Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: annajohannas skrivet 15 mar-14 kl 12:24

Titel: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: annajohannas skrivet 15 mar-14 kl 12:24
Jag undrar hur gamla gotandskaniner skall vara innan de skickas till slakteri?
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: annajohannas skrivet 15 mar-14 kl 20:34
Ingen som vet,ålder vid slakt av denna ras?
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Emushka skrivet 15 mar-14 kl 20:45
Om du söker på t ex "gotlandskanin slaktålder" på Google eller rentav här på forumet så hittar du flera trådar med svar på frågan.

Jag slaktar när jag tycker att de är stora nog, men helst efter att de satt vinterpäls och då är vårkullarna minst 7-8 mån gamla. Om det finns regler kring hur gamla de ska vara om de ska skickas till slakteri vet jag dock inte, vi sköter slakten själva hemma.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Edgar skrivet 15 mar-14 kl 22:57
Vi (kaninproducenterna) har sagt att kaniner som ska betalas bästa pris för ska vara mellan 10 veckor och 10 månader. Sedan finns det marknad även för äldre djur. Bäst svar kan ju slakteriet du ämnar skicka till ge.

I USA vill man ha s.k. fryers som icke får vara könsmogna vid slakten (mindre än 12 veckor).
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Bonde-Fru skrivet 16 mar-14 kl 10:03
För att få bäst betalt skall väl kanin väga 3,5kg i levande vikt och det gör typ gotlandskaninen som fullvuxen, så jag tycker inte det lönar sig att skicka just gotland. Har till och med vuxna gotland som inte ligger mer än 3kg som vuxna.

Jag slakar våra gotland när dom väger mellan 2-2,5kg och det varierar himla mycket på ålder, oftast är dom runt halvåret och lite till,
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: annajohannas skrivet 16 mar-14 kl 10:26
Tack för era svar. Då får jag fundera på en annan ras.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Bonde-Fru skrivet 16 mar-14 kl 12:23
Har man gott om plats hemma och enbart slakta till sig själv tycker jag gotland är bra. Därför har vi renrasiga gotland och även andra kött raser som växer fortare. Gotland är ju himla snåla i maten och trevlig ras, men jag själv hade valt en snabbväxande och bättre köttraskanin om jag skulle skicka till slakt  :)
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: John Rambo skrivet 16 mar-14 kl 15:37
Gotland är som jag kan förstå en mycket bred ras, där variationer är kan vara stora induviduellt.
I grunden är det en ras som växer och förökar sig på hö, gräs och kvistar.
Att säga gotland är på ett visst sätt måste nog tas med marginal.

Någon som korsat gotland med jätte, eller annan ras, borde kunna få fram rätt egenskaper.
Att slakta kanin vid 3 månader som är uppfödd på hö, tror jag däremot inte på.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Gille skrivet 16 mar-14 kl 18:06
Vi (kaninproducenterna) har sagt att kaniner som ska betalas bästa pris för ska vara mellan 10 veckor och 10 månader. Sedan finns det marknad även för äldre djur. Bäst svar kan ju slakteriet du ämnar skicka till ge.

I USA vill man ha s.k. fryers som icke får vara könsmogna vid slakten (mindre än 12 veckor).
Tack! Antecknat 10 månader som "sista slakttillfälle" i kalendern.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: John Rambo skrivet 16 mar-14 kl 21:08
Som jag förstår då är 10 månader gränsen för stekning i stekpanna.
Därefter börjar köttet bli segt och kaninen lämpar sig mer för stuvning, kokning för att få ett mört kött.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Vild skrivet 17 mar-14 kl 14:38
Jag har precis köpt en gotlandshona som vägde 4,2 kg vid 9 månader. :) Jag tror att storleken varierar ganska mycket inom rasen. Jag valde denna hona just pga hennes storlek och att hon växt snabbt, ska också ha mina för slakt. Vi får väl se hur hennes ungar blir, hanen är ju mindre.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Gösta skrivet 17 mar-14 kl 18:16
Gotland går alldeles utmärkt som köttras. Skall dock vara medvetna om att det tar längre tid att få upp dem i slaktvikt.
Ålder max 10 månader är satt för att få jämn tillagningstid på köttet. Det tar längre tid att laga till ju äldre kaninen är.
Slaktutbytet på en Gotland är något bättre än andra kaninraser. Ca 60/40 (kött/slaktavfall)
Gösta
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Gille skrivet 17 mar-14 kl 18:35
Slaktutbytet på en Gotland är något bättre än andra kaninraser. Ca 60/40 (kött/slaktavfall)
Gösta
Intressant!
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: John Rambo skrivet 18 mar-14 kl 06:21
Tror även en gotland smakar bättre än en kosttillskott.
Som hade någon sorts bismak stekt med salt i smör.
Även om den var mör och fin.
Skulle nästan vilja dela upp kaninerna i dessa två "raser".
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Gösta skrivet 20 mar-14 kl 14:37
Tror även en gotland smakar bättre än en kosttillskott.
Som hade någon sorts bismak stekt med salt i smör.
Även om den var mör och fin.
Skulle nästan vilja dela upp kaninerna i dessa två "raser".
Du har helt rätt i att kaninen tar upp smak av sitt foder. Det är orsaken till att vi tagit fram ett rent kaninpellets som inte innehåller smaktillsatser.
Gösta
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Torpfröken skrivet 20 mar-14 kl 16:35
Du har helt rätt i att kaninen tar upp smak av sitt foder. Det är orsaken till att vi tagit fram ett rent kaninpellets som inte innehåller smaktillsatser.
Gösta
Vilket pellets är det?
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Gille skrivet 20 mar-14 kl 16:50
RabbFor skulle jag tro.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Gösta skrivet 20 mar-14 kl 20:23
En liten passus; Rabbfor har ett högt proteininnehåll och ska ges med försiktighet till Gotlandskaniner.
Gösta
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Storky1 skrivet 21 mar-14 kl 15:12
Man brukar fodra gottisar med vanlig säd som kraftfoder plus kvist, rotsaker
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: John Rambo skrivet 23 mar-14 kl 08:39
En liten passus; Rabbfor har ett högt proteininnehåll och ska ges med försiktighet till Gotlandskaniner.
Gösta


