Alternativ.nu
Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: Mengus skrivet 17 apr-13 kl 20:45
-
Jag tänkte ge mig på att äta insekter och larver. någon som vet vilka jag bör sattsa på?
hittils har jag mjölmaskar och zophobas och de har inte världsbäst näringsvärde.
Funderar på rosenbagge kanske. Vet inte så mycket om dem.
är det någon som har tips?
MVH Magnus Insecto-man
-
Spännande, jag har tyvärr inget att tillföra men vill du berätta lite mer är jag tacksam.
Hur odlar du dem?
Hur behandlar du dem före tillredning?
Hur tillreder du dem?
Var det knepigt att äta dem första gången?
Kan man steka och koka dem hela?
Ska de svältas innan förtäring? (Så gör man med t.ex. sniglar har jag hört, för att det inte ska vara så mycket skit i dem.)
/Torpjens
-
Jag har just börjat odlingen och den ser ut som följande. Mjölmaskarna bor i en plastlåda med lufthål i. jag köpte dem i en fiske affär och de var då väldigt små. Nu har de växt till sig, många har förpuppat sig som nymfer och jag såg den första skalbaggen idag.
De lever i en blandning av kruskakli och havregryn vilket de både äter och senare som skalbaggar lägger ägg i. Jag ger dem färsk frukt, sallad, potatis eller lite vad som helst som innehåller vätska. byter ut den varannan dag ungefär så den inte möglar i burken. Mjölmaskarna skall klara sig på det här sättet och om en generation eller två får de flytta till en större burk.
när odlingen växt till sig kommer jag prova med flera mindre kolonoier som får mat från det vilda och se om jag kan få dem att överleva utan civilisationens matproduktion.
Än så länge är odlingen så liten att jag mest skulle kunna äta ett par stycken och det känns inte riktigt värt. Om ett par månader kommer de va så många att jag kan äta ordentligt och då ska jag prova. Har inte kollat upp än hur man tillagar dem. jag tror att man kan rosta dem med gott resultat men det kan vara nåt jag bara fått för mig.
Jag tror inte man behöver svälta dem. Kanske beror på vad de äter visserligen.
Zophobas larverna kanske man behöver skålla för att få bort giftet ur skalet. är inte helt säker. Jag vet att reptiler inte ska äta för mycket av dem dels av den anledningen. om det märks av på en människa har jag ingen aning om.
Jag tror inte det kommer bli så knepigt att äta dem. Jag har haft med dem att göra ett tag nu och den här invanda iden om att de är äckliga är nästan helt borta. de ser godare ut för var dag :)
Jag lär skriva en post och berätta hur ätandet gick sen.
-
Spännande! Ser fram emot rapporter. :)
Zophobas larverna kanske man behöver skålla för att få bort giftet ur skalet. är inte helt säker.
:o Det låter sådär... ;D
Jag tror inte det kommer bli så knepigt att äta dem. Jag har haft med dem att göra ett tag nu och den här invanda iden om att de är äckliga är nästan helt borta. de ser godare ut för var dag :)
Jag är rätt intresserad själv, har du några länkar till info om matinsekter får du gärna dela med dig.
Mjölmasken låter väl lite bättre, gillar inte tanken på giftig mat. Inbillar mig att man borde kunna göra smaskig risotto på brynt mjölmask och ris...
/Torpjens
-
Stora gräshoppor äter man ju lite överallt i savann-områdena honungsrostade
-
@torpjens:
Ja. det där med ris och mjölmask har jag med tänkt mig :)
zoophobas är egentligen mest en större tropisk variant av mjölmask. Tror inte det är så farligt. Men jag ska garanterat kolla upp det nogrannare innan jag äter dem.
Det verkar svårt att hitta info om vilka insekterna är. Men i thailand äter de ungefär 200 olika arter så det ska nog gå att hitta några bra. Marcel Dicke i holland har skrivit boken Het Insectenkookboek med recept innehållande insekter. Jag har dock inte läst den så jag har ingen aning om vad han lagar får nåt.
nästa steg tror jag blir afrikanska rosenbaggslarver. De ser obehagliga ut men ska va mycket nyttigare än mjölmask. De har också fördelen att de äter löv och bark man kan hämta utifrån. skalbaggarna är flerfärgade och fina att se på också.
