Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: lantz skrivet 15 jun-04 kl 21:06

Titel: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: lantz skrivet 15 jun-04 kl 21:06
Vi vill gärna veta lite om opastöriserad mjölk, särskilt vad gäller barn och amning. Hoppas nån vill dela med sig av erfarenheter och kunskap.

Jenny och Nicklas
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: AndersT skrivet 15 jun-04 kl 23:46
Att man pastöriserar mjölk, är för att döda skadliga bakterier, främst tuberkolos(TBC), som var vanligt innan metoden började användas. När jag var liten fick jag opastöriserad mjölk, om somrarna, utan att bli sjuk, men det kan ju vara dumt att chansa.  Om ni gör ett snabbt uppkok av mjölken så dör bakterierna..
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Efva skrivet 17 jun-04 kl 09:57
Jag är uppvuxen på opastöriserad mjölk och stötte inte på "plastmjölk" förrän jag började skolan.
Man brukar säga att gravida ska undvika opastöriserade produkter p g a att det kan förekomma skadliga bakterier om hygienen är bristfällig. Det har dock visat sig när man gjort undersökningar på ost att det inte är någon garanti mot att drabbas av obehag om en produkt är pastöriserad, faktiskt upptäcktes att risken var större med pastöriserade ostar från Frankrike än opastöriserade från Italien. Min gissning är att man lättare slarvar med hygien när mjölk är pastöriserad.
Jag tror att om man är uppvuxen på mjölk direkt från kon så tål man den bättre än om man vuxit upp med "plastmjölk". Även om t ex TBC börjar bli vanligare igen så kan man enkelt komma undan den risken genom att vaccinera sig (vilket rent allmänt i dag är att rekomendera. Vi har snart inte någon antibiotika som biter på de värsta resistenta sorterna.)
Var noga med hygienen och njut av din mjölk.
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: kurt skrivet 07 jul-04 kl 13:25
Pasöriserad mjölk innehåller mera bakterier, normalt är inte det något problem (de flesta bakterier är ju bara nyttiga och vi skulle inte klara oss utan bakterier). Men pasöriserad mjölk kan också innehålla E. coli EHEC bakterier http://www.smittskyddsinstitutet.se/SMItemplates/Article.aspx?id=2242 . Det är mycket ovanligt men opaseöriserad mjölk är en av de vanligare smittkällorna. Barn , äldre personer och gravida bör nog därför vara försiktig med pasöriserad mjölk.
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 11 feb-05 kl 10:13
Något som är intressant i sammanhanget är dock att om du regelbundet matar kalvar, killingar, kattungar med sin respektive modersmjölk i pastöriserad form så dör den. Tar du mänsklig bröstmjölk och pastöriserar den och ger till ett spädbarn så dör det. Vad tror ni händer i våra kroppar när vi intar det i större mängd? Alla de bakterier i mjölken som faktiskt skulle kunna vara till nytta för oss, de som tarmen behöver för att stå emot candida, ta upp näring och skydda tarmväggen, dör vid upphettningen. Kan man undvika pastöriserad mjölk är min åsikt att man ska göra det. Smittorisken är rätt liten ändå.

Själv dricker jag inte mjölk överhuvudtaget eftersom det syrar ner kroppen, ger åderförkalkning, fyller på med onödigt mycket hormoner (de som kalven behöver för att växa)  vilket kan överbelasta levern samt limmar igen cellerna så att maskineriet i kroppen sinkas ner. Mjölkens kasein, som är ett för människokroppen skadligt protein, används ju faktiskt vid tillverkning av lim!

Ge aldrig mjölk till ett barn! Kalcium får de ändå.
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: ulrica skrivet 11 feb-05 kl 15:36
Är det inte listeria man är mest intresserad av, vad gäller graviditet, amning och opastöriserat?

Det förefaller vara så att det finns två läger, dels ett som menar att det är under graviditeten det opastöriserade skall undvikas, och dels ytterligare ett där man menar att uppehållet även bör gälla under amningen.
Tror man har sett smittöverföring hos djur och menar att samma kan föreligga även hos människan. Och det låter väl inte otroligt, men jag har själv inte någon aning.

