Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: höna_pöna skrivet 14 okt-13 kl 22:21

Titel: Matrester från restaurang
Skrivet av: höna_pöna skrivet 14 okt-13 kl 22:21
Jag undrar hur känsliga höns är för salt? En bekant får matrester från en restaurang och det kan ju vara väl saltat, kan det vara farligt för dom att få för mycket? Vet att man inte får ta mat ifrån såna ställen så det behöver ingen skriva om ;)
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: RoHe skrivet 14 okt-13 kl 22:25
Är det välsaltat för att det är från en restaurang, en vettig kock minskar på saltet för att gästen själv ska få salta på om denne önskar. Gällande hönsen så är det nog ingen fara. Dom är duktiga på att äta det kroppen behöver sägs det.

Var tyst om resthanteringen. Folk blir avundsjuka och anmäler.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Håning skrivet 14 okt-13 kl 23:12
Jag undrar hur känsliga höns är för salt? En bekant får matrester från en restaurang och det kan ju vara väl saltat, kan det vara farligt för dom att få för mycket? Vet att man inte får ta mat ifrån såna ställen så det behöver ingen skriva om ;)
Du begår lag brott om det är animaliska rester i maten , Inte före ja bryr mig men det kan ju va bra att veta :)
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: TiB skrivet 14 okt-13 kl 23:27
Berätta det för Syrran (barnevelder) Hon fångade och åt upp en kopparorm förra veckan. Maria kan vittna vid ev rättegång.
Förresten, en av hennes orpor tog en gråsparv i somras och satte i sig. Hoppas hon går att rehabilitera.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 14 okt-13 kl 23:56
En fridlyst kopparorm! Ingår även i Bernkonventionen. Ett allvarligt brott, det kan bli buren (:)

Gråsparven är helt OK däremot, kommer den in på gård och kan ställa till med olägenhet (Silbersky skulle inte kunna anta att det var bortom allt rimligt tvivel att den provocerade hönan) så får den jagas.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Krågedal skrivet 15 okt-13 kl 06:03
Har aldrig hört "att man inte får ta mat från restaurang"??? men om man FÅR det.!! Har jobbat inom restaurang i ca 20 år, oj mad matrester jag har fått! Hittlis lever jag o mina djur....Får dessutom bananlådor fyllda med grönsaker, frukt ibland säckvis med bröd från den lokala affären......
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 15 okt-13 kl 07:45
Visst får man ge hönsen matrester!
Både sina egna och andras.

Men inteanimaliska produkter, precis som Castro skrev ;)
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Existens skrivet 15 okt-13 kl 08:13
Jahapp.. dags att dra den här diskussionen ett varv till då.... :)

Kul att TiB,ens ormar och gråsparvar kommer fram så fort det talas om mat till höns.. :)
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: johe71 skrivet 15 okt-13 kl 08:23
Visst får man ge hönsen matrester!
Både sina egna och andras.

Men inteanimaliska produkter, precis som Castro skrev ;)

jodå, sedan finns det ett antal saker att tänka på, tex skriver länsstyrelsen på sin sida "Länsstyrelsen vill också påminna om att den som överlåter matavfall till annat än kommunal avfallshantering, till exempel till en lantbrukare skall anmäla detta till Länsstyrelsen." - detta gäller alltså restaurangen, jag tror att en hobbyhönsist sannolikt inte får så stora problem med myndigheterna vid ett regelbrott [första gången kan man säkert skylla på att man inte visste] - sannolikheten för att ett företag får problem redan första gången är större - och frågan är då om man som hobbyhönsist vill utsätta restaurangen för den risken? [dvs man borde kanske upplysa restaurangen om att de måste anmäla till länsstyrelsen - om de inte redan gör det]

följande har också framkommit i tidigare trådar här på alternativ när matrester/matavfall varit uppe till diskussion "För gårdseget matavfall krävs värmebehandling (minimum 75°).  För externt matavfall (skolor, butiker etc) krävs dessutom tillstånd av Jordbruksverket"
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Existens skrivet 15 okt-13 kl 08:35
Jo, dock fortsätter ju texten sen med:

Definitionen på matavfall är alla typer av matavfall med animaliska beståndsdelar från restauranger, storkök och kök, inbegripet centralkök och hushållskök. Det är alltså fortfarande möjligt att utfodra med t.ex. potatis, makaroner och grönsaker


Så grönsaker verkar nog inte ingå.