Vet inte vart jag ska få tag i dem än men det ska nog gå att hitta.
när jag fått ihop lite info och lite mer erfarenheter så skriver jag ihop nåt och lägger upp.
Jag är riktigt peppad. verkar som att insekter kan bidra ordentligt till ens självhushållning.
@pilosella ja! de är helt klart med på min lista över saker att prova. jag har haft syrsor förut dock, och de låter en del :) kanske får styra en ljudisolerad burk av nåt slag.
Om det är fler som vill pröva detta så kan vi ju utbyta erfarenheter så går det fortare att lära sig saker.
-
här är en ted talk video med han som gjort kokboken så länge ;)
http://www.youtube.com/watch?v=O6GimGZz6a8&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=O6GimGZz6a8&feature=player_embedded#)!
-
Mjölmask och zoophobas får kritik av många som reptilfoder, jag tror kritiken är överdriven. Ofta utgör en sort av larverna väldig stor del av kosten, och ibland är det väl lite si och så med vad de får för foder. Jag tror ändå att det oftast rör sig om att fodret får vara syndabock.
Men ska man odla insekter för att äta ska man väl inte glömma kackerlackor och gräshoppor. Kackerlackor går ju att föda upp på matrester, och det finns flera rymningssäkra arter som är mycket lätta att hålla. Gräshoppor kan man öka väldigt snabbt i antal över sommaren, då tillgången på lämpliga vegetabilier är stor.
-
Känner ni till någon lämplig termit eller skalbagge som lever av trä? Jag hade gärna gjort matprotein av ved som jag har så gott om! :) Om inte för eget behov så kanske indirekt via hönsen...
-
Vad kul att du provar! Jag har också sett den TED-föreläsningen förut, och tyckte argumenten för att odla insekter var riktigt bra. Tror själv att jag skulle bli tvungen att komma på något sätt att bearbeta larver så att dom, öh, verkligen inte ser ut som råvaran längre för att klara av det: Det må vara inlärt, men det är ingen liten rysning jag känner när jag ser dom krypa i sitt odlingsmedium. :-\
WikiHow har recept på stekta gräshoppor (http://www.wikihow.com/Cook-Grasshoppers). Chapulines (http://mexicanfood.about.com/od/authenticfamilyrecipes/r/chapulines.htm)är mexikanska gräshoppor, som snacks eller tacofyllning. Jag har inte smakat endera, men tänkt att om/när jag provar blir det nog snarare det än larver. Och ja, ska man föda upp dom är det ju en fördel att de äter gratis mat.
-
haha. jag åt ett par idag för att prova och det var...gott! oväntat gott. jag stekte dem och de smakade väldigt mycket som popcorn. Det var läskigt att äta dem först, trots att jag är ganska onojjig med sånt. Insektofobin sitter djupt på nåt sätt. Men det hjälpte mycket att de var så goda.
Tror det försvinner rätt snabbt. Jag önskar zoophobas larverna kunde snabba på lite så jag får prova dem med. Kan säga på en gång att jag garanterat kommer äta massa såna här larver i framtiden. De är goda, extremt lätta att odla, och även om man köper mjöl eller havregryn till dem så blir det extremt billigt. Jag vill prova alla insekter nu :)
-
stackmyror och deras ägg är goda..mvh
-
*ryser* UUUUUhhhiiiiaaaa!!!! Så känns det när jag tänker på stekta larver ::) Är dom nyttiga eller varför äta insekter? Frågar av nyfikenhet men skulle aldrig kunna få i mig en larv. När du stekt larven, är den mjuk inuti då?
Jag fattar inte var min rädsla för larver kommer ifrån. Dom är bara så motbjudande :-X
Men jag respekterar att du äter dom. Hur kom du på att det skulle ingå i din dagliga föda?