Själv resonerar jag som så, att det är så mycket som kan gå tokigt utan att jag hjälper till, så de sakerna jag kan undvika undviker jag gärna.

=)
/ulrica
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Malinowska skrivet 15 maj-06 kl 11:31
Hej, jag verkar va lite sen i tråden... men bättre sent än aldrig.

Inte för att jag vet så mycket om amning, men jag vet att både pastöriseringen och homogeniseringen är direkt skadliga.
Vid pastöriseringen försvinner enzymerna som bryter ner laktosen, det är därför så många blir sk laktosintoleranta och allergiska.
Bakterierna som förstörs gör en visserligen sjuk, men inte några allvarliga sjukdomar. Dessutom dör bra bakterier på kuppen.
Även vitaminer förstörs och proteinets struktur förändras. Man tillsätter sedan syntetsika vitaminer.

Arlas gammeldags mjöl är "bara" pastöriserad men inte homogeniserad och är det bästa alternativet om man inte kan få tag på råmjölk.

Råmjölk får säljas fryst, och jag har hittat det på bondens butik i stockholm. http://www.bondensbutik.se/

Läs mer på http://www.mercola.com sök på "pasteurized" och homogenized.

Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Skytten skrivet 10 jun-06 kl 09:21
Opasöriserad kan givetvis innehålla skadliga bakterier, men risken är liten. Pastöriseringen tar kål på alla bakterierna och skadar en del ämnen i mjölken.

Dock det är inte någon fara att dricka pastöriserad mjölk, om den inte återinfekteras, då bakterierna kommer till jungfrulig mark och utan konkurrens kan föröka sig.

Homonogiserad mjölk anser jag är en styggelse, de små fettdropparna som inte flyter upp, är troligtvis inte direkt nyttigt, de kan passera vilket membram som helst i kroppens celler.

Då jag inte alltid kan komma över "komjölk" utan får köpa i handeln, blir det sk "gammaldags" som inte är homonogiserat.

Dock sedan det lilla mejeriet gick upp i ett större, är det numera standarliserat till 3%, förut var det den fetthalt kon hade.

Dricker gärna mjölk med 4.5% fett, kaloriinnehållet ca 70 Kcl/100g är exakt detsamma som i en fabriksfil med 0,5% fett men tillsatt socker och kemiska fruktsmaker, förtjockningsmedel, socker och kanske lite fruktavfall.

Hemmagjord fil, blir inte bra med homonigiserad mjölk, inte hellre med pastöriserad, man måste om mjölken är pastöriserad, lägga till en kultur, det går inte som vi gjorde i barndomen, ställa ut det på trappan och äta den fil som blev över när igelkottar och katter var mätta.
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Staina_ skrivet 13 jun-06 kl 07:35
när man mjölkat ko/get så är mjölken "ren" dom 2-3 första timmarna . så  när man sedan för över den i en oren bytta så kan det bli coli-b .m.m.
men man ska ju aldrig ta reda på mjölk av sjuka djur!
då finns det en risk faktor.
-varför ska inte vi kunna dricka mjölk när alla andra djur gör det?????
Titel: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: aino skrivet 16 jun-06 kl 21:59
För att komma med mer frågor, för egen del för framtiden:
Hur borde man då göra när man väl får barn? Ska man låta bli att ge dem mjölk alls? Sojamjölk?
Läste någon rekommendation att spädbarn ska introduceras till vete (gluten) tidigt men försiktigt med mjölk. Kommentarer?

Eftersomjag själv är laktosintolerant funderar jag på om det inte vore bättre att låta bli att ge tetra-mjölk till mina kommande barn.. eller ge mjölk som kommer direkt från kon.

Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Lilly skrivet 11 jun-09 kl 17:51
Hej!

Jag har länge velat ha tillgång till "mjölk direkt från kon" (opastöriserad och ohomogeniserad). Bor i Malmö. Finns det nån bonde i närheten som vill sälja till mig och min familj? Det skulle kunna vara ett regelbundet avtal.


