Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Edgar skrivet 24 maj-12 kl 22:27
-
Ett citat från Frågelektråden, sign Kawachi
Frågade ungarna vad dom fått till lunch idag, och jag må säga att kombinationen mannagrynsgröt och gröna oliver hade jag aldrig hört talas om innan.
och från sign manna perkele
Mjukt bröd, smör, messmör, nonstop alt. russin samt gräddost. Mums!
Själv har jag lärt mig tycka om pannkakor med inlagd gurka.
Finns det fler godsaker som andra tycker är märkliga? Skriv och informera oss som vill prova!
-
Har inga egna, men en tidigare kollega rekommenderade varmt smörgåsar med falukorv och aprikosmarmelad på..
-
Ikväll åt barnen mackor med kokt ägg, kaviar och gorgonzola.
-
Palt med sirap (morfar som lärt in mig och bror på det, blanda med smör = kolasås på palten mmmmm).
Lakritsglass (jag tycker att det är sinnessjukt äckligt, jag gillar bara äkta saltlakrits/saltsalmiak).
Gromelett (nöden har ingen lag när man är hungrig och bara har micro. Micra havregryn + vatten + 1 ägg + salt. det kanske inte är supergott men man blir vääääldigt mätt).
Kött + något sött/syrligt. Klassiskt exempel är ju vinbärsgelé till älgsteken. Falukorv med aprikosmarmelad är säkert grymt. Kassler med ananas. Och så vidare.
-
* Smörgås med både ost och marmelad.
* "Glasstrut" med vispgrädde och lingonsylt.
* Äckligt: Glass med sill.
Hepp
/Jens
-
Popcorn med kanel,sockrade makaroner,rödvin me fanta är några hyfsade kombinationer
-
* Smörgås med både ost och marmelad.
Normalmat ju.
För övrigt, mögelost + pepparkaka var ju absurt för 10 år sen, nu är det traditionellt :D.
-
Provat själv: Nybakt bröd, smör, honung, banan och ost
Läst om: Varm korv med vispgrädde ... Tja, varför inte?
-
Anjovis i köttgryta låter märkligt men faktum är att det blir väldigt bra sälta
-
rödvin me fanta
...näääää, varför spä ut spriten???
Persikohalvor med en röra av rökt kalkon, rödlök och philadelphiaost :P
-
Normalmat ju.
Tvesular du smörmadar till vardags???
Ja, dom rike dom kan dom...
-
Kommer aldrig glömma den lille pojken som tryckte i sig flera portioner av inlagd sill med ketchup. Smakade fantastiskt tydligen...
-
Kommer aldrig glömma den lille pojken som tryckte i sig flera portioner av inlagd sill med ketchup. Smakade fantastiskt tydligen...
På tal om Ketchup. En fd arbetskolega sprutade alltid rikligt med ketchup på sina brunabönor och fläsk.
Skulle enligt honom var riktigt gott.
-
ÅKej, vad ger ni mej då för paltbröd med fläsk, potatis och vit sås?
Utan lök, utan lingon!!! :P
-
Dansk gammelost och nougat är en udda kombination som funkar bra enligt mig.
-
ÅKej, vad ger ni mej då för paltbröd med fläsk, potatis och vit sås?
Utan lök, utan lingon!!! :P
Kanon gott bara det är stekt i flottet och utan potatis förstås :)
-
Stekt paltbröd? ???
-
Stekt paltbröd? ???
Japp så äts det här blir fin sälta i palten då efter fläsket .
-
Hej! ( "LOPT!" Vad betyder "tvesular?" Blir alltid nyfiken då jag ser ett ord för första gången! Glad / tacksam om Du ger Dig tid att svara!)
Kan minnas ett flertal kombinationer , orsakade av stundens hunger, och en liten ”Aladin-kartong” och tre Åbro starköl var en sådan, men efter vad jag förstår är min frukost litet udda, och jag har frågat många, men ingen av dessa har kött- eller kycklingbuljong i havregrynsgröten.
I kastrullen : 2 dl fiberhavregryn jämte lämplig mängd vatten, och 1/3 buljongtärning! Efter kokningen påhälles mjölk , allt omröres och förtärs omedelbart! Min frukost sedan ett tio-tal år ; innan dess var det 4 smörgåsar utan pålägg, och en stor mugg te. Detta förtärdes varje frukost (så gott som i alla fall) i över tjugo års tid.
I övrigt många kuriösa och intressanta och NYA kombinationer här, men jag tror alla förtjänar att prövas!
Hälsning! W H
-
Hej! ( "LOPT!" Vad betyder "tvesular?" Blir alltid nyfiken då jag ser ett ord för första gången! Glad / tacksam om Du ger Dig tid att svara!)
Tvesula=dubbelt pålägg på smörgåsen.
-
Hej igen!
Tack, "Lopt!" Snabb och pålitlig!
Låter lockande för en fattig smålännig!
Hälsningar! W H
-
Två sorters sovel, tve-sovla/tvesula.
