Alternativ.nu
Djur => Får => Övrigt om får => Ämnet startat av: tesåpa skrivet 21 dec-13 kl 12:01
-
Kanske fler som är intresserade av debattartikel i Svenska Dagbladet idag. Enligt SLU går en fårbonde back tusen kronor per tacka per år.
-
http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=19B7C010964900378CFEA3DF9367EA28.sonny4?cid=25967591&rssId=25967461&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8844830%26amp%3bnew%3dtrue (http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=19B7C010964900378CFEA3DF9367EA28.sonny4?cid=25967591&rssId=25967461&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8844830%26amp%3bnew%3dtrue)
-
Detta låter som taget ur ett rätt sjukt samhälle. Vore det inte lika bra vi socialiserar all produktion , allt arbete och givetvis måste vi så socialisera all konsumtion också. Sådana samhällen har vi hört talas om, kritiserat och pekat finger åt.
Den som tycker det är roligt att titta på en fårflock får betalt att sitta och titta på den. Den som tycker det är mysigt att kela med kaniner får göra det, Tycker någon det är roligt att fiska så får han åka på sjön. Vill någon roa sig med att köra 4-hjulsdriven 200-hästarstraktor så tanka upp åt honom. Betalt ska han ju ändå ha. Ge honom en 50-lapp extra, traktorn var ju hög............ Förresten, ge ALLA en 50-lapp extra att köpa något roligt för. Eller fördubbla jobbavdraget.
Alla gör det de tycker är en mysig pysselsättning och får bra betalt för det.
Varförihälvitte lönar sig ingenting just i Sverige? Är det så att en svensk bonde kostar mer i drift än en polsk? Äter han mer? Skiter han mer? Eller ska hans kärring ha hjälp med att byta grimma på nån värdelös hästjävel varje gång något behöver göras? Eller super han upp allt han får tag på?
Eller är vi svenskar helt enkelt så mycket mindre begåvade än andra, efter som INGENTING lönar sig? Inte ens får, som mänskligheten fött upp överallt på jorden i flera tusen år klarar vi av utan bidrag.
Nej, låt staten ta över allt bonderi, kanske all annan produktion också. Sen får vi alla en ny SUV i valfri färg, bredband, husbil och ett bra liv.
*Fy Zatan* :P
-
Oj, så mycket bitterhet Tib ! Har du blivit sparkad av en häst och grannen köpt en SUV, eller vad har hänt för hemskt i ditt liv egentligen?
Och vilken fundamental okunskap i basal omvärldskännedom! De flesta vet väl att en polsk lön är lägre än en svensk??
Läser man artikeln så ser man att det som vanligt handlar om hur man definierar lönsamhet. Köttet går ju inte med förlust, utan täcker kostnaderna för foder och byggnader. Vilket i sig inte är dåligt, då vi i Sverige vanligen har dyra byggnader.
Men sen är det stopp. Vill man ta ut en lön så hamnar resultatet på minus. Det framgår dock inte om det är tagit hänsyn till en SUV i valfri färg.
Man kan alltid tvista om ifall det är korrekt att benämna en verksamhet som inte klarar av att avlöna folk som olönsam. Jag tycker det är riktigt. Om ägaren blir sjuk så går det inte att anställa folk där lönen består av vackra soluppgångar. ( eller som i en annan annons här, där folk söks som 'långtids-wwoofare' och ska förädla gårdens utsökta kött som kock, och lönen består av fickpengar och mat )
Sen kan man diskutera hur stor lön man ska ha. Det kanske inte är samma sak att greja med djur och egen gård, som att stå vid ett löpande band på Volvo?
Eftersom produktionen inte ökar, så vill folk uppenbarligen ha lite mer över än att det räcker till en burk ärtsoppa de dagar man inte äter eget kött.
-
Hans Andersson @ Du ställer i stort samma frågor som jag själv. Kanske har du också sett hur Sverige förändrats från efterkrigstid med alla möjligheter till ett stekarsamhälle, där varenda jävel ska ha det bättre än alla andra? Helst utan motprestation.
Hur staten lånat pengar och delat ut för (över-)konsumtion, till en befolkning som likt fågelungar kräver mer ju större de blir. I gengäld har vi av Systemet låtit oss programmeras till lydiga medborgare och duktiga idioter. Ja-ja, allt har ett pris...........
Sen, när det är pay-back-time för dendär staten, då avreglerar man banksystemet och privatiserar, så att företag och befolkning lånar dedär pengarna istället. Ja ja, allt har ett pris......
Och ALLA ska tjäna pengar, MYCKE pengar, lite MER än alla andra.
Nej, jag har aldrig sparkats av någon häst men hade pissmärren träffat hade jag varit en våt fläck igen. Nej, ingen i byn har en SUV. Och jag vill ingen ha.
Även om vi antagligen inte står långt ifrån varandra (fast jag är lite vassare i bettet) så skiljer en sak; Jag ifrågasätter ibland om något skulle löna sig även om vi slopade lönerna. Vi har redan låtit "omkostnaderna" skena för mycket och behöver ifrågasätta dem.
-
Det är riktigt att vi har höga omkostnader. Bland annat på byggnader. Även om jag kanske inte tror att just fårgårdar hör till dom som investerar dyrast.
Men det finns en bekvämlighet som tycks yttra sig i att det är enklast att ringa ett byggföretag och låta dom köra på löpande räkning, så får det kosta vad det vill. Jag vet inte vad det beror på, och i längden kommer det att vara förödande. Även om det såklart finns praktiska orsaker till varför en lagård är dyrare här än i Italien. Men det känns som det blir onödigt dyrt.
En bekant har nyligen byggt ett gårdsslakteri för nötdjur. Det är byggen som oftast beräknas till 2-4 miljoner, men han gjorde det för 1,5, och har en riktigt bra lönsamhet nu där han kunnat betala bygget på bara nåt år.
Sen visst.. man kan alltid diskutera det solidariska. På det bygget fanns inga svenska byggfirmor och mycket av materialet hämtades i Estland till bråkdelen av vad det hade kostat här.
men är man om sig och kring sig och letar och skiter i att tänka på annat än sin framtida lönsamhet, så går det att göra saker billigare.
Dock tror jag som sagt inte att just fårgårdar hör till kategorin som bygger dyrt.
-
Sen visst.. man kan alltid diskutera det solidariska.
Här finns inget utrymme för att diskutera solidaritet, Varför ska en byggfuskare ha en halv gång till så mycke som en sjuksköterska eller varföriHÄLVITTE ska han ha 150 spänn svart när han samtidigt stämplar? Samtidigt är byggbranchen stämplad som den minst produktiva för tillfället, fast jag tycker det verkar konstigt.
Vi behöver din grannes byggjobbare och esternas byggmaterial. Ja, såvida vi inte vill bygga en berlinmur runt oss och glömma alla olivoljor framtida resor till Tailand. DET är ju en möjlighet och skulle va ett uppsving för byggbranchen. o:)
1,5 mille och snabbt betalt är det enda rätta. Alternativet är ju alla nerlagda kaklade bodar som aldrig "lönade sig".
