Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Hacke skrivet 09 mar-08 kl 19:12
-
Tjänare på er flickor och pojkar.
Efter lite strul med mysko lösenord ??? är man då inne i detta forum. Här finns ju massor av olika folk och diskussioner. I kväll så får det räcka med frågan om mitt ev köp av smalspis.
Min Velox gjutjärnspis har sjungit på sista versen nu i vinter. Jag har fått tag i en skaplig Wamsler kökspanna med ackumulator tank som jag så småningom tänkte fixa dit i stället. Eftersom Wamslerpannan är ganska smal kommer jag att få utrymme över och ledig rökgång. Jag tänkte att utnyttja detta utrymme till en sk. smalspis. Har fått nys på en sådan i blocket; en emaljerad husqvarna på 30 gånger 60 centimeter och ca. 75 cm hög. Enligt säljaren så är eldstadsutrymmet 25 cm !!! :o högt. (tycker att det verkar väl högt, undrar om han mätte rätt.)
Jag tänkte alltså att värma upp köket med denna smalspis under tiden jag mixtrar med Wamslerpannan och ack-tanken. Sedan när allt någon gång i framtiden blir färdigt så får smalspisen vara kvar som reserv, om det blir strömlöst. Till saken: Finns det någon på detta forum som känner till effekten på en sådan här emaljerad smalspis, med heltäckande lucka över själva eldstadsluckan och askluckan. Klarar den t.e.x. att värma upp ett kök på ca. 20 kvadrat utan tillskott av elvärme.
Tacksam för råd från någon som vet vore jag.
Hälsningar Hacke
-
hej och välkommen. Förr var kökspannorna bara "kökspannor" utan möjlighet till matlagning och då monterades ofta en smalspis in vid sidan om pannan just för att kunna laga käk på denna.Wamslern har ju kombinationen så att montera båda verkar lite overkill. Sen kan det väl även vara krux med att hitta en rökkanal till? Överväg istället att lägga lite mer krut på att få in wamslern och ev förbättra den med keraminsats eller köp till miljöinsatsen som krävs för att den skall bli riktigt bra. Det är ju snart sommar och en kvarts körning med kupevärmaren borde temporärt få upp värmen i köket.Huvudsaken är att anläggningen fungerar innan elpriset fördubblas i juli.
-
Tack för dina synpunkter.
Jag tänkte nog också till en början lägga ner mitt krut enbart på Wamslern. Tanken var då att kasta ut Veloxen och ersätta den med Wamslern och använda den som en vanlig vedspis, utan att koppla in något cirkulationsvatten. Jag tänkte alltså att dela upp arbetet i två etapper, men enligt Wamslerns instruktionsbok (K 52 Cm) var det absolut inte tillåtet att elda i pannan utan att koppla in något vatten. Vitsen med smalspisen skulle vara att jag hade värmen tryggad i köket utan att behöva jäkta med Wamslern. Ett helt nytt värmesystem med ackumulatortank, rör med kopplingar mm är ju inte fixat på en förmiddag precis. Enligt samma instruktionsbok kräver också Wamslern en 16-17 cm rökpipa. Sotarmästaren som var här menade att det var i mesta laget och tyckte att det kunde räcka med 15. Nuvarande rökpipa till Veloxen är tyvärr för liten så jag tänkte att utnyttja en gammal rökpipa till en bakugn och montera in en dubbelmantlad rökslang där.
Det finns faktist färdiga miljötillsatser att sätta in i Wamslerspisen, enligt Hans Forsman i Strängnäs.
Jag får nog ringa ytterligare en gång till honom och höra varför man inte får elda utan att koppla in vatten i pannan. Sotarmästaren som var här kunde i alla fall inte begripa varför.
Kan du ???
-
Himmel och pannkaka, sa du fördubblas. :o
-
Kanske är det risk för överhettning som gör att man avråder från eldning utan vattenkylning?
Av snålhet kanske det bara är plåt istället för gjutjärn på vissa exponerade delar i spisen.
-
Vattenmanteln i en wamslern är gjord i plåt och ligger direkt utsatt för den mesta värmen i eldstaden, om man eldar utan vattenmanteln inkopplad är det stor risk att den spricker!!!