-
Om du inte har några problem med engelskan (eller bilder på larver) rekommenderar jag verkligen Marcel Dickes föredrag i länken Mengus la upp. Det övertygade i alla fall mig när jag såg det första gången, även om jag inte kommit lika långt som Mengus och vågat sätta tänderna i något. ;D
I kort är tanken som i alla fall jag fallit för att insekter har mycket och bra protein, kan födas upp billigare och mer kompakt än andra köttdjur utan att de far illa, och de förökar sig snabbt. Speciellt om man ställer det mot storskalig uppfödning av köttdjur som ger problem både för miljön och för djuren som måste leva i den. Att man tycker insekter är läskiga är väl egentligen den enda anledningen att inte äta dom?
-
Ja du har så rätt, visst är det bättre att äta larver än kött. Vet någon hur mycket larver man bör äta per dag för att få i sig rätt mängd proteiner?
Jag ska kolla på föredraget med Marcel Dickes, så kanske jag förstår bättre. Men allt är bättre än att äta djur faktiskt, speciellt när djuren föds upp på felaktigt sätt. Fast larver är ju också djur.....eller insekter.
Fast det känns inte så farligt att äta en larv som att fläska i sig en fläsk kotlett. Fast hade man ätit larver sedan barnsben och inte kotletter så hade ju kotletter verkat helt galet.....många tankar
-
Jag är ju då inte vegetarian, men tycker att det är oetiskt att föda upp något som lever på ett sätt som är dåligt för det. En växt är ju ganska lätt att tillfredställa, men ska man äta ett djur är det ju faktiskt enklare att ge en eller tusen larver vad de vill ha (= mat) till skillnad från t.ex. grisen som vill ha mat, plats, socialt umgänge, något att göra...
-
Jag vet inte hur mycket man behöver äta men de är proteinrikare än det mesta man sätter i sig i vanliga fall. här är en tabell som innehåller de som jag har, mjölmask och zoophobas.
http://hem.bredband.net/lavadusch/naring.html (http://hem.bredband.net/lavadusch/naring.html)
mjölmasken sägs där innehålla 18,7% proteiener vilket är rätt så skapligt tror jag. Att tilläggas är väl att både mjölmask och zoophobas innehåller mindre protein än många andra larver, tillexempel rosenbaggslarven, vilken är härnäst på min lista att skaffa. De innehåller också en hel del fett och är mycket fetare än tillexempel syrsor.
WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt vilket för en vuxen person som äter blandad kost motsvarar cirka 50-60 gram protein per dag. Om mjölmasken har 187 g/kilo blir det 1000/(187/60) = ca 320 gram larver för att få i dig 60 gram protein. ungefär som en dubbel 150g burgare altså :) fast larver.
Som jag ser det har insekterna ordentligt med fördelar. Mitt mål är att de ska vara en stor del av min kost och att jag ska kunna föda dem utan att köpa ett dyft från civilisationens maskineri. vilket är ett bra steg mot en livstil som inte mördar mitt hem. Vi håller på att odlar sönder planeten, delvis för att föda köttdjur men skadan av monojordbruk är ändå offantlig även om vi alla skiter i att äta kött. Med hjälp av insekter kan du hemma föda upp ordentligt med nyttig mat utan att odla något alls i jorden. vilket låter den leva. Vi bör äta sånt som äter saker det finns mycket av och som är naturligt förekommande där man bor, utan jordbruk. bark och löv har vi en hel del där jag bor och det är vad många insekter äter. det finns en ideologisk påäng i det med. Decentraliserad matproduktion ger folk en bättre situation att bestämma över sitt eget liv ur. Överallt där tillfredställandet av grundläggande behov är en centraliserad process, är människor i stort sett livegna. För att ta tillbaks makten över våra liv är decentraliserad matproduktion ett bra steg framåt. Desutom är insekter något av få saker vi kan äta som har en samlad biomassa större än vår egen. Det låter vettigt på nåt sätt :P
Om man tycker det gör ont i själen att döda djur, vilket jag tycker, så ska man veta att vad man än köper från civilisationen dödar man fömodligen fler djur, och på obehagligare sätt än om man föder upp och dödar djur hemma. väderhatt har en påäng här. De kräver väldigt lite för att ha ett normalt liv.
