Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: L8p8 skrivet 06 mar-08 kl 09:17
-
Har nu anlagt en upphöjd bädd och vill börja odla! :)
Nu behöver jag inspiration. Vilken är er favvogrönsak? Med motivering, tack!
Min begränsade erfarenhet till trots får jag väl säga sockerärter. Är lättodlat och såå gott att smaska i sig direkt från landet.
Lotta
-
en vintersquash som heter rondini från runåbergs fröer - gröna grapefruktstora - kokas delas kryddas med smör salt ev peppar - rör runt lite i den trådiga fruktmassan och ät - gudomligt gott
-
Purjolök ligger högt på listan, liksom palsternacka.
Mangold och spenat är inte dumt. Majrovor är mums.
Pinfärska trädgårdsbönor, bondbönor, majs...
Inte kan jag svara på frågan, jag har inga favvisar, allt är godast.
-
Sparris och svartrot.
-
Mina är om jag ska välja några få.
Jordärtskockan, som soppa, gratäng eller kokta som tilltug med annat gott på talriken
svartrötter, dom kallas ju för fattigmans sparris, goda som tillbehör eller i andra rätter.
vaxbönor, gott att förvälla och sen låta dem bli glaserade i smör. ( låt dem inte bli för gammla innan du plockar dem)
och många fler sorter som är gott till mycket.
Lis
-
Förra årets favorit: salladsärt!
Jag hade slut på ärtfrön och i affären fanns inget jag tänkt mig - så jag provade salladsärt. Vilken fullträff!
Snabbväxande, frisk, mjälla skidor som ätes när de blivit tjocka. Perfekt i sallader. Mums!
-
Sommarsquash ger mycket och det är gott cocozelle hette den jag odlade förra året från runåbergs.
Bönor är näringsrikt och mumsfillibabba .. odlade bara buskabönor förra året stor skörd.
den grönsaken jag var mest stolt över var Brandywine tomaten som nästan vägde ett kile och jättesmakrik.
-
Mina favoriter förra året var nog aubergine, passionsfrukt och så lök förstås, som vi äter så mycket av!
-
Broccoli är godast att äta,det bara är så.
Odla tycker jag att majrovor ligger i topp,dom är så lättodlade.
-
Massor av lök, stoppar man ner sättlök i april kan man äta goda salladslökar från slutet av maj fram till juli när det är dags att skörda lagringslökarna. Vi sätter väldigt tätt och så äter vi det som vi gallrar. Sex månaders lökbehov odlade vi på 5 kvadratmeter. Lök från sättlök är omöjligt att misslyckas med, även vitlök är lättodlad men vill oftast ner i jorden redan på hösten.
Mangold är bland det mest tacksamma man kan odla, en del sorter (tex. 'Perpetual Spinache'kan tom övervintra en vinter så att man får fina gröna blad tidigt nästa år.
Dagsfärska späda rödbetor som man skär i tärningar och steker med smör ... även rödbetor är mycket lättodlade (Mangold och rödbeta är egentligen samma växt, Beta vulgaris, rödbetans blast kan ätas som vanligt mangold om den inte är för gammal).
Knappt mogen sockermajs som man äter direkt ute i landet ... slurp ... :-*
Störbönor !!!!!
Som tidigare konstaterats i tråden, allt är så gott så det är omöjligt att ha bara en favorit.
-
Rotselleri! I soppan & grytan, i ugnen med andra rotsaker!
-
Kåltot!!!
Rostad, ungsbakad, mosad mmmm Gärna tillsammans med andra rotsaker. Servera med tzatziki.
Persiljerot är också god, den har ingen annan nämnt.
Älskar alla rotsaker!
Mållor är godare än spenat ;)
-
Ingen som gillar potatis? Riklig skörd och lättodlat. Kokt potatis med majonnäs eller smör eller sås. Mosad potatis. Stekt potatis. Gott.
-
Ingen som gillar potatis? Riklig skörd och lättodlat. Kokt potatis med majonnäs eller smör eller sås. Mosad potatis. Stekt potatis. Gott.
Hand upp här för potatis. Potatis kan vara snuskigt gott.
-
Hand upp här för potatis. Potatis kan vara snuskigt gott.
Dito! Men det var så vanligt att jag glömde nämna det. Tog det för givet...
-
jag gillar potäter och majs jag! :)
-
Åhh vad härligt med många svar!! :) Kan det inte bli 7 grader i jorden NU!
Svartrot kanske kan vara nåt - står att de är lättodlade på fröpåsen ;) Hoppas jag gjort bädden tillräckligt djup bara, de ser låånga ut :)
Några frågor:
* Tomater är jag jättesugen på, men förra året blev de så smaklösa. De kanske hade det för göttigt i hästgödseln jag ställde dem i, eller tror ni bara jag hade otur med sorten (minns inte vilken det var)?
*Vad är skillnaden på sommar- och vintersquash? Ja, jag antar att man kan lagra vintersquash, men i smaken och användningen?
*Potatis ja, har läst att de går att odla i bara halm!? Eftersom råttorna gått hårt att snörena på våra buntar har jag ett hav av löshalm på logen, så det kanske vore något. Någon som har testat?
Och som sagt: Tack för alla svar! alternativ.nu är skiten!
-
*Potatis ja, har läst att de går att odla i bara halm!? Eftersom råttorna gått hårt att snörena på våra buntar har jag ett hav av löshalm på logen, så det kanske vore något. Någon som har testat?
Ja. Sorkarna var mycket nöjda med resultatet.
