Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Argona skrivet 06 feb-12 kl 15:03
-
Mina hönor går fritt på gården och idag när jag gav katterna kotletter ute så hann en av hönorna norpa en bit och springa iväg! Jag brukar vakta så att inte hönorna hinner äta något kött när jag ger katterna men idag var de snabba ;D Den bit de fick med sig åt de upp! De verkade för övrigt överlyckliga över den lilla biten de fick med sig! Vad kan hända? Är det farligt att de äter kött? ??? Kan det bli nåtot fel med äggen? Köttet var tillagat men från igår. Vanligen får katterna kött-mat på kvällarna när hönorna har gått in och lagt sig.
-
Höns tar ingen som helst skada av att äta kött.
-
mina höns äter kött hela sommaren; maskar, grodor, mus-ungar o en o annan överkörd huggorm, har inte sett någa andra negativa biverkningar än att den som har kötbiten får springa som bara den för att komma undan resten av flocken... ALLA vill ha just DEN biten ;D
-
Ok, tack för snabba svar ;D Då är det inte hela världen om de hinner knycka ett par bitar av katternas mat då. De verkar som att det var attraktivt i alla fall! Jag ger dem bara vegetariskt foder annars men idag var de snabba!! :P Ja, på sommaren så åt dom ju både maskar och annat "kött" som de själva hittade ute.
-
Höns är inte vegetarianer utan allätare och mår bäst av en allsidig diet, det är det naturliga för dom.
Johan
-
Men jag tycker mig ha förstått att de bara ska äta vegetariskt? ??? När jag har skrapat ihop matrester från våra tallrikar så har jag gjort en vegetarisk hög åt hönsen och köttet åt katterna! Då kan jag ge hönorna lite av "köttrestarna" också utan att det blir något tokigt med höns och ägg då. De får hel havre, linfrön, värpfoder, matrester och div. frukt. Får hem en del matrester från en förskola som jag delar ut åt hönor och katter.
-
Det är inte farligt för dem att äta kött, men kommer myndigheterna på dig så får du problem. Det är olagligt att ge kött till dem, det gäller även om det bara är du som äter äggen, det är inte bara om man säljer ägg som det är olagligt.
Det finns en del sjukdomar som kan smitta via kött, det är därför det är förbjudet.
-
Ojojoj, vad krångligt!! Det är fler som vill köpa ägg framöver, då är det bäst att jag bara ger vegetariskt och vaktar katterna när de ska äta kött dagtid så inte de klåfingrade hönorna snor åt sig någon mumsig köttbit!! (:)
-
Det handlar om är att man bara ska utfodra med sådant som är under hönsen i näringskedjan. Pga risken för sjukdomar. Och då främst vad som kan ge sjukdomar hos oss människor vid förtäring av ägg och hönskött.
Så nöt, fläsk och viltkött går ju bort. Men fisk och skaldjur ska vara ok. Och givetvis insekter, gnagare osv. inte så ofta det blir rester från ens eget bord dock ;D
-
Köp kattmat som bara innehåller fisk, så är det problemet löst.
Såvida inte äggen får fisksmak förstås :-X
Våra får färska sillar som jag köper billigt av fiskbilen
det händer att nån slinker ner i ett myskanke-gap ;D
-
Att ge kött till hönsen är som sagt inte tillåtet men ärligt talat höns har i alla tider fått matrester inklusive animaliska produkter.
Smittspridning via animaliska produkter talas det ofta om men jag skulle vilja veta vad för sjukdomar vi då talar om? Salmonella smittar ju så men om man har lagat maten ordentligt så är ju inte det ett problem.
Nu ska man ju inte uppmuntra folk till att bryta mot lagen men det finns omständigheter som gör att det inte alltid känns så viktigt att följa alla lagar till punkt och pricka 8)
Om det är en förmildrande omständighet att vara alkoholpåverkad när man försöker döda någon (enligt dom i HD) borde rimligtvis det vara en förmildrande omständighet om man i fyllan och villan efter en god måltid råkar ge resterna, inklusive kött, till hönsen ::)
-
Och vi som så sällan äter fisk! Men jag får ju rester från en förskola så då kan hönorna få en smakbit de dagar det blir fisk med hem! Och råkar de få en enstaka köttbit som vi inte rensat bort från resterna så är det inte någon jätte-panik då.
-
Smittspridning via animaliska produkter talas det ofta om men jag skulle vilja veta vad för sjukdomar vi då talar om? Salmonella smittar ju så men om man har lagat maten ordentligt så är ju inte det ett problem.
Jag gissar creutzfeld jacobs... Inte för att det hänt via höns vad jag vet. Men det var i samband med galna kosjukan och creutzfeld jacobs som det förbjöds att utfodra djur med kött från andra djur högre än de själva i näringskedjan. Samt kött från samma djurslag.
Jag tror som du... Det har getts animaliska rester i alla tider. Å andra sidan dog folk betydliget yngre förr och vem vet vad det berodde på alla gånger..? :o ;)
Sjukdomsspridning eller inte så kan inte den mest naturliga fodergivan vara något djuret omöjligt kunnat jaga och äta själv. Oavsett om det gjorts förut och det gått bra.