En fläskottlet borde vara konstigare för oss än att äta larver. Det är garanterat mindre nyttigt i alla fall :)
-
mjölmasken sägs där innehålla 18,7% proteiener vilket är rätt så skapligt tror jag. [...] De innehåller också en hel del fett och är mycket fetare än tillexempel syrsor.
Sälj in dom som LCHF-maskar! ;D
Fler bra argument, där, i alla fall! Det verkar finnas mer info att hitta ute på det engelskspråkiga internätet. Jag måste säga att jag blev lite mer välvilligt inställd till just mjölmaskarna av att läsa att dom är en sån grej som inte har så mycket egen smak, utan tar smak av resten av rätten. Eller om dom precis har ätit något med smak -- Den här bloggen är inte bara pedagogisk om hur dom tillagas (http://groundtoground.org/2013/01/30/how-prepare-eat-mealworms/), den tipsar om att man kan låta dom äta t.ex. äpplen precis innan man avlivar dom.
Den här sidan (http://www.hollowtop.com/finl_html/mealworms.htm) hade också recept med det bra förslaget att mixa dom med andra råvaror. I det exemplet som dumplingsfyllning, men det borde ju gå att variera som en metod för att slippa stirra dom i ögonen när man äter dom. ;)
-
wow. där var ju massa bra tips!
-
Nej! Jag kommer aldrig kunna stoppa en mask i munnen,även efter filmen. fy såg ni konditorn som gjorde fina jordgubbar doppade i choklad med larver i :-X
Ni är starka som fixar det.
Ska bli roligt att höra era favorit recept längre fram :D
-
Heh, den godisen ser... inte så god ut, måste jag erkänna!
Jag kommer tydligen inte testpilota detta inom överskådlig tid, tyvärr, eftersom min huskompis gav förslaget att provodla mjölmaskar ett mycket tydligt, bestämt, oemotsägeligt, rakt, klart, högljutt och lätt förtvivlat NEJ. Men jag fortsätter följa den här tråden! :)
-
FN:s livsmedelsorgan FAO säger i en 200 sidors rapport att insekter som getingar, gräshoppor, larver och skalbaggar är underskattade som föda och foder. Insektsodling är dessutom miljövänligt.
http://www.svt.se/nyheter/at-mer-insekter (http://www.svt.se/nyheter/at-mer-insekter)
http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm (http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm)
-
HA HA HA jaha jag har nog inte blivit sugen på att äta insekter men... ;D vem vet om nöden blir stor !
Hur som helst så har jag odlat en del så här är lite filmer jag gjorde för länge sen.
Klurar på att ta upp hobbyn igen nån dag som tillskott åt hönsen på vintern. Nåja det får bero...
Syrsor
Syrse odling 1_.wmv (http://www.youtube.com/watch?v=kriAYsZy9zk#)
Syrseodling 2 (http://www.youtube.com/watch?v=-hdqbeeE1v0#)
Zophorbas
Zophorbas odling (http://www.youtube.com/watch?v=jzXnVLgI6lU#)
Annat jag odlat är gräshoppor, mjölmask, kackerlackor, gråsuggor... mm ;D
-
I Danmark har nu Nordic Food Lab fått pengar för att under 3 års tid utveckla insekter som restaurangmat. Och det är kanske rätt väg att gå, att lansera det som exklusiv restaurangmat:
http://nordicfoodlab.org/blog/2013/5/big-news (http://nordicfoodlab.org/blog/2013/5/big-news)
-
Slemmigt men mättande ;D
LejonKungen - Hakuna Matata (HQ) (http://www.youtube.com/watch?v=xKU-t-eJzcY#ws)
-
I Danmark har nu Nordic Food Lab fått pengar för att under 3 års tid utveckla insekter som restaurangmat. Och det är kanske rätt väg att gå, att lansera det som exklusiv restaurangmat:
[url]http://nordicfoodlab.org/blog/2013/5/big-news[/url] ([url]http://nordicfoodlab.org/blog/2013/5/big-news[/url])
Kul ska kika igenom den sen,, vicken värld !
-
Förstår inte riktigt vitsen, är det inte lättare och nyttigare med ex bönor (21 g protein/100g) ??
