Alternativ.nu
Djur => Får => Hus, hägn & bete för får => Ämnet startat av: sarbe453 skrivet 23 apr-13 kl 11:00
-
Jag ska inhägna gammal vall med eltråd till nya hagar för får med lamm. Har inte jobbat med järntråd (ej high tensile) och behöver tips. Hur långt kan jag ha mellan mellan stolparna, det är raka linjer och vilken dimension klarar jag mig med? Vill ju ha stabilt men minimera kostnaderna. Finns det några fällor som man lätt hamnar i? Tips?
-
Det enda jag kommer att tänka på då är: Se till att ha en bra vinda för järntråden. Det hade inte jag första gången utan trodde att jag kunde ha en upplindad tråd och vilket jobb jag hade. Den trasslade sig och det var omöjligt att trassla upp. Jag tyckte inte att jag hade råd att köpa en vinda men tog en bräda och lindade upp tråden på. Det gick ju bättre då men var väldigt tungt att bära omkring. Tänk på att sätta nedersta tråden ganska lågt och se till att tråden är spänd. Hjälp gärna lammen att känna på tråden direkt, de vill gärna springa ut.
-
Hej
Rekomenderar LG´s rostfria fjädrar, och att du bygger ordentliga hörn, typ parallelhörn. Då har du alltid ett välspänt stängsel, och dom kan inte trycka sig under. Jag hade sen 6 meter mellan stolparna, men dom stolparna bara håller isär trådarna och behöver inte vara så kraftiga.
Hörnen blir ju lite dyrare men om du bygger ordentligt så slipper du underhåll för lång tid framöver.
Fjädrarna kan du spänna för hand och dom tar upp alla förändringar i stänglset, även om det skulle ramla ett träd eller nåt över stängslet.
Du får snygga stängsel som står länge och håller djuren inne.
mvh Tomas.
-
Om du ska bygga nytt permanent stängsel , använd ht-tråd och fjädrar avsedda för den.
Runt 6m mellan stolparna lägg tid på att bygga bra hörn , det är dom som avgör livslängden på stängslet.
Helst 10cm stolpar i hörnen , 7-8 cm eller skalade 5-8 till resten . (6cm svarvade är kvalitetsmässigt det sämsta man kan köpa.
Vill du slippa röjning finns ett ca 50cm högt får nät som man sätter t.ex 2 el trådar över , går lätt att bygga om till rovdjursavvisandestängsel sen med fler trådar.
-
Om du har ek på dina marker, kan du spara mycket på material-kostnaden om du klyver egna stolpar med kil och slägga, och det blir rätt så snyggt med klyvde stolpar ;D
-
räknar du tiden för att hugga , köra ut,kapa och klyva så blir inte timlönen så hög..
-
Sorterar ut i vedhögen, alternativt hugger dom på plats. sista gång klyvde och spetsade jag 40 stolpar på mindre än två timmar.
Om styckpriset på köpastolpar kostar 20 kronor ex moms blir timlönen rett så bra ;)
Besparingen är ungefär kostnaden för 1000 meter galvad tråd i alla fall till de priser jag får betala.
-
Jag har faktiskt kyvna ekstolp liggande men tror inte det räcker till allt. Känns lite onödigt kanske med den dimensionen? Jag tycket det verkar så krångligt och dyrt med ht-tråd men jag kanske har fel...
-
Kolla lite på det jag skrev om, bygger på samma principer som ht stängslet, men blir en light version, du slipper HT tråden och du behöver inte räkna med samma krafter som ett HT stängsel har, mycket mer lättjobbat.
-
Ht-tråd kan jag sälja för 520+ moms ,650 m
-
Jag har vanlig järntråd (alltså inte HT). Har trästolpar med snesträvor i hörnorna och trästolp där det behövs i dippar och på krön, och kanske var 25-30 meter, sen har jag glasfiberstolp var 4-5 meter (BMS). Spänner upp tråden med billigaste modellen trådspännare och har inga dyra fjädrar utan köper Rustas båtförtöjningsfjädrar. Har fungerat fint i 5 år nu. Spänner upp tråden på våren bara. Träd som faller ner överstängslet tar jag bort och stängslet fjädrar upp igen.
