Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Boge skrivet 25 jan-08 kl 21:33
-
Har ni någon koll på quorn, vår familj äter det en hel del.
-
bojkotas av mig. smakar sunkigt o har sämre näringsvärde än andra veg saker som bönor. hirs har säkert bättre prottein.
man kan ju undra varför dom har ägg i quornfärsen??
sen har jag hört att man "föder upp" den i stora tankar i england på nån äcklig näringslösning o att den igentligen var till för att mätta hungrande barn i asien.
nä, usch, mer spännande mat kan man äta!
men det är ju bara min åsikt....
-
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=1;action=display;threadid=28015
-
Som surrogat för köttfärs är det kanongott! skulle få det svårt utan min Quorn :-\ inte sunkigt alls "mums" ;)
-
Smaken är som baken.
För egen del så tycker även jag att quorn smakar sunkigt, tillika är det helt perverst dyrt.
Finns många andra bättre alternativ enligt min mening.
Inga nya revolutionerande utan de gamla beprövade. Det gäller bara att använda fantasin och ha framförhållning med matplaneringen.
Men då man inte av olika skäl kan det så är det så klart bra med dessa vegetariska halv och helfabrikat.
Fast någon konsument av quorn blir jag aldrig.
-
Jag har hört/läst om att det kan förekomma våldsamma allergiska reaktioner vid förtäring av quorn. Hade en bekant som inte kunde äta det utan att genast kräkas. Hon hade inga besvär av allergier i övrigt.
Känns ju kanske inte helt sunt. Tycker för min del det verkar läskigt och har slutat att äta det.
-
För min del innehåller det alltför många "onaturliga" saker för att jag skulle välja det. (Läs Den hemlige kocken) Tycker innehållsförteckningen innehåller allt för konstiga saker. Bättre att göra eget från scratch även om det kanske är lite jobbigare...
-
jag äter 2ggr i veckan santa marias tex mex vegetarian taco mix..1 påse 16kr och det räcker till 2 måltider för mig..
jag har ätit det hur länge som helst och har fortfarande inte tröttnat.
man blandar det bara med krossade eller passerade tomater och lite vatten..det är redan kryddat och klart.
http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p4c&c=4&s=8&id=5455
om ni inte har provat den så gör det om ni vill och säg vad ni tycker.
mvh.
-
När det gäller färs så finns det flera alternativ till Quorn.
Fryst sojafärs från tex Dafgård
Torkat granulat från veggo, veggi, bonesto mfl
Annars kan man göra seitanfärs, behöver eg bara vetemjöl eller rent glutenmjöl och kryddor. Detta tycker jag blir mycket godare, tuggigare samt att man får bättre inblick i vad maten innehåller.
Tips på seitan.
www.oxon.se/seitan.
Äter själv inte quorn då jag är vegan. Ursprungligen fick ett forskarlag i uppdrag att ta fram en proteinrik produkt. Syftet var väl att kunna bidra till att minska svälten i världen, dessvärre tycks quorn enbart användas som en kommersiell produkt som säljs på licens. deras kundtjänst är värdelös, på mail skickar de något av sina fåtal standardsvar oavsett vad man frågar om..
-
Quorn är något konstgjort, så jag förstår inte att man vill äta det.
Tycker inte att sojagranulat mm är bra alternativ heller. Allt detta ligger tungt i magen, är lika svårsmält som kött och ruttnar på samma sätt i mag-tarmkanalen.
Ett alternativ som borde passa oss självförsörjare bättre är bondbönor som krossats. När du odlar (eller köper) färska bondbönor så krossa dem i mindre bitar. Proteinrikt, gott, går att använda på samma sätt som ovan nämnda konstigheter. Har man många bondbönor (åkerbönor fungerar lika bra) så kan man krossa dem och torka till senare. Förvaras i glasburkar och läggs i blöt innan användning. Passar även utmärkt att blanda i bröddegen.
-
Quorn är något konstgjort, så jag förstår inte att man vill äta det.
det e väl svampprotein och äggvita?
tycker det smakar okej! och för de som inte tål bönor är det ju bra.
-
Läser man på quorns egen hemsida så får man veta vad varje produkt innehåller. www.quorn.se
Tex quornfärsens innehåll är svampprotein(88%), härdad äggvita från frigående höns och rostat kornmaltextrakt. Inget konstigt m.a.o.
http://www.quorn.se//cmpage.aspx?pageid=422&productid=135
Gott är det i alla fall, speciellt färsen som smakar bättre än köttfärs, allt enligt många av mina köttätande vänner.
