Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: stellasmatte skrivet 13 jun-12 kl 21:50
-
Någon som gör glassen själv? Måste man ha en glassmaskin? Vi har så långt till affären att glassen hinner tina, och så gillar jag inte köpt glass. Tacksam för recept!
-
3 äggulor.
3 mogna bananer.
1 msk kanel.
2,5 dl lätt vispad grädde.
Vispa gulorna så ini...
ner med mosade bananer och kanelen.
Mixa.
Blanda ner grädden.
Häll upp i lagoma förpackningar och frys.
Rör om flera gånger under infrysningen, så slipper du få en kompakt monsterglass (det är väl den enda nyttan man har av en bra glassmaskin - att den gör det jobbet åt en).
-
Kolla Handboken under "Desserter", jag har lagt in några glassrecept där. En maskin är dock nästan ett måste för att få en krämig och slät glass. Annars får du prova parfait eller semifredo (italiensk parfait med mascarpone). Där behövs ingen glassmaskin.
-
Petar upp denna tråd igen. Igår gjorde jag jag glass på grädde, äggulor och florsocker som vispades till en smet och sen i med hackad choklad. Den blev supergod! Dock känns den lite fet (det är den ju också... ;D) så jag undrar om man kan få sen lite magrare/lättare genom att ha i något annat? Eller det kanske är att häda? :P
-
Det är bara att byta ut önskad del av grädden mot mjölk!
-
Det är bara att byta ut önskad del av grädden mot mjölk!
Om man använder glassmaskin kan man säker byta ut en del av grädden mot mjölk. Men utan glassmaskin så borde den bli ännu hårdare om man använder mjölk i stället för grädde.
-
Det är bara att byta ut önskad del av grädden mot mjölk!
Om man använder glassmaskin kan man säker byta ut en del av grädden mot mjölk. Men utan glassmaskin så borde den bli ännu hårdare om man använder mjölk i stället för grädde.
Det är också väldigt gott att använda naturell yoghurt. Jag använder den milda, treprocentiga. Men då är nog en glassmaskin nästan ett krav.
Själv köpte jag en för flera år sedan och det har blivit många liter smarrig glass. Speciellt kul när man har egna bär att använda. En bra "investering". :D
-
Det funkar bra utan glassmaskin också, man får se till att vända runt i glassen då o då under frysningen. Vilket jag brukar göra med glassmaskin också, förfrysa lite innan jag kör glassen i maskin, det går lite fortare då..
-
Det funkar bra utan glassmaskin också, man får se till att vända runt i glassen då o då under frysningen. Vilket jag brukar göra med glassmaskin också, förfrysa lite innan jag kör glassen i maskin, det går lite fortare då..
Hmm, jag har provat men tycker det blir isigt utan glassmaskin, även om jag rör runt under infrysningen. Om man inte har en väldigt gräddig glass, typ parfait, förstås.
-
Har bara lagat utan maskin men har inte tyckt att det blivit särskilt bra. Lurar på att skaffa en efter att ha köpt en jättefin bok med glassrecept. Har läst tester att en phillipsmodell varit bra. Har ni några rekommendationer eller blir det otillbörlig reklam då?
-
Min är utlånad, men jag har för mig att det är en Philips. Jag har ett extra frysblock, väldigt bra när man vill göra mycket på en gång.
-
jag har också en Philips med extra block :)
-
Har också en philips. Stör mig lite på att den är för liten, 2 liter hade varit bättre. Tycker om fet men inte så söt glass och då funkar det utmärkt med grädde som bas ;D. Sen tycker jag det är lite märkligt att det bland hela det stora glassurvalet i affären inte finns nån som inte är sliskigtsöt! Förstår att genomsnittssvensken är en sockergris, men nog borde det finnas fler än jag som tycker köpeglass är för söt. Dom lite dyrare t.ex. carte dór mm är till o med ännu sötare tycker jag.
-
Det är bara att byta ut önskad del av grädden mot mjölk!
