Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: pima skrivet 02 feb-08 kl 15:50

Titel: opastöriserade produkter
Skrivet av: pima skrivet 02 feb-08 kl 15:50
Nu har det stått i Sörmlandsbygden att man inte ska dricka opastöriserad mjölk från egna kor överhuvudtaget.
Pga det lilla 18 månaders barnet som blev sjuk av mjölken.

Är tydligen farligare för barn och gamla att dricka opastöriserat.

Jag vill gärna tro att  risken är super liten att man ska bli sjuk av mjölken... men det stod att små barn t.o.m kan dö!  :o

För mig låter det helt absurt, men man blir ju ändå osäker på om man ska våga skaffa ko/get och dricka mjölken opastöriserad, eller åminstone ge det till sina små barn...

Hur tänker ni?
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Henning skrivet 02 feb-08 kl 16:59
E-hec får vi nog lära oss att leva med. Hade jag småbarn skulle jag inte ge dem opastöriserad mjölk. Det är ju ganska lätt att värma den till 70-80 gr och sedan kyla ner den igen. Två "kok" i veckan blir väl lagom.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: pima skrivet 02 feb-08 kl 20:19
Okej, är det så enkelt att vara helt utom "fara"?  ;D
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Norrgårds Anna skrivet 03 feb-08 kl 10:21
Japp, värmer du upp den så är den helt ofarlig!   :)

Jag tror att man kan få listerios av opastöriserad mjölk också. Smittan är farlig för små barn och gravida, men avhjälps genom upphettning.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Mata skrivet 03 feb-08 kl 23:02
Vad betyder egentligen pastöriserad? Man behöver alltså inte koka utan endast värma till 70-80?
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Ursus skrivet 04 feb-08 kl 10:16
Det finns flera olika sätt att pastörisera mjölk. Pöstöriseringens effektivitet beror på 2 saker, temperatur och tid. Lång tid vid låg temperatur är lika effektivt som kort tid vid hög temperatur.  Värmer man mjölen för mycket så påverkas gräddsättningsförmågan.

Pastöriserar man i kaastrull så blir mjölken pastöriserad om man värmer den till 60-63 grader i 20-30 minuter ELLER 75 grader i 15 sekunder ELLER 80 grader i 5 sekunder. I praktiken går det inte att kyla mjölken så snabbt i en kastrull
 så går man upp i de högre temperaturerna så kommer tiden att bli betydligt längre som mjölken är uppe i de temperaturerna. Det kanske inte spelar så stor roll för mjölk man ska dricka även om jag antar att det kanske smakar lite annorlunda.

Själv låter jag dottern dricka vår opastöriserade mjölk. Jag litar på att jag gör étt bra jobb vid mjölkningen.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Eulalia skrivet 04 feb-08 kl 10:55
När jag bodde i sydamerika med min lilla dotter och bröstmjölken tog slut gick vi över direkt till rå komjölk.
Jag brukade köpa i 10liters flaska, och ge den en snabb uppvärmning, men jag gav henne även kall mjölk ibland varteftersom
hon blev äldre.
Hon hade aldrig nån svår diarre eller nåt som påminde om ehec, vi kanske bara hade tur.
Kan man höja sin immunitet mot ehec?

Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Sano skrivet 04 feb-08 kl 11:45
Så bakterierna kommer för att man "slarvat" och fått i skräp vid mjölkningen?
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: gimskogen skrivet 04 feb-08 kl 12:23
Långt ifrån allakor bär på EHEC....

Vill man kan man ju ta EHEC prov på sina kor.. men de är ju inte gratis...

sålde en ko tills skansen då fick vi ta sånt prov på kossan.. ett "skit prov"...


Men de har ju blivit vanligare på senare år.. säker för att vi bla annat transporterar runt våra djur runt hela landet o halva världen..

