Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: anlet skrivet 25 sep-11 kl 19:07
-
Jag har torkat trattkantareller i bastun 40-50 grader. De har blivit svarta. Någon har sagt att de är oanvändbara. Stämmer det ?
-
Nä.
-
Prövade att torka dem i lucköppningen tikll vedugnen men jag gillade inte resultatet. de blir mjuka och sladdriga, fastnar och är svåra att hantera till de har torkat helt. Jag föredrar att torka i rumstemperatur
-
Jag har torkat trattkantareller i bastun 40-50 grader. De har blivit svarta. Någon har sagt att de är oanvändbara. Stämmer det ?
det väsentliga är att svampen är torr och luktar gott - gör den inte det är den oätlig ;)
-
Jag brukar lägga tidningar på köksbordet och bre ut trattisaran i ett tunt lager. Sedan sätter jag en fläkt (ni vet en sådan där som bara vispar runt luften) så att den blåser över svampen. Vänder 1 gång i halvtid. Det brukar vara färdigtorkat på ca 1 dygn ;D
-
Lagda på ett myggfönster i ett lager torkar de på ett par dygn.. utan fläkt eller extra värme.. :)
-
Lagda på ett myggfönster i ett lager torkar de på ett par dygn.. utan fläkt eller extra värme.. :)
Så har jag mina, är nybörjare på att torka, men efter 3 dygn så är de fortfarande lite mjuka. De ska väl gå sönder när man bryter itu dem när de är klara?
-
Lagda på ett myggfönster i ett lager torkar de på ett par dygn.. utan fläkt eller extra värme.. :)
Så gör jag oxå men riggar nätet över elementet på hög värme och svamparna torkar över natten (fast får ligga ett tag till och eftertorka uppe på kylen innan de stoppas i glasburkar med lock).
-
Kör med "värmefläkt" ... Svampen på plåtar på vedspisen och en fläkt som blåser runt luften ...
-
Kör med "värmefläkt" ... Svampen på plåtar på vedspisen och en fläkt som blåser runt luften ...
Är det inte fusk? ;)
Är man alternativare så ska man väl göra som de gjorde förr, utan moderna hjälpmedel? ;D
Fast....hade de myggnät då ??? :-[
-
Har dom blivit svarta är dom inget goda. Jag torkade mina första i en varmluftsugn och problemet är att fukten stannar kvar i ugnen. Fick slänga min första sats. Nu lägger jag svampen på ett galler och sätter i draget från luftvärmepumpen. Efter ett par dagar är dom nästan torra och då avslutar jag med en timme i ugnen på 60 grader. Sen kan man smula sönder dom :-)
-
Har dom blivit svarta är dom inget goda. Jag torkade mina första i en varmluftsugn och problemet är att fukten stannar kvar i ugnen. Fick slänga min första sats. Nu lägger jag svampen på ett galler och sätter i draget från luftvärmepumpen. Efter ett par dagar är dom nästan torra och då avslutar jag med en timme i ugnen på 60 grader. Sen kan man smula sönder dom :-)
Varmluftsugn går bra men luckan får va på glänt. Låg temp.
-
Är det inte fusk? ;)
Är man alternativare så ska man väl göra som de gjorde förr, utan moderna hjälpmedel? ;D
Fast....hade de myggnät då ??? :-[
Kommer ihåg när vi som unga och gröna "alternativare" skulle torka svamp. Vi trädde upp dem med nål och sytråd en efter en i långa girlanger som vi hängde i kökstaket - när svamparna torkade ramlade dom ner ;D
-
Hallo här!
Jag försöker mig också på att torka trattisar.
Men jag har inte ens kollat upp hur man ska göra.
Någon som kan berätta det steg för steg?
Från plockning till förvaring?
-
1. Befinn dej i skogen
2. Hitta svamp, plocka den
3. Kolla så att svapen är en ätlig svamp, jämför i svampbok eller med kunnig vän.
4. Gå hem med svamp
(3 och 4 kan byta plats om man vill, man passar då på att rensa i skogen och låter renset stanna där)
5. Rensa svamp om det ej gjorts i skogen, ta bort jord, mossa, myror, barr etc. (trattar behöver knappast rensas alls)
6. Lägg dina svampar där du vill ha dem liggande medans de torkar (dela tjocka/stora svampar, stora trattisar drar du isär mitt över tratten), har du ett myggfönster, en gles korgbricka eller torkapparat lägger du dem där annars på plåt för ugnstorkning eller på tidningar på torr varm plats. har man en värmefläkt, vedspis, kamin etc så kan man med fördel torka nära den. Svamp och annat som torkas ska ligga luftigt och inte i tjocka högar.
