Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Händig Man skrivet 26 sep-12 kl 16:16

Titel: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 26 sep-12 kl 16:16
Fick idag hem jäskärl och annat för att brygga egen  öl, och ser fram emot resultatet
Finns det fler öltillverkare på detta forum så kan ni väl hojta till i tråden så kan vi kanske utbyta tankar, idéer tips och recept med varandra?
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: PeGe skrivet 26 sep-12 kl 23:24
Jag hade tänkt försöka mig på det nån gång, förhoppningsvis under vintern nu. Tänkte prova metoden som finns beskriven i Seymours bok Självhushållning. Men har inte grejor till det, får försöka leta upp det först, vid tillfälle. Vore verkligen kul att prova. :)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 18:55
har tyvärr inte den boken men just nu kör jag med Cooper DIY kit

sen kommer fler jäskärl inhandlas och cider mm kommer tillverkas i dessa
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 sep-12 kl 18:59
Har en kompis som alltid gör eget, dricker endast hemgjort.  Hur är det, sätter lagen några gränser för mängd eller för om man får sälja?
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 19:02
lagar finns väl för allt, dock gäller väl som med allt annat, det "storebror" inte vet har han heller inte ont av  >:D
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 sep-12 kl 19:03
Att följa lagen eller låta bli kan vara ett val, men endast om man vet vad lagen säger - och vad man riskerar om man blir upptäckt!  ;)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 19:07
ingen aning jag tillverkar för "eget bruk" men skulle någon komma hem och vilja få med sig en flaska eller 10 så skulle det ju gå att lösa
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Tjalve skrivet 27 sep-12 kl 19:15
Tillverkning av öl och vin är lagligt. Men tyvärr lyckades inte regeringen enas om att tillåta gårdsförsäljning pga religiösa krafter inom kd och fp.
Jag skulle gärna vilja tillverka eget öl men har inte uppbådat tillräckligt med kraft ännu. Skulle vara roligt att göra allt från grunden med malt osv men det tar tid.
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 19:16
Tillverkning av öl och vin är lagligt. Men tyvärr lyckades inte regeringen enas om att tillåta gårdsförsäljning pga religiösa krafter inom kd och fp.
Jag skulle gärna vilja tillverka eget öl men har inte uppbådat tillräckligt med kraft ännu. Skulle vara roligt att göra allt från grunden med malt osv men det tar tid.

därför som jag kör en DIY (do it yourself) kit för att se om det e värt det sen kan man ju nörda in på det hur mkt som helst ;)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 sep-12 kl 19:18
Ja glöm då inte att odla fram en egen, specialanpassad kornsort och humlesort!  ;D

Tack för info, Tjalve!
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Tjalve skrivet 27 sep-12 kl 19:30
Jag får nog också köpet ett sådant kit snart och testa.

Vi odlar vanligt korn det borde gå att mälta även om resultatet inte blir optimalt. Humle däremot får jag nog köpa om jag börjar brygga.
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 19:31
hojta till om du vill ha länken till sidan där jag köpte mitt kit, allt ingår utom vatten och arbete att mixa ihop allt ;)

Vill inte posta länken här eftersom alla moderatorer har span på mig nu så ligger jag lågt  :-[
Titel: Min första öltillverkning
Skrivet av: Altulus skrivet 27 sep-12 kl 20:49
Skulle gärna vilka se sidan där du köpte ditt kit ! :) har några omgångar äpplecider på klarning och fått mersmak för det, nu lockar öl lite då cidermäsken ? ( om det kallas så  ) var väldigt lovande :)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 20:54
chansar och länkar till sidan här, om någon moderator har något emot det med får ni väl radera mitt inlägg, jag e van nu


Här köpte jag mitt startkit: http://www.coopershembryggning.se/ (http://www.coopershembryggning.se/)

