Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Surk skrivet 18 okt-20 kl 00:19
-
I år har jag har på prov torkat sockerärtor, spritärtor(Meteor) och gråärtor (Blauwschokker).
Sockerärtorna blev gulgröna, spirtärtorna gröna och gråärtorna gröna efter torkning. Efter kokning antog gråärtorna en ganska oaptitlig grå-svart färg. Resten av soppärtorna blev gulgröna efter kokning.
Vilka sorter kan man använda för att få en klassiskt gul ärtsoppa?
-
Du kan köpa ett paket vanliga gula ärtor i affären och odla dem. Gärna ekologiska om det finns.
-
Precis som javil skriver så kan du helt enkelt gå på affärn och köpa gula ärt och plantera.
Det finns även hos dom större fröhandlarna att köpa som groddningsfrö.
När det gäller gråärten så är din iaktagelse helt rätt dom ger ett ganska tråkig framställning.
När jag kokar sådan så försöker jag liva upp den genom att dels koka i ribban morötter och sedan servera med rivna morötter, rödbeta och finhackad persilja.
-
Vi odlar östgöta gulärt som vi torkar och har till soppor. Man kan också göra som det stor ovan. Men i teorin är det olagligt att ta eget utsäde av dem, vilket man så klart bör skita i :)
-
Tack för alla svar! Ska testa plantera lite "ICA-ärtor" till sommaren. Och tack för tipset om hur man får rätter med gråärtorna att se mer inbjudande ut, nu kanske de blir uppätna ändå tillslut.
-
kolla fröfirmorna . det som bonden odlar är gul kokärta men det finns många kulturformer vilket kan vara kul att bevara eller prova på.
-
Ett tipps på mat baserat på gråärtor är falaffel och humus. När man friterar falafflarna så blir de gyllene så då slipper du färgen om den påverkar din vilja att äta upp dem.
-
Du kan köpa ett paket vanliga gula ärtor i affären och odla dem. Gärna ekologiska om det finns.
Du kan ju grodda ärtskott med dessa ärtor också, det blir jättegott och mycket billigare än att köpa speciella "utsädes eller grodd ärtor"!
-
jag hittade ett paket gula ärter från affären som var bortåt 20 år gammalt. Planterade några ärtor. De grodde! Planterade avkomman några år, förutom det vi åt. Men nu prioriterar jag andra grödor, med begränsat utrymme. Gula ärter är alltför billigt i affären. Fast vill man ha en gröda som är näringsrik och kan förvaras i rumstemp utan konservering så finns det ingen bättre.
-
Efter kokning antog gråärtorna en ganska oaptitlig grå-svart färg.
Idealiskt till halloween om du får lättroat besök. Blanda i gurkmeja så blir det en härligt bajsbrun färg. ;D
/ CG
-
Hej
Det finns en gul ärta till ärtsoppa som heter Vreta gulärt hos Kinnekullefrö.se. Har själv nyligt beställt den. Att så ärtor från butik tycker jag inte är spännande därför att det är bättre att bevara gamla sorter