Alternativ.nu

Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Oskar 123 skrivet 29 dec-12 kl 20:25

Titel: kakao
Skrivet av: Oskar 123 skrivet 29 dec-12 kl 20:25
kan man odla sådana träd som man får kakao ifrån ???
och i så fall kan man tillverka egen kakao ??? ??? ???
skulle vara kul med egen tillverkad mjölkchoklad :D :D
Titel: SV: kakao
Skrivet av: pyromanen skrivet 29 dec-12 kl 20:36
Om du kan hålla klimat som en tropisk regnskog året om så  ;D
Titel: SV: kakao
Skrivet av: Oskar 123 skrivet 30 dec-12 kl 12:53
om man har växthus måste väl det funka ::)
Titel: SV: kakao
Skrivet av: pyromanen skrivet 30 dec-12 kl 13:01
om man har växthus måste väl det funka ::)
Ja om du har uppvärmt växthus med fuktig tropisk värme året om då går det säkert.  Det finns cacaoträd i botaniska trädgårdens stora tropikhus i Köpenhamn.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 dec-12 kl 13:02
Nja, de flesta växthus är kallväxthus. Men har man ett uppvärmt växthus, som är minst 20oC året om, så kan det gå. Kolla på en del botaniska trädgårdar, så kan du se växthus med exotiska växter i. Men det kostar en bra slant både att bygga och värma ett sådant, så jag tror inte det är värt det, om man bara vill ha kakao till sin varma chokladmjölk.

Nu hann pyromanen före, men postar ändå.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: rapchic skrivet 30 dec-12 kl 14:06
det borde väl gå i ett sånt där orkideskåp
men med tanke på att det är ett skåp så ver jag inte om man kommer till "fruktstorlek" på trädet  :-[
Titel: SV: kakao
Skrivet av: Oskar 123 skrivet 30 dec-12 kl 14:23
men hur gör man kakao ???
vet att man gör någonting med barken, maler den kanske
Titel: SV: kakao
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 dec-12 kl 14:33
Nej, det är frukten man använder.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: pyromanen skrivet 30 dec-12 kl 15:01
 cacao gör man av cacaobönor är fröna som sitter många ihop i frukten från cacaoträdet.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: Stellan_J skrivet 30 dec-12 kl 22:01
Det funkar att odla kakao i växthus i Sverige men du lär inte få någon vettig mängd frukt. Färska kakaofrukter är goda och kan ätas direkt från trädet. Att producera kakao är drygt och kräver utrustning och tid.

Titel: SV: kakao
Skrivet av: tinna.m skrivet 30 dec-12 kl 22:15
Gissar att även GBG's botan har kakaoträd, provsmaka om du kommer dit, smyg lite så ingen ser..
Titel: SV: kakao
Skrivet av: padus skrivet 30 dec-12 kl 22:31
men hur gör man kakao ???
vet att man gör någonting med barken, maler den kanske

Du tänker kanske på cassia trädet, av vilkets bark man gör kanel av?
Titel: SV: kakao
Skrivet av: Byracka skrivet 30 dec-12 kl 22:38
Du tänker kanske på cassia trädet, av vilkets bark man gör kanel av?

Du kanske tänker på kanelträdet , av vilkets bark man får kanel av? ;)

För cassia och kanel är inte samma sak även om dom liknar varandra.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: tinna.m skrivet 30 dec-12 kl 22:43
Du kanske tänker på kanelträdet , av vilkets bark man får kanel av? ;)

För cassia och kanel är inte samma sak även om dom liknar varandra.
Cassia är det vi i Sverige kallar kanel. Resten av världen kallar det falsk kanel..
"Äkta" kanel är spröd och smakar sött, till skilnad från cassian's beska skosula.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: Stellan_J skrivet 30 dec-12 kl 22:50
Gissar att även GBG's botan har kakaoträd, provsmaka om du kommer dit, smyg lite så ingen ser..