Lilly Anna
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: soleskog skrivet 11 jun-09 kl 18:03
Märklig idé om att djurungar skulle dö om de får pastöriserad mjölk  - eller missförstod jag det? Många kalvar i världen får pastöriserad mjölk för att inte smittas med div smittsamma sjukdomar som vi ännu inte har i Sverige (paraTB, t ex). De kalvarna dör inte. Däremot räddade införandet av pastöriseringen många barn från tuberkulos när man började pastörisera.
 
Jag är mjölkbonde, har två barn och ett tredje på väg. Vi dricker mjölken opastöriserad, däremot ger jag inte den till andra barn som är här på besök. Orsak? Vi som bor här med korna har byggt upp ett försvar mot t ex  e.coli/ehec som kan finnas i mjölken, bor man inte så har man inte det försvaret. Även en noggrann mjölkbesättning kan ha Ehec, utan att det märks på djuren. Små barn/känsliga barn och allmänt nedsatta personer har svårare att klara av smittan.

Skulle man bli smittad av ehec gör sjukhuset en utredning för att ta reda på vart smittan kommer ifrån. Vanligast är att den kommer från kallrökta charkprodukter, men kommer den från opastöriserad mjölk hamnar man som besättning i ett jobbigt saneringsprogram (ingen slumpmässig provtagning görs), det är en orsak till att många mjölkbönder inte är så pigga på att sälja mjölk direkt från gården.

Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Gruff skrivet 11 jun-09 kl 21:06
På många håll i världen tas även killingarna direkt från mamman och föds upp på pasteuriserad getmjölk. Som ett led i bekämpningen av CAE. Inte dör alla dom ungarna inte  ;)
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Lönnhult skrivet 12 jun-09 kl 15:22
En gård jag jobbar på har problem med staff aurus och vetrinären rekomenderar inte att man dricker mjölken opasöriserad om man vill slippa diarre :P.
Bakterien är mkt svårbehandlad och mjölkprov är taget på alla kor och dom som är smittade kommer att slaktas ut eftersom :'(.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Lilly skrivet 12 jun-09 kl 21:31
Hm, tack för den informationen. Då är jag kanske inte så sugen på opastöriserad mjölk längre trots allt. Ska bestämt sikta på att skaffa en egen ko istället. I många andra länder är det helt okej att ha en ko i trädgården, trots att man inte bor på landet, men här skulle man nog betraktas som galen om man hade det. Får se...
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: JAUS skrivet 14 okt-09 kl 16:20
Någon som vet var man kan få tag på opastöriserad mjölk i nordvästra Sörmland?
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 14 okt-09 kl 17:16
http://www.youtube.com/watch?v=EyrTmB1soow&feature=PlayList&p=FC9FFF9CD3FFFD60&index=3 (http://www.youtube.com/watch?v=EyrTmB1soow&feature=PlayList&p=FC9FFF9CD3FFFD60&index=3)

Det där är ett föredrag om opastöriserad mjölk med "presidenten" för Weston A Price Foundation Sally Fallon. Hon reder ut många myter och feluppfattningar om naturlig färsk opastöriserad mjölk. Ta gärna en titt på del 1 och 2 av föreläsningen också. De är mycket informativa även om de inte handlar om just mjölk. :)
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: MonicaA skrivet 14 okt-09 kl 17:56
En gård jag jobbar på har problem med staff aurus och vetrinären rekomenderar inte att man dricker mjölken opasöriserad om man vill slippa diarre :P.
Bakterien är mkt svårbehandlad och mjölkprov är taget på alla kor och dom som är smittade kommer att slaktas ut eftersom :'(.

Är gården ekologisk?
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: soleskog skrivet 15 okt-09 kl 08:10
just den gården vet jag inte, men staf aureus finns på både ekologiska och konventionella gårdar.
Titel: SV: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: MonicaA skrivet 15 okt-09 kl 10:35
För att komma med mer frågor, för egen del för framtiden:
Hur borde man då göra när man väl får barn? Ska man låta bli att ge dem mjölk alls? Sojamjölk?
Läste någon rekommendation att spädbarn ska introduceras till vete (gluten) tidigt men försiktigt med mjölk. Kommentarer?