7. Kolla svamparna mellan varven, torktid beror på värme, vätska i svamparna och tillgång till ventilation.
8. När svamparna känns torra (mycket sega ser torkade ut eller knastertorra och bryts lätt beroende på svampsort) låt dem ligga lite till.
9. Lukta på de torkade svamparna, de ska lukta gott och lite murrigt INTE våt hund, surt eller äckligt.
10. Förvara dina torkade svampar torrt och gärna mörkt, de håller läääänge om man gör så.
11. Tillagning av torkad svamp. En del förväller svampen i vatten innan de lagar mat av den. Om du gör så, släng då inte ut vattnet utan ha med det för däri hamnar massor av smak. Om jag ska ha svampen i en gryta/soppa så spär jag lite extra med vatten allteftersom svamparna tar åt sig det. Om jag ska ha svampen i sås så antingen smular jag det rakt i såsen elelr så mortlar jag de torkade svamparna. Den torkade svampen hjälper till att reda såsen rätt ordenligt (superbra för de som inte vill ha elller är allergiska mot mjöl) så man får hålla koll på tjockleken hela tiden.
ps. Torka inte trattar i gemensamma torkskåpet i tvättstugan i ett lägenhetshus, det blir skräpigt och är inte uppskattat av grannarna... Jag vet av erfarenhet ;)
-
Tycker mina trattisar har svårt att bli knastertorra. Foten blir det men hatten blir lite seg.
Ska de bli helt knastertorra innan man kan lägga dem i burkar?
-
Jag lägger dem i burkar med en stor påse silicagel för att ta upp den sista fukten från svampen.
-
Här "fuskas" det friskt! 8) Jag lägger mina i braspannan, in i varmluftsugnen på 50 grader med luckan på glänt så torkar dom på några timmar beroende på hur många det är!
-
Tycker mina trattisar har svårt att bli knastertorra. Foten blir det men hatten blir lite seg.
Ska de bli helt knastertorra innan man kan lägga dem i burkar?
Vi har en stor brödkorg (typ en korgbricka) som vi hänger/ställer ovanför vedspisen (brukar ställa den på ett rostfritt 1litersmått).
Torkar på ett par timmar och blir knastertorra.
Det gäller att man får i dom i en burk/påse snabbt för dom drar åt sig fukt.
:)
-
Oki! Tack för tips!
Får bli ugnen en stund då som sista åtgärd om de inte skärper till sig! ;D
-
Oki! Tack för tips!
Får bli ugnen en stund då som sista åtgärd om de inte skärper till sig! ;D
;D det är viktigt att de torkar snabbt annars sunknar dom och blir oätliga. Verkar som om det funkar för en del här att torka i ugn, jag har provat men klarar det inte, det blev bara en blöt glegg av alltihop så jag gjorde väl fel...torkar mina (alltid delade) på myggnät uppspänt på en ram placerad över elementet som går på högsta och de är i stort sett torra över natten.
-
Jag får iaf bra resultat av att torka i rumstemperatur, och de ligger länge på tork - blir inte alls sunkiga lr ngn unken bismak :)
-
Vill man ha svamp lagrad torkad hela vintern utan problem är faktiskt en riktig svamptork bäst, med den kan man aldrig misslyckas eller få svamp som möglar. Man skall undvika tidningspapper.
Torken kan användas till pollen, frukt och grönt (kryddor) och så är den energieffektiv. Man får lätt lite volym på verksamheten. Två papperskassar svart trumpet eller trattkantareller blir några liter torkat i volym.
-
Vill man ha svamp lagrad torkad hela vintern utan problem är faktiskt en riktig svamptork bäst, med den kan man aldrig misslyckas eller få svamp som möglar. Man skall undvika tidningspapper.
Torken kan användas till pollen, frukt och grönt (kryddor) och så är den energieffektiv. Man får lätt lite volym på verksamheten. Två papperskassar svart trumpet eller trattkantareller blir några liter torkat i volym.
