Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: hustran skrivet 27 sep-13 kl 16:41
-
Råkade få en förpackning salt utan jod senast. Vad är skillnaden? när jag syrade grönsaker så skulle saltet vara utan jod......men som vanligt "kökssalt" är det negativt att använda ojodat salt? ??? ???
-
Nej, du lär få i dig det på annat sätt, ändå.
http://matkalkyl.se/naringsamnen53.php (http://matkalkyl.se/naringsamnen53.php)
-
Om du skulle vilja salta in saker för långtidsförvaring (t.ex. som man gjorde med kött o fisk förr och vissa envisa typer utan frys gör nu med) då bör det vara utan jod eftersom jod ska kunna ge viss besk smak. Men om det bara går åt i vanlig matlagning spelar det knappast någon roll.
-
Om du skulle vilja salta in saker för långtidsförvaring (t.ex. som man gjorde med kött o fisk förr och vissa envisa typer utan frys gör nu med) då bör det vara utan jod eftersom jod ska kunna ge viss besk smak. Men om det bara går åt i vanlig matlagning spelar det knappast någon roll.
Såg nånstans att jodhalten i joderat salt ligger på 10 mg/kg. Kan den lilla mängden verkligen påverka smaken?
-
Har inte provat, bara läst det.
-
Jod är väl bakteriedödande och det är därför man ska undvika salt med jod när man mjölksyrar.
-
Falksalt kvarnsalt innehåller inget jod och är enkelt att använda.
http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=media;in=8082 (http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=media;in=8082)
-
Jod är väl bakteriedödande och det är därför man ska undvika salt med jod när man mjölksyrar.
Salt är väl bakteriedödande det med ?
Så inte har det med bakteriedödande verkan att göra .
Däremot då man gör ost så opåverkas mognaden av osten om det finns jod eller inte i saltet . Mognaden fördröjs med jod i saltet , så tror att det är liknande med mjölksyrat att jäsningen inte kommer igång rätt .
-
Salt är väl bakteriedödande det med ?
Så inte har det med bakteriedödande verkan att göra .
Däremot då man gör ost så opåverkas mognaden av osten om det finns jod eller inte i saltet . Mognaden fördröjs med jod i saltet , så tror att det är liknande med mjölksyrat att jäsningen inte kommer igång rätt .
Saltet är inte bakteriedödande i den mängden man har när man mjölksyrar ;)
-
Antar att det är natrium eller kaliumjodid man stoppar i bordsaltet, alltså inte som i jodopax rent jod. Då blir det bakteriedödande.
Det är på samma sätt med själva bordsaltet, NaCl, det innehåller det kraftigt bakteriedödande kloret, men som tur är har det redan reagerat med natrium.
-
Det "vanliga" bordssaltet är en hälso fara, köp havssalt eller himalaya salt som är naturliga salter med viktiga spårmineraler i.
-
Nej, du lär få i dig det på annat sätt, ändå.
[url]http://matkalkyl.se/naringsamnen53.php[/url] ([url]http://matkalkyl.se/naringsamnen53.php[/url])
Är det en gissning från din sida? Faktum är ju att en stor del av befolkningen har underskott av jod, och att många får problem med det. Sedan finns det väl flera sätt att rätta till det
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6054876 (http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6054876)
-
Det "vanliga" bordssaltet är en hälso fara, köp havssalt eller himalaya salt som är naturliga salter med viktiga spårmineraler i.
Himalayasalt = vägsalt
http://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/ (http://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/)
http://skepsis.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=152 (http://skepsis.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=152)
-
Saltet är inte bakteriedödande i den mängden man har när man mjölksyrar ;)
Nä och det är inte jodet heller som finns i saltet i de mängderna ;)
-
Det "vanliga" bordssaltet är en hälso fara, köp havssalt eller himalaya salt som är naturliga salter med viktiga spårmineraler i.
Med tanke på att haven används som soptipp för allt från hushållssopor till atomavfall så vete sjutton :(
-
Det ska inte vara lätt...
