Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: yvonn skrivet 28 okt-07 kl 19:07

Titel: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: yvonn skrivet 28 okt-07 kl 19:07
Åh vad jag älskar Philadelphiaost! önskar att man åtminstone kunde köpa 1litersförpackningar (billigt naturligtvis ;-)
men nä. Så är det möjligt att göra själv cream cheese alltså med en sådan där len och fräsch smak som philadelphia har? det strå ju att den innehåller mjölk och grädde och någon bakteriekultur (plus lite stabiliseringsmedel)

Sjuder man mjölk och grädde och har i någon löpe? eller Hur gör man??? annars har jag väl gjort någonslags färskost någon gång genom at blanda gräddfil och yoghurt eller vad det var och lät rinna av men det är ju inte samma sak eller??

Hjälp!
???
Titel: Re:cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 29 okt-07 kl 20:36
testa detta

Bosnisk färskost

Det här behövs till en sats:
1 liter filmjölk
2 dl creme fraiche
1/3 gurka
2-3 vitlöksklyftor
havssalt

Gör så här:
Koka upp filmjölken till den skär sig. Skala gurkan och riv den grovt. Lägg den i ett durkslag med salt ca 1 timme. Blanda alla ingredienser. Häll upp och låt rinna av. Osten håller sig 4-5 dagar i kylen.


ta bort gurka och vitlök så smakar det nästan likadant som naturell philly, men godare!!
Titel: Re:cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: yvonn skrivet 30 okt-07 kl 17:53
detta skall provas! tack! jag har fått svar frn gruff också men det var mer komplicerat. ska bli spännande att prova och jämföra!

någon mer som har någon idé?
Titel: Re:cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Falin skrivet 01 nov-07 kl 12:44
Jag provade att göra en omgång igår, och det blev kanongott!
Titel: Re:cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 27 nov-07 kl 16:13
Ja, efter detta receptet vill man aldrig ha köpt cream cheese! ooooh ost.. mums!  ;D
Titel: Re:cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: färnevik skrivet 08 jan-08 kl 08:57
Nu har även jag provat, och visst blev det jättegott! Sitter just nu och äter en skiva hembakt surdegsbröd med hemgjord färskost, mkt bättre kan det inte bli!

Maken och dottern var inte så förtjusta i smaksättningen, några ideer på hur man kan smaksätta den på annat vis? Pepparrot tänkte jag prova, och paprika...
Titel: Re:cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Alva skrivet 08 jan-08 kl 10:27
Pröva att ta lite honung i då blir det "rundare" smak.
Titel: Re:cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: plyschsoffan skrivet 14 jan-08 kl 21:48
Jättegod färskost:

1 liter mild naturell yoghurt, ej light
2 dl creme fraiche, inte light här heller

Blanda ihop och värm upp försiktigt i kastrull, det får inte bli varmare än 37 grader.
Låt massan rinna av i kaffefilter eller fin silduk över natten.

Smaksätt ev med salt (ca 1/2 tsk), svartpeppar, vitlök eller örter.
Låt osten dra ett par timmar, helst ett dygn.

Detta blir ungefär 4 dl färdig ostmassa.
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 15 feb-08 kl 19:06
I vanlig ordning så kan jag inte följa recepten....

Men jag provade yougurt och cremefraiche varianten och om vi kortfattat säger det så här....

Det är 25% billigare att göra själv...
Och man väljer precis hur man vill ha det...
Provat naturell och Örtprovenciale hitils och bägge smakar som något gudarna har välsignat...
Och svårt är det verkligen inte... 

På hembakat färskt bröd så är det underbart.... 
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Gruff skrivet 16 feb-08 kl 11:19
Det är 25% billigare att göra själv...

Om man köper råvarorna ja.
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: ameli_h skrivet 17 feb-08 kl 11:09
Ingen som har recept på hur man gör utan att köpa cremefraische och fil/yoghurt och sådant...?
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 17 feb-08 kl 15:23
Du får du köpa en ko och börja från scratch  ;D
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Gruff skrivet 17 feb-08 kl 21:15
Vad ska man med en ko till när det finns getter?  :-[
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 18 feb-08 kl 08:02
Vad ska man med en ko till när det finns getter?  :-[

Okey da  >:( Ko, get, ren, jak, eller annat djur med mjölk i sig..   ::)
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: ameli_h skrivet 18 feb-08 kl 10:25
sen då... när man har mjölken?
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-08 kl 10:36
Jo, leta rätt på ett recept på chévre. Strunta i möglet, dränera i silpåse istället för form och rör sen ostmassan smidig. Blir mkt. mer philadelfia-aktigt än något annat jag provat.
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Fritzious skrivet 28 apr-08 kl 14:37
Åh vad jag älskar Philadelphiaost! önskar att man åtminstone kunde köpa 1litersförpackningar (billigt naturligtvis ;-)



Tänkta bara påpeka att jag jobbar på citygross och vi säljer sådana där stora philadelphia-förpackningar. 1kg är de nog i alla fall på.
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 28 apr-08 kl 18:23

Tänkta bara påpeka att jag jobbar på citygross och vi säljer sådana där stora philadelphia-förpackningar. 1kg är de nog i alla fall på.

Skulle du kunna kolla vad kilopriset ligger på?