Bra hygine är ju alltid viktigt...

vi dricker alltid vår egen mjölk... o mina barn och jag själv är ju uppfödd på vår mjölk...

men de klart vi är ju vana vid vår egen mjölk..själv tycker jag ju köptas mjölk smakar pappers tetra... :-[

Menvill du vara helt säker så hetta upp mjölken...  :)

Titel: SV: EHEC
Skrivet av: Rosa skrivet 04 feb-08 kl 14:13
Så bakterierna kommer för att man "slarvat" och fått i skräp vid mjölkningen?
Nej !

Cirka 10-20  % av besättningar med nötkreatur är positiva på VTEC och i en besättning kan några procent eller fler av djuren vara bärare. VTEC orsakar inte någon sjukdom hos nötkreatur utan dessa bär på bakterien dels i magtarmkanalen, i avföringen men VTEC förekommer även på nötkreatur, på huden.

Man måste få i sig bakterier via munnen för att insjukna. Detta kan bland annat ske genom direkt kontakt med djuren och deras avföring, eller genom indirekt kontakt t.ex. genom att dricka opastöriserad mjölk eller bad i förorenat badvatten.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: pima skrivet 06 feb-08 kl 18:27
Ja det stod i tidningen att ca 10% av alla mjölkdjursbesättningar var smittade/bärare av detta.

Låter otroligt mkt tycker jag!  :o
Titel: opastöriserade produkter
Skrivet av: Nunki skrivet 18 mar-08 kl 22:10
Hej til alla...

Har en fråga: var kan man köpa Opastöriserad (get)ost eller kefir ??? När man vet hur giftigt pastöriserade produkter är...  jag dricker inte mjölk (är inte en bebis) men gillar bra rå ost eller fermenterade produkter... Innan hans död hade Pasteur själv insett det stora felet vid att döda bakterier i mat (eller vid vaccination förresten)...

Livet är fantastiskt!

/nunki
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Dollar skrivet 19 mar-08 kl 09:36
Många gårdsmejerier börjar göra opastöriserat. Jag själv är en av dom som kommer att köra i den linjen. Dock bara getost.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Henning skrivet 19 mar-08 kl 10:46
Hej til alla...
Har en fråga: var kan man köpa Opastöriserad (get)ost eller kefir ??? När man vet hur giftigt pastöriserade produkter är...  jag dricker inte mjölk (är inte en bebis) men gillar bra rå ost eller fermenterade produkter... Innan hans död hade Pasteur själv insett det stora felet vid tt döda bakterier i mat (eller vid vaccination förresten)...
Livet är fantastiskt!
/nunki
Jag kan inte låta bli att bli lite upprörd över ditt inlägg. Eller kanske skämtar du bara när du skriver att du vet hur giftig past. produkter är :-\
Mjölk som kommer direkt ur spenen innehåller normalt inga bakterier om det inte finns infektioner i kon eller geten. Du kan väl inte påstå av TBC, Listeria, stafylokocker eller colibakterier i mjölken skulle vara nyttigt.

Så fort mjölken kommer utanför spenen utsätts den för en invasion av andra bakterier av alla olika slag, avföringsbakterier, jordbakterier och andra nyttiga som onyttiga.

Jag är inte rädd för bakterier men jag jag har tagit till mig den kunskap som har gjort att vi sluppit många tråkiga sjukdomsfall. Jag skulle inte kunna med gott samvete sälja ost t.ex gjord på opast. mjölk.

Om du vill ha fermenterade produkter är det inga problem. Det finns en massa att välja på gjorda av pasteurised mjölk som sedan ympats med önskvärda bakterier.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Dollar skrivet 20 mar-08 kl 15:30
Att göra pastöriserade ostar är inte någon säkerhet för att det inte kan finnas listeria i där. Se bara på dödsfallen i Norge (-07), det var pastöriserade ostar som hade återsmittats. Pastöriseringen innebär ju att du dödar allt i mjölken och sedan återför goda bakterier. Men om de goda inte hinner jobba som de ska och mjölken blir smittad ja då är det godnatt iaf för de som har dåligt immunförsvar.

Vi vanliga människor som är friska och krya är det inga bekymmer för men däremot för tex små barn och gamla osv.

