att jag ska slakta den och den kaninen i morgon när du är på dagis. Hon har aldrig frågat om att få titta. När hon är större och själv vill vara med får hon det. Jag tror att det kan bli lite väl chockartat att väl se slakten, avskinningen och urtagningen.

Mvh Anette
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 10 maj-06 kl 23:10
Hej Anette!

Jag har inte upplevt det så med pojkarna.. men sedan är renar inte husdjur på samma sätt.. det var mera intressant hur många olika delar ett djur hade/blev ;-)

Januschka
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Sar skrivet 10 maj-06 kl 23:19
Jag tycker att det är bra att folk kan erbjuda djur en god uppväxt även om de senare blir mat. Jag skulle gärna vilja föda upp både kaniner och höns för egen kött och äggproduktion men jag fixar inte slakten. Jag är därför själaglad att det finns folk som fixar att slakta så att vi andra får äta oss mätta!
Och ju fler som kan köpa kött från djur som haft en bra uppväxt desto fler kan leva på detta och det gynnar i slutändan djuren!
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Vårvind skrivet 11 maj-06 kl 11:00
Jag hade själv kunnat tänka mig föda upp kaniner för eget bruk, men jag vet inte vad mina familjemedlemmar tycker,de tycker oftast att jag har lite konstiga idder för mig,själva slakten hade jag nog inte varit orolig för,för har man ett gäng kaniner som från början är tänkt till något annat än keldjur så är man inställd på det, visst ett slag i nacken men tänk om det blir fel man vill ju inte att djuret ska lida heller,sen då vad gör man sen tömmer den på blod,flår den osv jag har ju ingen aning hmmm ::) jag får ta mig en funderare till.  :-\
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 11 maj-06 kl 11:34
Hej Vårvind!

Om du har saken klar för dig och kanske till och med har en Väninna/man/kompis som kan slakta med dig.. då kan nog familjen tycker som de vill, eller? Så länge inte de har arbete  med kaninerna.. ochinte behöver äta de ;-) .. men vill de ha kött ska de hjälpa till... Kanske föredra familjen industrikött? Kanske dags att diskuterar djurens livsvillkor och slaktsituation??

Januschka
som föredrar egna slaktdjur med bra livs- och dödsvillkor
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Holma_gord skrivet 15 maj-06 kl 17:52
måste man registrera varje kanin som födds och lämnar besetningen?
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 15 maj-06 kl 19:50
Holma,

pratar du genabnksbesättning eller vanliga slaktdjur?

Har du genbank så meddelar du bara till årets slut hur många friska kaniner du har slaktat.  För registrerade kaniner redovisar du var de har hamnat: såld, dött, slaktad.

Januschka
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Holma_gord skrivet 15 maj-06 kl 21:56
Vandliga slaktekaniner
men man måste ändå anmäla hur många som har kommet in och vilka som har gått ut?
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 15 maj-06 kl 22:52
Robin,

jag har ingen aning :-)

Jag har genbanksbesättning och måste därmed anmäla hur många kaniner  av mina egna ungar jag slaktar för självförsörjningen.  Utanför genbank.. har jag ingen aning vem som skulle vara intresserad av sådana uppgifter?  Om du pratar f-skattesedel måste nog en professionell producent svarar.

Januschka
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Holma_gord skrivet 16 maj-06 kl 09:20
Ok,för jag trode att det var lika dant som kor,får,grisar och liknande när tex dom fick ungar eller dom gick till slakt eller liknande
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 17 maj-06 kl 21:37
måste man registrera varje kanin som födds och lämnar besetningen?

Nej, det måste du inte. Men om du säljer kaniner till slakteri måste du anmäla till kommunen, att du gör det. Djurskyddsinspektörer kan komma på besök för att se hur dina djur mår och bor.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Edgar skrivet 18 maj-06 kl 18:23
Hej!

Produktionsuppfödning eller att sälja kaniner för slakt är ju en verksamhet som finns. Jag har köpt många slaktkaniner. Men det här med lagstiftning är knepigt. Tydligen har Potatisblomma hittat någon bestämmelse jag inte hade någon aning om, trots att jag försökt samla ihop det som gäller för min verksamhet. Vilken författning står det i?