Hotell Savoy i Malmö deltog i en cykelmotionsgrej. Hade egna matkontroller som aviserades med en i vägkanten uppställd moraklocka fylld med tomma ölburkar. De invinkade serverades gräddtårta och starköl. Var det så du grundlade dina frukostvanor Werner?
-
På Island äter man havregrynsgröt med slátur, vilket är en variant på blodpudding eller leverkorv, båda ganska grovkorniga och tillagade i en fårmage eller liknande. Tyvärr har jag aldrig prövat detta då jag är vegetarian...
-
Min mamma åt alltid inlagd sill till pannkakor.
-
När vi var barn brukade vi äta knäckebröd med majonnäs och ketchup.
-
Traditionell Bornholmsk lyxfrukost. Stekt saltsill med rågbröd, senap och inlagda rödbetor. Mums! Numera får man det i stort sett bara på julbord, men min pappa (född 1933) fick det varje söndag som frukost. Till detta hör även en "honningsyp" dvs en snaps med skitmycket honung i så att det blir en sötsliskig sörja (vedärvärdigt enligt mig).
-
Hm, då föredrar jag nog sill och pannkaka ... Slöseri på honung, enligt mig. Men Dbs, hur i alla dar tuggar du stekt paltbröd? Det är ju hårt nästan som knäckebröd redan före kokning! Och efter kokning lär det fräsa så det skvätter över kanten på stekpannan.
-
Färsk ananas med lite chilipulver på. Mmmmm :D
-
Hm, då föredrar jag nog sill och pannkaka ... Slöseri på honung, enligt mig. Men Dbs, hur i alla dar tuggar du stekt paltbröd? Det är ju hårt nästan som knäckebröd redan före kokning! Och efter kokning lär det fräsa så det skvätter över kanten på stekpannan.
Men herreje man kokar ju först och steker in flottet i palten .
-
Traditionell Bornholmsk lyxfrukost. Stekt saltsill med rågbröd, senap och inlagda rödbetor. Mums! Numera får man det i stort sett bara på julbord, men min pappa (född 1933) fick det varje söndag som frukost. Till detta hör även en "honningsyp" dvs en snaps med skitmycket honung i så att det blir en sötsliskig sörja (vedärvärdigt enligt mig).
Söndagsfrukost som heter duga. Jag gjorde "honningsyp" ifjor, gott! Kallar den dock likör..
-
Leverpastej och kaviar eller marmelad och köttbullar på mackan gillar sonen min Jag har inte tordats smaka.
-
rostat bröd, smör, sirap, jordnötssmör, skinka och ost. Här är man inte fattig.. än.. ;)
Åt cheez crunchers (typ ostbågar) och drack blåbärssoppa till.
-
Stekt gröt med ketschup, det var väl det dom åt i "pistvakt"? ;D
-
Jag har faktiskt träffat på två personer som äter kanelbullar med kaviar. Dessa två kände alltså inte varandra.
-
I brist på marmelad blev den osötad äppelmos på mackan idag. Gott
-
Karln min äter dansk salami med likaledes dansk remouladsås på mackan. Som barn åt han gärna kaviar och hallonsylt ihoprört på mackorna. Detta nersköljes, nu som då, med oboy.
-
3 goda kombinationer: Vaniljmjukglass och pommes. Knäckebröd med "pickles" (sån man köper på tub) och skivad, rå vitlök. Kanelbullar med smör och ost.
-
Udda smakkombinationer är ju något man är mycket intresserade av inom molekylär gastronomi, man vill ju framförallt försöka förstå varför olika smaker passar bra ihop:
http://blog.khymos.org/tgrwt/ (http://blog.khymos.org/tgrwt/)
Problemet är ju att det kan finnas många orsaker till att två smaker passar ihop:
http://blog.khymos.org/2011/12/08/a-flavor-pairing-color-analogy/ (http://blog.khymos.org/2011/12/08/a-flavor-pairing-color-analogy/)
-
Ost+Kalles kaviar=sant :P
-
Ost+Kalles kaviar=sant :P
det är ju en klassiker? ;)
-
På ett tidigare sommarjobb åt damerna frukostmackor bestående av grovt bröd, tomatskivor, keso och kaviar...
-
Kanel på pannkakor är riktigt gott ;D
-
Mycket intressanta varianter!
I min studieungdom (sent 60-tal) bodde jag i ett kollektiv. En av flickorna hade kommit in på bibliotekshögskolan och hon bjöd på middag med champagne. När hon handlat champagne, så räckte pengarna bara till blodpudding.
Champagne och blodpudding, tyvärr minns jag inte smakbrytningen.
-
Majsflingor med ovispad grädde istället för mjölk nommade jag i mig som tonåring. Gött!
Smörklick i gröten är ett måste. Jag har noterat att många får kräkreflexer när de ser mig äta så (ALLA i min familj äter ju så!), men så finns det andra som känner igen bruket och gillar det.
