Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Anette skrivet 12 jan-12 kl 16:45

Titel: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Anette skrivet 12 jan-12 kl 16:45
Jag skulle bli jätteglad för lite tips, det känns som det har kört ihop sig lite här och jag har helt fått hjärnsläpp på vad jag ska bjuda på.

Jag ska bjuda på middag nu i helgen och tänkte ha förrätt, middag och efterrätt. Jag lever så mycket som möjligt på självhushållning och tänkte som vanligt tillaga vad jag har hemma. Jag försöker köpa så lite som möjligt. Men nu till problemet!

En person är gluten intolerant och laktoskänslig, dessutom är hon vegetarian. Hon gillar dessutom inte sötsaker (vad lever den stackaren av) en annan person gillar inte fisk eller skaldjur en tredje gillar inte lamm (hade jag tänkt bjuda på från början) En fjärde gillar inte grytor och en femte är inte så förtjust i grönsaker(?) Jaha, vad ska jag göra? Det verkar som jag kan glömma självhushållningen just nu och köpa ingredienser och tydligen får jag ha två olika sorters middagar.

Tips någon? :-\
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: LimJans skrivet 12 jan-12 kl 16:53
Oj... Hm
Vad sägs om knytis?  ;D

Nä, det var ju inte till någon hjälp... Jag ska fundera lite, ok?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 12 jan-12 kl 16:54
Något gott vegetariskt utan gluten och laktos. Sen något kött till vid sidan så de som vill kan ta detta. Om det blir gryta får den som inte gillar, stå ut helt enkelt. Om man blir bjuden kommer man inte med önskemål/kravlista!!!
Allergi/överkänslighet är något helt annat, där ser man till att laga något så denne också kan äta.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 12 jan-12 kl 16:56
Nu är jag ju en sockerråtta av rang.  :-[

Men äter vegeterianen ägg? En kladdkaka isf med mycket choklad i och laktos/glutenfria ingredienser för övrigt.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: LimJans skrivet 12 jan-12 kl 16:57
Ja, prioritera allergier/intoleranser och veggie före "tycker inte om ditten och datten".

Funderade hur hur "fin" middag det ska vara, annars kanske lasagne kan vara något? En låda med veggo-lasagne, glutenfria plattor och laktosfri mjölksås. Och en form med "vanlig" köttfärslasagne. Fast du hade kanske tänkt nåt tjusigare? :P
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: LimJans skrivet 12 jan-12 kl 16:58
Nu är jag ju en sockerråtta av rang.  :-[

Men äter vegeterianen ägg? En kladdkaka isf med mycket choklad i och laktos/glutenfria ingredienser för övrigt.

Hon som var veggie/gluten/laktos gillade ju inte sött så varför anpassa kladdkakan? Hon kommer ju inte vilja äta av den...?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Kockas skrivet 12 jan-12 kl 17:04
hmm....detta låter kanske lite B men antingen så får du göra en plock buffe eller någon variant av tacos, så kan alla plocka till sig vad dom vill ha.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 12 jan-12 kl 17:07
Hon som var veggie/gluten/laktos gillade ju inte sött så varför anpassa kladdkakan? Hon kommer ju inte vilja äta av den...?

Jag upplever inte kladdkaka med mycket choklad i som söt. Men det är jag det  ;)
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: grimbart skrivet 12 jan-12 kl 17:12
nån soppa till förrätt? tomatsoppa,sparrissoppa, potatis o löksoppa?
linsbiffar?falafel eller tapas-stuk på övrigt ?
efterrätter behöver inte vara sötsliskiga..frukter..mango och liknande är ju gott.. eller lite syrliga bär..vinbär,hallon?
det är svårt att göra alla nöjda med många olika krav..
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Mårten gås skrivet 12 jan-12 kl 17:13
Det billigaste blir nog att köpa en varsin valfri pizza åt dom.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: grimbart skrivet 12 jan-12 kl 17:15
indisk buffe med goda röror och kryddiga smaker?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: LimJans skrivet 12 jan-12 kl 17:16
Det billigaste blir nog att köpa en varsin valfri pizza åt dom.