Eftersomjag själv är laktosintolerant funderar jag på om det inte vore bättre att låta bli att ge tetra-mjölk till mina kommande barn.. eller ge mjölk som kommer direkt från kon.




Jag har hämtat min kunskap från en organisation som kallar sig WAPF(Weston A. Price Foundation) och deras råd har vi följt i väldigt många år nu.
Jag har druckit ekologisk opastöriserad mjölk under två av mina graviditeter och eftersom jag inte kan producera så mycket bröstmjölk så har vi även kompletterat med en mjölkersättning som vi har gjort själva enligt ett recept som finns i Sally Fallons kokbok och som är med i WAPF.  I den mjölkersättningen har vi opastöriserad mjölk och så har vi kört i 2 1/2 år nu. Det har aldrig hänt någonting mer än kanske att de är mindre mottagliga eller återhämtar sig otroligt bra från förkylningar och andra virus och bakterieangrepp p.g.a all den "goda" bakteriefloran m.m som finns i den opastöriserade mjölken.

Jag låter aldrig mina barn dricka pastöriserat eftersom det förstör mer för kroppen än den gör nytta. Man kan lika bra dricka vatten i stället. Är man orolig för att inte få i sig tillräckligt med calcium så finns den största källan till den i benbuljong som man kokar själv eftersom att det inte går att få tag i den i äkta form i en enda butik vad jag vet. Jag har sagt till på dagis att de inte får dricka mjölk och det har gått bra.

Enligt WAPF ska man inte börja med sädesslag förrän efter 1 års ålder och jag kommer inte ihåg just nu varför. Jag kan kolla upp det om du är intresserad. Jag tror även att jag läste att man skulle börja ge barn fast föda först när de var ett år. Vissa saker kunde man börja med tidigare men som sagt just nu kommer jag inte riktigt ihåg hur det var. Vi började ge våra barn mat när de visade vid matbordet att de ville äta. Min ena son började äta kött när han var 7 månader och min andra först vid 10 månaders ålder. Innan dess var de inte intresserade och varför denna brådska att introducera fast föda när de inte har tänder ännu. De klarar ju sig aldeles utmärkt på sin bröstmjölk eller mjölkersättning.
Läs om soja på http://www.westonaprice.org/soy/infant.html
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Kalle Kakelugn skrivet 15 okt-09 kl 10:39
vad är lagom att betala för mjölk direkt från ko? jag frågade en lokal bonne häromdan och han sa 5 spänn litern,medtag eget kärl , tyckte det var dyrt en annan som jag hörde på omvägar tog 3 kr,det klar det blir ju lita grädde med i priset också när det fått skikta sig,hur mycket grädde kan man skumma av per liter ungefär?
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: MonicaA skrivet 15 okt-09 kl 10:44
vad är lagom att betala för mjölk direkt från ko? jag frågade en lokal bonne häromdan och han sa 5 spänn litern,medtag eget kärl , tyckte det var dyrt en annan som jag hörde på omvägar tog 3 kr,det klar det blir ju lita grädde med i priset också när det fått skikta sig,hur mycket grädde kan man skumma av per liter ungefär?

Varför ska du skumma av. Vi häller i lite extra grädde i vår mjölk. Vi betalar tyvärr också rätt högt, men det är det värt. Varför ska det inte kosta så mycket egentligen. Vi ska vara glada att vi har våra mjölkbönder och de måste ju kunna försörja sig för att fortsätta. Nu är ju min mjölk ekologisk. Jag vet inte om det spelar roll, men vi betalar lite över 5 kr.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Kalle Kakelugn skrivet 15 okt-09 kl 10:51
Varför ska du skumma av. Vi häller i lite extra grädde i vår mjölk. Vi betalar tyvärr också rätt högt, men det är det värt. Varför ska det inte kosta så mycket egentligen. Vi ska vara glada att vi har våra mjölkbönder och de måste ju kunna försörja sig för att fortsätta. Nu är ju min mjölk ekologisk. Jag vet inte om det spelar roll, men vi betalar lite över 5 kr.


