Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: fastfrusen skrivet 25 sep-07 kl 11:24
-
En kompis har fått ett sälskinn som vi ska skrapa i kväll.. ;D Bra att ta vara på, från alla dessa sälar som går till hundmat här uppe...
Nån som vet hur man bereder sälskinn?
vi vill ha håren kvar
Tacksam för alla tips!!
-
Borde gå att använda samma recept som till kaninskinn, eller? Ska finnas ett alun/saltrecept nedskrivet i någon tråd på forumet.
-
Jaag luktar som en säääl ;D
Funderar på hur länge lukten sitter i.. ::)
Samma recept som för kaninskinn? Påvärkar det inte att sälskinnet är mycket tjockare?? :-\
tack för tipset i alla fall,. är det ingen som provat att bereda sälskinn? Det är en storkobbe (bearded seal)
-
Samma recept, mer ingridienser & längre tid och arbete. :)
-
Hej!
Det viktigaste är att du skrapar det mycket noga. Du ska gå betydligt djupare än du tror, alldeles nära hårrötterna. Ytan ska se gråaktig ut, men om du ser små mörka prickar är det antagligen hårrötterna, och då har du kommit för djupt. Till det här måste du ha ett lagom vasst redskap, så slött så att det inte skör igenom det sega skinnet, men så vasst att det skär i späcket. Om du inte skrapar skinnet ordentligt kommer det inte att bli bra alls. Fettet gör att skinnet blir svårt att mjukgöra och attd et känns ofräscht.
När du har skrapat köttsidan ska du också gå över skinnsidan men nån bilfönsterskrapsliknande grej. Tryck ut fettet ur pälsen, i hårriktningen såklart.
Sedan tvätta tvätta tvätta!! Se till att inte ha mera än ljummet vatten, då kan skinnet förlimmas.
Spänn upp i ram och låt torka en del så att skinnet stabiliseras (du har säkert märkt att det är väldigt töjbart och sladdrigt). Nu kan du antingen råräcka det (d.v.s. mekansikt bearbeta det på alla håll och ledder så att det blir varmt, garvas i sitt eget fett och mjuknar och...hårt arbete men bra resultat) eller sätta en fettgarvning på det. (2 dl olja, 2 äggulor, 2 msk såpa) eller sänka ner det i ett alunbad. Sen är det mjukgörning som gäller!
Sälskinnsgarvning i korthet! Hoppas det går bra för dig!
-
oki låter bra.. Tackar tackar.. får se vilken metod det blir ;D
-
hur gick det då? :)
-
ägaren till sälskinnet tröttnade ur, frös ned det och flyttade till fastlandet... :(
Så jag får nog vänta ett tag med att praktisera :-\ :'(
Får försöka holla mig väl med dom jag känner som jagar ;)
-
Om du ger dig på ett nytt sälskinn vill jag minnas att Aja på Bäckedal började med att hälla ut en flaska Yes i pälsen på det och lät det ligga. Bry dig inte heller om att tillföra fett vid garvningen, säl innehåller tillräckligt med fett som det gör. Inte luktar de något vidare heller... Men jag har aldrig testat själv så jag skall inte försöka råda dig vidare. Bara tyckte det där med yesen lät vettigt!
/Martina
-
måste ju skynda mig i så fall EU har ju infört importförbud mot alla sälprodukter >:( så jag kan inte ta hem någonting utan att "smuggla" tur att jag köpte ett skinn innan jag åkte hem i somras!
-
har de infört importförbudet redan?! EU funderar väl bara på det än så länge, pga av de där medelhavssälarna... idiotiskt! Annars så finns de ju faktiskt säl i Sverige också.. :)
-
Hörde det på en vikingamarknad nyligen....... att det är inportförbud på sälskinn.....
Trist.....
-
Tror inte det är infört ännu, men beslutat. Åtminståne var det ett himla rabalder på norsk radio när beslutet togs för ca en månad sedan...
Men jag kommer inte resa till sverige förens tidigast i september, så då kanske dom hunnit?
-
Men fy vad dåligt :(
-
Jag jagar säl i Västernorrland om någon är intresserad av skinn.
Jag har inte själv gjort ngn beredning, men är förstås mycket intresserad av att komma på ngt sätt att göra det.
En gammal tråd, väl värd att skaka liv i :-)
/M
-
Uringarvning borde funka om man inte har tillgång till bark för tillfället...tag utspett med kallt vatten...så inte de större atomerna proppar igen porerna på skinnet...
Annars kan du ju ta te, givetvis kallt och starkt men tag bara lite i taget av det starka teet och utspett med vatten 50% i början och sedan fyller du på med mer te så lösningen blir starkare vart efter... du ser när vätskan blir som grumlig eller svagare... tag några timmar emellan eller en sex timmars mellanrum...rör ofta så vätskan kommer åt ordentligt och givetvis skrapa av kött och fettrester så garvningen kommer åt överallt...låt ligga i något dygn... gör en garvnings koll....Skulle vara kul med ett sådant skinn...Rökgarva kan man ju med, men det kan vara bra att ha någon mera med då som kan det hela...Lycka till och sätt gärna in en bild. Se övriga inlägg om hur man gör... Hinner du inte på en gång så salta det rejält och frys in i annat fall men lägg då köttsida mot köttsida så inte pälsen blir blodig...förstörs fortare...salta gärna inna infrysning överallt så skinnet konserveras...Hinner du ta det så garva snarast möjligt...
jag har själv inte garvat denna sortens skinn men läs i Lotta Rahmes böcker om garvning. Lycka till!
-
Jag jagar säl i Västernorrland om någon är intresserad av skinn.
Jag har inte själv gjort ngn beredning, men är förstås mycket intresserad av att komma på ngt sätt att göra det.