Både "himalayasalt" och vanligt bordssalt är bergsalt, alltså salt som bryts i gruvor, och saltgruvor är inte direkt kända för goda arbetsförhållanden. "Himalayasaltet" är inte rafinerat och innehåller (förhoppningsvis) inte antiklumpmedel som vanligt bordssalt gör. Mindre processning och mindre tillsatser=miljövänligare?
Den största saltgruvan i Himalaya ligger i Pakistan, så om saltet verkligen kommer från Himalaya så är det antagligen därifrån. Hur det ligger till med arbetsförhållandena i den gruvan vet inte jag. Men den är känd för att ha en väldigt vacker moske byggd av såna rosa saltstenar.
Havssalt är ju typ "torkat" havsvatten, så innehåller havsvattnet skit så gör väl saltet det också. Om det inte är rafinerat förståss, för då är det väl bara natriumklorid kvar tror jag. Men man äter ju fisk och sjögräs som också kommer från havet. Svårt att skydda sig mot miljögifter när de finns överallt...
Jod är är ett flyktigt ämne som dunstar lättare än vatten. Eftersom allt salt egentligen är torkat hav, så försvann joden tillsammans med vattnet, så om någon påstår att deras salt har naturligt jodinnehåll så ljuger dom. Salt innehåller bara jod om det är tillsatt. Dessutom, om joderat salt inte förvaras lufttätt så dunstar jodet, så om saltet är gammalt kan det hända att det inte finns något jod även om det står på burken.
Jod kan man däremot få i sig genom att äta fisk, skaldjur och sjögräs. Kelp innehåller mest.
-
Inte dunstar jod? Jod i havsvatten förekommer väl i saltform och lär knappast avdunsta.
-
Appropå skit i haven. Det är helt normal praksis för skeppstrafik att bara hiva soporna över bord. Det gör de allra flesta. Hur de gör på oljeplattformar och liknande vet jag inte. Inte vet jag heller hur "mycket" skit som hivas ut jämfört med hur mycket hav som finns. Är det så att man tänker att haven är så stora att vad man än kastar i så blir koncentrationerna av gifter så små att det inte gör något?
Men i Norge tror jag det är det ok för båtägare att tömma sina septiktankar rakt ut i vattnet, så länge dom är mer än 200 m från närmsta strand. Det är förbjudet att göra så i Sverige om jag har förstått rätt.
-
Inte dunstar jod? Jod i havsvatten förekommer väl i saltform och lär knappast avdunsta.
Har läst många platser att det gör det. Kommer tyvärr inte ihåg exakt var. Det jag hittar nu i farten är den här diskussionen: http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=575514 (http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=575514) där en person länkar till den här artikeln: http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es0719071 (http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es0719071)
-
Det är väl så i Sverige också. Du får inte tömma i hamnar, och du bör tömma i större fjärdar och utomskärs. Härligast är väl den gamla reklamfilmen från 70-talet där naturvårdsverket lär båtfolket att man skall stoppa en sten i sop-påsen och dumpa den där det är djupt.
Vi ligger visserligen före många andra länder i synen på havet som soptipp, men det beror väl på att östersjön inte är tillräckligt stor.
-
I Nepal och Indien är det populärt med "svart salt". Det heter så, om man översätter det ordagrannt, men det är egentligen inte svart, utan svagt grårosa. Är egentligen stort sett samma som "himalayasalt" bara att innehållet av spårämnen får färgen att dra mot grått snarare än rosa.
Hursomhelst, när jag var i Nepal köpte jag två påsar, och jag måste säga att det faktiskt smakar godare än "himalayasaltet" från hälsokostbutiken. Dessutom "rinner" hälsokostens salt så lätt att jag undrar om det trots allt innehåller antiklumpmedel trots att det inte står på förpackningen?
-
Härligast är väl den gamla reklamfilmen från 70-talet där naturvårdsverket lär båtfolket att man skall stoppa en sten i sop-påsen och dumpa den där det är djupt.