varför jag ska skumma? bra fråga :D  jag har väll lyssnat lite väl mycket på gammgubben svärfar,som sa att man alltid gör så.
Titel: SV: Re:Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 15 okt-09 kl 11:17
Jag har hämtat min kunskap från en organisation som kallar sig WAPF(Weston A. Price Foundation) och deras råd har vi följt i väldigt många år nu.
Jag har druckit ekologisk opastöriserad mjölk under två av mina graviditeter och eftersom jag inte kan producera så mycket bröstmjölk så har vi även kompletterat med en mjölkersättning som vi har gjort själva enligt ett recept som finns i Sally Fallons kokbok och som är med i WAPF.  I den mjölkersättningen har vi opastöriserad mjölk och så har vi kört i 2 1/2 år nu. Det har aldrig hänt någonting mer än kanske att de är mindre mottagliga eller återhämtar sig otroligt bra från förkylningar och andra virus och bakterieangrepp p.g.a all den "goda" bakteriefloran m.m som finns i den opastöriserade mjölken.

Jag låter aldrig mina barn dricka pastöriserat eftersom det förstör mer för kroppen än den gör nytta. Man kan lika bra dricka vatten i stället. Är man orolig för att inte få i sig tillräckligt med calcium så finns den största källan till den i benbuljong som man kokar själv eftersom att det inte går att få tag i den i äkta form i en enda butik vad jag vet. Jag har sagt till på dagis att de inte får dricka mjölk och det har gått bra.

Enligt WAPF ska man inte börja med sädesslag förrän efter 1 års ålder och jag kommer inte ihåg just nu varför. Jag kan kolla upp det om du är intresserad. Jag tror även att jag läste att man skulle börja ge barn fast föda först när de var ett år. Vissa saker kunde man börja med tidigare men som sagt just nu kommer jag inte riktigt ihåg hur det var. Vi började ge våra barn mat när de visade vid matbordet att de ville äta. Min ena son började äta kött när han var 7 månader och min andra först vid 10 månaders ålder. Innan dess var de inte intresserade och varför denna brådska att introducera fast föda när de inte har tänder ännu. De klarar ju sig aldeles utmärkt på sin bröstmjölk eller mjölkersättning.
Läs om soja på [url]http://www.westonaprice.org/soy/infant.html[/url]



Filmlänken jag postade ovan handlar om Weston A Price´s syn på opastöriserad mjölk... i de andra delarna som finns länkade till på youtube-sidan går Sally Fallon igenom soja och säd. :)
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 18 apr-12 kl 10:22
Nu sätter www.fjallbete.se (http://www.fjallbete.se) upp automater i Åre med obehandlad dagsgammal mjölk till salu för allmänheten!!!

http://op.se/lanet/are/1.4623449-olaglig-mjolk-lanseras-i-are?articleRenderMode=article_full_discussion (http://op.se/lanet/are/1.4623449-olaglig-mjolk-lanseras-i-are?articleRenderMode=article_full_discussion)

De beräknar lyckas hålla uppe försäljningen en dag innan miljökontoret slår till!
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 19 apr-12 kl 12:05
Hittade lite mer mediatäckning av manifestationen:


Lokal tv - http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_ostersund?title=tv4nyheterna_ostersund_08_34&videoid=2183561&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se (http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_ostersund?title=tv4nyheterna_ostersund_08_34&videoid=2183561&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se)

Lokal press: http://ltz.se/nyheter/are/1.4626223-nu-ska-den-forbjudna-aremjolken-saljas (http://ltz.se/nyheter/are/1.4626223-nu-ska-den-forbjudna-aremjolken-saljas)


Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: kurt skrivet 19 apr-12 kl 12:43
Det är ju ett självmål när man passar på att bryta mot så många förordningar på en gång!