Memma med ovispad grädde och socker. Någon annan? ;D
Våfflor (kylskåpskalla) smöres med riktigt smör, på med strösocker och vips har man fått en kaloribomb att njuta av!
-
Udda smakkombinationer är ju något man är mycket intresserade av inom molekylär gastronomi, man vill ju framförallt försöka förstå varför olika smaker passar bra ihop:
[url]http://blog.khymos.org/tgrwt/[/url] ([url]http://blog.khymos.org/tgrwt/[/url])
Problemet är ju att det kan finnas många orsaker till att två smaker passar ihop:
[url]http://blog.khymos.org/2011/12/08/a-flavor-pairing-color-analogy/[/url] ([url]http://blog.khymos.org/2011/12/08/a-flavor-pairing-color-analogy/[/url])
Vid något tillfälle hörde jag om en restaurang som hade lite udda varianter, meny finns på http://www.thefatduck.co.uk/The-Menus/Tasting-Menu/ (http://www.thefatduck.co.uk/The-Menus/Tasting-Menu/)
-
Jag fick lära mig att man skulle ha mald kardemumma på stuvade makaroner när jag växte upp.
Ingen i min omgivning, oavsett vart i landet jag har bott, har någonsin provat den varianten. Och jag som trodde att "alla" åt stuvade makaroner med mald kardemumma!?
Detta lilla exempel på annorlunda kryddning kan bero på att min far troligvis tog fel på muskotnöt och kardemumma. :)
Hursomhelst är jag glad att det blev som det blev. Jag njuter av smaken!
;D
-
smör på havregrynsgröt är kalas,vissa har smör i kaffet,marinera kött i coca cola låter märkligt men är gott enligt de som provat, ovispad grädde på memma hör till,.
-
Ja, gröt utan smör är som paltbröd utan lök och lingon. ;)
-
Tvesula=dubbelt pålägg på smörgåsen.
I Skåne/Blekinge säger man tvesovla
-
I Skåne/Blekinge säger man tvesovla
Här säger de tvesula och mormor från Billesholm sa tvesula, fast hon kan ju ha påverkats sedan hon flyttat hit förstås.
Och en kärring från Lund säger tvesula, fast hon har också hängt här en del till och från sedan 40-talet.
Och varken Skåne eller Blekinge har en varsin enhetlig dialekt. Mot öster till är det ju som ett annat land..
-
Här säger de tvesula och mormor från Billesholm sa tvesula, fast hon kan ju ha påverkats sedan hon flyttat hit förstås.
Och en kärring från Lund säger tvesula, fast hon har också hängt här en del till och från sedan 40-talet.
Och varken Skåne eller Blekinge har en varsin enhetlig dialekt. Mot öster till är det ju som ett annat land..
Känner igen ordet från mina släktingar i Helsingborgstrakten. Tvesula sade de. :)
-
Känner igen ordet från mina släktingar i Helsingborgstrakten. Tvesula sade de. :)
Då hade hon nog inte påverkats här då :)
-
I backstugan hade de det inte för fett inte. Det fanns sällan sovel till brödet.
Sovel = ost, kött, fisk, ägg, smör ...
-
En ostskiva med messmör på, rulla ihop och ät. Mums! :P
Ett ex till mig (från Canada) hade smör, ost, kaviar OCH messmör på sina mackor här i Sverige... Blä... :-X
-
mesost och päron är min favvo kombination och jag har blivit förvånad över att ingen annan har bjudit det nånstans jag har sett.
-
Farinsocker på franskbröd. En variant som jag fått fler att gilla. Har själv fått det från min danske far. Andra varianter han hade var stelnat stekflott på mackan, gärna med rostad lök. Eller kall potatis på knäckebröd med salt och peppar, en mättande favorit.
-
Har inga egna, men en tidigare kollega rekommenderade varmt smörgåsar med falukorv och aprikosmarmelad på..
Rostat bröd med aprikosmarmelad och löksill är gott. Har aldrig testat med falukorv
-
Rostat bröd med aprikosmarmelad och löksill är gott. Har aldrig testat med falukorv
Det låter fan värre det.
Äter gärna rökt fläsk till havregrynsgröt. Är det en märklighet?
-
Rabarberkräm och knäckemacka med ägg och kalles kaviar!
-
smör på havregrynsgröt är kalas,vissa har smör i kaffet,marinera kött i coca cola låter märkligt men är gott enligt de som provat, ovispad grädde på memma hör till,.
Har en kokbok där man ska tillaga en grönsaksgryta i torr cider...
-
En norsk rätt som jag gillar.
Stek gul lök i smör i en kastrull. Gör en redning och späd med fiskbulle-buljong. Smaksätt med en uns curry. Häll i fiskbullarna. Servera med kokt potatis och lingon :D
-
ÅKej, vad ger ni mej då för paltbröd med fläsk, potatis och vit sås?
Utan lök, utan lingon!!! :P
brukar servera med vit sås smaksatt med messmör.