Det finns även kakao-träd i Bergianska trädgården i Stockholm. Även om ingen ser när du pallar frukten så lär man upptäcka det efteråt. De som jobbar i växthuset vet hur många frukter det finns på trädet och det är nästa aldrig fler än fem. Oftare är det bara en eller två åt gången.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: tinna.m skrivet 30 dec-12 kl 23:41
Det finns även kakao-träd i Bergianska trädgården i Stockholm. Även om ingen ser när du pallar frukten så lär man upptäcka det efteråt. De som jobbar i växthuset vet hur många frukter det finns på trädet och det är nästa aldrig fler än fem. Oftare är det bara en eller två åt gången.
Min svåger hängde upp chokladbitar i kakaoträdet i Lunds botan. Fler än fem.. myror? elefanter?
Titel: SV: kakao
Skrivet av: pyromanen skrivet 31 dec-12 kl 09:10
Cassia är det vi i Sverige kallar kanel. Resten av världen kallar det falsk kanel..
"Äkta" kanel är spröd och smakar sött, till skilnad från cassian's beska skosula.

Cassia är (ärtblommiga) träd som inte har något med kanel att göra.
Men det finns massor med arter av kanelträd och massor av kvalitéer.  Nån av alla många arter är cinnamomum cassia, kanske där du fått cassianamnet från?
Det kanel som finns som pulver i påsar på konsum här är en blandning.  Vilka av alla många arter som är goda eller inte är också smaksaker.  Har provsmakat en som var riktigt tjock (inte alls spröd, den gick inte ens att få rulla av) på Sri lanka som var guddomligt god.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: oskarkul skrivet 31 dec-12 kl 11:23
Man kan kanske testa att odla andra växter som chokladsubstitut istället, t.ex. har humleblomsterns rot lite chokladaktig smak. Har dock inte testat att göra choklad av den. Enligt plants for a future (www.pfaf.org (http://www.pfaf.org)) kan man även göra ett chokladsubstitut av lindblommor... Sen finns det chokladmynta, som smakar mest mynta men också lite choklad.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: tinna.m skrivet 31 dec-12 kl 11:34
Då får Wiki berätta:
Citera
[

Kryddan kanel utgörs av bark från olika arter av kanelträd. Avskalad, ugnstorkad och hoprullad bark ger kanelstänger. Torkad bark kan också malas till pulveriserad kanel. I somliga länder, speciellt i Brasilien, används även trädets blomknoppar.

Kanel tillhör de tidigast använda kryddorna. Den användes av grekerna redan 50 f Kr och omnämns även i Nya Testamentet. Det tidigaste belägget för kanel i svensk (högfrälse) kosthållning är från 1328.



Kanelbulle
Kanel används i Sverige främst i pepparkakor, godis, äppelrätter, på risgrynsgröt och tillsammans med andra kryddor för att smaksätta vin. Även vörtbröd, blodpudding och vissa sillinläggningar innehåller kanel. Kanel ingår i många traditionella kryddblandningar, t ex curry och garam masala. Kanel används också som krydda i kötträtter.

Olika sorters kanel [redigera]



T v äkta kanel
Cinnamomum zeylanicum
t h malabarkanel Cinnamomum burmannii
Tre huvudtyper kan urskiljas: Ceylonkanel, kassiakanel och malabarkanel.

Ceylonkanel [redigera]


Ceylonkanel
Cinnamomum verum
Ceylonkanel (Cinnamomum verum), även kallad äkta kanel eller apotekskanel utvinns från trädet Cortex Cinnamomi zeylanici. Detta växer i regniga tropiska, subtropiska eller varmtempererade regioner. Finns vilt i södra Indien, Indonesien, Kina, Madagaskar, Seychellerna och Sri Lanka. Odlas på kontinenterna Asien, Afrika och Amerika. Äkta kanel är ljusare i färgen än kassiakanel, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Kumarinhalten är låg.



