Alternativ.nu
Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: Ull-Stina skrivet 05 mar-14 kl 12:37
-
Hej! Det är så att jag är allergisk men drömmer om att ha en katt. Mina barn längtar också efter katt, men det är inte en god idé att ha katt om den är inomhus, jag kan inte tänka mig att äta allergitabletter varje dag under flera år... Vi bor på landet med stor trädgård och har ett uterum som inte är uppvärmt men där man skulle kunna bereda en plats till katten och ha en egen ingång till den och så. Min undran nu till er med erfarenhet eller kunskap är om det går att ha en katt som ENBART är ute (bortsett från att den får ha tillgång till uterummet då). Jag tänker mig att det kan bli svårt att stänga om sig och inte tillåta katten att följa med övriga i familjen när det är läggdags t.ex. eller på vintern då det är kallt osv. Det kan ju vara så att katten blir så pass sällskaplig att den vill följa med och gosa/få värme/vara med i gemenskapen. Finns det någon som har nåt vettigt att säga om detta?
Tacksam för svar! Mvh
-
Hej! Tråkigt att va allergisk mot såna härliga varelser... Finns ju raser som är mer allergivänliga. men nu vet jag inte hur allergisk du är, men här finns lite mer information om lämpliga raser. http://husdjuromsorg.gmaango.com/katter-for-allergiker.html (http://husdjuromsorg.gmaango.com/katter-for-allergiker.html)
Fiinns ju raser som Sphynx som helt saknar päls, inte så vackra att se på ;D. Men de är nog inte lämpliga som utekatt på vintern. Hehe
-
Katter kan vara väldigt olika individer.
Vi hade en utekatt som vi tyvärr inte kunde ha inne. Han var minst sagt översocial och det gick inte att hålla honom ute, han hängde och ylade i fönsterblecken eller krafsade på dörren om vi var inne.
Jag vet andra katter som trivs utmärkt med att ligga ute i stallet och kura på egen hand.
Så, det är nog svårt att säga generellt och man vet inte förrän det sas. är för sent.
Vi lyckades adoptera bort katten till en trevlig familj i närheten.
-
Det är bra och tror to m att det finns regler på att katter ska kunna komma in någonstans vid kyla.
Tror alltså!!
Jag har bara utekatter, 4 stycken eller 3 förresten, för min son som bor i gästhuset har "adopterat" den ena:)
Katterna har fri tillgång på torrfoder och vatten och sover i stallet, kaninrummet eller uppe på rännet i höet.
De ser ut att ha det rätt gott, ligger helst i höet kaninrummet eftersom där är varmast fast just nu är de utestängda därifrån eftersom där finns
kaninungar.
-
Instämmer med Vitis.
Några kompisar skaffade en katt som de på förhand hade bestämt skulle vara 100% utekatt. Jag tyckte det inte passade just den katten särskilt bra. Kanske 50-75% ute men inte 100%. Katten satt ofta alldeles utanför dörren. Vet inte hur det gick sen.
Jag hade själv en katt där jag tänkte nästan på samma vis som mina kompisar, men fick anpassa mig en del och det fungerade bättre för just den katten.
Dock för en del katter (som inte är så präglade på människa?) så kan det nog fungera bra att vara ute hela tiden, om de har något krypin, helst där det inte är så kallt. Dock kan katter ha egna idéer om vilka utrymmen de trivs i.
-
Visst kan man ha katt som enbart utekatt, men om barnen gosar med den får du ju in problemet ändå. Tar du en kattunge så är det ju inte heller hyggligt att ha den ute ensam till dess den blivit stor. Och en social katt kan mycket väl hitta ett bättre hem alldeles själv. Vi hade en kastrerad hane som var 4-5 år när ett barn blev allergiskt så katten fick sova i ladan. Det tyckte han var ok till dess han hittade hem till en snällare granne som lät honom ligga på kökssoffan så mycket han ville. Katter är självständiga ;)
-
Vår katt är utekatt o har det finfint i ladan (sover oftast i pannrummet). Sedan jakthundarna gått bort kan han gå in i huset men han brukar stanna i hallen en stund o sedan gå ut igen. Går ingen nöd på honom!
-
Ena av våra katter är utekatt 100% och har så varit nästan alltid. Hon vill inte ens in även om dörren är öppen. Hon har möjlighet att gå upp på kallvinden, knappast varmare där men skyddat för väder.