-
Ett annat ex (och hans familj) åt rå falukorv till tunnpannkaka... ::)
-
stekt falukorv däremot är toppen till pannkaka, men allra helst ska det vara bacon.
-
Jag äter blodpudding med stekt falukorv, bacon och lingonsylt... Har fått måååånga kommentarer om just falukorven i den kombon. ;)
-
Blodpudding äter man med korvkaka och fint tärnad potatis stekt med finhackad lök och till det ska det va kröser och mjölk och inget annat! :)
-
Ugnsstekt labbråtta, ostgratinerad potatis och rödvinssås var gott när man var en fattig student...
-
Man kan tvesula middagsmat också tydligen... Blodpudding äts till pärer och lingonsylt. Extra grönsaker och brunsås om man så vill.
-
Korvkaka är mest korngryn och inälvor, och blodpudding är mest blod och mjöl. Sås är helt onödigt till. Snacka om lyx... ::)
-
Korvkaka är mest korngryn och inälvor, och blodpudding är mest blod och mjöl. Sås är helt onödigt till. Snacka om lyx... ::)
Brunsås i vardagsform består av vatten, salt, soja och eventuellt lite av stekfettet och något mjöl. Soja är lite lyx och kan med fördel skippas.
Basmat och det man ska bli mätt av är rotfrukter, bröd och gröt. Resten är gottabed.
-
Brunsås i vardagsform består av vatten, salt, soja och eventuellt lite av stekfettet och något mjöl. Soja är lite lyx och kan med fördel skippas.
Basmat och det man ska bli mätt av är rotfrukter, bröd och gröt. Resten är gottabed.
Korngryn. Mjöl. Potäter. Ge dig nu karl, du vet tydligen inte vad du talar om!
-
Korngryn. Mjöl. Potäter. Ge dig nu karl, du vet tydligen inte vad du talar om!
Jo, att man ska vara sparsam med det som kräver extra arbete och andra resurser.
-
Jo, att man ska vara sparsam med det som kräver extra arbete och andra resurser.
Ids inte. Terrier.
Falukorv och äpple är en höjdare. :)
-
gubba här hemma äter kardemummabulle med skinka...
-
Hårdbröd med ost och äppelskivor åsså ett lager majonnäs. Sedan saltar man efter behag. Äckligt gott!!
-
Jag delade studentkorridor med en tjej från England och hon brukade äta wienerbröd med smör, majonnäs och ost till frukost. Jag smakade en gång men tyckte det smakade för mycket fett
-
Kreativiteten är stor, när erfarenheter samlas så här.
Jag läser upp svaren för min synskadade hustru, och då berättade hon att hon från flera amerikaner hört att svenskarna blandar en äggula i kaffet.
Någon som provat?
-
Kreativiteten är stor, när erfarenheter samlas så här.
Jag läser upp svaren för min synskadade hustru, och då berättade hon att hon från flera amerikaner hört att svenskarna blandar en äggula i kaffet.
Någon som provat?
Humm har inte ens hört talas om det .
-
Jag delade studentkorridor med en tjej från England och hon brukade äta wienerbröd med smör, majonnäs och ost till frukost. Jag smakade en gång men tyckte det smakade för mycket fett
Det verkar vara det typiska. Att ju mindre vi gör, desto mer flåt, klet och andra konstigheter vill vi svulla oss med. Konstigt.
-
Jag fick lära mig att man skulle ha mald kardemumma på stuvade makaroner när jag växte upp.
Ingen i min omgivning, oavsett vart i landet jag har bott, har någonsin provat den varianten. Och jag som trodde att "alla" åt stuvade makaroner med mald kardemumma!?
Detta lilla exempel på annorlunda kryddning kan bero på att min far troligvis tog fel på muskotnöt och kardemumma. :)
Hursomhelst är jag glad att det blev som det blev. Jag njuter av smaken!
;D
Jag har kardemumma i mina stuvade makaroner,supergott!
-
Hört flera som pratat om kombinationen grönt äpple med salt på, aldrig provat själv, men ska tydligen vara supergott?
-
Hört flera som pratat om kombinationen grönt äpple med salt på, aldrig provat själv, men ska tydligen vara supergott?
Som barn umgicks jag med en syriansk tjej. Hennes familj skar bitar av grönt äpple, hällde salt i handen och satt framför tv:n och vred denna äppelbit i saltet och åt det sen med stor njutning. Jag provade också, men det var tyvärr vidrigt. Hennes rara mamma blandade då en liten skål med kanel och socker som var min "äppel-salt-skål" när jag var hos dem. ;D
-
Som barn umgicks jag med en syriansk tjej. Hennes familj skar bitar av grönt äpple, hällde salt i handen och satt framför tv:n och vred denna äppelbit i saltet och åt det sen med stor njutning. Jag provade också, men det var tyvärr vidrigt. Hennes rara mamma blandade då en liten skål med kanel och socker som var min "äppel-salt-skål" när jag var hos dem. ;D
På Sri lanka blev jag bjuden på färsk solmogen annanas med salt... låter lite som samma hemska idé :-X
-
Kreativiteten är stor, när erfarenheter samlas så här.