Men eftersom TS undrade om saltet så kan man ju anta att det inte bara handlar om grönsaker, och då är det ju lite roligt att vi ska sitta och ge råd om hur hönsen kan tänkas påverkas av saltet i maten, men inte får beröra att det är en olaglig hantering.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 15 okt-13 kl 08:44
Höna_pöna, här är vi försiktiga med salt eftersom frun hävdar att fåglar har svårt att tåla överskott. Jag har inga vetenskapliga belägg för det, och jag har inte lyckat döda någon höna med salt mat, men jag skulle inte våga slänga in en hink hårt saltad pommes frites till dem.

Jag följde/deltog i senaste tråden om matrester som jag tyckte nästan gick till botten med reglerna kring foder (jag har dock ännu inte fått svar från jordbruksverket). Men det här med "För gårdseget matavfall krävs värmebehandling (minimum 75°)" har jag missat. Skulle det innebära animaliska matrester? Skriver som håning: -källa på det?
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 15 okt-13 kl 08:51
Man får inte värmebehandla egna matrester nu för att utfodra . De reglerna drogs in samtidigt som det här totalförbudet mot animaliskt kom till .
Och med allt kött i köttdiskarna idag som inte är svensk men deklareras som det så kan man  aldrig vara säker på att det inte finns sjukdomar i maten som kan smitta djuren .
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: javill skrivet 15 okt-13 kl 08:52
Om maten är lagad, dvs kokt, stekt eller ugnsbakad kan man då räkna den som värmebehandlad till 75 grader?
Ger våra höns egna matrester men, sällan något med kött eller fisk eftersom hundarna får det. Däremot får kycklingarna kokt ägg och det är ju animaliskt förvisso värmebehandlat.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 15 okt-13 kl 08:56
En fridlyst kopparorm! Ingår även i Bernkonventionen. Ett allvarligt brott, det kan bli buren (:)

Gråsparven är helt OK däremot, kommer den in på gård och kan ställa till med olägenhet (Silbersky skulle inte kunna anta att det var bortom allt rimligt tvivel att den provocerade hönan) så får den jagas.

Gråsparvarna är utrotningshotade idag sedan alla hästdroskor slutat att gå fram på vägarna , finns små grupper runt ridskolor och travbanor . Det man oftast tar för gråsparv är pilfink .
Så var det en gråsparv så kan hönan vänta sig livslångt fängelse eller dödcell beroende på vart hon bor .
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: RoHe skrivet 15 okt-13 kl 09:29
Om maten är lagad, dvs kokt, stekt eller ugnsbakad kan man då räkna den som värmebehandlad till 75 grader?
Ger våra höns egna matrester men, sällan något med kött eller fisk eftersom hundarna får det. Däremot får kycklingarna kokt ägg och det är ju animaliskt förvisso värmebehandlat.


Inte enligt mig.

T.ex kyckling, kör åtminstone jag bara till 72 och inte 75. Färsrätter likaså, även lägre, 65. Att INTE ge hönera matrester för att det enligt regelboken inte är okej. Ser jag som larvigt. Får man (av restaurangen, skolan eller liknande) matrester, så tar man det. Sen är det upp till ovanstående att ta reda på regler och liknande.

När jag stod i kök så kom det en dam och hämtade rester, vi hade en slabbhink i disken. Äggen smakade skit då damen i fråga gav ALLT hon kom över. Fisk, kött, allt du kan tänka dig.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 15 okt-13 kl 10:07
Gråsparvarna är utrotningshotade idag sedan alla hästdroskor slutat att gå fram på vägarna , finns små grupper runt ridskolor och travbanor . Det man oftast tar för gråsparv är pilfink .
Så var det en gråsparv så kan hönan vänta sig livslångt fängelse eller dödcell beroende på vart hon bor .