Tror du har bäst chans att få en renodlad utekatt om du tar en kattunge från en bondgård och aldrig låter den gå in. Vattenspruta är ett utmärkt hjälpmedel i kattpedagogik om den ändå vill in..
-
Jag tänkte bara inflika att långhåriga katter lämpar sig dåligt som 100 % utekatt, pga snöbollsbildning. Men en korthårig bonnkatt kan passa utmärkt, jag skulle i så fall välja den mest självständiga i kullen, kanske en något äldre och två så de har sällskap av varandra.
Men du har inte funderat i de banorna om att vaccinera bort din allergi?
-
Vi skulle säkert ha nytta av en "utekatt" mot råttor i lagården men när katter i Sverige och utomlands tar fler småfåglar än våra rovfåglar gör kan jag inte förmå mig till det och anser också att andra borde ta ansvar för sina katter och åtminstone se till att de inte ynglar av sig okontrollerat.
Innan jag skaffade gårdshundar vimlade det av mer eller mindre tama lösspringande katter här. Nu vågar de sig inte hit så nu finns det en kattfri zon på gården åtminstone, så det blir lönt att sätta upp holkar.
-
Wow! Tack så jättemycket för alla de svar som kom på så kort tid! Det har gett mig bra perspektiv i frågan.
1. Ang vaccination mot kattallergin. Jag påbörjade "vaccination" mot min pollenallergi och lyckades hålla på i 1,5 år innan jag blev gravid och då var tvungen att avsluta den fleråriga processen som detta tar. Vi är inte helt säkra på att det inte ska bli fler barn så någon ny vaccination i nuläget är inte att tänka på. Visste dock inte att man kan göra detta mot pälsdjursallergi... Jag får kolla in de mindre allergiframkallande katterna som tipsades om!
2. Det är sant att barnen kommer dra in kattallergener på händer och kläder. Kanske blir detta en mildare form av utsättande för allergenet dock, och kanske får man sätta i system att tvätta händer och borsta av kläder, jag vet inte hur det kan funka, men värt att fundera vidare på.
3. Bra tips om att långhåriga katter samlar på sig snö på vintern, hade jag inte en tanke på.
4. Vi kommer inte att utsätta några kattungar för plågeri genom att låta dem vara ute och frysa och inte få den omvårdnad de behöver. Mitt och barnens önskan om att skaffa katt får ju inte komma före kattens välmående såklart!! (Det är bl.a. därför jag skriver här för att försöka tänka på alla möjliga hinder i förväg).
5. Det svåraste problemet kvarstår dock; tänk om katten man skaffar visar sig vara en sällskaplig katt som inte vill stängas ute, detta kommer inte att kännas bra och frågan är hur man kan veta detta i förväg. Inte heller så kul om vi blir övergivna av katten pga att vi är för dåliga omvårdare :(
Kanske kan man vända sig till någon kattorganisation och höra om det finns katter som har varit och gärna vill förbli utekatter, det måste väl finnas de som föredrar att vara det framför att vara inne.... eller? Undrar om det kan hjälpa att ha två katter, så att de får sällskap av varann..? Och vi får ju ordna någon slags uppvärmning i uterummet under vintern såklart...
-
Vår katt är utekatt o har det finfint i ladan (sover oftast i pannrummet). Sedan jakthundarna gått bort kan han gå in i huset men han brukar stanna i hallen en stund o sedan gå ut igen. Går ingen nöd på honom!
Hur gammal var er katt när ni skaffade honom? Och visste ni då att det var en typisk utekatt som gillade att ha det på det viset?
-
Ena av våra katter är utekatt 100% och har så varit nästan alltid. Hon vill inte ens in även om dörren är öppen. Hon har möjlighet att gå upp på kallvinden, knappast varmare där men skyddat för väder.
Tror du har bäst chans att få en renodlad utekatt om du tar en kattunge från en bondgård och aldrig låter den gå in. Vattenspruta är ett utmärkt hjälpmedel i kattpedagogik om den ändå vill in..
Undrar samma sak här; visste ni från början att katten föredrog att vara ute? Har ni försökt hålla katten borta från inomhus, eller blev det bara så?
(En helt annans sak: ser att du har blommehöns samt bor i Skåne. Ni ska inte sälja några höns nu på våren...?)
