Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: daniel70 skrivet 23 jun-13 kl 16:59

Titel: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 23 jun-13 kl 16:59
Jag odlar slanggurka sommartid och får alltid lite för mycket. Tanken att lägga in finns där, men har inlagd gurka något näringsvärde som motiverar besväret eller gör man det mest för smaken?
Kan man ens lägga in slanggurka?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 23 jun-13 kl 17:55
den skivade slanggurkan lägger man in i en sötad ättikslag med en massa senapsfrön.
Om den egentligen tillför någon energi i kosten kan de andra få tvista om men den tillför en underbar smak när man lägger den på ostmackorna, lite på pannbiffarna är himmelskt och i brist på syltad ingefära så är det en perfekt ersättare
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 23 jun-13 kl 18:13
Ok, då är det sannolikt en smakhöjare "bara".. vilket för all del inte är fy skam, jag odlar och torkar chili för smaken..
Har du ett bra recept skogsvilde?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 23 jun-13 kl 18:24
Jag gör en söt ättikslag.  Inte jättesöt och inte speciellt mycke ättiksmak men distinkt.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Edgar skrivet 23 jun-13 kl 19:23
Gott till pannkakor!  Om ni tvivlar, testa!
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: kirsikkainen skrivet 24 jun-13 kl 23:47
tydligen populärt i västergötland med dillkronor, svartvinbärsblad och körsbärsblad i lagen



Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Broberg skrivet 25 jun-13 kl 00:21
Går det inte att göra saltgurka av slanggurkor också?

Annars funkar pressgurkerecept, men med mer ättika, så det smakar något.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 27 jun-13 kl 14:41
Recept på olika inläggningar kanske? Jag som aldrig provat vet ju knappt vad de olika inläggningarna är för nåt! Skillnad på saltgurka, ättiksgurka och inlagd gurka? Hur funkar det att syra gurka?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 14 jul-13 kl 10:19
Om man nu lägger in slanggurka för lång hållbarhet, ska man skiva tunnt som typ pressgurka, eller normala skivor?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Broberg skrivet 14 jul-13 kl 11:38
Om man nu lägger in slanggurka för lång hållbarhet, ska man skiva tunnt som typ pressgurka, eller normala skivor?

Smaksak. Hade skivat vanligt. Saltgurka vill jag ha i tjocka bitar, alltså skivor/bitar som är några centimeter tjocka. Typ tre.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 14 jul-13 kl 13:21
Har du något bra recept på saltgurka Lopt? Saltgurka på slanggurka??
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Broberg skrivet 14 jul-13 kl 15:21
Har du något bra recept på saltgurka Lopt? Saltgurka på slanggurka??

Har bara använt något standard, från någon kokbok. Har själv bara gjort på frilandsgurka, men lillebror gör på slanggurka och det blir bra.

_____

Från den rutiga kokboken. Fast jag har för mig jag tog mer salt. Det ska vara salt som tusan för att hålla länge och jag har något i minnet av att det var ett klent recept. Och det står att de bara håller ett par månader med det receptet.

De har ett recept på surgurkor också. Det får man nog prova någon gång.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Nina K skrivet 20 jul-13 kl 23:20
En av mina favorit recept kommer från pärm med veckotidnings blad på recept min mor samla på sig. I en finns det ett par blad om inlagda gurkor. Skulle tro att de kommer från typ slutet 80-tal inne på 90-talet. Min favorit är Sommargurka. Tycker de blir lite likt smörgåsgurka. Söt men äver lite salt. Receptet är på slanggurka men jag har även provat frilandgurkor. Båda blev goda. Jag skivade dem i ½cm skivor då jag ville ha lite "krisp" i dem. Rekomenderar inte att lägga in hela gurkor då de blir som skrumpna fingrar och sladriga. Det stod att de håller 2 månader men har haft dem kylen längre än så.

Sommargurka
1kg slanggurka
dillkrona/dillkronor
1msk gul senapsfrön

Lag:
2dl Ättriksprit
3dl Vatten
½dl Salt
2dl Socker

Blanda ingredienserna till lagen i en skål och rör om till sockret och salten lösts upp. Skölj och skiva gurkan i skivor. Varva gurka med senapsförn och dillkronor i en glasburk. Häll över den kalla lagen över gurkona så att de täcks helt. Låt stå svalt en vecka. Färdig gurka håller upp till 2 månader.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 20 jul-13 kl 23:29
Det receptet ska jag prova imorgon Nina!
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: lichiplommon skrivet 21 jul-13 kl 08:32
..... Rekomenderar inte att lägga in hela gurkor då de blir som skrumpna fingrar och sladriga. Det stod att de håller 2 månader men har haft dem kylen längre än så.