Ingen som äter hyfsat varierat får ju proteinbrist i dag. Vi äter väl snarare för mycket proteiner vilket bidrar till många välfärdssjukdomar? Jag föredrar iaf bönor alla gånger.
-
Jag är riktigt sugen på detta men jag har försökt hitta någon lämplig art som lever av trä/sågspån (dvs cellulosa eller motsvarande polysackarid). Någon lite mer erfaren som kan hjälpa till med att peka mig i rätt riktning?
Jag vill absolut inte driva fram insekter på föda som jag själv hade kunnat tillgodogöra mig. Det känns bara slösaktigt och fullständigt onödigt. Det känns som effektiviteten och fördelarna hade varit mångdubblade om man gjorde mat av ickemat i stället för att göra mat av mat....
Förövrigt tycker jag, på ett intellektuellt plan; att äta en ko, gris eller människa är fruktansvärt mycket mer motbjudande än att sätta i mig en insekt. Emotionellt tycker jag fortfarande tvärt om, med ett undantag. Förvirring och besvikelse råder!
-
Jag är riktigt sugen på detta men jag har försökt hitta någon lämplig art som lever av trä/sågspån (dvs cellulosa eller motsvarande polysackarid). Någon lite mer erfaren som kan hjälpa till med att peka mig i rätt riktning?
Zophorbas äter murkna stubbar torv mm mal ner det mesta. Lämnar gödsel till odlingarna/blomkrukor mm i gengäld.
Jag gav dom potatisklyftor men det finns säkert annat som fungerar bra och det är bara för att dom ska få vätska i sig.
Skalbaggar av andra sorter kan vara värt att titta på med. :)
-
Zophobas äter i princip vad som helst som är "matliknande" och mer än så, även saker som man själv kanske inte äta. En del av de som håller dom för att mata reptiler ger dom "tillskott" av gnagarkadaver som reptilerna av en eller anledning inte äter. De äter allt från torv till döda djur. Frågan är kanske i första hand: vad vill man mata dom med om de ska bli mat? Sen gäller ju att om man hämtar saker utomhus, kanske särskilt saker som redan börjat brytas ner så har man risken att föra in parasiter och predatorer, det kan vara bra att ha i åtanke så man inte står där plötsligt med en kultur som dött ut, eller en kultur med rovleddjur i stället för zophobas.
Bra film om Zophobas Maria, om du, eller någon annan ska odla i framtiden så kan det vara värt att veta att om man tar de larver som börjar visa rastlöst beteende, som kryper omkring ytligt i substratet eller till och med ovanpå substratet, till förpuppning så brukar man inte få många "blindgångare".
-
Håller med fishyerik, mata inte det du ska äta, med sånt som du inte själv vill få i dej.
Bra tillägg och tips om zophorbas odling.. nickar instämmande.
Om man tar in saker utifrån eller även substrat som man misstänker att det kan finnas skadliga micro djur (ex stora mängder kvalster eller annat ) i så kan man micra substratet innan en kort stund.
-
Håller med fishyerik, mata inte det du ska äta, med sånt som du inte själv vill få i dej.
Om man tar in saker utifrån eller även substrat som man misstänker att det kan finnas skadliga micro djur (ex stora mängder kvalster eller annat ) i så kan man micra substratet innan en kort stund.
Tack vare ett samarbete med en granne har jag en kubik sågspån (lövträd) i veckan att göra något med. Jag använder det till strö till hönsen som sedan blir jord, jag lägger sågspån runt träd och som snigelskydd i trädgården. Några kubik har gått direkt till kompostering...
Jag hade kunnat tänka mig äta sågspånet om jag hade kunnat ta upp något från det, men substrat är det nog rent och fint och pinfärskt. Tror ni det hade fungerat bra? Provat med lite gråsuggor jag har hittat (mest som experiment till hönsen) men jag vet inte så mycket om insekter så jag undrar om det räcker med vatten och sågspån eller om det äter mest annat som svampar ect indirekt från stubben jag hittade dom i....
(Jag har planer på att få svamp från sågspån också, några andra förslag btw?) Om någon bor i trakten (Anderslöv, Skåne) är ni välkomna hit och hämta strö om ni behöver för husbehov.