-
Det är riktigt att vi har höga omkostnader. Bland annat på byggnader. Även om jag kanske inte tror att just fårgårdar hör till dom som investerar dyrast.
Men det finns en bekvämlighet som tycks yttra sig i att det är enklast att ringa ett byggföretag och låta dom köra på löpande räkning, så får det kosta vad det vill. Jag vet inte vad det beror på, och i längden kommer det att vara förödande. Även om det såklart finns praktiska orsaker till varför en lagård är dyrare här än i Italien. Men det känns som det blir onödigt dyrt.
En bekant har nyligen byggt ett gårdsslakteri för nötdjur. Det är byggen som oftast beräknas till 2-4 miljoner, men han gjorde det för 1,5, och har en riktigt bra lönsamhet nu där han kunnat betala bygget på bara nåt år.
Sen visst.. man kan alltid diskutera det solidariska. På det bygget fanns inga svenska byggfirmor och mycket av materialet hämtades i Estland till bråkdelen av vad det hade kostat här.
men är man om sig och kring sig och letar och skiter i att tänka på annat än sin framtida lönsamhet, så går det att göra saker billigare.
Dock tror jag som sagt inte att just fårgårdar hör till kategorin som bygger dyrt.
Läser den här tråden, antagligen som den lede läser bibeln :)
Vi ska köpa svenskt kött från svenska gårdar som har byggnader byggda av utländska byggfirmor med estländska byggvaror.
??? ::) :P
Varför ska vi vara solidariska mot svenska köttbönder?
I min egna värld så kan jag köpa kött från andra länder när jag vet djuren mått bra och fått det dom ska ha och inte ha och bra transporter till....
Om vi ska köpa nyttja svenska köttbonden så tycker jag vi ska även nyttja svensk arbetskraft och köpa svenskt material..eller har jag fel?? :P
-
I princip rätt, kålrot.
Men om vi inte vill exportera den lilla produktion vi har i landet, så måste vi komma åt profitering och påföljande överkonsumtion. Vi måste komma ner till samma konsumtionsnivå och ett bättre ekonomiskt tänkande och agerande.
Vi importerar varor som vi skulle ha kunnat livnära oss på att producera själva. Ursäkten/anledningen är att "det inte lönar sig". Varför lönar det sig då inte? Jo, kostnaderna är för stora. Det enda som hjälper är då att minska kostnaderna, annars blir det bara dyrare och dyrare, ju längre vi håller på.
I det läget måste vi lära svensk byggmarknad att de inte är själva på planen. Att de inte enväldigt kan sätta priset på sin insats.
På det sättet gör nu verkstäder, de köper inte sina CNC-maskiner från en svensk representant som köper från en europeisk agent som köper från Taiwan som köper från någon annan. De köper sin maskin direkt från Kina eller Korea.
Samma sak med svarvstål och borr. En vaken verkstadsägare köper inte några askar svarvstål från någon resande agent. Han tar den summan och köper en halv-pall direkt från Kina!
Jag tjänar inte en spänn på att sälja en ny kompressor, hur stor den än är. Det jag får till kaffe, värktabletter och mejerivaror måste täckas av att hjälpa kunden få rätt maskin samt mitt arbete med att installera den. Reservdelar finns en viss avans på. Oftast men inte alltid.
Vi är alltså ställda under konkurrens, antingen vi vill eller inte. Vi är ingen isolerad cell och vill inte vara det heller. Nationsgränserna finns bara i våra gamla huvuden.
Därefter har vi att förhålla oss och finna de lösningar som står till buds.
I princip har du helt rätt men vi kan inte leva på att köpa. Vi måste producera och få betalt på något sätt, någon gång. Bara en regering som gått i väggen kan inbilla sig att vi kan konsumera oss ur en kris.
-
När jag gick bondeföretagarkurs var det enligt Agriwises kalkyler bara mjölkproduktion som kunde gå med vinst i Sverige...
Men lika förbaskat så finns det köttbönder, både med och utan hästar. Kalkylerna måste ju anpassas efter var och ens förutsättningar.
Om man väljer att gynna Nyazeeländska/Irländska öppna landskap och betala löner till deras bönder, veterinärer, slaktare, maskinförsäljare/reparatörer, djurtransportföretagare, foderföretagare och alla andra som på ett eller annat sätt är inblandade i uppfödning och slakt av köttdjur och samtidigt minska arbetstillfällen här i Sverige, ja, då får man väl göra det...
Att tänka på är att man samtidigt gynnar kastrering och svanskupering utan bedövning...
Mvh
Charlotte
-
Jag tar gärna på mej NZ synderna,,skojjar :)
Jag vill bara lägga in att om man som jag inte har arbetat på många månader och inte ens har en gängse a-kassa och det inte är nån som typ sponsrar mej så köper jag ju billigt kött.
Fast med den tanken att jag vet hur det gått till.
Sen så förstör ju de som i sverige inte har haft rent mjöl i påsen och då tänker jag tex på de som prånglar in hästar och obesiktigat kött på resturanger. Typ vi får ju ibland inte ens det vi har valt och betalat för.
(har inget emot hästkött men vill bestämma och veta när)
Känner lite ibland att ingen satsar på min yrkesgrupp medans jag förväntas satsa på andras yrkesgrupper.
Visst det är ju djur inblandade i de valen och det gör ju att man bör tänka efter.
Men ibland ser jag det som det står i boken: hundraåringen. Fransmän vil ha franskt kött och hollländarna holländskt kött osv.
Huvudsaken är att djuren mår bra men priset gör ju också sitt till pga plånboken. Samvetet vil ju djurens väl och ve men ibland så får vi ju veta att det vi köpt inte varit rätt fast det säjs vara svenskt.
-
Jag skrev Nya Zeeland/Irland för att det är därifrån vi importerar mest lammkött :)
Och där kuperar/kastrerar man ofta utan bedövning.
Jag vet inte om du räknar dig till anställd i den offentliga sektorn precis som jag?
Det är ju inte en lönande sektor precis, så det behövs ju skatteintäkter för att driva den...
Visst kan man sätta sig ner och säga att det inte spelar någon roll att välja svenskt kött för att importkött ändå varit hästkött... Men jag tänker då inte göra det...
Mvh
Charlotte
-
Äter man havregröt några extra dagar, så kan man skaffa redigt kött till de "söndagsstekarna" man ska ha.
Vad kostar importköttet och vad kostar en bra närproducerad skånk, eller en dito från vilt?
-
Nu är inte lammkött särskilt dyrbart här på ön. Beräkningar gör gällande att ungefär 20.000 lamm slaktas på gårdarna per år.
(resten går naturligtvis till slakteriet)
Vad vill jag säga med det då?
Jo, lönsamheten ligger kanske inte nödvändigtvis i det som redovisas till skattmasen.
Den beräkningen finns alltid med hos dem som föder upp lamm.