-
Hur bygger man enklast bra hörn?
-
Gör på samma sätt som JBF från och med förra året..
Byggde alla hagarna 2008-2009 men förra året tröttnade jag på skiten och bytte ut det mot ett rejält stängsel..
Tryckimpregnerade stolpar, 5 stycken 1.8 mm järntråd, flertal trådspännare runt stängslet, riktiga hörnisolatorer och paralellhörn så att det går att spänna trådarna ordentligt..
Dock trpr jag att jag måste förstärka hörnen ytterligare, efter vintern har några börjat ge med sig.. Därtill bör man nog släppa på trådarna under vintern, något jag glömde bort.
Det jag INTE har använt hittills är fjädrar, men det ska inköpas en bunt nu till i år och så ska dessa upp runt om i hagarna.
LG:s fjäder ser väldigt prisvärd ut, 50 spänn....
-
Hur bygger man enklast bra hörn?
http://www.lansstyrelsen.se/orebro/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/viltskador/viltskador-av-rovdjur/Attt%C3%A4nkap%C3%A5vidst%C3%A4ngsling.pdf (http://www.lansstyrelsen.se/orebro/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/viltskador/viltskador-av-rovdjur/Attt%C3%A4nkap%C3%A5vidst%C3%A4ngsling.pdf)
-
Ja, får man till bra hörn och har fjädrar på tråden så är det lätt att bara spänna upp tråden när det behövs. Har man inga fjädrar så slaknar tråden lik förbannat efter ett tag. Man tröttnar på smidiga lösningar vad gäller stängsel. Det bästa är att göra det ordentligt en gång för alla! Det behöver inte kosta många kronor mer än att göra det "halvdant".
-
Vad blir det för praktisk skillnad med grippel eller fjäder?
-
Såg att trådstartaren liksom jag bor i Östergötland.. För min del har det gått väldigt smidigt att få bidrag ifrån Länsstyrelsen för att sätta upp elstängsel. 50 kronor metern i bidrag för rovdjursstängsel.
Är man ändå inne på att bygga ett rejält stängsel så är det ju i princip inget merjobb att bygga rovdjursstängsel, och är man lite förutseende och skickar in en ansökan innan man sätter i gång så kan det till och med bli en ganska rejäl vinstaffär att bygga elstängsel. :)
-
Hellre klena stolpar och 3-4 meter emellan, än grova och 6-8 meter emellan, enligt mig. Hörn ska dock vara rejäla.
Sätt strävor vid varje knäck. Tänk hur kraften mot stolpen blir, om trådarna spänns som fan, mer än vad de kommer att göras. Se till att det byggs så den kraften hålls emot.
-
[url]http://www.lansstyrelsen.se/orebro/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/viltskador/viltskador-av-rovdjur/Attt%C3%A4nkap%C3%A5vidst%C3%A4ngsling.pdf[/url] ([url]http://www.lansstyrelsen.se/orebro/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/viltskador/viltskador-av-rovdjur/Attt%C3%A4nkap%C3%A5vidst%C3%A4ngsling.pdf[/url])
Har aldrig provat, eller förstått mig på sådana hörn. Om man ska påta ikull en stolpe, trycker man då i toppen, eller nere vid marken?
-
Ett riktigt byggt parallellhörn blir låser stolparna varandra ,en snesträva fungerar oftast som gångjärn och lyfter stolpen.
-
Japp.. Snedsträvor testade jag med, fungerade inte alls.. Så fort man satte ordentligt med spänn på trådarna och snedsträvorna började få ta emot lite tryck så lyfte de upp hörnstolparna ur marken. Parallellhörnen fungerar mkt bättre, de låser ju som sagt varandra.