Man kan välja till humle mm under tillbehör på sidan
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 20:58
Sen kan den som vill och vågar komma förbi om 2-3 veckor och smaka på den färdiga produkten (på egen risk) :-[

tillägger även att jag tar inget ansvar för ev fyllekörningar som ni kan råka ut för! o:)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 21:10
Humlegården säljer kvalité jäst,humle,malt,och allt annat .(den i vallentuna) googla dom har hemsida

Humlegården har ju hiskeliga priser skulle beställa därifrån men ångrade mig när jag kom till kassan, och ska man testa brygga första gången så tycker iaf jag att det är bättre att starta med ett kit som tex coopers
Sen när man lärt sig grunderna och allt runt omkring kan man ju nörda loss
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 27 sep-12 kl 21:18
Har redan svarat på det , smakar det så kostar det!
Nä allvarligt talat, köp en bra jäst iaf och kasta coopers så har du en mycket godare öl!

ja jästen bytte jag ut mot en jag fick av en erfaren bryggare, menar bara att om man som rookie på öl vill starta så e startkittet en bra idé eftersom allt medföljer och det är minimalt med arbete, sen om det smakar pungsvett lär ju visa sig ;)

Docj kommer jag nästa gång att köra med vete i ölen ska bli kul att se hur det blir
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Radar skrivet 27 sep-12 kl 23:22
Du kommer nog att få till ett acceptabelt öl med det paketet.
Om inte du redan har ett lämpligt kärl att tappa över till är det lämpligt att komplettera med ett extra jäskärl. Ett mer än de som står på jäsning är rätt antal.
Jästen du fick tag på. Var det en ale eller lagerjäst?
Du får räkna med ett par veckor för kolsyrejäsningen och sedan lagring några veckor. Kyld lagring är att rekommendera.
"Carbonation drops" är bara nåt sockerpiller. De underlättar att få rätt dosering för kolsyrejäsningen.

Det är tillåtet att jäsa fram en dryck som inte överstiger 22 %. Bestående av bär, frukt eller växtdelar.
De är inte tillåtet att sälja alkoholhaltiga drycker eller att destillera dem.
Att ge bort till någon går däremot bra.
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 28 sep-12 kl 01:36
jag har ett jäskärl till på väg och denna satsen ska ju jäsa klart med så det är ingen panik, vad det var för jäst vette sjutton har dock inget namn på den då jag fick den i zipitpåse, men de skulle jäsas på 18grader iaf så mkt har jag koll på, sen skulle jag köra över det på flaska och tillsätta 2 karbtabletter för att få lagom kolsyra (750ml flaskor) alkoholhalten kommer hamna på strax över 5% enligt tillverkaren

Får väl se om det blir drickbart, sen e jag nyfiken på att  testa de nya Sed-ex korkarna som kommit ut på marknaden med, de gör ju så man slipper bottensatsen helt vilket kan vara skönt ;) dock finns de än så länge endast för glasflaskor med skruvkork, så jag väntar nog tills det kommer en lösning för "svenska" flaskor (utan skruv)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: grisslan skrivet 28 sep-12 kl 21:03
Brygga öl é kul!
Har gjort många liter öl för sådär 20 år sen. Bryggde utav lite olika ölsatser men Coopers var den klara favoriten. Man använde vanligt strösocker då och 800G gav en alkoholstyrka på ca:4,5% vilket jag tyckte var alldeles lagom. Fullt tillräckligt för minnesluckor....

Tror jag startar upp lite ölbryggeri senare i höst igen, brygga öl é som sagt kul! & GOTT!!!
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 28 sep-12 kl 21:07
Om man köper deras startkit nu får man med dextros istället för socker, ska tydligen inte ge lika sliskigt öl och så är det klarare i jäshinken ;)