-
Hur blir det om man har en helt isolerad gård, där allting produceras och konsumeras på samma plats?
a lagligt?
b biologiskt / verklig smittrisk?
??? /Trollmor
-
inte lagligt
troligen minimal smittrisk.
Man ska göra det man själv tycker är rimligt, med kunskap om riskerna, och sedan ska man vara tyst om man bryter mot reglerna.
-
OCH veta om
när om man är utanför lagen ... 8) o:)
-
Så är det nog, Tala är silver, Tiga är guld o:)
-
Hur blir det om man har en helt isolerad gård, där allting produceras och konsumeras på samma plats?
a lagligt?
b biologiskt / verklig smittrisk?
??? /Trollmor
När det gällde just galna kosjukan så kan det spontanbildas. Alltså uppstå utan smitta från annat djur eller foder. Inte vanligt men KAN hända.... Därav de försiktiga/hårda bestämmelserna.
Jag hade inte velat köpa kött själv som är uppfött på annat kött. Därav önskar ju jag personligen att reglerna följs. Men konsumerar man själv alla sina ägg och kött så gör man väl som man vill. Då är man ju själv medveten om risken och är villig att ta den. Men att utsätta andra för det.. Nej inte ok.
-
Jacob-Creutzfeldepidemin gjordes möjlig genom att man a) utfodrade kor med kokött och b) gjorde det i stor skala via stora anläggningar som garanterade stor spridning. Att någon skulle få Jacob-Creutzfeld genom att äta ägg från höns som snott en bit fläskkotlett är mer än lovligt långsökt. ;) Salmonella är mer rimligt, men om kotletten kommer från det egna köket och är inhandlad från en butik är det fantastiskt osannolikt att där finns någon salmonella eller annan sjukdom som skulle kunna spridas på det sättet.
För säkerhets skull bör man nog som sagt ta sig en rejäl sup vid utfodringen, för att undgå problem med lagstiftningen.
-
En sup om dagen
så går du fri från lagen
-
Jag undrar vilka länder förutom Sverige som förbjuder kött till höns. Är det nåt med EU? I Nordamerika finns det i alla fall inga som helst förbud åt det hållet.
-
Det är någon annan sjukdumm än jakob... Den smittar från gris till höns. något grisar inte blir sjuka av men orsakar otroligt smittsam sjuka hos höns. kanske försvinner det vid temp över 75grader.men som jag skrev någon annan stans. Detta har jag hört och det kan vara fel. men det är det som är orsaken till att man inte får ge kött till höns.
Vore det inte bättre om info om sånt vore lättare att få tag på. Nån kom på att vi förbjuder kött som mat till höns så blir det inte fel. Varför inte berätta varför så var det ju lättare att göra rätt eller inte helt fel.
-
Jag undrar vilka länder förutom Sverige som förbjuder kött till höns. Är det nåt med EU? I Nordamerika finns det i alla fall inga som helst förbud åt det hållet.
Nej, där har de heller inga förbud mot att blanda in antibiotika i maten för att djuren ska överleva överhuvudtaget.
Det finns alltså många regler i sverige som man kan störa sig på, men som har en funktion. Det är därför vi har det högsta djurskyddet i världen.
Det handlar alltid om den mänskliga naturen. Är nånting tillåtet, så dras det och tänjs till nånting händer, exempelvis galna kosjukan.
Vore det tillåtet med köttmjöl i hönsfoder, så fanns där snart allting i fodret, gamla självdöda helmalda kor och annat.
Är det det vi vill ha i fodret till djur som lägger våra frukostägg och har en foderomvandling på nån enstaka dag?
Och att ha specialregler för den som har färre än 5 höns och enbart utfodrar med kött från egen gård och enbart äter äggen själv efter att ha kokat dom minst 7 minuter och 37 sekunder, blir ju en smula svårkontrollerat.
Men visst, det skapar jobb åt nya kontrollanter och nya pappershögar.
-
Det är någon annan sjukdumm än jakob... Den smittar från gris till höns. något grisar inte blir sjuka av men orsakar otroligt smittsam sjuka hos höns.
Kan det vara rödsjuka du tänker på?
-
Existens, jag ville veta vilka andra länder som också förbjuder kött till höns, vilken instans som har infört förbudet och naturligtvis också varför. Jag tycker på intet sätt att USA är något att ta efter i princip - men uppenbarligen är man inte där bekymrad om smitta till höns från köttrester. Däremot tycks man i USA vara orolig för smitta till konsumenter genom begagnade, återanvända äggkartonger, vilket är helt förbjudet, i många delstater i alla fall.
-
Det är risken för att få in "fruktade smittor", t.ex. newcastlesjuka och svinpest som ligger bakom förbudet. Det innebär att risken finns främst finns när köttet men utfodrar med är importerat från länder där dessa sjukdomar förekommer (och värst förstås med rått kött). Så... om din kotlett till katten var svensk kan du nog vara helt lugn. Var det en korv från Ungern och det var en gris du utfodrade kanske det var lite värre... Eller om det hade varit rått fjäderfäkött från utomlands.. då hade det varit ganska stor risk för salmonella.