-
det e väl svampprotein och äggvita?
tycker det smakar okej! och för de som inte tål bönor är det ju bra.
Tål man inte bönor så tål man oftast bond- och åkerbönor som inte alls hör till vanliga bönor.
Läser man på quorns egen hemsida så får man veta vad varje produkt innehåller. [url=http://www.quorn.se]www.quorn.se[/url]
Tex quornfärsens innehåll är svampprotein(88%), härdad äggvita från frigående höns och rostat kornmaltextrakt. Inget konstigt m.a.o.
[url]http://www.quorn.se//cmpage.aspx?pageid=422&productid=135[/url]
Gott är det i alla fall, speciellt färsen som smakar bättre än köttfärs, allt enligt många av mina köttätande vänner.
Det beror ju lite på vad man menar med konstigt och konstgjort förstås.
Jag menade att det inte är något som växer naturligt. Vad är då svampprotein? Hur framställs det? Jag vet inte hur man gör men det vore intressant att få veta. Är det en naturlig process eller är det som med margarin, att man behöver använda en massa kemikalier? Någon som vet?
-
jag har också hört detta om allergiska reaktioner..........och har fått rekomendationen att vara sparsam med quorn ätandet.......fast det var ju inte en läkare som sa det förståss.
-
Tål man inte bönor så tål man oftast bond- och åkerbönor som inte alls hör till vanliga bönor.
hade jag inte en aning om! vad skiljer just bond och åkerbönor från andra bönor??
Det beror ju lite på vad man menar med konstigt och konstgjort förstås.
Jag menade att det inte är något som växer naturligt. Vad är då svampprotein? Hur framställs det? Jag vet inte hur man gör men det vore intressant att få veta. Är det en naturlig process eller är det som med margarin, att man behöver använda en massa kemikalier? Någon som vet?
svamp växer bara naturligt i min värld 8) och jag tolkade svampprotein såsom protein från svamp...men är det inte det?
-
svamp växer bara naturligt i min värld 8) och jag tolkade svampprotein såsom protein från svamp...men är det inte det?
All svamp är inte kantareller och den mögelsvamp man använder i mycoprotein-tillverkning påminner väldigt lite om kantareller. Vet inte hur "naturligt" den växer men om du tänkt odla den hemma behöver du en 40 m hög anläggning och tillgång till lite kemikalier och annat stuff.
(http://upload.snelhest.org/images/080331aaa.gif)
-
hade jag inte en aning om! vad skiljer just bond och åkerbönor från andra bönor??svamp växer bara naturligt i min värld 8) och jag tolkade svampprotein såsom protein från svamp...men är det inte det?
Bond- och åkerbönor, även oxbönor tillhör inte bönsläktet utan vickersläktet. Dessa bönor kan ätas råa vilket inte bönor kan.
Har man svårt att tåla kokbönor eller andra baljväxter så ska man lägga i några kvister citronmålla i koket, så blir det mera lättsmälta. Torkat citronmålla funkar naturligtvis också, är låttodlad och kallas även för epazote. Se http://www.runabergsfroer.se/asp/main.asp?gid=8&kat=kryd_1_sv
Svampfrågan har ju byracka svarat på.
-
aha är det så svampar växer ;D
har aldrig ens tänkt på att kolla om svampar växte på annat sätt än svampar brukar växa...odlade i källor på speciella sätt ja men inte att de krävde kemikalier. Upplysande :D
ang bönor så visste jag inte just detta med ox,bond och åkerbönor heller.
att ha i citronmålla hjälper nog inte en allergiker/överintolerant. dock bör det ju hjälpa de som av "magskäl" har lite svårt att äta bönor misstänker jag?
2 nya lärdommar idag...inte illa ;D
-
Jag tillhör de som är skeptiska till quorn. Nu är jag inte vegetarian så jag är inte beroende av ersättning till kött men äter gärna vegetariskt. Men jag har läst för mycket mykologi för att kunna äta quorn :P Den svampordning som quorn tillhör innehåller en del släkten som är lite stygga, som den halucinogena och dödligt giftiga mjöldrygan (Claviceps purpureum). Så jag avhåller mig gärna från dessa svampar. Sen tycker jag att quornbitar och "filéer" liknar och smakar som radergummi.
-
Jag är oxå misstänksam mot quorn. Den innehållsförteckning som jag inte förstår (tex. svampprotein ??? hur gör man det? Innan jag läst tidigare inlägg dårå) litar jag inte på.