Att skriva en lång artikel som säger att varje djur går 1000 kronor back per år är kontraproduktivt, till slut börjar allmänhet och politiker tro på det och resignerar för faktum och dömmer (det svenska) jordbruket som utdöende och undgår att satsa på varesig inhemskt kött i affärerna eller gynnsamma politiska beslut.
Sen behövs mer kunskap i alla led, inte minst hos producenterna (bönderna). Det gäller allt från hur man får produktionen lönsam genom rätt/bättre planering till foder och bete och vad som där är mest (kostnads-)effektivt där.
Sen säger jag som jag sagt förut, det kostsammaste som finns för bonden är att inte kunna snickra.
-
Ett vildsvin kostar 20-50 kr/kg här, tamgris 40. Då talar vi om helslakt.
En bonde måste kunna mer än snickra. Kan han inte ALLT så ska han bli något annat. Skaffar han käring ska hon kunna ännu mer. Annars lönar det sig inte.
-
Nu är det nog snarast bönder som ligger i framkant när det gäller att anpassa sig. Medan den svenska staten ännu pumpade in pengar i varv och tekoindustri för att hålla dom vid liv så lät man jordbruket klara sig bäst det ville. Med fri konkurrens och ett ständigt tjat om att maten måste bli billigare. Så bönderna löste tidigt detta genom att ta in billig arbetskraft utifrån. Främst inom grönsaker där det inte jobbat några svenskar på de senaste 40 åren. Detta medan industrin levde i en skyddad verkstad och facken drev upp lönerna till en helt annan nivå. Då fick vi två parallella ekonomier på helt olika nivå. Nu kommer en smärtsam tid för industrin när man plötsligt ska klara en fri konkurrens. Inom bygg har man nog inte fattat att det är nya tider. Men för en utomstående 'expert ' så syns ju då jordbruket som olönsamt eftersom det inte klarar att bära löner som är konstruerade i en skyddad värld.
-
En bonde måste kunna mer än snickra. Kan han inte ALLT så ska han bli något annat. Skaffar han käring ska hon kunna ännu mer. Annars lönar det sig inte.
Rimmar dåligt med dagens, moderna bönder, som mest verkar vara lönnfeta maskinb*gar.. Har läst i tidningar att det är så också. De nya är maskinintresserade och inte naturintresserade.
När jag var snorvalp och började på soptipp, så var bland det första direktören frågade; "ja, eftersom du gått på lantbrukskola, så lär du ju vara intresserad av maskiner och det passar bra här". Fritt citerat.
-
Lånat från en vän på Fb som väl hittat det nånstans. Småfolket har iallefall det hela klart för sig:
"Sagt av barn" bonden är en väldigt lycklig man. Framförallt för att han har traktor. Men oxå för han slipper jobba.
@Hans Andersson, Du kan din historia! De som är kvar har anpassat sig. En del är inte kvar och de anpassade sig fel.
Märkligt att så få ser hur det hänger ihop. Det är ju ingen process som började igår precis. Det jag ibland hör antydas ute på industrierna är att kineserna ska komma och rädda oss, Som om de inte skulle ha sina egna bekymmer förutom att kolonisera Afrika.
-
Ett vildsvin kostar 20-50 kr/kg här, tamgris 40. Då talar vi om helslakt.
En bonde måste kunna mer än snickra. Kan han inte ALLT så ska han bli något annat. Skaffar han käring ska hon kunna ännu mer. Annars lönar det sig inte.
Här kostar gris 23-24 och extra fin lite över 30.
Lamm kostar 30-35 och tackor får man ofta gratis för att bonden ska slippa "kladdet".
Mat är inte dyrt om man bor i jordbruksbygd.
Men...
En bekant skickade 3-4 baggar och en tacka härom veckan, han fick betala till 175 kr för frakten av skinnen till Donnia.
Köttet slängs ju naturligtvis inte, så vem får betalt för det...
Hade han tagit återtag eller slaktat hemma hade han fått ett par tusenlappar för köttet också, varje liten sådan detalj måste man hålla ordning på om man vill få lönsamhet, men det finns inte med i jordbruket som det ser ut idag.
"Kärringarna" på gårdarna gör i många fall ett fantastiskt jobb, tänker på en tanta som mjölkar, ordnar maten, sköter huset och är uppepå det fritidspolitiker.
Finns bara viljan där så "lönar sig" tanterna rätt fort.
Förr så var maten dyr, men så var bidragen destå fler och högre, sen var boendet billigare så länge allmännyttan fungerade som den skulle.
Stöden till jordbruken har varit ett sätt att "subventionera" billigare mat men har egentligen kommit att bekosta de högre drivmedelspriserna.
Förtjänsten för varorna (köttet, spannmålet mjölken osv) har inte ökat trots högre stöd från staten och sedermera EU.
Vad många gör idag är att "rationalisera" genom att utöka verksamheten med större besättningar, mer mark och färre människor.
Resultatet blir en väg mot avgrunden när drivmedelspriserna rakar i höjden. Vi vet att detta kommer att komma men inte hur snart.
Ställer man om produktionen mot extensiva beten med lamm så kommer man ifrån grundproblematiken att hålla köttdjuren en eller två vintrar med foder som ska köras in med stora maskiner. (man slaktar ju de flesta lammen på hösten och de som inte håller rätt vikt kan man gott tillåta sig att slakta för sitt eget och vännernas behov)
Vad som krävs för detta är större kunskap, utbildning och information, och ett annat tänk är det konventionella där man levererar allt i "bulk" till en enda uppköpare, som verkar som gud alena och sätter avräkningspriser beroende på vad för goda eller dåliga investeringar man gjort.
För att detta ska bli verklighet behöver vi inte artiklar som säger att varje lamm ger 1000 kr minus, helt enkelt för att det skrämmer bort folk från en mer hållbarare livsmedels produktion.
-
Vi behöver ju knappast heller tjat om att kött kostar runt 30 kr kg. Det är ju bara idioter som säljer kött för 30 kr när det kostar 75 i affär. Tala om att cementera en prisnivå som ingen kan klara sig på om man så bor i tält och matar djuren med pinnar och vatten.
-
Ja, är de nå här på forumet som säljer lammkött under 75kr/kg? Står inte folk i kö för att köpa lammkött på era gådar? eller är de bara här.
-
Får du ut 75 kr per kilo för ditt lamm kött så är ju du ett bevis för att det inte alls är någon dålig lönsamhet på lammen.
Hatten av!
(skulle också gärna vilja få det men så ser inte verkligheten ut här)
I affären kostar svenskt lammkött massor men det är nästan inga bofasta som köper det där.
Pratade med en kille, det var billigare för honom (och mindre krångel) att köpa en påse sågade frysta lammdelar från Nya Zealand än att köpa från mig.
Så, importerat lamm verkar vara väldigt billigt, har dock aldrig själv köpt någon sådan där påse så jag känner inte riktigt priserna.