Edgar
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Querst skrivet 19 maj-06 kl 14:25
Fråga mig inte..

Jag tycker det är förfärligt att döda djur för kött..
men tur att endel som du gör det på ett kärleksfullt sätt elelr vad man ska säjja..
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 21 maj-06 kl 22:45
Hej!

Produktionsuppfödning eller att sälja kaniner för slakt är ju en verksamhet som finns. Jag har köpt många slaktkaniner. Men det här med lagstiftning är knepigt. Tydligen har Potatisblomma hittat någon bestämmelse jag inte hade någon aning om, trots att jag försökt samla ihop det som gäller för min verksamhet. Vilken författning står det i?

Edgar


Hej hej!
Det gäller yrkesverksamhet, när grunden i verksamheten är att hålla/sälja djur i vinstsyfte.
Djurskyddslagen § 16... och så finns det antagligen en mängd regler i miljöbalken också. Jag tog det säkra före det osäkra, och anmälde mina 10 avelskaniner. Miljögubben på kommunen hade lite svårt att veta i vilket "fack" han skulle stoppa min verksamhet, så jag blev registrerad bland "biodlare på hobbynivå".  ;) :P

Länk till hur djurskyddsmyndigheten tolkar § 16:
http://www.djurskyddsmyndigheten.se/Steria/templates/Page.aspx?id=252
Det står om kaniner allra längst ned.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Kimma skrivet 22 maj-06 kl 06:40
Så med andra ord:

Om jag föder upp kaniner för köttets skull/eget bruk men råkar sälja alla kaniner jag inte orkar äta upp så behöver jag inte registrera mig. Men om jag säljer många då?

Tycker lagar är luddiga, vem kan förklara för mig hur det funkar??
Måste man registrera om man har 10 vuxna avels djur eller måste man registrera sig så snart man har fler kaniner än 10, oavsett ålder??

Kimma ...novis som fött upp kaniner förr när det inte fanns en massa tillstånd. ::)
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Edgar skrivet 22 maj-06 kl 08:57
Hej!

Luddiga lagar! Ja det är det! För kaniner som hålls för sällskap, hobby och som foderdjur finns det ett antal föreskrifter. Har man djuren för produktion, t. ex av livsmedel så är det tunt med föreskrifter. Jag förstår i princip inte varför det är föreskrivet en viss burstorlek för en sällskapskanin, men inte för en avelskanin, som används för slaktdjur. Myndigheterna anser tydligen i sin obegripliga vishet att det är skillnad på kanin och kanin.
Tillstånd enligt 16 § djurskyddslagen regleras i djurskyddsmyndighetens föreskrift DFS 2004:5. Som jag uppfattar det gäller alltihop sällskapsdjur. Produktionsdjur omfattas inte.
DFS 2004:5 är också illa skriven. Om man upplåter, förvarar eller utfordrar mer än 6 kaniner ska man ha tillstånd. Står inget om försäljning som det gör för häst, hund ock katt. Upplåter=hyra ut, förvar och utfordring = andras djur man har i sin anläggning. Man måste alltså ha tillstånd om man hyr ut 7 kaniner, men behöver inget om du säljer dem!!
Klarnar det???

Edgar
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Edgar skrivet 22 maj-06 kl 09:05
Hej igen!

Fick i går reda på att jag tydligen skall registrera mig hos jordbruksverket som fodertillverkare enligt någon ny bestämmelse som gäller dem som utfordrar djur som ska bli livsmedel. Hur blir det i förlängningen? Ska man kunna visa analyser på hö och gräs och annat?

Ibland känns det som om myndigheterna gör allt för att djurhållningen i Sverige skall kvävas. Tydligen vill man ha ett land som består av skog och golfbanor. När det blir så, undrar väl politikerna vad som hände?

Jag blir så sur när politiker och myndigheter håller på.

