Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Travelerhorses skrivet 09 nov-11 kl 19:08

Titel: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 09 nov-11 kl 19:08
Jag undrar om nån vet varför det inte finns oseparerad mjölk att köpa i butik?
Visst det finns många olika varianter på mjölk men inte helmjölk?
Tänk om man kunde köpa mjölken med all grädde kvar i , perfekt jue ! ;D
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 09 nov-11 kl 19:12
Gammeldax mjölk är oseparerad, dock pastöriserad.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 09 nov-11 kl 19:14
Gammeldax mjölk är oseparerad, dock pastöriserad.
Är du verkligen säker på det ? Väldigt lite grädde i den mjölken tycker jag.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Frances skrivet 09 nov-11 kl 19:33
Joo alltså, grädden är ju separerad. Det heter att den inte är homogeniserad Dvs det fettet som är kvar får ligga vart fan den vill, och den vill ligga högst upp...
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Tindrah skrivet 09 nov-11 kl 20:03
Dvs det fettet som är kvar får ligga vart fan den vill, och den vill ligga högst upp...

Hahaha!!!  ;D Gillar verkligen mat som har en egen vilja och vägrar forma sig efter våra dumma idéer om att allt ska vara likadant tvärs igenom hela den stora massan.  :P Det är bra när det finns mat som vill befinna sig ute i kanterna också och inte bara i mitten. Hmm...ojdå....pratar jag verkligen mat? Eller var det människor?  o:)

Sorry, det var OT. Så tillbaka till frågan: Nej, jag har inte hittat någon mjölk där grädden är kvar. Men Gammeldags mjölk är väl det närmaste man kommer, tror jag.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Weasel skrivet 09 nov-11 kl 20:25
I skåne finns det åsens mjölk, i tvåliters plastdunkar. Där flyter grädden upp på toppen, och det är ju därför man köper just den sorten också! :)
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 09 nov-11 kl 20:29
I skåne finns det åsens mjölk, i tvåliters plastdunkar. Där flyter grädden upp på toppen, och det är ju därför man köper just den sorten också! :)

Ja, visst, men alltså, läs:


Joo alltså, grädden är ju separerad. Det heter att den inte är homogeniserad Dvs det fettet som är kvar får ligga vart fan den vill, och den vill ligga högst upp...
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 09 nov-11 kl 22:26
Den gammaldagsa mjölken är riktig komjölk. Inte homogeniserad, inte separerad men pastöriserad dvs upphettad. På paketet står det att fetthalten varierar mellan 3,8 och 4,5% (tror jag det är) och det beror på att det är olika fetthalt för olika kor/besättningar. Ju mer hö desto fetare mjölk, mer kraftfoder mer mjölk men magrare. Så varierar det väl mellan olika raser också. :)
http://www.arla.se/Default____17767.aspx?SelectedMenuItem=23073 (http://www.arla.se/Default____17767.aspx?SelectedMenuItem=23073)
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Existens? skrivet 09 nov-11 kl 22:30
Jag tycker det är jättebra att mjölken är homogeniserad.. Då blir alla glas lika, och inte bara grädde i det första och sen vatten i det sista..
Vad är problemet med att den är homogeniserad?
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 09 nov-11 kl 22:34
Ohomogeniserad är godare :) Mycket godare, men vill man inte ha grädden först är det ju bara att röra om eller skaka paketet lite :)
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 09 nov-11 kl 22:45
Vad är problemet med att den är homogeniserad?
Problemet är att många inte tål den mjölken , vi blir sjuka.
Men frågan var oseparerad inte nåt annat .
Gjärna pastöriserad men helmjölk ej borttaget grädden menar jag .

Jag köper nämligen mjölk från en bonde som separerar bort det nesta av grädden o den mjölken är mkt lik just gammaldax mjölk.
Jag vill ju ha möjlighet att ta bort grädden så jag kan hålla oss med smör men det finns ju inte helmjölk att få tag på .
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 10 nov-11 kl 00:48
Beror på om man har en bonde som säljer direkt från tanken, dvs oseparerad.

Eget smör är gott :)
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Tjalve skrivet 10 nov-11 kl 01:10
Problemet är att många inte tål den mjölken , vi blir sjuka.
Men frågan var oseparerad inte nåt annat .
Gjärna pastöriserad men helmjölk ej borttaget grädden menar jag .

