Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Tobbe B skrivet 08 dec-13 kl 17:05
-
ICA Smör och Raps ? vs Bredgott, är det något liknande. Nyttigt? Coop har väl ett liknande? Och är det svenskt??
Någon som vet hur det ligger till, det är ju 4-5 kr billigare än Bredgott.
-
Är inte Icas bordsmatfett tillverkat av Arla precis som Bregott? Ta en titt på kontrollnumret på förpackningarna, en oval med landskod och fyra siffror i. Står det SE där så är det svensktillverkat, och om det är samma siffror på två olika paket så är det samma fabrik som ligger bakom dem. På livsmedelsverkets hemsida finns det en tabell över de där kontrollnumren.
-
Bara Smör är riktigt smör till 100%. Allt annat är halvfabrikat.
-
Men smör innehåller ju 20% vatten, det är alltså utspätt!
-
Numren finns även på Wikipedia, sök på mejeri, funkar även i mobilen när man står vid hyllan
-
Men smör innehåller ju 20% vatten, det är alltså utspätt!
Fel!
Är det mer än 16% rest-vatten så FÅR det inte kallas smör. F.ö. står allt på förpackningen.
-
Icas Smör&Raps var producerad i Danmark då den introducerades, å utländska produkter intresserar mej inte då vi har fullgoda svenska alternativ som i fallet Bregott är obetydligt dyrare, bred tunnare om pengarna är avgörande :)
-
Innehåller Bregott svensk grädde?
Bregott ekologisk innehåller bara svensk grädde. Däremot innehåller Bregott normalsaltat, Bregott extrasaltat, Bregott mellan, Bregott mindre och Bregott med havssalt inte alltid bara svensk grädde. Det beror på att det ibland är brist på svensk grädde. Bristen på grädde uppstår i och med att allt fler väljer att äta och dricka fetare mejeriprodukter samtidigt som Sveriges mjölkproduktion fortsätter att minska. Vid brist på grädde måste vi ibland komplettera med färsk grädde från våra grannländer Finland och Danmark. Bristen är som störst på hösten för att efterfrågan på allt fetare grädde och smör är som högst då, samtidigt som korna naturligt mjölkar mindre på hösten.
http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/bregott/fragor--svar/ (http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/bregott/fragor--svar/)
-
[url]http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/bregott/fragor--svar/[/url] ([url]http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/bregott/fragor--svar/[/url])
Nu när fakta kommer fram får du nog bre riktigt tunt om du ska använda Bregott- Välj svenskt smör
-
Blanda ekologiskt smör med ekologisk rapsolja själv? Nån krona sparas väl då, kan jag tänka. Eller ställ smörpaketen lite varmare än kylskåpet bara. Vet ställen där det står i rumstemperatur, fast då är det lite mer saltat.
-
Ja brukar förstås ha mitt smör i skafferiet .
-
Om man har ett svalt skafferi så kan smöret stå där. Det klarar sig länge utan att härskna. En del har smöret i vatten på ett svalt ställe, t o m i en brunn om det är på sommaren.
Maria, har det i kylskåpet, eftersom det TiBbetanska Residenset rymmer inget skafferi. Det funkar alldeles förträffligt om man skär det med osthyvel.
-
Tittade i veckan på paketen ICA Smör och Raps i affären härstädes. Står att det är tillverkat i Danmark.
-
Coops bordsmatfett har i alla fall samma kontrollnummer som Bregott, och det pekar på en Arlafabrik. Jag har för mig att det var 1042 eller något sånt.
-
Hur mycket är smör, kontra olja i sån Bregott? Och när vatten står som ingrediens, har de då blandat i vatten? Och sen verkar det som de tillsatt konstgjorda vitaminer? Hur görs sådana i så fall?
-
Hur mycket är smör, kontra olja i sån Bregott? Och när vatten står som ingrediens, har de då blandat i vatten? Och sen verkar det som de tillsatt konstgjorda vitaminer? Hur görs sådana i så fall?
Det brukar stå i deklarationen på paketet. På Norrgott (Norrmejeriers motsvarighet till Bregott) anges fetthalten till 75 %, och av fettet är 68 % mjölkfett och 32 % rapsolja.
Hur mycket av vattnet (som ju måste ingå i de 25 % som inte är fett) som följer med grädden naturligt och hur mycket som eventuellt är tillsatt går förstås inte så lätt att reda ut. Det kan ju vara så att man justerar vattenhalten för att alltid få samma fetthalt och konsistens hos slutprodukten även om gräddens fetthalt varierar.
-
Angående vatten i smör: Från kemin i skolan (50+ år sedan) lärde jag mig att i mjölk finns fett i emulsion medan i smör är vatten i emulsion i fett. Reservation för förvrängt minne. Det blir alltså vatten kvar i smöret när man kärnar, helt naturligt, sedan årtusenden. Och det är därför smör till skillnad från olja bubblar i stekpannan.
