Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: Rosa skrivet 02 dec-06 kl 11:35
-
I samma nummer av Åter läser jag annonser och ser åtminstone ett par stycken som har ulliga hedemora-tuppar till salu. Jag har fått lära mig att uliighet hos denna ras inte ska gynnas och att man tar bort dom individer som är ulliga i fjäderdräkten.
Så, min undran är hur man ska förhålla sig till ulligheten, som ibland uppträder, hos denna ras.
Någon Hedemora proffs som vet svaret ???
-
Vet att Tedarix skrev lite om arvsgången för de ulliga :)
När det gäller ulligheten hos höns så är den genen recessiv och kan finnas hos hönsen utan att synas.
Det krävs att båda föräldrarna bär på genen för att det ska kunna bli ulliga kycklingar och då är det 25% chans till ullig avkomma.
/Tedarix
-
Hehe kan inte låta bli att skriva då jag ändå är här och gästar er... :-)
- fasen ocskå vad jag saknar mina hedemorahöns!!!
Här gäller det att skilja på äpplen och päron. Alla tre sakerna är mutationer som blivit förstärkta av inavel. MEN det är bara ulligheten som inte utvecklas till ett handikapp om man fritt stärker den genen.
Femtåigheten kan bli en hel klase extratår som försvårar gången coh är lätta att fastna med. Benbefjädringen blir en hel buske som lätt blir blöt, smutsig vilket ger förorenade ägg och då hönan ligger ner på nattpinnen och i redet även föroreningar i analöppningen vilket lätt förorsakar äggledarinflammation. Ulligheten blir dock aldrig nåt annat än ullighet. De är lika friska som normalbefjädrade, värper lika bra, klarar ruvning och kycklingar lika bra, är lika härdiga mot kyla eftersom dubbeldunet är lika välutvecklat. Enda nackdelen är att de blir snabbare blöta vid regn och sällan lever ända till 10-12 års ålder, vilket annars är vanligt hos hedemororna.
Dock måste kvaliteten på ulligheten kolllas - en med god fjäderkvalitet har en normal vingpenna ända till sista centimetrarna där det blilr spretigt. En med dålig kvalitet har en fjäderspole och all fjäderstrukltur ullig coh spretig. Den förstnämnda kan flyga medan den andra inte kan det
-
Hej!
Olika anlag som ullighet, femtåighet och benbefjädring BILDAS inte pga inavel. Det är en missuppfattning.
Däremot kan alla recessiva (vikande) genetiska anlag lätt bli dubblerade i avkomman vid inavel och då uttrycks dessa gener och anlaget syns utanpå. Men detta kan även ske vid avel av djur som INTE är nära släkt om båda djuren bär på samma recessiva anlag.
Det dåliga med inavel är just, förutom det etiska, att man lätt kan förstärka skadliga recessiva anlag som ger sjukdommar eller deffekter. :-\
Samtidigt är ju inavel en bra metod att använda för att se om vissa djur ev. bär på såna anlag. Och en av metoderna för att skapa olika raser med olika anlag är ju med hjälp av inavel.
Ulliga, femtåiga och benbefjädrade djur får visst användas i aveln av hedemora men man ska göra det med försiktighet. Helst ska man inte förstärka anlagen genom att para två djur som har samma anlag.
Förstärkning av femtåighet har t ex gett djur med både sex och sju tår på varje fot och då får djuret bl a svårt att gå.
Dessutom vill man fortsätta ha kvar en stor variation inom rasen och då är det inte så bra om en del hönsägare bara avlar på t ex ulliga djur. ???
/Tedarix
-
Ullighet er vel noe man anbefaler å ikke avle på når det gjelder Hedemora høns... ???
-
Ullighet er vel noe man anbefaler å ikke avle på når det gjelder Hedemora høns... ???