Har rökkanalen klarat en "normal" vedspis så lär den klara wamslern med! (såvida den inte är alltför kort)
Om det inte är absolut nödvändigt att sätta in ett insatsrör i pipan så avråder jag från det av den enkla anledning att man isolerar bort den värme som skorstenen så väl behöver för att må bra!!
-
Använder man insidan av skallen så begriper man väl att det nog ligger till som ni säger om risken för överhettning, utan vatten i pannan. Det där sista om nackdelen med insatsrör i skorstenspipa har jag aldrig hört men det kan nog ligga något i det också. Rökgången från den här bakugnen är delvis raserad efter en ombyggnad, i samband med en soteld på -60 talet. Fr.o.m. andra våningens tak och vinden så är rökgången däremot intakt. Kanske så kunde man mura upp en modulskorsten från pannan till den här rökgången och slippa röret, fast det blir nog lite dyrare är jag rädd för. Jag tänkte i alla fall att låta provtrycka den sista delen av rökgången, för vilket det blir med rör eller något annat så tänkte jag att koppla på den här sista delen, förutsatt att den är tät.
Många frågor blir det. ???
Annars, inga idéer om smalspisens effektivitet. Elda i torr Wamsler kan jag nog glömma om jag inte vill ha den sprucken :)
Tack i alla fall för tipsen.
-
Om man bara ser till att det inte kommer in nederbörd i skorstenen bör det väl fungera med insatsrör?
Nederbördstätningtätning upptill mellan det nya röret och den gamla rökkanalen alltså, men såpass öppet att det blir ventilation.
En vältäckande huv över skorstenen fyller nog funktionen.
-
Vi har en sån smalspis och den värmer upp köket oerhört gott :) väldigt käck att laga mat på vid elavbrott. Spara den om du kan...
-
Tack för den upplysningen.
Jag har inte skaffat någon spis än, men jag ämnar göra det. Det blir en sådan med hel lucka framför själva eldstadsluckan och askluckan. Är det samma typ som ni har tror du.
-
Tack för den upplysningen.
Jag har inte skaffat någon spis än, men jag ämnar göra det. Det blir en sådan med hel lucka framför själva eldstadsluckan och askluckan. Är det samma typ som ni har tror du.
Just precis en sån! Den stod i kåken när vi flyttade in. En vit järnframsida med dörr. Dörren är lika hög som spisen. Får plats ganska mkt ved. En hel platta på som man kan steka,koka på! Finemang...
Ska måla om den tänkte jag så att den ser ut som ny.
På Jul så har vi ju extraplattor och extra värme. Det blir väldigt varmt i köket kan jag säga. Inte i närheten av element.
-
Hej
Jag har en sådan här smalspis i mitt kök. Den är så väl inmurad att den knappt avger någon värme från sidorna bara uppifrån plattan. Man måste elda rejält halva dagen för att det ska bli en god värme från hela spisen. Jag är inte helt nöjd med den, men visst den värmer köket.
Om jag någon gång i mitt liv får råd ska jag byta ut den mot en hederlig gammal vedspis (ringaspis)
Mvh Anette
-
Jo med en sådan inbyggnad blir det nog svårt att få någon riktig värme. Fast kaklet borde väl leda värmen ganska bra, men det är väl tegel innanför förstås som isolerar. Ville man få ut största effektivitet ur den spisen skulle man ju plocka bort hela rasket, men det blev förstås inte så snyggt.
Annars så kan man nog få en skaplig gjutjärnspis för en 3000 kr ungefär. Titta på blocket, där finns ju högvis med spisar.
-
När klumpen väl är uppvärmd borde den hålla värmen ganska länge.
-
Inte så länge som man skulle kunna tro. Den värmer bra när man eldar för fullt men kyls ner snabbt om det är kallt och är bara varm precis runt om. Man kan i alla fall värma händerna på den ganska länge.
-
Aha så inbyggd är inte vår smalspis ;D inte undra på att vi har det varmt när vi eldar.
kanske ska ta en bild...
-
Ja sätt gärna in en bild om du har möjlighet. Jag skall åka och titta på min spis någon gång de närmaste dagarna och jag köper den om jag tycker att den ser bra ut. Det kan vara kul att se om det är samma modell.
-
Ok här kommer den omålad och dan :P
-
Finns det skillnader i funktion mm, mellan smalspisen och en gammeldax vedspis? Större mängd ved får plats i smalspisen?
