Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Juniperus skrivet 14 okt-11 kl 21:38
-
Jag känner en jägare som kastar vildsvinskött som är trikinsmittat, då det alltid svider när resurser går till spillo har jag sagt att nästa gång så tar jag gärna emot köttet.
Jag är ganska nojig när det gäller sjukdomar men jag har läst att trikiner dör vid 70 grader så om man tillagar det ordentligt så finns det ingen risk att smittas. Har jag uppfattat detta rätt?
-
Det är rätt men jag skulle inte göra det ändå. Det finns ju även risk vid hanteringen av köttet. Om du ändå väljer att äta detta kött så var noga med rengöring av allt du använt till köttet i rått tillstånd. Skärbrädor, knivar och framförallt händer!!!! Men som sagt, det enda som skulle kunna få mig att överväga att äta trikinsmittat kött är svält :P
-
Jag känner en jägare som kastar vildsvinskött som är trikinsmittat, då det alltid svider när resurser går till spillo har jag sagt att nästa gång så tar jag gärna emot köttet.
Jag är ganska nojig när det gäller sjukdomar men jag har läst att trikiner dör vid 70 grader så om man tillagar det ordentligt så finns det ingen risk att smittas. Har jag uppfattat detta rätt?
På vilket vis slänger ha det då ?
-
Det vet jag inte, kan tänka mig att han gräver ner det eller eldar upp då det är smittat.
Det där med att rengöra utrustningen extra noga är ju bra att tänka på, det är nog bäst att koka utrustningen eller skölja med sprit.
-
Jag känner en jägare som kastar vildsvinskött som är trikinsmittat, då det alltid svider när resurser går till spillo har jag sagt att nästa gång så tar jag gärna emot köttet.
Sedan 2003 har det enligt SVA påvisats trikiner i åtta vildsvin, så din kompis kan rimligen inte ha kastat särskilt mycket kött...
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/05/Nytt-trikinfynd-i-vildsvin-1.16582/ (http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/05/Nytt-trikinfynd-i-vildsvin-1.16582/)
-
Jaså jag hörde att var tredje svin var smittat, då är det ingen ide o hoppas på att få en massa kött då
-
Tyvärr så hjälper inte alkohol. Det dödar inte en trikin och inte heller de inkapslade cystorna som kan finnas i muskelköttet. Då är kanske en mättad saltlösning effektivare. Rent mekaniskt hjälper det att skölja bort dem förståss. Skall man sterilisera så krävs saker som kaliumpermanganat och liknande. Inte heller nedfrysning är helt säkert, eftersom det finns frysresistenta typer i Svenskt vilt också (annars 20 dygn vid -15 grC eller 10 dygn vid -23 grC för max skikt på 15 cm). Gällande tillagningen så rekommenderas 71 grader för malt kött och 74 för fågel. För annat kött räcker kanske 63 grader men då rekommenderas en vilotid på 3 minuter innan förtäring, likaså för fågel. Cystorna kan leva inkapslade 20-30 år i de tvärstrimmiga musklerna, men förkalkas gärna efter ett år och blir därefter öförmögna att smitta. (Från mina anteckningar då jag hade värdshus, men jag var nog i petigaste laget. Det var en epidemi i Tyskland i slutet på 90-talet).
Vildsvinsjakt är ju annars den perfekta turistnäringen.
-
Tyvärr så hjälper inte alkohol. Det dödar inte en trikin och inte heller de inkapslade cystorna som kan finnas i muskelköttet. Då är kanske en mättad saltlösning effektivare. Rent mekaniskt hjälper det att skölja bort dem förståss. Skall man sterilisera så krävs saker som kaliumpermanganat och liknande. Inte heller nedfrysning är helt säkert, eftersom det finns frysresistenta typer i Svenskt vilt också (annars 20 dygn vid -15 grC eller 10 dygn vid -23 grC för max skikt på 15 cm). Gällande tillagningen så rekommenderas 71 grader för malt kött och 74 för fågel. För annat kött räcker kanske 63 grader men då rekommenderas en vilotid på 3 minuter innan förtäring, likaså för fågel. Cystorna kan leva inkapslade 20-30 år i de tvärstrimmiga musklerna, men förkalkas gärna efter ett år och blir därefter öförmögna att smitta. (Från mina anteckningar då jag hade värdshus, men jag var nog i petigaste laget. Det var en epidemi i Tyskland i slutet på 90-talet).
