Alternativ.nu
Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: Mimmla skrivet 10 feb-12 kl 19:53
-
Jag har blivit med hus, till min glädje finns det en jordkällare!
Jag som fd förortsunge har aldrig använt mig av liknande.
Så vad kan man förvara i den?
Jag har förstått att potatis, äpplen inlindade i papper och saft och sylt ska gå bra.
Men hur länge? Hur kallt blir det över vintern?
Vad finns det för mer saker jag kan göra iordning och ställa i jordkällaren.
Är väldigt pysslig och händig av mig så jag tar gärna tips om hur jag kan göra det mesta av min jordkällare :)
-
Finns en ny liten trevlig skrift om jordkällare som tagits fram i Jämtland. Rekommenderas! finns att beställa på Eldrimners hemsida. Det står den handlar om jämtland och Tröndelag, men det allra mesta som står i den gäller jordskällare i allmänhet (oavsett var i landet).
-
Vart får man tag på den?? :)
-
Eldrimners hemsida
-
Du kan förvara dahliarötter över vintern om Du har, fucksia också tror jag men det får inte frysa. finns det sluss i källaren?
-
Beroende på temperatur över året, det mesta som man annars har i kylskåp.
-
Jag har förstått att potatis, äpplen inlindade i papper och saft och sylt ska gå bra.
Potatis, saft, sylt går bra men ställer du in äpplen så ruttnar allt som kan ruttna pga etylengasen som äpplena avsöndrar.
Fråga mig inte hur jag vet det. :'(
-
Potatis, saft, sylt går bra men ställer du in äpplen så ruttnar allt som kan ruttna pga etylengasen som äpplena avsöndrar.
Fråga mig inte hur jag vet det. :'(
Jo, de säger det, men jag har alltid haft äpplen också där tillsammans med resten. Är du säker på att det berodde på äpplena?
Har några andra några erfarenheter av detta?
-
Du kan förvara dahliarötter över vintern om Du har, fucksia också tror jag men det får inte frysa. finns det sluss i källaren?
Jag har dessvärre inte varit in i källaren än, gick aldrig in där under visningen :S
-
Beroende på temperatur över året, det mesta som man annars har i kylskåp.
Hur kallt blir det i en jordkällare när det är -20 i feb?
-
Potatis, saft, sylt går bra men ställer du in äpplen så ruttnar allt som kan ruttna pga etylengasen som äpplena avsöndrar.
Fråga mig inte hur jag vet det. :'(
Aha, det gör ju ifs så att all frukt och så mognar snabbare också.
Kanske får bli en källare utan äpplen då :S
-
Ja, äpplen är lite speciella att förvara. Men det brukar gå fint tillsammans med annat i jordkällaren, bara man är lite försiktig.
Bäst är om du har så bra ventilation i jordkällaren, att luft från jordkällaren kan stiga upp och ut. Gärna sätta på en liten isolerad skorsten högt. Den luften ersätts sedan med luft från den omgivande jorden, som är fuktig och frostfri. Luften inne i jordkällaren blir då alltså vintertid oftast varmare än luften ute, och därför fungerar skorstenen som ventil. Har man ett stensatt tak så fungerar hela taket som skorsten/ventil då varm luft stiger upp och ut.
Då kan du ha äpplena nära utloppet/taket så att etylengasen sugs ut direkt, och inte blandas med resten av luften i jordkällaren. Och/eller en liten avbalkning emellan äpplena och resten av jordkällaren. Har du bra ventilation i jordkällaren så kanske det inte behövs någon avbalkning. Är den inte så väl ventilerad kan du kanske inte alls ha äpplen in den.
Om du har flera olika äppelsorter så bör man till och med se till att ha de som mognar först närmast ventilen. Det är när de är goda och ätfärdiga som de ger av gasen. Och i alla fall inte blanda olika äppelsorter. Annars mognar alla äpplena samtidigt. Och du hinner inte äta upp dem.