Den skulle jag vilja se! :)
-
Har läst många platser att det gör det. Kommer tyvärr inte ihåg exakt var. Det jag hittar nu i farten är den här diskussionen: [url]http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=575514[/url] ([url]http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=575514[/url]) där en person länkar till den här artikeln: [url]http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es0719071[/url] ([url]http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es0719071[/url])
Det var som >:D, det hade jag aldrig kunnat gissa utifrån ämnets vanliga egenskaper. Tack för länken
-
Tack för länken
Ingen orsak! Bara kul om man lyckas bidra med något.
-
Den skulle jag vilja se! :)
Skall försöka få tag i den. Den måste upp offentligt >:D
-
Har läst många platser att det gör det. Kommer tyvärr inte ihåg exakt var. Det jag hittar nu i farten är den här diskussionen: [url]http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=575514[/url] ([url]http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=575514[/url]) där en person länkar till den här artikeln: [url]http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es0719071[/url] ([url]http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es0719071[/url])
Men nu läser du ju rätt vinögt... De säger inte att jodiden (det är alltså jonformen som finns i havsvatten och som tidigare sagt inte jod...) dunstar utan saltet som dunstats fram har inte samma sammansättning som havsvattnet som används för processen. En större andel av jodidjonerna återfinns i moderluten (vätskan som kristallerna fäller ut i) än själva kristallerna. Alltså, man torkar ju inte precis allt vatten utan man filtrerar av en del, och där försvinner en del jodid. Joner dunstar absolut inte. Det kan dock röras upp mycket små mängder av olika anledningar i luften, som iofs är viktiga för molnbildning, men det är inget man märker när man tillverkar salt. Ta och läs citatet från forumet du länkade till lite långsammare.
"It is a myth (often also false advertising) that “natural” sea salt contains significant amounts of iodine. The iodide content of seawater is only 64 µg/kg or 2.1 mg I/kg NaCl. In evaporatively prepared salt, the iodide/chloride ratio is even lower because of iodine loss; crystallization processes leave iodide selectively in the mother liquor. Aquaron (60) examined 81 “natural” salt samples from 21 countries: all contained <0.7 mg I/kg with the exception of Nigerian samples (1.4–6.5 mg I/kg) made from underground brine. He also examined iodized salts from many countries. Although a limited number of samples were analyzed, it cannot be reassuring to the U.S. population that the United States and Spain were the only two countries where the salt samples consistently fell below the respective recommended iodization levels."
-
Jo jod smakar ju en del så det är inte lämpligt om man saltar in, kokar kräftor eller gör något väldigt salt. Annars har det ju sina fördelar att få i sig tillräckligt med jod men om ett paket av alla de man använder skulle sakna jod så lär det ju inte ha så stor påverkan totalt sett.
-
Jod har jag aldrig vågat smakat på.
Kaliumjodid har jag däremot smakat på. Det är den substans som används för jodberikning, och den smakar mycket, ungefär lika som vanligt salt, kanske aningen bittert. Jag tycker inte smakskillnaden mot natriumklorid är särskilt stor.
-
Är det en gissning från din sida? Faktum är ju att en stor del av befolkningen har underskott av jod, och att många får problem med det. Sedan finns det väl flera sätt att rätta till det
[url]http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6054876[/url] ([url]http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6054876[/url])
Hur lyckas de med det? Ok, när folk levde på gröt, morgon, middag och kväll, men nu?
-
På ett självförsörjningforum i Sverige tycker jag det verkar lite udda att propagera för att äta salt från Himalaya eller Pakistan ???
-
På ett självförsörjningforum i Sverige tycker jag det verkar lite udda att propagera för att äta salt från Himalaya eller Pakistan ???