Tack för tipsen gott folk! mvh,
-
Förstår inte riktigt vitsen, är det inte lättare och nyttigare med ex bönor (21 g protein/100g) ??
Ingen som äter hyfsat varierat får ju proteinbrist i dag. Vi äter väl snarare för mycket proteiner vilket bidrar till många välfärdssjukdomar? Jag föredrar iaf bönor alla gånger.
Man kan inte odla bönor eller andra näringsrika livsmedel på speciellt stor del av jordens landareal. Däremot så finns det insekter på HELA jordens landareal. Antingen kan insekterna själva omvandla mindre näringsrik föda, eller så lever de i symbios med bakterier eller svampar som kan hjälpa dem att göra det. Termiter kan med hjälp av svampar omvandla torrt gräs till näring, bladskärarmyror omvandlar allt grönt till näring med hjälp av svampar.
Sedan kommer aktiv odling av insekter ställa till med liknande problem som dagens djurhållning också har, med sjukdomar etc
-
Eating Tarantulas in Cambodia (http://www.youtube.com/watch?v=GZkhpRfqsI0#ws)
-
Jag måste nog springa och köpa mjölmask......^^ Har funderat mycket på att äta insekter men efter att ha läst det här (och googlat som en dåre, kunskap är makt osv...) så är jag ju galet peppad!
-
Jag måste nog springa och köpa mjölmask......^^ Har funderat mycket på att äta insekter men efter att ha läst det här (och googlat som en dåre, kunskap är makt osv...) så är jag ju galet peppad!
;D än har jag inte blitt hungrig när jag tittat på dom .. men blir lite små sugen på att odla till hönsen som del i vinterfodret.
Kanske onödigt krångligt för jag äter ju dom sen ::)...hmm
-
;D än har jag inte blitt hungrig när jag tittat på dom .. men blir lite små sugen på att odla till hönsen som del i vinterfodret.
Kanske onödigt krångligt för jag äter ju dom sen ::)...hmm
Torkade/rostade med eller utan krydda beskrivs som popcorn eller jordnötter ungefär.
Haha jaa, det är ju solklart mer miljövänligt att ta bort mellansteget ;) Ät mjölisarna direkt du bara! Vem vet, kanske utklassar mjölmask-snacks kycklingsoppa med hästlängder! ;D
-
Här finns lite recept på bin och bilarver. Hör av dig till mig om du vill göra en beställning. ;) ;D
http://www.apiterapia.biz/pliki/value_added_products.pdf (http://www.apiterapia.biz/pliki/value_added_products.pdf)
-
JAg gick en gång till den lokala naturdoktorn i det land jag tillfälligt befann mig. Min krämpa var en svår och envis huvudvärk. Med tolkhjälp fick jag en påse torkade/rostade skalbaggar som luktade och smakade som brännt gummi. De skulle kokas till ett te och drickas. Som sagt inte jättegott och såg väl inte så lockande ut men var effektivt . Var fri från huvudvärk under resten av resan.
-
Vet någon hur uppfödning av mjölbaggelarver praktiskt går till i stor skala?
-
Exempel på risotto på mjölbaggelarver från Finland:
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/31/mjolmaskrisotto-till-lunch (http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/31/mjolmaskrisotto-till-lunch)
-
Min uppriktiga beundran! en väldigt bra idé om hur man kan få i sig animaliskt protein. Själv skulle jag dock inte klara att äta något som såg ut som en insekt, eller som jag visste var en insekt. Pjoskigt ja, men så är det. I framtiden kanske man har insektsfarmer och gör någon "ny" produkt av det, ungefär som quorn som ju är en ganska oaptitlig svamp från början.
-
Min uppriktiga beundran! en väldigt bra idé om hur man kan få i sig animaliskt protein. Själv skulle jag dock inte klara att äta något som såg ut som en insekt, eller som jag visste var en insekt. Pjoskigt ja, men så är det. I framtiden kanske man har insektsfarmer och gör någon "ny" produkt av det, ungefär som quorn som ju är en ganska oaptitlig svamp från början.