Jag läser upp svaren för min synskadade hustru, och då berättade hon att hon från flera amerikaner hört att svenskarna blandar en äggula i kaffet.
Någon som provat?
Därimot så har far min blivit bjuden på kaffe hos en bonde på 60-talet när han körde kalkspridarbil.
När kaffet var upphällt så fiskade bonden upp några ägg ut kaffepannan!
Praktist att koka kaffe och ägg samtidigt i kaffepannan. ;D
-
hängde lite i Norge tidigt 90-tal, där var det torkad fisk och kall kokt potatis som gällde som fyllemat när man kom hem på natten. Kändes wierd när man var van vid fyllefalafel, men det var sjukt gott.
Testa annars pannkakor med mosad banan och pressad lime, knasgott.
En riktigt höjdare är en lövtunn skiva äpple på en lika tunn skiva rödbeta. Servera det till ångad vitfisk.
Kan också rekommendera pizza helt utan ost och tomatsås. Endast flingsalt, olivolja och körsbärstomater och pinjenötter.
-
Rostat vitt bröd med jordnötssmör, apelsinmarmelad och ost (tyvärr kan jag inte äta jordnötter längre)
Vaniljglass med söt chilisås.
Vaniljglass med salta jordnötter och kola-sås.
Ost, saltgurka och äpple, gärna inlindad i tortillabröd.
-
Min arbetskamrat som är från latin amerika äter apelsin med salt på, för hon tycker det blir för surt annars :o
-
Filbryta med kaviar är vansinnigt gott som snabbmat.
-
snus och starköl!
-
snus och starköl!
???
Snus passar till allt, öl passar till allt!
-
???
Snus passar till allt, öl passar till allt!
ah, såg nu att det var MÄRKLIGA kombinationer, missförstod det som LYCKADE.
-
Cocacola blandat med absinth smakar mögel.. :-X
-
Macka med ost, banan och stark senap
-
Min far som pratar två språk, svenska och västgötska(norra skaraborg) säger dubbelsovla= flera olika pålägg.
på tal om udda matkombinationer så säger jag våfflor med smör och mesost.
-
Språket har tydligen vissa likheter ändå.
Här säger vi sååvel = fett och proteiner, gärna i kombination.
-
"Envar ferståndig vet emellertid, att .. (lax, gåsbröst, sardiner m. m.) ej är mat, det är sovel. Bröd och potatis däremot är mat. BERGMAN JoH 174 (1926). "
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=2/14/230.html (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=2/14/230.html)
Hehehe...
"Hon glufsade i sig som en hungrig hynda, bet stora stycken av en smörgås och tog sovel med fingrarna från faten framför sig. NILSSON Bokh. 307 (1937)."
-
På en lunchrestaurang i Årsta fick jag en gång en Napolitana (dvs en pizza med sardeller) med bearnaisesås. En annan gång fick jag en plejskavicka med bea. Därefter har jag aldrig ätit där men misstänker att de på torsdagarna serverar ärtsoppa med pannkakor och bearnaisesås.
-
"Hon glufsade i sig som en hungrig hynda, bet stora stycken av en smörgås och tog sovel med fingrarna från faten framför sig. NILSSON Bokh. 307 (1937)."
Ur "Bokhandlaren som slutade bada" Fritiof Nilsson Piraten (1937) En av hans tjusiga formuleringar.
-
på tal om udda matkombinationer så säger jag våfflor med smör och mesost.
Men Gud, vad gott!! :D
-
Jag har faktiskt träffat på två personer som äter kanelbullar med kaviar. Dessa två kände alltså inte varandra.
Ååh! Jag brukar ha tjockt med leverpastej på. Messmör på kanelbullens undersida är också mums!
-
Och den här då!
Vaniljglass med salta jordnötter och kola-sås.
Det här var bästa receptboken, ju! :D
-
När man går till en typ korvtjorre och tar en mjukglass med jordgubbssylt i så är det märkligt gott ned Gurkmajonäs i, men bara om den är av väldigt bra kvalitet.
En av de mest positivt överraskande smak-kombinationer som jag har varit med om, väntade mig att det skulle vara lite äckligt. Pröva!!
-
Frukt och salt, kanske kombinationen är till för att täcka saltbehovet i varma länder.
Vi har hos iranska vänner fått en måltidsdryck bestående av vattenutspädd saltad youghurt.
Ulric skrev om plejskavicka. Jag har nu funderat på vad det kan vara, men kommer inte till något troligt. ?
Vid ett sommararbete 1969, så blev vi unga pojkar informerade av en arbetskamrat, enherre i 60-årsåldern, dels om kvinnor från det lätta gardet, dels om sprit. Jag minns en passus och jag citerar:
"Mycket har jag druckit och mycket har jag smakat, men det värsta är Ödåkra akvavit blandat med sur mjölk"
-
Ulric skrev om plejskavicka. Jag har nu funderat på vad det kan vara, men kommer inte till något troligt. ?