Jag har en ventil uppe i taket längst från dörren. Och stensatt tak. Jag stänger till ventilen vintertid, men inte helt. Bara så att kall luft inte "rinner in". Äpplena har jag i lådor på en hylla på väggen nedanför ventilen. Allt annat förvarar jag så nära dörren som möjligt. Och tar först av det som är längst in. Verkar fungera bra.
Om jordkällaren fungerar korrekt vintertid så sipprar alltså varm luft ut genom taket. Och ersätts med varm luft från jorden under och runt omkring. Det är det som gör att det håller sig frostfritt. Någon meter ner i backen är det 5-6 grader året om. Om man har för mycket ventilation så riskerar man att det kommer in kall ute-luft istället för varm jord-luft.
-
Ja, äpplen är lite speciella att förvara. Men det brukar gå fint tillsammans med annat i jordkällaren, bara man är lite försiktig.
Bäst är om du har så bra ventilation i jordkällaren, att luft från jordkällaren kan stiga upp och ut. Gärna sätta på en liten isolerad skorsten högt. Den luften ersätts sedan med luft från den omgivande jorden, som är fuktig och frostfri. Luften inne i jordkällaren blir då alltså vintertid oftast varmare än luften ute, och därför fungerar skorstenen som ventil. Har man ett stensatt tak så fungerar hela taket som skorsten/ventil då varm luft stiger upp och ut.
Då kan du ha äpplena nära utloppet/taket så att etylengasen sugs ut direkt, och inte blandas med resten av luften i jordkällaren. Och/eller en liten avbalkning emellan äpplena och resten av jordkällaren. Har du bra ventilation i jordkällaren så kanske det inte behövs någon avbalkning. Är den inte så väl ventilerad kan du kanske inte alls ha äpplen in den.
Om du har flera olika äppelsorter så bör man till och med se till att ha de som mognar först närmast ventilen. Det är när de är goda och ätfärdiga som de ger av gasen. Och i alla fall inte blanda olika äppelsorter. Annars mognar alla äpplena samtidigt. Och du hinner inte äta upp dem.
Jag har en ventil uppe i taket längst från dörren. Och stensatt tak. Jag stänger till ventilen vintertid, men inte helt. Bara så att kall luft inte "rinner in". Äpplena har jag i lådor på en hylla på väggen nedanför ventilen. Allt annat förvarar jag så nära dörren som möjligt. Och tar först av det som är längst in. Verkar fungera bra.
Om jordkällaren fungerar korrekt vintertid så sipprar alltså varm luft ut genom taket. Och ersätts med varm luft från jorden under och runt omkring. Det är det som gör att det håller sig frostfritt. Någon meter ner i backen är det 5-6 grader året om. Om man har för mycket ventilation så riskerar man att det kommer in kall ute-luft istället för varm jord-luft.
Placeringen i förhållande till ventilationen är alltså grejen. Så klart..
-
Hm jag måste undersöka saken närmare när vi flyttar in, det växer nämligen en förnämlig syren berså ovanpå jordkällaren också.
Några mer tips på vad jag kan stoppa in i källaren??
Jag vill gärna förvara saker man kan spara pengar på under året. Så man slipper springa till affären utan har det hemma ist :)
Hur är det med potatis, går all potatis att vinterförvara?
Kan man grodda potatis i jordkällaren??
-
Hur kallt blir det i en jordkällare när det är -20 i feb?
Beror på hur den är byggd. Mät temperaturen över ett år och "lär känna källaren", dess brister och fördelar.
-
Det varierar nog en del mellan jordkällare hur kallt det blir när det är -20 ute. För att inte tala om att det kan bero på hur tjockt med snö det ligger ovanpå. Vi har en jordkällare vid sommarstugan, den är nog byggd på 1970-talet. Vi har haft stället i 30 år, är inte där på hela vintern rätt ofta. Brukar ha en del grejer, typ öl och läsk kvar över vintern. Det har hänt en eller två gånger att vi har möts av sönderfrysta flaskor vid första vårbesöket.