En gammal tråd, väl värd att skaka liv i :-)
/M
Wow! Jag, jag!!! *viftar med handen* :D Var jagar du, och var bor du?
/Sara
-
Jag bor och jagar i Sundsvall.
Garvning är egentligen inte intressant, då blir det ju läder. Jag vill ha håret kvar på skinnen. Det är otroligt vackert.
/M
-
Skinnen blir lättare att skrapa om dom saltas minst 2 v före beredningen.
Skinn ska saltas ELLER frysas. Aldrig både och. Saltet motverkar infrysningen.
-
Jag bor och jagar i Sundsvall.
Garvning är egentligen inte intressant, då blir det ju läder. Jag vill ha håret kvar på skinnen. Det är otroligt vackert.
/M
Men hörru, jag bor i Östersund, och har en morbror i Sundsvall som jag kan våldgästa om jag skulle behöva. Är det jaktsäsong nu? Vad är det för säl du jagar? Jo, det är ju beredning med pälsen kvar man vill göra med säl. Vackrare päls får man nog leta efter... Det vore helt underbart att få jobba med ett sånt skinn. Det bästa vore kanske att börja med ett som inte är sådär superfint, för det första skinnet blir ju lite av ett måndags-ex... ;)
PM:a mig om du är intresserad, för i så fall kommer jag som ett skott till kusten! (Efter att jag har flyttat klart... ;) )
/Sara
-
Jag bor också i Östersund och är intresserad av sälskinn, vill göra en traditionell grönländsk kajakjacka "Tuiliq". Så för min del är det garvning som gäller.
-
Jag bor också i Östersund och är intresserad av sälskinn, vill göra en traditionell grönländsk kajakjacka "Tuiliq". Så för min del är det garvning som gäller.
Är det dom jackorna som är vattentäta?
/Sara
-
Ja, det är bäst om de blir vattentäta, speciellt om man råkar tippa med kajaken :D. Vad jag förstår ska man skära bort pälsen. Sen tror jag att sälskinnen är så feta i sig att det bör räcka för garvningen. Mjukgörning sker delvis med att man trampar på skinnen.
-
Vad jag har förstått måste man bearbeta skinnen så att de blir ganska varma om man inte skall tillföra ngt fett. Men jag vet faktistk inte.
Man kanske skall värma dem under mjukgörningen.
/M
-
Jag bor och jagar i Sundsvall.
Garvning är egentligen inte intressant, då blir det ju läder. Jag vill ha håret kvar på skinnen. Det är otroligt vackert.
/M
Inte är det liktydigt med garvning och pälsborttagning... kolla hur du behåller pälsen i processen. Garvning behövs för att skinnet ska bevaras och inte ruttna...
-
Om man ändå inte vill ha pälsen kvar, kan man ju ta skinn skjutna på vårkanten när sälarna ömsar. Jag skall se om jag hinner skjuta någon säl för midsommar i år. De är lite svåra att komma åt vid den tiden på året också.
/M
Ömsar är fel ord va? Fäller? Hehe.
-
Om man ändå inte vill ha pälsen kvar, kan man ju ta skinn skjutna på vårkanten när sälarna ömsar. Jag skall se om jag hinner skjuta någon säl för midsommar i år. De är lite svåra att komma åt vid den tiden på året också.
/M
Ömsar är fel ord va? Fäller? Hehe.
Då väntar jag med spänning på om det blir något nu i vår ;D
-
Har du jagat nåt än? Jag är fortfarande intresserad av sälskinn till min Tuiliq ;D!
-
Nej, jag har inte varit ut än, men vi har fått lov att sjösätta vid lotsstationen där de har brutit isen. Båten är sjöklar och står på kärran, så i helgen hoppas jag kunna ta mig ut.
Skinnen är väl i och för sig fortfarande fina nog att bereda, framåt maj börjar dock fällningen.
/M
-
Ok! Det ska bli intressant att höra hur det går framöver :)!
-
Har fortfarande inte varit ute. Min nya säldräpare har fastnat hos vapensmeden. GRMBL!
/M
-
Det var ju tråkigt! Jag var uppe i Vesterålen och paddlade, såg en säl från kajaken, det var häftigt!
-
Sälar är gulliga att titta på, men är de nu ändå döda, så måste ju dessa underbara skinn tas tillvara! Om jag hade råd, skulle jag be att få köpa av Er! Är det mycket annorlunda att bereda än grisskinn, tro? Hur är det, har möjligen Lotta Rahme något om sådana skinn i sin lilla bok?
-
Sälar är gulliga att titta på, men är de nu ändå döda, så måste ju dessa underbara skinn tas tillvara! Om jag hade råd, skulle jag be att få köpa av Er! Är det mycket annorlunda att bereda än grisskinn, tro? Hur är det, har möjligen Lotta Rahme något om sådana skinn i sin lilla bok?
Jag och Markus har påbörjat beredningen av det sälskinn han hade i frysen. Skar av späcket och tvättade/skrapade ur fettet ur pälsen... Och JA, det är en jävla skillnad mot alla andra sorters skinn... Det går tex inte att skrapa, utan man måste skära hela vägen in.
Skinnet är låååångt ifrån färdigt, och jag är tillbaka i Östersund nu, så vi får se hur Markus klarar sig på egen hand... ;)
Och pälsen är saaaaagolikt vacker... :-*
/Sara
-
Det var ju tråkigt! Jag var uppe i Vesterålen och paddlade, såg en säl från kajaken, det var häftigt!
Det var ju synd att du inte hade ens chysst bössa och en harpun med dig, det hade varit ännu häftigare.
/M
-
Det hade det säkerligen varit! Men vi var typ 60 pers ute, så det var inte läge!