Sommargurka
1kg slanggurka
dillkrona/dillkronor
1msk gul senapsfrön

Lag:
2dl Ättriksprit
3dl Vatten
½dl Salt
2dl Socker

Blanda ingredienserna till lagen i en skål och rör om till sockret och salten lösts upp. Skölj och skiva gurkan i skivor. Varva gurka med senapsförn och dillkronor i en glasburk. Häll över den kalla lagen över gurkona så att de täcks helt. Låt stå svalt en vecka. Färdig gurka håller upp till 2 månader.
använder ett liknande recept, men jag tycker att gurkorna blir godare med mindre socker och mindre ättika, det går att variera lagen tex.:
1,5 dl ättika
3,5 dl vatten
1 msk salt
1 dl socker

bara man inte sänker ättikhalten för mycket kan man variera lite på sammansättingen, våga pröva, smaken är ju som baken och en del (som jag) tycker inte det är så gott om gurkorna är för söta
 
och hela gurkor (inte slanggurkor) går bra om man använder SMÅ frilandsgurkor, låter man dem växer för mycket blir bildar de ju hållrum för kärnorna i mitten och blir precis som Nina skriver sladdriga och skrumpna, men vill man ändå ha hela så får man plocka de när de är små helt enkelt.
 
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Existens skrivet 21 jul-13 kl 09:34
..och det ska vara salt utan jod i, men det kanske är välkänt..  Kan bli beskt annars.  Jag vet inte vilket recept Brinks använder, men deras tycker jag ofta är just beska.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: mmeo skrivet 21 jul-13 kl 09:49
Jag har läst att man ska picka gurkorna för att undvika att de blir sladdriga om man lägger in dem hela. Det tänkte jag testa när jag provar att syra gurkor den här sommaren.

Lopt: Om du hade ett recept på surgurka får du gärna dela med dig av det!

När jag varit i Polen på jobbresor har jag ätit en del surgurka, som är väldigt populärt där. Jättegott!! Men de storstadskillarna jag jobbat ihop med har bara tittat konstigt på mig när jag frågat om de har något polsk recept att dela med sig av.  ::) Om man framstår som lite halv konstig i Sverige när man vill odla och ta till vara sina egna grönsaker så är det tydligen ännu värre i Polen, i alla fall i de storstäder jag varit. Otroligt omodernt beteende...
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 21 jul-13 kl 16:58
Någon som kan gränserna för ättika, salt och socker så att gurkan inte blir dålig?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: lichiplommon skrivet 21 jul-13 kl 17:09
Någon som kan gränserna för ättika, salt och socker så att gurkan inte blir dålig?
salt o socker efter smak

en halt av 1% ättiksyra är bakteriedödande. om man betänker att lagen späds ut till ca hälften av vätskan i gurkorna så borde gränsen ligger vid ca 2% ättiksyra för lagen. det motsvarar ca 1,8dl 12% ättiksprit blandat med 8,2 dl vatten.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 21 jul-13 kl 17:25
salt o socker efter smak

en halt av 1% ättiksyra är bakteriedödande. om man betänker att lagen späds ut till ca hälften av vätskan i gurkorna så borde gränsen ligger vid ca 2% ättiksyra för lagen. det motsvarar ca 1,8dl 12% ättiksprit blandat med 8,2 dl vatten.
Bra beskrivning Lichie. Hur påverkar socker och salt det hela, dessa är också konserverande?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: lichiplommon skrivet 21 jul-13 kl 18:13
Bra beskrivning Lichie. Hur påverkar socker och salt det hela, dessa är också konserverande?
Nåja, salt och socker konserverar, fast inte i de mängder som finns i lagen. 1dl socker per liter skulle vanligen bara främja en alkohol eller mjölksyrejäsning (som inte kommer igång på grund av attikan) saltet är i det här fallet mer för smakens skull.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Broberg skrivet 21 jul-13 kl 20:19

Lopt: Om du hade ett recept på surgurka får du gärna dela med dig av det!