Vildsvinsjakt är ju annars den perfekta turistnäringen.
Vilka bra anteckningar ;D
-
Sedan 2003 har det enligt SVA påvisats trikiner i åtta vildsvin, så din kompis kan rimligen inte ha kastat särskilt mycket kött...
[url]http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/05/Nytt-trikinfynd-i-vildsvin-1.16582/[/url] ([url]http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/05/Nytt-trikinfynd-i-vildsvin-1.16582/[/url])
Är dom upp i 8 redan! Då har det gått fort på slutet.
För bara något år sedan så var siffran 2.
-
Jag känner en jägare som kastar vildsvinskött som är trikinsmittat, då det alltid svider när resurser går till spillo har jag sagt att nästa gång så tar jag gärna emot köttet.
Jag är ganska nojig när det gäller sjukdomar men jag har läst att trikiner dör vid 70 grader så om man tillagar det ordentligt så finns det ingen risk att smittas. Har jag uppfattat detta rätt?
Jag tror att du har missuppfattat lite. Jag skulle tro att han slänger kött som luktar galt vid uppvärming.
Men det skall gå att kallröka galtkött. Så bygg/köp en kallrök om du kan få gratis kött.
Kan du använda till pålägg och pastasallad om jag har förstått saken rätt.
-
Är dom upp i 8 redan! Då har det gått fort på slutet.
För bara något år sedan så var siffran 2.
Och så var det ju ett i trakten av Alvesta i år också.
Har för övrigt ätit vildsvinskotletter till middag idag, gott!
-
Äter man Trikinsmittat Vildsvin och vill vara på den säkra sidan får man nog bygga en masugn (:) .
-
Äter man Trikinsmittat Vildsvin och vill vara på den säkra sidan får man nog bygga en masugn (:) .
Hjälper det?
-
Hjälper det?
Nej, men man slipper dra igång spisen.
-
Så om man tex gjorde en gryta på grytbitar från smittat vildsvin lät koka i några timmar så är det ofarligt att äta det köttet?
-
Så om man tex gjorde en gryta på grytbitar från smittat vildsvin lät koka i några timmar så är det ofarligt att äta det köttet?
Trikiner avdödas vid upphettning av kött till minst 68°C. Så det nog troligt om du kokar små bitar några timmar, men kolla med termometer.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/ (http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/)
-
Jag tror att du har missuppfattat lite. Jag skulle tro att han slänger kött som luktar galt vid uppvärming.
Men det skall gå att kallröka galtkött. Så bygg/köp en kallrök om du kan få gratis kött.
Kan du använda till pålägg och pastasallad om jag har förstått saken rätt.
Fast om man ska kallröka vildsvin bör man nog vara noga med att det verkligen är trikintestat...
-
Fast om man ska kallröka vildsvin bör man nog vara noga med att det verkligen är trikintestat...
man ska trikintesta alla vildsvin man ska äta! kostar bara 100:- så varför snåla och chansa
-
man ska trikintesta alla vildsvin man ska äta! kostar bara 100:- så varför snåla och chansa
Man ska trikintesta alla grisar, vilda som tama, som varit utomhus. Helst de som varit inomhus också.
Det kostar som sagt inte så mycket, och det tar bara ett par dagar hos sva. Trikiner vill man inte ha, och ett enkelt prov är allt som krävs för att vara säker. Man skickar in lite av njurtappen.
-
man ska trikintesta alla vildsvin man ska äta! kostar bara 100:- så varför snåla och chansa
Jag håller helt med, trikintestar egen tamgris också. Menar bara att vid kallrökning hettas ju inte köttet upp, så då är det ju verkligen farligt om köttet skulle vara infekterat.
Man ska trikintesta alla grisar, vilda som tama, som varit utomhus. Helst de som varit inomhus också.
Det kostar som sagt inte så mycket, och det tar bara ett par dagar hos sva. Trikiner vill man inte ha, och ett enkelt prov är allt som krävs för att vara säker. Man skickar in lite av njurtappen.