"Det är olagligt att transportera mejeriprodukter utan tillstånd, det krävs att hanteringen registreras vilket inte har gjorts. Dessutom är själva automaten, där mjölken tappas upp på glasflaskor för 20 kronor litern, inte kontrollerad och godkänd."
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Skytten skrivet 19 apr-12 kl 12:53
Tre kronor för mjölken är inte dyrt, den kostar ju ungefär tre ggr så mycket i butik. Mejeriet betalar visserligen sämre, men de köper mer än en spann. Jag köper ibland direkt, ca 20 liter när jag ska göra ost, och betalar glatt en hundring.
Pga av att affären är olaglig, kan jag ju inte räkna med att staten får sin del av pengarna. Vem kan förväntas bokföra denna försäljning?

Transporterar jag inte mitt smör från butiken lagligt? Jag har aldrig sökt tillstånd. Ytterligare en fånig bestämmelse.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 19 apr-12 kl 16:40
Hepp. Nu har det kommit upp en radiointervju med Jörgen från Fjällbete likväl en tjänsteman från livsmedelsverket angående aktionen på lördag.

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3888202&t=1060 (http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3888202&t=1060)
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: kurt skrivet 22 apr-12 kl 08:35
Tre kronor för mjölken är inte dyrt, den kostar ju ungefär tre ggr så mycket i butik. Mejeriet betalar visserligen sämre, men de köper mer än en spann. Jag köper ibland direkt, ca 20 liter när jag ska göra ost, och betalar glatt en hundring.
Pga av att affären är olaglig, kan jag ju inte räkna med att staten får sin del av pengarna. Vem kan förväntas bokföra denna försäljning?

Transporterar jag inte mitt smör från butiken lagligt? Jag har aldrig sökt tillstånd. Ytterligare en fånig bestämmelse.

Om du skall sälja mejerivaror, så skall de transporteras kylda, är det på något sätt svårt att förstå?
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Lehean skrivet 22 apr-12 kl 09:20
Ska jag vara ärlig tycker inte jag att det är speciellt dyrt med 5 kronor litern. Har det inget mervärde att få hämta där du gör?

Vi skummar alltid, smaken blir godare, men räkna inte med mer än någon 1/2 dl grädde per liter.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Skytten skrivet 22 apr-12 kl 18:50
Om du skall sälja mejerivaror, så skall de transporteras kylda, är det på något sätt svårt att förstå?

Jag säljer inga mejerivaror, men som de flesta köper jag. Jag ombesörjer ju transporten själv från såväl ICA som en mjölkbonde.
Vem säjer att jag måste ha kyltransport? Nog bara du.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: johe71 skrivet 22 apr-12 kl 19:02
Transporterar jag inte mitt smör från butiken lagligt? Jag har aldrig sökt tillstånd. Ytterligare en fånig bestämmelse.

om du som privatperson köper smöret för privat bruk så skiter samhället i vad du gör med det, du får - helt lagligt - lägga det i en varm bil hela eftermiddagen om du vill... gör du det för privat bruk så är det bara du som drabbas om du gör något dumt

köper du däremot smöret för att tillverka våfflor som du tänker sälja så ska smöret transporteras i en obruten kylkedja och det ska finnas dokumentation som beskriver denna kylkedja.... detta för att andra inte ska drabbas av att du gör något dumt...

köper du mjölk hos en bonde är det ingen som bryr sig om hur den transporteras därifrån... du får fylla din stövel med mjölk och bära hem den om du vill... transporterar bonden mjölk till annan plats för försäljningen så är det inte speciellt konstigt om det finns krav på den transporten (det finns ju krav på hur mjölken ska förvaras hos bonden innan den säljs direkt från tanken eller den godkända transporten hämtar den)
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Skytten skrivet 22 apr-12 kl 19:13
Jo så är det och det vet de flesta, utom den som påstår att ALLA livsmedelstransporter ska ha tillstånd.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 22 apr-12 kl 19:47
Fjällmjölken sålde iaf slut på en timme. Hundra liter var det i automaten. :)
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: TiB skrivet 22 apr-12 kl 19:59
Fjällmjölken sålde iaf slut på en timme. Hundra liter var det i automaten. :)

