Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Snuzer skrivet 05 jul-12 kl 21:23
-
Jag ska få ett lammskinn och ska försöka bereda det själv. Mitt första försök. Jag har googlat och lånat/läst böcker på biblioteket men ingenstans står det vad det är för salt man ska använda för att salta in skinnet. Det finns ju en mängd olika sorter. Går det att använda vägsalt som man köper på påse (sånt man tar bort is med så man inte slår ihjäl sig )? Eller måste det vara "vanligt hushållssalt"? Har ju förstått att det går åt några kilo eller så ::)
-
Vägsalt ska du absolut inte använda, det innehåller något som förstör skinnen ( riktigt vad har jag glömt nu).
Köp stensalt eller fodersalt och lägg ett cm-tjockt lager över hela skinnet.
Låt ligga ca 1 vecka, skaka av saltet och salta om med nytt, torrt salt så det täcker hela skinnet.
Rätt saltat och svalt förvarat kan man spara skinn ½ år, därefter måste de saltas om.
Det våta saltet kan med fördel torkas och återanvändas.
-
Vägsalt ska du absolut inte använda, det innehåller något som förstör skinnen ( riktigt vad har jag glömt nu).
Köp stensalt eller fodersalt och lägg ett cm-tjockt lager över hela skinnet.
Låt ligga ca 1 vecka, skaka av saltet och salta om med nytt, torrt salt så det täcker hela skinnet.
Rätt saltat och svalt förvarat kan man spara skinn ½ år, därefter måste de saltas om.
Det våta saltet kan med fördel torkas och återanvändas.
Tack för svar. Det är förmodligen saltpeter i vägsaltet. Jag trodde inte att man kunde använda det men var tvungen att fråga. Men visst kan jag börja jobba med skinnet efter den första insaltade veckan?
-
Efter första omgångens saltning har det mesta av vätskan dragits ur skinnen. Den andra saltningen är mest konserverande.
Så du kan gott ta itu med skinnen efter 1 vecka.
-
Efter första omgångens saltning har det mesta av vätskan dragits ur skinnen. Den andra saltningen är mest konserverande.
Så du kan gott ta itu med skinnen efter 1 vecka.
Tack.