Ja det är lite synd att man e så ploskig, annars hade det ju varit betydligt enklare än det traditionella protein intaget.
Men å andra sidan skulle man vara utsatt för kommande svält så hade läget varit ett annat.
-
Friterade mjölmaskar med barbeque krydda tycker jag är gott! :)
Det borde gå att framställa ett insektsprotein som liknar tofu eller kesella.
Detta borde fungera (har ej testat):
- Kör insekterna i mixer och blanda med vatten.
- Filtrera bort skalen i en sil.
- Tillsätt ättika till lösningen, för att syror gör att protein koagulerar (på samma sätt som sura saker får mjölk att skära sig).
- Filtrera av proteinet i ett filter av tyg eller papper.
Nu bör du ha ett kesella-liknande protein.
- Tillsätt salt och kryddor och tillaga proteinet.
Niklas
-
Friterade mjölmaskar med barbeque krydda tycker jag är gott! :)
Det borde gå att framställa ett insektsprotein som liknar tofu eller kesella.
Detta borde fungera (har ej testat):
- Kör insekterna i mixer och blanda med vatten.
- Filtrera bort skalen i en sil.
- Tillsätt ättika till lösningen, för att syror gör att protein koagulerar (på samma sätt som sura saker får mjölk att skära sig).
- Filtrera av proteinet i ett filter av tyg eller papper.
Nu bör du ha ett kesella-liknande protein.
- Tillsätt salt och kryddor och tillaga proteinet.
Niklas
Klok idé! Bra tänkt och du verkar kunnig.
Men jag kommer garanterat aldrig att prova. Uääck! :P
-
Soldatflugans larver kan leva på vanligt hushållsavfall, dessutom har en designer byggt en elegant maskin som automatiskt separerar ut de färdiga larverna:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5862229 (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5862229)
http://www.kunger.at/161540/1591397/overview/farm-432-insect-breeding (http://www.kunger.at/161540/1591397/overview/farm-432-insect-breeding)
-
Jag är intresserad av att veta mer om insamling av insekter i naturen för att äta. Tips på hur olika insekter kan tillagas osv. Är det någon som har något förslag på böcker eller länkar?
-
Kul att det finns insekts ätare äv i sverige:) Problemet är att det finns mkt mindre kryp i Sverige, jämfört med djungel/tropikerna, jag vet väldigt lite om svenska ätbara insekter.
Har varit vegan en längre tid, bestämt mig för att äta animaliska produkter, men klarar inte av kött. Musslor + skaldjur går bra, men vill undvika äta för mkt från havet (gifter etc...). Och vissa insekter jag testat mår jag bra av.
Sen är det också en smak fråga:
-Den ändra jag testat hittills som jag INTE gillade : "silk worm pupae": riktigt äckligt. rekommenderas inte.
-mjölmask: ok/sädar
-buffalomask: helt ok! klart bättre än mjölmask.
-gräshoppor: goda tillagada i ugnen med kryddor
-syrsor: helt ok, (men föredrar gräshoppor) en aning "räk" smak, dill funkar bra tillsammans tycker jag
-jätte myror fr Colombia: helt ok (men dyrt)
-min favorit: "sago worms", från asien. Mycket fett: smälter i munnen.
-Näst bäst: bamboo worms: också rätt mkt fett, neutral smak.
Jag har bara testat en gång av varje, köpt på internet, inte billigt, samt väldigt små mändger, mest för att testa... måste erkänna att hittills är tropiska insekter mina favoriter (sago/bamboo), men det blir svårt att odla/hitta här i sverige.
Är det nån som vet någon som odlar insekter i sverige, (o som säljer), alltså inte som djurfoder?
-
Idag begränsas försäljningen av insekter som mat av EU:s gemensamma livsmedelsregler, enligt vilka nya livsmedel inte får säljas innan de bevisats vara ofarliga.
Men nu skall EU:s livsmedelsmyndighet Efsa snabbutreda de 16 vanligaste insekterna:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/den-nya-trendiga-maten-insekter_3992657.svd (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/den-nya-trendiga-maten-insekter_3992657.svd)