Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: kackelmann skrivet 31 dec-11 kl 17:21
-
Gjorde saft på röda vinbär i somras. Med socker och atamon inblandat. En av flaskorna, hel liter, har tyvärr fått ett 3-4 mm tjockt lager vitt mögel längst upp. Antar att det inte var helt rent eller så har flaskan inte hållit tätt.
Alla andra flaskor från samma omgång har klarat sig finfint.
Nu till frågan, förstör möglet saften längre ner också? Tänkte att det borde väl vara hyggligt okej att dricka längre ner från flaskan. Eller har mögel långa rötter eller nåt??! Kan inget om sånt här.. ??? ;D Känns bara synd att slänga en hel liter koncentrat för att det är lite mögel längst upp.
-
De som får mögel kasserar jag, de som jäst går att koka om. Jag menar att mögelsporer finns i all saften även om det endast syns på ytan.
Få se vad andra har för åsikt.
Jag har just en liter i frysen, möglar inte där. Röda vinbär och honung.
-
Ja hittade nu att livsmedelsverket rekommenderar att man slänger möglig saft. Det var tråkigt men då gör jag nog det och lär mig till nästa år. Får prova frysmetoden!
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Hygien-och-hallbarhet/Vad-gor-man-med-mogliga-livsmedel/ (http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Hygien-och-hallbarhet/Vad-gor-man-med-mogliga-livsmedel/)
-
Jag gjorde äpplemust efter konstens alla regler, värmde flaskor och kokade musten, men ändå mögel :'(
-
Fick du det i alla flaskor eller bara några?
Alla flaskor som var gamla blå vichy-flaskor klarade sig, den som jag fick mögel i var en helt ny som jag köpt på Ica Maxi tror jag. Funderar på om inte själva korken slutit dåligt eller nåt.
-
Ta bort möglet som du ser och koka upp saften igen..
Ev. kvarvarande mögelsporer/mögel dör och det är ingen fara att dricka det..
-
Fick du det i alla flaskor eller bara några?
Alla flaskor som var gamla blå vichy-flaskor klarade sig, den som jag fick mögel i var en helt ny som jag köpt på Ica Maxi tror jag. Funderar på om inte själva korken slutit dåligt eller nåt.
Köpte nya patentflaskor billigt på City Gross. Några höll sig bra men resten fick mögel trots bra förslutning.
-
När jag var liten petade plastmamma bara bort möglet o sen användes saften.
Minns att jag tyckte den smakade mögel *kräkssmiley*
där var aldrig läge att säga "jag vill inte ha"
-
Ta bort möglet som du ser och koka upp saften igen..
Ev. kvarvarande mögelsporer/mögel dör och det är ingen fara att dricka det..
I saft bygger möglet toxiner. Det är bara på kött och ost som mögel inte bygger toxiner.
-
I saft bygger möglet toxiner. Det är bara på kött och ost som mögel inte bygger toxiner.
Lite gift har ingen dött av..
-
Toxiner :P
-
Även om det frestar att rädda saften med en kokning så tror jag att den får gå ner i avloppet ändå. Läser på livsmedelsverkets sida om mögelgifter,
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/mogelgifter/ (http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/mogelgifter/)
Vid matlagning, då maten hettas upp till 70-80 grader, och bakning dödas mögelsvamparna och deras sporer, men de flesta mögelgifter tål kraftig värmebehandling och blir därmed kvar i den färdiga maten.
Better safe than sorry..
-
Nu har jag läst på om mögelgifter som ofta har ett x i ordet :P
-
I saft bygger möglet toxiner. Det är bara på kött och ost som mögel inte bygger toxiner.
Jag undrar om det inte också har att göra med vilken mögelart man har fått på osten eller köttet.
Det finns ju vitt, svart och grönt mögel, och sen finns det ju flera arter inom varje. Alla är inte toxinbildande, har jag för mig.
Smaksätta korv och kött med mögel förekommer ju. Någon som vet vilket slags mögel som används?
Ett kuriosa. Köpte en tub Kavli Ädelost till pepparkakorna. När man studerar ingående råvaror, så har man i hackad persilja. Förmodligen för att man ska få gröna prickar i osten, så att det ser "riktigare" ut.
-
Jag undrar om det inte också har att göra med vilken mögelart man har fått på osten eller köttet.
Det finns ju vitt, svart och grönt mögel, och sen finns det ju flera arter inom varje. Alla är inte toxinbildande, har jag för mig.
Smaksätta korv och kött med mögel förekommer ju. Någon som vet vilket slags mögel som används?
Nej, det spelar ingen roll vilken mögel även om det ser trevligare ut med en vit mögel på osten eller korven än en svartgrön mögel. Det handlar om maten, innehåller det lättsmälta kolhydrater blir det toxiner, finns inte dessa blir det inte toxiner.
-
När jag var liten petade plastmamma bara bort möglet o sen användes saften.
Samma här! Och likadant med geléburkarna!