Har inte mycke att bidra med men hälsa & gratta om du ser dom! Sverige behöver lite civil olydnad, hemkört och opastöriserad mjölk.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 22 apr-12 kl 20:01
Tydligen är det bra för barnen också för det verkar som att deras allergier och astmaproblem förebyggs av obehandlad mjölk! :)

http://grist.files.wordpress.com/2011/06/raw_milk_allergy.pdf (http://grist.files.wordpress.com/2011/06/raw_milk_allergy.pdf)
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: TiB skrivet 22 apr-12 kl 20:18
Tydligen är det bra för barnen också för det verkar som att deras allergier och astmaproblem förebyggs av obehandlad mjölk! :)

[url]http://grist.files.wordpress.com/2011/06/raw_milk_allergy.pdf[/url] ([url]http://grist.files.wordpress.com/2011/06/raw_milk_allergy.pdf[/url])


 Du låter förvånad? De gamla bondmororna visste när jag växte upp vad vi tålde och inte.
Och provincialläkaren kunde sina patienter.

Att dessa gamla kunskaper dyker upp som nya rön på olika lärosäten borde va en skam för de som borstat upp företeelserna till nyhetsstatus. SKAM!                                                   
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: kurt skrivet 23 apr-12 kl 05:50
Tydligen är det bra för barnen också för det verkar som att deras allergier och astmaproblem förebyggs av obehandlad mjölk! :)

[url]http://grist.files.wordpress.com/2011/06/raw_milk_allergy.pdf[/url] ([url]http://grist.files.wordpress.com/2011/06/raw_milk_allergy.pdf[/url])


Eller som författarna själva skriver:

"Most importantly we need to understand which components and mechanisms are underlying the observed protective effect and risks to ultimately be able to utilize safe and protective milk as a means of primary prevention. Until then, the consumption of raw milk can in no ways be recommended as a preventive measure for allergic diseases."

DOI: 10.1111/j.1365-2222.2010.03665.x
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Georgisten skrivet 23 apr-12 kl 08:34
Yes, men det går hand i hand med erfarenheter från folk i övrigt. Att sådana som är laktosintoleranta klarar mjölk direkt från tanken exempelvis men inte från tetrapack från Ica. Likväl kokt mjölk direkt från bondens tank. Det kan alltså handla om homogeniseringen eller någon annan behandling också.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: take skrivet 23 apr-12 kl 09:10
om du som privatperson köper smöret för privat bruk så skiter samhället i vad du gör med det, du får - helt lagligt - lägga det i en varm bil hela eftermiddagen om du vill... gör du det för privat bruk så är det bara du som drabbas om du gör något dumt

köper du däremot smöret för att tillverka våfflor som du tänker sälja så ska smöret transporteras i en obruten kylkedja och det ska finnas dokumentation som beskriver denna kylkedja.... detta för att andra inte ska drabbas av att du gör något dumt...


Bara om det står i din HACCP att den måste transporteras kyld hela vägen. Det finns ingen lagstiftning som säger att det måste ske kyld, lagstiftningen säger bara att du ska ha kontroll över processen och ett då enkelt sätt är att transportera det kyld.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Skytten skrivet 23 apr-12 kl 19:23
OOOOHHH Jag som tycker om spenvarm mjölk, en vana sen mitt tidigaste minne!
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: kurt skrivet 28 jun-12 kl 15:01
Flera fall av ehecinfektion från opastöriserad mjölk i Åbo:

"Förra veckans måndag blev ett fyraårigt barn intaget på intensivvård på Åbo universitets centralsjukhus på grund av kraftig infektion. Följande dag framkom det att barnet blivit smittat av ehecbakterier.

I går på måndagen framkom det att ett 1,5-årigt barn också blivit smittat. Båda barnen hade druckit opastöriserad mjölk från Kurala Bybacke i Åbo, som nu misstänks vara källan till smittan. I dag, tisdag, har det dessutom uppdagats tre nya fall där personer som druckit av mjölken misstänks ha blivit smittade."


Kurala Bybacke är en museiegård som drivs som lantbruks drevs på 1950-talet (även om det inte fanns E. coli EHEC då, men det får man ju liksom på köpet!)

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/06/26/flera-fall-av-ehecinfektion-i-abo (http://svenska.yle.fi/artikel/2012/06/26/flera-fall-av-ehecinfektion-i-abo)