Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Karin Svedberg skrivet 01 jul-20 kl 10:05

Titel: Smaksätta olja
Skrivet av: Karin Svedberg skrivet 01 jul-20 kl 10:05
Ska lägga in timjan, oregano och citronmeliss bla, i oljor. Ska det torkas först, och hur länge ska det stå?
Vilken olja är bäst till detta? Tänkte inte steka i det. Mvh Karin
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: kentaur47 skrivet 02 jul-20 kl 13:42
Rapsolja tror jag funkar utmärkt. Har använt det till ramslök flera gånger
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: torpjens skrivet 02 jul-20 kl 13:54
Var lite försiktig med att lägga in växter i olja. Det kan bildas Botulin av det. Mer info här https://www.land.se/halsa/botulism-av-vitlok-i-olja/ (https://www.land.se/halsa/botulism-av-vitlok-i-olja/)
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: Tångräkan skrivet 02 jul-20 kl 20:43
Olivolja funkar också bra. Kolla bara noga att örterna är rena och att de inte möglar. låt stå någon vecka i rumstemperatur men håll koll! Sila av örterna om du ska förvara oljan en längre tid. Ett annat alternativ är att blanchera hackade örter snabbt i kokande vatten (lägg dem i durkslag och doppa i vattnet några sekunder) och mixa tillsammans med oljan. Den håller inte så länge men kan nog förvaras en vecka eller så kylskåp.
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: Karin Svedberg skrivet 08 jul-20 kl 07:18
Var lite försiktig med att lägga in växter i olja. Det kan bildas Botulin av det. Mer info här https://www.land.se/halsa/botulism-av-vitlok-i-olja/ (https://www.land.se/halsa/botulism-av-vitlok-i-olja/)
Ok! Det var bara vitlök det gällde, som jag förstod av artikeln. Tack[emoji257]
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: Karin Svedberg skrivet 08 jul-20 kl 07:20
Rapsolja tror jag funkar utmärkt. Har använt det till ramslök flera gånger
Tack! Ska kryddorna torkas först, el hur blir det mest smak?
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: Karin Svedberg skrivet 08 jul-20 kl 07:21
Olivolja funkar också bra. Kolla bara noga att örterna är rena och att de inte möglar. låt stå någon vecka i rumstemperatur men håll koll! Sila av örterna om du ska förvara oljan en längre tid. Ett annat alternativ är att blanchera hackade örter snabbt i kokande vatten (lägg dem i durkslag och doppa i vattnet några sekunder) och mixa tillsammans med oljan. Den håller inte så länge men kan nog förvaras en vecka eller så kylskåp.
Tack! Ska kryddorna torkas först? Eller hur blir det mest smak?
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: torpjens skrivet 08 jul-20 kl 10:26
Ok! Det var bara vitlök det gällde, som jag förstod av artikeln. Tack(https://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji257.png)


Det gäller alla situationer där man riskerar få med jord (även om det bara är pyttelite) ned i oljan.


Använder man oljan för stekning är det inget problem för giftet förstörs av höga temperaturer men om man exempelvis ringlar den över en sallad är det en risk.
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: kentaur47 skrivet 08 jul-20 kl 12:48
Tack! Ska kryddorna torkas först, el hur blir det mest smak?
Jag har lagt i det färskt, altså utan att torka. I glasburk med lock, ställt i rumstemperatur, kanske2-3 veckor, sedan silat i ftån bladen och hällt på flaskor.
Titel: SV: Smaksätta olja
Skrivet av: Karin Svedberg skrivet 11 jul-20 kl 20:29
Jag har lagt i det färskt, altså utan att torka. I glasburk med lock, ställt i rumstemperatur, kanske2-3 veckor, sedan silat i ftån bladen och hällt på flaskor.
Mmm gör så då, låter gott!