-
Katter är väldigt individuella. Man vet aldrig om de gillar varandra. Men tar du två syskon så brukar det gå bättre. Katten vi har nu går väldigt bra ihop med den ena av grannens katter, men klår den andra. Och då har ändå alla tre samma mor men det skiljer i ålder på dem och förmodligen också olika fäder.
-
Det är nog svårare att få en utekatt att bara vara just utekatt om den är helt ensam utan andra katter eller andra djur, är den social och vill in och inte får det så flyttar den/försvinner kanske och då blir det en sorg för barnen.
Ska den vistas i uterummet så kommer barnen ändå att dra in allergener i huset och du kommer inte att kunna vistas där alls? Ett par robusta kaniner av lantras som kan vara ute året runt, sällskapa med varann kanske vore ett alternativ? Mina barn har iaf haft väldigt roligt med kaniner, byggt hinder, ordnat hopptävlingar och utställningar, (även parat dem och sålt ungar etcetc)
-
Jag har 3 st rena utekatter "stallkatter". En gammal dam på 14 år som flyttade hit när hon var ca 5 år. Kom själv hit. De som ägde katten (där hon var innekatt) hämtade hem henne många gånger men hon ville bo i vårt stall. Så fick det också bli efter ett tag. Hon fick 2 st små pojkar efter ett tag som vi behöll. Alla 3 är kastrerade. De trivs ute och har aldrig velat gå in i huset. Mycket sällskapliga och kelna alla 3 ;D- Vänd dig till ett katthem och tag 2 st vuxna katter. De har säkert många utekatter där. Många gånger är katterna 2 på sådana hem och då är det ju perfekt. Det är nog inte lätt att ta små kattungar och fostra dem till att bli utekatter när de inte har någon mamma att ty sig till. Kattungar har ju ett enorm närhetsbehov. Sedan tycker jag personligen att man inte skall ha 1 st utekatt. De vill ju gärna ha sällskap. Mitt råd är att du vänder dig till ett katthem och talar med dem. Lycka till :). Katter är underbara djur och bra mus och råttjägare. Glöm inte att kastrera en utekatt, det är ett måste.
-
Tack för fina svar igen! :)
Det är nog ingen fara för mig att vistas i uterummet, det används till att förvara ved i och såga/plantera. När det är bra luftdrag så brukar jag inte känna av allergin direkt och jag tänker inte att jag ska vistas där så lång tid i sträck.
Jag ska fundera vidare på det här att eventuellt ha två katter (och då kastrerade). Jag kan ju höra av mig till lite olika katthem/-organisationer till att börja med för att se vad de har att säga om saken.
Kaniner är ju en annan idé ja. Dock är jag inte själv så förtjust i kaniner, men för barnens skull så fyller det nog samma behov som att ha en katt... Men vad gör man med dem på vintern? Måste de inte ha ganska stor plats att röra sig på?
Det är så tråååååkigt med pälsdjursallergi :(
-
Tack för fina svar igen! :)
Det är nog ingen fara för mig att vistas i uterummet, det används till att förvara ved i och såga/plantera. När det är bra luftdrag så brukar jag inte känna av allergin direkt och jag tänker inte att jag ska vistas där så lång tid i sträck.
Jag ska fundera vidare på det här att eventuellt ha två katter (och då kastrerade). Jag kan ju höra av mig till lite olika katthem/-organisationer till att börja med för att se vad de har att säga om saken.
Kaniner är ju en annan idé ja. Dock är jag inte själv så förtjust i kaniner, men för barnens skull så fyller det nog samma behov som att ha en katt... Men vad gör man med dem på vintern? Måste de inte ha ganska stor plats att röra sig på?
Det är så tråååååkigt med pälsdjursallergi :(
Vi hade en isolerad rätt stor vinterbur med två rum och sommarbur med ett rum som barnen flyttade runt på gräsmattan. Finns säkert ideér på kaninsidan både om mått och annat. Vi hade alltid ett par kaninhonor ihop. (Hanne lånades av kompisar). Ja barnen hade väldigt roligt med kaninerna betydligt roligare än med våra katter. De lärde kaninerna gå i koppel, hoppa och tävlade, dessutom fick de lära sig ta ansvar för att plocka mat sommartid, kolla vatten och hö etc och tillse och städa burar. Helt OT ursäkta.