Sen kommer jag köra en sats egentillverkat med tillsats av honung efter ett recept jag fick av en vän, men som sagt kör man deras kit så byt ut jästen, mot någon bättre sort
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: tilj75 skrivet 28 sep-12 kl 21:39
Hej, råkade bara halka in här och tänkte tipsa om hur man fäster egna etiketter på glasflaskor. Man kan skriva ut i vanliga skrivaren på vanligt papper och sen klistra fast med vanlig mjölk. (kanske alla visste, men, men, nu vet ni igen =)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Jogar skrivet 28 sep-12 kl 23:20
Låter spännande! Öl är ju gôtt. Hur styr man promillehalten när man brygger själv?  Beställer gärna ett smakprov när testet är klart!
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: grisslan skrivet 28 sep-12 kl 23:33
Låter spännande! Öl är ju gôtt. Hur styr man promillehalten när man brygger själv?  Beställer gärna ett smakprov när testet är klart!
Procenten styrs av hur mycket socker man har i. Det går att mäta med en "jäsmätare" (minns inte vad det heter).
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 28 sep-12 kl 23:43
Man styr som sagt alkoholhalten med hur mkt socker/dextros man har i satsen en tumregel verkar vara att 12g socker/liter ger ca 1%alkohol

Man mäter med en Hydrometer* när man gjort satsen för att få reda på värdet (SG) sen mäter man en gång när det jäst klart och får fram (OG)
För att sedan räkna ut alkoholhalten tar man SG minus OG delat med 7,5 och får då fram alkoholhalten

*En hydrometer (kallas även sockermätare, jäsningsmätare, oechslevikt) är universalinstrumentet. Med en sådan kan du kontrollera om ditt vin, öl eller mäsk är färdigjäst, du kan beräkna alkoholhalten och göra egna recept

Tyvärr kommer jag inte sälja eller skicka prover men e man sugen kan man komma förbi när det e klart :) Vill inte torska för alkoholförsäljning
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 sep-12 kl 01:38
Tack för tipset om etiektter!  Funkar mjölk för plastflaskor också?
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 29 sep-12 kl 09:21
Skrev lite fel igår ang procent alkohol

Man ta ett mått när man blandat klart allt, detta kallas för OG sedan efter 6-8 dagar när det jäst klart tar man ett nytt prov, kallas SG när man har samma SG 2 dagar/mätningar i rad får man fram FG (Final gravity) för att sedan "Prima" flaskorna dvs tillsätta 8g socker/liter eller som jag med startkittet tillsätter 2st medföljande tabletter (Består sv socker) till varje flaska som är på 750ml

för att räkna fram uppskattad alkoholvolym tar man sen OG minus FG delar det resultatet med 7.46 vilket ger dig en ungefärlig alkoholhalt
Så lägger man till 0,5% för sockret man tillsatte (Primningen) vilket ger en andra jäsning och där bildas kolsyran


När man Primat flaskorna förvaras de på en mörk varm plats (tex under diskbänken) i 7 dagar därefter kan de förvaras i kyl eller svalt utrymme men blir bättre och mer smakrika ju längre man lagrar dem


Hoppas detta gjorde er lite klokare ;)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 29 sep-12 kl 09:53
Här kan ni se vad smidigt detta set är: DIY MakeBeer How To Video (http://www.youtube.com/watch?v=qqHhCwrXR3M#ws)

Och JA det är verkligen så enkelt som i filmsnutten  :-[
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: tilj75 skrivet 29 sep-12 kl 11:02
Tack för tipset om etiektter!  Funkar mjölk för plastflaskor också?

Ingen aning. Brukade använda det på ölflaskor förr och nu använder jag det på syltburkar och saftflaskor =)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 29 sep-12 kl 13:23
Det finns tusentals böcker i ämnet men dåligt med böcker på svenska , och olika sockerarter jäserut olika där jag vill minnas att laktos ger störst sötma då de inte kan jäsasut fullt så mycket som strösocker men strösocker ger också störst bismak utav spritighet ,honung ger en mjukare fin smak.

Så sant så, därför e det bra med formeln så man kan räkna ut hur mkt man behöver:

Strosocker 8g/liter ger ca 1% alkohol

Dextros och honung har jag inga siffror på ännu men återkommer om intresse finnes, sen beror ju "ursjäsningen" även på vilken jäst och vilken temperatur man använder
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 29 sep-12 kl 13:43
Strösocker 100%
Honung 95%
Laktos 0%
Procenten är möjlig urjäsning .