Det blev tyvärr alldeles isigt och knasigt.
-
Vi investerade i en Philips glassmaskin för några år sedan efter att ha läst boken "Den hemlige kocken". Jag är inte mycket för elektriska prylar men älskar verkligen min glassmaskin! :-)
Till glassmaskinen följer en bok med grundrecept på glass som man kan alternera på många sätt. Vi gör nästan bara vaniljglass (med riktigt vaniljpulver) och alternerar tillbehören. Bär, sylt, chokladsås, colasås m.m.
Isglass till barnen gör vi av hemkokad saft, rabarberglassen är mest eftertraktad, rabarbersaft som jag späder med ung hälften vatten, och fryser i IKEAs glassformar. Brukar även frysa om jag fått något över när vi gjort fruktyoughurt.
Så jag tycker att en glassmaskin är en bra investering, jag har inte tid att röra runt i glassen för hans flera gånger medans den fryser.
-
Det blev tyvärr alldeles isigt och knasigt.
Hur såg receptet ut?
Menar... jag VET att det funkar att göra glass av mjölk.... men då har jag gjort den lite mer arbetssamma varianten med att koka kräm och mogna osv.
det kanske inte funkar med lite enklare recept.
-
2 dl vispgrädde, 2 äggulor, 2 dl florsocker vispas till en smet. I med smaksättning. Frys. Rör ibland.
Gjorde så, men med häften mjölk, hälften grädde. Blev blä.
-
Okej, då förstår jag. Har du provat att koka "riktig" glassmet nån gång? Det är värt besväret, så man slipper den där feta känslan som sätter sig i gommen....
-
Och jag som tycker det är felet med köpeglass.. Den känns inte riktig... Som att de snålat på grädden. Även när det gäller det man tror är kvalitétsglass... Den enda köpeglass som riktigt håller måttet är den där från glassbilen... Sundborn eller vad den heter.. Tror jag måste skaffa mig en glassmaskin jag med! För de gånger jag gjort glass så har den blivit isig, trots att jag försökt röra om under infrysningen...
-
Nix, kokt glass har jag inte testat ;) (alltså, du ska berätta hur!)
-
http://www.glasskoll.se/2009/05/11/hemmagjord-graddglass/ (http://www.glasskoll.se/2009/05/11/hemmagjord-graddglass/)
Typ..så! fast just det där receptet har jag inte testat, utan det var det första bästa jag googlade fram..men beskrivningen är bra :)
-
[url]http://www.glasskoll.se/2009/05/11/hemmagjord-graddglass/[/url] ([url]http://www.glasskoll.se/2009/05/11/hemmagjord-graddglass/[/url])
Typ..så! fast just det där receptet har jag inte testat, utan det var det första bästa jag googlade fram..men beskrivningen är bra :)
Sådär gör jag med, en kokt kräm som vaniljsås ungefär. Blir absolut bäst. Ska prova med att låta den mogna, det var nytt för mig!
*måste återkräva den utlånade glassmaskinen*
Glöm inte att göra sorbet!! Passerad frukt, sockerlag, ev. äggvita. Lätt som luft och vansinnigt gott. Perfekt när alla sommarbär mognar.
-
Frances, du som inte är så himla vilse i köket.. hur gör man en sån glass halal? Vad ska i istället för sockret, och när? ...och en gissning räcker helt bra, jag har råd med att upptäcka att det inte riktigt funkade och jag behöver experimentera vidare. Det är bara skönt att ha nån gissning att UTGÅ ifrån. :-[
-
Skippa sockret bara rakt av och ösa i ordentligt med frukt istället?
-
Mosad banan kanske? Det är ju rätt sött... hm.
-
Ska testa när jag kommit hem till Sherwoodskogen om några veckor. :D
-
Lottas bananglass är iallafall supergod :)
-
Bästa smoothien som nästan är som glass gör man på frysta bär, lite banan, naturell yoghurt och en skvätt grädde. Mixa och njut. Men bären ska vara riktigt frysta, då blir konsistensen som mjuk glass (inte mjukglass ;)).