-
Återkommer med rapport om detta i morgon då jag får hem spisen.
-
Frågade gubben om detta...
Han svara att det är samma utrymme ungefär så jag har trott fel :-[
-
Frågade gubben om detta...
Han svara att det är samma utrymme ungefär så jag har trott fel :-[
Ok.
Fördelar - nackdelar? Finns det skäl till att välja det ena före det andra?
Lycka till med spisen Hacke. :D
-
Så var man då hemma med den berömda smalspisen. En skillnad kan jag notera omedelbart; höjden på eldstaden är nästan 26 cm (nästan dubbelt så hög som min nuvarande Veloxspis.)
Övriga mått: bredd 30 cm, djup: 60cm, ( dvs måttet gäller den översta plattan på spisen. Spiskroppen är bara 40cm) höjd: 75cm. Jag undrar om detta med spiskroppen också gäller din spis, Amarantus.
Skillnaden i yta som blir uppvärmd är ju väsentligt stor mot en vanlig gjutjärnsspis.
Den största och kanske enda fördelen med en sån här smalspis är just att den är så smal. Eldstaden är som sagt större men å andra sidan går rökgaserna i princip direkt ut i skorsstenen till kråkorna.
I en vanlig gjutjärnsspis går ju gaserna först upp för att sedan gå runt ner under ugnen, och sedan ut i skorsstenen. Vill man elda miljövänligt så är väl smalspisen ett dåligt alternativ. Men, som sagt, den skall bara värma upp köket i ett par år, tills jag har fått ordning på Wamsleranläggningen, sedan får den stå som reserv. Jag funderar också på om man inte skulle kunna förbättra spisens förmåga att maganisera värme genom att klä in undersidan och kanske ena väggen med täljsten. Finns det någon som har erfarenhet av detta så vore det toppen om man finge lite tips på ett sådant utförande.
Spisen såg ju vit och fin ut annars Amarantus, men du skrev att den var omålad, inte om-målad ;D
(Kanske väl tilltaget garv. Så roligt var det väl inte kanske.)
Apropå spisens utrymme; vad var det du trodde egentligen? Du kanske hade rätt och gubben din fel.
Tuvstarr. Smalspis är nog inget för dig skulle jag tro. I alla fall om du ska ha med den till den nybyggda timmerstugan. Där krävs väl lite rejälare grejer typ täljstensugn eller kakelugn. Men en fråga är väl vad det får kosta också.
Hej så länge :)
-
Så var man då hemma med den berömda smalspisen. En skillnad kan jag notera omedelbart; höjden på eldstaden är nästan 26 cm (nästan dubbelt så hög som min nuvarande Veloxspis.)
Övriga mått: bredd 30 cm, djup: 60cm, ( dvs måttet gäller den översta plattan på spisen. Spiskroppen är bara 40cm) höjd: 75cm. Jag undrar om detta med spiskroppen också gäller din spis, Amarantus.
Skillnaden i yta som blir uppvärmd är ju väsentligt stor mot en vanlig gjutjärnsspis.
Den största och kanske enda fördelen med en sån här smalspis är just att den är så smal. Eldstaden är som sagt större men å andra sidan går rökgaserna i princip direkt ut i skorsstenen till kråkorna.
I en vanlig gjutjärnsspis går ju gaserna först upp för att sedan gå runt ner under ugnen, och sedan ut i skorsstenen. Vill man elda miljövänligt så är väl smalspisen ett dåligt alternativ. Men, som sagt, den skall bara värma upp köket i ett par år, tills jag har fått ordning på Wamsleranläggningen, sedan får den stå som reserv. Jag funderar också på om man inte skulle kunna förbättra spisens förmåga att maganisera värme genom att klä in undersidan och kanske ena väggen med täljsten. Finns det någon som har erfarenhet av detta så vore det toppen om man finge lite tips på ett sådant utförande.
Spisen såg ju vit och fin ut annars Amarantus, men du skrev att den var omålad, inte om-målad ;D
(Kanske väl tilltaget garv. Så roligt var det väl inte kanske.)
Apropå spisens utrymme; vad var det du trodde egentligen? Du kanske hade rätt och gubben din fel.
