Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Skogstant skrivet 02 nov-13 kl 10:45
-
Har hittat ett torp utan el och vatten som jag nu hyr. Och har kommit på att det är en del saker jag inte vet (så klart). Hoppas någon här kan hjälpa mig.
Det jag undrar över är:
1. Vilka typer av kastruller klarar av att användas på en vedspis? Aluminium? Eller måste det vara järngrytor?
2. Hur och vilka livsmedel klarar sig i en "kyllåda" under en stentrapp på sommaren? Den kyls av jordkylan sa hyresvärden. Vill gärna bo permanent i sommar och behöver då lagra mat. Tips och trix önskas.
3. Är det ok att använda gråvatten från disk och tvättning till vattning av grönsaker? Behöver jag använda speciellt diskmedel/tvål?
-
Aluminiumkastruller går bra, så varmt blir det inte på spisen att de kan smälta. Vad gäller gråvatten så tycks inte diskmedel eller tvål vara några problem hos mig, om något verkar de gödsla för nässlorna trivs utmärkt. Tvättmedel tror jag däremot inte är bra och diskmaskin ännu värre, men dessa kommer du ju inte ha när du inte har ström
-
Har hittat ett torp utan el och vatten som jag nu hyr. Och har kommit på att det är en del saker jag inte vet (så klart). Hoppas någon här kan hjälpa mig.
Det jag undrar över är:
1. Vilka typer av kastruller klarar av att användas på en vedspis? Aluminium? Eller måste det vara järngrytor?
2. Hur och vilka livsmedel klarar sig i en "kyllåda" under en stentrapp på sommaren? Den kyls av jordkylan sa hyresvärden. Vill gärna bo permanent i sommar och behöver då lagra mat. Tips och trix önskas.
3. Är det ok att använda gråvatten från disk och tvättning till vattning av grönsaker? Behöver jag använda speciellt diskmedel/tvål?
Vilka livsmedel som klarar sig i kyllådan beror ju helt på vad det är för temperatur där. Kan tänka mig att mejeriprodukter, kött, fisk och vissa pålägg är svåra att lagra om det är varmare än +10 grader. Alternativ är konserver och torrvaror som inte behöver förvaras svalt. En del grönsaker och rotfrukter måste man inte förvara svalt så det funkar ju också. Ett annat alternativ är att skaffa en gasoldriven kyl.
-
Ett svart får - låter bra. Blir till att gödselvattna tomater och chili med gråvatten i sommar. :)
Javill - jag glömde skriva att jag äter vegetariskt, så kött är inget problem. Hur kallt kräver smör? Har fått för mig att riktigt smör kan lagras lite varmare - stämmer det? Tyvärr är en gasolkyl inget alternativ första året, behöver jobba ihop lite mer pengar först.
-
Ett svart får - låter bra. Blir till att gödselvattna tomater och chili med gråvatten i sommar. :)
Javill - jag glömde skriva att jag äter vegetariskt, så kött är inget problem. Hur kallt kräver smör? Har fått för mig att riktigt smör kan lagras lite varmare - stämmer det? Tyvärr är en gasolkyl inget alternativ första året, behöver jobba ihop lite mer pengar först.
smör klarar sig lite varmare, absolut. ost lär inte heller vara ett större problem, mjölk kan vara knepigt. men filmjölk borde också klara lite mer värme. filen är ursprungligt ett sätt att konservera mjölk på sommaren.
i spanien har jag för mig finns det vattenbehållare av lergods som inte är glaserade utanpå. då dunsta det av vatten vilket sänker temperaturen i behållaren. något liknande skulle kanske gå att konstruera för hålla en del varor något svalare även på sommaren. helt kallt lär det inte bli, men....
-
Är ju viss skillnad om det är en gammal spis med ringar eller en nyare med svarvade plattor med flänsar undertill. En "ringspis" behöver kärl med en fals som passar i hålet som blir när du tar bort ringar medan en med svarvade plattor funkar som vilken spis som helst. Även en "ringspis" går att använda vanligt om du inte plockar bort ringarna men då förlorar du lite av vitsen med den.
-
Jag minns att min mormor alltid hade smöret i skafferiet i deras vanliga lägenhet, och det gick ju alldeles utmärkt. Men man får nog räkna med att hållbarheten minskar i alla fall.