Jo men jag tänkte mer på hur mkt av varje produkt du behöver för att få 1% alkohol eftersom det har frågats om det, och det kan vara bra att veta så man inte får en öl som håller 10% alkohol när man vill ha en som håller 5-7% då det är ganska stor skillnad
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 29 sep-12 kl 13:49
har även funderat på att göra öl eller annan dryck och använda muscovadosocker istället för strösocker eller dextros detta för att se om man kan få med lite av den goda smaken från muscovadon i den färdiga brygden, vad tror ni mer erfarna om detta ?
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 30 sep-12 kl 00:04
Tack för tipsen, ska se om man kan få tag i mer lektyr än de du beskrev, mkt finns ju på nätet men det är ganska skönt att ha en bok ibland med ;)
Kom gärna med fler boktips eller länkar till bra sidor för den delen
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Meissner skrivet 30 sep-12 kl 12:34
Har aldrig gjort öl själv men mitt x gjorde. Och som jag förstår det så funkar dessa kit man köper för att göra själv, om man byter ut jästen. Jästen som finns i kiten är ofta gamla och kan ge kass bismak. Beställ hellre jäst från humlegården och kör i övrigt på ett kit. :)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Händig Man skrivet 01 okt-12 kl 23:33
Nu börjar nedräkningen, i morgon är det dags att mäta SG och är SG samma i övermorgon e det färdigjäst och ska tappas upp på flaska och primas, därefter ska det lagras i 2-3 veckor sen e det dags för betyg

Efter denna satsen e klar blir det mjöd-tillverkning, så kom gärna med recept och tankar kring detta med
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: PeGe skrivet 08 okt-12 kl 13:03
Har kollat lite på recepten som finns för ölbryggning, och hittat en väsentlig skillnad. I boken Självhushållning (John Seymour) ska man använda 25 kg malt till 45 liter öl. Men en del andra recept så är det ca 5 kg malt till 25 liter öl. Och då ska man tillsätta socker, det behöver man inte göra enl Seymours recept. Något som vet skillnaden som blir på dessa olika recept?
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Fredrik W skrivet 08 okt-12 kl 13:21
Har kollat lite på recepten som finns för ölbryggning, och hittat en väsentlig skillnad. I boken Självhushållning (John Seymour) ska man använda 25 kg malt till 45 liter öl. Men en del andra recept så är det ca 5 kg malt till 25 liter öl. Och då ska man tillsätta socker, det behöver man inte göra enl Seymours recept. Något som vet skillnaden som blir på dessa olika recept?
John Seymour har skrivit mycket bra, men hans ölrecept är väll lite tveksamt om det skulle bli bra. Det här receptet har jag använt som referens när jag har bryggt http://www.shbf.se/wiki/index.php/Helmäskning (http://www.shbf.se/wiki/index.php/Helmäskning), både för mängd malt, koktider m.m. Annars kan jag varmt rekommendera programmet BeerSmith. Har man väl börjat använda det så klarar man sig inte utan det ;)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: endie skrivet 23 maj-13 kl 14:41
skippa socker och köp maltextrakt (i pulverform eller flytande) flytande använder man av någon anledningmest som tillsats istället. inte så insatt i extrakten
eftersom jag kör allgrain(malt och mäskning), och en riktig öljäst för den öltyp du vill brygga. strösocker är ingen höjdare alltså:/

en riktigt bra bok är How to Brew - By John Palmer helt suverän för nybörjare med olika recept samt förklaringar om de olika momenten. Tror humlegården har den.

