Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Inga-Karin E skrivet 01 maj-13 kl 21:49
-
Jag hör ofta att kirskål är gott att äta, men jag tycker inte det är särskilt gott, i alla fall inte som sallad. Vad gör ni med kirskålen om ni ska äta den?
-
Färsk är den nog inte så god.. Ska behandlas som spenat (tillagad), typ soppa, stuvad etc.
-
Mkt gott i en ost omellet eller som krydda i köttfärsås och på ostmackan tycker jag än så länge.
Nu ska jag torka den och blanda med torkade nässlor till en örtkrydda.
-
Jag kan inte påstå att jag tycker den är speciellt smaklig. Ätlig, men inte smaklig... Men man kan ju blanda med annat tidigt grönt och den är absolut bättre tillagad än rå, tycker jag.
-
Jag tycker inte heller den är god i sig själv.
Plockar nu på våren och torkar sen öser jag ner någon näve i soppor och grytor under vintern. Blandat med en massa annat tycker jag den blir helt Ok och är ett bra näringstillskott alldeles gratis.
-
Jag hör ofta att kirskål är gott att äta, men jag tycker inte det är särskilt gott, i alla fall inte som sallad. Vad gör ni med kirskålen om ni ska äta den?
Ger den till kaninerna. Kärs är äckligt, äckligt, jätteäckligt.
-
Det är äckligt, oM man tar stora blad. Man ska ta dom små, skrynkliga nya skotten, som fortfarande är alldels vaxblanka, då är det gott :)
Wokad tycker jag den är bäst, till pasta med soltorkade tomater, feta, solrosfrön eller stuvad till omelett eller hackad i bröddeg eller i paj... mycket gott kan man ha den till :)
-
Sköljer, lägger i kokande vatten, mixar, kryddar med grönsaksbuljong, äter. Helt okej smakar det. :) Tycker det är väldigt gott färskt också!
-
Det fina här i norra landsänden är att det inte finns kirskål.
-
Men hur näringsrik är kirskål? Knappast som nässlor iaf. Om den inte är jättegod och inte särskilt näringsrik, tycker jag den verkar onödig att äta...
-
Det fina här i norra landsänden är att det inte finns kirskål.
Det finns massor av kirskål i Vännäs och Umeå i alla fall. >:D >:D
-
Tja, lika gott som sallad, spenat, mangold, nässlor eller vad som helst - man behöver anrätta den, för att den ka bli god, med kryddor, salt, socker eller honung, olja etc eller steka den ihop med olja, lök, kryddor och en klick creme fraiche. Och sen ner i ett pajskal eller soppa på den.
Och man tar bara de precis framkomna bladen, de blanka och mörkare gröna, och skördar dagligen för att få de allra fräschaste och färskaste bladen.
-
Det finns massor av kirskål i Vännäs och Umeå i alla fall. >:D >:D
Det var som tusan! Jag måste googla fram nån bild så jag får se ordentligt hur dom ser ut :-[
-
Det var som tusan! Jag måste googla fram nån bild så jag får se ordentligt hur dom ser ut :-[
Man kanske bara inte ser bladen för all kirskål ;)
-
man behöver anrätta den, för att den ka bli god, med kryddor, salt, socker eller honung, olja etc eller steka den ihop med olja, lök, kryddor och en klick creme fraiche. Och sen ner i ett pajskal eller soppa på den.
Finns det verkligen nån som kan identifiera ett kirskålsblad efter den anrättningen?? ;D
-
Någon som vet om de är nyttiga?
Det växer ju verkligen överallt hemma hos mig skulle nog kunna föda hela familjen... ;)
-
Googlade lite och det verkar som att liksom andra gröna bladgrönsaker är kirskålen full av vitaminer och mineraler.
Blir till att gå hem och börja skörda ogräs. Paj lät gott tycker jag.
-
Ja för stör kirskålen bara med en massa sött sliskigt istället för att känna dess egna smaker humm säger ja bara :)
-
Apropå 'sina egna smaker' så fick jag som barn alltid höra att den var giftig...
Var det sånt man bara sa, eller är den typ murklor giftig men går att äta om man är varsam? :)
-
Apropå 'sina egna smaker' så fick jag som barn alltid höra att den var giftig...