Om jag var ni skulle jag sätta in termometer, förresten kanske flera på olika ställen i källaren, och ha koll på temperaturen.
-
Kan man grodda potatis i jordkällaren??
Nja, inte så bra eftersom den är mörk. Groddarna blir sådär långa, rangliga och ömtåliga då.
Fast jag har aldrig groddat några potatis. Bara att sätta, de växer ändå. Farfar hade sättpotatisen i en hög ute bara ett tag för att det skulle dra igång, men det är inte nödvändigt, de växer ändå.
-
Jag förvarar potatis, morötter, rödbetor och lök (gul/röd) hela vintern i jordkällaren.
Morötterna är fortfarande nu i feb så fasta o fina att vi äter dom råa.
Äpplen brukar vi inte ha så många, de räcker till november/december kanske, men jag har inte märkt någon påverkan på övrigt i källaren på den tiden iaf.
Min källare är väldigt fuktig så jag har en torrboll stående.
-
Det varierar nog en del mellan jordkällare hur kallt det blir när det är -20 ute. För att inte tala om att det kan bero på hur tjockt med snö det ligger ovanpå. Vi har en jordkällare vid sommarstugan, den är nog byggd på 1970-talet. Vi har haft stället i 30 år, är inte där på hela vintern rätt ofta. Brukar ha en del grejer, typ öl och läsk kvar över vintern. Det har hänt en eller två gånger att vi har möts av sönderfrysta flaskor vid första vårbesöket.
Om jag var ni skulle jag sätta in termometer, förresten kanske flera på olika ställen i källaren, och ha koll på temperaturen.
Ja termometer kan nog vara smart!
Jag är bara otålig och vill sätta igång med den direkt ^^
-
Nja, inte så bra eftersom den är mörk. Groddarna blir sådär långa, rangliga och ömtåliga då.
Fast jag har aldrig groddat några potatis. Bara att sätta, de växer ändå. Farfar hade sättpotatisen i en hög ute bara ett tag för att det skulle dra igång, men det är inte nödvändigt, de växer ändå.
Fast det tar väl längre tid?
Funkar väl inte så bra med tex midsommarpotatis?
-
Inte all potatis och rotfrukt passar att ha i jordkällare. Det finns sorter som man skall äta mer eller mindre direkt efter skörd. Och det finns sorter som passar bra för vinterförvaring. Och en del sorter som passar till båda, beroende på när man sätter dem.
Men rotfrukter och äpplen är det som passar bäst i jordkällaren. Och du kan gott ha så mycket att du blir helt självförsörjande året om på potatis och morötter.
Lök passar inte lika bra, då det typiskt är för fuktigt i jordkällaren.
Du reglerar temperaturen i jordkällaren med ventilationen. Om det börjar bli för kallt i min så täpper jag till ventilen, då kan luft bara komma ut genom taket. Om jordkällaren är korrekt byggd så går det fint att ha den frostfritt hela vintern. Det som kan ställa till det är om det blir drag eller blåser baklänges genom ventilationen. Eller om man inte stänger dörren ordentligt.
Blir det en "riktig" vinter med rejält med snö är det inga som helst problem att hålla jordkällaren frostfri. Snön isolerar ju marken och det är marken runt omkring som ger den varma och fuktiga luften i jordkällaren. Med varm menar jag 4-6 plusgrader.
Potatis groddar du inte i jordkällaren. Det blir för kallt och för mörkt. Jag groddar mina på verandan på våren. De som jag skall äta till midsommar. Sen potatis för vinterförvaring brukar jag inte grodda.
-
Jag förvarar potatis, morötter, rödbetor och lök (gul/röd) hela vintern i jordkällaren.
Morötterna är fortfarande nu i feb så fasta o fina att vi äter dom råa.