-
Är ju viss skillnad om det är en gammal spis med ringar eller en nyare med svarvade plattor med flänsar undertill. En "ringspis" behöver kärl med en fals som passar i hålet som blir när du tar bort ringar medan en med svarvade plattor funkar som vilken spis som helst. Även en "ringspis" går att använda vanligt om du inte plockar bort ringarna men då förlorar du lite av vitsen med den.
det bästa är ändå att ha en flänsad kokplatta på vedspisen och använda 'vanliga' planslipade grytor - i fall man inte har kärl med fals som du skriver om, men de är sällsynta numera.
förresten, skogstanten, aluminiumkärl är inte att rekommendera utav andra skäl. förstör tex en del vitaminer...... jag skulle skrota dem faktiskt
-
Man kan använda brunnen som kylskåp plast kasse eller ännu bättre hink med lock med rep fastbundet i handtaget. Konservera kan du också göra för lagring av mat .
-
Man kan använda brunnen som kylskåp plast kasse eller ännu bättre hink med lock med rep fastbundet i handtaget. Konservera kan du också göra för lagring av mat .
Om det finns vattendrag på tomten så fungerar nog det också, möjligen undantaget när det är som allra varmast. Jordkällare är väl ett klassiskt knep, finns det någon sådan? (Om det inte finns på tomten så kanske du kan prata med någon granne som har och få låna en hylla i deras?) En välgjord jordkällare håller kylskåpstemperatur även varma sommardagar. Ska något hållas fryst så blir det värre :)
-
Tyvärr har innetaket på jordkällaren rasat in. Och dörren är borta och så har vildsvinen varit inne och röjt runt. Jag ska titta på det och se om det går att fixa framöver.
Det finns ingen brunn. Det finns en gammal vattenkälla som har slammat igen. Ägaren trodde att man kunde använda en bensindriven vattenpump och rensa slammet. Förhoppningsvis så skulle källan sedan kanske fungera igen. Så det är också något jag ska titta på framöver. Tillsvidare tar jag vatten från stan och nu går det bra med att ha maten i en kylväska utanför dörren (iallafall tills vildsvinen listar ut att det finns mat där..). Enklast är kanske att jag inte använder mjölk på sommaren, så är problemet löst. Räcker ju gott med ost och smör, för att få i sig det man behöver.
Grannar? Här finns inga grannar om man inte räknar vildsvinen... :) Funderar på att använda fyrverkerier för att skrämma iväg vildsvinen från tomten. Det är lite väl spännande att gå på dass efter mörkrets inbrott med vildsvin som gärna hänger utanför. Visst borde det funka att smälla av ett par raketer för att de ska lära sig att hålla sig borta? Har någon provat? jag har inte jaktlicens.
-
Annars har du juh som uppdukat för fest om vildsvinen är på tomten..
Fast det förutsätter att man vill slakta djuren.
Jag har ingen erfarenhet alls av vildsvin men jag tänker mig att om man hänger upp konservburkar i träden och sen en "skvallertråd" in till huset så drar du i den när du vill ut och då blir dem rädda och springer in i skogen.
-
Vildsvinen kommer nog inte att besvära dig när du går på dass om du inte tänker smyga dit i mörkret. Svin är lättskrämda när de är långt borta, men kommer du nära innan de upptäcker dig kan de tycka att det är bättre att försvara sig.
Jag skulle tippa på att du får 12-15 grader under din trapp. Vill du ha mjölk utan att springa till affären stup i kvarten så köp högpastöriserad. Annars kan du förbereda med att lägga ett grovt rör, typ vägtrumma i plast, på en lämplig skuggig plats, skotta all snö du flyttar på över vintern dit och slänga granris över till vårvintern. Då har du kyla långt in på sommaren, eller hela om du är flitig ;D
En vedspis är inte konstigare än en elspis, eldar du på för fullt så blir det varmt. Det funkar med teflonbelagda aluminiumkärl om du gillar sådana.
Diskvatten och tvättvatten brukar inte bli så mycket att det är lönt att gå runt och vattna med, det är enklast att välja ett par ställen där man häller det.
Brunnen behöver du givetvis fixa. Stege, hink, rep och kompis. Kanske bensindriven pump om det är bra tillrinning (markvattnet börjar komma tillbaks nu efter den torraste sommaren på länge här). Sedan rekomenderar jag regnvattentunnor till dina odlingar. Det är skönt att ha rejält med vatten när det kniper.
Vill du leva helt utan el, eller är det för att torpet saknar det?
-
Tack för snöidén, hade jag glömt bort totalt.