Ehm, då vi skickade in prover ville man ha ur mellangärdet mot ryggsidan?
-
Ehm, då vi skickade in prover ville man ha ur mellangärdet mot ryggsidan?
Njurtappen är den snibb av kött som sitter fast i ryggraden och där lever, njure osv är fästat i ryggen. Den använder man ju inte till mat, därför är det bra att ta den. Man ska ange på lappen varifrån man tagit provet, det finns några olika alternativ. Tar alltid från njurtappen och skickar alltid till sva. Skickar rätt många prover per år, och senast för några veckor sedan.
-
Så här står det på sva:s hemsida:
Provtagning
Vildsvin: prov tas från mellangärdets (diafragma) fäste mot ryggen i de köttiga delarna, frambenets grövre muskulatur (fläskläggen) eller från tungmuskulaturen (inte tungans främre hårda del). Finns inte dessa muskeldelar kvar kan muskulatur mellan revbenen eller tuggmuskulatur användas.
Tamsvin: prov skall i första hand tas från mellangärdet, annars som vildsvin.
Häst: prov tas från tuggmuskel, tungmuskel eller dubbel mängd av mellangärdet.
Björn: prov tas från mellangärde, tuggmuskel eller tunga.
-
Man kan ta en bit från frambenet också..
-
Diafragmans fäste mot mellangärdet, det är det som jägare och slaktare ofta kallar för njurtapp, åtminstone där jag kommer ifrån. Samma sak alltså.
-
Diafragmans fäste mot mellangärdet, det är det som jägare och slaktare ofta kallar för njurtapp, åtminstone där jag kommer ifrån. Samma sak alltså.
Dessa dialekter ;D
-
Njurtappen är den snibb av kött som sitter fast i ryggraden och där lever, njure osv är fästat i ryggen. Den använder man ju inte till mat, därför är det bra att ta den. Man ska ange på lappen varifrån man tagit provet, det finns några olika alternativ. Tar alltid från njurtappen och skickar alltid till sva. Skickar rätt många prover per år, och senast för några veckor sedan.
Använder inte njurtappen som mat????
http://kortomgott.taffel.se/2011/07/09/njurtapp-onglet-hanger-steak-slaktarbiff-saker-som-inte-ar-flankstek/ (http://kortomgott.taffel.se/2011/07/09/njurtapp-onglet-hanger-steak-slaktarbiff-saker-som-inte-ar-flankstek/)
-
Använder inte njurtappen som mat????
[url]http://kortomgott.taffel.se/2011/07/09/njurtapp-onglet-hanger-steak-slaktarbiff-saker-som-inte-ar-flankstek/[/url] ([url]http://kortomgott.taffel.se/2011/07/09/njurtapp-onglet-hanger-steak-slaktarbiff-saker-som-inte-ar-flankstek/[/url])
Ja, där lärde jag mig något nytt, det var ju bra. Inte så att jag trott att njurtappen var oätlig, den är ju bara så liten, kan inte väga mer än typ 80 gram på en gris. Men får väl prova att tillaga delikatessen nästa gång jag slaktar gris. Minus de grammen som skickas till sva då.
-
En muskelbit från läggen på frambenet duger! Också.
-
En muskelbit från läggen på frambenet duger! Också.
Javisst, men helst skulle det ju vara något man inte tänkte äta. Framlägg är ju gott.
-
Javisst, men helst skulle det ju vara något man inte tänkte äta. Framlägg är ju gott.
Tror man överlever trots avsaknad av den lilla biten. Annars finns ju socialen!
-
Tror man överlever trots avsaknad av den lilla biten. Annars finns ju socialen!
Det handlar inte om överlevnad. Mitt mål är att lära mig tillräckligt för att kunna använda alla delar av de djur jag dödar. Så långt kommer jag nog inte, men det är målsättningen. För mig handlar det om respekt för djuret.
Ska man prata om överlevnad så överlever man på helt vegetarisk kost. Men det tycker jag är tråkigt i längden.
-
Det handlar inte om överlevnad. Mitt mål är att lära mig tillräckligt för att kunna använda alla delar av de djur jag dödar. Så långt kommer jag nog inte, men det är målsättningen. För mig handlar det om respekt för djuret.