Juggepannbiff som brukar serveras med rösti.
-
Riktigt äckligt är kombon purjo, rödbeta, vitpeppar och lite vinäger. Det går inte att föreställa sig graden av vidrighet, blir helt fel i hela en själv.
-
Vinägerchips urk!
-
Ur "Bokhandlaren som slutade bada" Fritiof Nilsson Piraten (1937) En av hans tjusiga formuleringar.
Aha, har inte läst den, bara sett filmen som blev.
När de lägger räksalladssmörj på korv med bröd. Blir bara kvalmigt.
-
Vinägerchips urk!
NEEEEEJ!!!! Det är ju jättegott!!!!
Favoritkombokryddning av kött är vitlök, färsk ingefära och massor av soja. Fast det är ju en klassiker...
-
Där sa du något. Vitlök saboterar ju precis allt.
-
Vi har hos iranska vänner fått en måltidsdryck bestående av vattenutspädd saltad youghurt.
"Mycket har jag druckit och mycket har jag smakat, men det värsta är Ödåkra akvavit blandat med sur mjölk"
Yoghurten med salt och vatten har haft pressad vilök i sig när jag fått den.
Okryddat brännvin ska det va till filen(sur mjölk)!
-
En gång i tiden när jag åt mjölkprodukter hade jag som vana att lämna filpaketet framme. Ibland med en droppe från förra filpaketet ihälld. Då och då blev filen rutten och smakade vidrigt men två gånger av tre hände något annat (nån form av syrning?) som gjorde att filen blev surare och stabbigare än vanlig fil och smaken var - i mitt tycke - fantastisk. Så, för att inte bryta mot trådrubriken allt för mycket: Skämd filmjölk i vanlig filmjölk + tid = gott!
Vänligen
Jens
-
cola med en kula vaniljglass i tycker många ser äckligt ut och låter äckligt. åt/drack jag för första gången i bulgarien, smakar faktiskt gott på sommaren, när det är riktigt varmt. något för de som älskar cola vanilj (jag t ex). ;D
-
När jag en gång i tiden åkte tåg i Pakistan, blev jag bjuden på skivat päron med peppar, av en gammal dam. Det var lite svårt att få skivorna i sig, utan att verka oartig :P
En god kombo - stuvad svamp med salta jordnötter i! Supergott till tex pasta :)
-
När jag en gång i tiden åkte tåg i Pakistan, blev jag bjuden på skivat päron med peppar, av en gammal dam. Det var lite svårt att få skivorna i sig, utan att verka oartig :P
En god kombo - stuvad svamp med salta jordnötter i! Supergott till tex pasta :)
Jag brukar steka tunna päronskivor i smör och krydda med lite grovmalen svartpeppar och flytande honung på. Vaniljglass är gott till :)
-
Räkost på korv med bröd :P
-
När jag var liten åt jag alltid kaviar på mackan. Kaviar var likt smör, det skulle alltid vara på. Så en smörgås kunde se ut såhär:
Smör, kaviar och ost.. Eller Smör, kaviar och skinka.. eller smör, kaviar och salami. Ja ni förstår. Blev väl en hel del olika smakkombinationer, men som jag minns det var det gott. :P
-
cola med en kula vaniljglass i tycker många ser äckligt ut och låter äckligt. åt/drack jag för första gången i bulgarien, smakar faktiskt gott på sommaren, när det är riktigt varmt. något för de som älskar cola vanilj (jag t ex). ;D
en klassisk "Cola Float".
själv har jag druckit sprizzer genom snorkeln på en fullpackad lokalbuss i grekland, (ja, jag hade cyklopet på också)
-
själv har jag druckit sprizzer genom snorkeln på en fullpackad lokalbuss i grekland, (ja, jag hade cyklopet på också)
I am sorry but I am swedish. ::)
-
Inget att sörja över! Tvärtom! Fram för inlagd sill, surströmming, fil med ingefära, kaffeost ... Sånt som ytlänningar inte förstår!
-
Smakkombinationer med hög märklighet! Ja, i vissa fall är det ju bara för andra som det kan te sig märkligt! Jag är uppfödd på blodpudding med hemmagjord jordgubbsylt... Inget märkligt med det, eller hur?
Till jul åt min farfar alltid risgrynsgröt med julmust till, istället för mjölk! Det tyckte jag var lite märkligt, och imponerande, när jag var liten. Nu gör jag likadant själv varje jul och skänker en varm tanke till hans minne... :)
-
Och den här då!
Det här var bästa receptboken, ju! :D
Jep! ;D
Och jag som inte gillar glass, gillade till och med kombinationen. (dock inte den med chilisås, men ungarna älskade den)
-
Glass med hummer smak finns på Cape Cod. Inte särskilt gott men hummer är lite av deras nationalrätt så en kula blandat med jordgubbsglass fick det bli.