Lottahalal?
-
Ja, Lottahalal. :D
-
Är bananen också fryst blir det ännu krämigare. Lite kakao (om det är halal?) blir också gott i. Man får smaka sig fram :)
-
[url]http://www.glasskoll.se/2009/05/11/hemmagjord-graddglass/[/url] ([url]http://www.glasskoll.se/2009/05/11/hemmagjord-graddglass/[/url])
Typ..så! fast just det där receptet har jag inte testat, utan det var det första bästa jag googlade fram..men beskrivningen är bra :)
Provade nåt dylikt, fast på bara grädde (har sällan mjölk hemma), och det blev himla god glass, men totalt stenhård! Jag pytsade över den i en bytta när den var ungefär som mjukglass i konsistensen... Skulle jag ha rört fler gånger? Nu får den ligga i kylen och tina nån timme innan det går att äta av den...
-
Mannen köpte en jättefin maskin till min födelsedag, fatta man tappade hakan ;D exido tror jag..
Iaf, jag gör på 2/3 mjölk och 1/3 grädde, ibland mindre grädde, då blir det sådär god gräddsmak, men den smälter snabbt i munnen så smakerna kommer fram bra.
Samma delar mjölk och grädde som ovan med lite fast smaksättning som choklad (vi gör typ lös tryffel och blandar i) gör glassen åt det hållet att det "fastnar" på tungan, nästa gång ska jag testa med bara mjölk i, för chokladen gör att glassen smälter långsammare (eller nåt sånt) på tungan = fet hinna i munnen :-\ är ju ok för smaken är fantastik men ändå.. Smakar inte längre som mövenpick då ;D
-
3 äggulor
3 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde.
Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker i en skål så att den blir fluffig. Lättvispa vispgrädden i en annan skål. Blanda alltihop försiktigt. Frys in. Behöver inte röras om i frysen. Går att göra i olika mängd utan att glassen blir isig. Väldigt mättande glass. :P
-
3 äggulor
3 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde.
Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker i en skål så att den blir fluffig. Lättvispa vispgrädden i en annan skål. Blanda alltihop försiktigt. Frys in. Behöver inte röras om i frysen. Går att göra i olika mängd utan att glassen blir isig. Väldigt mättande glass. :P
Det där måste jag lägga på minnet; Kan behöva det efter som att vi ska utöka familjen med 2ungar till ;)
-
Det där måste jag lägga på minnet; Kan behöva det efter som att vi ska utöka familjen med 2ungar till ;)
Gör det! I den här familjen är det sex barn. Fyra på heltid och två som är varannan vecka. Och de älskar den glassen och det behövs inte mycket innan de är mätta. ;)
-
Halojjj!
Något som slår mig när jag sitter och läser och fnular är hur ofta vi letar efter recept som går snabbt... Ja, glass MÅSTE ju ta den tid det tar, man kan ju inte expressfrysa direkt eller vad man ska kalla det.. :P men tid är ju en bristvara för de flesta av oss. Men att t.e.x stå vid spisen och fokusera på att röra och röra i rätt fart och ordning kan vara som en meditation. Med risk för att bli flummig :-[ Min farmor sa att "man skall icke hasta fram maten, inte hasta i sig den heller - för då får den bråttom ut".
Dags att dra ner på tempot!
-
Jan Hedh har en glass-kokbok som man med fördel kan låna på sitt närmaste bibliotek. Den heter Glasspassion. Hittar man väl sitt favoritrecept, så kör man på det. Jag tycker det funkar bra att göra glass utan glassmaskin. Jag försöker vispa varannan timma så blir det ganska krämigt. Glassen tar man fram en 20-30 min innan man skall äta den, så går det lätt att göra kulor.