Jag köper nämligen mjölk från en bonde som separerar bort det nesta av grädden o den mjölken är mkt lik just gammaldax mjölk.
Jag vill ju ha möjlighet att ta bort grädden så jag kan hålla oss med smör men det finns ju inte helmjölk att få tag på .
Hur separerad den bonden mjölken? Är han så snål så han häller tillbaka grädden i tanken?
Förr hade mjölktankarna icke automatisk omrörning så om mjölken stod några timmar blev det lägre fetthalt i den mjölk man tappade ut i botten av tanken. Men nu för tiden röres mjölken automatiskt ca 2 min varje kvart så den hinner inte skikta sig med avseende på fetthalt.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Frances skrivet 10 nov-11 kl 08:37
Jamen seriöst, har ni sett en hink med mjölk från bonden som inte är separerad. Klart som fan dom har separerat det mesta av grädden från mjölken i tex gammaldags mjölk man köper. Annars skulle det ju vara TJOCKT med grädde högst upp och inte bara ett litet lager.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 10 nov-11 kl 09:08
Vad jag vet separeras den "gammaldags" mjölken för att bli av med diverse bös, sedan tillsätts samma grädde som tagits bort. Dvs de ca 4% fett som finns i den färdiga produkten är samma som fanns där från början.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 10 nov-11 kl 09:16
Att det blir ett tjockt lager i en stor hink är ju inte konstigt då den innehåller så mycket mjölk... Häll upp den gammaldagsa mjölken i en tillbringare och låt stå orörd några dagar men glöm inte att skaka innan du tömmer paketet för mycket grädde fastnar i locket annars. Läste du inte länken till Arla. De separerar den INTE!!
Sen beror det på vad korna äter hur fet mjölken blir...
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Frances skrivet 10 nov-11 kl 09:20
Jamen....jag både mjölkar egna kor och hämtar mjölk från grannen ibland som har vanlig mjölkbesättning. Och det kvittar ju hur stor hinken/tillbringaren är, förhållandet mellan mjölk/grädde är ju den samma, jag är ju inte dum i huvet  >:D

Även när jag separerar min mjölk så är den ju inte HELT fri från grädde, utan det blir ungefär så mycket kvar när mjölken stått till sig igen, som det blir i förpackningen i den gammaldags mjölken man köper.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 10 nov-11 kl 09:27
Länken till Arla säger "Server Error in '/' Application".

Frances, hur hög fetthalt har du i mjölken efter separering? Det låter inte rimligt att det skulle vara 4%, inte ens om fjällnära har kolossalt hög fetthalt i mjölken (vilket jag inte vet).
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Tjalve skrivet 10 nov-11 kl 09:33
Det finns inte en bonde som separerar mjölken hemma. Köper ni mjölk direkt av bonden är mjölken precis så som den kommer från korna möjligen är den kyld.
Nu talar menar jag vanliga bönder. Vad folk med ett par hushållskor gör vet jag inte.
Lika så kan ju inte gammaldagsmjölk vara separerad från grädde eftersom den innehåller ca 4% fett. Fettet är ju bundet i grädden.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Existens? skrivet 10 nov-11 kl 09:36
Länken till Arla säger "Server Error in '/' Application".

Frances, hur hög fetthalt har du i mjölken efter separering? Det låter inte rimligt att det skulle vara 4%, inte ens om fjällnära har kolossalt hög fetthalt i mjölken (vilket jag inte vet).

Dom ligger nog runt 6%..så 2 % går ju att plocka ut, och det låter väl rimligt..
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 10 nov-11 kl 11:32
"Min" bonde tar grädden till hans lilla gårdsmejeri där han gör ost , resten av mjölken åker till arla.
Gammaldax mjölken måste vara borttaget grädde ur , finns inga möjligheter att mjölken skulle vara så tunn.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 10 nov-11 kl 11:41
Eftersom grädde och skummjölk har olika densitet borde det gå lätt att kontrollera fetthalten i en liter köpemjölk bara genom att väga den.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 10 nov-11 kl 12:45
Men vilken är fetthalten på "normal" mjölk då, någon som vet? ska googla lite...
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 10 nov-11 kl 12:53
Gammaldags mjölk och obehandlad mjölk