Kändes som  om ditt mail var riktat till mig med även om du skrev till trådskaparen.

Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: ninna b skrivet 20 mar-08 kl 17:01
Det finns massor med duktiga gårdsmejerister runt om i landet som tillverkar ost av opastöriserad mjölk och inte ska man väl tro att dom säljer hälsovådliga produkter.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 20 mar-08 kl 17:20
Det finns massor med duktiga gårdsmejerister runt om i landet som tillverkar ost av opastöriserad mjölk och inte ska man väl tro att dom säljer hälsovådliga produkter.


Annars skulle väl alla fransmän ha kolat vippen redan. Riktigt läcker ost brukar vara av opastöriserad mjölk.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Henning skrivet 20 mar-08 kl 17:55
Risken för att bli smittad är väl inte så stor men eftersom värmebehandling av mjölken är en enkel åtgärd finns det ingen anledning att utsätta folk för risker i onödan.

Läs vidare på Livsmedelsverkets sida.

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14131&epslanguage=SV
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Gruff skrivet 21 mar-08 kl 02:09
Kan inte någon leta fram EU-förordningen kring undantaget gällande opasteuriserad getost? "48 dagar gammal 4 gradig mjölk, och lagring av osten i minst två månader"  Jag ids inte.

Måtte jag alltid förbli öppen och formbar i sinnet.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Dollar skrivet 21 mar-08 kl 10:22
Risken för att bli smittad är väl inte så stor men eftersom värmebehandling av mjölken är en enkel åtgärd finns det ingen anledning att utsätta folk för risker i onödan.

Läs vidare på Livsmedelsverkets sida.

[url]http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14131&epslanguage=SV[/url]


Den lagen hävdes ifjol. Det är inte lag på att pastörisera ostarna nu längre. Jag pratar inte i nattmössan. Jag har gått kurs hos Eldrimner för en duktig ystare ifrån frankrike. Michel Lepage. Han är duktig.!
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Henning skrivet 21 mar-08 kl 13:31
Den lagen hävdes ifjol. Det är inte lag på att pastörisera ostarna nu längre. Jag pratar inte i nattmössan. Jag har gått kurs hos Eldrimner för en duktig ystare ifrån frankrike. Michel Lepage. Han är duktig.!

Då borde du ha lärt dig att det aldrig har varit lag på att pastörisera ost  ;)

Om du hade läst på SLV:s sida hade du sett att det finns bara past.krav för konsumtionsmjölk och grädde.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: ninna b skrivet 21 mar-08 kl 20:38
Men...Nunki...vad får dig att tro att pastöriserad ost är giftig...?
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Vurre skrivet 21 mar-08 kl 21:03
Innan hans död hade Pasteur själv insett det stora felet vid att döda bakterier i mat (eller vid vaccination förresten)...


och vem var det som dog?
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Dollar skrivet 23 mar-08 kl 17:09
Att göra opatöriserade ostar har det väl inte varit lag på men att sälja till kund opastöriserade produkter. Iaf i sverige.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Nunki skrivet 23 mar-08 kl 20:05
Tack til alla...
Varför är pastöriserade produkter inte de bästa...?

Svaret kan hittas ironiskt nog hos Pasteurs sista arbete... han förstod att man kan INTE desinficera en produkt bara vid att döda vissa bakterier men som han sä då "miljöet (kroppen) betyder allt".
Men det är klart att industrin gillar de pastöriserade produkterna för man kan husera dem mycket langt och man optimerar då vinsten...

Ett levande produkt (skapat av naturen, inte genskapat av manniskans dåliga biokemin) innhåller en balans av många olika ämner och bakterier som gör systemet levande, dvs i dynamiskt ekvilibrium, inte död...
Om man nu tillsätter mycket energi (som varm på kort tid eller ännu värre stråling :( ) då ändrar man dramatiskt strukturen och balans (till ibalans) och vissa ämner och bakterier (de goda också) blir totallt förstört. Vad det händer precis med de kompleksa molekylerna är absolut okänt (se till. eks. Maillard förskning omkring).
Man vet också om de döda eller dödande produkterna (pastöriserade) vill dra till sig massor av arbetare-bakterier som vill försöka att återgöra systemet till livet. Dessa bakterier är precis dem som manniskan kallar de onda med horribelt namn som listeria, stafilococcus, osv... Därför är opastöriserade produkter osäkra. Om ni kan läsa franska kan jag gi ngn intressant litteratur om detta...

