Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: AnnikaE skrivet 10 maj-07 kl 09:41
-
Hej undrar om det kan bli några befruktade ägg med min dvärghöna och stor coccin tup,hur blir de i sådana fall.
-
Men snälla, inte ha du väl en sådan stor tupp till en liten dvärghöna?? :'(
Hur skulle du känna dig med en jätte på ryggen?? :-X
-
Store kochin og små dverghøner er vel heller en dårlig kombinasjon.... :-\
Dels som sagt over.... stor tung tupp oppå en liten, tynn rygg til en dverghøne... Ryggen til høna kan faktisk gå i stykker! :-X
Også har vi den andre delen da..... Hvis du vil ha frem kyllinger er så er det her en vesetnlig forskjell i egg str.
En liten høne er ikke klar til å dytte ut egg som er så store.
Men kan ende med att egget vil sette seg fast, vrengt eggleder... osv....
Tror du bør bytte enten tupp eller høner.... i hvertfall hvis du vil ha kyllinger...... ;)
Det er det samme som at man ikke parrer en Rottwailer med en Chihuahua..... :-X
-
Men nå er det jo slik at det er tuppen som bærer det meste av egenskapene til hvordan et egg blir....
Tror det er flere tråder om det her inne......
-
Men nå er det jo slik at det er tuppen som bærer det meste av egenskapene til hvordan et egg blir....
Tror det er flere tråder om det her inne......
Hej!
Det kommer lika många egenskaper från både höna och tupp så det blir en blandning av dessa till avkomman. Sen finns det förstås dominanta och recessiva gener men det är en helt annan sak.
När det gäller äggstorleken så är det givetvis hönans äggledare som bestämmer den. Ägget ändrar ju inte storlek för att spermier från tuppar av olika storlek har befruktat äggcellen.
Men däremot har man ingen aning om hur avkomman kommer att bli, vare sej i storlek eller funktion.
Det värsta i sammanhanget är nog att hönan kan skadas i samband med parningen eftersom en stor cochintupp väger så mycket.
/Tedarix
-
Äggstorleken har med hönan att göra, har jag för mej. Det som slår mej är att kuycklingarna borde bli nå'nstans mittemellan dvärg och stora. Hur går det då när en sån kyckling ska utvecklas i ett litet ägg. För skalet är ju den storlek det är. Sedan när dessa kycklingar växer upp och blir en höna kan den kanske få problem med att den produserar för stora ägg. Men det har jag inte riktigt koll på hur det brukar bli.
-
Jag har haft dvärghönor med stor tupp.
Äggens storlek har aldrig varierat, utan följt hönan. Även kycklingarna har följt äggets storlek under ruvningen och kläckningen. Det var först EFTER kläckningen som de började växa o bli större. Så det verkar som om naturen klarat denna utmaning.
Vad beträffar stor tupp o liten höna så verkar det inte som om belastningen från den stora tuppen hamnar på hönans rygg, utan eftersom hennes beteende är att lägga sig ner under parningen, så liksom står tuppen över henne och lägger sig inte ner på henne, det behöver han inte.
Värre är det då med liten TUPP och stor HÖNA.
Här får tuppen kämpa och klättra för att komma upp ordentligt, så att de stora hönor som gått med dvärgtuppar hos mig har snabbt blivit sönderrivna på ryggen och sönderhackade i nacken (när tuppen försökt få tag i fjädrarna).
Det sistnämnda har INTE fungerat här hos oss.
-
Hänger på tråden och undrar hur det är med storlek på kycklingen, och därmed storlek på ägget, har det med tuppen att göra?
Jag tänker att man kanske inte ska för stor tupp till små hönor ifall äggen blir för stora, eller har det inget samband?
Vildvittra
-
Tuppen kan inte göra så att äggen blir för stora. Däremot har jag läst att man inte bör ha stor tupp till små hönor eller tvärtom för att avkomman kan bli liten till växten från dvärgrasen men få den stora rasens äggstorlek med alla problem det kan medföra. Vet inte om det stämmer men det kan säkert ligga nåt i det.
-
Jo det klarar det tekniska, är det en liten tupp och en stor höna, blir det inga problem med att ruva äggen. Om tuppen däremot är stor och hönan dvärg, kan ägget vara för litet för den större kycklingen, och det går sämre.
-
Jo det klarar det tekniska, är det en liten tupp och en stor höna, blir det inga problem med att ruva äggen. Om tuppen däremot är stor och hönan dvärg, kan ägget vara för litet för den större kycklingen, och det går sämre.
men.. hur går det sen för den ev. avkomman? Kan det av en sådan blandning bli en liten höna med anlag för att lägga stora ägg, eller det funkar inte så? För det vore ju ganska olyckligt...
-
Men kan det inte bli så att den stora hönan lägger ett normalstort ägg men att kycklingen blir mindre eftersom tuppen var dvärg, och så blir det för mycket utrymme i ägget för den lilla så den får svårt att ta sej ut därför?
Kan det aldrig bli problem med en hönkyckling efter en så'n parning att de lägger för stora ägg för sin storlek? Eller fixar alltid naturen det så att hönornas ägg anpassas i stoorlek efter deras kropp? Skulle ju vara grymt annars...
-
Vi har avkommor efter både stor höna och liten tupp och tvärtom. Inga problem, naturen verkaq fixa det själv. Har faverollekorsning t.ex. Som kom från ett pytteägg. Hon är nu som vuxen lika stor som en faverolle. Det är inte förrän efter de kläcks som de verkar braka iväg i växten. Små höns som lägger stora ägg har aldqig hänt, anpassas troligen efter hönans kropp. En höna från stort ägg med liten pappa har för oss alltid blivit mer stor än liten.