Vill bara meddela att min egna har kommit så lång i utvecklingen att jag blandar i en proviencalisk blandning som fått dra i olivolja ett par månader....  Smakar underbart på färskt bröd... 
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Vildjäntan skrivet 11 maj-08 kl 22:52
blev jätte inspirerad av denna tråd, måste prova direkt imorgon =)
Låter super gott
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: orkidea skrivet 02 jul-08 kl 23:31
Oj vilka recept jag fick till min samling. Ska allt testa snarast//orkidea
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: BjörkåsGård skrivet 03 jul-08 kl 03:46
En variant som min mamma lärde mig är ÄNNU enklare;
En liter naturell youghurt, helst den fetaste, lägg den i frysen tills den blivit helt fryst, ta sen upp och låt rinna av i silduk, smaksätt nu o salta efter behag.
Tro mig, DEN BLIR KANONGOD!!!
Jag gör ofta polsk ostkaka "sernik na zimno" och detta är vad jag använder som ostmassa.
Obs! Detta är faktiskt inget skoj, det funkar!
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Mata skrivet 07 aug-08 kl 19:22
Det lät mystiskt! Den där polska ostkakan hur görs den då?
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: BjörkåsGård skrivet 10 aug-08 kl 00:55
Det lät mystiskt! Den där polska ostkakan hur görs den då?


Jag återkommer när jag fått scannat in det på datorn  ;D  .......
Den kan verka krånglig att göra men bli helt underbar att äta o bjuda på!
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Kabo skrivet 10 aug-08 kl 11:32
Den absolut krämigaste osten lyckas jag med om jag använder "tätmjölk" (det som kallas långfil i affären) Jag tycker det har en tendens att bli lite grynigt/pulvrigt i konsistensen när jag använder vanlig fil eller joghurt.
1 liter långfil
3 liter fetmjölk eller standard + grädde.
Rör ihop och låt stå över natten.
Värm till 37°
Tillsätt 1 msk ostlöpe, rör om och låt stå 2 timmar ca. Skär ostmassan i kuber.
Töm i silduk och låt rinna av ordentligt.
Jag brukar fördela en sån här sats på två eller tre ostar.
Den naturella går bra att använda i bakning på samma sätt som naturell philadelfia.
Kryddat med örter och/ eller vitlök och salt blir den gott smörgåspålägg.
Smittad med lite söndermosad blåmögelost, saltad och lagrad 1-2 veckor blir det himelsk :D
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Gruff skrivet 10 aug-08 kl 11:37
Med den mängden löpe så antar jag att du använder löpe från affären.
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Kabo skrivet 10 aug-08 kl 12:58
Ja, jag använder löpe från affären.
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Ekub skrivet 10 aug-08 kl 13:13
Här har jag då inte hittat nge långfil :(

...vad är det för skillnad mellan affärköpt löpe och egenproducerad?
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Gruff skrivet 10 aug-08 kl 14:24
Hmnä....jag menade inte handelslöpe i motsats till egenproducerad. Jag menade handelslöpe - mejerilöpe. Handelslöpe är svagare.
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Ekub skrivet 10 aug-08 kl 15:17
hahaha okej, trodde ni kanske fixade egen löpe :-[
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: Ekub skrivet 21 aug-08 kl 13:59
köpte riktigt fet yoghurt, 10%, på hink men den var lite för syrlig för att göra cream cheese på tycker jag. Smakade visserligen bara den okryddad men iaf, ska prova med arlas (?) meze-yoghurt senare o se om det blir bättre. Den jag har nu är mellan 3,8-4,5% eller va de nu var...ska jag blanda i lite vispgrädde då? Tog det receptet med yoghurt och creme fraiche som värms upp lite, som fanns här i tråden... man kanske kan blanda lite som man vill? tyckte inte den första jag provade blev så krämig heller :(
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: BjörkåsGård skrivet 26 aug-08 kl 21:03
Det lät mystiskt! Den där polska ostkakan hur görs den då?

Citera
En variant som min mamma lärde mig är ÄNNU enklare;
En liter naturell youghurt, helst den fetaste, lägg den i frysen tills den blivit helt fryst, ta sen upp och låt rinna av i silduk, smaksätt nu o salta efter behag.
Tro mig, DEN BLIR KANONGOD!!!
Jag gör ofta polsk ostkaka "sernik na zimno" och detta är vad jag använder som ostmassa.
Obs! Detta är faktiskt inget skoj, det funkar!

Häpp!

Här kommer den!

Sernik na zimno

3 liter filmjölk eller youghurt
5 dl socker
200 gram smör
5 äggulor
2 msk vaniljsocker, helst det äkta med svarta prickar i

1 dl mjölk
2msk gelatinpulver

5 hårdvispade äggvitor

1 påse fruktgelé

Börja med att ha förberett ostmassan som beskrivet i ovan citat.
Lägg den färdiga ostmassan, rumstempererad, i matberedare tillsammans med sockret, smöret, de 5 äggulorna och vaniljsockret.
Kör tills det blivit en slät massa.
Lägg i kastrullen mjölken och gelatinpulvret. Värm försiktigt tills det har smält. Blanda det i ostmassan. Rör försiktigt ner de hårdvispade äggvitorna.
Häll sedan blandningen i en form med löstagbar kant som du lagt krossade kex i botten. Alternativt kan man om man vill hälla på någon likör på kexen om man vill innan.
Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar, när det stelnat gör i ordning fruktgelét och häll på den färdiga kakan, se till att gelén har svalnat rejält innan du häller på bara..



Längst ner på receptet har min mamma lagt till : -"Är det inte enklare att beställa hos mamma?"  ;D :D ;D :D
Titel: SV: cream cheese eller philadelphia hur gör man?
Skrivet av: boa skrivet 05 sep-08 kl 13:10
Det finns flera "ostvarianter" till polsk ostkaka: man kan köpa kvarg på Lidl eller (bäst) speciel ost till just den sorten av kaka som säljs av polska butiker. I Stockholm har jag köpt den goda osten i Solna. I fredags har jag bjudit på en mycket god ostkaka enligt recept som finns på www.e-forus.se under "matcirkel". Rekommenderar varmt, mycket god.