Kassiakanel
Cinnamomum cassia
Kassiakanel
Kassiakanel är bark från trädet Cinnamomum cassia. Den har högre kumarinhalt än ceylonkanel.[1]

Malabarkanel [redigera]


Kanelträd av malabartyp
Cinnamomum burmannii
En tredje sort, malabarkanel, kommer från kustområdet Malabar i Indien i form av tjocka, hårda rör. Denna kanel kan härstamma antingen från mindervärda varieteter av den äkta kanelen eller från andra Cinnamomum-arter: Padangkanel (Cinnamomum burmannii) och Cinnamomum tamala). Trivialnamnet för denna sort är träkassia (Cassia vera).


http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanel (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanel)
Titel: SV: kakao
Skrivet av: pyromanen skrivet 31 dec-12 kl 14:45
Cassia är det vi i Sverige kallar kanel. Resten av världen kallar det falsk kanel..
"Äkta" kanel är spröd och smakar sött, till skilnad från cassian's beska skosula.
Varför tror du det är sämre kanel i påsarna i Sverige än i resten av världen? har du nåt belägg för den teorin?
I min lärobok i tropiska kulturväxters botanik från lantbruksuniversitetet (i Danmark i o för sig, det kanske är skillnad) står att det fram till 1970-talet förekom att man sålde andra och sämre arter av kanel under namnet kanel men sedan 1980-talet enbart den "riktiga".  Jag minns även att det brukades stå vetenskapliga namn på kryddpåsarna i Danmark.  Med anledning av denhär tråden kollade jag på kanelpaketet och det står inget namn och jag kollade även "Santa maria"s hemsida och där står inte heller vetenskapligt namn. Dock tycker jag inte jag märker någon skillnad på smaken på kanelet i påsarna här jämfört med det jag växt upp med i DK.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: Edgar skrivet 31 dec-12 kl 15:45
Varför tror du det är sämre kanel i påsarna i Sverige än i resten av världen? har du nåt belägg för den teorin?
I min lärobok i tropiska kulturväxters botanik från lantbruksuniversitetet (i Danmark i o för sig, det kanske är skillnad) står att det fram till 1970-talet förekom att man sålde andra och sämre arter av kanel under namnet kanel men sedan 1980-talet enbart den "riktiga".  Jag minns även att det brukades stå vetenskapliga namn på kryddpåsarna i Danmark.  Med anledning av denhär tråden kollade jag på kanelpaketet och det står inget namn och jag kollade även "Santa maria"s hemsida och där står inte heller vetenskapligt namn. Dock tycker jag inte jag märker någon skillnad på smaken på kanelet i påsarna här jämfört med det jag växt upp med i DK.

För att spä på förvirringen säger livsmedelsverket:



Varifrån kommer kanel?
 
Kryddan kanel är barken från kanelträdet. Det finns flera kanelarter, till exempel Cinnamomum zeylanicum Blume (ceylonkanel) och Cinnamomum aromaticum Nees (cassiakanel).
 
Vad är kumarin?
 
Kumarin är ett ämne som finns naturligt i bland annat kanel. Mängden kumarin i kanel kan variera beroende på vilken kanelart som använts. Cassiakanel innehåller mer kumarin än ceylonkanel. I de kryddburkar och bakverk som finns i Sverige används allra oftast cassiakanel.
 
Titel: SV: kakao
Skrivet av: tinna.m skrivet 31 dec-12 kl 17:11
Kanel i hela rullar går att se och smaka skillnad på. Besk kanel i affärens kryddburkar smakar som det jag är uppvuxen med; grötkrydda.
"Äkta" kanel smakar annorlunda.
Dansk kaneltradition har jag inte anledning att uttala mig om.
Titel: SV: kakao
Skrivet av: padus skrivet 02 jan-13 kl 22:11
Tänkte först svara något helt annat utan att ha läst resterande inlägg efter svaret från Byracka.

