Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Dea skrivet 28 jan-12 kl 18:44
-
Eller ja, någon slags lätt-rom iallafall =)
Rom är ju gott som det är men om man bara ska blanda det med Coca cola blir det ganska dyrt när en flaska kostar 200-250kr. Jag tänkte då att man kanske kunde göra något kul alternativ till detta.
Rom görs traditionellt av råsaft från rörsocker som får jäsa och sedan destilleras. Eftersom vi varken har tillgång till ren råsaft från sockerrör eller lov att destillera tänkte jag att sirap är ju en produkt från sockerrör eller sockerbetor men som inverterats från originalsockerarten sackaros till sackaros, fruktos och glukos. Mörk sirap är inte lika raffinerad som vanlig eller ljus och innehåller högre andel melass som ger mörk rom den mörka och lite brända smaken. Mer som ren råsaft helt enkelt. Om detta får jäsa till så hög alkoholhalt som går med traditionell vinjäsning och blir gott kostar detta bara mellan 5-10kr litern och blir ett mycket prisvärt alternativ om man bara vill spetsa till cola'n lite grann.
Receptet ser ut såhär och får jäsa i en liten 5 liters damejanne
2 flaskor mörk sirap á 750ml
6gr citronsyra
jästnärsalt
5l vatten
Edelmans Maderia jäst
+ev eftersötning eller mer sirap
Maderiajäst skall enligt en tabell i vinboken kunna jäsa ut 3kg socker i 10l vatten så 1,5 liter sirap i 5 l känns som en bra början. Receptet kan säkert behöva justeras.
(http://img843.imageshack.us/img843/8225/romq.jpg)
Efter bara några dagars jäsning luktar det väldigt gott i jäsröret. Ska bli mycket spännande att se hur det här utvecklar sig ;D
-
du mener val mørk sirup ,och inte rum
-
Hej!
Måtte det bli en god dryck, Dea!
"Rom bryggdes inte på en dag! "
Tillägg till "donderboss!" Uppskattar Ditt ” Jeg var inte klar på ,at dom dage der bare kom och gik ,var sjalve livet!”
Jag tuggar just nu på min 26 675:te dag, och ÄR lyckligtvis medveten om att det är livet som pågår, men tänker inte så mycket på det, men visst BORDE jag det!
Hälsningar! W H
-
Haha tack, Det verkar lovande hittills iallafall=)
Givetvis skall det vara sirap och inte rom i receptet. Tack för att detta uppmärksammades, måste ha sluntit på tangentbordet.
-
Om det nu ska bli rom så måste det ju destilleras och det är ju en olaglig handling så i annat fall så måste det väll bli något slags vin då :)
-
Tipsar om boken: Hemmaframställning av sprit.
Citerar baksidan: Observera att innehållet i denna bok är olagligt att utföra i praktiken.
Men hembränning är samtalsämnet för dagen och kunskapen är en lätt börda ;D
-
http://svenska.amazingstill.com/hur-man/ (http://svenska.amazingstill.com/hur-man/)
Eller du tänkte frysa den?
-
[url]http://svenska.amazingstill.com/hur-man/[/url] ([url]http://svenska.amazingstill.com/hur-man/[/url])
Eller du tänkte frysa den?
Det var som fan!
-
Så här tex
-
Det var som fan!
Den där hink-i-hink-destillatorn ska vara riktigt bra, kompis byggde egen. Var inte bra för hälsan hans men apparaten fungerade perfekt.
-
Den där hink-i-hink-destillatorn ska vara riktigt bra, kompis byggde egen. Var inte bra för hälsan hans men apparaten fungerade perfekt.
Dåfår du väl tipsa om denna. Verkar va nåt för hälsan.
Så här tex
-
Om man vill ha mörk Rom,borde inte melass vara perfekt då?
-
Jag har kört en gång tidigare med plastbrännaren...går precis i tankarna på att köpa en ny doppvärmare (300kr) till min hink när jag ser denna tråd.
Ja, man kanske kan göra rom med hjälp av sirap.
-
Hej!
Tröstens ord, "Dea" ; jag vet att det är lätt att "sluddra" på tangenterna! Kan Du lova att skriva litet just när Du druckit av Din rom? Då är det ju "laga förfall" om det blir tyrckfel!
Hälsningar! W H
-
Om man ska komma i närheten av Rom så ska nog
mäsken bryggas av rörsocker, finns ju i affären sånt brunt råsocker.
Sen ska det lagras på ekfat men man kan oxå köpa
flis från gamla ekfat å hälla i. Det säljer tex Jack Daniels ( för rökning av kött)
-
Om man vill ha mörk Rom,borde inte melass vara perfekt då?
Man bör tydligen ha en annan typ av jäst då, som klarar av att fermentera fler kolhydrater
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=11403 (http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=11403)
-
Man bör tydligen ha en annan typ av jäst då, som klarar av att fermentera fler kolhydrater
[url]http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=11403[/url] ([url]http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=11403[/url])
"noggrant noterat", man tackar!
-
http://hembryggning.com/butik/turbojast-54/rum-turbo-1192.html (http://hembryggning.com/butik/turbojast-54/rum-turbo-1192.html)
Melassjäst
-
Hehe ska ni koka så åk till polis museet i storstan där finns det grejer ;D
-
Eller du tänkte frysa den?
Hur funkar det på mäsk? Läste i fars kokbok att det är perfekt till vin men lämpar sig sämre till mäsk, vore ju guld att kunna använda lappmögelvärlden till något kultur främjande.