-
Tack Pyromanen. I vilka fler länder finns samma förbud?
-
Jag ska genast ta reda på var fläsk-kotletten hade för ursprungsland!! Den var ungstillagad, ska kolla vilken temperatur den var uppe i också för säkerhetskull! Kockarna mäter temperaturen på maten och arkiverar innan den serveras till barnen på förskolan.
-
[...] som det förbjöds att utfodra djur med kött från andra djur högre än de själva i näringskedjan. Samt kött från samma djurslag. [...]
mejlade SJV för nåt år sen ang utfodring av höns med uppfödda fluglarver. det var tydligen också förbjudit, även fast tjänstekvinnan höll med mig om att det är naturlig föda för höns och att frigående höns visst äter insekter (och då var det inte olagligt - man fick bara inte ge de medvetet ::) ). jag kanske sov igenom en och annan biologilektion, men sist jag kollade var fluglarver under hönsen i näringskedjan ??? vad var det som gick snett där då i tankekedjan? med tanke på att höns som föds upp i kött/äggindustrin har högre överlevnadschanser samt mår bättre om de också får äta larver enl den lilla forskning som finns i ämnet, så tycker jag att det är anmärkningsvärt att det inte är tillåtet. larvindustrin är ju ändå stor och förhållandena kontrolleras ju där - det är ju inga bakteriehärdar även om det inte låter supermysigt med larver ...
man kan ju trots LCHF tycka att det är vanskligt att mata höns med spannmål som vi lika gärna skulle kunna ätit (på fuskis-dagen ;D ) och ge hönsen smarriga larver istället som kanske vi eurpeer inte har nån lust att äta?
-
Det är inte tillåtet för att det där med att de får äta sådant som är lägre än dem i näringskedjan är fel. Det står inte så någonstans.
-
Intressant diskussion det blev av mitt "misstag"!Jag läser allt. Köttet var för övrigt svenskt och upphettat till 75-79 grader.
-
mejlade SJV för nåt år sen ang utfodring av höns med uppfödda fluglarver. det var tydligen också förbjudit, även fast tjänstekvinnan höll med mig om att det är naturlig föda för höns och att frigående höns visst äter insekter (och då var det inte olagligt - man fick bara inte ge de medvetet ::) ). jag kanske sov igenom en och annan biologilektion, men sist jag kollade var fluglarver under hönsen i näringskedjan ??? vad var det som gick snett där då i tankekedjan? med tanke på att höns som föds upp i kött/äggindustrin har högre överlevnadschanser samt mår bättre om de också får äta larver enl den lilla forskning som finns i ämnet, så tycker jag att det är anmärkningsvärt att det inte är tillåtet. larvindustrin är ju ändå stor och förhållandena kontrolleras ju där - det är ju inga bakteriehärdar även om det inte låter supermysigt med larver ...
man kan ju trots LCHF tycka att det är vanskligt att mata höns med spannmål som vi lika gärna skulle kunna ätit (på fuskis-dagen ;D ) och ge hönsen smarriga larver istället som kanske vi eurpeer inte har nån lust att äta?
Fick du någon förklaring till varför?
Om man läser på Jordbuksverkets hemsida ang ekologisk hönshållning står det att man rekomenderas ge höns insekter och larver bla. Om man nu inte fick ge just egenuppfödda fluglarver borde väl det stå där också? Även om det så klart är i förenklad version och inte hela lagtexten. Men ändå.
De rekomenderar att man ska ge larver men man får inte föda upp larver att ge dem...?
Hade varit intressant att veta tanken bakom.
-
Med tanke på att det finns svenskproducerade hönsfoder som innehåller animaliskt protein, kan man ju dra slutsatsen att det finns lagliga vägar att utfodra hönsen med en blandad kost.
Jag kan inte läsa mig till annat än att det är förbjudet att utfodra fåglar med animaliskt matavfall och att man har de allmänna lagarna kring hantering av animaliska biprodukter att rätta sig efter.
-
Fick du någon förklaring till varför?
Om man läser på Jordbuksverkets hemsida ang ekologisk hönshållning står det att man rekomenderas ge höns insekter och larver bla. Om man nu inte fick ge just egenuppfödda fluglarver borde väl det stå där också? Även om det så klart är i förenklad version och inte hela lagtexten. Men ändå.
De rekomenderar att man ska ge larver men man får inte föda upp larver att ge dem...?
Hade varit intressant att veta tanken bakom.
det är ju evigheter sen (ok, kanske 2 år ::) ), så jag har nog inte mejlet kvar (får rota lite i min hotmail, den är som en damhandväska. man vet aldrig vad man hittar ;D men om jag minns rätt så menade handläggaren att det var förbjudit att medvetet mata höns med animalisk protein av alla dess slag. eftersom jag tycker att jordbruksverkets hemsida med tillhörande sökmotor är minst sagt värdelös när man ska leta fram information i ett ämne som man är helt nytt i, så kontaktade jag myndigheten direkt. kanske borde letat vidare istället.