-
Hur gammal var er katt när ni skaffade honom? Och visste ni då att det var en typisk utekatt som gillade att ha det på det viset?
Vi kontaktade ett katthem och förklarade att det var en utekatt vi ville ha så de valde ut en (kastrerad och klar) åt oss. Vi kommer fortsätta välja sådana katter :)
-
Glöm inte att kastrera en utekatt, det är ett måste.
Detta är din personliga åsikt. Finns inget lagkrav på saken.
-
Vi hade en isolerad rätt stor vinterbur med två rum och sommarbur med ett rum som barnen flyttade runt på gräsmattan. Finns säkert ideér på kaninsidan både om mått och annat. Vi hade alltid ett par kaninhonor ihop. (Hanne lånades av kompisar). Ja barnen hade väldigt roligt med kaninerna betydligt roligare än med våra katter. De lärde kaninerna gå i koppel, hoppa och tävlade, dessutom fick de lära sig ta ansvar för att plocka mat sommartid, kolla vatten och hö etc och tillse och städa burar. Helt OT ursäkta.
Inte alls helt OT, jag frågade ju! :) Kaniner kanske det kan bli om några år, jag tror att barnen behöver bli lite större. Är nog ett bra djur att få ta hand om själv när man blir tillräckligt stor.
-
Vi kontaktade ett katthem och förklarade att det var en utekatt vi ville ha så de valde ut en (kastrerad och klar) åt oss. Vi kommer fortsätta välja sådana katter :)
Vad bra att det funkade så bra hos er! Vi får nog ta oss en rejäl funderare på hur vi skulle kunna ha det egentligen, så att det blir så bra som möjligt för en eventuell katt i (utanför) vårt hem.
-
Detta är din personliga åsikt. Finns inget lagkrav på saken.
Varför skulle man inte kastrera katter som hålls fritt ute?
-
Detta är din personliga åsikt. Finns inget lagkrav på saken.
Det må vara hänt att det är en personlig åsikt men för den skull är det inte mindre sant att en kastrerad katt stannar på gården i större utsträckning istället för att ränna om kring på bygden och göra katt ungar . Och hur trevligt är det för folk att en han katt springer och märker revir överallt . Vi har en sådan här vilket påtalas för ägaren men som skiter i det hela så den lär nog förolyckas som det så fint heter .
-
Varför skulle man inte kastrera katter som hålls fritt ute?
Man kan välja det som passar en själv och ens katthållning bäst. Jag kan se vissa skäl att inte kastrera, eller åtminstone att inte kastrera alla katter per automatik. Det föreslagna lagkravet på kastrering av alla utekatter blev ju inte av. Det kritiserades för risken att bondkatterna skulle dö ut, eller förändras till något annat genom att aveln i mycket högre grad blev styrd av människan. Dessutom påverkas enligt min bedömning katten (i varierande grad) till kropp och själ av kastrering. Jag uppfattar nog kastrerade katter som lite denaturerade. Andra kan ha annan uppfattning.
Visst finns det risk för konflikter med grannar om man har en okastrerad katt. Man får avväga detta i förhållande till hur man bor, vilka grannar man har samt hurdan katten ifråga är. Alla hankatter är inte likadana. En del kan vara ganska civiliserade utan att kastreras.
Dock handlar denna tråd inte om diskussion för eller emot kastrering. (Detta har redan diskuterats i flera trådar.) Jag bara gjorde ett påpekande angående ett uttalande som nästan lät som man var tvungen att kastrera sin katt. Jag tyckte ett tillrättaläggande var på sin plats.
-
Tillägg:
Vidare finns förstås risk för mer eller mindre oönskade kattungar. Även detta varierar kraftigt beroende på var man bor. Antingen finns inga fertila honkatter i närheten, eller så kommer man överens med dessa katters ägare hur det ska hanteras, respektive har en plan för detta själv om honkatten är ens egen, eller så kastrerar man hankatten eller avlivar den eller adopterar bort den.
-
Tillägg:
Vidare finns förstås risk för mer eller mindre oönskade kattungar. Även detta varierar kraftigt beroende på var man bor. Antingen finns inga fertila honkatter i närheten, eller så kommer man överens med dessa katters ägare hur det ska hanteras, respektive har en plan för detta själv om honkatten är ens egen, eller så kastrerar man hankatten eller avlivar den eller adopterar bort den.