Om nu Hans tycker att vi är idioter som säljer till avräkningspris så får väl han tycka det.
Det ger i alla fall ett nettotillskott till bonden (mig och alla andra) som är mer viktigt än det man får från slakteriet.
För lammbönderna (inte lika stort naturligtvis) men viktigt som EU-stöden.
Den största inkomsten per slaktat djur är ofta försäljningen av det beredda skinnet, kanske inte alltid den affären redovisas heller (host host...)
-
Säljer ni svartslakt till avräkningspriser?
Kortsiktigt kanske det är smart ur er synpunkt...
Men inte gynnar det fårnäringen...
-
Jag vet flera bönder med köttdjur som säger att det går
Bara precis jämt ut o hålla djur o att dom inte tjänar
Något på det o det är inte så konstigt för det dom skulle tagit
Ut som lön det köper dom grejor i lantbrukets namn
Och nyttjar privat. Tex fyrhjuling för 100000kr traktor för 200000kr
Motorsågar ammunition till jakt o allt möjligt annat som går o skriva
På företaget men som används privat.
-
Om det nu hemslaktas ungefär ett lamm per varannan gotlänning så....
Fantasipriser på 75 kr per kilo finns inte här!
Jag vet knappt om jag vågar berätta vad priset för nötkött ligger på.
Hur som verkar det vara väldigt olika världar vi lever i när det gäller maten.
Här går det inte att ta ut några fantasipriser, men det viktigaste som jag ser det är att det lokalproducerat, helst också utan importerat kraftfoder.
Ett lamm som inte är slaktmoget på hösten är en högst tveksam ekonomisk affär att föda upp som vinterlamm till våren (påsk).
Kan mycket väl vara en bättre kakyl att slakta det på hösten och få ett lägre pris.
Om nu de pengarna är direkt till uppfödaren så gör det kalkylen ännu bättre.
I år när hö och ensi-skörden blivit så dålig för alla är det än mer sant, det som sagts.
-
Så kött i butikerna på Gotland kostar alltså 30 kr/kg?
-
Tusen kronor var räknat på en lantarbetares lön. Inga fantasibelopp alltså.
Problemet är väl i grunden att det finns för många mellanskär. NZ lammkött kostar 150-190 kronor per kilo på snabbgross. Vad händer med mellanskillnaden?
Ett annat problem är insatsvaror... Precis som med byggvaror är tex kraftfoder orimligt dyrt, i alla fall om man köper i säck. :-)
Det finns stora ineffektiviteter i näringslivet som driver upp priserna. Tror inte det är jordbruket som är det stora problemet?
-
En del av problemet belyses ju ganska tydligt i denna tråd. När det finns flera som försvarar att man skänker bort kött till produktionskostnaden, så lär det ju aldrig att få till en kultur inom näringen där man vill tjäna en slant också.
Det finns nån märklig stolthet i att visa hur billigt man säljer. Det finns ett företag här som handlar med viltkött. Till jul nu är allt vildsvin slut och efterfrågan bara ökar. Men hos TiB skänker jägarna bort det. 10 mil bort.
Och det här är djupt rotat. Kalkyler inom lantbruk slutar alltid på minus på sista raden. Jag vet ingen annan industri som skulle göra kalkyler som på förhand slutar på minus.
Men inom lantbruket är det tradition att man räknar ner till byggnader och där är det sen noll. Under strecket hamnar löner och sist vinst.
Jag fattar att hemmaslaktat kött inte går att sälja till butikspriser, men det räcker ju att ligga en tia under. Inte 50 kr under per kilo.
Kraftfoder är ju ofta import, och kanske inte så enkelt att pressa ner i pris. Men vi har ju ett oligopol med ett fåtal aktörer som handlar med foder, och detta driver ju såklart upp priserna. Frågan är om marknaden är tillräckligt stor för att starta import.
Men jag tror ändå att det är bristen på kultur att tjäna nåt, som är det största problemet. Vill man, så finns alla möjligheter att skaffa insatsvaror billigare.
-
En del av problemet belyses ju ganska tydligt i denna tråd. När det finns flera som försvarar att man skänker bort kött till produktionskostnaden, så lär det ju aldrig att få till en kultur inom näringen där man vill tjäna en slant också.
Det finns nån märklig stolthet i att visa hur billigt man säljer. Det finns ett företag här som handlar med viltkött. Till jul nu är allt vildsvin slut och efterfrågan bara ökar. Men hos TiB skänker jägarna bort det. 10 mil bort.
En sak jag anar, är att det är inte är riktigt så enkelt. Jag är inte jägare så allt vilt köper vi. Jag vet inte säkert varför, men det är inte så lätt att få köpa ö h t om man inte har en bra kontakt innan. T ex gris har vi bara köpt av en vi byter grönsaker och rotfrukter med. Kan det va som så, att denhär handeln och prissättningen mest fungerar på samma sätt, eller tillsammans med "lokal-valutan"?
Kan kleti och pleti komma i åtnjutande av "rätt" prissättning hos er andra eller är det bara med rätt kontakter man ö h t kan köpa?
Kraftfoder är ju ofta import, och kanske inte så enkelt att pressa ner i pris. Men vi har ju ett oligopol med ett fåtal aktörer som handlar med foder, och detta driver ju såklart upp priserna. Frågan är om marknaden är tillräckligt stor för att starta import.
Kanske man inte vill importera då ursprunget och spårbarheten i stort försvinner . Och i dessa tider, när fler och fler vill ha ekologiskt, kan det finnas en marknad för "ej certifierat utan ekologiskt på riktigt"? Kan vi inte producera eget foder till våra djur? Inte med en vinstmaskin för investerare och profitörer utan till ett skäligt pris? Hur är möjligheterna att starta om i cooperativ som Centralföreningen på sin tid?
Skulle det gå för bönderna att kränga av sig offerkoftorna från Scan, Arla, Lantmännen m. fl. plågoandar och bolaga ihop sig på egen hand, eller är bönderna numera så nerlusade med pengar så de inte behöver varandra för samarbete på riktigt?
-
Hur är möjligheterna att starta om i cooperativ som Centralföreningen på sin tid?
Skulle det gå för bönderna att kränga av sig offerkoftorna från Scan, Arla, Lantmännen m. fl. plågoandar och bolaga ihop sig på egen hand, eller är bönderna numera så nerlusade med pengar så de inte behöver varandra för samarbete på riktigt?
Det börjar ju ha gått varvet runt nu. Bönder på vissa orter går samman i inköpsföreningar för att kunna pressa priset hos lantmännen(!).
Det var ju så alla föreningar en gång började. Bönder gick ihop för att kunna få ut skäliga priser för kött, mjölk, spannmål och virke.
Då var det lokala föreningar som hade möjligheter att bygga upp lager och annat som behövdes.
Sen började man av någon anledning slå ihop alla lokala föreningar till större och större och på det viset skapades Lantmännen, Arla, Scan.