Tuvstarr. Smalspis är nog inget för dig skulle jag tro. I alla fall om du ska ha med den till den nybyggda timmerstugan. Där krävs väl lite rejälare grejer typ täljstensugn eller kakelugn. Men en fråga är väl vad det får kosta också.
Hej så länge :)
;D ett gott skratt bjussar jag på! menar INTE om målad såklart :-[ vilken konstig mening förresten...
Jag trodde först att ytan för eldstaden (el vad det heter) var större på smalspisen men det är den inte sa gubben! hela plattan uppe blir het.
Han hälsar också att om du funderar på täljsten så tar det kanske lite längre tid att elda upp täljstenen men det håller nog längre iof.
Vi har en gjutjärnsspis i rummet bredvid och den sprider ut värmen ganska snabbt men tycker att smalspisen gör det nog så hett i köket efter en lite längre stund. Man får vädra så att man inte svettas ihjäl.
Vi har gasspis bredvid visserligen men tycker det var kul att spara lite extraplattor och myspysfaktorn. Fast den e lite ful jämfört med en järnspis föstås men det går att fixa till ;)
Får ta o leta efter måttband bara 8) har du en bild på ditt fynd kanske? vore kul.
-
Äger tyvärr inte någon dylik kamera men jag kanske kan låna en. Kanske är det svårt att se om eran spis är konstruerad på samma sätt som min spis om sidorna är helt täckta. Du kan ju titta om du har lust. Att jag tjatar om detta beror då på att jag är lite fundersam på om min spis verkligen räcker till för att värma upp hela köket. ca. 20 kvadratmeter. Själva spiskroppen (eldstad och asklucka) är ju trots allt bara 30 cm bred och 40 cm djup.
-
Äger tyvärr inte någon dylik kamera men jag kanske kan låna en. Kanske är det svårt att se om eran spis är konstruerad på samma sätt som min spis om sidorna är helt täckta. Du kan ju titta om du har lust. Att jag tjatar om detta beror då på att jag är lite fundersam på om min spis verkligen räcker till för att värma upp hela köket. ca. 20 kvadratmeter. Själva spiskroppen (eldstad och asklucka) är ju trots allt bara 30 cm bred och 40 cm djup.
Ska göra en kontroll och återkomma ;) el rättare sagt ta ett snack med gubben om detta :-[
-
[...]
Tuvstarr. Smalspis är nog inget för dig skulle jag tro. I alla fall om du ska ha med den till den nybyggda timmerstugan. Där krävs väl lite rejälare grejer typ täljstensugn eller kakelugn. Men en fråga är väl vad det får kosta också.
Hej så länge :)
Du gav svar på det jag misstänkte. Håller fast vid järnspisen. Vill gärna ha en gammeldax.
Stugan blir så liten att jag tror att täljstensugn eller kakelugn blir för bra i ett så litet utrymme.
Min pappa har en vedspis, se nedan, som jag lagat mat på och värmt upp köket (ca 25-30 m2) med. Det känns tryggt att ha en om elen försvinner plötsligt. Pappa har även en pelletskamin i vardagsrummet och en liten täljstenskamin i källaren. Ursäkta att jag kom ifrån ämnet. :-[
(http://aycu25.webshots.com/image/48384/2006308867553678892_rs.jpg)
-
Här kommer en bild på en kopia (i alla fall vad man kan se) på min smalspis.
(http://smalspishqnhgulLiten.jpg) Enligt www.spis-kamin.se/beg-spisar.htm så värmer den upp hela 150 m3 (6 kw). Tydligen så är det inte bara kråkorna som får nytta av värmen, om nu detta stämmer.
Är det samma spis som du har i köket så är det inte så konstigt om du tycker att det blir hett, Amarantus. Förbaskat snygg vedspis måste jag säga, Prins Tuvstarr. Är det en Tirolia eller Wamsler möjligen.
-
Jag prövar igen.
(http://)
-
Gubben mäter nu ;)....30 bred och 60 djup hmmm och 85 hög! är vår.
Så fort du slutar elda så blir det kallt. Den håller inte eftervärme bra som sagt...sa han.
Om jag eldar så går jag och lägger in då och då och då blir det hett kan jag säga. Hoppas du får det att funka :)
-
[...]
Förbaskat snygg vedspis måste jag säga, Prins Tuvstarr. Är det en Tirolia eller Wamsler möjligen.
