Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Lycka skrivet 30 okt-11 kl 17:03
-
Jag gillar brysselkål men hur ska jag tillreda den ???
utan att den blir besk. :P
-
hur du får bort det beska vet jag ej men godast blir brysselkålen om den kokas och därefter steks i samma stekpanna som köttbullar o prinskorv i jul.. mums..
-
Brysselkål är gott att äta som rå också, bara dela i fyra delar och sen göra tex coleslaw på den.
-
Vill ha den kokt/stekt men ej besk :P
Min mage klarar den inte rå. :-\
-
Lite beska hör ju Brysselkål till, men om det stör är det socker som ska till. Lite sirap när du steker den så gör det susen :P
-
funderade precis över sirap.. det brukar jag ha i kålpuddingen på vitkål :)
-
Och jag som tycker om det beska!
-
Välj öppenpollinerade sorter. De smakar bättre än F1-hybrider.
Själv äter jag ingen brysselkål förrän det varit rejäl frost. Det är då den smakar bra.
-
Älskar brysselkål. Instämmer med föregående talare att vänta med att skörda tills efter de fått rejält frost (inte bara lite rimfrost utan gärna nån natt med -10), då blir de mycket mildare i smaken.
Ett favoritrecept: Koka dom först. Sen tar man en stekpanna eller tjockbotnat gryta, strör ut 1-2 teskedar socker på botten i ett tunnt lager och drar på värmen. Precis när sokcret smält men innan det blir för mörkt o bränns så slänger man i en rejäl smörklick och sen i med de kokta brysselkålarna. Vända runt dom några gångar och lite salt på. :P mums, blir ju hungrig nu ju ;D
-
Tack tack ska prova :P
-
Brysselkål ska vara besk,det är brysselkål.
-
Ja du kanske har rätt får välja bort den då ,
eftersom varken Guben eller jag gillar det beska. :P ;)
-
stjäler tråden lite med en brysselkålfråga..
Varför blir det inga brysselkålshuvuden på mina plantor? Jag har provat otoppat och toppat men det blir inga huven oavsett?
Vill ha brysselkål!
-
stjäler tråden lite med en brysselkålfråga..
Varför blir det inga brysselkålshuvuden på mina plantor? Jag har provat otoppat och toppat men det blir inga huven oavsett?
Vill ha brysselkål!
Har dom haft tillräckligt med tid på sig (när sådde du dom?)?
-
Jo tiden är nog inte kruxet. De försåddes samtidigt som den andra kålen, broccoli, grön-, vit- och spetskål, och den har blivit väldigt fin i år. Läget är också ungefär detsamma- ljusmässigt och näringsmässigt. ::)
-
Jo tiden är nog inte kruxet. De försåddes samtidigt som den andra kålen, broccoli, grön-, vit- och spetskål, och den har blivit väldigt fin i år. Läget är också ungefär detsamma- ljusmässigt och näringsmässigt. ::)
Brysselkål behöver generellt sett en längre säsong än dom andra kålsorterna du nämner. Försås i lagom tid (typ runt 1 maj i mellansverige, planteras ut nån vecka in i juni) och sen växa ganska optimalt (inte stå still pga t.ex. torka, de behöver ganska mycket vatten!) för att hinna bli klara.
Om du sått i tid, plantorna sats ut när de vara klara för det, inte stått still pga torka... inte fått alldeles jättemycket kväve (kan ge dåligt knutna huvuden). Då föreslår jag att testa en annan, lite tidigare sort.
-
Älskar brysselkål. Instämmer med föregående talare att vänta med att skörda tills efter de fått rejält frost (inte bara lite rimfrost utan gärna nån natt med -10), då blir de mycket mildare i smaken.
Ett favoritrecept: Koka dom först. Sen tar man en stekpanna eller tjockbotnat gryta, strör ut 1-2 teskedar socker på botten i ett tunnt lager och drar på värmen. Precis när sokcret smält men innan det blir för mörkt o bränns så slänger man i en rejäl smörklick och sen i med de kokta brysselkålarna. Vända runt dom några gångar och lite salt på. :P mums, blir ju hungrig nu ju ;D
JA!!! Det är så abnormalt löjligt gott!!!
Klassikern är annars att koka i vatten med lika mycket salt som socker. Saltet tar occkså bort beskan lite, trot om du vill!