Ja presis det var därför jag undrade varför hon skulle ha ullig ::)
-
Varför skulle man inte avla på det? ??? Det står ju med i rasbeskrivningen på Hedemorahöns, så då måste det ju vara godkänt? :o
-
Ok, det låter ju inte så positivt, men vad säger genbanksansvarige? Varför står det med i rasbeskrivningen när det inte är önskvärt och varför står inget att man inte ska avla på det när man kollar på kackel.se? ???
-
Ok, nu har jag varit i kontakt med genbanksvariga och enligt henne är det enbart dumheter att man inte skulle avla på vare sig ulligt eller benbeklätt! Samtliga varianter finns med enligt rasbeskrivningen och det är inte upp till den enskildes påhitt att utesluta vare sig det ena eller det andra, så jag kommer att fullfölja mina planer på att skaffa mig olika varianter i befjädring av Hedemorahöns som nybliven genbanksansvarig. 8)
Faktiskt så är det önskvärt, iaf från min sida, att antingen så uttalar man sig om det man bestämt vet, eller så skriver man att man tror. Stor skillnad enligt mig. ::)
Ehum, menar såklart inte att jag är nybliven genbanksansvarig utan att jag är genbankare. :-[
-
Jag hade för länge sedan en Hedemorahöna som såg ut som en kyckling i pälsen alltså en ullhöna...
Nu har jag en kull med åtta kycklingar som är sex-sju veckor gamla. Dom ser ju ut som vuxna i fjäderdräkten förutom att dom är mycket mindre.
-Utom två tuppar.
Dom har inte fått en enda stjärtfjäder-ser ut som nå ludd bara! Även på benen och bak i rumpan är det fjunigt.
Så jag undrar om det finns dom som är lite grann ulliga eller har dom något fel tex. sena i utvecklingen ??? Någon teori ???
-
Vissa kycklinga blir sent befjädrade. De kan ha kycklingdunet kvar och bara någon enstaka fjäder när kullsyskonen är fullt befjädrade.
Om de är ulliga syns det när de sätter fjädrar för då är den yttersta spetsen på fjädern helt rak, annars är den lite spetsig.
Man bör inte avla på de som är sent befjädrade då det är ärftligt och jag tycker mig ha märkt att dessa kycklinga är mera mottagliga för sjukdomar. Så småningom blir de fullt befjädrade och då syns det oftast ingen skillnad på de och de som sattte fjädrarna tidigt.
-
Här kommer en bild på den "stjärtlöse"...
-
Jag tror inte att ullighet och 5-tåighet kommer av mutationer utan att de kommer i arv från de höns som är grunden för vad vi idag kallar för lantrashöns. Många av våra sk standardraser är mycket gamla. Tex silkeshönan, hon kom till Europa redan på 1500-talet. Dessa gamla hönsraser kom till vårt land tillsammans med sjömännen. Även stamfadern Bankivahönan togs till Sverige i omgångar. Våra lantrashöns är ättlingar till dessa djur. Ulligheten, 5-tåigheten, den ibland mörka kammen och huden samt benbefjädringen hon tex Hedemora talar ju sitt tydliga språk att det en gång i tiden var nån grupp med olika höns där det även var nån silkeshöna med.
Sen har dessa höns avlats vidare på i byarna under årens gång och till slut blivit lite mer homogena i typen. Men ressesiva anlag kommer ju i dagen med jämna mellanrum så länge man inte lägger sig vinn om att få bort dem.
-
Jag har hört att de ulliga skulle hålla kylan sämre,
likaså mot väta.
har ännu inte fått ngn ullig däremot med fjädrar på benen.
-
De ulliga har svårt med både kyla och väta. Hade några ulliga när jag hade Hedemora och de blev blöta och kalla även vid ett lätt sommarregn.
-
När jag hade ulliga i flocken var de känsligare för väta osv som kycklingar men när fjäderdräkten vuxit ut ordentligt blev de varken speciellt blöta eller kalla. Men däremot kan du ju inte flyga alls, bara hoppa vilket gjorde att de ofta valde att ligga i spånet på golvet istället för att hoppa upp på pinne.