Jag äter quorn ibland i små mängder, tycker att den kan smaka lite underligt men det kan vara gott i vissa maträtter. Pga innehåll och pris äts det dock sällan.
-
Finns många andra bättre alternativ enligt min mening.
Inga nya revolutionerande utan de gamla beprövade. Det gäller bara att använda fantasin och ha framförhållning med matplaneringen.
Men då man inte av olika skäl kan det så är det så klart bra med dessa vegetariska halv och helfabrikat.
Istället för halvfabrikat kan man köpa kokta bönor, om man har svårt för framförhållningen ;) Jag har smakat quorn, och.. njaaa... Inte var det ju gott inte! Vill man ha nått att ersätta köttfärssen med så koka en laddning små gröna linser. När de går sönder är det bara att krydda som man vill ha det. Jättegott!
-
Hälsomässigt har jag bara hört positiva saker, senast i en hälsotidning jag köpte förra veckan. Sen tycker jag npg inte det är så dumt att vara skeptisk men själv är jag en av de som gillar qourn och har inte planerat att sluta med det före jag har hört några vetenskapliga rön som skulle bevisa att det är dåligt.
-
Quorn är framställt industriellt. Egentligen skulle man kunna säga samma sak om sojabitar och liknande.
Jag är övertygad om att vi skall undvika sådan föda. De stoppar i en massa aromämnen och andra tillsatser som ingen vet om det över huvudtaget är hälsosamt.
Man skall äta så naturliga produkter som möjligt. All denna färdigmat dränerar den egna plånboken.
Odla själv, är min paroll. Då vet du vad du stoppar i dig.
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/framtidensmat/folkupproret.htm (http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/framtidensmat/folkupproret.htm)
-
Bond- och åkerbönor, även oxbönor tillhör inte bönsläktet utan vickersläktet. Dessa bönor kan ätas råa vilket inte bönor kan.
Har man svårt att tåla kokbönor eller andra baljväxter så ska man lägga i några kvister citronmålla i koket, så blir det mera lättsmälta. Torkat citronmålla funkar naturligtvis också, är låttodlad och kallas även för epazote. Se [url]http://www.runabergsfroer.se/asp/main.asp?gid=8&kat=kryd_1_sv[/url]
Svampfrågan har ju byracka svarat på.
Skulle bara vilja säga att citronmållan eller Epazote och på latin:Dysphania ambrosioides, tidigare Chenopodium ambrosioides.
KAN VARA ABORTERANDE!!
de första p-pillrena gjordes efter undersökning av denna växt....
referens: http://en.wikipedia.org/wiki/Epazote
sen är den bra för massa andra saker oxå .. som dålig matsmältning då man äter bönor, tar död på paraciter som man har i tarmen. osv.
den rekomenderas även vid canserbehandlingar av Hulda Clark som är känd för att lyckas otroligt bra med sina canserpatienter i hennes senaste bok "The cure and prevention of all cansers"
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1890035580
Mvh
Johannes hälsokostarbetare ;)
-
Jag tror nog att själva microsvampen quorn är nyttig, men hur nyttigt är det med äggpulver - det är ju kolesterol i. Dessutom undrar man ju hur "naturligt" hönorna lever, även om de är sk. frigående så betyder ju inte det att de någonsin varit ute, ätit ett färskt blad eller sett solen. Jag slutade äta ägg för 10 år sedan eftersom jag inte tycker det är acceptabelt att man behandlar levande varelser så. När sedan quorn kom så tyckte jag det verkade vara en jättebra idé för alla nyblivna vegetarianer, ett lätt sätt att få i sig högvärdigt protein...tills jag upptäckte att de häller ägg i precis ALL quorn som finns, i alla fall i sverige. Jag tycker det är jättedåligt, "här har vi hittat på ett jättebra veganlivsamedel...-jag vet! vi häller ägg i det!" ....grrr
-
Vi använder en del qourn hemma, mest färsen som innehåller svampprotein, äggvita från frigående höns och rostat kornmaltextrakt. de andra produkterna är mer raffinerade och har mer smakämnen och konstigheter tillsatta och de har jag svårt för både texturen och smaken. Föärsen är ett mäste till tacos och köttfärssås men den är dyr och vi späder alltid ut så vi kan få en 300 grams påse att räcka till sex måltider.
soyaprodukter anvädner vi aldrig eftersom jag tycker de smakar skit ;D
Men bönor och andra baljväxter, svamp, potatis och nötter och frön används en del. Bra med protein i dem.