Var det sånt man bara sa, eller är den typ murklor giftig men går att äta om man är varsam? :)
Murklor är giftiga ja före man har förvällt par gånger då är dom goda sen det är något för finsmakaren murklor med en knivsund med kaffe sump i :D
-
Kirskålen sägs ju vara en medicinalväxt, och väldans nyttig.
http://www.unt.se/inc/print/hatat-ogras-en-alskling-i-koket-1332194-default.aspx (http://www.unt.se/inc/print/hatat-ogras-en-alskling-i-koket-1332194-default.aspx)
God vet jag inte, den har en väldigt distinkt smak, som lätt kan bli för mycket. Tycker jag. En med lite kryddning, och tillsammans med annat så är den inte dum alls! Gjorde thai-inspirerad kaningryta med massor med kirskål häromdagen, och det blev mycket lyckat! Nåt som däremot är vedervärdigt äckligt är mazariner. ;)
-
Kirskålen sägs ju vara en medicinalväxt, och väldans nyttig.
[url]http://www.unt.se/inc/print/hatat-ogras-en-alskling-i-koket-1332194-default.aspx[/url] ([url]http://www.unt.se/inc/print/hatat-ogras-en-alskling-i-koket-1332194-default.aspx[/url])
God vet jag inte, den har en väldigt distinkt smak, som lätt kan bli för mycket. Tycker jag. En med lite kryddning, och tillsammans med annat så är den inte dum alls! Gjorde thai-inspirerad kaningryta med massor med kirskål häromdagen, och det blev mycket lyckat! Nåt som däremot är vedervärdigt äckligt är mazariner. ;)
Ja massaringer är ett gissel bara sött och sliskigt :)
-
Finns det verkligen nån som kan identifiera ett kirskålsblad efter den anrättningen?? ;D
nej det är nog lika svårt som att identifiera vad de köpta mazarinerna egentligen innehåller - vi hade sommarcafe för många år sedan och kvarglömda kakor och mazariner var lika fina och såg helt färska ut sommaren efter de hade inköpts ::)
-
Hade ni ett somnarcafé med fabriksgjorda mazariner?! Vilket helgerån! Förstår att dom blev kvar :)
-
Hade ni ett somnarcafé med fabriksgjorda mazariner?! Vilket helgerån! Förstår att dom blev kvar :)
Dom blev inte kvar - dom blev bortglömda i en skrubb. Och dom levererades från Delicato ;D
-
Mazariner har väldigt lite med kirskål att göra,så det kan väl diskuteras nån annanstans?!
Hursom. Jag hade en halv portion köttfärs kvar igår. Plockade en skål med kirskål, förvällde och hällde över köttfärsen. I med en lök, och lite bönor från frysen. En skvätt grädde, och lite currypasta. Blev hur gott som helst!
-
Stekt till rejält med kirskål med en lök och lite kryddor och blandat i tonfiskbiffarna. Blir kryddigt och gott med kirskålen.
-
Intressanta recept ;D
-Själv gör jag växtnäring på dom, Blommorna trivs som fisken i vattnet.
Jag får väl se om jag vågar mig på att göra något annat oxå framöver..
-
Dagens lunch för mig:
En stor bunt kirskål
En liten rabarberstjälk
Två jordärtskockor som jag hittade i jorden igår (jag hittade fler förstås)
Örtkryddor, vitlök och chili
Tre ägg,från egna hönor
Alltihop kokat i en god buljong, kokt av egna tuppar.
Jag är måttligt förtjust i smaken av kirskål, men såhär blev det riktigt gott.
-
Jag har använt kirskål i lasagne, pesto, tacos med mera. Smakar helt ok, men inte jättegott.
Den bästa varianten jag provat var nog i en enkel sallad tillsammans med andra grönsaker och olivolja & vinäger.
-
Jag blandar med annat grönt, just nu våtarv (nate), almfrön, maskrosblombladen och så dressing till (sallad alltså), det tycker jag blir väldigt gott. Eller blandad med riven morot bara. Jag tar också de späda bladen till sallad, inte de stora gröna.
-
Det fina här i norra landsänden är att det inte finns kirskål.
Jodu, det gör det visst. Aktar mig som bara den att få hem den till torpet.
-
Jodu, det gör det visst. Aktar mig som bara den att få hem den till torpet.
-Jaha en till som förstått varför Munkarna var och har så mycket kår på huvudet ;D
Övertygad om att det har med deras lycka åt att se den "Underbara växten" växa..
:-[ Oj nu var jag elak...
-
Fast är det inte det ena, så är det det andra. Det är ju inte ogräsfritt utan kirskål och den är iallafall relativt lättrensad.
-
När jag hade kaniner var det kul att landen på kirskål, för någon blev glad att få dem... Men nu har det ju kommit fram en hel del fina tips här, så det kanske finns hopp för mina igenväxande land! En annan sak är att det alltid sägs att kirskål infördes i Sverige av munkar på medeltiden som medicinalväxt. Men jag har aldrig hört hur de använde den. Vet ni?
-
Min annons är fortfarande aktuell ::)
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=153611.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=153611.0)