-
ja jäklar, titta vad jag hittar ;D läs mejlkonversationen nerifrån och upp, jag mejlade för första gången i början på september 2009, så det kan ju ha hänt lite sen dess.
Susanne Liljenström Lägg till i Kontakter
Till xxx
Bifogade filer, bilder och länkar i meddelandet har blockerats av säkerhetsskäl.
Visa innehåll | Visa alltid innehåll från susanne.liljenstrom@sjv.se
Hej!
Det är en intressant fråga. Som det ser ut i dag i lagstiftningen är
det dock så att döda maskar och larver, oavsett typ av uppfödning, blir
ett s.k. kategori 2-material när de är döda och man vill använda dem som
foder. De får då bara användas till vissa djurslag (t.ex. till
djurparksdjur och som fiskbete). De får inte användas till sådana djur
som ska gå vidare i livsmedelskedjan. Detta är EU´s lagstiftning och
gäller över hela EU. Huruvida man i framtiden kan komma att se på
detta på annat sätt kan jag inte svara på.
När det gäller levande maskar och larver är lagstiftningen otydlig. Det
kan tyckas självklart att även levande djur som ges som foder är foder,
men det är inte tydliggjort. Levande djur som foder är också en
djurskyddsfråga. Vissa udda djurslag kräver dock levande föda.
När det gäller levande djur som foder kommer vi att försöka ta upp
frågan på ett EU-möte i Bryssel för att få ett klarläggande.
Man ska dock ha i åtanke att oavsett om djuren skulle vara levande
eller döda vid ett utfodringstillfälle så skulle det vara oerhört
viktigt hur dessa fötts upp och vad de ätit, i synnerhet om det skulle
röra sig om utfodring av djur inom primärproduktionen. Det finns ju
annars en stor risk att oönskade smittämnen eller andra typer av ämnen
skulle kunna ta sig in sig in i livsmedelskedjan.
Hälsningar Susanne Liljenström
----------------------------------------------------------------------------------------
Susanne Liljenström
Veterinärinspektör / Veterinary Inspector
Jordbruksverket / The Swedish Board of Agriculture
Enheten för foder och djurprodukter / Division for Feed and Animal
Products
SE-551 82 Jönköping
Sweden
Tel: +46-(0)36-155821
Fax: +46-(0)36-155777
susanne.liljenstrom@sjv.se
Hej.
Tack för ditt svar. Varför är det inte tillåtet att utfodra höns och
andra livsmedelsproducerande djur med maggot och larver som föds upp
under kontrollerade förhållanden? Det är ju trots allt en del av deras
naturliga föda och studier i andra länder visar att dödligheten bland t
ex kycklingar är lägre om sojaandelen i deras föda ersätts med larver
och maggot?
> Date: Tue, 8 Sep 2009 15:46:36 +0200
> From: susanne.liljenstrom@sjv.se
> To: xxx
> Subject: Sv: Maggot och larver
>
> Hej!
> Varken i Sverige eller i något annat land inom EU är det tillåtet
att
> utfodra livsmedelsproducerande djur med maskar eller larver.
Visserligen
> kan ju en frigående höna få tag på en mask, men då rör det sig inte
om
> aktiv utfodring. Sällskapsdjur får dock utfodras med maskar och
larver,
> och till fisk kan det användas som bete.
> För att föda upp maskar och larver med animaliska biprodukter (t.ex.
> slaktavfall eller matavfall) krävs tillstånd från Jordbruksverket.
> Sedan krävs det säkerligen andra tillstånd för själva verksamheten,
> t.ex. miljötillstånd.
> Det är inte tillåtet att utfodra höns med maggots eller matrester
men
> animaliska beståndsdelar ens om det upphettats till 75 grader.
>
> Hälsningar Susanne Liljenström
>
>
----------------------------------------------------------------------------------------
>
> Susanne Liljenström
> Veterinärinspektör / Veterinary Inspector
> Jordbruksverket / The Swedish Board of Agriculture
> Enheten för foder och djurprodukter / Division for Feed and Animal
> Products
> SE-551 82 Jönköping
> Sweden
>
> Tel: +46-(0)36-155821
>
> Fax: +46-(0)36-155777
>
> susanne.liljenstrom@sjv.se
>
>
>
> Hej.
>
> Eftersom jag inte har hittat någon information om ämnet på er hemsida
> ställer jag frågan via e-post istället.
>
> Jag undrar om det är tillåtet att föda upp larver och maggot i
större
> skala i Svrige med syfte att använda dessa för att tillverka foder
till
> höns och andra fjärderfän. Frågan kom upp eftersom det är förbjudit att
> föda upp maggot och larver utan speciellt i Tyskland, men det är
> tillåtet i Storbritannien. Om det krävs tillstånd och speciella
> lokaler för en sådan verksamhet skulle jag bli glad om ni kunde
hänvisa
> mig till en lagtext. Jag skulle även vilja veta om det är tillåtet
att
> använda maggot och larver som levande föda till fjäderfän eller om
dessa
> bara får matas efter att ha upphettats till minst 75 grader som det
> gäller för matrester?