Pratiskt sett pastöriserar man mjölk och ost för man har tappat kunskapet om att göra RIKTIGA mejeriprodukter som håller på naturens vis. Tyvärr.

Förresten har jag bott i många år i Frankrike och där kallar man inte en pastöriserad ost för ost... jag har hört "plast" eller industri-ost för den... som inte är osant... ;) Det finns många små företagarer som gör en riktig bra opastöriserad ost man inte må illa av... 

Livet är fantastiskt!

:)

Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Vurre skrivet 23 mar-08 kl 21:18
Jag tror att det du skriver om skulle kunna vara intressant, men jag måste erkänna att jag inte förstår. Är det så att svenska inte är ditt första språk?

Bara det inte är något finskt-ugriskt eller så kan du väl förklara vad du menar på ditt eget språk? Tycker mig finna en del norska inslag, kanske?
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Gruff skrivet 24 mar-08 kl 16:42
Exakt vilket var det som var oklart Vurre?
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Vurre skrivet 24 mar-08 kl 20:07
Exakt vilket var det som var oklart Vurre?

Du har säker rätt, Gruff, det var inte vilket som var oklart utan vad.

Och jag erkänner min inkompetens för jag förstår fortfarande inte ett iota, efter att ha läst igenom Nunkis inlägg flera gånger till.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Dollar skrivet 24 mar-08 kl 20:56
Du har säker rätt, Gruff, det var inte vilket som var oklart utan vad.

Och jag erkänner min inkompetens för jag förstår fortfarande inte ett iota, efter att ha läst igenom Nunkis inlägg flera gånger till.

Vet du vurre jag måste nästan hålla med dig. Jag fattar inte hela inlägget heller, delar av det ja men de andra delarna  ???
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Gruff skrivet 25 mar-08 kl 00:16
Nej, alltså. Jag ville inte idiotförklara någon. Blev bara så nyfiken på vilket eller vilka delar av inlägget som var olkart. För att se ifall jag själv har förstått det jag "tror" jag har förstått.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Izmiljotina skrivet 02 apr-08 kl 12:38
När jag bodde i sydamerika med min lilla dotter och bröstmjölken tog slut gick vi över direkt till rå komjölk.
Jag brukade köpa i 10liters flaska, och ge den en snabb uppvärmning, men jag gav henne även kall mjölk ibland varteftersom
hon blev äldre.
Hon hade aldrig nån svår diarre eller nåt som påminde om ehec, vi kanske bara hade tur.

Jag undrar om det är tur egentligen, eller om media åter igen blåst upp något som egentligen inte är något stort problem alls. Alla ungar i min familj har alltid druckit "riktig" mjölk utan några problem.... precis som ungar gjort i alla tider här i landet.
Titel: SV: EHEC
Skrivet av: Byracka skrivet 02 apr-08 kl 19:31
Nej !

Cirka 10-20  % av besättningar med nötkreatur är positiva på VTEC och i en besättning kan några procent eller fler av djuren vara bärare. VTEC orsakar inte någon sjukdom hos nötkreatur utan dessa bär på bakterien dels i magtarmkanalen, i avföringen men VTEC förekommer även på nötkreatur, på huden.