Kanel i sverige är vad vi känner till som kanel, oavsett om det är så det är känt i övriga världen. SÅ, vi kanske ska släppa den diskussionen eller skapa en ny tråd, för visst handlar detta om kakao?


http://www.mediabanken.se/ICA/ICAHandelWS/image.aspx?opvno=oqN5TxlpPUc2zdD%2BCRmgLw%3D%3D&itype=jpg300p (http://www.mediabanken.se/ICA/ICAHandelWS/image.aspx?opvno=oqN5TxlpPUc2zdD%2BCRmgLw%3D%3D&itype=jpg300p)
Titel: SV: kakao
Skrivet av: pyromanen skrivet 03 jan-13 kl 11:00
Efter att ha googlat runt så får jag ju ge med mig när det gäller att det i Sverige verkar vara mest cassiakanel i kanelen.  Att det skulle vara anorlunda i resten av världen är lite svårare att hitta. Och om Danmark numera också har cassiakanel i påskarna får jag väl kolla upp när jag kommer dit nästa gång  :). Att kalla cassiakanel för cassia det verkar dock heltknasigt. Ungefär lika språkligt fel som att kalla en benzinmotor för benzin. Cassia är ett helt annat släkte.
Nu lovar jag att inte skriva mer om kanel i cacaotråden  o:)
Titel: SV: kakao
Skrivet av: Znibban skrivet 15 apr-14 kl 16:00
På semestern på Costa RIca i jan detta år smakade jag på "rå kakao". Man torkar kakaobönorna (som sitter inuti en frukt omgivna av slem  :P ),
de trokas i tre dagar och fermeteras i tre dagar. Därefter maler man dem till ett mycktet smakligt kakaopulver/flarnaktigt. Trots att det var 100 % kakao så var den mild, söt och smakrik. Inte alls som den räliga 70% bittra mörka chokladen man köper för dyra pengar. Det går inte att jämföra.
Problemet är väl att kakaoträdet vill ha 25 grader med gärna dagliga ljumma regnskurar.
Jag plockade med mig ett par kakaobönor som jag höll fuktiga i en sevett och lade i vatten rätt länge. Det växte ut en enormt lång rot och hade vansinniga problem att kläckas ut sina blad ur den förhårdnade bönan. Bladen som äntligen kommit fram är nu ljusa och transparenta och ser ut att dö vilken sekund som helst. Roten har nog blivit 15 cm lång och stammen lite kortare.
Undrar om den behöver mer krut i jorden, borde väl ducshas dagligen och sättas in i ett glashus för luftfuktigheten - skulle säkert vilja ha en av mina grisvärmelampor också  ???
Det känns ju lite sorgligt om den inte skulle klara sig nu när sommaren är framför oss med värme (förhoppningsvis)
Har något ett gott råd för mina små plantor?  :-[

Titel: SV: kakao
Skrivet av: kurt skrivet 15 apr-14 kl 17:47
Jag tror nog att det huvudsakligen är cassiakanel som säljs i Sverige se t ex

http://iloapp.bestofsrilanka.se/blog/leifandfahmy?ShowFile&doc=1383159674.pdf (http://iloapp.bestofsrilanka.se/blog/leifandfahmy?ShowFile&doc=1383159674.pdf)

Och i Finland menar motsvarigheten till Livsmedelsverket 2013 att:

"Kanelen som saluhålls i Finland och på annat håll i Europa är huvudsakligen kassiakanel, som oftast innehåller kumarin i en halt på 2 000 - 3 000 mg/kg och i den mer sällsynta och dyrare ceylonkanelen är kumarinhalterna betydligt mindre. "

http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information+om+livsmedel+/livsmedelsfaror/naturliga+toxiner+i+livsmedel/kumarin+i+kanel/projektet+kunarin+i+kanel+2012 (http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information+om+livsmedel+/livsmedelsfaror/naturliga+toxiner+i+livsmedel/kumarin+i+kanel/projektet+kunarin+i+kanel+2012)