-
Åh var bra att du hittade det. Men mycket intressant när det står följade på Jordbruksverkets hemsida: "Vilka alternativa fodermedel eller lösningar finns?
Fiskmjöl och musslor innehåller mycket metionin.
Ekologiska mjölkbiprodukter, drav, drank, skalade hampafrön och solrosfrön, jäst, soja, insekter, maskar och spannmålsgrodd kan alla ge bra proteintillskott.
Kan man få fram ekologiskt potatisprotein och majsglutenmjöl vore det mycket värdefullt.
Du kan också överväga att använda raser som är anpassade till lägre metioninhalt i fodret. Även en sänkning av fodrets energihalt kan vara positivt."
Där tom rekomenderar de maskar som foder ::)
Men man ska väl se det så att det hönsen kan jaga själva kan inte styras, men man får inte själv utfodra med något annat animaliskt än fisk och skaldjur
-
intressant att man får använda levande larver o maskar men inte döda, då kan jag lugnt fortätta att kasta åt mina pullor de maskar jag hittar när jag rensar ogräs ;D
-
Bara du inte avlivar maskarna först!! (:)
-
Bara du inte avlivar maskarna först!! (:)
OM, maskarna ska avlivas, är d då bedövning före avblodning?
-
Men hönorna i ett hönseri då ????? De hackar ihjäl och äter upp varandra stup i kvarten, de är ju kannibaler, och hönor i det fria är asätare så då faller det där med naturligt och över eller under i näringskedjan. Jag utfodrar iof bara med värp o allfoder tillsammans med spannmål och överblivet bröd från Maxi, hundar o katter får allt animaliskt här, jag bara funderar över vad som menas med naturligt beteende. Skogsfågel som Orre o Tjäder är asätare om de kommer åt , de skjuter vi och äter, och det finns många mer exempel
-
Vad som är naturligt och vad som är lagligt är inte alltid samma sak.
-
När det gäller levande maskar och larver är lagstiftningen otydlig. Det
kan tyckas självklart att även levande djur som ges som foder är foder,
men det är inte tydliggjort. Levande djur som foder är också en
djurskyddsfråga. Vissa udda djurslag kräver dock levande föda.
När det gäller levande djur som foder kommer vi att försöka ta upp
frågan på ett EU-möte i Bryssel för att få ett klarläggande.
ja, nu var det ju 2009 jag mejlade och de kan ju ha fått ett svar från allvetande bryssel ::) sedan dess. men, om det nu är tillåtet att kasta levande larver till mördarhönsen (djurskyddsfrågan och värdet på levande maskar är ju en annan fråga som jag lämnar åt djurens rätt och diverse övriga militanta veganer), så kanske det vore nån lönsam affärsidé? börja föda upp maggot och larver? man måste ju inte odla de på kotletter (att föda upp dem med animaliska biprodukter var ju tydligen också ajabaja), det finns ju tillräckligt många som äter vegetabiliskt föda (eller dynga med för den delen). det bör ju vara intressant för de som har industrihönserier för ägg/kött, då fåglarna överlever bättre (kanske förekommer kannibalism i mycket mindre utsträckning då också?) och sedan är ju närproducerade larver bättre för miljön än importerat soja.
-
ja, nu var det ju 2009 jag mejlade och de kan ju ha fått ett svar från allvetande bryssel ::) sedan dess. men, om det nu är tillåtet att kasta levande larver till mördarhönsen (djurskyddsfrågan och värdet på levande maskar är ju en annan fråga som jag lämnar åt djurens rätt och diverse övriga militanta veganer), så kanske det vore nån lönsam affärsidé? börja föda upp maggot och larver? man måste ju inte odla de på kotletter (att föda upp dem med animaliska biprodukter var ju tydligen också ajabaja), det finns ju tillräckligt många som äter vegetabiliskt föda (eller dynga med för den delen). det bör ju vara intressant för de som har industrihönserier för ägg/kött, då fåglarna överlever bättre (kanske förekommer kannibalism i mycket mindre utsträckning då också?) och sedan är ju närproducerade larver bättre för miljön än importerat soja.
Det är ju ingen du idé. Jag skulle nog inte vara så förtjust i att föda upp maggots själv men jag kan köpa dem av dig om du föder upp dem ;)
Vi kanske skulle ställa om frågan till Jordbruksverket. Speciellt som de själva rekommenderar maskar och insekter som proteinrikt foder för ekologisk hönshållning. Tycker eg. att deras formulering är lite konstig om de menar när hönsen går ute fritt och liksom råkar hitta en och annan insekt... Man borde i så fall få föda upp under kontrollerade former på rätt sorts föda. ;D
-
Mina hönor slukade både smågrodor och åtminstone en liten orm i somras - undras vad jordbruksverket säger om frigående höns och fridlysta djur?