-
Smörgås med prickig rökt korv(medvurst ?) och honung ovanpå. Mums
-
Vilken rolig tråd.
Jag måste lägga till en sak
Fil med tunnbröd och halstrad fisk, grymt gott..
-
Ostsmörgås med tzatziki.
-
Jag är mer förundrad över vad folk tycker är märkligt än över de "märkliga" kombinationerna.
-
Är väll någon som redan skrivit men ja gillar surströmmings klämma .
-
Därimot så har far min blivit bjuden på kaffe hos en bonde på 60-talet när han körde kalkspridarbil.
När kaffet var upphällt så fiskade bonden upp några ägg ut kaffepannan!
Praktist att koka kaffe och ägg samtidigt i kaffepannan. ;D
En vän till mig åt på det goda nittio-talet sin frukost genom att lägga ett snabbnudelpaket i botten på kannan till kaffebryggaren. När kaffet var klart var nudlarna klara...
-
Jag tror inte nån mer än jag äter så, men jag brukar tärna falukorv och ha i filet. Istället för flingor liksom.
-
Kollegan äter vaniljglass med ostbågar.
Systersonen envisades med att äta leverpastejmacka med smör och jordgubbssylt
-
Är det så att kombinationen salt + sött ger hög märklighets-poäng?
-
Är det så att kombinationen salt + sött ger hög märklighets-poäng?
Nix!
-
I och för sig tycker jag det är märkvärdigt att godis kan vara salt och/eller surt. Jag har provat men gillar inte.
Min hustru tycker det är konstigt att jag vill ha sirap på havregrynsgröt, och jag tycker det är konstigt att hon vill ha lingonsylt till nämnda gröt. (Båda vill vi ha mjölk, så konventionellfaktorn är hög)
-
Jag tycker inte det är ett dugg märkligt men himla gott att ha kaviar och färsk skivad gurka på knäckemacka :D
-
Idag åt jag en väldigt god sak.
Först så stuvar man makaroner.
Sen så häller man i en halv påse tacokyckling (hittade någon påse med små kycklingbitar med tacossmak på affären) och rör runt.
Tacosmaken och stuvade makaronerna gifter sig med varandra! :D supergott!
-
Kan starkt rekommendera Alhgrens bilar strödda över pizzan!
Mmmmm gott
Anna Skipper, gå å bada, sallad suger ;)
-
Jag tror inte nån mer än jag äter så, men jag brukar tärna falukorv och ha i filet. Istället för flingor liksom.
Det är jättegott. Strö dessutom på lite finhackad purjo så blir det ännu bättre. Kanske mer mellanmål än frukost, men gott!
Jag har alltid räkost på pannkakor, tycker inte alls det är konstigt, men andra gör visst det.
Grillkrydda på filmjölk att smaska i sig framför tv:n.
Gräddfil till blodpudding, korvkaka eller raggmunk. Alltså mojsa ihop lingonen med gräddfil. Supergott!
Häromdagen använde jag gammal glögg som blivit stående i en marinad till grillskivorna. Rekommenderas!
-
Grillkrydda på filmjölk att smaska i sig framför tv:n.
Kolla bara noga att inte grillkryddan innehåller smakförstärkare, glutamat, särskilt om något barn ska äta det, men även vuxna. Förstör hunger- och mättnadskänslan, kan ge ADHD. Förbjudet i flera länder, borde vara förbjudet i Sverige också.
-
Senap till kalvdans,
Saltgurka till pannkaka.
-
Kolla bara noga att inte grillkryddan innehåller smakförstärkare, glutamat, särskilt om något barn ska äta det, men även vuxna. Förstör hunger- och mättnadskänslan, kan ge ADHD. Förbjudet i flera länder, borde vara förbjudet i Sverige också.
Ja nu äter man ju inga mängder grillkrydda iofs. Men jag brukar göra min egen grillkrydda faktiskt. Ska man akta sig för glutamat tror jag det finns mer att hämta i andra livsmedel än grillkrydda. All färdigmat tex och asiatiskt, buljonger, mixer etc.
-
Ja nu äter man ju inga mängder grillkrydda iofs. Men jag brukar göra min egen grillkrydda faktiskt. Ska man akta sig för glutamat tror jag det finns mer att hämta i andra livsmedel än grillkrydda. All färdigmat tex och asiatiskt, buljonger, mixer etc.
Det räcker med små mängder. Själv är jag allergisk mot glutamat, får smällande huvudvärk av det. Och färdigmat har jag aldrig ätit i hela mitt liv, det är inte människovärdig föda. Mat från grunden, rena kryddor som jag stöter själv, är det som gäller här. Även om man är besvärlig i andras ögon, som inte kan äta på snabbmatsställen, ofta inte på vanliga restauranger heller, och som inte äter en hel del av maten som bjuds på kalas.
-
Råkakor eller kokta rotsaker med philadelphiaost
-
Efter plommonmarmeladskoket idag ställde jag fram en liten skål till dottern, så hon skulle få en uppfattning om resultatet.