Då antar jag att du inte använder salt överhuvud taget? Alternativt gör ditt eget salt, eller i värsta fall köper svenskt havssalt. Denna sida säger sig vara det enda svenska saltet: http://www.havssalt.com/ (http://www.havssalt.com/)
Himalaya saltet är bättre än havssalt, men själv använder jag havsalt pga av det mycket högre priset på himalaya salt, det vanliga saltet med eller utan jod är ren skit rent ut sagt. Det enda det gör är att torka ut kroppen.
-
Hur lyckas de med det? Ok, när folk levde på gröt, morgon, middag och kväll, men nu?
Enligt artikeln är det för att alltmer färdigmat och halvfabrikat lagas med salt utan jodberikning.
-
Enligt artikeln är det för att alltmer färdigmat och halvfabrikat lagas med salt utan jodberikning.
Är väl dåligt med bra råvaror i sådant och mest uppfyllnad. Om man mest äter skit, så är det säkert bäst att hålla sig till jodsalt. Annat skrev jag aldrig.
Bifogade en länk, om folk missade den..
-
Enligt artikeln är det för att alltmer färdigmat och halvfabrikat lagas med salt utan jodberikning.
Dessutom äts det mindre med fisk och skaldjur, och det kommer inte att bli mera i framtiden heller.
-
Då antar jag att du inte använder salt överhuvud taget? Alternativt gör ditt eget salt, eller i värsta fall köper svenskt havssalt.
Himalaya saltet är bättre än havssalt, men själv använder jag havsalt pga av det mycket högre priset på himalaya salt, det vanliga saltet med eller utan jod är ren skit rent ut sagt. Det enda det gör är att torka ut kroppen.
Varför antar du det?
Jag använder visst salt. Billigaste varianten för 5,90 kilot på Lidl. Processad rent natriumklorid från den tyska berggrunden. Allt matsalt är natriumklorid, även det från Himalaya. Några sorters salt som havssalt och detdär Himalayasaltet innehåller småsmå mängder olika föroreningar förutom Natriumklorid. Om du föredrar vissa föroreningar föra andra för att du tror de är hälsosamma eller tycker det smakar godare så får du naturligtvis tycka det. Om du tror att så små mängder föroreningar märkbart skulle förändra saltets kemiska påverkan på kroppen (t.ex. det du kallar "torka ut kroppen") då tror jag du är ute o cyklar. Om du får i dig 3 gram natriumklorid eller 2,97 gram natriumklorid det märker inte din kropp skillnad på!
-
Lättläst om salt och joderat salt http://upptackarbyran.se/hur-funkar/annat/27-om-salt.html (http://upptackarbyran.se/hur-funkar/annat/27-om-salt.html)
Och när det gäller jod var den svenska wikipedia inte mycket att hurra för, men den engelska var ok http://en.wikipedia.org/wiki/Iodine (http://en.wikipedia.org/wiki/Iodine)
-
När jag jobbade med korrosion, framförallt för norska standarder, så använde vi oss av konstgjort havsvatten. Anledningen är att havsvatten innehåller så mycket mer än NaCl. Så här ser sammansättningen ut. http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_seawater. (http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_seawater.) Själv föredrar jag NaCl med eller utan jod. Allt är en smaksak.
-
Men nu läser du ju rätt vinögt...
Hmm... ja, jag gjorde kanske det :-\ det gick lite fort i svängarna...
Ta och läs citatet från forumet du länkade till lite långsammare.
Ja det ska jag göra, och artikeln också.
Poängen var i alla fall att oprocesserat salt inte innehåller så mycket jod som en del säljare ska ha det till.
-
Denna sida säger sig vara det enda svenska saltet: [url]http://www.havssalt.com/[/url] ([url]http://www.havssalt.com/[/url])
Svenskt salt är jag lite skeptisk mot. Kanske är det bättre än det rosa långt-bort-i-stan-saltet, men i Sverige är det svårt att soltorka havsvattnet. Man behöver någon extra energikälla för att värma upp det så vattnet dunstar och det är kanske inte det bästa ur miljösynpunkt.