Ja, hade utbudet av glutenfri låglaktospizza med veggofyllning inte varit så snålt så....
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Mårten gås skrivet 12 jan-12 kl 17:19
Ja, hade utbudet av glutenfri låglaktospizza med veggofyllning inte varit så snålt så....


Vatten och hårdbröd då?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Anette skrivet 12 jan-12 kl 17:21
Det är egentligen inte så himla "fin" middag. Det är mina tre äldsta utflugna barn med sina respektive och så mannen och jag och en dotter till. Det är så sällan vi ses allihopa samtidigt, svårt att få ihop det med arbetstider etc. Jag tänkte göra det lite extra tjusigt bara för skojs skull.  De som inte gillar grytor och grönsaker kan jag strunta i för det är mina barn :-[ , de är vana att man äter vad som bjuds hemma fast man kanske inte gillar det men alla är inte det :-X Det är bara det att det hade varit roligt att bjuda på något som verkligen alla gillar.

Hon med laktos/gluten är "ny" i sällskapet och det är mest det jag är orolig för, jag har inte lagat sådan mat innan. Kan man tex steka i smör eller det går absolut inte?


Vatten och hårdbröd då?

Går inte-gluten! :P
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: grimbart skrivet 12 jan-12 kl 17:21
spenat eller nässelsoppa funkar oxå till förrätt

stekt oxfile med klyftpotatis och vitlökssmör eller tzatziki
lax i ugn med sweet chilisås och sesamfröpanering.. ugnsrostade rotsaker till..
 
köttet eller laxen kan ju bytas ut mot rödbetsbiff eller liknande...

Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 12 jan-12 kl 17:24
Rapsolja brukar gå bra att steka i. Så är du säker menar jag  :)
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Mårten gås skrivet 12 jan-12 kl 17:27
Kan ju säga att jag är laktosintollerant, inte lider jag för det, men däremot andra i min omgivning.
Nu har jag för tillfället dragit ner på mjölkdrickandet, men ett glas går utan problem, blir det däremot en liter dröjer det inte länge förr än gaserna trycker på.
Vad en glutenallergiker upplever kan jag inte svara på, men smör är nog inget problem för en laktosintollerant hur blyg hon än är.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Anette skrivet 12 jan-12 kl 17:28
Nu börjar jag kunna tänka igen. grimbart är nog inne på något som jag kan göra, jag har mycket grönkål kvar i landet-grönkålssoppa? Och fruktsallad till efterätt? men vad ska jag ha till det? Glass, grädde och vaniljsås går inte.

Lammfile alternativt lax är jättebra (Hon äter tydligen fisk) rotsaker eller potatis, jättebra! Och en god blandad sallad.

Det finns hopp ;D
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tindrah skrivet 12 jan-12 kl 17:33
Hmm...den var knepig... tycker jämt det är så när jag har bjudningar nuförtiden.  ;) Jag brukar krasst räkna med att göra lite olika varianter och att alla inte kan äta allt. Ett förslag:

Förrätt: Soppa går ju att göra på 1000 olika sätt, puréa den så att inte gryt- och grönsakshatarna har något emot den. ;D Man kan ju göra en vegetarisk grund och sen lägga i något beroende på vad man tål/gillar. Potatis och purjolökssoppa är en favorit, men då får man tillsätta smöret efter att man har tagit undan laktosallergikerns portion. Annars kanske jordärtskockssoppa kan vara något?

Huvudrätt: Kokt ris som bas till alla. Till det en grönsaksgryta med krossade tomater, linser, paprikapulver, gurkmeja och chili som grund. Lägg i t.ex. morötter och andra grönsaker du råkar ha hemma. Om man kokar sönder grönsakerna rätt mycket så slinker de nog ner även hos den som inte gillar grönsaker och den som inte gillar gryta. Tänk mer att den blir som en fyllig sås. Till den så serverar du t.ex. kikärtor eller stora vita bönor till vegetarianen och stekt kyckling till köttätarna. Totalt blir det ris+fyllig sås+protein. Du kan ju lägga till en grönsallad om du vill och ställa fram gräddfil eller creme fraise för de som tål/vill ha en klick till den chilistarka maten.

Efterätt: Fruktsallad. Sen kan man servera glass eller vispad grädde och lite flytande honung till för de som vill ha det. Om den laktosintolerante vill ha grädde så kan man ju ta laktosfri.