Att leva utan el är inget egenintresse för mig, men helt ok. Gillar tystnaden som blir när alla system som är eldrivna stannar. Men samtidigt gör det livet lite mer besvärligt, fast livet kanske ska vara lite besvärligt. Speciellt som jag på vintern behöver bo i stan i lägenhet och arbeta på kontor där jag förväntas vara Svensson. Skönt med kontrasten att då bo vår - höst på landet utan el, grannar eller bekvämligheter. :)
-
Ok, då kan du alltså sätta dit ett enkelt 12 volt-system med en solcell och ett fritidsbatteri. Då kan du ladda mobilen så du kan ringa om det behövs (går ju också att skaffa ett reservbatteri till telefonen). Sedan kan du ha en enklare belysning med några LED-lampor (om du inte gillar fotogenlampa förstås), och även en elpump i källan om du vill pumpa upp vatten (går givetvis med handpump också). Med en svartmålad vattentunna har du då på ett enkelt sätt fått en bra dusch.
Man skall inte använda mer teknik än man är bekväm med ;)
-
Vi har ingen el i sommarstugan. Däremot finns jordkällare, som varmast i augusti kan det gå upp till 15 grader. Vi har en dubbel kylväska där. Det som är mest känsligt, samt frysta inköp, placeras där. Frysklampar kan byta ut i affären. Lite segt att ta fram och stänga bara, med först jordkällaren, sedan diverse lock och blixtlås.
Mjölk med lång hållbarhet i mindre paket är toppen. Ja, smör går bra i 15 grader. Jag har upptäckt kokta grönsaker håller mycket sämre än råa. T.ex. kokt potatis blir slemmig och äcklig redan efter en dag om temperaturen är omkring +20. Rå potatis håller sig rätt obegränsat.
Ost möglar snabbare i +15 än i kylskåpstemp.
Glass får man leva utan - eller köpa glasspinne när man handlar förstås!
-
Ingen frys - ingen billyspizza. Klarar man det kommer det nog gå bra.
-
Hade själv planer på ett torp utan både det ena och det andra. Insåg att det faktiskt var jävligt bekvämt med el. Så det har jag.
Följer mer än gärna dina uppdateringar då ett liv utan allt ändå finns kvar, i någon sorts dröm, eller något.
Angående matförvaring hade jag, om du har tid, grävt ett hål istället. Det kyler riktigt bra om du isolerar lock och inte öppnar ständigt (dricker du öl i solen, bör du alltså ta ut ett gäng och inte öppna för en och en) ;D
Själv har jag lagt ner mejeriprodukter. Mjölk kan du köpa i "pulverform" som du blandar med vatten, om det är viktigt till kaffet. Konserver är guld värda då du kan förvara dessa lite hur som helst. använd olja istället för smör, är det till mackan kan du köpa "portionsförpackningar" som finns på, tex hotell. Dessa ska enligt anvisning förvaras i rumstemp, och håller i flera år. Nyttigt vet jag inte. Men ett alternativ. Om man har krav.
Att du ska kasta dina aluminiumkastruller tycker jag absolut inte. Kasta, för att köpa nytt när du har? njäää!
Angående vattnet. Att hyresvärden påstår att du måste ha en pump behöver inte stämma. Oftast är hyresvärdar lata. Ska du bara vara, så har du tid att fixa det där själv skulle jag tro. o:)
-
Ingen frys - ingen billyspizza. Klarar man det kommer det nog gå bra.
Pizza gör man skälv om man är sugen :)
-
Pizza gör man skälv om man är sugen :)
Dra inte alla över samma ka..? nu hörru ;D
-
Dra inte alla över samma ka..? nu hörru ;D
Hörru dra du din egen kam ;D
-
Kolla i stenkällaren om där är ett hål/brunn som samlar upp vattnet. Försök fixa till taket med rejäla bjälkar och mycke jord/torv på. Å så ska det va dubbla dörrar, både mot värme och kyla.
