Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Lilla ja skrivet 18 aug-11 kl 14:01
-
Hej,
Finns det någon här som säljer sin honung till ICA? Jag funderade på hur mycket ICA betalar biodlaren för honungen?
Rid i frid!
/L
-
På kolonial varor brukar de lägga på ca 30% + momsen12%
mvh edward :P
-
Om en burk typ SBR 0.5 kg kostar 59:60 på ICA med 12% moms.
Skattesats Marginalprocent
25 % 20 %
12 % 10,71 %
6 % 5,66 %
Man drar då först bort momsen (59:60 -10.71%) => 53:22 sek.
Du får säkert 25 sek för en sådan burk och fakturerar 25 + 12% moms = 28 sek
53:22 - 25 sek är ICA's påslag dvs 28:22. De lägger alltså på +100%
Jag fick 30 sek för 350g i en (ICKE ICA Butik) och den kostade 54:90 ut i en butik.
Fakturerade 30 + 12% moms = 33:60 sek. Deras netto 54:90 (-10.71%) = 49:00 sek, 49 - 30 = 19 sek påslag.
Påslaget på honung är betydligt större än 30% i alla butiker. ICA är grinigast och värst och kanske de minst kompetenta på närproducerat.
-
Jag har ett bättre förslag. Sälj privat!
Ta ut 50 sek inkl moms. (44:56 + 12% moms) = 50 sek
Ta dina 25 sek + påslaget 19:57 + moms 5:36.
Producenten får oftast den minsta andelen. ICA Hakon och skattmasen delar på resten. Kör (Fare Trade) kör blågult.
-
Lite förtydligande kring marginal och påslag...
Som Edward skriver är 30-40% en normal marginalprocent på kolonialvaror, hos tex en ICA-handlare. Marginalprocenten beräknas på försäljningspriset, netto. I Sten-Åkes första räkneexempel är den alltså 28,22/53,22 = 53%. Påslaget å andra sidan är 28,22/25 = 113%. Mindre butiker (typ gårdsbutik/delikatessbutik) använder sig oftast av påslag och 100% är ett bra riktmärke. Det motsvarar alltså 50% marginal. Vanliga livsmedlesaffärer pratar bara om marginal, väldigt sällan om påslag.
Om man vill snoka i vad andra får betalt för sin honung är dock risken att tumregeln med 30-40% marginal inte alltid följs för en lite udda vara som lokal honung.
-
Om en burk typ SBR 0.5 kg kostar 59:60 på ICA med 12% moms.
Skattesats Marginalprocent
25 % 20 %
12 % 10,71 %
6 % 5,66 %
Du menade förstås skatt i procent ;)
Skatten ska staten ha och marginalen ska butiken leva på ;)
Jag fick 30 sek för 350g i en (ICKE ICA Butik) och den kostade 54:90 ut i en butik.
Påslaget på honung är betydligt större än 30% i alla butiker. ICA är grinigast och värst och kanske de minst kompetenta på närproducerat.
Man får gratulera , du fick mer än vissa tar ut till kund vid direkt försäljning.
Det klar att man upplever vissa ica som griniga , fast de kanske är mer slipad i inköps rutinerna.
Värt att tänka på är vad du vill uppnå med att sälja in ditt honung till butiken ?
Engångs eller säsongs försäljning.
Eller vill du kunna ha ett långvarig affärs förbindelse och leverera till butiken året om , utan uppehåll och även ligga på ett lager hemma för att klara av detta. Vid brist eller slut , kanske ska man överväga att köpa in honung från annat håll för att underhålla kunden och bevaka ditt plats i hyllan.
I vilken pris segmet vill du lägga dej ?
Mass producera till ett låg pris ?
Mindre serier med ett högre pris ?
Ska du pris pressa eller är ditt produkt en guld kant på vardagen eller något mitt emellan ?
Förädla produkten , smak , design , sälj in ett idé eller historia , om just ditt honung , när producerad , sort , både geografiskt eller blomster
Vad har du för mål ?
mvh edward :P
-
Du menade förstås skatt i procent ;)
Skatten ska staten ha och marginalen ska butiken leva på ;)
Man får gratulera , du fick mer än vissa tar ut till kund vid direkt försäljning.
Det klar att man upplever vissa ica som griniga , fast de kanske är mer slipad i inköps rutinerna.
Värt att tänka på är vad du vill uppnå med att sälja in ditt honung till butiken ?
Engångs eller säsongs försäljning.
Eller vill du kunna ha ett långvarig affärs förbindelse och leverera till butiken året om , utan uppehåll och även ligga på ett lager hemma för att klara av detta. Vid brist eller slut , kanske ska man överväga att köpa in honung från annat håll för att underhålla kunden och bevaka ditt plats i hyllan.
I vilken pris segmet vill du lägga dej ?
Mass producera till ett låg pris ?
Mindre serier med ett högre pris ?
Ska du pris pressa eller är ditt produkt en guld kant på vardagen eller något mitt emellan ?
Förädla produkten , smak , design , sälj in ett idé eller historia , om just ditt honung , när producerad , sort , både geografiskt eller blomster
Vad har du för mål ?
mvh edward :P
flera bra grejer, tycker du skulle skriva ihop nåt längre
-
flera bra grejer, tycker du skulle skriva ihop nåt längre
Om vadå ::)
Det är lättare med en dialog än att jag rapar upp en massa sälj snack , det hela beror på individen och vad man vill uppnå! med honungs försäljning och bi odlandet.
mvh edward :P