Man måste få i sig bakterier via munnen för att insjukna. Detta kan bland annat ske genom direkt kontakt med djuren och deras avföring, eller genom indirekt kontakt t.ex. genom att dricka opastöriserad mjölk eller bad i förorenat badvatten.
Men koli-bakterierna som finns på huden eller spenarna kommer väl ändå ifrån tarmen på djuret?
Eller finns dom i mjölken?
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: I.A skrivet 02 apr-08 kl 20:47
Bakterier finns överallt!! Det gäller bara att våga lära sig leva med dom igen. Våra förfäder levde ständigt med bakterier men idag är vi livrädda. Vi köper antibakteriella medel. Vi tvättar oss ständigt mm. Tycker att det är synd att mjölken alltid får skuld för att folk blir sjuka. Endel har blivit sjuka utav dåligt sköljda grönsaker och vips så får mjölken dåligt rykte.
Vi har mjölk-kor och dricker opastöriserat. Katterna dricker mjölken och mår bra men skulle bli sjuka utav pastöriserad mjölk. Igelkotten kan dricka opastöriserat men dör av pastöriserad. Självklart ska det vara förbjudet att sälja opastöriserad mjölk....annars skulle kanske bönderna gå med vinst  ;)

Mvh Ingela
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 03 apr-08 kl 01:28
Självklart ska det vara förbjudet att sälja opastöriserad mjölk....annars skulle kanske bönderna gå med vinst  ;)


Läste idag att det i Skottland är förbjudet att sälja opastöriserad mjölk oavsett om den säljs via butik eller direkt från bonden.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Malini skrivet 03 apr-08 kl 19:33
Jag ar gravid och har druckit opastoriserad mjolk under tiden vilket skulle fa vissa att forfasa sig... Jag tror pa de goda bakterierna i mjolken och jag mar mkt bra. Det ar illegal mjolk har i Kanada... i USA finns en organisation som foresprakar cow share och raamjolk och mjolksyrade gronsaker etc, Weston PRice Foundation. http://www.realmilk.com/

But total deaths from common food-borne pathogens from ALL sources
are an estimated 1,261 per year in the U.S. Contrast that with 5,637
deaths per year from asthma.

The risk of dying from asthma is 5 times that of dying from food-borne
pathogens.


As a parent, I want to protect my children from a lifetime of allergies and the
risk of dying of asthma. For the overall health of my family, I am willing to accept the small risk associated with raw milk in order to receive its many health benefits, which include preventing asthma and allergies.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Henning skrivet 04 apr-08 kl 20:34
I översättningar från engelska blir det ofta missuppfattningar när det gäller råmjölk resp rå mjölk.
råmjölk = colostrum
rå mjölk (opastöriserad) = raw milk
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: memorante skrivet 14 apr-08 kl 17:05
Hej!
Har förstått det så att listeriabakterier finns i jord, det är väl därför det inte får säljas rotfrukter med jord på längre, för att minska risken för att mejeriprodukter kommer i kontakt med jord, och det är därför man måste ha ett särskilt rum i restaurangkök där man skall skölja bort jord.

Men jord som inte är förorenad av gifter (konstgödning och bekämpningsmedel räknar jag dit, och nyligen inblandad gödsel) är inte farlig att äta, tvärtom nyttigt (särskilt om man är vegan) eftersom det översta jordlagret innehåller mycket vitamin B 12. (Jag är uppvuxen med hästar, och de äter jord ibland, och sand ibland.)
Alltså händer det något vid kontakten mellan proteinet i mjölken och listeriabakterierna från jorden som gör det hela giftigt för oss.  Vad jag minns så är det bara om man förvarar mjölken eller osten i kylskåpstemperatur som gifter bildas. Jag har inte brytt mig om att komma ihåg om listeriabakterierna också gör kött oätbart vid kylskåpstemperatur, eftersom jag är vegetarian.


Ni kom också lite in på allergier, det är ju intressant att de flesta barn (tror jag) föds med ansiktet mot anus, vilket ökar sannolikheten för att de skall få i sig tarmbakterier från modern, vilket aktiverar deras eget imunförsvar och skyddar mot allergi, på ett sätt som jag inte kan redogöra för, det var en artikel om allergiforskning i DN för ca 2 år sedan.