-
Prova och utvärdera. Klocka gärna temp och frystimmar. Smakar det bra ÄR det bra.
-
muskovado socker burde funka bra och ge bra smak- blev inspirerad
-
om man ska göra rom ,hur går man till väga från noll ???
skulle ngn vara snäll och skriva från steg till steg ? ;)
även ingridienser :)
-
om man ska göra rom ,hur går man till väga från noll ???
skulle ngn vara snäll och skriva från steg till steg ? ;)
även ingridienser :)
Inte rom, men lika starka droppar och lika olagliga att hemtillverka (:)
Bengt Sändh Ett Recpet(Hembrännarvisan) (http://www.youtube.com/watch?v=OrSHpnFMFBM#)
-
Hahah ;D
men rom hur går det till ??
-
Passa er för moderatorn, jag startade en diskussionstråd om plastisen för flera år sedan. Den blev raderad på direkten då det var olagligt att tillverka sprit ???
Men nog tycker jag att sprittillverkning är en del av självhushållning alltid
-
Men i dagens läge är väl hembränning knappt lönsamt?
Finns ju prima smuggel för rimligt pris
Det godaste man kan tillverka på helt egna råvaror
måste vara Bigarrå-vin, lagligt dessutom och håller sisådär 20%
Farsan provade att jäsa sånt på turbojäst en gång, han fick skura taket...
Det stod en fontän är kluckröret ;D
-
Jag vill inte gynna smugglarna, och med en startkostnad på 600:- för en plastis, så får jag ut 8-9 Liter 40% på en påse turbojäst och 8 kilo socker, skulle tro att literpriset, om man inte räknar startkostnaden, blir runt 20 spänn.
Helt OK tycker jag, det som är kul blir ju sen att krydda godiset :)
-
Efter några veckors jäsning kan jag nu göra en kort kommentar. Brygden smakar lovande men har börjat gå lite åt ölhållet vad gäller smak. Man kanske borde kört mer vanlig sirap istället för mörk. Det kanske slutar med att det smakar apstark avslagen öl ;D. Den simmiga sötman börjar avta och alkoholen börjar vidta. När sötman försvunnit mer skulle det vara mkt gott tror jag. Har tappat om det en gång, hade blivit en sats i botten med död jäst. Det är viktigt att vara på pass med omtappningarna i början av jäsningen när mycket jäst dör annars får brygden gärna en besk bismak av bottensatsen. Helt klart är iallafall att det här måste få jäsa länge till. Kanske till sommaren har det uppnått maximal alhokolhalt
Oscar97: Rom görs i princip som så att man tar rörsocker och pressar ur saften som får jäsa och sedan destillera för att få högre alkoholhalt. Sedan kan den kryddas och lagras på olika typer av fat för att få den typiska smak.
-
Lägger en tagg här, detta vill jag gärna höra mer av
-
tack för svar , men behöver man ingen värme källa , asså ska det inte brännas ???
/ oscar
-
Det går fint att göra rom, med sirap eller melass. Se till att sockerlösningen inte blir så stark att jästen inte trivs. Men tillsätt kanske i mer än en omgång precis vad jästen klarar att jäsa ut.
Du ska definitivt använda turbojäst(8 kilos), så du får ut maximal styrka på ca 20%.
Blir den riktigt utjäst och klar är det allt annat än mäsk. Det finns också aktivt kol som blandas i vätskan och sen silas av, men traditionell filtrering är inte olaglig. Att bränna är olagligt, och troligen även frysning, då allt över 22% räknas som sprit oavsett hur det tillkommit.
Vill du ha rom och cola, så använd koncentrat och öka koncentrationen i sodastreamern, så du kompenserar för den svagare utgångsvaran.
Helt OK och billig närproducerad grogg. Mycket mer smak kommer med när det så att säga inte kokas, så den plågsamma väntan på lagring lagringstiden elimineras.
-
Det har nu gått 1,5 år sedan jag postade den här tråden och jag kan meddela att brygden har nått sin kulmen i sin jäsprocess. Tyvärr blev detta så gott som odrickbart. Ta bort all sötma från mörk sirap + alkohol = inte gott. Slutade med att jag hällde ut det, eftersom jag inte ämnar destillera något.
Hade kanske blivit bättre med ljus- eller rentav vit sirap och en annan jästsort men detta expriment blev alltså ingen höjdare och jag rekommenderar ingen att göra om detta.
Tur man har lite annat gott som står och puttrar, b.la ett par satser vin av klätterhortenzia, syrén, fläder, aronia m.m :-)
-
Om man gillar olika sorter typ gin ,rom aqvavit så finns det essenser på välsorterade affärer för ändamålet.Essenserna på matbutiken är en katastrof! Varför inte göra egen snapps?? Ljung snapps är riktigt gott och får en fin färg.Tittar man i bokhandeln finns mycket bra litteratur i ämnet.På essens fabriken i huvudstaden kan man beställa örter och kryddor.Sen är det bara att blanda med det du tatt borti sipporato, jag menar köppt på systemet. För du får inte lov att koka brännvin i en plastis hemma på ballkongen som är både enkel att tillverka och sköta, som ger en alldeles utmärkt buqet till samlingen i barskåpet.
-
Puttar upp denna gamla tråd lite med några tankar.
Ja det är olagligt att bränna hemma men det är inte olagligt att prata om det faktiskt!
( liten hint till moderatorn )
-
Det är väll inte olagligt att köpa sprit och förädla den?