Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: sneksnex skrivet 19 nov-15 kl 17:55

Titel: Rätter till Julbordet
Skrivet av: sneksnex skrivet 19 nov-15 kl 17:55
Har någon nått tips på rätter som känns som om de platsar på ett vegetariskt julbord? Länka gärna eller skriv ner recepten.

Denna rätt kan jag tipsa om, tycker jag känns lite julig iaf:
Finsk kålrotslåda - http://www.tasteline.com/Recept/Finsk_kalrotslada (http://www.tasteline.com/Recept/Finsk_kalrotslada)


MVH
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: tropfrog skrivet 19 nov-15 kl 18:21
Jag syltade gröna småtomater enligt ett recept jag hittade på nätet:

http://www.petterknutsson.se/2013/09/grona-tomater-gor-chutney-eller-sylta-dem/ (http://www.petterknutsson.se/2013/09/grona-tomater-gor-chutney-eller-sylta-dem/)

De fick en väldigt julig smak så de sparar jag till jul.

Mvh
Magnus
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Rubensgården skrivet 19 nov-15 kl 18:34
Finsk kålrotslåda.
Finsk morotslåda.
Finsk potatislåda.
Finsk fisktupp fast med kålrot istället. Kan göras i gryta med lock av deg.
Många tillbehör kan man ju ha som till exempel sallader och röror. De går att göra veganska med produkter från det numera lagförda företaget Oatly. Rödbetssallad är nog det jag närmast tänker på.
Potatis och rotfrukter kan man göra fantastiska ugnslagade rätter på. Bara bita upp dem och lite lök, svartpeppar, olja och in i ugnen i form. Krisp utan lock. Mjuka med lock.
Syrad vitkål eller syrat i allmänhet.
Det går att göra någon typ av sillsubstitut av aubergine som blir gott men har svårt för substitut.
Piroger är också gott eller friterade degknyten.
(Ja, jag har finskt ursprung).
Dessa rätter står sig utan att bli trista på julbordet.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 nov-15 kl 18:39
Är grädde och ansjovis tillåtet så kan man göra fin Jansons frestelse.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 19 nov-15 kl 20:40
Är grädde och ansjovis tillåtet så kan man göra fin Jansons frestelse.
Ansjovis är inte vegetariskt, fiskar är djur ;)

Grädde ingår i laktovegetarisk mathållning och ja det verkar som att sneksnex tillåter det på sitt julbord :)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: MissT skrivet 20 nov-15 kl 00:51
Julköttbullar https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/v/vegetariska-julkoettbullar-med-stekt-groenkaal/ (https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/v/vegetariska-julkoettbullar-med-stekt-groenkaal/)
Svartrotsgratäng eller annan god gratäng, grönkålspaj, julig sallad https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/j/julens-groena-sallad/ (https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/j/julens-groena-sallad/)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 nov-15 kl 07:37
Ansjovis är inte vegetariskt, fiskar är djur ;)

Grädde ingår i laktovegetarisk mathållning och ja det verkar som att sneksnex tillåter det på sitt julbord :)

Ja men då finns det en skala för vegetariskt som är lite obegriplig. Här finns t ex ägg och Janson på en del matställen för vegetarisk kost och det konsumeras. Känner själv två vegetarianer som äter ägg, mjölk/grädde och även Janson.

När blir vegetarisk kost religion och strikt?

Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: lichiplommon skrivet 20 nov-15 kl 08:32
Här några tips:
hemmagjord stekt och marinerad tofu,
en vegan paté (jättegod med jästflingor i, kan skicka recept om nån är intresserad)
vegobullar (med ägg)
brysselkål, rödkål - helt 'traditionsenlig'
potatisgratäng
rullade aubergine skivor med haloumi och torkade tomater.....
hemmagjord pasta i grön, röd och gul (ägg i)
naturligtvis diverse småsallader och annat smått och gott som fyllda oliver, inlagd vitlök osv
......
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: LimJans skrivet 20 nov-15 kl 08:36
Jag är vegan och i år ska mitt julbord innehålla:
Kålrotslåda
Rödbetssallad (med äggfri majjo, såklart, och kanske äpple också) :)
Juliga bönbullar (recept på coops hemsida, skippa ägget och ha lite rapsolja + sojamjöl i stället så håller de ihop fint. Jag rev Violife Mozzarella i, de blev supergoda! Men ta det varligt med kryddpepparn!)
Någon cole slaw-sallad, med kål i många färger.

Sen vet jag inte riktigt än. Det är bara jag som äter av det ändå, så kanske räcker det så.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 nov-15 kl 08:38
Jag försöker bara förstå nivåerna. Haloumi är ju ost på fårmjölk.

Många vegetariska gratänger har mjölk, grädde och ost. Jag äter sådant själv regelbundet i veckorna och mina vego vänner äter det. Det finns många av dessa maträtter som skulle passa på ett traditionellt julbord men innehåller grädde och lite ost.




Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 20 nov-15 kl 08:42
Ja men då finns det en skala för vegetariskt som är lite obegriplig. Här finns t ex ägg och Janson på en del matställen för vegetarisk kost och det konsumeras. Känner själv två vegetarianer som äter ägg, mjölk/grädde och även Janson.

När blir vegetarisk kost religion och strikt?
Äter man mjölkprodukter och ägg är man lakto-ovo-vegetarian.
Äter man fisk och skaldjur är man inte vegetarian.

Det lärde jag mej för 45 år sedan när jag blev lakto-vegetarian. ;)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: sneksnex skrivet 20 nov-15 kl 19:17
Tack för alla superbra tips!  :)




Här några tips:
hemmagjord stekt och marinerad tofu,
en vegan paté (jättegod med jästflingor i, kan skicka recept om nån är intresserad)
vegobullar (med ägg)
brysselkål, rödkål - helt 'traditionsenlig'
potatisgratäng
rullade aubergine skivor med haloumi och torkade tomater.....
hemmagjord pasta i grön, röd och gul (ägg i)
naturligtvis diverse småsallader och annat smått och gott som fyllda oliver, inlagd vitlök osv
......


du får jättegärna skriva recepten på paten och dina vegobullar det låter mkt spännande!
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 20 nov-15 kl 22:49
Min favorit är mina Hasselnötsbiffar som jag själv har uppfunnit ;)
Så enkelt och alla gillar dem, även köttätare.

Koka valfritt ris
mal en påse hasselnötter 200 gr i mandelkvarn
riv en eller två gullökar på grova sidan på rivjärn
Medans riset fortfarande är varmt blanda ihop allt och salta jag använder Tamari/Sojasås.
Gegga ihop med händerna, forma biffar, stek.




Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Tännlappen skrivet 21 nov-15 kl 00:14
Ja men då finns det en skala för vegetariskt som är lite obegriplig. Här finns t ex ägg och Janson på en del matställen för vegetarisk kost och det konsumeras. Känner själv två vegetarianer som äter ägg, mjölk/grädde och även Janson.

När blir vegetarisk kost religion och strikt?


Kollar man i vår kokbok kan man ersätta ansjovisen med kaviar i jansons frestelse...Men som vegetarian är väl inte fiskägg tillåtet men det finns något som heter tångkaviar  :D....Finns även recept med typ oliver i som då blir det lite saltiga i rätten... Här recept med tångkaviar ...

http://www.goodstore.se/?p=1422 (http://www.goodstore.se/?p=1422)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: javill skrivet 21 nov-15 kl 01:50
Brunkål och rödkål kan man ju ha och grönkål/långkål. Jag har gjort en äppelsallad de senaste åren som är god. Det är Tareq Taylors recept. Ägghalvor om man äter ägg. Ris á la Malta med saftsås om man äter mjölkprodukter. Potatisgratäng istället för Janssons kanske?
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Gilbert skrivet 21 nov-15 kl 05:51
De vegetarianer jag umgås med ser på vegetarisk kost på ett ganska lättsamt sätt och äter gratänger, Janson, ibland även fisk men väljer bort köttbitar och köttprodukter. Så man får till ett ganska trevligt julbord utan kött och köttprodukter. Men tillåta en del smaksättare och mjölk/grädde/smör.
Jag har själv ätit sådant julbord och det är helt ok.

Det finns olika rotsakslådor som är jättegoda och bäst tycker jag själv om broccoligratäng med ost. Fortfarande vegetariskt!!
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: LimJans skrivet 21 nov-15 kl 10:28
Min favorit är mina Hasselnötsbiffar som jag själv har uppfunnit ;)
Så enkelt och alla gillar dem, även köttätare.

Koka valfritt ris
mal en påse hasselnötter 200 gr i mandelkvarn
riv en eller två gullökar på grova sidan på rivjärn
Medans riset fortfarande är varmt blanda ihop allt och salta jag använder Tamari/Sojasås.
Gegga ihop med händerna, forma biffar, stek.

Mandelkvarn äges icke, duger det med stavmixer?
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 21 nov-15 kl 13:58
Mandelkvarn äges icke, duger det med stavmixer?
Det tror jag säkert.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: MissT skrivet 21 nov-15 kl 14:32
Mandelkvarn äges icke, duger det med stavmixer?
Jag tror inte det funkar med stavmixer. Bättre köpa en mandelkvarn, kan vara bra att ha nu till julen.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 21 nov-15 kl 17:07
Jag tror inte det funkar med stavmixer. Bättre köpa en mandelkvarn, kan vara bra att ha nu till julen.
Ja med stavmixer blir det kanske för geggigt,

En handdriven mandelkvarn är suverän och finns faktiskt fortfarande att köpa i butik :)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: andtol skrivet 21 nov-15 kl 20:09
Grönkålssallad är riktigt gott och en tradition hos oss. Ibland med röd grönkål i stället. ;)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: lichiplommon skrivet 22 nov-15 kl 08:44
Tack för alla superbra tips!  :)




du får jättegärna skriva recepten på paten och dina vegobullar det låter mkt spännande!