Helt rätt i att de har minskat kraftigt och att det är pilfinkar man ser, men lagen har släpat efter. Idag får du skjuta gråsparv men inte talgoxe. Men som vanligt är det inte jakten utan livsbetingelserna som begränsar de små djuren.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Existens skrivet 15 okt-13 kl 10:54

Inte enligt mig.

T.ex kyckling, kör åtminstone jag bara till 72 och inte 75. Färsrätter likaså, även lägre, 65. Att INTE ge hönera matrester för att det enligt regelboken inte är okej. Ser jag som larvigt. Får man (av restaurangen, skolan eller liknande) matrester, så tar man det. Sen är det upp till ovanstående att ta reda på regler och liknande.

När jag stod i kök så kom det en dam och hämtade rester, vi hade en slabbhink i disken. Äggen smakade skit då damen i fråga gav ALLT hon kom över. Fisk, kött, allt du kan tänka dig.

Nu är det ju så att själva anledningen till att vi kan kosta på oss att tycka att reglerna är larviga, är just att svenska seriösa bönder följt dom under årtionden, och därför är sjukdomstrycket lågt och därmed är riskerna mindre.

Just inom restaurang och storkök är ju dock en så stor del av t.ex köttet importerat, så därmed blir det avfallet så mycket värre. I de här branscherna är det mest priset som styr och jag kan tippa på att 80% av köttet är importerat.
Numera lagas ju också halvrå mat på framförallt restauranger, så nån värmebehandling kan man inte tala om.
Att kunskaperna om reglerna inom branschen är obefintliga kan man ju också konstatera när det i tråden finns folk som säger sig ha jobbat i 20 år utan att ha snappat upp nåt om att man inte får ge matavfall med animaliska delar, till lantbruksdjur.

Bra dock kommentaren om tantens ägg som smakade illa.  Allt man häver i hönsen ger ju som sagt inte goda ägg. Ägg ska ju helst smaka ägg, och inte tex fisk.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: RoHe skrivet 15 okt-13 kl 11:15
Inom skola är det nog mer än 80% import. Tyvärr. Även restaurang som bara är ute efter pengar. Tycker det bara är så synd att kasta så mycket mat som vi kastar idag. Tänk en dag i skolan när det är "mindre gott". Allt som blir över åker i soporna. Då tycker åtminstone jag, att JAG kan ge maten till mina höns utan dåligt samvete.

En bekant jobbade tidigare som mattant på en skola. Mer regel än undantag att det blev mat över. personen i fråga tog hem kantin och bläckvis med mat. Till sig själv och sin familj. INTE okej tyckte ledningen ;D.

Sålänge äggen är för eget bruk och inte försäljning ser jag personligen inget problem i det hela.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Håning skrivet 15 okt-13 kl 11:18
Inom skola är det nog mer än 80% import. Tyvärr. Även restaurang som bara är ute efter pengar. Tycker det bara är så synd att kasta så mycket mat som vi kastar idag. Tänk en dag i skolan när det är "mindre gott". Allt som blir över åker i soporna. Då tycker åtminstone jag, att JAG kan ge maten till mina höns utan dåligt samvete.

En bekant jobbade tidigare som mattant på en skola. Mer regel än undantag att det blev mat över. personen i fråga tog hem kantin och bläckvis med mat. Till sig själv och sin familj. INTE okej tyckte ledningen ;D.

Sålänge äggen är för eget bruk och inte försäljning ser jag personligen inget problem i det hela.
Vänta du snart går somliga i taket för det  ;D
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 15 okt-13 kl 11:20

Bra dock kommentaren om tantens ägg som smakade illa.  Allt man häver i hönsen ger ju som sagt inte goda ägg. Ägg ska ju helst smaka ägg, och inte tex fisk.