I samband med det så förlorade man kontakten med rötterna och skaffade sig huvudkontor på fina adresser och höga direktörer. De övergripande kostnaderna för administrationen blir nu så höga så föreningarna är inte längre prisledande utan betalar sämst, tar mest betalt och går ändå med förlust.
Kooperativ lär inte vara lösningen framåt. Dom tycks alltid bara vilja växa och går samma öde till mötes. Nej, det måste vara privata företag som drivs av konkurrens.
Problemet är att det i ärlighetens namn inte är så enkelt. Det krävs enorma kassor för att klara sig. Många har försökt. Få har lyckats. Marknaden är ju också väldigt liten.
Möjligen små samarbeten mellan ett fåtal gårdar där man går ihop och ser till att åtminstone kunna köpa fulla lass av det man nu vill ha.
-
Jag har följt den här tråden ett tag och blir förvånad över att det överhuvudtaget går att leva på lammuppfödning på Gotland? Om man skulle sälja till avräkningspris och inte hade mer än en handfull djur så låter det som det mest lönsamma är att lägga ner?
Vi tar 100 kr till per kilo när vi säljer direkt till kund och vi går precis runt utan att ha varken massor av maskiner eller dyra byggnader. Eller lön. Nu har vi en såpass liten besättning att den ändå inte hade gått att leva av, så vi är rätt nöjda med att den betalar sig själv.
Tack för dina inlägg Hans, de är kloka!
Till Henrik; du skriver om att extensiva beten hade kunnat undvika att ha djur på stall i 1-2 år och att man kunnat slakta slaktomogna djur till vänner och bekanta. På så sätt hade man sparat in dyra maskiner. Eller missförstår jag dig?
Om vi nu pratar om fårbönder, som kanske har 300-500 tackor, och om man med maskiner avser t.ex. mixervagnar (för att blanda foder) och inte traktorer så förstår jag inte ditt resonemang.
För det första så står inga lamm på stall i 1-2 år, efter ett år är de inga lamm längre och då får man inget för dem. Om man har uppfödning där man slaktar på hösten så vill man allra helst slakta flertalet lamm innan man tar in för vintern. Om man, som vi, bara använder eget foder så blir det alltid ett gäng med lamm "över" som får växa till sig på stall. Menar du att vi skulle slakta 18 små pellar till vänner och bekanta? Tror inte det. Vännerna vill väl också ha fint kött och inte ofärdigt kött med mest ben i?
Om man nu har 3-400 tackor så har man sannolikt redan maskinerna och då hjälper inte betena något alls.
Men du får gärna förklara mer hur du menar för jag får inte ihop det.
Den svåra ekvationen att få ihop är att vi vill betala lite för maten samtidigt som vi vill att djuren skall ha haft det bra. Tyvärr vinner ofta prislappen. Det som stör mig allra mest är att offentliga kök bjuder på mat som är tillverkad på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Det är ett hyckleri.
Vi borde kunna ha en mycket högre självförsörjningsgrad på lamm i Sverige, men hur kommer vi dit?
-
Jag har följt den här tråden ett tag och blir förvånad över att det överhuvudtaget går att leva på lammuppfödning på Gotland? Om man skulle sälja till avräkningspris och inte hade mer än en handfull djur så låter det som det mest lönsamma är att lägga ner?
Vi tar 100 kr till per kilo när vi säljer direkt till kund och vi går precis runt utan att ha varken massor av maskiner eller dyra byggnader. Eller lön. Nu har vi en såpass liten besättning att den ändå inte hade gått att leva av, så vi är rätt nöjda med att den betalar sig själv.
Tack för dina inlägg Hans, de är kloka!
Till Henrik; du skriver om att extensiva beten hade kunnat undvika att ha djur på stall i 1-2 år och att man kunnat slakta slaktomogna djur till vänner och bekanta. På så sätt hade man sparat in dyra maskiner. Eller missförstår jag dig?
Om vi nu pratar om fårbönder, som kanske har 300-500 tackor, och om man med maskiner avser t.ex. mixervagnar (för att blanda foder) och inte traktorer så förstår jag inte ditt resonemang.
För det första så står inga lamm på stall i 1-2 år, efter ett år är de inga lamm längre och då får man inget för dem. Om man har uppfödning där man slaktar på hösten så vill man allra helst slakta flertalet lamm innan man tar in för vintern. Om man, som vi, bara använder eget foder så blir det alltid ett gäng med lamm "över" som får växa till sig på stall. Menar du att vi skulle slakta 18 små pellar till vänner och bekanta? Tror inte det. Vännerna vill väl också ha fint kött och inte ofärdigt kött med mest ben i?
Om man nu har 3-400 tackor så har man sannolikt redan maskinerna och då hjälper inte betena något alls.
Men du får gärna förklara mer hur du menar för jag får inte ihop det.
Den svåra ekvationen att få ihop är att vi vill betala lite för maten samtidigt som vi vill att djuren skall ha haft det bra. Tyvärr vinner ofta prislappen. Det som stör mig allra mest är att offentliga kök bjuder på mat som är tillverkad på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Det är ett hyckleri.
Vi borde kunna ha en mycket högre självförsörjningsgrad på lamm i Sverige, men hur kommer vi dit?
Först och främst, om du har en handfull djur, vad är du då?
Förmodligen räknar du liksom mig dig som självhushållare, visst vore det lysande om en handfull djur kunde ge ett litet överskott, men det gör det inte och har nog aldrig gjort det heller.
En familj (en bekants föräldrar) som i mitten av 1900talet levde på sina djur hade 80 tackor, det var ungefär vad det krävdes då för att gå runt.
Hur ekvationen ser ut idag är naturligtvis svår att säga.
När jag jämförde med djur som fodras 2 vintrar tänkte jag naturligtvis på nöt-kreatur. Glömde jag att skriva det?
Jag ville peka på miljövinsten och den presumtiva ekonomiska vinsten om man istället föder upp lamm.
Jag ringde en av de lokala slaktarna och frågade vad för pris han hade hört om som högst på hemslaktat kött.
70 kr per kilo styckat och klart och levererat till Stockholm, det är min verklighet så jag kan inte gärna låtsas att det skulle vara annorlunda även om jag ville det.
Jag är helt inne på att inköpsföreningar och kooperativa försäljningskanaler är framtiden.
Kanske också små godkända slakterier med ett upptagnings område på ett par mil.
Dit kommer vi dock inte så länge alla kör på i samma hjulspår som man är van vid och levererar till Scan och andra stora slakterier som bara betalar bra för vissa djur (19-24 kg ungefär) men ändå säljer det man får in till bra pris utan att uppfödaren för betalt.
Jag tror också att vägen dit går via gårdsslakt även om det råkar vara lite gråsonen...
-
Vi kommer heller definitivt aldrig dit om folk envisas med att försöka 'imponera' genom att sälja så billigt som möjligt.
* se här vad duktig jag är som kan sälja kött för 30 kr*
Använd detta och andra forum och gör en kartell. Ingen säljer kött i låda under 75 kr/kg. Detaljer såklart betydligt högre.