Över huvud taget är tarmfloran mycket viktig för hur vi mår, och jag har en teori om att ehec-bakterier är symtom på att tarmflorans ekosystem är rubbat, på samma sätt som östersjöns ekosystem är rubbat och det bildas giftiga alger. Jag tror att tarmfloran rubbas ur sin balans om man ger kor sojabönor, eller överhuvud taget en för stor mängd kraftfoder i förhållande till hö eller gräs. Jag har arbetat med kapplöpningshästar och noterat att deras avföring blir lös, som kornas och illaluktande när de får så mycket kraftfoder som 10 kilo havre om dagen, men där kan också stress spela in, men kor kanske också blir stressade nuförtiden.

Så om mjölken, det är idé att inte kyla mjölk under +10 grader, och att inte värma upp den till över +55 grader, för då sker en strukturomvandling i mjölken som medför att kalken i mjölken låses i föreningar som den mänskliga kroppen inte kan tillgodogöra sig. Därav blir det förståeligt att svenskar har en av de högsta förekomsterna av benskörhet trots att vi är ett av de folk som dricker allra mest mjölk i världen. Om detta var en artikel i Biodynamikernas tidning för ca 1 år sedan.

Finns det någon som vet vart jag skall vända mig för att lära mig att göra mozzarellaost?
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 14 apr-08 kl 17:29
Memorante, det låter väldigt intressant, det du säger. Har du några bra länkar om man vill läsa mer?
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Gruff skrivet 15 apr-08 kl 10:09
Memorante, det finns många recept på mozzarrella i amerikansk litteratur och websiter om cheesemaking.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Birgit skrivet 23 apr-08 kl 07:49
De som är uppvuxna på mjölkgrdar och druckit opastöriserad mjölk hela livet har ett bra immunförsvar mot ehec. Det är mest stadsbor och utflyttare som drabbas. Då är ju automatiskt barnen känsligare.
Om mamma dricker opastöriserad mjölk under graviditet och även gjort innan, så får ju barnet del av immunförsvaret från början.
Naturligtvis är hygien vid mjölkhantering bra. Men som gimskogen skrev är det också en fara med allt flyttande av djur. Man ökar smittspridningen enormt. Sedan har man veterinärer, seminörer o annat folk springande i lagården. Dessutom minskar risken för smitta av de flesta typer när djuren vistas ute. Lagården är en smitthärd i sig. Man kan inte få bort allt oönskat ens vid en totalsanering och ju trängre djuren står desto större risk för smittspridning.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Norrsken skrivet 26 apr-08 kl 17:28
Bakterier finns överallt!! Det gäller bara att våga lära sig leva med dom igen.

Grejen är den att vi redan lever med bakterier. Precis som du skriver så finns de överallt! Problemen med bakterier är när de hamnar där de inte hör hemma. Tex när bakterier som vi normalt har på huden (och som utgör ett skydd för huden) hamnar i sår. Till och med stafylococcus aureus tillhör normalfloran för hälften av befolkningen. Kort och gott kan man säga att bakterier på rätt ställen = bra. Bakterier på fel ställen = dåligt. Därför är ju en bra grundhygien viktig. Alltså typ tvätta händerna när man torkat sig i baken.

Appropå mjölk så var jag allergisk mot mjölk (och en hel del annat också) fram till femårsåldern, då det växte bort. Jag såg de andra ungarna på dagis dricka mjölk, och kunde bara fantisera om hur gott det var. När jag sen fick smaka mjölk så var det mitt livs största besvikelse! Det var ju jätteäckligt!! Men sen var jag nån gång till min pappas nya frus mamma (ja, så kan det bli ;)) som hade nån granne med kor, och fick riktig mjölk direkt från korna. Den mjölken gillade jag! Jag har sen i vuxen ålder smakat mjölk hos bönder, coh tycker fortfarande om den. Men tetramjölk, blä!!
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Byracka skrivet 26 apr-08 kl 18:21
Bakterier finns överallt!! Det gäller bara att våga lära sig leva med dom igen. Våra förfäder levde ständigt med bakterier men idag är vi livrädda. Vi köper antibakteriella medel. Vi tvättar oss ständigt mm. Tycker att det är synd att mjölken alltid får skuld för att folk blir sjuka. Endel har blivit sjuka utav dåligt sköljda grönsaker och vips så får mjölken dåligt rykte.
Vi har mjölk-kor och dricker opastöriserat. Katterna dricker mjölken och mår bra men skulle bli sjuka utav pastöriserad mjölk. Igelkotten kan dricka opastöriserat men dör av pastöriserad. Självklart ska det vara förbjudet att sälja opastöriserad mjölk....annars skulle kanske bönderna gå med vinst  ;)