Näringsämne Gammaldags mjölk Obehandlad mjölk
Energi, kJ  299                             299
Energi, kcal  72                            72
Vatten, g  86,8                            86,8
Protein, g  3,4                              3,4
Fett totalt, g  4,3                          4,3
Fettsyror, g:     
mättade  2,9                                 2,9
enkelomättade  0,1                      0,1
fleromättade  0,1                          0,1
trans  0,1                                      0,1
Kolesterol, mg  14                         14
Kolhydrat, g  4,8                           4,8
 
Vissa värden avviker något från de värden som deklareras på respektive produkts förpackning. De näringsvärden som deklareras på förpackningarna är ett urval och avrundade i enlighet med Statens livsmedelsverks kungörelse. (SLV FS 1993:21).

http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Naring/Naringsinnehallet-i-100-gram-mjolk--de-fyra-vanligaste-sorterna/Mjolkens-naringsinnehall---fordjupning/ (http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Naring/Naringsinnehallet-i-100-gram-mjolk--de-fyra-vanligaste-sorterna/Mjolkens-naringsinnehall---fordjupning/)
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 10 nov-11 kl 13:44
Läste du inte länken till Arla. De separerar den INTE!!

Var hittar du den uppgiften?
Arla säger i din länk: "När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan".
Homogenisering och separering är inte samma sak.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Tjalve skrivet 10 nov-11 kl 15:34
"Min" bonde tar grädden till hans lilla gårdsmejeri där han gör ost , resten av mjölken åker till arla.
Gammaldax mjölken måste vara borttaget grädde ur , finns inga möjligheter att mjölken skulle vara så tunn.
Han häller nog inte tillbaka skummjölken i tanken. Det är med största sannolikhet inte tillåtet. Detta för hygienen och det är inte längre helmjölk. Arla märker sådana trix genom att mäta fryspunkten på mjölk. Mjölk fryser vid ca -0,5 C och mäts noggrant med tre decimaler. Om han säljer skummjölk till er som helmjölk verkar han vara lite ohederlig.
Eftersom grädde och skummjölk har olika densitet borde det gå lätt att kontrollera fetthalten i en liter köpemjölk bara genom att väga den.
Vad jag vet separeras den "gammaldags" mjölken för att bli av med diverse bös, sedan tillsätts samma grädde som tagits bort. Dvs de ca 4% fett som finns i den färdiga produkten är samma som fanns där från början.
I teorin går det nog att väga men eftersom det handlar om så små skillnader finns nog ingen våg i ett vanligt hem som kan skilja på t.ex. 4,2% och 3,5% fetthalt. Det skulle vara roligt att höra vad detta bös består av. Det måste vara något särdeles värdefullt för att man ska först separera bort grädden och sedan hälla tillbaka den samme.

Var hittar du den uppgiften?
Arla säger i din länk: "När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan".
Homogenisering och separering är inte samma sak.
Ni som tror att gammaldagsmjölk har separerat bort grädde men fortfarande innehåller samma fetthalt som ursprungsmjölken vad kommer då detta extra fett ifrån? Eller litar ni helt enkelt inte på näringsdeklarationen på förpackningen. Separation är ju att skilja grädde från skummjölk. Fettet finns i gräddfasen, så om mjölken innehåller ca 4,2 % fett som är standard kan inte någon grädde vara borttagen. 
Se vad mig skrev. Det är samma sammansättning på gammaldagsmjölk och obehandlad sådan.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 10 nov-11 kl 16:18
Var hittar du den uppgiften?
Arla säger i din länk: "När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan".
Homogenisering och separering är inte samma sak.
Arla Ko® Gammaldags mjölk
Gammaldags mjölk är ohomogeniserad och har en naturlig fetthalt som varierar över året. När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan. Gammaldags mjölk är den gräddigaste mjölken och den passar extra bra till julgröt och till färska jordgubbar och andra bär.

.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Tindrah skrivet 10 nov-11 kl 16:45
Nej, jag har inte hittat någon mjölk där grädden är kvar. Men Gammeldags mjölk är väl det närmaste man kommer, tror jag.

Sorry, det där var fel av mig. Efter en surfrunda på nätet så hittar jag samma svar som alla andra: Mjölk direkt från kon ligger på drygt 4% (4,2% står det på flera ställen). Det innebär att de inte kan ha tagit bort särskilt mycket grädde från Gammeldags mjölk.