Miljövänligaste saltet tror jag är oraffinerat, soltorkat salt från medelhavet. Tror väl att den typen salt får kallas ekologiskt också om jag inte minns fel. Det är också det jag skulle köpa om jag hade behov för mer salt nu, men använder så lite att det lär ta några år innan det blir dags att köpa nytt...
Att välja havssalt eller "himalayasalt" för att det är nyttigare har jag svårt att tro på. Möjligen innehåller de lite fler spårämnen än raffinerat salt, men att försöka förse kroppen med signifikanta mängder av de ämnena genom att äta massa natriumklorid som ju de flesta får i sig alldeles för mycket av verkar lite kontraproduktivt.
Däremot tänker jag rent generellt att ju mindre proccesserat något är, desto mindre energi måste det ha gått åt att tillverka och desto miljövänligare blir det. Raffinerat salt innehåller också antiklumpmedel som väl kan diskuteras hur nyttigt det är, men det är i vilket fall som helst snack om små mängder.
-
Visst har Besk rätt i att joner inte dunstar, och när man vet att det är KI som saltet berikas med så känns det konstigt att jodinnehållet skulle försvinna genom lagring. Men det som artikeln förklarade är att jodiden oxideras till jod av luftsyret, speciellt vid hög luftfuktighet, och sedan dunstar jod.
-
Om man bara skulle tänka på hur oförstörd jorden var av mänskliga utsläpp när de olika saltlagren som finns i marken skapades, då skulle man definitivt välja sådant salt. Havssaltet är ju förorenat av det mesta vi gör. Att då dunsta in det och stoppa det i maten känns fel. Men det gäller också att plocka upp det lagrade saltet från fyndigheter som inte har några andra föroreningar som inte är nyttiga.
-
Men bergsalt är antagligen ett större ingrepp med tanke på miljö och dessutom vet jag inte hur arbetsförhållandena i gruvorna är. Dessutom är, vad jag har förstått, bergsalt från europa raffinerat som väl kräver energi tänker jag, mens oraffinerat bergsalt antagligen kommer från pakistan som är mer långväga.
Så ur miljösynpunkt verkar havssalt vara bäst mens bergsalt verkar bäst ur hälsosynpunkt. Det var därför jag skrev "det ska inte vara lätt..."
-
Fast på en av länkarna som Curt postade så står det
Enligt svenska Wikipedia är bergssalt svårt att få rent, varför det till största delen används som vägsalt i Sverige 7. Salthandlarna Hanson & Möhring uppger i beskrivningen av ett vägsalt de marknadsför att detta inte bör användas som livsmedel, eftersom hanteringen av saltet inte följer de restriktioner som gäller för salt som skall ätas 8. Intressant är därför att det allra mesta av saltet som bryts i Khewragruvan säljs för att bli just vägsalt, och att hanteringen av detta borde vara densamma som av Himalayasaltet.
så jag vet inte jag hur hälsosamt det är med oraffinerat bergsalt.
-
En annan sak är ju att tänka på är att även om jorden var oförstörd av människor när sallagren bildades, så finns det ju inga garantier för att berggrunden där de bryts inte innehåller gifter, många berggrunder innehåller gift, det är ur bergrunden som människorna hämtate upp mycket av gifterna som vi släpper ut... Jag vet inget om det här, jag är inte geolog, jag bara spånar, jag menar att det att något är opåverkat av människan inte nödvändigtvis är en garanti för att det är giftfritt. Ofta så kanske men inte alltid.
-
Ok, en sak till sen ska jag ge mig!
På den andra länken som kurt skickade står:
Forskjellige kjemiske stoffer har forskjellig løselighet i vann. Dersom vannet fordamper, slik at man begynner å felle ut kjemiske forbindelser av havvannet vil de felles ut i en bestemt rekkefølge, ettersom konsentrasjonen av dem blir høyere enn det vannet kan ha oppløst. Det første som felles ut i evaporitter (bergarter dannet ved fordamping, av engelsk: evaporation,) er karbonatene (kalkstein og dolomitt). Deretter kommer sulfatene, inkludert gips. Så kommer halitt, som er mineralnavnet på vanlig salt, NaCl. Til slutt kommer stoffer av kalium (K) og magnesium (Mg). Himalaya- og alt annet salt - er altså ganske rent NaCl rett og slett fordi andre stoffer felles ut før eller etterpå. Inndamping av salt fra sjøvann i dag gjøres på samme måte for å få mest mulig rent salt.