Edgar (glad igen)
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Kimma skrivet 22 maj-06 kl 09:08
Haha va rörigt  ;D

Så med andra ord om jag har 6 kaniner och säljer som sällskap behöver jag inget tillstånd, men om jag har 7 kaniner och slaktar för eget bruk behöver jag tillstånd. Och om jag har fler än 6 och säljer överskottet som livdjur eller sällskap behöver jag också tillstånd, rätt?
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Edgar skrivet 22 maj-06 kl 09:25
Hej!

Jag tror mycket är definitionsfrågor. Enligt DFS 2004:5, så behövs tillstånd om det är sällskapsdjur som upplåtes, förvaras eller utfordras. Dessutom anges antalet till minst 6.

Slaktar du för eget bruk, så kan jag inte förstå att du behöver tillstånd enligt ovan, samma om du säljer dem. Men om du hyr ut mer än 6 kaniner behövs tillstånd!! Så tolkar jag det hela.

Jag förstår inte logiken i detta, jag vill ha begripliga regler.

Edgar
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Kimma skrivet 22 maj-06 kl 11:03
Edgar!

Det e nog inte meningen att vi "vanliga" ska förstå sånna regler.

Trött på dom blir man om inget annat  :(
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: sandra_nyman skrivet 28 jun-06 kl 09:53
Läste runt här lite och ville bara skriva av mig lite.
Jag har börjat med kaninuppfödning för köttproduktion (visst låter det lite hemskt).
Jag som många andra här förredrar köttproduktion i liten skala, hemma på gåreden under så naturlga förhållande som går för djur i fångenskap. Jag älskar mina kaniner. Jag följer varje ny kull med spänning. Vad blir det för färger, teckningar, kön, temprament m.m.
Fidilie fick sin första kull i går, 8 ungar, va ilsken hon blev, andra honor blir mer kelna. Mina 14 franska vädursungar som nu är 5 veckor är bara för söta. De skuttar runt som yra hönns med sina söta öron hängande och slängande. Det blev faktislt två blå honor, trodde inte blått fanns i generna hos mina men under finns det gott om i kaninstallet.

Fick i dag frågan HUR jag kan slakta så söta djur när det finns så många andra man kan äta. Hur tänker endel??? Jag förstår och respekterar om man väljer att inte äta kött alls men att det skulle vara mer humant att slakta "fula" djur än söta kan jag inte förstå?!?! Jag äter hällre en fd. lycklig söt kanin än en fd. stressad gris (förresten tycker jag grisar är söta). Vad tycker ni?




Jag tycker att om man slaktar kaniner SJÄLV, är man inte som man ska. Ursäka mej, men Det är Fan  det värsta som finns ! Det Tycker Jag IallaFall ! Och du frågade vad vi tycker, så nu vet du ! >:( ???
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Kimma skrivet 28 jun-06 kl 10:33
Jag tycker att om man slaktar kaniner SJÄLV, är man inte som man ska. Ursäka mej, men Det är Fan  det värsta som finns ! Det Tycker Jag IallaFall ! Och du frågade vad vi tycker, så nu vet du ! >:( ???

En nyfiken fråga:

Varför är det värre om man slaktar själv, är det mindre hemskt om man låter nån annan göra det innan det hamnar på tallriken?

Nyfiken på hur du tänker?

Kimma
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Suresh skrivet 28 jun-06 kl 10:42
Gör som jainisterna som inte får döda något levande - hyr muslimer till allt obehagligt arbete...
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Januschka skrivet 28 jun-06 kl 10:43
Tja Sandra,

om du avstår från att döda måste du nog leva av luften och kärleken...  och går naken, förstås...

Personligen tycker jag att den som äter kött måste kunna döda och inte överlåter det till andra 'hemska' människor. Har du någon gång dödat en kanin, höns, hund, vad som helst med flit och omtanke.. blir du antingen avtrubbad eller utveckla respekt.  Att lägga ifrån sig det som är svårt är nog inget sätt att utvecklar sig själv.

*ryckar på axlarna* Men sedan är jag en sådan hemsk person som döda för att leva.

