Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: annan skrivet 18 feb-08 kl 21:40

Titel: konservering
Skrivet av: annan skrivet 18 feb-08 kl 21:40
jag letar konserverings saker till mina glasburkar, nån som vet var man kan får tag på?

(jag la in en annons här också http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=34398.0)

annan
Titel: SV: konservering
Skrivet av: niklasj skrivet 19 feb-08 kl 08:18
Fråga i mataffären efter vanliga orange gummiringar, brukar finnas i alla fall på sommaren/hösten.  Dom funkar till gamla burkar också, både dom raka och dom som är lite rundare i formen. Även om dom inte är gjorda för dom här burktyperna går det att trixa på dom. Kastrull och klämmor kan du kanske hitta på loppis.
/Niklas
Titel: SV: konservering
Skrivet av: annan skrivet 19 feb-08 kl 13:16
jovisst loppisarna kan ju ha men jag har hitills inte hittat några på de loppisar där jag frekvent letar.

jag menade om någon visste ett bestämt ställe där det säkert finns, ibland tröttnar man ju på letandet :-\

gummiringarna jag hitintills hittar var helt fel storlek. men jag fortsätter mitt letande och frågande.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: ChristinaR skrivet 20 feb-08 kl 14:41
Har inte heller hittat nåt bra ställe. Jag håller hårt i svärmors efterlämnade burkar med tillbehör...

Det finns ju nya (dyra  >:() burkar med lock o bygel att köpa, men det blir just dyrt.

På Surte glasbruksmuseum kanske de vet??
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 20 feb-08 kl 14:59
på återbruket i mora har de en samling nya gummiringar, minns inte vad de tog för dom, kanske 0,50-1:-. tror det var oranga och röda och några gröna som fanns där.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: annan skrivet 20 feb-08 kl 21:01
Har inte heller hittat nåt bra ställe. Jag håller hårt i svärmors efterlämnade burkar med tillbehör...

Det finns ju nya (dyra  >:() burkar med lock o bygel att köpa, men det blir just dyrt.

På Surte glasbruksmuseum kanske de vet??

ja mina glasburkar kommer från Surte!
har vägarna förbi ibland så jag skall höra med dom.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: ChristinaR skrivet 21 feb-08 kl 11:22
ja mina glasburkar kommer från Surte!
har vägarna förbi ibland så jag skall höra med dom.

alla glasburkar (nästan) kommer från Surte!
Titel: SV: konservering
Skrivet av: amarantus skrivet 21 feb-08 kl 11:39
Jag ÅNGRAR att jag slängde 2 trälådor med glasburkar/glaslock som stod i ladan när vi flyttade hit för 4 år sedan...fasen fasen fasen
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 21 feb-08 kl 12:10
Hejsan!

Jag vet inte vilken burkar ni använder i Sverige, men på kontinenten är dem ofta från Weck.
Dom har även en webshop och skickar grej över hela världen.  http://www.weckonline.nl/shop/home.php (http://www.weckonline.nl/shop/home.php)

Titel: SV: konservering
Skrivet av: Tapio skrivet 21 feb-08 kl 18:42
Halaj!

Sådana här burkar har de i drivor på hyllan på överskottsbolaget.
16,50:- står det på prislappen.

//T
Titel: SV: konservering
Skrivet av: annan skrivet 21 feb-08 kl 21:23
Halaj!

Sådana här burkar har de i drivor på hyllan på överskottsbolaget.
16,50:- står det på prislappen.

//T


har du testat att koka dom?
(det behövs ju om det skall konserveras och lagras länge utan konstigheter)

tack Holländaren, tyska (Holländska?)kvalitetsmojänger!

amarantus ... slänga glasburkar ??? skäms på dig



Titel: SV: konservering
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 21 feb-08 kl 21:39
Vi har konserverat i sådana burkar. Det är likadana som säljs på ICA och lite varstans, inget skräp.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Vitis skrivet 21 feb-08 kl 23:22
Jo, burkarna som Tapio visar funkar utmärkt att koka in i. Bara det att dom är lite dyra om man ska ha många.

Vanliga glaskonserver funkar också att återanvända och koka in i, syltburkar, honungsburkar m.m.. Bara locket är utan bucklor i kanten och plastbeläggningen innuti locket är ok. Annars går det att köpa nya skruvlock till vanliga burkar.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Nettus skrivet 22 feb-08 kl 11:48
Då och då dyker det upp glasburkar till konserveringsgrytor på loppis. Men kan man använda alla burkar i alla grytor?
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Talo skrivet 22 feb-08 kl 13:56
Har inte syltat på flera år pga av brist på förvaringsmöjligheter, har nu flyttat och har nu en matkällare så jag hoppas komma igång igen i år ;D