Och i dendär brunnen i källargolvet borde det hålla sig under +10 hela året men aldrig frysa. Lägg dina kylvaror i en mjölk-kruka med lock, och ha den i källarbrunnen. De brukar va på 20-50 liter.
http://www.google.com/imgres?sa=X&rls=com.microsoft:sv:IE-Address&rlz=1I7MXGB_svSE533&biw=1140&bih=652&tbm=isch&tbnid=-lOc9MgMI6WMDM:&imgrefurl=http://vithortensia.blogspot.com/2013/03/en-liten-slade.html&docid=kpiiZqTzhXYQeM&imgurl=http://1.bp.blogspot.com/-41cZlhu8NoQ/UT78F7lrIyI/AAAAAAAAENU/BTkpFQt6yaM/s1600/DSC02846.JPG&w=1200&h=1600&ei=sROBUrvbGcio4ATOxoGoCg&zoom=1&iact=hc&vpx=180&vpy=105&dur=7782&hovh=259&hovw=194&tx=106&ty=144&page=2&tbnh=148&tbnw=111&start=25&ndsp=26&ved=1t:429,r:34,s:0,i:187 (http://www.google.com/imgres?sa=X&rls=com.microsoft:sv:IE-Address&rlz=1I7MXGB_svSE533&biw=1140&bih=652&tbm=isch&tbnid=-lOc9MgMI6WMDM:&imgrefurl=http://vithortensia.blogspot.com/2013/03/en-liten-slade.html&docid=kpiiZqTzhXYQeM&imgurl=http://1.bp.blogspot.com/-41cZlhu8NoQ/UT78F7lrIyI/AAAAAAAAENU/BTkpFQt6yaM/s1600/DSC02846.JPG&w=1200&h=1600&ei=sROBUrvbGcio4ATOxoGoCg&zoom=1&iact=hc&vpx=180&vpy=105&dur=7782&hovh=259&hovw=194&tx=106&ty=144&page=2&tbnh=148&tbnw=111&start=25&ndsp=26&ved=1t:429,r:34,s:0,i:187)
Med en talja i taket kan du ha krukan full. Vi kylde mjölken så om somrarna på 50-talet, men då i "ladugårdsbrunnen"
Vad bakar de in i Billypizzorna?
>:D *Fy Zatan*
-
Hade inte kylskåp första sommaren här. Källaren ligger på cirka 14 då. Var inga problem med mjölkprodukter, förutom den färska, som bara höll någon dag. Fil och ost var inga problem om man handlade för en vecka i taget typ. Smör håller sig även i rumstemperatur, om det inte är för snålt med salt i.
-
Oj, här skrivs det - vad kul!
Vattenkällan fylls på ordentlig med vatten nu, när det regnar och regnar. Så vatten till odlingarna kan jag nog ta där. Det är inte drickskvalitet men dricksvatten kan fraktas.
Lovar att uppdatera framåt våren/sommaren när värmen kommer. Nu är det inga problem alls att leva utan el, kyla finns så det räcker. :)
-
Här önskas det lite uppdateringar nu. Vår är det ju :)
-
Hittills går det fin fint. Kylvaror kan stå ute. Vatten finns överallt, i bäckar, källor och en liten göl.
Kommer dock inte kunna odla något pga vildsvinen har bökat upp hela trädgården och kommer säkert inte att sluta. Så elstängsel ska köpas så snart pengarna finns, så om ett år eller två.... :)
-
Du får sätta upp försåtminering. En rulle fiskelina, lite tomma konservburkar, ev några dragbomber/partysmällare osv. Och så lite fantasi. Pettson och rävjakten, den är bra den.
Sätter du el mot grisarna så räcker en tråd, men det blir lite dyrare med solcellsdrivet aggregat. Ett par/tre tusen i alla fall. En fiskelina kostar en femtiolapp och Pettson finns på biblioteket ;D
-
Jag kom bara att tänka på några saker som jag har hört gammalt folk berätta om hur man förvarade mat förr i tiden:
En sak jag kom att tänka på då det gäller uppbevaring av smör är att gammelfolket saltade smöret hårt så det skulle stå sig. Den tiden hade man ju ingen aning om sambanden mellan salt mat och vissa hjärt-kärl sjukdomar. Kött rökte man eller lade in i saltlake. Korven var vedervärdigt salt på den tiden.
Lingon uppbevarade man i form av "stampalingor". Man lade lingonen i en trätunna i matboden och stampade dem med en stor trästöt så att det blev som en sorts mos av alltihop och så lade man ett glest trälock på tunnan. Den naturliga syran gjorde att lingonen stod sig hela hösten och då det blev kallt så bottenfrös de. Ville man ha lingon till gröten var det bara att ta yxan som hängde ovanför stugdörren och gå ut i boden och hugga loss en bit stampalingor ur isklumpen i tunnan.
Andra bär och frukter var färskvaror ända tills socker blev billigare så man kunde koka hårt sockrad sylt. Senare kom de lufttäta REX-burkarna som man kunde koka in dem i och konservera dem på det viset.