Äpplen brukar vi inte ha så många, de räcker till november/december kanske, men jag har inte märkt någon påverkan på övrigt i källaren på den tiden iaf.
Min källare är väldigt fuktig så jag har en torrboll stående.
Ah kul att höra.
Då kanske man kan bunkra lite när affärerna säljer ut billigt ^^
Torrboll???
-
Fast det tar väl längre tid?
Funkar väl inte så bra med tex midsommarpotatis?
Jo, om man ska vara först med nypotatis är det kanske inte bästa sättet. Förr brydde de sig inte om sånt så mycket..
Man kan ju grodda några i äggkartonger i nåt fönster om man är intresserad av sånt.
-
Vet inte hur det är uppe hos er, men här gillar sniglar att ta sig in i jordkällare och snaska. Det kan lösas genom ett några decimeter brett lager av salt. Möss ska den också gärna vara tät emot.
-
Ah kul att höra.
Då kanske man kan bunkra lite när affärerna säljer ut billigt ^^
Torrboll???
En sk fuktslukare som består av kristaller som drar till sig fukt, googla för bild, jag lyckas inte få över nån :-[
-
Det ska helst vara fuktigt i källaren, om rotsaker o potatis ska hålla sin spänst länge och inte få gummikonsistens, så det med avfuktare förstår jag inte! Står det pölar av vatten på golvet kan man istället fundera på att förbättra dräneringen.
Vi har morötter och andra rotsaker i fuktig sand i lådor i jordkällaren. Morötterna är knapriga o fina i stort sett fram tills det kommer nya morötter på sommaren (!) (fast när det närmar sig midsommar har jag ingen lust att äta gammalmorötter längre faktiskt även om de är felfria, så då har vi get de till grannens kaniner om det funnits kvar). Potatisen står i nätsäckar på golvet och även potatis har vi kvar i bra skick ända tills nypotatisen är klar (använder ibland även gammalpotatis då, för gratäng,jansson,mos mm där nypotatis inte funkar så bra) De vi inte hunnit äta upp kokar maken åt hönsen ihop med ärtor eller fisk.
Angående äpplen och etylén så är det värre när det är högre temperatur. När tempen kommer ner runt 0-2 grader så produceras det ganska lite av den gasen. Har en kompis som gör så att hon har äpplena i svalen först, så länge det går (så länge det inte blir för kallt där) och sen när det blir för kallt ställer in dom i källaren. Själv har vi tyvärr inte äpplen som är så friska från sjukdomar att det är värt att lagra dom :(
-
Det ska helst vara fuktigt i källaren, om rotsaker o potatis ska hålla sin spänst länge och inte få gummikonsistens, så det med avfuktare förstår jag inte! Står det pölar av vatten på golvet kan man istället fundera på att förbättra dräneringen.
Vi har morötter och andra rotsaker i fuktig sand i lådor i jordkällaren. Morötterna är knapriga o fina i stort sett fram tills det kommer nya morötter på sommaren (!) (fast när det närmar sig midsommar har jag ingen lust att äta gammalmorötter längre faktiskt även om de är felfria, så då har vi get de till grannens kaniner om det funnits kvar). Potatisen står i nätsäckar på golvet och även potatis har vi kvar i bra skick ända tills nypotatisen är klar (använder ibland även gammalpotatis då, för gratäng,jansson,mos mm där nypotatis inte funkar så bra) De vi inte hunnit äta upp kokar maken åt hönsen ihop med ärtor eller fisk.
Angående äpplen och etylén så är det värre när det är högre temperatur. När tempen kommer ner runt 0-2 grader så produceras det ganska lite av den gasen. Har en kompis som gör så att hon har äpplena i svalen först, så länge det går (så länge det inte blir för kallt där) och sen när det blir för kallt ställer in dom i källaren. Själv har vi tyvärr inte äpplen som är så friska från sjukdomar att det är värt att lagra dom :(
Som jag skrev längre upp, det är så pass fuktigt att det behövs för o hamna på en lagom nivå.