Lycka till!
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 12 jan-12 kl 17:37
Glass, grädde och vaniljsås går inte.



Finns laktosfri glass, vaniljsås på laktosfri mjölk?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: LimJans skrivet 12 jan-12 kl 17:39
Tofuglass eller laktosfri vaniljsås.
Hur mycket laktos en laktosintolerant klarar är otroligt individuellt, så det bästa är alltid att fråga. :)
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tindrah skrivet 12 jan-12 kl 17:40
Åh, äter vegetarianen fisk så blir det ju andra förutsättningar!

Gravad lax till förrätt ihop med någon sallad och hovmästarsås är ju smaskens! (går det med ägg i såsen?)

Grönkålssoppa med ägghalvor lät smaskens till förrätt!

Annars stekt lax med kokt potatis och grönkålssås?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: tinna.m skrivet 12 jan-12 kl 17:41
Nu börjar jag kunna tänka igen. grimbart är nog inne på något som jag kan göra, jag har mycket grönkål kvar i landet-grönkålssoppa?
Du kan ha kokta ägghalvor till, servera bredvid.
Och fruktsallad till efterätt? men vad ska jag ha till det? Glass, grädde och vaniljsås går inte.
Hallonsås (har du bär i frysen?) eller sås på annan frukt med lite honung i är gott till fruktsalladen.
Det finns hopp ;D
Kladdkaka går fint att göra med kakaopulver, honung och ägg. Mjölfritt. Annars funkar det med potatismjöl och choklad.
Blir nog trevligt!
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Tindrah skrivet 12 jan-12 kl 17:42
Det finns ju åtminstone en del låglaktosprodukter och jag tror att det finns laktosfria (men är inte helt säker på utbudet). Värt att kolla upp i alla fall, kan ju vara skönt att kunna ersätta t.ex. vanlig grädde med laktosfri dito. Men kolla med allergikern vad hon tål, det är nog enklast.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: grimbart skrivet 12 jan-12 kl 17:46
Finns laktosfri glass, vaniljsås på laktosfri mjölk?
låglactosprodukter finns det gott om,soyamjölk,havremjölk cocosmjölk mm sorbet innehåller väl ingen mjölk?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: grimbart skrivet 12 jan-12 kl 17:47
Majsmjöl är glutenfritt,
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: rangs skrivet 12 jan-12 kl 17:55
är oxå laktosintollerant men kan äta mjölk produkter i små mängder utan att jag blir lidande ! men allt är ju väldigt inviduellt. Din gäst kanske inte ens tål små mängder.  varför inte fråga ? och även hon som bara äter veggie ! fråga vad hon inte äter och vad hon äter så är du säker !
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Anette skrivet 12 jan-12 kl 18:00
Jag ska höra lite närmre med hur mycket hon tål. Nu har jag fått jättebra tips. Tack så mycket.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: hustigern skrivet 12 jan-12 kl 20:42
Till fruktsallad går det ju väl visst att servera glass, det går ju att ta med ett par olika sorter. TofuLine har jättegod vaniljglass som hos oss brukar vara den som tar slut först för att den är så god trots att det bara är en sällskapet som "behöver" den.
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: Sar skrivet 19 jan-12 kl 21:47
Jag läste nyss om en god efterrätt till en laktosintolerant

Karamelliserad citrussallad. Lite pyssligt att göra, men väldigt gott, särskilt nu när det är säsong för citrusfrukter.

Räkna 2-3 frukter per person, typ hälften apelsiner, annars t ex sweetie, pomelo, blodgrapefrukt - gärna lite olika färger, det blir vackrare då.

1. Tvätta 2 apelsiner noggrannt, skala tunt (utan att få med det vita) med ciseleringsjärn eller potatisskalare. Strimla skalen.
2. Skär bort skalet på all frukt, och skär ut hinnfria klyftor, som du skär i bitar, lägg bitarna åt sidan.
3. Koka skalen i lite vatten i 6-7 minuter, häll bort vattnet.
4. Koka ihop en sockerlag på 3 dl vatten och 2,5 dl socker, lägg i skalen och koka lugnt i tio minuter.
5. Ta upp skalen och lägg åt sidan, koka sockerlagen i 20-25 minuter tills den får en gyllene ton och en lätt karamellsmak. Passa så att den inte blir bränd!
6. Blanda i lite pressad citron och en msk grand marnier
7. Häll lagen över frukten och låt stå några timmar, gärna till nästa dag.
8. Servera frukten i sin lag, med de kanderade skalen som dekoration.