Betyder det här att om råsalt ska innehålla skit, så måste skiten fälla ut vid ungefär samma koncentrationer som NaCl, vilket betyder att både bergsalt och havssalt är relativt rent, och om det stämmer himalyasalt inte ägnar sig till mat så är det pga. hanteringen, inte innehållet i själva saltet?
I vilket fall som helst, så använder jag så lite salt att det omöjligt kan bli några stora mängder skit i min mat oavsett, värre är det nog med besprutningsrester i grönsakerna etc, så jag ska nog hålla mig till havssalt efter de två påsarna med "svart" salt som jag köpte i Nepal är slut.
Än kan man använda havssalt till att lägga in i då? Det borde man väl kunna?
-
En annan sak är ju att tänka på är att även om jorden var oförstörd av människor när sallagren bildades, så finns det ju inga garantier för att berggrunden där de bryts inte innehåller gifter, många berggrunder innehåller gift, det är ur bergrunden som människorna hämtate upp mycket av gifterna som vi släpper ut... Jag vet inget om det här, jag är inte geolog, jag bara spånar, jag menar att det att något är opåverkat av människan inte nödvändigtvis är en garanti för att det är giftfritt. Ofta så kanske men inte alltid.
Precis. Ur berggrund hämtar vi allt från bly och kvicksilver till arsenik och uran... Och inget av det har människor lagt dit..
-
Lise du skrev ju själv: "På ett självförsörjningforum i Sverige tycker jag det verkar lite udda att propagera för att äta salt från Himalaya eller Pakistan" Men att köpa tyskt salt går bra? Vad anser du är skillnaden i självhushållnings syfte här? Du säger emot dig själv i ditt resonemang.
-
Precis. Ur berggrund hämtar vi allt från bly och kvicksilver till arsenik och uran... Och inget av det har människor lagt dit..
Och himalaya saltet sägs vara mycket rent ifrån dessa föroreningar. Bly får du i dig mest ifrån avgaser även om det försvunnit till största del där. Kvicksilver finns i mat gödslat med rötslamm. Även en hel del industriella yrken får folk i sig diverse tungmetaller. Knöltång kan rena kroppen från sådanna tungmetaller så det finns endå hopp.
Sen tror jag mer på naturligt förekommande jod än nått konstlat och tillsatt jox. Och som nämts är bästa källan diverse alger (bland annat knöstången).
-
Lise du skrev ju själv: "På ett självförsörjningforum i Sverige tycker jag det verkar lite udda att propagera för att äta salt från Himalaya eller Pakistan" Men att köpa tyskt salt går bra? Vad anser du är skillnaden i självhushållnings syfte här? Du säger emot dig själv i ditt resonemang.
Jag bor långt från havet så att göra eget är inte aktuellt. Närmaste ställe som salt finns i stor mängd (och där vi fått vårat salt ifrån åtminstone sedan medeltiden) är Tyskland. Tyskland ligger väääldigtmycket närmare än Pakistan. Kan jag inte göra själv eller byta mig till av en granne då väljer jag något som åkt så kort som möjligt. Presis som att jag inte köper äpplen från Chile.
Om jag hade läst en seriös källa, t.ex. en vetenskaplig artikel, som bekräftade att salt från världens näststörsta saltgruva i Pakistan på riktigt är mycket bättre för hälsan än renat tysk natriumklorid då kanske jag skulle fundera på saken.
-
Naturligt förekommande jod i havstång kan vara svårt att få i folk i hela landet. När problemet med jodbrist hos befolkningen skulle lösas så var det nog en praktisk lösning man tittade efter.