-
Brysselkål behöver generellt sett en längre säsong än dom andra kålsorterna du nämner. Försås i lagom tid (typ runt 1 maj i mellansverige, planteras ut nån vecka in i juni) och sen växa ganska optimalt (inte stå still pga t.ex. torka, de behöver ganska mycket vatten!) för att hinna bli klara.
Om du sått i tid, plantorna sats ut när de vara klara för det, inte stått still pga torka... inte fått alldeles jättemycket kväve (kan ge dåligt knutna huvuden). Då föreslår jag att testa en annan, lite tidigare sort.
Tackar för svaren. Det var ju torrt i början av sommaren, så det kan vara det detta året. Ska man toppa plantorna eller ej? I så fall när?
A
-
Tackar för svaren. Det var ju torrt i början av sommaren, så det kan vara det detta året. Ska man toppa plantorna eller ej? I så fall när?
A
Slutet på augusti är lagom tid att toppa. Jag har alldrig gjort det, tycker det funkar bra att skörda lite i taget och då gör det inget att kålarna blir klara efterhand och inte alla samtidigt. Men kanske är det dumt. Kanske skulle fler hinna bli klara om jag toppade.... kanske ska prova med en del nästa år :)
-
Varför toppa brysselkål? Vad är det för fel på själva toppen? Den smakar toppen. Minst lika god som småhuvudena.
-
Sålänge toppen är kvar lägger plantan sin huvudsakliga kraft på att växa och produsera nya små huvuden. Toppar man plantan får de huvuden som blir istället mer kraft för att bli större. Man toppar alltså brysselkål av samma anledning man toppar och tar tjuvar på en tomatplanta.... eller gallrar kart på ett äppelträd osv.
-
Varför toppa brysselkål? Vad är det för fel på själva toppen? Den smakar toppen. Minst lika god som småhuvudena.
Sålänge toppen är kvar lägger plantan sin huvudsakliga kraft på att växa och produsera nya små huvuden. Toppar man plantan får de huvuden som blir istället mer kraft för att bli större. Man toppar alltså brysselkål av samma anledning man toppar och tar tjuvar på en tomatplanta.... eller gallrar kart på ett äppelträd osv.
Sålänge toppen är kvar växer den på två ställen parallelt. Dels bildas huvuden, dels växer den i toppen. Det innebär att man har småhuvuden i alla stadier samtidigt. Inom kommerciell odling är det en del som toppar för att få många klara samtidigt, så man kan skörda alt på samma gång. Det blir inte nödvändigtvis mer skörd på detta sätt men i storskalig odling funkar det ju inte att gå o plocka småhuvuden då o då utan man tar ju hela stockarna samtidigt. Blir det en mild höst så de växer länge kan man tvärtom få mindre skörd om man toppat, för då kan det ju inte bildas några fler småkålar.
-
min tanke med att toppa var att överhuvud taget få plantorna att sätta småhuven. De växer minsann bra på höjden, säkert 130 -150 cm..men inte tillstymmelse till huvuden i grenvecken.
Får pröva nästa år med lite magrare jord/plats och se till o vattna om det blir torka. Vilka sorter rekommenderar ni för mälardalen?
Vist smakar toppen gott- det är ju inte så att jag kastar den för att jag nyper av den. Men det är ju de där små rosenhuvudena som jag är ute efter när jag sätter brysselkål- för blad har jag ju grönkål o pac choi t ex.
-
jaha min tråd är kapad ???
Ni får nog skaffa er en egen tråd med odligsfrågor ;)
-
jaha min tråd är kapad ???
Ni får nog skaffa er en egen tråd med odligsfrågor ;)
Sorry! Men du skrev i odlingsforumet..inte matforumet. :-*
-
Då får väl Vitis rätta till det
-
Jag använder Google för att översätta från engelska så ursäkta om den inte översätter korrekt. Vi har alltid lagade brysselkål med kastanjer för att minska bitterhet och också för att förhindra gasbildning! Smakar bättre också!
I am using google to translate this from English so apologies if it doesn't translate properly. We have always cooked the brussel sprouts with chestnut to reduce bitterness and also to prevent flatulence! Tastes better too!
-
I Sverige odlar vi nästan aldrig äkta kastanj, den är dåligt härdig här. Men man kan ju köpa kastanjer på affären ibland på hösten, så man kan ju prova.
In Sweden we normally don't grow chestnut, as it's only hardy in the very most sothern part of Sweden. But sometimes it is available in stores, so it could be tested.
-
Hasselnötter kan ersätta kastanjerna vid matlagning brysselkål.
Hazelnuts can be substituted for chestnuts when cooking Brussel sprouts.