Lättaste receptet är alltid:
Vispa 3 äggulor med 1½ dl socker + vanilj
Vispa 3 äggvitor
Vispa 3 dl grädde
Blanda ihop med slickepott. Låt frysa ett par timmar, vispa igen och tillsätt ev krokant, nötter, hackad frukt etc.
Frys ytterligare någon timme, vispa. Glassen blir fluffig och fin, men inte så luftig som i butik tack o lov.
Kulfi (indisk glass)
6 dl mjölk, koka upp och låt sjuda tills hälften kvarstår. Tar ungefär 30 min.
3 dl grädde + 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, tillsätt, koka upp och låt sjuda tills häften kvarstår. Tar ungefär 30 min.
Rör hela tiden. Detta är mödosamt - jag vet :P Blandningen skall ha tjocknat ganska bra. Strö på pistagenötter och frys ner. Oftast fördelar man detta i portioner och fryser ner. Det blir lite parfait liknande. Mycket sött och gott.
-
De flesta glassrecept innehåller bara äggulor, men någon gång kan man se (som ovan!) att även vitorna får vara med, jag tycker det är praktiskt, det blir MER glass och man slipper tänka på vad det ska bli av vitorna sen..MEN jag har för mig att det är ohälsosamt att äta råa äggvitor...har tyvärr glömt varför... (får man kanske dåligt minne av dem?) :o
-
Vad beror det på att svensk köpeglass som GB eller siaglass innehåller så mycket luft och hur mycket luft innehåller den glass ni gör själva? Hur gör de för att få in så mycket luft, vispar de i en evighet? Blåser in luften? Att den innehåller mycket luft är förstås av ekonomiska skäl.. de tar betalt för luft.
En vanlig GB gräddglass väger 250 gram för 500ml, medans Hagen Daaz och Ben and Jerrys (som båda är amerikanska glassar) väger ca 430 gram per 500ml.
Vad väger er glass per 500ml? Jag kan tänka mig att egengjord glass bli väldig tung?
-
Faktum är att all glass innehåller luft, annars skulle den inte bli mjuk och krämig utan en hård och oätlig isklump. Jag gör min glass själv i glassmaskin, då blir den ordentligt krämig. Gör man utan maskin, måste man vispa i glassmeten flera gånger under tiden den blir fryst.
-
Faktum är att all glass innehåller luft, annars skulle den inte bli mjuk och krämig utan en hård och oätlig isklump. Jag gör min glass själv i glassmaskin, då blir den ordentligt krämig. Gör man utan maskin, måste man vispa i glassmeten flera gånger under tiden den blir fryst.
Ja, det fattar väl jag med att den innehåller luft! Annars hade 500 ml vägt 500 gram, men billig svensk glass väger bara 250 gram, dvs 50% av glassen är luft. Om du köper en riktig glass så väger den ändå över 400 gram, dvs det är bara 20% luft. Tycker du Hagen Daaz är en oätlig isklump? Jag ska köpa mig en egen glassmaskin så får jag väl väga själv då. Man har ju inte direkt lust att betala över 100kr/kg för glass vilket är det man får betala för riktig glass i den här landet.
-
Det är olika mycket luft i glass av olika typ. Sådan glass som hälls i en burk på fabriken är mekaniskt enkel och behöver inte så mycket luft. En extruderad glass som Magnum däremot måste innehålla mycket mer luft och även frysas hårdare. En glass helt utan luft skulle mycket riktigt bara bli som en isklump.
-
Hur gör de för att få in så mycket luft, vispar de i en evighet?
En kommersiell glassfrysare består av en nedkyld stålcylinder där glassmix och luft matas in i ena änden och glass av lagom densitet och konsistens kommer ut i den andra. Inuti cylindern skrapar roterande knivar insidan av cylindern så att luft och mix blandas och glassen inte fryser fast. Det är en kontinuerlig process, så man gör inte en sats, häller ut den, gör en till och så vidare. Det skulle ju vara väldigt opraktiskt.