Märket tror jag är SVI (detta står på spisen iaf), modell Susanna, och är ev inköpt på K-rauta i Finland.
-
Tack för måtten Amarantus. I dag så har jag ringt till en spisverkstad i Alingsås och fått lite mer upplysningar om spisen. Enligt dom så är alla sådana Husqvarna smalspisar lika invändigt.
Behöver ni nån del till någon spis och har vägarna förbi den här verkstaden så är det nog värt ett besök. Du kan ju titta själv på deras hemsida. En hel del smått och gott om spisar.
www.hustillhus.se/spisar.html
-
Tack för måtten Amarantus. I dag så har jag ringt till en spisverkstad i Alingsås och fått lite mer upplysningar om spisen. Enligt dom så är alla sådana Husqvarna smalspisar lika invändigt.
Behöver ni nån del till någon spis och har vägarna förbi den här verkstaden så är det nog värt ett besök. Du kan ju titta själv på deras hemsida. En hel del smått och gott om spisar.
www.hustillhus.se/spisar.html
Tack själv för infon om affären i Alingsås! jag har ganska nära dit så det får bli en utflykt dit en dag!
-
Hej!
Hade en sån smalspis här i huset jag bor nu, men tyckte inte den värmde tillräckligt. Köket är litet ca 10-12 kvm och det kändes som jag eldade och eldade utan att det blev särskilt varmt med hänsyn till hur mycket ved som gick åt. Den hade lite luft på var sida och är i mkt gott skick enligt sotaren, så det är inget fel på den.
Bestämde mig då för att ändra lite och letade runt efter en större vedspis med ugn. Dock inte en gammal "liten svart" då jag tycker de ger för lite värme och bara tar pinnved. Till slut köpte jag en vit Sideros som kostade ca 20.000:- inklusive montering+ material. Den är helt suverän och jag har till min stora förvåning värmt hela huset med den ner till ca 8 minus, vilket jag inte alls räknat med. Ugnen blir ngt varm upptill så man får täcka med folie när man lagar gratänger, kött mm. Stor eldstad som tar ved upp till ca 38 cm. Tog en ganska stor modell eftersom jag hade plats för det. Tror den är 85 cm bred.
Huset har ej öppen planlösning men jag har ställt en liten fläkt bredvid som blåser ut luften mot dörren till hallen och så sprids varmluften ut vidare i huset. Det blir väldigt varmt i köket ändå ca 30-32 grader! Men då det ska byggas ut lite i år gör det inget och katter och hundar älskar den goa värmen.
(http://www.toypudel.se/images/jul2007%20006.jpg)
Inte bästa bilden, men julens janssons frestelse blev så god i ugnen ;D
MVH
Caroline
-
Hej.
Enligt spisverkstaden i Alingsås som jag varit i kontakt med så är effekten på en Husqvarna smalspis (30 cm) ca 4-5 kw och skulle räcka för att värma ett kök på 20 m2. Var det en Husqvarna du hade, eller ?
Nackdelen med en sådan smalspis är väl att man får elda hela tiden eftersom den är så liten.
Självklart så måste det vara lättare att värma upp ett kök med en sådan spis som du har köpt.
(Jädra grann spis förästen) Det är nog inte lätt att komma upp i 30 graders värme med en smalspis, i alla fall. Vad menar du med att den förra spisen inte vämde tillräckligt? Kom du t.e.x. inte upp i drägliga 20 grader en gång?
Hälsningar Hacke
-
Hejsan!
Tänkte att det var dags med en uppdatering av hur nöjd jag är med min vedspis som jag satte in för två år sen. :)
* Det blir 10 + av 10 möjliga. För det är nog en av de bästa investeringar jag gjort på länge. Min elräkning har dykt ner till minsta möjliga. Efter ett tag skrotade jag spisen och gjorde om i köket och har bara en liten lös induktionsplatta som reserv. Blev helt enkelt så förtjust i att laga mat på den och känslan av att spara el är inte fel det heller. (Har billig ved där jag bor.)
* All mat lagas i princip på spisen från höst till början av sommaren. Det går fint att baka i ugnen men det krävdes lite träning för att förstå att elda rätt och hur värmen fördelas i ugnen. :P
* Mina gäster älskar att laga mat på spisen, så det har blivit många glada skratt och goda maträtter tillagade på den dessa två år.