Alla jordkällare är inte lika, min är sån helt enkelt. Lägga tid o energi på dränering känns olönsamt när det räcker med en ny torrboll då och då.
Mina morötter klarar sig spänstiga utan sand.
Inte har jag pölar av vatten på golvet heller, vad fick du det ifrån?? Fuktigt är det men ingen flod direkt..
-
Som jag skrev längre upp, det är så pass fuktigt att det behövs för o hamna på en lagom nivå.
Alla jordkällare är inte lika, min är sån helt enkelt. Lägga tid o energi på dränering känns olönsamt när det räcker med en ny torrboll då och då.
Mina morötter klarar sig spänstiga utan sand.
Inte har jag pölar av vatten på golvet heller, vad fick du det ifrån?? Fuktigt är det men ingen flod direkt..
Hej ! Jag skrev inte om din jordkällare utan allmänt och främst för TS. Vattenpölar på golvet är vanligt! För fuktigt + torrboll låter i mina öron konstigt, men har du hittat den perfekta lösningen hos dig är det ju bara jättebra. Jag tror dock inte det är någon lösning för särskild många. Dom flesta har det antingen för torrt (gummikonsistens på grejerna efter några månader), eller egentligen bra men för mycket vatten på golvet. Dränering behöver inte alls vara omfattande, beror på vart vattnet kommer in. kan räcka med nåt litet utanför dörren om det är den vägen det kommer.
-
Vet inte hur det är uppe hos er, men här gillar sniglar att ta sig in i jordkällare och snaska. Det kan lösas genom ett några decimeter brett lager av salt. Möss ska den också gärna vara tät emot.
Lägger du saltet vid dörren då eller?
Tänkte om de klättrar in genom ventilationen är det ju svårt att salta taket ;)
-
En sk fuktslukare som består av kristaller som drar till sig fukt, googla för bild, jag lyckas inte få över nån :-[
Aha då förstår jag, är de effektiva?
-
Hej ! Jag skrev inte om din jordkällare utan allmänt och främst för TS. Vattenpölar på golvet är vanligt! För fuktigt + torrboll låter i mina öron konstigt, men har du hittat den perfekta lösningen hos dig är det ju bara jättebra. Jag tror dock inte det är någon lösning för särskild många. Dom flesta har det antingen för torrt (gummikonsistens på grejerna efter några månader), eller egentligen bra men för mycket vatten på golvet. Dränering behöver inte alls vara omfattande, beror på vart vattnet kommer in. kan räcka med nåt litet utanför dörren om det är den vägen det kommer.
Följdfråga på det, om det visar sig vara för torrt i min nya jordkällare. Vad gör man då??
-
Följdfråga på det, om det visar sig vara för torrt i min nya jordkällare. Vad gör man då??
Om du har ett grusgolv kan du hälla ut ett par spannar vatten där ibland. Ett annat sätt är att förvara rotsakerna i fuktig sand eller i lådor som har fuktig sand på botten.
Sedan tjatar jag vidare om ventilation. Du skall se till att ventilera ut luft genom någon ventil. Men den luften skall ersättas med luft som sipprar in genom jorden runt omkring. Då blir det automatiskt lagom fuktigt och kallt.
Om det kommer in för mycket luft andra vägar blir det antingen för fuktigt och varmt sommartid eller för torrt och kallt vintertid.
-
Om du har ett grusgolv kan du hälla ut ett par spannar vatten där ibland. Ett annat sätt är att förvara rotsakerna i fuktig sand eller i lådor som har fuktig sand på botten.
Sedan tjatar jag vidare om ventilation. Du skall se till att ventilera ut luft genom någon ventil. Men den luften skall ersättas med luft som sipprar in genom jorden runt omkring. Då blir det automatiskt lagom fuktigt och kallt.