Homogeniserad kan vara dåligt eftersom man slår sönder fettpartiklarna så att de blir mindre, det gör att de lättare tas upp i tarmen och ställer till dumheter i kroppen. Som redan har nämnts så blir en del sjuka av homogeniserad mjölk. En del mjölkallergiker brukar tåla icke-homogeniserad mjölk, men blir dålig av den homogeniserade.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 10 nov-11 kl 23:51
Arla Ko® Gammaldags mjölk
Gammaldags mjölk är ohomogeniserad och har en naturlig fetthalt som varierar över året. När mjölken inte har homogeniserats flyter fettet gärna upp på ytan. Gammaldags mjölk är den gräddigaste mjölken och den passar extra bra till julgröt och till färska jordgubbar och andra bär.

.

Precis - var någonstans står det att mjölken är inte är separerad?
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 11 nov-11 kl 09:36
Ni som tror att gammaldagsmjölk har separerat bort grädde men fortfarande innehåller samma fetthalt som ursprungsmjölken vad kommer då detta extra fett ifrån?

Om man separerar bort grädden och häller tillbaks den får man samma fetthalt som man hade från början.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 11 nov-11 kl 20:04
Precis - var någonstans står det att mjölken är inte är separerad?
Jag menar att om man tagit bort grädden och tillsatt den igen så är det samma produkt som innan (dvs innehåller lika mycket grädde). Menar du att det blir skillnad av att den separeras och grädden hälls tillbaks igen?? Är det just själva separeringsprocessen som gör något med mjölken??  ???
Det har jag i så fall aldrig tänkt på...
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: TillVaraTa skrivet 11 nov-11 kl 20:19
ERROR
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mwson skrivet 11 nov-11 kl 20:25
Sorry, det där var fel av mig. Efter en surfrunda på nätet så hittar jag samma svar som alla andra: Mjölk direkt från kon ligger på drygt 4% (4,2% står det på flera ställen). Det innebär att de inte kan ha tagit bort särskilt mycket grädde från Gammeldags mjölk.
Olika koraser ger olika mycket fetthalt, SRB ca 4,5% medan Jearsy kan ge över 6% i fetthalt, därför varierar Gammeldags mjölk.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 11 nov-11 kl 21:25
Jag menar att om man tagit bort grädden och tillsatt den igen så är det samma produkt som innan (dvs innehåller lika mycket grädde). Menar du att det blir skillnad av att den separeras och grädden hälls tillbaks igen?? Är det just själva separeringsprocessen som gör något med mjölken??  ???
Det har jag i så fall aldrig tänkt på...

Nej, det jag menar är att homogenisering och separering inte är samma procedur.
I länken du postade kan jag inte se att separering nämn öht, däremot att mjölken är ohomogeniserad.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: fredde70 skrivet 13 nov-11 kl 09:16
Jag tycker det är jättebra att mjölken är homogeniserad.. Då blir alla glas lika, och inte bara grädde i det första och sen vatten i det sista..
Vad är problemet med att den är homogeniserad?

Problemet som bland annat franska forskare kommit fram till är att det sönderslagna fettet i homogeniserad mjölk lättare fastnar i vår kropp.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: mig skrivet 13 nov-11 kl 09:40
Nej, det jag menar är att homogenisering och separering inte är samma procedur.
I länken du postade kan jag inte se att separering nämn öht, däremot att mjölken är ohomogeniserad.

Nej, men har den en fetthalt som är naturlig och varierar över året så har de ju inte tagit bort något fett... sen står det ju inte med ordet separera och det var därför jag undrade... Det är den naturliga fetthalten och om de separerat mjölken så har de hällt tillbaks grädden i så fall och då tycker jag det är samma sak som oseparerad.

Och jag vet att det inte är samma sak som homogeniserad. När jag var liten fanns en ohomogeniserad mjölk med 2% fett som smakade mycket godare/fetare än den homogeniserade med 3%. Saknade den när den försvann... Sen hade Änglamark det men jag tror den är borta med, de hade i alla fetthalter från lättmjölk till standard tror jag :(
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 13 nov-11 kl 10:56
Det finns oskakad mjölk i plastdunkar att köpa , kolla i kyldiskarna på affärerna.
Ni alla hade rätt , har nu pratat med bonden och hans kor ( srb) gav ca 4% så då var inte mjölken separerad ändå som jag köpte.
Titel: SV: Varför finns det inte ?
Skrivet av: AlnöKrister skrivet 14 nov-11 kl 07:46
Men en sort i plastdunk kommer från Skåne och är lägre fetthalt än resten av landet