Och så gör jag än, om det skulle bli så.
-
Har nog druckit hundratals liter "möglig" saft och kompott i min barndom och lever än.
Det är jag det, ni andra dör säkert........
-
Det handlar om maten, innehåller det lättsmälta kolhydrater blir det toxiner, finns inte dessa blir det inte toxiner.
Jag påstår att svensk korv innehåller en hel del (upp till 60-70%) av lättsmälta kolhydrater,
så jag skulle också slänga dem när de fick mögel på sig.
-
Samma här! Och likadant med geléburkarna!
Och så gör jag än, om det skulle bli så.
Sylt- & Gele´-burkar hälldes paraffin i, de minns jag aldrig möglade. ::)
-
Jag påstår att svensk korv innehåller en hel del (upp till 60-70%) av lättsmälta kolhydrater,
så jag skulle också slänga dem när de fick mögel på sig.
Jag tänkte korv som i köttprodukt, inte kroppkakor i korvskinn.
-
Sylt- & Gele´-burkar hälldes paraffin i, de minns jag aldrig möglade. ::)
Även då kunde det misslyckas! Och ibland tog paraffinet slut när det fanns för många burkar kvar!
Så du ser att jag ätit mer mögel än du! Äldre är jag också! ;) ;D
-
Mor min använde flaskor med skruvkork som hon doppade i parrafin o vad ja mins så blev det aldrig mögel i flaskorna
-
Även då kunde det misslyckas! Och ibland tog paraffinet slut när det fanns för många burkar kvar!
Så du ser att jag ätit mer mögel än du! Äldre är jag också! ;) ;D
Ja du verkar vara mer eller mindre uppfödd på mögel. Jag fick iaf bröstmjölk i början. :-[
Född tidigare än -52? Det hade jag ingen aaaaaaaaaaaaaaaaaning om.
-
Nock fan bara Alternativare som skryter med "hög ålder innan pension" och "jag har ätit mer mögel än du".
Toxiner ger hjärnskador, som kan yttra sig som galet storhetsvansinne. Tex -Jag har gjort större skithög än du har!
TS, Om jag har vägarna åt ditt håll kan du få min frysta liter, annars går den att hämta i Hörby.
Drick bara inte den mögliga saften!!! Du ser ju själv vilka skador det kan ge.. :P
-
Nock fan bara Alternativare som skryter med "hög ålder innan pension" och "jag har ätit mer mögel än du".
Toxiner ger hjärnskador, som kan yttra sig som galet storhetsvansinne. Tex -Jag har gjort större skithög än du har!
TS, Om jag har vägarna åt ditt håll kan du få min frysta liter, annars går den att hämta i Hörby.
Drick bara inte den mögliga saften!!! Du ser ju själv vilka skador det kan ge.. :P
fnittrar våldsamt åt sammanfattningen av tuppslagsmålet
-
Hej,,Man ska dessvärre aldrig dricka eller äta saft/sylt/gelé m.m som påvisar eller har mögel ovanpå. De flesta om inta alla mögle sorter "skjuter" ner trådar/sporer i hela produkten. Dessa gör att man kan bli sjuk!! Detta gäller alla mögelsorter oavsett färg, (grön, vit,svart osv)
-
Nock fan bara Alternativare som skryter med "hög ålder innan pension" och "jag har ätit mer mögel än du".
Toxiner ger hjärnskador, som kan yttra sig som galet storhetsvansinne. Tex -Jag har gjort större skithög än du har!
TS, Om jag har vägarna åt ditt håll kan du få min frysta liter, annars går den att hämta i Hörby.
Drick bara inte den mögliga saften!!! Du ser ju själv vilka skador det kan ge.. :P
Märkbart är att skaderisken verkar vara stor även utan mögelintag!
-
Nock fan bara Alternativare som skryter med "hög ålder innan pension" och "jag har ätit mer mögel än du".
Toxiner ger hjärnskador, som kan yttra sig som galet storhetsvansinne. Tex -Jag har gjort större skithög än du har!
TS, Om jag har vägarna åt ditt håll kan du få min frysta liter, annars går den att hämta i Hörby.
Drick bara inte den mögliga saften!!! Du ser ju själv vilka skador det kan ge.. :P
;D ;D ;D Ursäkta vi spårade ur där, min mening var bara att åskådliggöra hur det gick till DÅ. OK, kanske en ursäkt för att jag är som jag är då, men bara en liten!
Kan vi sen roa någon så gör jag hellre det än oroar. Din summering roar iaf.
F.ö. slutade jag äta mögel för 40 år sen.
-
Född tidigare än -52? ;)
Jadå! Ett par år! ;D
Och numera så har jag råd att slänga möglig saft!
Men det kan ju vara gamla skador vi lider av ToA ? ;D Men vi lever ju trots allt! ;D
-
det e väl bara o smaka på saften , du känner ju ganska snabbt om den smakar illa, om den smakar gott så e det väl bara o dricka