Januschka
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Anette skrivet 28 jun-06 kl 18:17
Sandra hur kan du tycka det är värre att ägaren till djuret slaktar det själv, som har sett det födas, sett den växa upp, som känner för djuret och bryr sig om det? De flesta vill nog att sina egna djur som man tycker om ska slaktas så snabbt och smärtfritt som möjligt. Djuren är lugna och trygga, de slipper stessande transporter, nya främmande miljöer och lukter från andra djur. Är det bättre att främmande människor slaktar djuren som inte har känslor för dem?

Dessutom är detta ett forum för människor som lever av självhushållning i varierande grad. Det innebär att man vill leva av eget kött, grönsaker etc. Många här är nog emot storproduktion av köttdjur men du tycker kanske det är bättre? Jag förstår inte hur du tänker. Är du vegetarian?

Anette
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 29 jun-06 kl 10:54
Jag håller helt med Anette.dom som äter korv och annat kött och sen säger att en som slaktar är så hemsk måste tro att köttbullar och korv växer på buskar eller kan odlas som potatis eller något, För dom kan väl inte på allvar tro att fabrksslaktat kött inte varit söta djur .Eller vad ???Och om man är vegetarian eller vegan av någon grad så kan man väl starta en egen tråd och låta bli och hacka på oss som äter både kött och vego... >:(.
Sen är det konstigt att köttätare ska anpassa sig och äta vegetariskt hemma hos vegetarianen men när vegetarianen går bort på middag så ska det självklart vara vego på bordet.. ???.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gille skrivet 29 jun-06 kl 13:35
 
Citera
Efter som det är så dåliga och illa kontrolerade (ej verklighetsförankrade) lagar i Sverige när det gäller kaninproduktion så är det mycket svårt att få fram den mängd kött som finns efterfrågan på.

Dels det (många felaktiga paragrafer för kanin!) men också att priset är för lågt för producenten. Jag skulle tjäna mer på att sälja kaniner som ormföda än till slakteri  :-\
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Mela skrivet 08 maj-07 kl 22:03
Jag som har en egen kanin till sällskap skulle aldrig kunna tänka mig att äta kanin. Jag älskar hästar och vill inte äta hamburgerkött. Men jag accepterar att det finns andra som äter det och tycker det är gott. Jag säger så här; Kaninen ses som ett sällskapsdjur, ja nära på ett gosedjur, i Sverige. Om man tittar på kossor till exempel så, hur många har en kossa i trädgården? Jag Förstår ändå inte hur man kan se kaniner växa upp, Älska dem och sedan tänka: Jag ska äta upp dom. Jag kan inte förstå. Ush! Jag står för vad jag tyker och respekterar andras tankar! Ville bara säga mitt.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Mela skrivet 08 maj-07 kl 22:06
Ville bara säga: Jag äter mest "färdigpackat" kött i skolan, hemma äter vi renkött, och lamm från vänner som föder upp dem. Jag vet att de har haft ett bra liv och har däför inte dåligt samvete när jag äter det.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gruff skrivet 08 maj-07 kl 23:50
Hur har det "färdigpackade" köttet mått när det var i livet tror du? Tror du att det hoppade ner i påsen själv eller tillverkats på något sätt? Under vilka förhållanden och hur långt fick det åka innan det dog och blev mat? Vilket slut fick det?

Just därför, äter jag kanin, fjäderfä och getkött från egen uppfödning. Jag har total inblick och slipper ställa dom frågorna.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: tessiem skrivet 09 maj-07 kl 20:22
Jag blir allvarligt CHOCKERAD över att det finns så naiva människor här på alternativ..
VARFÖR skulle kaniner vara mer värda än kor eller grisar  ::)?
Om man äter kött så borde man tamejfan vara TVUNGEN att få se kort på det djuret man äter..då skulle fler bli vegetarianer & färre djur "industriproduceras".
Om man som jag gillar kött men mår illa vid tanken på stressade transporterade djur, ja då försöker man föda upp egna djur eller köpa från bönder där man vet hur djuren haft det.