-
Angående vatten i smör: Från kemin i skolan (50+ år sedan) lärde jag mig att i mjölk finns fett i emulsion medan i smör är vatten i emulsion i fett. Reservation för förvrängt minne. Det blir alltså vatten kvar i smöret när man kärnar, helt naturligt, sedan årtusenden. Och det är därför smör till skillnad från olja bubblar i stekpannan.
Jo, men det är skillnad, om de häller i extra vatten.
-
Härom dagen tittade jag på diverse smör- och margarinpaket och såg att det uttryckligen står "Vatten" i innehållsdeklarationen för lättmargariner (Lätta m fl).
-
Härom dagen tittade jag på diverse smör- och margarinpaket och såg att det uttryckligen står "Vatten" i innehållsdeklarationen för lättmargariner (Lätta m fl).
Det gör det på Bregott också har jag för mig. Därför jag undrade om de häller i extra.
-
Kanske ett tips? Jag mixar rumsvarm svensk smör med kallpressad olivolja och mixen är krämig och bredbar direkt från kylskåpet. Mängdförhållande mellan smör och olja bestämmer man själv beroende hur bredbart vill man ha det. Det går antagligen lika bra att blanda smör med rapsolja istället för olivolja.
-
Använder Bregott extrasaltat.
Saxat från förpackningen:
Matfettsblandning 75%. Fetthalten är 75% varav 68% är mjölkfett och 32% är rapsolja.
Ingredienser: Smör (pastöriserad grädde, mjölksyrakultur), rapsolja, vatten, salt 1,8%, vitamin A och D
-
Tittade också på smör från Arla vi har i kylen (extrasaltat det också). Tillverkat i Visby.
Ingredienser: Pastöriserad grädde, salt 1,8%, mjölksyrakultur
Protein 0,5g Kolhydrat 0,5g Fett 81g
Härifrån kan ju den matematiskt intresserade räkna fram hur mycket vatten som tillsätts i Bregott.
-
Härifrån kan ju den matematiskt intresserade räkna fram hur mycket vatten som tillsätts i Bregott.
Är ju det jag hela tiden velat få någon annan att göra :P ;)
-
OK, försöker:
Bregott innehåller 75% fett, bestående av 32% olja och 68% mjölkfett.
100 g Bregott innehåller enligt detta 24 g olja och 51 g mjölkfett.
51 g mjölkfett omräknat till smör (fetthalt 81%) innebär 63 g smör.
För 100 g extrasaltat Bregott används 1,8 g salt, 24 g olja och 63 g smör. Innebär att det saknas 11,2 g vilket då förmodligen är vatten.
-
från wikipedia (om bregott) "Sedan omkring år 2004 är standardfetthalten sänkt från 80 procent till 75 procent genom att vatten tillsätts."
-
OK, försöker:
Bregott innehåller 75% fett, bestående av 32% olja och 68% mjölkfett.
100 g Bregott innehåller enligt detta 24 g olja och 51 g mjölkfett.
51 g mjölkfett omräknat till smör (fetthalt 81%) innebär 63 g smör.
För 100 g extrasaltat Bregott används 1,8 g salt, 24 g olja och 63 g smör. Innebär att det saknas 11,2 g vilket då förmodligen är vatten.
Exakt samma siffror deklareras också för Norrmejeriers motsvarande produkt, Norrgott. Det står dock ingenting om vatten bland ingredienserna. Tillverkarkod SE 1005.
-
Vet inte hur det är nu, men för några år sedan behövde vatten inte deklareras som ingrediens i livsmedel.
-
Såg också att det stod att Bregott innehåller vatten. Numera blandar jag eko-smör med olja. 125-150 g smör med 4 msk olja. Låter det stå framme till det är mjukt och rör ihop. Blir utmärkt, mer omättade och fleromättade fetter än bara smör. Det blir ju dessutom mindre salt, vilket vi ju får i oss för mycket av.
-
Jag gör eget Bredgott ibland:
250 g smör
1.5 dl rapsolja
1 dl vatten
1 tsk salt.
Vispa ihop smör och olja. Tillsätt vatten lite i taget + salt och vispa några minuter tills allt blandas. Detta blir bredbart direkt från kylen och vattnet gör att det blir en magrare produkt.
-
För några år sedan sjönk fetthalten i Bregott från 80 till 75 %. Priset sjönk dock inte. Dyrt vatten.
-
Jag lade inte märke till när, men märker numera att det kommer fram små vattenpärlor när jag brer bregott. Det gorde det inte förr. >:D också, man blir hela tiden lurad. Nu blir det till att vispa ihop bordsflottet själv, för vatten har jag i kran, det skall inte vara på mackan.
-
Vanligt smör fungerar ju utmärkt, om det förvaras i lagom tempertur, eller kör med osthyvel, som tidigare nämndes.
-
Jag lade inte märke till när, men märker numera att det kommer fram små vattenpärlor när jag brer bregott. Det gorde det inte förr.
Du kanske har sämre kondition nu?
-
Du kanske har sämre kondition nu?
;D