Mvh Ingela
Jag vet att bakterier finns över allt. Men alla bakterier finns inte över allt.
Jag vet även att vissa bakterier är nyttiga, andra harmlösa och vissa i sin tur skadliga för människan.
Till den sista gruppen räknar jag EHEC, denna coli-bakterie ger blodiga diareer och ibland även njursvikt. Den är dessutom väldigt smittsam. Den reella smittdosen av EHEC har beräknats till 10(sic!) bakterier.

Min fråga gällde hur tarmbakterien transponerades från tarmen till mjölken.
Kom den via avföring på utsidan eller kom den internt via mjölken?
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: take skrivet 26 apr-08 kl 18:31
Min fråga gällde hur tarmbakterien transponerades från tarmen till mjölken.
Kom den via avföring på utsidan eller kom den internt via mjölken?

Via avföring på utsidan, vanligt att kora får det på sig när de ligger i liggbås.
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: Norrsken skrivet 26 apr-08 kl 18:49
Via avföring på utsidan, vanligt att kora får det på sig när de ligger i liggbås.

Okej! Men, för att nu komma med en knepig fråga. Kor som inte hålls i liggbås, har deras mjölk lägre risk för denna bakterie? Känns som att det borde kunna vara så. Och, om avföringen sitter på utsidan (på spenarna får man anta), kan man undvika den genom att tvätta spenarna före mjölkning?

Ja, frågan kommer från en som itne har kovana :-[
Titel: SV: Inte dricka opastöriserad mjölk?
Skrivet av: take skrivet 26 apr-08 kl 18:58
Okej! Men, för att nu komma med en knepig fråga. Kor som inte hålls i liggbås, har deras mjölk lägre risk för denna bakterie? Känns som att det borde kunna vara så. Och, om avföringen sitter på utsidan (på spenarna får man anta), kan man undvika den genom att tvätta spenarna före mjölkning?

Ja, frågan kommer från en som itne har kovana :-[

Nej, det är mest otur ifall det råkar komma med. Lite tvättning gör ingen större skillnad såvit jag vet. En reell rengöring kan nog hjälpa men det kan lika gärna komma skit på själva mjölkutrustning.
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: Norrsken skrivet 26 apr-08 kl 19:19
Okej! Om jag nu ställer frågan utifrån de förutsättningar jag själv eventuellt kan komma att ha (om allt går som jag vill). Gissar att det första mjölkdjur jag kommer att ha är get. Den kommer i så fall att gå på lösdrift, alltså med tillgång till nån form av box inomhus, och handmjölkas.

Vad jag kan utläsa av det du skriver är att bakterierna kommer ifrån bajset (ja, tar det väldigt bildligt och basic) och hamnar på spenar och utrustning. Har jag rätt? Då tycker jag (som inte har erfarenhet) att det borde vara större risk om djuret bor inomhus i liggbås och ligger på bajset. Men jag vet att det inte alltid är så att logik och verklighet stämmer överens. Därav frågorna ;)

Nu ligger eventuellt mjölkdjur för min del minst några år in i framtiden. Så jag har tid att lära. Just nu är jag mest nyfiken! (och.. visst. jag erkänner. Lite sugen också!)
Titel: SV: opastöriserade produkter
Skrivet av: take skrivet 26 apr-08 kl 19:40
Problemet är att det krävs så oerhört lite skit, alltså några få bacterier för att man kan bli reellt sjuk. Framförallt Ehec är inte att leka med. Jag riskera inte den sortens problem och skulle värma mjölken till 72 grader.