-
Mina hoppade upp på pinnarna lika som de andra, så där var det ingen skillnad. Men jag valde oftast att inte spara de ulliga utan hade mest normalbefjädrade.
-
Men däremot kan du ju inte flyga alls, bara hoppa vilket gjorde att de ofta valde att ligga i spånet på golvet istället för att hoppa upp på pinne.
Mina "ullhöns" har utan problem flugit upp till pinnar och reden på ca 120 cm höjd.
De verkar inte ha problem att hålla värmen.
Citerar ett gammalt inlägg från Kicki (som i 19 år hade genbank för hedemora):
"De är lika friska som normalbefjädrade, värper lika bra, klarar ruvning och kycklingar lika bra, är lika härdiga mot kyla eftersom dubbeldunet är lika välutvecklat. Enda nackdelen är att de blir snabbare blöta vid regn och sällan lever ända till 10-12 års ålder, vilket annars är vanligt hos hedemororna.
Dock måste kvaliteten på ulligheten kolllas - en med god fjäderkvalitet har en normal vingpenna ända till sista centimetrarna där det blilr spretigt. En med dålig kvalitet har en fjäderspole och all fjäderstrukltur ullig coh spretig. Den förstnämnda kan flyga medan den andra inte kan det."
-
Dock måste kvaliteten på ulligheten kolllas - en med god fjäderkvalitet har en normal vingpenna ända till sista centimetrarna där det blilr spretigt. En med dålig kvalitet har en fjäderspole och all fjäderstrukltur ullig coh spretig. Den förstnämnda kan flyga medan den andra inte kan det."
Va kul! Nu fick man höra något nytt igen.
Jag har funderat över att mina ullisar var ullisar överallt, men att de ullisar jag sett hos en annan hade relativt vanliga vingpennor. Tro vad hon menade med dålig och god fjäderkvalité? De med dålig kvalité är då sötare i mina ögon, det såg lite konstigt ut de med "vanliga" vingpennor mitt i trasslet. Men det är klart de har ju en viss lyftkraft kvar vilket inte mina hade, de fick lyfta med benkraft.
-
Har aldrig sett en ullig hedemora tror jag... ???
Syns det någon skillnad på dem tydlig eller? Ungefär som när något är av silke eller är de mer som "duniga/fluffigare fjäderdräkt" Jag får upp en bild på lite tussigare höns av någon anledning. ::)
Är det ingen som råkar ha en bild på en ullig hedemora?
-
OKej, tack. ;D
Ja, det ser ju nästan ut som silke fast mer "pälsliknande". ::)
-
Ja dom ulliga Hedemororna har en utseende som påminner om silkeshöns (utan hätta), men "strävare". Vissa kan ha relativt vanliga vingpennor med lite spretig yttersta tipp. Andra har inga fjäderfan alls som håller ihop fjädrarna, utan trassel överallt.
Gubben tycker att det ser ut som om någon kört dem i torktummlaren ;D
-
Är det någon som har bild på en sådan trasseltupp/höna?
-
Tycker inte Grimlas ser trasslig ut, plus att den väl har vanliga vingar (mer eller mindre). Eller är den räknad som extremt ullig för att vara Hedemora? Jag tyckte inte den ser så vansinnigt ullig ut om man jämför med en silkes tex. Men jag är ingen stjärna på höns så jag kan ha fel.
-
Jasså?
Jag tycker den ser väldigt mjuk och pälsig ut. ;D Kolla bara på dunet vid benen (som bomull) och bröstet och.. Sadelbehänget ser till och med pälsigt ut! (annan struktur på något sätt)
Ja, förutom vingpenorna... ;D
Av någon anledning så kom jag och tänka på teddybjörnar nu. ::) :-[
-
Jag hade en ullig för länge sen.
Hon kom knappt upp på en pinne. Satt mest på golvet och dom andra ovanför bajsade på henne.
Hon såg ut som en stor spretig kyckling på kroppen, ungefär som en kyckling som just börjat få enstaka fjädrar på vingarna.