-
Av alla inlägg i denna tråd kan man förmodligen dra slutsatsen att det som händer om hönsen pillar i sig lite kött är:
Hönsen blir glada :D
Jordbruksverket blir galna ::)
Katten blir sur för att h*n inte fick köttbiten >:(
Hönsägaren behöver snaps för att bli frikänd :P
-
Mina hönor slukade både smågrodor och åtminstone en liten orm i somras - undras vad jordbruksverket säger om frigående höns och fridlysta djur?
Vad gäller fridlysta djur är de fridlysta för människor... Jag har en katt som gärna fångar både snok och kopparormar. Men katt förväntas inte kunna fridlysningslagar så det är undantaget. o:)
-
Det är ju ingen du idé. Jag skulle nog inte vara så förtjust i att föda upp maggots själv men jag kan köpa dem av dig om du föder upp dem ;)
Vi kanske skulle ställa om frågan till Jordbruksverket. Speciellt som de själva rekommenderar maskar och insekter som proteinrikt foder för ekologisk hönshållning. Tycker eg. att deras formulering är lite konstig om de menar när hönsen går ute fritt och liksom råkar hitta en och annan insekt... Man borde i så fall få föda upp under kontrollerade former på rätt sorts föda. ;D
ja, det har jag inget emot. det var därför jag ställde frågan till SJV från första början - jag ville veta om det fanns nån marknad för de små liven. då fanns ingen, nu verkar det ju ändå finnas. så ja, jag kan ju ställa om frågan till SJV.
-
Vad gäller fridlysta djur är de fridlysta för människor... Jag har en katt som gärna fångar både snok och kopparormar. Men katt förväntas inte kunna fridlysningslagar så det är undantaget. o:)
om katten äter fridlysta djur blir den ju självklart också fridlyst.... >:D
-
Av alla inlägg i denna tråd kan man förmodligen dra slutsatsen att det som händer om hönsen pillar i sig lite kött är:
Hönsen blir glada :D
Jordbruksverket blir galna ::)
Katten blir sur för att h*n inte fick köttbiten >:(
Hönsägaren behöver snaps för att bli frikänd :P
Haha, så är det nog!! Idag blev det fel med djurfodret igen men på ett annat sätt!! Min minishetland är lös på gården på dagarna när jag är hemma och idag kom han på att han skulle kika in i hönshuset!! Hela dörren är ju öppen då jag inte har fått ordning på lilla hönsluckan än. Innanför dörren står en plasttunna med lock med värpfoder i, den hade han lyckats välta ikull och få av locket och stod där gladeligen och åt VÄRPFODER!! Undrar vad EU skulle säga om det!!
Nu har jag värpfoder på ett "ponnysäkert" ställe.
-
OM, maskarna ska avlivas, är d då bedövning före avblodning?
Självklart. Et snabbt slag i bakhuvudet (var man nu hittar det på masken?) med liten hammare eller bultpistol modell synål.
-
Intressant med alla tokiga regler. Massdjurhållningen får göra vad som helst men jag får inte ge en skalbagge till hönsen. Får jag bära hönan till stället där skalbaggen är då? Och peka? Om jag inte rör skalbaggen? ::)
Om jag köper en köttbit eller ett ben till hönsen och kokar ett tag så det är helt upphettat, finns det sjukdomer som överlever det?
Är kattfoder på burk (mjukmat) upphettad, är det ofarligt att ge till hönsen? Olagligt ja, men man kanske kan säga att man inte visste att det var ett djur innan det hamnade i burken...
Min minishetland ... åt VÄRPFODER!!
Mina katter snor hönsmat så fort de kommer åt. ::)
-
Det är fler som vill köpa ägg framöver, då är det bäst att jag bara ger vegetariskt
vill man följa reglerna så är det inte så enkelt att enbart begränsa sig till vegitariskt heller då reglerna säger "För gårdseget matavfall krävs värmebehandling, för externt matavfall (skolor etc.) krävs dessutom tillstånd av Jordbruksverket. Vid inköp av foder har säljaren ansvaret för värmebehandlingen. Vid inköp av spannmål eller andra vegetabilier måste säljaren ha tillstånd att sälja till fjäderfäbesättning av Jordbruksverket."
-
nu har jag fått tummen ur och mejlat samma handläggare som 2009 ang levande föda. får se vad jag får för svar. mejlet gick då fram iaf så hon bör ju då jobba kvar. ska bli spännande.
-
Vad spännande, skriv här sedan vad du får för svar!!
Mina hönor får äta för sig och katterna får nu kött-mat på kvällen när hönorna sover! Enklast så! Fast katterna är gärna med och äter vegetariskt i hönshuset när hönsen får mat ;D
-
jo, jag ska göra det. kanske du inte behöver dela på höns och katter vid matdags längre i framtiden ;D
-
euhm.. vadå inte äta kött.. jag ger allt till dom.. slaktrester från ko, älg, får, kanin, fisk.. allt , rester från restaurangerl, dumpstrat från affärer fullt med kött, fisk och mejeriprodukter.. håller det kvalitet för oss så är det mer än gott nog till hönorna.. slappna av! äter inte levern av gamla hönsen annars är det ingen risk what so ever! finaste är när katterna, hönsen, hundarna och grisarna äter från samma hög.. enda jag plockar bort är avocado annars får de välja och plocka själva.