Billigare finns inte i butik, så det är helt ofarligt. Finns ju sällan annat kött heller för lägre pris, och alltså blir folk tvungna att hosta upp stålar.
Problemet är ju att kartellen kommer att hålla i max 2 veckor innan nån bryter den och säljer för 40 kr. * jag har ju dom bara som hobby*
-
Alla jag känner tar 90/kg. Men som sagt, som självhushåll är man inte ute efter stor vinst, men det får inte gå back heller. Om vi har 10-12 tackor och kan skicka 15 lamm på slakt varje år så borde de kunna bekosta sitt eget foder i alla fall.
Inköpsförening låter som en bra idé, men å andra sidan är inte Hörby Lantmän direkt billigare än Granngården... ;-)
-
Kanske jag for med osanning förut, vilket inte var meningen. Priset 40:-/kg var inte i brygghuset.
http://www.szabos.se/sida1.html (http://www.szabos.se/sida1.html)
-
Ja, det är en tragisk prislista dom har. Synd att dom inte har mer självförtroende efter så många år.
Visserligen är det ju slaktad vikt, så det egentliga priset blir ca 55kr/kg, men det är ändå bedrövligt att gå ut med såna priser. Typexempel på hur svårt det sen blir för någon att ta vettiga priser.
Plockar man ihop lådan efter eget önskemål så är det ju dock 69 kr/kg, vilket är mer rimligt.
-
Först och främst, om du har en handfull djur, vad är du då?
Förmodligen räknar du liksom mig dig som självhushållare, visst vore det lysande om en handfull djur kunde ge ett litet överskott, men det gör det inte och har nog aldrig gjort det heller.
En familj (en bekants föräldrar) som i mitten av 1900talet levde på sina djur hade 80 tackor, det var ungefär vad det krävdes då för att gå runt.
Hur ekvationen ser ut idag är naturligtvis svår att säga.
Jo, om man har en handfull djur så skulle jag säga att man är en självhushållare och då har priset på lammkött ingen större betydelse. Antagligen äter man då upp det mesta själv, kanske säljer vid sidan av till vänner. Det jag menade var att om man hade mer än en handfull djur och behövde sälja djur och inte kunde ta mer än 30 kr/kg, då är det ju helt meningslöst att hålla på. Jag har mycket mer än en handfull djur och vi ser vår lammuppfödning som vår verksamhet, även om den är relativt liten.
När jag jämförde med djur som fodras 2 vintrar tänkte jag naturligtvis på nöt-kreatur. Glömde jag att skriva det?
Jag ville peka på miljövinsten och den presumtiva ekonomiska vinsten om man istället föder upp lamm.
Ok, då är jag med.. :) Tyckte det var märkliga lamm som skulle stallas upp i två vintrar..
Jag ringde en av de lokala slaktarna och frågade vad för pris han hade hört om som högst på hemslaktat kött.
70 kr per kilo styckat och klart och levererat till Stockholm, det är min verklighet så jag kan inte gärna låtsas att det skulle vara annorlunda även om jag ville det.
Nu är det ju ett rätt stort problem med detta och det är att man inte får sälja hemslaktat kött alls. Det är inte en relevant jämförelse. Lammkött i Stockholm som är slaktat och sålt på rätt sätt har betydligt högre pris. Vi bor i ett annat storstadsområde och tar 130-180 kr/kg för våra lådor.
Kanske också små godkända slakterier med ett upptagnings område på ett par mil.
Dit kommer vi dock inte så länge alla kör på i samma hjulspår som man är van vid och levererar till Scan och andra stora slakterier som bara betalar bra för vissa djur (19-24 kg ungefär) men ändå säljer det man får in till bra pris utan att uppfödaren för betalt.
Jag tror också att vägen dit går via gårdsslakt även om det råkar vara lite gråsonen...
Håller helt med, utom den sista meningen... ;) Samtidigt behöver det finnas bra möjligheter för de som faktiskt "bara" vill vara bönder och inte också livsmedelsföretagare, knallar, marknadsförare, gårdsbutiksförsäljare m.m. Eller samarbeten med bönder som gillar allt det där sista lika mycket som sina djur..
-
Ja, det är en tragisk prislista dom har. Synd att dom inte har mer självförtroende efter så många år.
Visserligen är det ju slaktad vikt, så det egentliga priset blir ca 55kr/kg, men det är ändå bedrövligt att gå ut med såna priser. Typexempel på hur svårt det sen blir för någon att ta vettiga priser.
Plockar man ihop lådan efter eget önskemål så är det ju dock 69 kr/kg, vilket är mer rimligt.
Jag tror inte det brister i självförtroende, att priserna sätts på den nivån. Jag tror inte de går med förlust eller har det som en mysig pysselsättning. Jag tror inte de gör det för att jävlas med andra. Jag tror inte de lägger undan extra miljoner för expansion bara för expansions skull. Eller bara för att de kan.
Jag tror det är arbetande människor som har slakteriet/charkuteriet som sin födkrok. Jag tror de satt priset där det är för att de klarat att anpassa sig till en befintlig marknad.
Den som klarar att göra det måste rimligen vara bättre, skickligare än den som INTE kan det.
DET kan man aldrig ta ifrån dem, hur gärna man än vill!
Men jag VET inte, för vi har inte behövt åka dit än.
Vad man som säljare anser är ett vettigt pris har inte så stor relevans. Inte ens om vi får noteringslistor som i "Fläska-bladet" på 50-talet.
-
Sista meningen var menat att provocera lite. ;)
Saken är den att jag tror att det behövs något av en revolution inom livsmedelsproduktionen.
Jag jobbar av och till på ett tiotal gårdar och hör samma visa överallt; produkterna ger för dåligt betalt och man känner sig låst av de stora uppköparna.
Detta gäller så väl kött, mjölk som spannmål (och grönsaker för all del).
Vissa gånger känns uppköparna rent av lite bedrägliga som jag skrivit tidigare i tråden.
Sen väljer många jordbrukare den välbekanta vägen som man "alltid" gjort, man leverera till Scan fast något annat slakteri har högre avräkingspriser.
Fast man förlorar pengar så är man bekväm och väljer den invanda vägen.
Samma sak är det med spannmål, istället för att sätta ut en annons på 10 ton korn kör man det till uppköparen, sen åker grannen dit och köper det för en krona mer per kilo.
(tro sen inte att uppköparen betalar avräknigspris rakt av inte, det ska både rensas och mer därtill som kostar pengar trots att det bara är kreatur som ska äta kornet...)
Förvisso är det väll bra att fler får arbete men när kedjan hela tiden ska tjäna mer pengar så drabbar det den som sitter först, dvs lönsamheten på produkten tas från producenten och läggs på de som handlar med och förädlar varan.
Sen måste jag påpeka en annan konstig sak, för Krav producerat kött får man 5-10 kr extra som producent. Hur i hela hälsningland kan då julskinkan kosta 50 kr mer per kilo om den är ekologisk. Inte tusan kan det vara dyrare att slakta ekologiska grisar, man gör väll på samma vis som de konventionella.