Hur ska du koma överens när folk skiter i hankatten och låter han springa och pinka revir på andras verandor . Ja anser att det är kattägaren för benade skyldig het att förhindra sådant Men som sagt sådana katter brukar försvinna sinom tid när folk har tröttna på att få ner pinkade hammockar och stolsdynor.
-
Hur ska du koma överens när folk skiter i hankatten och låter han springa och pinka revir på andras verandor . Ja anser att det är kattägaren för benade skyldig het att förhindra sådant Men som sagt sådana katter brukar försvinna sinom tid när folk har tröttna på att få ner pinkade hammockar och stolsdynor.
Ansvariga ägare skiter inte i sina hankatter även om de ger dem en viss frihet. Alla grannar är inte lika kinkiga. Alla har inte så himla mycket grannar i närheten. Alla hankatter är inte likadana. Som sagt var, man får avväga hanteringen i förhållande till allt detta.
-
Jag har redan besvarat detta.
Väldigt undfallande i så fall . I stället för som hankatts ägare ta sitt ansvar och kastrera katten
-
Väldigt undfallande i så fall . I stället för som hankatts ägare ta sitt ansvar och kastrera katten
Jag ändrade snabbt mitt svar. Trodde ingen hann se första versionen. (Systemet skrev inte ens ut att jag ändrat.) Jag har nu förtydligat.
-
Jag ändrade snabbt mitt svar. Trodde ingen hann se första versionen. (Systemet skrev inte ens ut att jag ändrat.) Jag har nu förtydligat.
Får väll nöja mig med det svaret då i stället för att tjata vidare :)
-
Detta är din personliga åsikt. Finns inget lagkrav på saken.
Men det är en bra åsikt!
Både kattälskare (jag) och katthatare (andra) tycker att det är bra att katter hålls på ett kontrollerar sätt.
Det råder knappast brist på kattungar som ingen vill ta hand om.
-
Både kattälskare (jag) och katthatare (andra) tycker att det är bra att katter hålls på ett kontrollerar sätt.
Och kontroll betyder kastrering i alla lägen?
Det råder knappast brist på kattungar som ingen vill ta hand om.
Bondkatten är ett delvis domesticerat djur. Det är då rimligt att man bedriver en viss avel men att katterna får sköta en del av detta själva - tycker jag. Om jag nu (hypotetiskt då jag f.n. inte har katt) har katter som jag är nöjd med, t.ex. som musjägare, och vill avla vidare på, ska jag då inte kunna göra det? Ska jag p.g.a. grupptryck från korttänkta människor som troligen föga hajjar av avel och populationsgenetik (alternativt som hatar katter) tvingas kastrera mina katter och i stället ta en hittekatt med okända egenskaper? Det är knappast så man bedriver avel på andra djur. Varför ska man inte kunna bedriva en rationell avel på katter, som är anpassad till kattens särart som självständigt och endast delvis domesticerat djur? Naturligtvis med rimliga hänsyn till grannar och katter. Kanske inte möjligt i tätort eller mer tätbefolkad landsbygd i dagens läge, men däremot i mer glesbefolkad dito.
-
Intressant är att egenheten att pissa på andras hus kan försvinna ur avelsbasen om nedpissade grannar blir delaktiga i pissekattens bortgång. Här i byn har det funnits både en långlivad hankatt som socialt hälsade på gårdarnas invånare innan han gjorde sitt jobb med honkatten, och ofta fick mat innan han drog vidare. Ful var han men en god råttjägare. Och så en kortlivad som var skygg men pissade på allt han kom åt. Enligt en granne med historieberättarådra så pissade han grillen full, och utemöblerna fick de bränna. Här lyckades han parfymera mina bästa skor som stod på trappen. Efter rundringning utfärdades en dödsdom på kräket. Hoppas han inte fick någon avkomma.
Men även kastrerade hankatter pissar. Här pissar två ideligen på min bil och i grannens hö och stall. Men de är så bra i övrigt att vi inte gjort slag i saken. De var tre till för ett år sedan då den värsta pissaren kilade vidare, dock ej för min hand, utan sjukdom hann före.