Ska man prata om överlevnad så överlever man på helt vegetarisk kost. Men det tycker jag är tråkigt i längden.
Det är 50 gram vi pratar om..
-
Det handlar inte om överlevnad. Mitt mål är att lära mig tillräckligt för att kunna använda alla delar av de djur jag dödar. Så långt kommer jag nog inte, men det är målsättningen. För mig handlar det om respekt för djuret.
Ska man prata om överlevnad så överlever man på helt vegetarisk kost. Men det tycker jag är tråkigt i längden.
Jo men du tyckte ju att det var synd att ta en bit från läggen bara för att då förlorade man ju en bit kött som gick att äta?? Njurtappen går också att äta!
Fattar inte varför du pratar om respekt för djuret?? Nu gällde det ju ett trikinprov, och vart man tar det.
-
Jo men du tyckte ju att det var synd att ta en bit från läggen bara för att då förlorade man ju en bit kött som gick att äta?? Njurtappen går också att äta!
Fattar inte varför du pratar om respekt för djuret?? Nu gällde det ju ett trikinprov, och vart man tar det.
Som jag skrev innan så har jag inte vetat att man åt njurtappen. Nu vet jag det. Och givetvis kan man ta trikinprovet från olika delar, det står ju på sva:s hemsida. Jag bara önskade, om än otydligt, att det skulle vara en oanvändbar bit som man tog provet från. Detta med anledning av att jag, i en ideal värld, skulle önska att allt på djuret användes. Nu är ju världen inte ideal, och då får man kompromissa.
Och jag uppfattade ditt första inlägg om att ta kött från läggen som att det köttet var värdelöst. Det var bara det jag reagerade på.
Fantastiskt att detta kan skapa så upprörda känslor.
-
Som jag skrev innan så har jag inte vetat att man åt njurtappen. Nu vet jag det. Och givetvis kan man ta trikinprovet från olika delar, det står ju på sva:s hemsida. Jag bara önskade, om än otydligt, att det skulle vara en oanvändbar bit som man tog provet från. Detta med anledning av att jag, i en ideal värld, skulle önska att allt på djuret användes. Nu är ju världen inte ideal, och då får man kompromissa.
Och jag uppfattade ditt första inlägg om att ta kött från läggen som att det köttet var värdelöst. Det var bara det jag reagerade på.
Fantastiskt att detta kan skapa så upprörda känslor.
Ja?? Varför blir du så upprörd? Nu när det är jul snart! ;D ;) Man ska inte uppfatta så mycket utan läsa vad det står! ;D God jul på dig! :)
-
Ja?? Varför blir du så upprörd? Nu när det är jul snart! ;D ;) Man ska inte uppfatta så mycket utan läsa vad det står! ;D God jul på dig! :)
God jul på dig också.
Och jag är knappast upprörd, som synes använder jag inga dubbla tecken, inga utropstecken och inga smileys. Förstår mig överhuvudtaget inte på den konstiga stämningen som verkar uppstå utan orsak här på alternativ just nu. Men jag förstår att du är ironisk. Det är bara jag som är torr och tråkig. Men det är jag oavsett årstid ;).
-
God jul på dig också.
Och jag är knappast upprörd, som synes använder jag inga dubbla tecken, inga utropstecken och inga smileys. Förstår mig överhuvudtaget inte på den konstiga stämningen som verkar uppstå utan orsak här på alternativ just nu. Men jag förstår att du är ironisk. Det är bara jag som är torr och tråkig. Men det är jag oavsett årstid ;).
Ahh.. såå torr och tråkig är du inte ;).....och se!....du fick ju med en smiley i alla fall! ;)
-
Jag tror att du har missuppfattat lite. Jag skulle tro att han slänger kött som luktar galt vid uppvärming.
Men det skall gå att kallröka galtkött. Så bygg/köp en kallrök om du kan få gratis kött.
Kan du använda till pålägg och pastasallad om jag har förstått saken rätt.
Det var ett bra inlägg Rosten det ska testas om någon av Linderödarnas kultingar blir för gammal innan slakt.
Getar´n