-
Nu får man iofs det dubbla priset för ekologisk gris, men jag håller med om att skinkan därför inte måste plötsligt vara 50 kr dyrare per kg.
Problemet är att hela grisen köps av slakteriet som ekologisk, men det är långt från hela som kan säljas som eko.
Vid jul är det ju inga problem att sälja eko-skinkor, men mycket av det andra får säljas som vanligt kött. Därför måste skinkan täcka kostnaden för hela inköpet av grisen.
-
Vi kommer heller definitivt aldrig dit om folk envisas med att försöka 'imponera' genom att sälja så billigt som möjligt.
* se här vad duktig jag är som kan sälja kött för 30 kr*
Använd detta och andra forum och gör en kartell. Ingen säljer kött i låda under 75 kr/kg. Detaljer såklart betydligt högre.
Billigare finns inte i butik, så det är helt ofarligt. Finns ju sällan annat kött heller för lägre pris, och alltså blir folk tvungna att hosta upp stålar.
Problemet är ju att kartellen kommer att hålla i max 2 veckor innan nån bryter den och säljer för 40 kr. * jag har ju dom bara som hobby*
Farsan köpte gav 65 spänn kilot, för ett lamm på citygross förra hösten. Vet inte om de hade höjt till i år.
-
Ja, det är en tragisk prislista dom har. Synd att dom inte har mer självförtroende efter så många år.
Visserligen är det ju slaktad vikt, så det egentliga priset blir ca 55kr/kg, men det är ändå bedrövligt att gå ut med såna priser. Typexempel på hur svårt det sen blir för någon att ta vettiga priser.
Plockar man ihop lådan efter eget önskemål så är det ju dock 69 kr/kg, vilket är mer rimligt.
Fast det är fabriksburgrisar. Vill man ju inte ge något alls för.
-
Förvisso är det väll bra att fler får arbete men när kedjan hela tiden ska tjäna mer pengar så drabbar det den som sitter först, dvs lönsamheten på produkten tas från producenten och läggs på de som handlar med och förädlar varan.
Sen måste jag påpeka en annan konstig sak, för Krav producerat kött får man 5-10 kr extra som producent. Hur i hela hälsningland kan då julskinkan kosta 50 kr mer per kilo om den är ekologisk. Inte tusan kan det vara dyrare att slakta ekologiska grisar, man gör väll på samma vis som de konventionella.
Om det bara vore de som förädlar varan vore det väl OK. Det allra jävligaste är, om man filosoferar en stund, att det är investerare och profitörer som lantbrukets bidrag går till.
D v s om producenten finge rätt betalt för sin vara, om den som förädlar varan finge rätt betalt, och priset i slutändan sattes där efter så vore det sunt. Men nu utgår det bidrag, som hamnar i krämarnas fickor, allt emedan producenter, mejerier, slakterier, kvarnar, bagerier....... går på knäna. Inte fan ska väl varken stat eller EU hålla Haakonbolagen och börsen under armarna?! *Fy Zatan* :P
Ett fenomen som kan förklaras till viss del. Hela krav-grisen blir inte kravgris i slutändan. Stasskärringarna vet inte vad de ska ta sig till med en kotlettrad, och grillkungarna i kåkstäder och villaghetton vet inte kan bara hantera yttersula och pilsner. Därför blir det lite annat över som inte finner någon marknad.
Här kostade julkinka 70 kr/kg förra julen. Kravskinkan som låg bredvid kostade 140! Kanske en kravgris är så mycke svårare att strypa än en vanlig........? Nej det kan vi bara inte tro på. Det luktar också härsket, även om jag aldrig sett lägg med KRAV-märke.
Edit:Nu får man iofs det dubbla priset för ekologisk gris, men jag håller med om att skinkan därför inte måste plötsligt vara 50 kr dyrare per kg.
Det var som phaen. Sist det var på tapeten här var priset 18 resp. 23 om jag minns rätt.
-
Bara för att slänga mer bensin på brasan.. Kan jag upplysa om att när jag band upp mig sist med ett slakteri. Var dom villiga att betala mer för konventionellt kött än vad jag fick för ekologiskt på förra slakteriet. Det gällde nötkött. Då undrar jag ochså hur det ekologiska kan vara så mycket dyrare...Fast jag vill nog inte gnälla för mycket på slakten. Dom sista månaderna har det varit slaktköer på 8-10 veckor anledning är att det vält in importkött. Slakten har inte blivit av med sina djur för att dom inte vill sänka priserna. Dom är nog högst medvetna om verkliheten sänker dom priset lägger mer bönder av =mindre jobb till dom. Ska jag va ärliga tycker jag egentligen inte att det är så illa betalt för en tjur eller ett lamm. Mina tjurar brukar gå till en 12 13 tusen ibland 15.Lammen 7-8 hundra.Problemet är ju kostnadssidan allting verkar gå åt helsike det finns ingen rim och reson längre vad saker får kosta. Undra hur många gånger jag svurit ve och förbannelse över saker och kostnader jag borde ha kollat i för väg. Man tror inte den där lilla skitgrejen ska kosta ett lamm..
-
Det är väl inte så annorlunda, vad man än gör. Att bevaka kostnaderna är det absolut viktigaste för att klara sig. En bil, kompressorolja eller en höna, spelar ingen roll. Köper jag värpfoder i säck till våra höns så går de inte ihop sig över året. Ger vi dom vete och nötpellets från nån silo så håller de både sig själva och kaninerna med foder.
Oavsett vad man ska köpa in så gäller; betalar man för mycke så är de pengarna förlorade för tid och evighet.
-
Det är väl inte så annorlunda, vad man än gör. Att bevaka kostnaderna är det absolut viktigaste för att klara sig. En bil, kompressorolja eller en höna, spelar ingen roll. Köper jag värpfoder i säck till våra höns så går de inte ihop sig över året. Ger vi dom vete och nötpellets från nån silo så håller de både sig själva och kaninerna med foder.
Oavsett vad man ska köpa in så gäller; betalar man för mycke så är de pengarna förlorade för tid och evighet.
Visst jag håller med dig det gäller i all verksamhet att bevaka kostnderna. Men det är nog lite lättare att hitta alternativa fodermedel till några höns.Får och nöt är det inte så mycket mer att välja på än gräs i någon form. Då kostar det disel och reservdelar till maskiner . Inte helt lätt att påverka i någon större omfattning.Förövrigt har jag höns med odlar mitt eget foder så jag tror jag slår dig ifoderkostnad på dom ;D
-
Lönsamhet.
Att ha rätt klimat för utomhusbete året runt och inte behöva ha några ligghallar och inte behöva köpa något alls i foderväg.
Klart att utländskt kött är billigare även fast den långa transporten.