Här kommer recepten:
Vego pate
3 dl malda solrosfrön
3dl grahamsmjöl
2 dl jästflingor
2 st stora finhackade lökar
3 matskedar citronsaft
2 stora rivna potatisar
2 dl solrosolja
 4 dl varmt vatten
salt, timjan, slavia basilika, sojasås, peppar, paprika efter behag
blanda och häll i en form
grädda i ca 1 tim i 180 grader

Vegobullar
200g rivna mandlar
1 fin hackad lö
4dl riven västerbottenost
4 ägg
peppar, salt
blanda allt med 3-4 dl fullkorns ströbröd så att det blir en bra smet som du kan former bullar utav

koka bullarna i några minuter i 2l grönsaksbuljong.
ta ut de med hålslev och stek dem i smör , buljongen kan man göra sås av eller använda till en soppa eller.....

Lycka till!
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 22 nov-15 kl 09:52
Ska det vara råriven potatis?
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: lichiplommon skrivet 22 nov-15 kl 13:31
Ska det vara råriven potatis?
ja, råriven potatis.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Peter81 skrivet 22 nov-15 kl 13:41
Ja men då finns det en skala för vegetariskt som är lite obegriplig. Här finns t ex ägg och Janson på en del matställen för vegetarisk kost och det konsumeras. Känner själv två vegetarianer som äter ägg, mjölk/grädde och även Janson.

När blir vegetarisk kost religion och strikt?

Lakto-ovo vegetarian är den korrekta benämningen på de flesta svenska vegetarianer, det innebär att man är vegetarian som äter mjölk och ägg. Döda djur räknas aldrig som vegetariskt oavsett om dom simmar, springer eller flyger.
Mig veterligen finns det ingen officiell benämning på den som är vegetarian +fisk, men jag brukar kalla dom fisketarianer. Har även hört "Stockholmsvegetarian".

/Mattant och sambo till fisketarian
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Peter81 skrivet 22 nov-15 kl 13:47
På jobbet brukar vi göra en vegetarisk jansson där vi ersätter ansjovis med svamp stekt i en speciell kryddblanding. Om jag inte minns fel innehåller den bla kanel och kryddpeppar.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Peter81 skrivet 22 nov-15 kl 13:50
Och sen höll jag ju på att glömma rotselleri i ugn! Kör hel, skalad, rotselleri i ugn typ två timmar med lite salt och olja. Sen kan man griljera den som vanlig skinka och skiva. Smakar inte det minsta som skinka, men ser ut som en och ger rätta doften i köket. Dessutom ruskigt smarrig.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: LimJans skrivet 22 nov-15 kl 16:01
Lakto-ovo vegetarian är den korrekta benämningen på de flesta svenska vegetarianer, det innebär att man är vegetarian som äter mjölk och ägg. Döda djur räknas aldrig som vegetariskt oavsett om dom simmar, springer eller flyger.
Mig veterligen finns det ingen officiell benämning på den som är vegetarian +fisk, men jag brukar kalla dom fisketarianer. Har även hört "Stockholmsvegetarian".

/Mattant och sambo till fisketarian

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pescetarianism (https://sv.wikipedia.org/wiki/Pescetarianism)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 22 nov-15 kl 18:12
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pescetarianism (https://sv.wikipedia.org/wiki/Pescetarianism)
Då är jag Pescetarianist, har inte ätit däggdjur och fåglar på 45 år.

En gång för länge sedan läste jag att det kallas för Lacto-Ovo-Aqua-vegetarian i Indien.
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Halte skrivet 22 nov-15 kl 18:22
Då är jag Pescetarianist, har inte ätit däggdjur och fåglar på 45 år.

En gång för länge sedan läste jag att det kallas för Lacto-Ovo-Aqua-vegetarian i Indien.
Kul och vara något som faan inte ens går att uttala.. :)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 22 nov-15 kl 18:29
Kul och vara något som faan inte ens går att uttala.. :)
Pesce är fisk på italienska, inte alls svårt att uttala ;)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: Halte skrivet 22 nov-15 kl 18:33
Pesce är fisk på italienska, inte alls svårt att uttala ;)
Päsketarian? Uttalsmässigt alltså.. Enklare att göra en göteborgsvariant av det och kalla sig "fäsketarian".. :)
Titel: SV: Rätter till Julbordet
Skrivet av: alternaiv skrivet 22 nov-15 kl 19:55
Päsketarian? Uttalsmässigt alltså.. Enklare att göra en göteborgsvariant av det och kalla sig "fäsketarian".. :)
;D ;D ;D tack för kvällens gapskratt ;D
Det ska jag nog börja introducera mej som, Fäsketarian ;D