Hon vill inte äta marmelad med sked. Hon ville doppa sin wienerkorv i det.
Och det var tydligen smaskens. ;D
-
Efter plommonmarmeladskoket idag ställde jag fram en liten skål till dottern, så hon skulle få en uppfattning om resultatet.
Hon vill inte äta marmelad med sked. Hon ville doppa sin wienerkorv i det.
Och det var tydligen smaskens. ;D
Det kanske inte är så dumt? Smakkombinationen borde väl inte ligga alltför långt ifrån leverpastej (eller någon slags sylta/paté) med cumberlandsås?
-
kyckling med vinbärsgele, porterstek med inlagd pumpa, ädelostar med fikonmarmelad.
Näe.. Hon fattar grejen och är utan de fördomsfulla ramarna. ;D
-
Jag tycker också mjukglass och pommes, det är hur gott som helst. Och choklad tycker jag passar till pommes oxå.
-
Knäckebröd med smör, nektarinsylt och inlagd gurka.
Och nej, det var inte gott.
-
onsala korv i skivor med ett lager fläderbärsylt på. :)
-
...läst igenom en hel del spännande kombinationer... en barndoms favorit för mej va . limp macka med smör,tjocka skivor falukorv och en väldans massa majonäs på det :-) och så ett glas Oboy...smaskens!!!
Sen sockrade jag på blodpuddingen, och ville ha ketchup på gröten.. men det fick jag inte :-/ mamma åt däremot messmör på plättar.... och apelsin marmelad till mannagrynsgröt.... konstiga kombinationer för mej :-)
-
Vi har fått våfflor med mesost och även våfflor med något gräddfilaktigt. Det var i Norge och gott.
Min älskade hustru trodde att osötade våfflor skulle passa bra med sill, det blir nog prov framöver.
-
Apelsinmarmelad på mannagrynsgröt åt vi när jag var liten, nu faller det mest på att jag inte kan göra mannagrynsgröt utan att bränna sönder en gryta varje gång...
Filmjölk med ingefära är också väldigt gott, det brukade vi också äta när jag var liten, antingen bara ingefära och lite socker, eller ibland kanel. Cornflakes och sånt hade vi sällan.
Ost och marmelad på smörgås tycker jag är jätteäckligt, men många gillar det har jag förstått.
Och saffranslussekatt med kaviar på låter också riktigt vidrigt, jag har bara sett en kille äta det, aldrig smakat själv.
-
Jag åt ofta mackor med gurkskivor och mycket socker på som barn. Mamma sockrade frikostigt mycket vi barn åt, tomater, gröt, pannkakor etc. Gott ;D Blev smått chockad när jag upptäckte att folk hade salt på tomaterna och gurkan. Äter fortfarande med socker :-[
-
Tidigare i tråden har det skrivits om ost och kaviar som smörgåspålägg. En av deltagarna i gruppen jag leder kröner sina smörgåsar (med ost och kaviar) med skivad rödlök.
-
Sonen, 2,5år, vill alltid ha ost på sin kaviarmacka. För att inte bli kladdig på fingrarna, säger han.
Jag har smakat, ingen höjdare enl. mig. :P
Däremot så äter jag nästan varje dag mackor med kaviar och majonnäs.
Fast majonnäs kan man ju ha till allt... :-[
-
Edgar: pannkaksrulle med ansjovis, dill o lök funkar ju, så varför inte våfflor? :)
Socker är ju en smakförhöjare, en slags naturlig glutamat sas, så att man använder det ser jag inte som ngn konstighet. Att strö lite sött på ngt mkt salt brukar ju också funka o förhöja smaken, se på asiaterna som är väldigt noga med att balansera sött, surt o salt. Men man ska kanske tänka sig för lite med tanke på hur onyttigt det är!
Själv får jag alltid höjda ögonbryn när jag förespråkar en god bit brieost tillsammans med hemkokad kolasås, gärna med ett par jordgubbar till! Ja, jordgubbar funkar mkt bra till ost. En njalla med smör, getost (helst en hyfsat lagrad caprin ed) o jordgubbar är *smaskens* ute i trädgården en sommarmorgon! :P
-
Min morfar va lite speciell.. Han tyckte att pannkakor me grädde behövde lite mer salt så han la alltid upp ett par Saltsillar på tallriken också.. Har inte prövat själv och kommer inte göra det heller.. Kan nog tänka mig att den kombon inte tilltalar många..
/Mia
-
Jag gjorde mitt egna julgodis i år och det var rischoklad med rökt lax och russin. Smaken blev lite udda men godare än vad man kan tro.
-
Känner en som jobbar på ålderdomshem. Och en av gubbarna där har verkligen underliga kombinationer. När han får en tallrik gröt så vill han att man ska blanda ner "gammal" mat som står i kylskåpet eller så. Tex en halv bit ostkaka, en bit köttfärslimpa och sånt. Kan vara uppåt 10 olika saker i gröten/filen..