Det finns också ett bra program för att räkna ut hur mycket malt etc du behöver www.beersmith.com (http://www.beersmith.com) tror det finns en trial.
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Jazze skrivet 23 maj-13 kl 21:26
Jag och en kompis brygger också mycket öl, från grunden men med inköpta ingredienser från Humlegården. Det för med sig en hel del kostnader i början med rostfria kärl, siliconslangar, vattenvärmeväxlare och corneliusfat mm men sedan är det bara att köra... Programmet beersmith 2 finns att ladda ner som en trailversion på nätet, kostar sedan ca 200. Du följer sedan bara receptet du laddat ner eller skapat själv och har sedan öl av många gånger bättre kvalitet än bolagets. Värmning och kylning är de moment som tarvar mest tankearbete innan. Gasol eller el? storlek på värmeväxlare? Kärl för att tappa över grönvörten vid tömningen av malten etc. Gamla mjölktankar kan vara ett tips, då de redan godkänts för mathantering en gång i tiden. Det är inte mycket mer jobb att brygga 200 liter jämfört med 40...
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: AdaW skrivet 04 jun-13 kl 01:43
Hej alla ölfantaster!

Hoppas att det är okey om jag lånar tråden lite för helt egoistiska syften: Jag har också bryggt klart min första batch öl tidigare idag och behöver lite råd. Det är väldigt oprofessionellt, en enkel variant av nässelöl. Jag har inga fiffiga verktyg heller så just nu ligger blandningen i en kastrull med locket på. Jag blandade i 550gr socker till 5 liter vatten och 20 gram jäst. Kanske säger det nånting för er erfarna. Vad jag undrar är hur man ska gå tillväga härifrån? Har läst att om man har behållare med luftlock (luftsluss?) på så kan man enkelt avgöra när jäsningen är klar, men när man inte har tillgång till dessa kloka verktyg, finns det några indikationer som man kan gå efter vad det gäller jäsningsprocessen?

Tack på förhand!
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: endie skrivet 04 jun-13 kl 09:08
Hej alla ölfantaster!

Hoppas att det är okey om jag lånar tråden lite för helt egoistiska syften: Jag har också bryggt klart min första batch öl tidigare idag och behöver lite råd. Det är väldigt oprofessionellt, en enkel variant av nässelöl. Jag har inga fiffiga verktyg heller så just nu ligger blandningen i en kastrull med locket på. Jag blandade i 550gr socker till 5 liter vatten och 20 gram jäst. Kanske säger det nånting för er erfarna. Vad jag undrar är hur man ska gå tillväga härifrån? Har läst att om man har behållare med luftlock (luftsluss?) på så kan man enkelt avgöra när jäsningen är klar, men när man inte har tillgång till dessa kloka verktyg, finns det några indikationer som man kan gå efter vad det gäller jäsningsprocessen?

Tack på förhand!


vad är det för jäst?

 jäser det nu?

Har man inte ochelemätare så får man vänta tills aktiviteten upphört och sedan lite till så jästen konsumerat allt socker.

Skulle nog investera i en jästunna 30L 95kr , jäsrör 9kr och tappkran 39kr (som man sätter i ett hål man borrar i jäshinken)  iallafall för att undvika infektion i ölet.

en Hydrometer och ett mätglas kostar: 49kr respektive 39kr ifall du vill vara helt säker på att det jäst klart.

finns flera sidor som tillhandahåller utrustning:

www.humle.se (http://www.humle.se)
www.maltmagnus.se (http://www.maltmagnus.se)








Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: AdaW skrivet 04 jun-13 kl 10:42
vad är det för jäst?

 jäser det nu?

Har man inte ochelemätare så får man vänta tills aktiviteten upphört och sedan lite till så jästen konsumerat allt socker.