-
då har ni för korta strävor.
-
jag använder både grippel och fjäder, grippeln till att skarva tråden och spänna upp fjädern med om det behövs, man gör ju en uppspänning när man monterar fjädern, men om man av nån anledning behöver justera, så är grippeln bra.
Fjädern tar upp olika rörelser i tråden, temperaturskillnader eller snö på stängslet osv.
-
Grippeln förstår jag inte riktigt vitsen med.. Tycker det är smidigare att skarva trådarna med öglor.
då har ni för korta strävor.
Bygger man med tryckimpregnerade stolpar så är de så långa de är.. Nu kan man väl iof åka till någon virkeshandlare och köpa tryckvirke men det känns ju både onödigt dyrt och omständligt när det fungerar lika bra eller böättre med parallellhörn, vilka kan byggas med "normalstolpar".
-
Har du provat att använda gripplar ? använder man öglor så slipper man ju köpa gripplar, på det sättet så förstår jag hur du menar. Men att bara köra in varsin ände i grippeln, så är det klart och väldigt hållbart, tycker inte det blir smidigare än så.
Sen är det bara och ta en tång och dra i ena änden om man behöver spänna. Jag tycker det är klockrent.
-
Hmm..
Jag såg precis en sak nu när jag skulle beställa stängselmaterial till den sista beteshagen..
Hightensile-tråden är ju för fasen BILLIGARE än järntråden.. Jag fattar inte att jag lyckats missa detta faktum i 5 års tid!!
Har hela tiden tänkt att fördelarna med HT-tråden inte överväger den stora prisskillnad som var, kostade typ 4 ggr mer per rulle.. Men nu inser jag, mitt jävla spån, att det är 5 ggr så mkt längre tråd i HT-rullen vilket gör den billigare per meter.. :)
-
Grippeln förstår jag inte riktigt vitsen med.. Tycker det är smidigare att skarva trådarna med öglor.
Med gripple har du bra kontakt , i ögleskarvning får du sämre ledningsförmåga.
Jag skarvar med clips som kläms ihop ,håller i princip lika bra som tråden och utan spännings förlust.
-
Bygger man med tryckimpregnerade stolpar så är de så långa de är..
Hugg närmaste, lämpliga träd?
Och andra sidan tycker jag inte det är så konstigt, att jag till stugan här, köper virket på sågen och spiken hos järnhandlaren. På taket ligger tegelpannor från en tredje handlare.
-
Hugg närmaste, lämpliga träd?
Och andra sidan tycker jag inte det är så konstigt, att jag till stugan här, köper virket på sågen och spiken hos järnhandlaren. På taket ligger tegelpannor från en tredje handlare.
Rovdjursstängsel innebär tryckimpregnerade stolpar om man ska få ut rovdjursbidraget, möjligtvis att man kan få igenom ekstolp också.. och visst går det ordna längre tryckta brädor, men jag ser inte riktigt vitsen med det när hörnen blir lika bra eller bättre med parallelhörn
-
Rovdjursstängsel innebär tryckimpregnerade stolpar om man ska få ut rovdjursbidraget, möjligtvis att man kan få igenom ekstolp också.. och visst går det ordna längre tryckta brädor, men jag ser inte riktigt vitsen med det när hörnen blir lika bra eller bättre med parallelhörn
Jaså, de har med snöat in sig så, på tryckta grejer. Så klart.. Och på bitar ovan mark också. Inte där det brukar bli dåligt först liksom och det tryckta är det ju mycket med, när man sågat nya ändar på det.
Vilka standardhörn jag tycker är bäst och vilka du tycker är bäst, är nog inte lönt att tjata om mer. Blir väl tio sidor likadant då..
-
Jaså, de har med snöat in sig så, på tryckta grejer. Så klart.. Och på bitar ovan mark också. Inte där det brukar bli dåligt först liksom och det tryckta är det ju mycket med, när man sågat nya ändar på det.
