Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: sonja på slätten skrivet 28 feb-13 kl 16:53
-
Jag skulle vilja ha tips på någon chili - sort som har en kraftig arom men ändå utan att vara väldigt pepprig.
-
Hungarian hot wax gillar jag, inte för stark och god smak.
-
Åh, hänger på här. Undrar detsamma, plus ett par till saker.
Skulle vilja lägga in egna gröna jalapeno - sånna man kan köpa skivade i små burkar i affären. Det gör inget om de är mildare vad jäller "hetta".
Skulle också vilja lägga in egen pepperoni, sån mild som man får på pizzan.
Vad för sorter kan passa til dessa ändamål?
-
beror även på hur mycket sol och vatten dom får, ju mer sol desto mer smak verkar det som men kan inte garantera att det är så.. odlar cayenne hemma som får en ganska kraftig smak utan att vara pepprig, men förra gången jag odlade cayenne så upplevde jag den som väldigt pepprig.. !? enda skillnaden jag kan komma på är att den stog i östfönster förr, står i söderfönster nu och har en medeltemp inne på 18c nu, 21 förr.. vattnar när bladen börjar sloka lite (men inte hänga!)..
så att odla en sort lämnar inga garnatier för att smaken bli densamme som hos samma sort på en annan plats..
mitt tips är att odla lite olika sorter å se vilken som passar bäst, eller odla en sort under olika förutsättningar..
mvh
-
Serrano är en väldigt smakrik Chile utan mycket hetta.
Annars finns chinensesläktet (tex habanero) med varierande grad av hetta. Smak har dem så att det blir över.
-
Espelette! Ganska stora röda frukter smakar massor. Rimlig hetta i förhållande till alla annan smak. Fortfarande väldigt god som två år gammalt pulver :). Dessutom den chili som gett störst skörd hos mig, i plasttunnel.
-
Kul att höra om espelette. Har sått just den sorten i år.
-
Ancho är en mild och god chili med god smak. Kan med fördel torkas. Jag ska sätta några frön nu i helgen. Är dock som jag tagit själv så jag vet inte vad det blir av dem. :)
-
Vår favorit i matlagning är cayenne, om man bara vill ha lite hetta men inte för mycket. Till fisk och skaldjur använder vi Hot Lemon, som har en underbar citronsmak. Vill vi ha lite kläm i maten använder vi Habanero Red Savina. Tre finfina chilisorter som är lättodlade.
-
Ancho är en mild och god chili med god smak. Kan med fördel torkas. Jag ska sätta några frön nu i helgen. Är dock som jag tagit själv så jag vet inte vad det blir av dem. :)
Jag får rätta mig själv, ancho heter ju chilin när den är torkad. Den man odlar heter poblano.
-
Åh, hänger på här. Undrar detsamma, plus ett par till saker.
Skulle vilja lägga in egna gröna jalapeno - sånna man kan köpa skivade i små burkar i affären. Det gör inget om de är mildare vad jäller "hetta".
Skulle också vilja lägga in egen pepperoni, sån mild som man får på pizzan.
Vad för sorter kan passa til dessa ändamål?
En sort som används till "kebabpepperoni" är Capsicum annuum 'Golden Greek'.