Fast eftersom de alla rymmer mycket lite, så får man köpa en 3-4 st om man plockar lite större mängd svamp! Eller så sätter man bara upp en effektiv värmefläkt som kan torka riktigt stora mängder.
-
Fast eftersom de alla rymmer mycket lite, så får man köpa en 3-4 st om man plockar lite större mängd svamp! Eller så sätter man bara upp en effektiv värmefläkt som kan torka riktigt stora mängder.
Bra idé - då går det snabbt och det blir bra och kostnaden blir inte så hög för torkningen - såg nu att trattisarna kostar 129:-/kg ;D
-
Hittade en länk till en enkel svamptork om man har en cupévärmare. (tips till ev hembyggare).
http://www.kvarnagard.com/svamptork.htm (http://www.kvarnagard.com/svamptork.htm)
http://danjonsson.blogg.se/2010/august/frukt-och-svamptork-det-ni.html (http://danjonsson.blogg.se/2010/august/frukt-och-svamptork-det-ni.html)
-
Vill man ha svamp lagrad torkad hela vintern utan problem är faktiskt en riktig svamptork bäst, med den kan man aldrig misslyckas eller få svamp som möglar. Man skall undvika tidningspapper.
Torken kan användas till pollen, frukt och grönt (kryddor) och så är den energieffektiv. Man får lätt lite volym på verksamheten. Två papperskassar svart trumpet eller trattkantareller blir några liter torkat i volym.
Då skulle jag önska du tog med din "bästa" svamptork och kom förbi hos mig och visar det sig då att den är så energieffektiv som du skriver så lovar jag i gengäld att plocka all svamp du orkar med för resten av ditt liv!
Det är nästan så jag vill utmana din svamptork mot mitt tidningspapper på galler över kaminen beror bara om du vågar ställa upp?
/woodman
-
Jag har också torkat på papper, fast då bakplåtspapper som jag tycker är att föredra istf returpapper med trycksvärta.
På papper tog det tid och man fick plocka svarta kantareller alltså trattisar som lyckats mindre bra med torkningen.
Med en Stöckli är det hygieniskt, snabbt och enkelt och man kan ställa värme och timer för tiden.
10L fungerar bra åt gången med 9 ollor (lådor) och luftcirkulationen är mycket bra.
Vill man torka frukt och annat som inte går bra på papper så fungerar allt bra i torken.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg1098821#msg1098821 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=75917.msg1098821#msg1098821)
-
Har gått svampkurs och fröken lärde mig att inte använda tidningspapper eftersom svampar är sugande och trycksvärta inte är nyttigt.
Hemmagjord torkställning kan byggas av en bakplåtshållare där man fäster fiberduk med klädnypor i armarna. Då kan man torka på flera våningar. Jag har gjort detta i många år och det har alltid gått bra
Svamparna skall ligga en och en, inte den ena ovanpå den andra, men eftersom de krymper fort får kan man snart maka samman dem och lägga upp fler.
Enligt min svampfröken är det bäst att torka i rumstemperatur eftersom smakerna bibehålls bättre då än om man torkar dem varmare.
Förvara i en glasburk men utan lock, bind över ett tyg i stället så att det finns lite luftväxling.
-
Så här torkar jag svamp och den torkar på några timmar ;D
Ett stort myggnät
4 tjocka vedklabbar
1 varm och mysig vedspis
Klart ;)
-
Större glasburkar till torkad svamp.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60065866/#/60065866/ (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60065866/#/60065866/) 1.8L "normal" modell.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60065866/#/10082806/ (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60065866/#/10082806/) 2.0L Hög modell
-
Binder man över burkarna med tyg eller dylikt och det blir glipor så kan svampen invaderas av småkryp som lägger ägg eller bosätter sig bland de torkade svamparna. Använd burkar med lock och lägg en bit hushållspapper i botten och gärna uppepå svamparna innan du sätter på locket. Vanliga urdiskade och torra glasburkar med tätt lock är det bästa att lagra i, helst mörk lagring - jag har svamp på lager som är torkade för 6 år sedan och de blir som nya när jag blött upp dem i ljummet vatten.
-
ca +10L dvs 1 honungslåda rågad eller 9 ollor blir ca 4 st 1.8L burkar med torkade kantareller.