Seitan har jag provat att laga efter konstens alla regler men fy för konsistensen!
Quorn tror jag inte är mer onyttigt än andra halv- och helfabrikat. Man får ju äta på känsla.
-
Jag har ett hyss för mig, som funkar bra.
Brukar koka bönor, främst soja, och frysa in i lagom påsar till en middag. När det är färs-dax, tar jag fram vitlökspressen, och pressar bönorna genom den. Det tar ca 5 minuter för 4 personer. Sen steker jag den på samma sätt, och med samma råvaror som jag använder i vanlig köttfärssås+ lite buljung. Detta är väl så naturligt det bara går. Funkar säkert på andra kokta bönor också. Använder även denna teknik för att göra vanliga biffar! Men löken steker jag innan den stoppas i biff-smeten tillsammans med ströbröd, ocg vätska, salt och peppar!
Vem behöver färdigmat, om man kan fixa till det på ett så enkelt vis? Smakar tippen! Går bra att frysa. (Fryser även färsen innan tillagning ibland.) Stoppar inte vare sig sojakorv eller Quorn i munnen. Har gjort det en gång, och det känns inte nyttigare än annan animalisk färdigmat... :P
-
Jag har ett hyss för mig, som funkar bra.
Brukar koka bönor, främst soja, och frysa in i lagom påsar till en middag. När det är färs-dax, tar jag fram vitlökspressen, och pressar bönorna genom den. Det tar ca 5 minuter för 4 personer. Sen steker jag den på samma sätt, och med samma råvaror som jag använder i vanlig köttfärssås+ lite buljung. Detta är väl så naturligt det bara går. Funkar säkert på andra kokta bönor också. Använder även denna teknik för att göra vanliga biffar! Men löken steker jag innan den stoppas i biff-smeten tillsammans med ströbröd, ocg vätska, salt och peppar!
Vem behöver färdigmat, om man kan fixa till det på ett så enkelt vis? Smakar tippen! Går bra att frysa. (Fryser även färsen innan tillagning ibland.) Stoppar inte vare sig sojakorv eller Quorn i munnen. Har gjort det en gång, och det känns inte nyttigare än annan animalisk färdigmat... :P
Oj! Att pressa den i vitlökspressen vet jag inte om jag hade kommit på. Det här ska testas!
-
Går det inte snabbare i potatispressen ;)?
-
Går det inte snabbare i potatispressen ;)?
Säkerligen!
om man hade ägt en, här mosas det på gammalt vis med en sån där böjd och veckad metallpinne ;D
-
Aha, tyckte bara det verkade pilligt - man kan väl inte få in så många bönor åt gången i en vitlökspress :)?
(kan tänka mig att det är ännu pilligare att försöka mosa dem med potatisstöt)
-
Man kan ju köra det i matberedaren, eller med mixerstav, eller stampa på dom, men det fina med vitlökspressen är att det får samma struktur som vanlig köttfärs. Det går inte med min potatispress förresten, för den som hade tänkt det. Men det kan ju bero på min potatispress...
Lycka till
-
När vi har mycket bönor som vi vill sönderdela tar vi fram köttkvarnen som följde med vår kombi-hushållsmaskin, vi kallar den för bönkvarnen eftersom den aldrig använts till kött ;D ;D Det blir också bra struktur för biffar och sådant.
Fast nu hamnade vi lite vid sidan av ämnet... :-[
-
nu startar jag en bönfärstråd istället för att kapa denna :-[
-
När det gäller färs så finns det flera alternativ till Quorn.
Fryst sojafärs från tex Dafgård
Torkat granulat från veggo, veggi, bonesto mfl
Annars kan man göra seitanfärs, behöver eg bara vetemjöl eller rent glutenmjöl och kryddor. Detta tycker jag blir mycket godare, tuggigare samt att man får bättre inblick i vad maten innehåller.
Tips på seitan.
www.oxon.se/seitan.
Äter själv inte quorn då jag är vegan. Ursprungligen fick ett forskarlag i uppdrag att ta fram en proteinrik produkt. Syftet var väl att kunna bidra till att minska svälten i världen, dessvärre tycks quorn enbart användas som en kommersiell produkt som säljs på licens. deras kundtjänst är värdelös, på mail skickar de något av sina fåtal standardsvar oavsett vad man frågar om..
Vilken bra sida med Seitan som du tipsade om. Här ska det lagas mat. Tack
Abbe