Det blir fantastiskt gott!

Kanske värt att prova?

Jag vet inte hur mkt ost en laktosintolerant fixar? Om den fixar ost skulle jag köra på västerbottensostlax (en slags laxgratäng) med pressad potatis. Kanske en liten grönkålssoppa till förrätt?
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: LimJans skrivet 19 jan-12 kl 22:45
Jag läste nyss om en god efterrätt till en laktosintolerant

Karamelliserad citrussallad. Lite pyssligt att göra, men väldigt gott, särskilt nu när det är säsong för citrusfrukter.

Räkna 2-3 frukter per person, typ hälften apelsiner, annars t ex sweetie, pomelo, blodgrapefrukt - gärna lite olika färger, det blir vackrare då.

1. Tvätta 2 apelsiner noggrannt, skala tunt (utan att få med det vita) med ciseleringsjärn eller potatisskalare. Strimla skalen.
2. Skär bort skalet på all frukt, och skär ut hinnfria klyftor, som du skär i bitar, lägg bitarna åt sidan.
3. Koka skalen i lite vatten i 6-7 minuter, häll bort vattnet.
4. Koka ihop en sockerlag på 3 dl vatten och 2,5 dl socker, lägg i skalen och koka lugnt i tio minuter.
5. Ta upp skalen och lägg åt sidan, koka sockerlagen i 20-25 minuter tills den får en gyllene ton och en lätt karamellsmak. Passa så att den inte blir bränd!
6. Blanda i lite pressad citron och en msk grand marnier
7. Häll lagen över frukten och låt stå några timmar, gärna till nästa dag.
8. Servera frukten i sin lag, med de kanderade skalen som dekoration.

Det blir fantastiskt gott!

Kanske värt att prova?

Jag vet inte hur mkt ost en laktosintolerant fixar? Om den fixar ost skulle jag köra på västerbottensostlax (en slags laxgratäng) med pressad potatis. Kanske en liten grönkålssoppa till förrätt?

Lagrad hårdost (minst 3 mån) är i princip helt laktosfri
Titel: SV: Vad ska jag bjuda på?????
Skrivet av: LillaSophie skrivet 20 jan-12 kl 01:26
Jag läste nyss om en god efterrätt till en laktosintolerant

Karamelliserad citrussallad. Lite pyssligt att göra, men väldigt gott, särskilt nu när det är säsong för citrusfrukter.

Räkna 2-3 frukter per person, typ hälften apelsiner, annars t ex sweetie, pomelo, blodgrapefrukt - gärna lite olika färger, det blir vackrare då.

1. Tvätta 2 apelsiner noggrannt, skala tunt (utan att få med det vita) med ciseleringsjärn eller potatisskalare. Strimla skalen.
2. Skär bort skalet på all frukt, och skär ut hinnfria klyftor, som du skär i bitar, lägg bitarna åt sidan.
3. Koka skalen i lite vatten i 6-7 minuter, häll bort vattnet.
4. Koka ihop en sockerlag på 3 dl vatten och 2,5 dl socker, lägg i skalen och koka lugnt i tio minuter.
5. Ta upp skalen och lägg åt sidan, koka sockerlagen i 20-25 minuter tills den får en gyllene ton och en lätt karamellsmak. Passa så att den inte blir bränd!
6. Blanda i lite pressad citron och en msk grand marnier
7. Häll lagen över frukten och låt stå några timmar, gärna till nästa dag.
8. Servera frukten i sin lag, med de kanderade skalen som dekoration.

Det blir fantastiskt gott!

Kanske värt att prova?

Jag vet inte hur mkt ost en laktosintolerant fixar? Om den fixar ost skulle jag köra på västerbottensostlax (en slags laxgratäng) med pressad potatis. Kanske en liten grönkålssoppa till förrätt?

låter supergott, får jag också komma? ;D