Men att tillverkarna av färdigmat inte tar hänsyn till folkhälsan så pass mycket att de inte ens använder joderat salt i sina produkter, trots den minimala pris-skillnaden, det ger oss en fingervisning om vad vi har att vänta oss av de produkterna i övrigt.
När man läser om de verkningar jodbrist i unga år har, så skulle det vara intressant med en studie som t ex kopplar ADHD med kosthållningen. Är de som lever på färdigmat mer drabbade, är färdigmaten (även skolmat är färdigmat) orsaken till ökningen av ADD? Det är mycket vi inte vet som kan påverka större delen av befolkningen. Att de som lever på läsk och snabbmat får i sig tillräckligt med energi utan att få i sig alla de viktiga beståndsdelar som normal kost ger är ju relativt enkelt att se, men att de genom matproducenternas val att ta bort jodberikat salt även riskerar sin hälsa på det sättet är ju svårare att se.
-
Naturligt förekommande jod i havstång kan vara svårt att få i folk i hela landet. När problemet med jodbrist hos befolkningen skulle lösas så var det nog en praktisk lösning man tittade efter.
Sett på befolkningen i stort har jag stor förståelse för den lösningen. Alla har inte tillgång till kelp och alla vill inte äta kelp, men de allra flesta äter salt. Så det var och är en smart lösning. Men på det individuella planet, för den som kan få tag på och vill äta kelp eller annan jodrik mat så tänker jag att det är minst lika bra som något annat.
Generellt så känns det ologiskt att äta mycket av något som man redan får i sig för mycket av (natrium) för att få i sig lite av något som är lätt att få brist på.(Men nu innehåller väl i och för sig kelp också natrium förståss.)
Det finns många intressanta frågor man kan ställa sig om matvanor och olika sjukdomar, men det är så otroligt svårt att få fram pålitliga svar. Det där med hälsa är så komplext och kan bero på så mycket. Om man tex. kom fram till att barn som får mycket snabbmat verkar löpa större risk att få en viss sjukdom än andra barn, hur kan vara säker på att det faktiskt är själva snabbmaten och inte andra faktorer, tex stress, luftföroreningar, (brist på) fysisk aktivitet, frisk luft, dagsljus, etc? Man kan ju tänka sig att en stressad familj har större tendens till att ty till snabbmat än andra. Intressant är det, fast snårigt.
-
Så de i västvärlden, som utan jodsalt, får jodbrist är nötter, liksom fetton med vitaminbrist och diverse ohälsosjukdomar?
Har det något med naturligt urval att göra?
-
Så de i västvärlden, som utan jodsalt, får jodbrist är nötter, liksom fetton med vitaminbrist och diverse ohälsosjukdomar?
Har det något med naturligt urval att göra?
Nu hinner de flesta reproducera sig innan sjukdomarna stänger ner. Men man kan undra varför jod "undanhålls" en viss del av befolkningen. Men man skall inte vara konspiratorisk, det mesta sker av dumhet här i samhället även om penningintressen ger motiv i en del fall. På 30-talet när joderingen startade och sedan på 60-talet när dosen ökades så var salt en bra bärare. I dag skulle de kanske valt socker ;D
Helt klart är att man måste vara påläst för att inte göra fel. Jag tror att det är väldigt få i samhället som vet om jods funktion i kroppen annat än i samband med struma och att man kan falla utanför programmet om man väljer att äta färdigmat eller köpa det "hälsosamma" havssaltet, örtsaltet eller himalaya-saltet. Även om det tydligen är väldigt viktigt att få jod redan det första levnadsdygnet så informeras det inte om på barnavårdscentralerna.
-
Socker med jod, hehe.. Fast skräpmatsfabrikörerna kanske inte hade kört med det heller?
Folk gillar blandade kletgrejer, där innehållet måste analyseras i labb.
-
Socker utan jod hade varit billigare...