Rågbrödet torkade man på brödspett eller "bryökraka" på åsarna i taket inne i stugan. Då höll det sig i flera månader eller ett halvår. Visserligen blev det hårt och besvärligt att äta men de äldsta och torraste bröden kunde man ju slå sönder med yxan och koka upp i vatten och äta som "bryömåko". Bröd som man ville hålla mjukt grävde man ned i sädeslåren i boden och där höll det sig en tid.
Mjölk som man ville spara någon dag gjorde man till surmjölk eller fil. Den höll sig bättre än vanlig mjölk.
På våren då man fiskade gäddor fläkte man upp dem och spikade upp på någon uthusvägg med köttsidan ut. Sedan kunde man koka dem i lut gjord av björkaska och få lutfisk. Strömming och sik och mörtar lade man lager om lager med grovsalt i tunnor eller fjärdingar och så en vikt ovanpå. Saltet drog vätskan ur fisken och bildade saltlake. Man får undra vad de där människorna hade för njurar egentligen då de kunde klara av sådana mängder med salt.
Morötter och potatis och rovor stod sig hela vintern i källaren.
Annars handlade det mycket om att äta vartefter maten producerades i det egna jordbruket. Det är väl det som är mest främmande för oss nutidsmänniskor.
Allt det här är inte relevant för dig Skogstant men kanske någonting....... jag har flera år funderat på att göra stampalingor så som farmor gjorde då pappa var liten och se om de står sig.
Annars har jag kokat en del på vedspis då jag har bott inkvarterad vid ett bygge i veckorna och om det är ringar på spisen tycker jag att det lönar sig att byta ut dem mot plattor med flänsar undertill. Sådana finns att köpa nya än i dag. De överför värme mycket effektivare än ringarna om man använder moderna kokkärl som jag gjorde.
God fortsättning!
-
Guldbra TW! Mer sånt vore kul att läsa :)
Var det verkligen så mycket salt, eller är vi även något fjantigare idag ang "bäst före" på våra råvaror ?
-
Var det verkligen så mycket salt, eller är vi även något fjantigare idag ang "bäst före" på våra råvaror ?
Rejält saltad mat som skulle hålla länge (tex till sjöss) när det begav sig skulle nog kvala in som lätt oätlig av moderna människor, men ska maten hålla länge utan möjlighet till kylning eller moderna konserveringsmedel så får man använda det som funkar. Salt är effektivt som konserveringsmedel.
Men vi är även fjantigare. Det där med att slänga mjölk vars bäst före-datum gått ut begriper jag då rakt inte, men jag vet folk som gör det till och med om den är oöppnad. Om den inte klumpar sig i kaffet är den imo ok och det kan det ta upp till en vecka efter bäst före-datumet innan den gör om den hållits kyld. Men folk slänger den ändå. Galenpannor...
-
Ett bra tipps är torkad mat. Det finns flera bra tipps om torkollor och hur man gör här på forumet och i
tidningen. Ett tipps jag har haft mycket nytta av är; -att i burken med torkad frukt strö i pärlsocker -och i burkar med svamp och grönsaker strö i grovsalt -så håller det sig säkrare och möglar inte. Det har inte påverkat sötma eller salthet särskilt mycket.
-
Många vet inte att man ska dra ut saltet ur saltad fisk genom att lägga den i färskvatten. I teorin kan man dra ur allt salt genom den osmos som bildas. Det samma gjordes säkert också med andra livsmedel. /Jan
-
Ja, lite ström är nog att föredra, det gör ju saker enklare...
Jag har bara en liten kolonistuga, men där har jag faktiskt installerat en solcellspanel på taket, regulator och två batterier. Det el-systemet gör att jag kan ha ett 12 volts-system i stugan med belysning, eluttag 12 volt (tex ladda mobilen, koppla in datorn, kolla film, ladda mina elverktyg och min gräsklippare mm) samt driva ett litet (ca 40 L) 12 volts kylskåp.
Det går att vispa grädde mha elvispen, göra smoothies mha stavmixern mm.
Kylskåpet är perfekt för mjölk, smör, kött (till grillning) och kall dryck (härligt i sommarvärmen!) mm.
Det funkar utan problem hela sommaren och en bra bit in på hösten.
Nuförtiden är solcellssystem inte så dyra, men det är kanske inte så kul att ändå hosta upp 7000-10000 om man bara hyr bostaden?!
Jag ångrar verkligen inte min investering - men den tillhör ju mig...
Du har kanske redan ordnat det på något sätt? Det var ju ett tag sen tråden här startades...