* Värmemässigt tar den ganska litet ved i förhållande till hur mycket värme den avger. Dock blev det för varmt runt den så skåpen till vänster om den togs bort, och då kan värmen lättar söka sig ut i hallen och resten av huset. Stora överraskningen var att spisen klarar att värma hela mitt hus ner till att det är flera minus. Vilket var glädjande för plånboken. Jag eldar inte så intensivt i den om det är runt noll grader och något varmar utan bara några brasor per dag. När det blir kallare får man elda mer kontinuerligt och när det blir ännu kallare brukar jag sätta på min luftvärmepump som stöd på automatläge.
Tyvärr verkar den inte vara helt lätt att få tag i. Synd för den är verkligen värd sitt pris om man gillar den här typen av spisar.
Lägger in länk på var den är inköpt då fler har frågat om det.
http://www.spiscenter.se/sv/index.html (http://www.spiscenter.se/sv/index.html)
(Gå in på nyheter och välj Sideros. Jag har Standardmodellen.)
MVH
Caroline
-
Förmodar att det är en Husqvarna. Förnämlig kvalitet men eldningsprestandan har mkt mer att önska.
Har haft en sån.
Vid längre eldning får man se upp så inte skorstenen blir överhettad. Den har ingen baffel, endast en liten kopp före utgången till skorsten.
man får nästan alltid efterförbränningen i pipan med denna konstruktion. Det är ju efterförbränningen, sekundärförbränningen, som är hetast.
Använd den försiktigt, den klarar säkert minst 50 m2.
Fråga Forsmans ingående vad miljötillsatsen innebär i effektivitet o vad du köper.
Du kan säkerligen fixa denna tillsats själv.
-
Vi hade en sådan smalspis i vårt kök tidigare. Det gick snabbt att få upp värme i köket med den men det blev kallt lika fort. Röken gick, som någon skrev tidigare, rakt ut i rökgången så skorstenen blev väldigt het. Vi satte in en gammal gjutjärnsspis i stället som vi förbättrade med täljsten runt ugnen och även en stor skiva inne i ugnen. Den spisen är en pärla och värmer i många timmar efter att vi slutat elda. (Smalspisen är föpassad till ett uthus.) Men som komplement till en kökspanna är det kanske jättebra med smalspis för att snabbt få värme eller matlagningsmöjlighet.
-
Hej.
Min smalspis blev också förpassad till ett uthus till sist.
Det blev fullt tillräckligt med att få in Wamslern, ackumulatortanken och det ena med det andra.
Man fick tillfälle att testa anläggningen nu när tempen har legat omkring 20 minus i några dagar. Ungefär en kubik i veckan får man proppa in i Wamslern.
Det mesta fungerar bra men man får ligga i med eldningen om kvällarna för att få upp tempen i tanken.
Någon miljötillsats har det inte blivit. Jag nöjer mig med att Wamslerpannan är ett steg i ett mer miljövänligt eldande, jämfört med den förra gjutjärnsspisen. I alla fall så ryker det inte nämvärt ur skorsstenen om man försöker att mata in ved i ett jämt flyt. (En gång i kvarten ungefär)
Så blev det med detta.
-
Hej.
Min smalspis blev också förpassad till ett uthus till sist.
Det blev fullt tillräckligt med att få in Wamslern, ackumulatortanken och det ena med det andra.
Man fick tillfälle att testa anläggningen nu när tempen har legat omkring 20 minus i några dagar. Ungefär en kubik i veckan får man proppa in i Wamslern.
Det mesta fungerar bra men man får ligga i med eldningen om kvällarna för att få upp tempen i tanken.
Någon miljötillsats har det inte blivit. Jag nöjer mig med att Wamslerpannan är ett steg i ett mer miljövänligt eldande, jämfört med den förra gjutjärnsspisen. I alla fall så ryker det inte nämvärt ur skorsstenen om man försöker att mata in ved i ett jämt flyt. (En gång i kvarten ungefär)
Så blev det med detta.
Mkt ska man ha råd och tid med..... men kan vara så att den s.k. miljötillsatsen är en väldans liten förändring av spisen. Kan vara värt att undersöka
Bygger just nu en kökspanna som jag förfinar förbränningsmässigt. Om jag lyckas återstår att se.