Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Argona skrivet 11 maj-12 kl 11:25
-
Jag har en stor tuva fin gräslök men vi använder aldrig gräslök i vårt kök, tänkte ändra på det nu! Behöver lite tips på vad jag kan använda den till! ;D
-
Jag kan inte ha gräslök, bara äter upp den hela tiden o:)
Men i sallader, i gratänger, i typ creme fraiche eller gräddfil som kall sås.
Gräslök kan jag ha till ALLT
-
Ja, verkligen. Undviker den dock i sånt som kokar själv, vill hellre ha purjo, rödlök eller vanlig gul då.
Som krydda i sallad. I kalla såser. Klippa lite över mackan. Eller över potatisen.
-
God i varm sås också men man bör ha i den på slutet så att den behåller färg och konsistens. Gräslökssås till kokt fisk är mums.
-
I hummus, i bröd, kalla såser, i soppor (på slutet, inte koka med), i allt...!
-
I gräddfilen till sillen och potatisen till midsommar måste ma ju ha gräslök o så ett par Op Andersson till det :)
-
Hemma hos oss äter vi för tillfällete gräslök till allt. Den är ju otrolligt mild och fin i år! Jag klipper av hela nävar med gräslök som jag klipper ner i en djup tallrik, mycket små - fin -klippt. Detta använder vi till allt.
En favvo är stekt äggröra med egna äggen (som är riktigt gula) skivade röda tomater och mängder med kraftigt grön finklippt grässlök! Det är en fest för både gom och öga.
Strö över smörgåsen, urgott med ost eller leverpastej under. Strössla över sallader, smaksätt varma rätter precis innan serveringen, vanlig potatis blir fantastisk.
Smaklig spis
-
Tack för alla tips ;D Jag finklippte en bunt idag och började med en långfranska-macka med kaviar och gräslök, det fungerade fint ;D Till middag stekte vi kött och pommes, gott där också med finklippt gräslök!!
-
Tärnat fläsk och gräslök på mackan är en riktig höjdare,.
Gräddfil och gräslök är sommar för mig ihop me färsk potatis och matjesill..
-
Blanda ner i potatismoset!! Riktigt gott, och snyggt.
-
Gräslökspesto med rapsolja, västerbottenost, vitlök, pumpakärnor, en smaka av med salt och peppar.
-
Gräslökspesto med rapsolja, västerbottenost, vitlök, pumpakärnor, en smaka av med salt och peppar.
Det låter gott!!!
Jag kan ha det i potatissallad med potatis, matolja, salt, gräslök och vad man nu har t.ex. korv, bönor, ost, ägg, annat bladgrönt, tomat, gurka............ perfekt picknickmat :)
-
Gräslökspesto med rapsolja, västerbottenost, vitlök, pumpakärnor, en smaka av med salt och peppar.
Det måste jag prova!
-
Alla slags soppor med en klick gräddfil och klippt gräslök..
klarar mej inte utan gräslök
-
Har köpt gräslök i fröpåse som jag tänkte så imorgon , men hur klipper man av "stråna" och om man klipper av dem , kommer dem upp igen? år efter år?
-
Ja, AnGu, det är bara att grabba tag i en bunt och klippa av. De fortsätter att växa. Men ta inte hela plantan på en gång, det kan bli för jobbigt för den.
Jag som getter och gör ost, blandar torkad gräslök i mjukosten. Mums!
Du kan också klippa ner i små burkar och frysa så har du hela vintern!
-
Går att krukodla inne oxå, så man får det där vårkrispet till vintermaten.
-
Hej!
Brukade ha gräslök till matjesillen, men tyckte det var litet svagt, så jag bytte ut den mot gul lök.
Ett misslyckat försök med gräslök i ärtsoppan noterades : Löken flöt upp överst i soppan, men eftersom ALL färdig mat är god, så gick det bra! (visst, det är flera än jag som har lök i ärtsoppan)
Hälsning! W H
-
Gräslökssalt - ca 100 g gräslök mixas med 1-2 msk salt och torkas och sen finfördelas. Ljuvligt till färskpotatis bl.a.
Ugnspannkaka med äpple och bacon har jag alltid ca 1 dl gräslök i till en långpanna.
-
Tack för fina förslag!! Nu har jag tagit in en nypa gräslök och använt till lite allt möjligt och det är ju bara slänga i en nypa här och där, passar ju till det mesta!! Bra, då har jag lite använding för den fina tuvan jag har odlat ;D
Men en liten fråga som kanske är felplacerad här men ändå, vad/hur gör jag när det blir frö-knoppar längst upp på gräslöken?