Ok, fast jag har inte provat det.

Estniska surgurkor

4 kg gurkor
vinbärs- och körsbärsblad
2-3 lagerblad
50 gram dillkronor
50 gram pepparrot

4 liter vatten
2,5 dl grovt salt

Koka lag av vatten och salt. Skala och skär pepparroten i tärningar eller skivor.
Varva allt i en burk eller kruka.
Häll över lagen när den blivit pissljummen. Den ska täcka allt.
Täck burk eller kruka.
Låt stå framme i rummet, två dagar, så det börjar jäsa.
Skumma av vit beläggning.
Ställ i högst 12 grader, typ källare.
Behållarna ska vara stängda/täckta, men inte helt tätt, för då blir det ingen syrning. Jag hade kört med tät textil.

Färdig efter en vecka, men bäst att vänta minst två.

Blir lagen grumlig eller ful med tiden, så häll av och på med ny. Den nya lagen ska då vara riktigt kyld.

Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: lichiplommon skrivet 22 jul-13 kl 07:37
Ok, fast jag har inte provat det.

Estniska surgurkor

4 kg gurkor
vinbärs- och körsbärsblad
2-3 lagerblad
50 gram dillkronor
50 gram pepparrot

4 liter vatten
2,5 dl grovt salt

Koka lag av vatten och salt

.......
Blir lagen grumlig eller ful med tiden, så häll av och på med ny. Den nya lagen ska då vara riktigt kyld.
Det där är ju ett recept för mjölksyrning!! :) Det blir nästan godast, bara att man måste har en större mängd gurkor samtidigt. Jag har såliten gurkodling att det blir lättast att lägga in dem i ättikslag. Men det brukar finnas en topp då jag har tillräckligt för en liten mjölksyrning. Man kan ympa vätskan med lite vätska från en annan syrning om man vill vara säkert att jäsning kommer i gång.

Mycket gott!
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: kurt skrivet 06 aug-13 kl 13:12
Frilandsgurkor (de korta) brukar bli mycket godare om man mjölksyrar dem i stället för att lägga in dem i ättikslag. Mjölksyran ger ju en mycket mjukare smak än ättika.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 23 sep-13 kl 13:21
Måste gurkorna vara hela när man mjölksyrar dem, eller kan man dela dem?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: kurt skrivet 23 sep-13 kl 14:18
Det går bra att dela dem, ev blir de lite mjukare då men annars går det bra. Kolla regelbundet så att det inte uppstår toppjäst, det är inte farligt men behöver sköljas bort, och väg gurkor + vatten, så att du får rätt salthalt.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 25 sep-13 kl 11:52
 Jag har ett recept på smörgåsgurka i min kokbok. Där ska man lägga gurkorna i saltat vatten (2 dl salt till 2 liter vatten!) i ett dygn innan man häller på lag och sen ska de stå i 2 dygn innan jag lägger dem på burk. Varför lägger man dem i saltat vatten? Detta med två dygn trodde jag tillhörde mjölksyrningen, varför gör man det med smörgåsgurkan?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: RoHe skrivet 25 sep-13 kl 12:02
Jag har kört två olika, simpla.


Den ena gjorde jag bara en 123 lag, en del ättika, två delar socker, tre delar vatten. Koka upp, häll över och stäng locket. Håller länge.

Den andra kokade jag bara upp vatten och salt och öste över i burkar.

Håller länge även det.
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: Elisabeth A skrivet 25 sep-13 kl 12:05
Hur mycket salt använde du till en liter vatten?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: RoHe skrivet 25 sep-13 kl 12:08
Jobbat som kock. Så livet går lite ut på att arbeta på frihand. Känn dig för. Storrökare så salt går åt hos mig. :)
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: daniel70 skrivet 25 sep-13 kl 12:08
Låter du 123 lagen svalna innan du häller på den?
Titel: SV: Lägga in gurka?
Skrivet av: RoHe skrivet 25 sep-13 kl 12:10
När du gör pressgurka bör man låta den svalna. När sockret löst sig i vattnet, skiftar du bytta och slänger på iskallt vatten så kyls det ner ganska snart.

När jag gjorde det här för eget bruk, lät jag vattnet vara varmt. Kändes okej då kokande vatten bör ta död på lite skit som ev hamnat med :)