-
Japp, jag har odlat potatis i halm. Lade de direkt på marken och täckte med ca 30 cm halm. Blev bra och rena potatisar. Nackdelen var att jag fick vattna mycket. Men nuförtiden hamnar potatisen i jorden på vanligt vis. På hösten täcker jag grönsakslandet med halm. Maskarna drar ner det mesta under vintern och det blir fin mylla av det (även om halmen "äter" en del gödsel första året, så man kan få gödsla lite mer).
Gränsen mellan sommarsquash-vintersquash-pumpa är flytande, men generellt kan man väl säga att sommarsquash är mjukare inuti och inte kan lagras så länge, medan vintersquash påminner mer om pumpa med hårt skal och fast fruktkött. Den kan lagras länge. Runåbergs har en hel liten skrift om squash och pumpor, med beskrivningar och massor av recept - rekommenderas!
-
Palsternacka är bara så grymt gott. Hatade den som barn men nu är det helt klart ettan.
-
Ja. Sorkarna var mycket nöjda med resultatet.
;D
-
Jag ska sätta elstängsel kring våran trädgårdsplätt. Det är liksom inte helroligt med vildsvin i den.
-
Mangold är suveränt gott. Vackert och lättodlat dessutom.
Nässlor, men dem behöver jag ju inte odla förståss. :P
Sockerärtor som tilltugg under trädgårdsarbetet.
Rosenbönor. De är goda att äta, blommar fint och bönorna är som vackra små ädelstenar.
-
Ok. Vad tror ni om upplägget: morot, rödbeta, svartrot, mangold, broccoli, sockerärt, rosenböna och vaxböna (sambons favorit) i upphöjda bädden,samt majs och jordärtskocka i varsinn pallkrage?
Det blir lite trångt i upphöjda bädden, inser jag. Vilken av mina grönsaker tror ni skulle klara ett hårt liv i vår ogräsbemängda (kärs, kvickrot, tistel, nässlor, trampört, revsmörblomma - you name it :-\) men annars bördiga lerjord?
-
Min favoritgrönsak är just nu indiankrasse, växer snabbt som attan (=bra för självförtroendet :) ) smakar gott på smörgås och som krydda/ingrediens i sallader. Man kan använda både blad och blommor, men olika sorter smakar olika mycket. Förra året köpte jag en buskvariant från Thompson & Morgan som hade perfekt smak; 'Alaska Scarlett' - prova gärna den.
Om du inte gjort det redan; köp/låna "Handbok för köksträdgården" och "Jordens täppor" av Lena Israelsson. Där finns bra tips om kompaktodling i olika varianter.
Min erfarenhet av lerjord är att det mesta växer - även om det blir svårt att skilja potatisarna från de omkringliggande kokorna :P. Ett knep om man har mycket ogräs är att täcka marken med markväv (eller något annat som inte släpper igenom ljus) några år så att man kväver ogräsen. Kärs lär ska kräva flera års täckning - ett mycket envist ogräs.
-
En pallkrage majs blir nog för klent för bra pollinering. Ju fler plantor du har av majs, desto bättre, minst femtio, skulle jag säga och du får ändå dåligt pollinerade kolvar på de yttre plantorna.
Jag tror inte att du kommer att kunna hålla jordskockorna inne i en pallkrage, om det är syftet. De sätter knölar ganska djupt, som sen kommer att sticka iväg ut i vad du nu har utanför pallkragen.
Jordskockor är jättegott men har inga speciella krav på växtplats och du blir aldrig av med dem. Sätt sallad i pallkragarna!
Jag skulle sätta broccolin i den ogäsbemängda leran, förutsatt att du har tid att hacka. Även rödbetorna, i allmänhet en relativt kort kultur som är rimlig att hålla tillräckligt ogräsfri från sådd till skörd.
Grävning är en utmärkt bra form av motion och styrketräning. Skaffa en bra grep och kör några pass i veckan så kommer du på sikt att få ordning på ogräset.
f.ö. undrar jag om inte rosenbönor är högväxande? satsa på busksorter av bönor, de ger skörd mycket tidigare och man behöver inte joxa med stöd.
-
På våren är det helt klart sallad.
Många olika sorter, knaprigt, färskt och mumsigt.
Motivering: Förmodligen för att det är den enda gröna sak som kan skördas i min trädgård under tidig vår.
-
Favoriten är nog sparris sen, gillar jag morötter och lök också. Bl a för att det används så mycket här i matlagningen. Enda egna löken jag odlat är salladslök som är en klar favorit.
-
Hej,
När jag bodde i Nyköping så odlade jag sötmajs i en liten pallkrage, och två på höjden.
grävde runt jorden först sen la jag ett lager med färsk hästdynga i halm och överst matjord. planterade ut de förodlade majsen ca 10 st, de växte bra och blev grova i stammen. fick kolvar på alla och de var så goda..det blev en typ av varmbänk..
Lisbeth i Orsa
-
En pallkrage majs blir nog för klent för bra pollinering. Ju fler plantor du har av majs, desto bättre, minst femtio, skulle jag säga och du får ändå dåligt pollinerade kolvar på de yttre plantorna.
Jag hade 15-20 plantor majs förra året, i fyrkant, och polineringen blev helt ok. :) Bra om de står lite i vinden.
-
Vit sparris........med potatis, hollandaisesås och kallrökt tysk skinka. Mums så gott.... :)
-
Vit sparris........med potatis, hollandaisesås och kallrökt tysk skinka. Mums så gott.... :)
Låter mycket gott, här brukar det bli grön sparris med parmaskinka, parmesanost, pinjenötter och lite olivolja.