-
ca +10L dvs 1 honungslåda rågad eller 9 ollor blir ca 4 st 1.8L burkar med torkade kantareller.
Vilka fina etiketter :D
-
Det är bild #2 från svampguiden.
http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Cantharellus_tubaeformis (http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Cantharellus_tubaeformis)
-
Jag har tidigare bara torkat i rumstemp på ollor, men nu provade jag dels ovanpå kaminen och dels i torken (Evermat) - och oj vilken skillnad! Mycket bättre resultat, de behåller både form och färg på ett helt annat sätt och krymper inte lika mycket. Lättare att blöta upp sedan vid matlagning. Kommer alltid använda torken eller ovan kaminen from nu.
-
Så här torkar jag svamp och den torkar på några timmar ;D
Ett stort myggnät
4 tjocka vedklabbar
1 varm och mysig vedspis
Klart ;)
ungefär så torkar vi våra med ,funkar kanon.
-
Fast eftersom de alla rymmer mycket lite, så får man köpa en 3-4 st om man plockar lite större mängd svamp! Eller så sätter man bara upp en effektiv värmefläkt som kan torka riktigt stora mängder.
Jo, man kan misslyckas fast man anväder elektrisk svamptork... för tjockt med svamp samt att torka för korttid...
-
Man kan misslyckas med allt om man bara vill.
Vattenhalten skiljer från ställe till ställe. De jag plockade i Skoklosters naturreservat hade betydligt mindre vatten än de som plockades på Fogdö/Singö.
Stora fruktkroppar drar man isär så kan man peta bort lite extra protein som i stort förekommer i varje stor trattkantarell.
När de dragits isär så torkar de betydligt fortare också. Väddö svampen torkade på 7-8 timmar medan Sko-svampen på 4-5 timmar.
Jag har lagt i ca 1L i varje olla och har 9 st. Inga större problem, man får kämpa hårt om det skall gå åt skogen lixom.
-
Nu har jag bara en dålig telefonbild. Men det här ger ca 8 st nya 1.8L burkar torkade kantareller, sedan är höstens förråd av torkad svamp klart.
Hittade lite trumpetsvamp och några gula kantareller som fick åka med.
-
Nu har jag bara en dålig telefonbild. Men det här ger ca 8 st nya 1.8L burkar torkade kantareller, sedan är höstens förråd av torkad svamp klart.
Hittade lite trumpetsvamp och några gula kantareller som fick åka med.
Menar du att det blir 14,4 (8X1,8) liter torkade trattkantareller av den högen? Krymper de inte nåt? Mina krymper nåt enormt.
Hur många liter är det i högen på bilden?
-
Det är två fullsmockade plastkassar.
Man kan ju trycka ihop dem i burken och nästan få plats med alla i en burk ... men jag skaakar bara ner och lägger i ett par ggr tills det tar stopp.
De mår bäst att ligga luftigt i burken så slipper man använda papper och allt annat gojs i burken för att reglera ev HR.
-
Töckli torken fungerar bra om den används rätt. Jag tycker den håller strukturen hos allt som torkas bra i ca 30-35 grader.
Har man för varmt eller torkar fortare så skrumpnar en del saker.
Högupplösta bilder så stort som forumet tillåter.
-
Så här torkar jag svamp och den torkar på några timmar ;D
Ett stort myggnät
4 tjocka vedklabbar
1 varm och mysig vedspis
Klart ;)
Fin variant. Jag har ett varmt växthus och där tar det ett par dagar.
-
Jag torkar på myggnät några dagar och sedan 5-10 minuter i ugnen på 50 grader med luckan på glänt.
-
Har byggt mig en tork m h a en avfuktare och några gamla fönsterramar med metallnät. Står i hörnet av köket med kartong och tyg som avskärmning mot rummet. Luften får cirkulationshjälp med några datorfläktar och återcirkuleras till en del till avfuktaren.
Klarar nu av att torka 7 kg svamp per dygn, Karl-Johan eller Trattisar.
Värmen går upp till 30 grader inne i torken (och värmer köket, som saknar annan uppvärmning, till ca 25 grader.)
Har köpt avfuktaren på extrapris vid ngn rea. Hittade inte metallnät till det ena ramen, satte hönsnät under ett plastnät och det funkade också...
//pär