-
Det är både rimligt och mänskligt att man väger in pissandet i urvalet av lämpliga kattpappor. Håller med om att de värsta exemplaren kan förpassas utan vidare - åtminstone om de inte har väldigt bra egenskaper för övrigt.
-
Jag förstår ditt resonemang Anders S, att om alla brukskatter verkligen skulle kastreras skulle det bara bli avlat på innekatter med okänd råttfångarbenägenhet. Kände inte till det lagförslag du skrev om.
Jag ville bara inflika, och tycker inte det var alldeles o t, att med så många katter lösa på skogen som finns idag måste man räkna på vilken inverkan det har på den vilda faunan.
Ni som har erfarenhet av arbetande katter; tycker ni att ni får någon uppfattning om olika katters preferenser att fånga råttor istället för fågelungar t ex? Och fångar katter stora råttor? Jag skulle som sagt behöva en djärv råttfångare i hönshuset men vill inte den ska ställa till i naturen.
Tror inte heller att så stor andel av Sveriges frigående katter är arbetskatter.
-
Så sant, de flesta som har katt har ingen koll på, eller blundar för vad deras katt gör när den är ute. En bra råttkatt, som bara tar råttor, möss och sorkar, och inte skiter i höet är guld värd på en gård.
Vår katt är ingen storjägare, men han tar bara åkersork och möss. Har försökt mata honom med fågel, men det rör han inte. Han går att ha bland kycklingar och ällingar. Grannens ena katt är bra på sork och mus, och jagar i par med vår. Men den katten tar ekorre och intresserar sig för småfåglarna. Den katt som dog för grannen tog en kanin för mig. Så de är allt bra olika.
Den bra häradsbetäckaren var duktig på stora råttor, men det är inte alla katter som vågar. Råttor kan vara riktigt ilskna. Men jag har inte sett en råtta sen -93 så det är dåligt med underlag ;)
Kolla med några bönder som har gott om katter, de kanske har någon bra stam. Annars får du träna en kattunge.
-
Jag gör en ny tråd med mina hönshuskattfrågor så jag inte knycker den här.
-
Ni som har erfarenhet av arbetande katter; tycker ni att ni får någon uppfattning om olika katters preferenser att fånga råttor istället för fågelungar t ex? Och fångar katter stora råttor? Jag skulle som sagt behöva en djärv råttfångare i hönshuset men vill inte den ska ställa till i naturen.
Tror inte heller att så stor andel av Sveriges frigående katter är arbetskatter.
Jag ser vad min katt tar, speciellt när hon har ungar och hon föredrar gnagare framför fågel. Dessutom är hon helt ointresserad av kycklingar och vaktlar.
Personligen tror jag att lejondelen av de svenska utekatterna faktiskt kan klassificeras som arbetskatter. Där människan bosätter sig medföljer alltid en ökning av gnagare och annan ohyra i området, hur skulle det se ut om alla dessa katter inte höll efter populationen?
-
Där människan bosätter sig medföljer alltid en ökning av gnagare och annan ohyra i området, hur skulle det se ut om alla dessa katter inte höll efter populationen?
Ja, hur skulle det se ut? Bra för fåglarna i alla fall! För vilken "annan ohyra" bekämpas av katter? Äter katter kackerlackor?
-
Ja, hur skulle det se ut? Bra för fåglarna i alla fall! För vilken "annan ohyra" bekämpas av katter? Äter katter kackerlackor?
Så fåglar kan inte öka till ett ohållbart antal pga mänsklig verksamhet? Berätta det för bönderna här på Uppsalaslätten, de inbillar kanske sig när åkrarna blir ödelagda av råkorna? ;)
Och ja, katter kan äta insekter också, men med ohyra menas även ryggradsdjur som blivit ohållbart många.
-
Inte så många fåglar här som tagits av de många katter vi haft genom åren av både han- och honkön. Honorna har bara tagit gnagare när de haft ungar. Det är kanske inte så konstigt eftersom katter inte kan flyga...tror det är något av en myt att katter tar så mycket fåglar, tror det är jägarna, som inte gillar katter, som sprider illvilliga rykten om vilka bytesdjur katterna tar. Vi har haft höns och kycklingar och katterna har inte rört dem, däremot har de lurpassat på de småfåglar som varit hos hönsen för att äta fröer och annat gott.
-
Det finns katter som tar fåglar något alldeles enormt. Jag vet en som formligen rensar sin omgivning på småfåglar.