Skulle nog investera i en jästunna 30L 95kr , jäsrör 9kr och tappkran 39kr (som man sätter i ett hål man borrar i jäshinken)  iallafall för att undvika infektion i ölet.

en Hydrometer och ett mätglas kostar: 49kr respektive 39kr ifall du vill vara helt säker på att det jäst klart.

finns flera sidor som tillhandahåller utrustning:

[url=http://www.humle.se]www.humle.se[/url] ([url]http://www.humle.se[/url])
[url=http://www.maltmagnus.se]www.maltmagnus.se[/url] ([url]http://www.maltmagnus.se[/url])


Tack för svaret! Ju, jag använde helt vanlig bakjäst för söta degar.  ;) Jag läste någonstans att det funkar också, men märkte i morse att det luktade lite för mycket jäst. Förhoppningsvis blir det bättre med tiden. Jäsningen har nog redan börjat då ytan är täckt med små bubblor. Jag tänkte först testa den här metoden och se om man kan göra en acceptabel öl utan en massa annat tillbehör, och om det går kanske är det värt att investera i andra verktyg. Men jag ska kolla runt lite på de sidorna, tack!
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: endie skrivet 04 jun-13 kl 12:03
bara att skicka pm ifall du undrar över något.
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: AdaW skrivet 07 jun-13 kl 13:36
Liten uppdatering. Nässelölen har jäst i 4 dagar nu och det puttrar fortfarande på fint. Smakade på det idag och den var väldigt god, tyvärr för söt för att kallas för öl. Smakade mer som champagne. Kan det bero på att jästen inte har konsumerat all socker än? Jag tänkte iallafall låta den ligga i några dagar till sen tappa den i flaskor, vilket leder till min nästa fråga. Jag har hört att man brukar "prime:a" ölen genom att tillsätta lite socker i flaskorna och därmed få kolsyra. Hur mycket ska man tillsätta för att inte sluta med sprängda flaskor?

Tack för hjälpen!
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: endie skrivet 07 jun-13 kl 23:07
Ta ca 6g socker per liter och gör en sockerlag som du rör ner i ölet innan du tappar det på flaskor så får du det jämnt fördelat i flaskorna.

Var säker på att det jäst ut ordentligt bara;)
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Fnixen skrivet 07 jun-13 kl 23:35
Liten uppdatering. Nässelölen har jäst i 4 dagar nu och det puttrar fortfarande på fint. Smakade på det idag och den var väldigt god, tyvärr för söt för att kallas för öl. Smakade mer som champagne. Kan det bero på att jästen inte har konsumerat all socker än? Jag tänkte iallafall låta den ligga i några dagar till sen tappa den i flaskor, vilket leder till min nästa fråga. Jag har hört att man brukar "prime:a" ölen genom att tillsätta lite socker i flaskorna och därmed få kolsyra. Hur mycket ska man tillsätta för att inte sluta med sprängda flaskor?

Tack för hjälpen!

Du kan gott vänta en vecka eller två innan flasktappning. Ha inte för brådis då slutar det kanske med 1cm bottensats i flaskorna i bästa fall och flaskbomber i sämsta.
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: AdaW skrivet 08 jun-13 kl 17:43
Tack för båda svaren! Då blir det nog att vänta ytterligare några dagar. Tyvärr har jag inte möjlighet att vänta längre än 10 dagar sammanlagt så det får duga och hoppas på det bästa. Ni vet förresten ingen "foolproof" metod att avgöra om jäsningen har avtagit utan professionellt verktyg?
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: slainte skrivet 08 jun-13 kl 18:52
Tag en liten petflaska med skruvkork och fyll den till 2/3, skaka ut all kolsyra. Skruva åt korken och låt flaskan stå i rumstemperatur ett dygn. Om flaskan är hård och det pyser när du öppnar har det inte jäst klart.
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: endie skrivet 19 jun-13 kl 22:34
Hur blev ölet?
Titel: SV: Min första öltillverkning
Skrivet av: Öl_Snus skrivet 24 jun-13 kl 01:12
Håller själv på med öltillverkning med lysande resultat, och den e både god och enkel att göra, håller just nu på testar fram en öl med lakritsarom, även enbär och andra smaker kommer alltefterson jag hinner testa men än så länge är den lager jag tillverkar den som e godast och har fått bäst respons från mina "testkaniner" Säljer även öl och snus på marknader och till grannar och förbipasserande, eller byter bort beroende på vad som erbjuds :P