(lägre kostnad för djurhållningen och mindre lön till den som arbetar och mindre skatt vs högre kostnad för djurhållning, högre lön och mera skatt som ska räcka till en massa saker som sjukkassor, socialbidrag som inte alls finns i samma utsträckning i andra länder..javisst värna om mera omkring oss,,men till vilken grad?)
Alltså väga fördelar och nackdelar beroende på hur ens samvete ser ut och ens plånbok ser ut.
Det första i mitt samvete är att djuren haft det bra både i livet och på den sista transporten och slakten.
-
För mig ligger lönsamheten i självhushållningen, och det är väl det forumet är till för?
Jag har 3 tackor och 1 bagge.
Totalt hopplöst olönsamt!
MEN!
Inte för mig, jag slaktar själv lammen och köttet äter vi i familjen.
Jag vet att mina djur (min mat) har haft ett bra liv för det ser jag till.
OM de behöver mediciner, vet jag vilka de fått och hur lång karens.
De går ut och in som de vill i stor lösdrift.
Avlivningen går fort med minimal smärta för djuret.
De djur jag äter vill jag veta att de haft det bra, och jag har ökat min"lönsamhet"
mer och mer.
Föder upp kanin, höns och får som hemslaktas.
Inte lönsamt i plånboken, men i samvetet!
-
För mig ligger lönsamheten i självhushållningen, och det är väl det forumet är till för?
Jag har 3 tackor och 1 bagge.
Totalt hopplöst olönsamt!
MEN!
Inte för mig, jag slaktar själv lammen och köttet äter vi i familjen.
Jag vet att mina djur (min mat) har haft ett bra liv för det ser jag till.
OM de behöver mediciner, vet jag vilka de fått och hur lång karens.
De går ut och in som de vill i stor lösdrift.
Avlivningen går fort med minimal smärta för djuret.
De djur jag äter vill jag veta att de haft det bra, och jag har ökat min"lönsamhet"
mer och mer.
Föder upp kanin, höns och får som hemslaktas.
Inte lönsamt i plånboken, men i samvetet!
Ingen skillnad mot mig fast jag föder upp för avsalu. Tar undan nöt och lamm för egen konsumtion har jag gjort sen långt före jag någonsin hört talas om något självhushållarforum. Men det betalar inga räkningar förutom att minska matkontot. Några mediciner i lammköttet behöver jag inte tänka på . Den enda medecin som används här är slaktmask. Går ju inte betala tvåtusen spänn för en tacka som är värd hundra kr till slakt . Det har jag sagt rent ut till vetrinärer här .Man blir inte populär då. Men jag bidrar inte till antibiotikaresistenten.
-
Jag vill gärna säga ett par ord om lönsamheten på lamm ur självhushållarsynpunkt.
Foder kostar mig ungefär 2000 kr per år och jag har just nu 6 tackor.
Om bara räven håller sig borta blir det ungefär 10 lammungar per år.
Om... jag nu äter upp allihop blir det ungefär 200 kr per lamm, skinnen får man 200 kr för råa så då kostar maten bara arbetet.
Lammen hjälper till med veden, barkar grenar, och förhoppningsvis så får jag ca 6000kr vad det lider i betesstöd.
Mitt arrende på (ungefär) 6 hektar kostar 750 kr per år och för 1500 kr har jag köpt ved på rot i hagarna som räcker 5-10 år. (bor inte så stort)
Vad blir det i slutändan tro..
Ungefär 5000kr plus per år.
Det är ju naturligtvis inga stora pengar men något i alla fall.
-
För mig ligger lönsamheten i självhushållningen, och det är väl det forumet är till för?
Totalt hopplöst olönsamt
Jag håller med, men självhushåll ska väl inte gå back? ;-)
-
Jag vet inte hur man ska göra för att det ska gå back. Köpa kompostlådor, nytt växthus, pallkragar, köpejord och köpeskit, köpa alla fröer, alla grejer man tror gör allt jobbet? Jo det GÅR nog att köra med förlust.
Lite jord till för-sådd i Februari och en bale halm. Någon rulle nät, byggplast och duk, sen är det nog laddat här. Vi sparar säkert 3 000 i månaden förutom det vi ger bort.
Men så förringar vi inte allt som är gratis och har en hel del bråte liggande runt knutarna. Är odlingarna för snygga så är de antagligen inte så produktiva. ;D
-
Ja gratis är bra. Och då blir det lättare å få lönsamhet. I byn jag bor har det vari tolv jordbruk, folk kör upp fårnät på fårnät och frågar om jag vill få. Alla stolpar hugger jag ut själv ur egen skog.
-
Jag startade min "fårfarm" med att köpa 2 gamla tackor som en lantbrukare inte ville ha.
Hittade en bagge som var husdjur i en villaträdgård.
Det var starten.
Tvillingar eller trillingar som jag vaccinerade själv, klippte och verkade klövarna på dom själv.
Slaktades hemma och dom hamnade i frysen.
Behöll något tacklamm och köpte nått enstaka tacklamm.
Skaffade en ny bagge då den gamla gick i pension.
Mina kostnader var enbart inköp av 3-4 tackor och 2 baggar, årligt vaccin och en klippmaskin.
Klart billigt kött och dessutom så visste jag at dom hade haft ett bra liv utan transporter.
Förutsättningarna och klimatet var bra, behövdes inget extra foder eller ligghallar.
Alternativare med lantbruksdrömmar rekommenderas att prova på ett liv i annat klimat :)
-
Gris 23-24. Lamm 30-35... Var är den lönsamheten..... Där går han back den bonden.. Snacka om att stjälpa sig själv.
-
Häruppe kostar lammlådor 95kr kilo direkt från bonden och han har högtryck, det finns svartkött för 45kr kilo men det är små djur med stora ben..... Jag kör småskaligt men bara 5 tackor i år och de väntade 10 lamm är redan sålda, ( jobbigt då jag tänkte spara tacklamm). De två linderödsgrisar som ska gå här nästa år är sålda till 75% @ 70kr kilo. Grönsaksskörden såldes slut på 3 veckor förra året. Jag kör som självhushålare men säljar överskottet. Lönen har varit lika mycket som noll penningmässigt de senaste 2 år då jag fått starta företaget från noll utan banklån. Nu när infrastrukturen ( dvs maskiner, traktor och byggnader) är inköpt blir det vinst i år. Jagvharcmarknadsfört företaget hårt som krav, närodlat, småskaligt, och har en trogen kundbas. Det sagt skulle djuren aldrig lönar sig utan grönskas, frukt och bär odling samt plantskolan och trädgårdsmästeriet, men som en komplement funkar det bra. Att de även skänker en del skit till odlingar är en bonus. Målet är att gården ska kunna producera mat till familjen, ett överskott för att betala det nödvändiga, samt mat till djuren som i sin tur ger näring till odlingarna. Biodlingen betsår av 40 samhällen och honungen är oftast slut i februari.
Att man får även tillbringa en massa tid i naturen med sina djurvänner är bara en bonus. Det som försvårar är att mellan november och april står alla inkomster stilla.....
Jon
-
Det låter väldigt trevligt.