-
Men en liten fråga som kanske är felplacerad här men ändå, vad/hur gör jag när det blir frö-knoppar längst upp på gräslöken?
Antingen låter du dem vara och får vackra lila blommor. Eller så klipper du ner hela plantan och får nya strån.
Blomstjälkarna är lite hårda att äta, men blommorna är fina att titta på. Tror bina gillar dem också. :)
-
Ok så friserar jag ner plantan lite, kanske på hälften ??? Kan jag spara fröna och sätta nya plantor nästa år eller ge bort?
-
Tack för fina förslag!! Nu har jag tagit in en nypa gräslök och använt till lite allt möjligt och det är ju bara slänga i en nypa här och där, passar ju till det mesta!! Bra, då har jag lite använding för den fina tuvan jag har odlat ;D
Men en liten fråga som kanske är felplacerad här men ändå, vad/hur gör jag när det blir frö-knoppar längst upp på gräslöken?
Lila blommor eller frön på överblommad blomma?
-
Ok så friserar jag ner plantan lite, kanske på hälften ??? Kan jag spara fröna och sätta nya plantor nästa år eller ge bort?
Ingen aning. Prova!
-
Men en liten fråga som kanske är felplacerad här men ändå, vad/hur gör jag när det blir frö-knoppar längst upp på gräslöken?
Än så länge är det nog outslagna blomknoppar.
Såväl blomknoppar som blommor och omogna fröställningar går utmärkt att äta.
-
Jupp. Blir snygga dekorationer.
Gräslök frösår sig ganska lätt tycker jag om den får chansen, så spara du fröställningarna och så på fler ställen. :)
-
Men en gräslökstuva står väl i många år? Behöver man så ny...?
-
Men en gräslökstuva står väl i många år? Behöver man så ny...?
Beror väl på hur mycket man använder. ;) Men visst är det en perenn.
-
Den tar ju inte jätteplats heller, så det kanske inte gör ngt om man har över? Tycker gräslök är snygg nog att ha i rabatten oxå.
-
använd de utslagna knopparna som smaksättning i sallader (pasta-sallad eller cous-cous t ex), annars kan du klippa ner hela tuvan nästan till marken när knopparna kommer så har du färsk o fin gräslök hela sommaren, annars vissnar den gjärna ner efter blommningen
-
gräslök ,piplök,blast av sopppurjo blir mycket gott att blanda i en sallad
och till färsk potatis med dill och sill en god snaps därtill.
bara att prova sej fram.billigt matrial gör inget om man misslyckas ibland.
hälsn.kentha
-
Två recept att pröva:
http://delectablemusings.com/2012/05/chive-blossom-vinegar.html (http://delectablemusings.com/2012/05/chive-blossom-vinegar.html)
http://www.ohhowcivilized.com/blog/2013/1/29/tea-sandwich-cucumber-chive-butter.html (http://www.ohhowcivilized.com/blog/2013/1/29/tea-sandwich-cucumber-chive-butter.html)
-
Ursäkta mig men jag har inte läst igenom alla svaren, vill bara berätta att här på gården äter vi färsk nyklippt gräslök till nästan all mat. Det är jättegott, mild och fin, som en extra smakkrydda till allt från råa, kokta grönsaker, potatis, sallader, kött, fisk, smörgåspålägg, över osten.....mums!
Likadant med persilja och skulle jag någon gång lyckas med dill, så är det också lika smaskigt! I allt!
-
Tja, man kan ta smör och lite vatten och gräslök och värma upp det som en sås till nypotatis, väldigt traditionell sommarmat här. Alternativ en kall sås med grädde, svartpeppar, lök och/eller gräslök finns också. Den ska stå i kylen några timmar så smakerna blandas.
Smörblöite och gräddblöite kallas det här (gräsblöite kallade jag det som barn eftersom min pappa hade lurat mig att det hette så, använder fortfarande det namnet som ett inside-skämt), hade något udda namn norrut...
Litet annorlunda recept:
http://icaw.papper.fi/2010/06/page/3/ (http://icaw.papper.fi/2010/06/page/3/)
Och detta är gräddvarianten:
http://torghornet.blogg.ostnyland.fi/2011/06/28/ludiveeta-o-nypoteetar/ (http://torghornet.blogg.ostnyland.fi/2011/06/28/ludiveeta-o-nypoteetar/)
-
Men en gräslökstuva står väl i många år? Behöver man så ny...?
Nej, men man kan gräva upp och dela plantan om man vill föryngra.
-
En gräslökstuva kommer man inte långt med. Jag har nog ca 10 st och vill ha fler ;D