-
jo, nog kan det väl vara så, men det tråden handlar om är den lagliga aspekten kring det hela.
-
jo, nog kan det väl vara så, men det tråden handlar om är den lagliga aspekten kring det hela.
har inte orkat läsa alla inlägg.. men det är inte så jag uppfatta första frågan!
-
nä, men det har hänt lite under resans gång. ;D tycker f.ö också - bortsett från alla lagar och förordningar - :-[ att man bör ge hönsen det som blir över i hushållet.
-
nä, men det har hänt lite under resans gång. ;D tycker f.ö också - bortsett från alla lagar och förordningar - :-[ att man bör ge hönsen det som blir över i hushållet.
Personligen anser jag det vara synnerligen dålig hushållning att få några som helst rester som inte äts upp av människorna i hushållet. Renskrapade ben, skal från grönsaker är i princip det som blir över här. Att ge djuren, oavsett djurslag, fint kött är ju ett slöseri utan dess like. Jag äter min mat själv, djuren får nöja sig med billig djurmat och det de hittar själva.
-
Mina hönor går fritt på gården och idag när jag gav katterna kotletter ute så hann en av hönorna norpa en bit och springa iväg! Jag brukar vakta så att inte hönorna hinner äta något kött när jag ger katterna men idag var de snabba ;D Den bit de fick med sig åt de upp! De verkade för övrigt överlyckliga över den lilla biten de fick med sig! Vad kan hända? Är det farligt att de äter kött? ??? Kan det bli nåtot fel med äggen? Köttet var tillagat men från igår. Vanligen får katterna kött-mat på kvällarna när hönorna har gått in och lagt sig.
Mina små Hedemorakycklingar 1 v, gnager råa älgköttben för tillfället, alltså viltkött. Som tillskott till egen blandat kycklingfoderblandning enl recept i boken Höns (köpt här på Alternativets boksida.) Så får dom spirad havre till efterätt. När det kokas ben till köttgryta får dom benen innan jag kryddar soppan. Dom gillar det och så slipper jag startfoder som jag inte har en aning om hur och vad det tillverkas av.
Getarn
-
Ja gunudrar vad Jordbruksverket skulle tycka om mina höns. Jag har ett par gånger nu under vintern tagit dem på bar gärning med en mus i näbben. Med tanke på att jag inte träffar dem så mycket misstänker jag att de gjort denna jakt till en vana ;D
-
Jag tror inte det är så farligt om hönsen nån enstaka gång av misstag får i sig köttrester. Särskilt inte om man köper svenskt kött
till sin egen konsumtion. Däremot om man systematiskt ger köttrester så ökar självklart risken att en smitta ska kunna föras in till hönsen
via fodret.
-
Nu har jag fått svar ang larver. verkar dock fortfarande som om det egentligen inte "får" ges till livsmedelproducerande djur ??? varför rekommenderas det då till ekologisk djurhållning som nån skrev?
Nu går det att tillverka foder till t.ex. höns av ryggradslösa landlevande djur under vissa förutsättningar, bl.a. att bearbetningen följer de krav som lagstiftningen ställer och att anläggningen är godkänd av Jordbruksverket. (Det finns ingen sådan verksamhet i dagsläget i Sverige.)
Det är nu klargjort att levande djur som ska användas som foder omfattas av foderlagstiftningen. Däremot inte sagt att det går att utfodra livsmedelsproducerande djur med detta levande foder. Det som jag skrivit nedan gäller.
Den som föder upp t.ex. insekter som ska användas som foder till t.ex. djurparker eller som råvara till foder enl. första stycket ovan måste följa de krav foderlagstiftningen ställer och vara registrerad som foderföretagare. Anläggningen måste dessutom vara registrerad och stå under Jordbruksverkets kontroll.
-
Knasigt ???
-
nån som har en länk till den rekommendationen? jag tänkte mejla lite fram och tillbaka med handläggaren. o:)
-
Nu har jag fått svar ang larver. verkar dock fortfarande som om det egentligen inte "får" ges till livsmedelproducerande djur ??? varför rekommenderas det då till ekologisk djurhållning som nån skrev?
Jag väntar också med spänning på en länk till den rekommendationen....
-
Jag har en slaktresthög som jag lägger allt slaktavfall från jakten
På och det är enda stället hönsen har varit på sedan det blivit kallt
Så troligen så mår dom bra av o äta lite extra fett o kött
Dom har haft fri tillgång på allfoder och säd samtidigt!
-
Jag är ofta lite luillig då jag matar hönsen... :-[ :-[
-
http://www.sjv.se/amnesomraden/miljoochklimat/ekologiskproduktion/djurhallning/100procentekologisktfoder/foderiekologiskaggproduktion.4.2399437f11fd570e6758000441.html (http://www.sjv.se/amnesomraden/miljoochklimat/ekologiskproduktion/djurhallning/100procentekologisktfoder/foderiekologiskaggproduktion.4.2399437f11fd570e6758000441.html)
Femte stycket Vilka alternativa fodermedel eller lösningar finns?