Tidigare sparade jag och använde vanliga glasburkar från sylt och annat jag köpt i affären. Innan de skulle användas körde jag dem på högsta temperaturen i diskmaskinen (hade det då) för att vara säker på att inte slarvig disk lämnat rester. Precis innan de fylldes med het sylt eller mos fick de vara i kokande vatten. Var aldrig med om några problem med den metoden och jag hade äppelmos som höll sig bra i flera år.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 22 feb-08 kl 15:36
Jag steriliserade också med kokhett vatten förut, men tyckte det var obekvämt. Nu gör jag så här: Ställer burkar, lock och eller flaskor (lägger dessa) på en plåt med handduk på och steriliserar en halvtimme i 120 grader. Eller 100 grader i luftcirkulerande ugn (två plåtar). Tror att man ska undvika att de nuddar varandra. Fördelen är att det bara är att plocka ut de fortfarande heta, men torra grejorna när det passar, d v s när sylten är färdig (man kan stänga av ugnen först, värmen håller ett tag).
Titel: SV: konservering
Skrivet av: ChristinaR skrivet 23 feb-08 kl 14:11
Jag använder också vanliga burkar med skruvlock till en del inkokning. Det fungerar bra, man får bara kolla att locket buktar nedåt efteråt, då har det blivit ett vakuum som det ska. Gamla sylt- och honungsburkar brukar vara bra. Men jag kokar inte in kött och sånt som är väldigt känsligt. Grönsaker kokar jag in med lite salt och/eller citronsaft i vattnet, allt för att förhindra botulismbakterier. De kan tyvärr överleva även 100 grader.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Byracka skrivet 23 feb-08 kl 14:18
Men jag kokar inte in kött och sånt som är väldigt känsligt. Grönsaker kokar jag in med lite salt och/eller citronsaft i vattnet, allt för att förhindra botulismbakterier. De kan tyvärr överleva även 100 grader.
Intressant.
Vad talar vi om för syra- eller saltnivåer?
Titel: SV: konservering
Skrivet av: ChristinaR skrivet 23 feb-08 kl 14:25
Har inga värden, men det går naturligtvis att hitta. Jag har varit runt på en hel del amerikanska sajter om bl.a. konservering och där framhåller man väldigt starkt detta med säkerheten vid konservering (det är ju USA  :P). Kött ska man (enligt amerikansk uppfattning) alltid konservera med övertryck så man kommer över 100 grader (krävs specialutrustning för det). Grönsaker likaså. Men salt, surt och sött förhindrar tydligen även botulism. Jag brukar ta 1-2 tsk salt per burk, beroende på storlek eller lite citron. Mäter inte så noga...

Men i Europa har man uppenbarligen kokat in kött utan tryckkokare i generationer utan att drababs av botulism... vet inte riktigt vad jag ska tro.  ???
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 23 feb-08 kl 15:34
Egentligen stereliserer man endast efter uppvärmning över 120 graden för minnst 30 minuter.

Uppvärmning till 100 grader är pastörisering och dödar inte alla bakteriër. Därför är det viktigt att tvätta burkarna bra (eller koka eller desinfektera) innan man lägger in grönsaker, kött eller sylt.

Detta är oxå en grund varför man måste förvara  glasburkarna helst kallt och mörkt, framför allt med kött.

Vi använder alltid natriumkarbonat till tvättning av burkar strax innan vi använder dem för konservering.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Nettus skrivet 24 feb-08 kl 13:55
Jag brukar skölja burkar och flaskor í varmt vatten med natriumbensoat och sedan värma i ugnen på 100 grader. Ännu har jag inte blivit sjuk...
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Byracka skrivet 24 feb-08 kl 14:50
Har inga värden, men det går naturligtvis att hitta. Jag har varit runt på en hel del amerikanska sajter om bl.a. konservering och där framhåller man väldigt starkt detta med säkerheten vid konservering (det är ju USA  :P). Kött ska man (enligt amerikansk uppfattning) alltid konservera med övertryck så man kommer över 100 grader (krävs specialutrustning för det). Grönsaker likaså. Men salt, surt och sött förhindrar tydligen även botulism. Jag brukar ta 1-2 tsk salt per burk, beroende på storlek eller lite citron. Mäter inte så noga...

Men i Europa har man uppenbarligen kokat in kött utan tryckkokare i generationer utan att drababs av botulism... vet inte riktigt vad jag ska tro.  ???

Jag som hade hoppats på att du hade en liten nätt tabell...
Själv konserverar jag ingenting än så länge eftersom jag inte är övertygad om fördelarna gällande energiförbrukning och näringsvärde. Däremot kan det vara en kunskap värd att kunna innan apokalypsen sänker sig över oss.
Men. Jag vill inte dö på kuppen och det jag hittills vet om botulism får mig att vilja tryckkoka om inte  syra/salt/socker nivån är den rätta.
Jag vet inte vad prevalensen är och innan jag vet vill jag inte salta på en höft.
Visst finns det botulism även i Europa även om den är ganska ovanlig:
http://www.eurosurveillance.org/em/v04n01/0401-222.asp
Titel: SV: konservering
Skrivet av: antoorn skrivet 16 apr-08 kl 13:41
har köpt ringar från företaget kuntze i stockholm. innermått 55mm 85mm 92mm dyra men bra passforn till gamla burkar från surta både rak kant 92mm sned kant85mm små sned kant 55mm. fins på nätet www.kuntze.se man får leta en del på sidan för att hitta ringarna.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Nettus skrivet 20 aug-12 kl 13:10
Oj, det var en gammal tråd som väckts till liv!  :) Så steriliserar jag burkar och flaskor till sylt och saft och sånt. Jag Förvarar det i min matkällare.
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Edgar skrivet 21 aug-12 kl 22:13
Jag tror att den bubblande burken var tät, och den andra läckte lite.

Efter hand som burkens innehåll svalnar, så minskar trycket inuti burken, och kokpunkten sjunker, vattnet koker då vid lägre temeratur osv.
Om burken inte är riktigt tät, så läcker luft in och trycket ökar över kokpunkten.

Kontrollera vacuum på burkarna!
Titel: SV: konservering
Skrivet av: Tur-Johan skrivet 26 aug-12 kl 20:43
Gummiringar jag har köpt på Husmodern.
http://www.hus-modern.se (http://www.hus-modern.se)
Går man in på husmodern och under safta där finns då gummiringar i olika storlekar.
Jag har köpt till mina burkar jag kokar in med och det har fungerat bra.

Här är en direktlänk till gummiringarna.
http://www.hus-modern.se/safta/gummipackningar-c-158-1.aspx (http://www.hus-modern.se/safta/gummipackningar-c-158-1.aspx)