Slatade våran kära anka stygg-Lars i Måndags. Åt honom igår. Att inte äta honom vore ju hemskt! Då skulle han ha dött i "onödan" + att ett djur till behövt att offra livet för vår middag....

Väntar nu ivrigt på att mina kaniner ska bli stora & producera slAktkaniner...
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: klorofyll skrivet 09 maj-07 kl 21:26
Ja, jag håller allt med dej Tessiem... Men jag tror vi alla har våra egna gränser för vad vi vill/kan tänka oss att äta. Det är ju både kulturellt och religiöst grundat för många. Det viktiga är ju att ha respekt för varandras gränser.


Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Edgar skrivet 09 maj-07 kl 21:46
Dels det (många felaktiga paragrafer för kanin!) men också att priset är för lågt för producenten. Jag skulle tjäna mer på att sälja kaniner som ormföda än till slakteri  :-\

Så många ormar finns inte i Sverige.

Edgar
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 09 maj-07 kl 22:49
Dels det (många felaktiga paragrafer för kanin!) men också att priset är för lågt för producenten. Jag skulle tjäna mer på att sälja kaniner som ormföda än till slakteri  :-\

Lite pengar till producenten blir det väl vilken djurnäring du än ger dig på (och för all del tex spannmål också).
Ju mer du jobbar/förädlar produkten, desto mer pengar kan du stoppa i egen ficka. Att sälja kanin till ormföda är ju i praktiken att sälja en färdig produkt  ;)
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 09 maj-07 kl 23:13
Om man tittar på kossor till exempel så, hur många har en kossa i trädgården?

Varenda kobonde, typ  ;) Och de älskar med all säkerhet sina djur också....



Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gruff skrivet 10 maj-07 kl 02:33
Så många ormar finns inte i Sverige

Som ex. medlem i två herpetologiska föreningar och fd. uppfödare av reptilmat, håller jag nog inte med. Folk anar inte vad grannen har vägg i vägg.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: tessiem skrivet 10 maj-07 kl 10:24
Ja det har du rätt i. Äter tex själv inte hästkött (känns för nära..) & har själv svårt att förstå att hästar föds upp "bara" till slakt. Skulle nog aldrig äta hund, katt heller. Och slaktar inte mina marsvin.

Men jag moraliserar inte över att andra äter häst. Eller hund & katt. Eller marsvin.

Tycker nog att de flesta djur har ett lika värde.

Ja, jag håller allt med dej Tessiem... Men jag tror vi alla har våra egna gränser för vad vi vill/kan tänka oss att äta. Det är ju både kulturellt och religiöst grundat för många. Det viktiga är ju att ha respekt för varandras gränser.



Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gille skrivet 14 maj-07 kl 13:17
Citera
De flesta hanar sitter t o m tillsammans med honor den mesta av tiden förutom några dagar före födelse och medans ungarna är små och diar.
Hos mig med.
Titel: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Sia skrivet 16 maj-07 kl 01:37
Jag som har en egen kanin till sällskap skulle aldrig kunna tänka mig att äta kanin. Jag älskar hästar och vill inte äta hamburgerkött. Men jag accepterar att det finns andra som äter det och tycker det är gott. Jag säger så här; Kaninen ses som ett sällskapsdjur, ja nära på ett gosedjur, i Sverige. Om man tittar på kossor till exempel så, hur många har en kossa i trädgården? Jag Förstår ändå inte hur man kan se kaniner växa upp, Älska dem och sedan tänka: Jag ska äta upp dom. Jag kan inte förstå. Ush! Jag står för vad jag tyker och respekterar andras tankar! Ville bara säga mitt.

