Alternativ.nu

Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Tossefarmors skrivet 12 sep-19 kl 15:28

Titel: äta 80 v gammal höna
Skrivet av: Tossefarmors skrivet 12 sep-19 kl 15:28
Jag har fått erbjudande att köpa en slaktad gammal värphöna på 80 veckor. Kan jag tillaga den påsamma sätt, som när jag köper kyckling i affären?
Titel: SV: äta 80 v gammal höna
Skrivet av: karsan skrivet 12 sep-19 kl 17:44
Nej det blir inte så bra.  Kycklingarna i affären är bara 6 veckor när de slaktas, och är en helt annan ras som lägger på sig mycket kött.   En värphöna har mindre kött.  För några år kunde vi köpa flådda värphöns för 15 kr stycket, som jag lagade 2-3 tillsammans.

Men kokhöns är väldigt gott.  Ska kokas sakta och länge förstås, 2-3 tim. Jag körde i tryckkokare, så blir det bara en tredjedel av tiden. Buljongen blir jättegod soppa.  Currysås är klassiskt till kokhöns i Sverige, pepparrotssås i Danmark.
Titel: SV: äta 80 v gammal höna
Skrivet av: grimbart skrivet 12 sep-19 kl 20:07
koka tills köttet släpper lätt från benen..  Rensa ur allt kött och lägg det i valfri sås... curry är gott..

Eller tillaga i lergryta med tillbehör...
Titel: SV: äta 80 v gammal höna
Skrivet av: Efwa skrivet 13 sep-19 kl 09:15
Höna är skitgott! Det fanns ju alltid i affärerna förr och min mormor och morfar köpte alltid från hönseriet när vi var små och det brukade tunnas ut när broilern tog mark.

Bara koka rätt, som de andra säger så ska det smaka riktigt prima.
Titel: SV: äta 80 v gammal höna
Skrivet av: Lysew Foto skrivet 16 jun-20 kl 20:42
Nu är detta i och för sig en något gammal tråd, men jag har en följdfråga eftersom jag ska nacka några äldre hönor snart.
Är det bara kokning som gäller för vuxna höns? Eller kan man marinera och ugnssteka dem i 3-4 timmar istället?
Titel: SV: äta 80 v gammal höna
Skrivet av: mattias_33 skrivet 16 jun-20 kl 21:51
Nu är detta i och för sig en något gammal tråd, men jag har en följdfråga eftersom jag ska nacka några äldre hönor snart.
Är det bara kokning som gäller för vuxna höns? Eller kan man marinera och ugnssteka dem i 3-4 timmar istället?

Japp det går! Men tänk 10 timmar istället för 3 timmar. Låg värme.
Höns brukar dock kokas då det inte är så mycket kött på dom. Passar bättre i soppa därför.
Titel: SV: äta 80 v gammal höna
Skrivet av: Lysew Foto skrivet 19 jun-20 kl 16:19
 Tack för svaret, Mattias! Då ska jag testa riktig långkörning istället  :) Det blir några stycken som ska bort, så man vill ju gärna variera lite.