Jag tyckte mest synd om henne :'(
Dom på bilden nedan är inte mina, kommer från
Lanthönsklubbens hemsida:
http://www.kackel.se/Old/fotoalbum.htm
-
Då tycker du synd om alla silkeshöns och sådant med då? :P
Nädå... Det är ju skillnad eftersom hon var ju en hedemora och ingen silkeshöna... Faaast... Jag har alla mina silkesbefjädrade utom min renrasiga dv silke ihop med alla andra, inget bajsande på dem inte. Jag har en pinne som står och lutar mot golvet och upp så de kan vandra upp för pinnen istället för att flyga upp.
-
Nja..... Var väl för hon inte var som dom andra :-\
Hon blev lite utstött liksom...
Jag försökte med stege, lägre pinnar mm, utan resultat.
Hon kanske var extremt ullig?! Inte vet jag...
Har pratat med andra som haft ulliga men dom kände inte igen problemen.
-
Okej. :-\
Men de kanske hade flera stycken ulliga? Eller så var det något som inte riktigt stod rätt med din höna?
-
Här är två bilder på Hedemora. Den ena bilden är det en ullig Hedemora som ligger och vilar en augustidag i gräset.
Sedan är det den ulliga och den "vanliga" Hedemoran, "kullsyskon"!
-
. Våra lantrashöns är ättlingar till dessa djur. Ulligheten, 5-tåigheten, den ibland mörka kammen och huden samt benbefjädringen hon tex Hedemora talar ju sitt tydliga språk att det en gång i tiden var nån grupp med olika höns där det även var nån silkeshöna med.
Njaej det stämmer inte. Redan Linné skrev om de ulliga allmogehönsen och då fanns det inte silkeshöns här i landet än.Det går inte att dra ulligheten och flertåigheten under samma kam för om man dubblar på ulligheten blir det inget annat än ulliga avkommor + normalbefjädrade, eftersom det anlaget inte är dominant.
Dubblar man däremot på anlaget för flertåighet så blir det till ett handikapp för de stackars avkommorna för det blir inte fortsatt femtåighet utan en hel klase av småtår.
Av detta ha jag dragit slutsatsen att ulligheten är en mutation som bör bevaras medan flertåigheten mer en missbildning, kanske uppkommen av inavel - precis som de krokiga bröstbenen som också förvärras och även kan angripa ryggraden vid dubbling
-
Ok, det låter ju inte så positivt, men vad säger genbanksansvarige? Varför står det med i rasbeskrivningen när det inte är önskvärt och varför står inget att man inte ska avla på det när man kollar på kackel.se? ???
Jag kan inte låta bli att hoppa in och försöka svara på denna fundering.
Det är inte önskvärt att man förstärker anlagen eftersom det är och ska vara varianter på normalformen. Därmed inte sagt att det är något fel på de djuren och att man inte ska avla på dem. Alla varianter finns, är godkända och ska avlas på, men med en viss varsamhet så att inte varianterna tar över. Därför kanske man inte ska ha en ullig ledartupp till flera ullhönor mm. Då får man helt plötsligt en flock som består av mest ulliga djur och det är inte önskvärt som genbank. Övriga gör som de vill eftersom dessa djur har sin charm och är precis lika avelsdugliga som övriga.
Det som rekommenderas om man får in varianter i sin flock är att man håller höns, eller tupp med variantanlag. Har man en undertupp och en höna är det naturligtvis också helt Ok. Men bara att man håller det under uppsikt så att inte varianterna blir det "normala" i just den flocken för då har man spårat iväg lite långt från det rastypiska som i detta fall är en normalbefjädrad höna med glatta ben och 4 tår. Bland dessa "normala" djur förekommer det ulliga, flertåiga och benbefjädrade vilket också är helt Ok och normalt, men de finns där som undantagen i flocken som gör livet lite mer spännande för den som gillar att djuren varierar lite oberäkneligt och busigt. Tex jag ;)
-
Jag menade inte att de djuren ska bort utan bara att t.ex. en tupp som sprider sina gener i hela besättningen inte bör ha dem om man kan undvika det så det inte förstärks.