De flesta bönder har namn på sina kor och tycker mycket om dom, det är mycket trevliga, personliga och keliga djur.
Att säga att kaniner har ett högre värde än kor, grisar och höns och därför inte bör ätas är rena hitlerfasoner i mina ögon.
Alla djur har lika värde tycker jag, sen om man äter dom eller inte är en annan bedömningsfråga, om man behöver eller om det är gott.
Alternativ är ett självhushållarforum och föder man upp djur för eget hushåll så har man rätt att slippa bli ifrågasatt i den frågan, iallafall i det här forumet.
Det här forumet grundar sig inte på sällskapsdjur i första hand utan produktionsdjur, till den här disskussionen finns andra forum.
Tex. på Forumet på Zoonen så raderas inlägg som handlar om åsikter om sånnahär "matvanor" för dom anser att det inte har med djur att göra utan snarare människor läs:    http://www.zoonen.com/perzoonen/forum/visadiskussion.asp?oid=915716
Titel: SV: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Ohadi skrivet 23 maj-08 kl 18:44
Jag undrar om man kan ha kaninens päls till något om man har slaktkaniner?
Titel: SV: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: ThinaA skrivet 23 maj-08 kl 19:36
Jag som har en egen kanin till sällskap skulle aldrig kunna tänka mig att äta kanin. Jag älskar hästar och vill inte äta hamburgerkött.

jag älskar också hästar och vill äta hästkött just av den anledningen!
Den som har sett en slaktransport till italien glömmer aldirg den synen!
Och vi skal inet inbilla oss en sekund att alla dessa fd travare kommer till goda kärleksfulla hem...eller att planksteken eller filén vi äter int e är häst i viss afall....

jag tycker personligen att tex doggy skulel blanda inmer hästkött i sina produkter av rent etiska skäl.
för tat inte tala om miljövänlighet-hur mkt resurser gör inte dessa hobbydjur åt?!
Det talas det tyst om,men gnälls på bilismen(och aningens lite på korna,men dte är inet mycket det)

Jag är å andta sidan ingen vän av att slå ut för försäkringspengar heller-jag har en 18 årig sv klass dressyrhäst som jag rehabiliterat efter en skada 03 och som kommer att få gå här o dö här hemma.Jag ser till att de har  det de behöver för att kunna leva så naturligt som mäjligt-men även för att kuna ha roligt,vilket innebär tex att min unghäst  står på ett större stall där han yrivdes bättre(vilket inet jag fattar ,som gillar lösdrift,men..)

Mina djur skal ha ett fullgott liv med den livskvaliteten -de-tycker de behöver,och de avlivas hemma,även kaninerna.
för mig är det (fast jagvet inte så mycket om kaniner än) en större plåga att  ha en kanin i en liten bur i tex köket o ta ut den o kela med(den kan inte ens springa iväg-snacka om att bli utnyttjad för någon annans behov?) o så får den leva sitt liv i en mindre bur,o kanske  komma ut lite på sommaren.

Jag -tror-(men jag vet int eså mkt än alltså) att gräv o flockbeteende kan vara viktigt för kaniner,likaså att kunan hoppa över något större ytor,kunan gömma sig osv.
det vill jag att mina skall ha i vart fall,o döden kommer att vara bra mycket snabbare  än för de flesta slaktdjur.

Som tur är har vi ju människor som Temple grandin som tagit tag i slaktinsdustrin o förändrar den.
Men jag har varit med om at slakta häst på et dåligt slakteri o det gör jag -inte-om.

Bara min åsikt.
Titel: SV: Re:Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 23 maj-08 kl 21:47
Jag undrar om man kan ha kaninens päls till något om man har slaktkaniner?

Ja, den går att använda till allt möjligt! Själv har jag inte gjort något mer än provsytt än. Tänkte göra allt från lapptäcken till bebistossor.

Kolla under skinntavlan, så kanske du får mer ideer.
Titel: SV: Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: matterik skrivet 15 aug-09 kl 19:04
Jag undrar om ni har råd om hur slaktklubban ska vara utformad. Storlek, tjocklek, material etc.

hälsningar MAtterik
Titel: SV: Kaninuppfödare för kött
Skrivet av: Gösta skrivet 15 aug-09 kl 21:42
Går i stort sett att använda vad som helst, faktiskt. Beror ju på hur mycket du ska slakta. Är det bara några enstaka så ta en 2x2 tums regel ca 35 cm lång. Karva till ett handtag i ena änden och du har en klubba.
Annars finns det att köpa på Vreta kaningård. Material syrafast rostfritt stål (2333) 300:- + frakt.
Gösta