Är det rent gräsprotein, om inte får det nog räknas som tillsats.
Ska nog understrykas, att bör i så fall INTE ges till gotlandskanin.
Vill man mata kaninen med pellets, bör man nog skaffa en annan ras.
Dels för att inte förstöra själva rasen, om man även ägnar sig åt avel.

Hur som helst upplevde jag kostillskottköttet som en aning beskt på vissa delar av kaninen.
Men denna info kanske bör tas med en nypa salt, då jag inte smakat gräskanin än som jämnförelse.

Hur som helst kan nog även vattnet påverka köttsmaken, och vatten smakar som dom flesta vet väldigt olika.
Proteinet är ju det som är själva kosttillskottet, och förekommer inte naturligt i kaninens diet, mer än några få procent, jämfört med kosttillskottets uppskattningsvis 30-80%, beroende på sort.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Edgar skrivet 23 mar-14 kl 12:57
Nu, John Rambo, får du upplysa mig om vilka kaninfoder som innehåller 30 - 80 % protein.

Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: John Rambo skrivet 23 mar-14 kl 14:04
Blandar man själv kan man blanda i upp till runt 80% maximalt.
Vissa växter (som kaninen inte äter naturligt) kan innehålla 10-15%.
Såg på youtube några som gjorde själv, som använde skopor som mått.
Så 30% är bara en grov uppskattning från min sida, efter ögonmått.
Men kan lika gärna vara 15%.

Gräs innehåller inte mer än runt 2,5 % som jämförelse.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Edgar skrivet 23 mar-14 kl 16:44
Proteinhalten i gräs varierar med vilken sort det är, och var i utvecklingscykeln det är. 2,5 % ser jag som lågt, tyder på gammalt gräs. Vissa växtdelar som kaninerna äter naturligt kan innehålla över 10 %.

Jag kan inte föreställa mig vad man ska blanda för att komma upp över 55 - 60 % protein. Fiskmjöl har ca 50 %, blodmjöl kanske har något högre, vet ej. Vad menar du man använder?

Sen ska en väl sammansatt foderstat inte innehålla för mycket eller för lite protein. Varför ska man experimentera med 30 - 80 % protein?




Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: John Rambo skrivet 23 mar-14 kl 20:30
2,5 % är ett snitt på färskt ängsgräs.
Att man ska ha 80% har jag inte sagt, bara att man kan.
Dom vill kalla det wassleprotein bland annat, finns även ägg och andra.


Det jag kan acceptera är i så fall malet ängsgräs utan tillsatser som görs till pellets.
Men man får inte glömma att både bra och dåliga bakterier dör vid tillverkningen.
Vilka i sin tur påverkar matsmältningen och annat.
Ska jag behöva säga att det inte är bra?

Annat än i nödfall, är det oacceptabelt.
Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: Edgar skrivet 23 mar-14 kl 21:48
Ägg och vassleprotein? Jag trodde vi talte om kaninfoder, och detta var inget jag satte i samband med kaniner.

Jag kan konstatera att dina tankar om bra kaninfoder inte stämmer överens med mina.

Titel: SV: Gotlandskanin som produktionsdjur
Skrivet av: John Rambo skrivet 25 mar-14 kl 05:47
Billigaste proteinet är nog sojaprotein.
Hur som helst är det inget som kaninen finner naturligt.
Matsmältningen hos en kanin är inte anpassad för en sådan koncentration proteiner.
En katt däremot.