Det tråkiga med att ha katt är att småvesslan ryker.
-
Det har ja svårt att tro ska vara i brist på gnagare då .För under alla år som ja har haft katter så har dom mest bara tagit några stycken var år så inte har fåglarna försvunnit .
-
Katter är egensinniga djur och kan få smak olika rätter och envist hålla sig till dem. När jag var liten hade vi en katt som knappt rörde färsk mat, men gammal strömming, då blev han som galen. Den andra katten vi hade då var en stor hankatt som gillade brosk. En morbror skämde bort/felfodrade sin innekatt så pass att den ratade allt utom torskfile. En granne hade en katt som släpade hem harar. En fiskargubbe som min bror känner hade en katt som var stor som en mindre hund och bara åt fiskrens.
Nej inte försvinner fåglarna, men den här katten jag tänker på tar hundratals per år, vilket jag inte skulle vilja skedde hemma hos mig. Det räcker med att man sällan ser en vessla längre, och att ekorrarna ligger pyrt till.
-
Nej inte försvinner fåglarna, men den här katten jag tänker på tar hundratals per år, vilket jag inte skulle vilja skedde hemma hos mig. Det räcker med att man sällan ser en vessla längre, och att ekorrarna ligger pyrt till.
Usch, vad ska du skriva så för. :-X Nu får jag ju nästan inte lust att skaffa katt igen. Jag minns när min katt tog stjärtmesarna som hade börjat häcka i trädgårn. Det var inte roligt. Stjärtmesar är mina favoritfåglar. :(
-
Katter är väl vackra djur och värdefullt sällskap för många och jag skulle verkligen behöva en skicklig katt men det är inte oproblematiskt med katter fritt ute och det verkar vara få som bryr sig om det.
Det finns en artikel om detta i tidskriften Sveriges Natur från nov 2009, rubriken är "Goserovdjuret". Jag lägger in ett stycke här och resten finns att läsa på Naturskyddsföreningens hemsida:
"I MITTEN AV NITTIOTALET BESTÄMDE SIG Sören Svensson på Lunds universitet, mångårig ledare för den svenska häckfågelstaxeringen, för att ta reda på vilka effekter svenska tamkatter har på fågelfaunan. Detta var då - och är än idag - ett förbisett ämne i den zoologiska forskningen. En mindre svensk studie från början av 1980 och ett par utländska studier var vad som fanns att tillgå. Utifrån dem gjorde Sören Svensson beräkningen att en miljon svenska katter fångar och dödar, lågt räknat, tio miljoner småfåglar på ett år (Ornis Svecica 6, 1996).
Sedan dess har antalet katter i landet ökat till minst 1,6 miljoner. Vilket skulle innebära 16 miljoner döda småfåglar på ett år.
Sören Svensson bedömer att de kattdödade fåglarna inte betyder något för den biologiska mångfalden i stort. De utgör bara tre procent av alla fåglar som dör i landet under ett år. Att andelen är så låg beror på att de flesta fåglarna häckar i skogar och andra områden där det finns få människor och därför få katter.
Saken blir helt annorlunda om man tittar på fåglar i och runt bebyggelse. Där spelar jagande katter stor roll för fågellivet. Med stöd från utländska studier bedömer Svensson att de kan minska antalet fåglar rejält, speciellt av de arter som placerar sina bon så att de är nåbara för katter som till exempel sångare, rödhakar och gärdsmygar."
-
Undrar samma sak här; visste ni från början att katten föredrog att vara ute? Har ni försökt hålla katten borta från inomhus, eller blev det bara så?
(En helt annans sak: ser att du har blommehöns samt bor i Skåne. Ni ska inte sälja några höns nu på våren...?)
Den var inne i början men började pissa inne så den fick motas ut och höll sig ute sen.
Angående höns, skicka ett PM..
-
HEJ! Oavsett om Du ska ha utekatt vill jag tipsa om en kattras som kanske Du tål; Sibirisk katt. De flesta i den rasen saknar ett protein i sin saliv som många är allergisk mot.
Jag är själv ällergisk med snuva och ögonbesvär men har sedan fyra månader en underbar sibirisk katt, känner ingen eller mkt lite allergi!
Kolla på nätet för mer fakta om rasen och uppfödare och var Du kan besöka ett testhem!
Lycka till!