Där har vi kanske en ny nischad produkt. Dill-ägg eller ägg med lätt smak av böckling.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Existens skrivet 15 okt-13 kl 11:32
Den varianten var väl med i *sveriges skönaste gårdar* i höstas om jag inte minns fel. Dock gav dom inte hönsen det dom ville äggen skulle smaka, utan la dom i nån slags lag.. :)
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: TiB skrivet 15 okt-13 kl 12:06
Citera
Just inom restaurang och storkök är ju dock en så stor del av t.ex köttet importerat, så därmed blir det avfallet så mycket värre. I de här branscherna är det mest priset som styr och jag kan tippa på att 80% av köttet är importerat.
Numera lagas ju också halvrå mat på framförallt restauranger, så nån värmebehandling kan man inte tala om.
Jag kan nog tycka att en rykande färsk pilfink eller en kattspya eller en fridlyst kopparorm kan va mindre riskabelt om en höna sätter i sig, än restaurang- och skol-mat. Ingen jävel vet ju vad det är i den.  ;)
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 15 okt-13 kl 12:21
Jag kan nog tycka att en rykande färsk pilfink eller en kattspya eller en fridlyst kopparorm kan va mindre riskabelt om en höna sätter i sig, än restaurang- och skol-mat. Ingen jävel vet ju vad det är i den.  ;)

Vi driver iväg lite från ämnet, men det är konstigt att våra barn skall vara några slasktrattar för importerad mat när inte hönsen får utsättas för eventuell smitta. Jag tror inte för fem öre att den enda sjukdom som kommer in via maten är Newcastlesjuka som bara är farlig för höns. Och fast jag tycker hönsen är kul, så bränner jag dem utan problem om de skulle bli smittade. Men att få skolan att sluta riskera barnens hälsa är inte lika lätt som att förbjuda mig från att låta hönsen hacka rent en fårrygg från ett får som är fött och slaktat på gården.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 15 okt-13 kl 13:09
Svinpest och mul&lökvsjuka är ju två sjukdomar som sprids med matrester . Står om det i andra tråden och vad straffet blev för den bonden som gav sin husbehovsgris matresterna .
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: höna_pöna skrivet 15 okt-13 kl 20:27
Jaha inte mycket svar om salt.... Jag visste redan om det där andra om att man inte får och varför så det var därför jag skrev att ingen behövde skriva om det men det kanske föll bort ur texten? Men men jag får väl avråda dom från att fortsätta ta hem mat därifrån.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 15 okt-13 kl 20:33
Jag fattar inte varför restaurangmaten skulle vsra saltare än andra rester!?
Jag hade inte avstått att ge mina höns gratismaten!
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Existens skrivet 16 okt-13 kl 08:27
Nej, jag vet inte heller varför den skulle vara saltare. man saltar väl vas om behövs??

Traditionellt har man ju alltid sagt att fåglar inte ska få för mycket salt, men igår när jag kollade lite så var det en forskare som påstod att det bara är en myt.. Så det verkar vara delade meningar om det.
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 16 okt-13 kl 10:33
Grisar är känsligare för salt än höns . Men en höna är inte stor så det är inte många gram som blir en dödande dos .
Men då handlar det om annat tex att hönan har kommit åt mineralfoder för andra djur soom kan innehålla stora mängder salt eller konstgödsel osv som innehåller salter , inte vanligt bordssalt .

Men förr i tiden då vi saltade maten för att konservera den då var det här vanligare att hönsen fick lida pga att man slängde ut sina matrester åt höns och grisar . Eller på avskrädeshögarna där djuren hittade det .

Hönsen får flytningar ur mun/näsa , blir omtöcknade och vingliga och tillslut förlamade så kan sas visa på olika sjukdomar inget specifikt för just salt .
Titel: SV: Matrester från restaurang
Skrivet av: Alexn72 skrivet 23 okt-13 kl 22:42
..., men jag skulle inte våga slänga in en hink hårt saltad pommes frites till dem.
på tal om...
Jag ger mina pommes ibland men jag sköljer av dem några gånger så saltet försvinner.

Hönsen tar inte många sekunder på sig att sluka allt.

Vem skulle inte tacka ja till blöta sunkiga pommes utan salt..   ;D