Precis som i hund-katt m.m. -världarna finns det egenskaper som är tillåtna och bör få finnas kvar men inte förstärkas genom att dubblas på
-
Hej bara undrar om det finns någon nackdel med att para Ullbefjädrad tupp med en ullbefjädrad höna?
Och hur blir kycklingarnas befjädring om man gör så?
Lägg gärna upp bilder på era ulliga lantisar :)
-
Nackdelen är att ALLA kycklingarna lär bli ulliga eftersom genen som framkallar ullig/silkig fäderstruktur är recessiv. Ur lantrasbevarande synpunkt, där variation ses som något positivt, är det i princip en nackdel. Men, det kan ju ses som en fördel om man bara vill ha ulliga höns.
-
Jag har skaffat en ulltupp har inte haft ngn tidigare.
Eftersom jag inte har hönor med ullanlag antar jag att jag inte får några ullbäbisar.
Hur känsliga är de för kyla ?
-
Dom kan få ull ändå, även om du inte skulle ha tuppen med ull.. :)
-
Nu har ja ingen erfarenhet av Ullhedemora men jag har haft ulliga Svarthöns och har Silkeshöns. Dom tål kyla lika bra som andra höns men är känsligare för väta. Vått och kallt är med andra ord lite värre för silkesbefjädarade än normalbefjädrade.
Vuxna djur som är färdiga i fjäderdräkten tar dock rätt lång tid innan de blir genomvåta. Dom klarar därför normalt regn och vått gräs bra. Jag har aldrig begränsat mina vuxna silkiga/ulliga djur mer än några andra av mina höns. Inte heller skött dom annorlunda. Däremot är jag lite försiktigare med kycklingar och ungdjur om det är väldigt vått och regnigt ute.
-
Ja nu bor jag långt från skåne.
Men det får bli fleesfodrad regnrock ;)
Jag har värme på vintren och tak på utegården.
han är såå himla fin ;D.Ser att det inte blir några problem.
-
Jag har ju precis fårstått att min ull-höna är tupp! Jag såg fram mot några ull-kycklingar till sommaren men ull-tuppen är inte högste tupp så jag tror inte han kommer åt att para sig med damerna. Ska jag ta bort högste tuppen ett tag så att ull-tuppen kommer åt? ???
-
Sära inte på tupparna om du har harmoni i din flock. Du riskerar bara att det blir bråk om du försöker sätta ihop dem längre fram. Oftast så kommer även andretuppen till i en flock. Dom brukar vara rätt kvicka på att passa på när chefen tittar bort ;)
Du kan kanske inte räkna med att han blir pappa till hälften av kycklingarna men han kommer säkert att bli far till en del av dem.
-
Ok, harmonin är stor i gruppen just nu, trodde inte att det kunde vara så lugnt med två tuppar, jag har ju inte ens fattat att hon var tupp! Nu när jag tittar så är det ju självklart att hon är tupp. Då låter jag det hela vara så får vi se sedan om det blir någon ull-kycklingar till sommaren då. För det kan väl inte bli en ull-kyckling om inte en av föräldrarna är det? (tupparna är för övrigt uppvuxna ihop, samma kull, kanske därför det går så bra?)
-
Ullanlaget eller silkesanlaget (samma sak olika namn) är recesivt dvs djuret måste ha två anlag för att bli ulligt.
Din släta tupp och dina släta hönor kan vara anlagsbärare och få ulliga kycklingar även om de inta är ulliga själva.
Ullig X Ullig = 100% ulliga kycklingar.