Vilka standardhörn jag tycker är bäst och vilka du tycker är bäst, är nog inte lönt att tjata om mer. Blir väl tio sidor likadant då..
Jag har för mig att det inte uttryckligen står att det ska vara tryckimpregnerade stolpar utan att det ska byggs "varaktigt", får man en vettig handläggare och man kan förklara sitt materialval på ett bra sätt så kan det säkert gå att få igenom med annat material.. Men man får ibland välja sina strider.. :)
-
Jag har vanlig järntråd (alltså inte HT). Har trästolpar med snesträvor i hörnorna och trästolp där det behövs i dippar och på krön, och kanske var 25-30 meter, sen har jag glasfiberstolp var 4-5 meter (BMS).
Vad menar du med bms?
Jag sitter och tittar i LGs katalog. Vilken höjd behöver man på en glasfiberstolpe om jag nu vill använda det, har inte bestämt mig? Räcker 1100 mm? Jag hade tänkt sätta 3 trådar på 30, 60, 90 cm, hur har ni gjort?
Hur har ni gjort med öppningar?
Är rullisolator det bästa för hörn?
-
Måste man ha en speciell tång till gripplar eller går det ändå?
-
Rullisolatorn funkar med klen ståltråd ,om den inte är för hårt spänd . (jag tycker den e rent skräp) till eltråd funkar den nog bäst
Använd hörnrör billigt och bra.
Ska du bara skarva ihop trådar behöver du ingen tång , ska du spänna hårt behöver du tång.
Finns 2 startpaket att köpa ett med
50 gripple +tång
och ett med 250 gripple + tång (då får man tången på köpet. ungefär...)
-
Om ni ska köpa Ht-tråd kolla då så den har 1100-1300 i hållfasthet , den andra 700-800 går lätt av i knutarna om man spänner hårt.
-
Vad menar du med bms?
Jag sitter och tittar i LGs katalog. Vilken höjd behöver man på en glasfiberstolpe om jag nu vill använda det, har inte bestämt mig? Räcker 1100 mm? Jag hade tänkt sätta 3 trådar på 30, 60, 90 cm, hur har ni gjort?
Hur har ni gjort med öppningar?
Är rullisolator det bästa för hörn?
BMS Turbostolpe heter den jag har. Kan rekommenderas! Enda kruxet är att man ska trä på isolatorern, men har man dem i solen en stund så går det smidigare att få på dem. Jag har 110 cm och det räcker utmärkt till mina får. Den ska ju bara ner ca 10 cm eller liknande. Dess funktion är ju bara att hålla trådarna på ett lagom avstånd från varandra och marken. Som sagt, jag ångrar inte en sekund att jag köpte de stolparna. Har besparat mig många dyra trästolpar och tid att slå ner dem i mina småländska steniga hagar.
-
BMS Turbostolpe heter den jag har. Kan rekommenderas! Enda kruxet är att man ska trä på isolatorern, men har man dem i solen en stund så går det smidigare att få på dem. Jag har 110 cm och det räcker utmärkt till mina får. Den ska ju bara ner ca 10 cm eller liknande. Dess funktion är ju bara att hålla trådarna på ett lagom avstånd från varandra och marken. Som sagt, jag ångrar inte en sekund att jag köpte de stolparna. Har besparat mig många dyra trästolpar och tid att slå ner dem i mina småländska steniga hagar.
Då har du 3 trådar?
-
Rullisolatorn funkar med klen ståltråd ,om den inte är för hårt spänd . (jag tycker den e rent skräp) till eltråd funkar den nog bäst
Använd hörnrör billigt och bra.
Ska du bara skarva ihop trådar behöver du ingen tång , ska du spänna hårt behöver du tång.
Finns 2 startpaket att köpa ett med
50 gripple +tång
och ett med 250 gripple + tång (då får man tången på köpet. ungefär...)