Om det kommer in för mycket luft andra vägar blir det antingen för fuktigt och varmt sommartid eller för torrt och kallt vintertid.
Haha ja jag får se över det när vi flyttar in :)
Just nu växer det som sagt en berså ovanpå så jag såg inget uppenbart ventilationsrör.
Frågan är vad man gör om det inte finns :S
Kan man borra små hål i överkanten på dörren då?
-
Haha ja jag får se över det när vi flyttar in :)
Just nu växer det som sagt en berså ovanpå så jag såg inget uppenbart ventilationsrör.
Frågan är vad man gör om det inte finns :S
Kan man borra små hål i överkanten på dörren då?
Jag tror att det är mer aktuellt att täta och laga dörrarna. Sedan skulle jag nog ta bort äldre/grövre buskar och träd från taket. Men låt det gärna vara lite klenare växter där. Tror inte att det är bra med grova rötter om taket är stensatt.
Vill du fräscha upp kan du byta ut några skottkärror med grus/sand på golvet.
Efter några år vet du bättre om jordkällaren fungerar bra eller inte. Förhoppningsvis ventilerar det tillräckligt genom taket.
-
Jag läser just nu med stort nöje "Koka soppa på fysik" (Hans Uno Bengtsson & Jan Boris Möller) om matlagningens fysik. Rekommenderas på det varmaste. En del sanningar i matlagningen är falska.
I den står det att man i jordkällare förr satte in en/flera vattentunnor vid frostrisk. Börjar vattnet i tunnorna frysa, så avges smältvärmet till omgivningen. Detta innebär att jordkällaren håller sig runt 0-gradigt, åtminstone så länge det finns vatten kvar som kan frysa.
-
Lägger du saltet vid dörren då eller?
Tänkte om de klättrar in genom ventilationen är det ju svårt att salta taket ;)
Finmaskigt nät.
-
Jag läser just nu med stort nöje "Koka soppa på fysik" (Hans Uno Bengtsson & Jan Boris Möller) om matlagningens fysik. Rekommenderas på det varmaste. En del sanningar i matlagningen är falska.
I den står det att man i jordkällare förr satte in en/flera vattentunnor vid frostrisk. Börjar vattnet i tunnorna frysa, så avges smältvärmet till omgivningen. Detta innebär att jordkällaren håller sig runt 0-gradigt, åtminstone så länge det finns vatten kvar som kan frysa.
Det är en trevlig bok. Jag gör köttbullar enligt deras metod. Himla nimt.
-
Det är en trevlig bok. Jag gör köttbullar enligt deras metod. Himla nimt.
Ja, jag ska också prova. Då lär man få klotrunda köttbullar i stället för lite kantiga.
Man lär sig grilla och laga fisk med perfekt resultat också.
-
Jag läser just nu med stort nöje "Koka soppa på fysik" (Hans Uno Bengtsson & Jan Boris Möller) om matlagningens fysik. Rekommenderas på det varmaste. En del sanningar i matlagningen är falska.
I den står det att man i jordkällare förr satte in en/flera vattentunnor vid frostrisk. Börjar vattnet i tunnorna frysa, så avges smältvärmet till omgivningen. Detta innebär att jordkällaren håller sig runt 0-gradigt, åtminstone så länge det finns vatten kvar som kan frysa.
Ah den lät intressant!
Vart kan man få tag på den? Finns den i några fysiska affärer eller är det nätet som gäller?
-
Se till att skaffa en termometer så att du kan läsa av under året om det är för varmt eller kallt. Vi förvarar färg, såpa etc. i jordkällaren över vintern för att det ska stå frostfritt istället för i ouppvärmt förråd. Vi har haft problem att möss tagit sig in trots finmaskigt stålnät för alla springor. Syltburkar rår dom inte på men åt sönder alla gummipackningar på saftflaskorna och alla plastkorkar.