Ullig X Slät som bär ullanlag = 50% Ulliga 50% Släta som bär ullanlag
Slät som bär ullanlag X Slät som bär ullanlag= 25% ulliga kycklingar, 50% Släta som bär ullanlag, 25 %Släta utan ullanlag
Slät som bär ullanlag X Slät utan ullanlag =50% Släta som bär ullanlag, 50% Släta utan ullanlag
Slät utan ullanlag X Slät utan ullanlag=100% Släta utan ullanlag
-
Förresten är det ingen som har någon bra bild på någon ull-höna? Jag har ju en ulltupp och har aldrig sett någon ull-höna. ???
-
Nu har jag läst denna tråd en gång till och jag har även märkt att min ulltupp är mer "frusen" ut än de andra vid "busväder" som regn med blåst och kyla, han står oftare på ett ben och ser ut att frysa medans de andra går omkring och letar godsaker.
-
Jag har en hedemora ullhöna och hon tar sig inte upp på sittpinnen. Hon är snart 5 månader men modell mindre. De flesta av de yngre hönsen (ca 3 mån) sitter nu på pinnen på nätterna och det är väl bara en tidsfråga innan alla små sitter där. Tycker då lite synd om Ullis som blir kvar ensam på golvet. Frågan är om hon kommer att lyckas flaxa upp när hon är lite större eller är det inget att hoppas på ? Måste väl sätta in sittpinne längre ner om det inte går vägen fast då blir hon väl ensam där oxå... Ska väl tillägga att jag har en stege upp till sittpinnen men den använder hon inte. Har dock sett henne ett flertal gånger försöka flaxa upp men det går bara inte.
Kan Era ullhönor flyga/flaxa ? Kommer hon att bli bättre på det när hon är större ?
Vill bara tala om att hon till sist lärde sig att använda stegen och sitter nu med alla andra på sittpinnarna ;D
-
Min ullhöna,Crispina, är nu ett år gammal och kan inte längre flyga upp på sittpinnarna. Hon har blivit tyngre och flygförmågan har minskat. Men det går bra i alla fall för jag lyfter upp henne varje kväll när jag nattar hönsen vid 8- tiden. Synd att din höna inte vill använda stegen det skulle ju underlätta. Så tyvärr så tror jag att hon har sin bästa flygfärdighet just nu och att det nog blir sämre framgent.
Kanske någon annan har andra erfarenheter
Mats
-
Nu har jag inte ulliga Hedemora men väl stora och små silke. Visst kan man lära dem att gå på stege men ofta är det lättare att lära dom att gå på en spång med bra fäste så att dom inte halkar.
I och med att dom flyger dåligt så kan dom inte bromsa fallet lika bra om dom trillar ner. Därför händer det att en del ulliga hönor blir lite höjdrädda. Jag brukar ha låga pinnar (ca 40 cm över golvet) och då sitter dom gärna där :D
-
Jag har en Hedemora ull-tupp och han flaxar upp på pinnen varje kväll, högsta pinnen sitter på ca. 130 cm. Just nu i dagarna med två 4 veckors kycklingar mellan benen ;D
-
Hedemora kyllingene mine holder på å få fjær, å noen av de ser ikke ut som de andre. Jeg har hørt at det kan oppstå ullhøns/haner i Hedemora rasen, men har ikke sett noen enda. Kan noen se på kyllingene om de er ullhøns/haner?
Å hvorfor skjer dette? Å dersom de ikke er ullhøns? Hvorfor er de sånn da?(http://www.123hjemmeside.no/u/i74461605._szw565h2600_.jpg.jfif)
(http://www.123hjemmeside.no/u/i74461643._szw565h2600_.jpg.jfif)
-
Ja visst är det ullhöns du fått :)
-
Ok, men det forklarer jo hvorfor de er sånn :D Tusen takk for hjelpen :)
-
Ser det er en gammel tråd, men velger å legge inn bilder likevel, kanskje det kommer flere etter meg, da jeg syns det er kjempekjekt å se bilder til andre som har Hedemora, som meg:
(http://ddpozwy746ijz.cloudfront.net/a5/31/i74461605._szw565h2600_.jpg)
(http://ddpozwy746ijz.cloudfront.net/cb/31/i74461643._szw565h2600_.jpg)