Ok, bra att veta. Men jag förstår fortfarande inte riktigt skillnaden i funktion mellan gripplar, trådspännare (hjul) och fjäder. Alla kan man väl efterspänna? Behövs alla tre typerna för ett bra stängsel? Min hage blir på ca 1, 8 h och mellan hörnen som mest ca 175 m. Var ska jag sätta fjädrar mm?
-
Gripplen för att skarvaoch spänna med , Hjulen för att kunna spänna och släppa spänningen med.
Fjädrarna mitt på sträckorna ,jämnar ut påfrestningar
-
Då har du 3 trådar?
3 trådar, 4 trådar & på vissa ställen 2 trådar!
-
Ok, bra att veta. Men jag förstår fortfarande inte riktigt skillnaden i funktion mellan gripplar, trådspännare (hjul) och fjäder. Alla kan man väl efterspänna? Behövs alla tre typerna för ett bra stängsel? Min hage blir på ca 1, 8 h och mellan hörnen som mest ca 175 m. Var ska jag sätta fjädrar mm?
Jag är inget fan av gripple utan är nöjd med "hjulspännare" och fjäder. Fjäder är lika viktigt som spännaren då fjädern jämnar ut chocktryck på stängsel (älg, träd, traktor eller annat som drar igenom stängslet). Har man fjäder är det bara att ta bort hindret, och det fjädrar upp igen som om inget hänt (förutsatt att man har glasfiberstolpar då.. Har man bara trästolpar så slits isolatorerna sönder istället)
-
Har man väl börjat använda gripple så kan man inte vara utan ;)
Vi skarvar fårnät ,spänner diagonaltråden i parallellhörnen , spänner kortare stängsel , lagar nät m.m m.m ..
-
Har man väl börjat använda gripple så kan man inte vara utan ;)
Ja jag misstänker att det kan vara så... Jag skyller det faktum att jag inte provat dem på det ganska höga priset.
-
Håller med klipparn gripplarna är förjäkla smidiga, sen att det ser proffsigt ut med snygga skarvar får man lite på köpet. ;) Måste bara fortsätta tjata lite om dom rostfria fjädrarna, är det bara jag som tycker att dom är bra ?
Dom behöver man inga trådspännare till, brukar använda en bräda med två skruvar till för att spänna fast fjädern när jag monterar.
Fjädern kan dras ut över en meter utan att bli förstörd, sen har du ett välspänt stängsel utan att behöva ha ht-stängslets stora krafter på hörnen.
-
Skulle spänna med min första fjäder igår, dragit begagnad eltråd med många skarvar. De flesta kanske redan har gissat vad som hände, men när jag drog för kung och fosterland (hade en något överdriven bild av hur mycket man skulle spänna fjädern) så gick tråden isär i en skarv och fjädern slog ihop om mitt ena pekfinger. Aj!
Där ser man vikten av:
- Att ha bra skarvar
- Att akta fingrarna och inte spänna för hårt
Men fint och spänt blev det, när jag väl fick ihop det!
-
;D
-
hur hårt skall man spänna fjädern? Och hur gör ni, de är ju stenhårda!
-
Jag spänner ut dem till knappt en meter, använder handskar och sedan drar jag! Jag sätter dem på tråden först, har en distans i änden som är ungefär lika lång som fjädern, drar ut tråden och fäster den i andra änden, sedan går jag tillbaka, tar bort distansen och krokar på fjädern på grindisolatorn. Klart!
-
Nu har vi diskussion hemma och maken tycker glasfiberstolp är så fult. Jag såg en hage jag åkte förbi som hade mellanstolpar i trä de var ca 2 cm * 4 cm. Som isolatorer var det ett hål borrat i den breda änden på stolpen och en dubbel isolerad tråd genomdragen som en ögla. På baksidan delade man på trådarna och virade dem om tråden igen på var sida av stolpen. Har någon erfarenhet av detta och var kan man få tag på dessa stolpar?
-
Nu har vi diskussion hemma och maken tycker glasfiberstolp är så fult.
Vilken klok make!