Ekologiska mjölkbiprodukter, drav, drank, skalade hampafrön och solrosfrön, jäst, soja, insekter, maskar och spannmålsgrodd kan alla ge bra proteintillskott.
-
Iofs står det inte larver.... utan insekter och maskar... Men när man talar om utfodring och proteinersättfning så kan de inte här syfta till det hönsen själva hittar ute. ??? ::)
-
tack. tänkte just lägga samma länk :-[ har rotat lite på deras hemsida, men vi verkar varit två där. ska fråga handläggaren hur de tänkte där, om det kanske är bara sånt som hönsen hittar själva som avses i det där stycket. ??? men då borde ju det förtydligas. återkommer när jag fått svar. sist tog det ju ett bra tag, hade redan gett upp hoppet och sen kom det helt plötsligt ett mejl. ;D
edit: nu hann du före igen. ;D ja, i sitt mejl skrev ju handläggare "ryggradslösa levande djur" vilket maskar och insekter också är.
-
återkommer när jag fått svar. sist tog det ju ett bra tag, hade redan gett upp hoppet och sen kom det helt plötsligt ett mejl. ;D
Man får inte ha bråttom när man har med myndigheter att göra ;)
-
edit: nu hann du före igen. ;D ja, i sitt mejl skrev ju handläggare "ryggradslösa levande djur" vilket maskar och insekter också är.
Då så. Jag tycker verkligen det är jättekonstigt om man skulle syfta till det hönsen själva hittar....
Sidan handlar om hur man ska utfodra i ekologisk produktion och hur man då ska ersätta protein.
Borde man inte då ha skrivit "hönsen hittar själva tillräckligt med protein om de får gå lösa bland växter och jord" eller något liknande?
Vore väl toppen om du kunde starta larvuppfödning och sälja till oss andra via en webshop ;D Mina höns skulle säkert bli glada. ;)
-
jo, det skulle de säkert. synd bara att sån produktion stinker så förbaskad :-X men sambon är redan med på noterna "ja, bara det går att sälja så ... " ::) sen tror jag att en sån anläggning kan vara ett toppenställe för småpojkar i 8 - 10årsåldern att fira födelsedagar på. äckelfaktorn brukar ju värderas högt i denna ålder ;D
-
myndigheter och tjänstemän är något särskilt ... ::) ibland önskar jag att jag också fick sitta på en myndighet hela livet.
Hej!
Tack för din information. Vi får se över detta. Det jag har skrivit gäller ur utfodringssynpunkt. Men som jag också tidigare skrivit har vi inga synpunkter på om fåglarna hittar en och annan insekt eller mask som de stoppar i sig. Den som föder upp djur för livsmedelsproduktion är ansvarig för att de djur som produceras lever upp till de krav som ställs på säkra livsmedel.
Hälsningar
-
Det handlar om är att man bara ska utfodra med sådant som är under hönsen i näringskedjan. Pga risken för sjukdomar. Och då främst vad som kan ge sjukdomar hos oss människor vid förtäring av ägg och hönskött.
Så nöt, fläsk och viltkött går ju bort. Men fisk och skaldjur ska vara ok. Och givetvis insekter, gnagare osv. inte så ofta det blir rester från ens eget bord dock ;D
Men då undrar jag då. om vi har ätit av köttet som lämnas till kycklingarna så skulle ju vi bli sjuka av köttet om det vart smittat eller? Jag förstår inte varför man inte skulle kunna ge lite av köttfärssås (så länge köttet är ordentligt tillagat förstås) till höns om vi ändå har ätit av den? Eller kan en sjukdom finnas i kött som inte smittas direkt till människor men som kan smittas till höns och sen till människor? för annars förstår jag inte vad hela vitsen är?
-
Men då undrar jag då. om vi har ätit av köttet som lämnas till kycklingarna så skulle ju vi bli sjuka av köttet om det vart smittat eller? Jag förstår inte varför man inte skulle kunna ge lite av köttfärssås (så länge köttet är ordentligt tillagat förstås) till höns om vi ändå har ätit av den? Eller kan en sjukdom finnas i kött som inte smittas direkt till människor men som kan smittas till höns och sen till människor? för annars förstår jag inte vad hela vitsen är?
Ställ frågan till Jordbruksverket. De har ju bestämt att höns inte får äta kött.
-
Ställ frågan till Jordbruksverket. De har ju bestämt att höns inte får äta kött.
EG har bestämt det, jordbruksverket följer bara order.
-
eu.. enda jag plockar bort är avocado annars får de välja och plocka själva.
Hej, varför tar du bort avocado?
-
Hej, varför tar du bort avocado?
Giftigt för höns. Avocado är giftigt för i princip alla djur utom människan.
-
Giftigt för höns. Avocado är giftigt för i princip alla djur utom människan.
Ja det är vad jag alltid har sagt. Avocado tillhör djävulens frukter. Lita aldrig på en Avocado!!!
Smakar illa gör det också! Blääärk! :P :P :P