Svarvade stolpar är väl inget vidare, men plaststolpar skär ju sig med naturen. Som en gigantisk, blå industribyggnad, på en gammal slåtteräng.
-
Jag spänner ut dem till knappt en meter, använder handskar och sedan drar jag! Jag sätter dem på tråden först, har en distans i änden som är ungefär lika lång som fjädern, drar ut tråden och fäster den i andra änden, sedan går jag tillbaka, tar bort distansen och krokar på fjädern på grindisolatorn. Klart!
Är det den stora fjädern som LG säljer bla? Alltså inte deras egna fjäder den smalare..
-
Den stora fjädern spänner du upp med spännhjul el gripple . Snurra helst tråden 2 varv om fjädern för bättre kontakt.
-
Håller på att stängsla i med fårnät och gjorde parralellhörn för första gången. Funkade superbra, hörnstolparna blev riktigt stadiga. Inte svårt att göra heller, jacka ur med motorsågen och en trallbräda som sträva.
-
Den stora fjädern spänner du upp med spännhjul el gripple . Snurra helst tråden 2 varv om fjädern för bättre kontakt.
Blir det inte en jädrans massa varv på spännaren då? :) eller fjädern skall kanske inte dras ut så långt? Ska man spänna så hårt så man får alla möjliga smaker i munnen eller hur vet man när det är lagom?
-
Blir det inte en jädrans massa varv på spännaren då? :) eller fjädern skall kanske inte dras ut så långt? Ska man spänna så hårt så man får alla möjliga smaker i munnen eller hur vet man när det är lagom?
Kan väll inte va någon vits att spänna för hårt då gör väll fjädern ingen verkan om något vilt springer i utan tråden går av ?
-
Nej men precis. man kanske inte skall dra ut fjädern något alls? utan bara precis spänna upp tråden.
Vet att LG-fjädern skall man ju spänna i lite utdraget läge.. kanske inte samma med denna.. jag frågar för att jag inte vet.
-
Det jag har beskrivit ovan gäller LG-fjädern.
En idé som jag ska prova:
- Gör i ordning en bräda med två spikar på lagom avstånd (prov får visa vad som är lagom, börjar på 80 cm).
- Dra tråden i staketet, se till att ena änden på fjärdern, som alltså är monterad på en bräda, är ordentligt fäst. I tråd eller grindisolator
- När andra änden av tråden (den som ska spännas) är fäst, trä den två varv genom öglan på fjädern
- Spänn tråden så pass hårt att fjädern visar tecken på att sträckas ytterligare
- Fäst tråden
- Ta bort brädan från fjädern och - Voilá! - Ett spänt stängsel! (utan att riskera att få skador av fjädrarna... ;))
-
Blir det inte en jädrans massa varv på spännaren då? :) eller fjädern skall kanske inte dras ut så långt? Ska man spänna så hårt så man får alla möjliga smaker i munnen eller hur vet man när det är lagom?
Nu menar jag fjädrarna till HT tråden , dom ska dras ut till ca häften.
Och hur många varv det blir beror på hur lång tråden är från början ;).
-
Här e en ganska bra film på hur sakerna funkar .
(passa er för dom små fjädrarna i avsluten , dom sitter bara med 2 skruvar som ska hålla hela belastningen från tråden. Hörnrören ligger runt stolpen och fördelar trycket på hela stolpen)
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&cad=rja&ved=0CD0QtwIwAzgK&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DrAZjrfkZ3f0&ei=n4OHUeuvAY_E4gTk14DwDg&usg=AFQjCNGsxzLxuCK645IrXGLueh44VOj_SQ&bvm=bv.45960087,d.bGE (http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&cad=rja&ved=0CD0QtwIwAzgK&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DrAZjrfkZ3f0&ei=n4OHUeuvAY_E4gTk14DwDg&usg=AFQjCNGsxzLxuCK645IrXGLueh44VOj_SQ&bvm=bv.45960087,d.bGE)