Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Just_me skrivet 15 aug-11 kl 16:37
-
Frågat läkare och andra utan att få nått svar och kom på att ni här kanske vet!
Jag är laktos-känslig. Dricka ren mjölk är bara att glömma men ost går bra trotts att all laktos inte lagrats ur den. Mat med lite mjölk går bra osv. Glass och vispad grädde är inte heller att tänka på.
MEN så var jag som 17 åring till Rumänien för att spela in en film och göra ett fotorepotage om fattiga i en by som kallas Rehgin. En kväll när jag var lite på fyllan gick jag in och köpte en STOR sjokladkaka och åt hela utan minsta problem med maken.
När jag insåg det testade jag att dricka ett glas mjölk till frukost. Inga problem. Testade youghurt. Inga problem.
Överlycklig över att plötsligt vara frisk gjorde jag det samma hemma! Ett glas mjölk och youghurt til frukost...... gick ju inte så där jätte bra, blev otroligt dålig!
Mjölken jag drack i Rumänien var pastöriserad men från en lokal bonde. Men sjokladen var ju gjord på "vanlig" ikke ekologiskt rumänsk mjölk.
Vad är skillnaden? Kan det vara nått helt annat än laktos jag är allergisk mot? Nått som ger samma symptom som laktos-känslighet?
Funderar på att testa dricka opatöriserad mjölk eftersom jag ska köpa det till att göra ost. Eller är det dumt?
-
Prova obehandlad mjölk . Det är ganska så vanligt att "laktosintoleranta" tål den .
-
Prova obehandlad mjölk . Det är ganska så vanligt att "laktosintoleranta" tål den .
Vad innebär obehandlad mjölk? Opastöriserad?
-
Mjölk direkt från kon som den är . Man kan ju sen själv hetta upp den så bakterier försvinner .
Står en hel del trådar om det .
-
Att tänka på innan man dricker opaspastöriserad mjölk direkt från bonde är att om det finns bakterier i mjölken så kan du bli väldigt dålig. Man kan pastöriserad själv genom att värma upp den. Det finns två typer, Lågpastöriserad 72 grader samt snabb nedkylning och Högpastöriserad 85grader. När vi köpte bond mjölk så värmde vi upp den och kylde ner i vattenbad i diskbänken.
-
Mjölk direkt från kon som den är . Man kan ju sen själv hetta upp den så bakterier försvinner .
Står en hel del trådar om det .
'
Hm, det där ska jag kolla mer om, skulle ju vara skönt att kunna dricka mjölk. Men frågan är om det är värt det fram tills man kan ha egna kor :P
-
Köpemjölken är också homogeniserad, alltså att fettet är finfördelat. Den som kallas Gammaldags är inte homogeniserad, bara pastöriserad. Pröva den och berätta!
-
Hej!
Jag och två av mina barn är också laktosintoleranta.
Vi dricker alla tre " bondemjölk" utan problem.
Det är homogeniseringen som gör att vi inte tål vanlig köpemjölk.
Av läkare har jag fått förklaringen att när fettet inte är finfördelat
så följer laktosen med fettet ut igen :-[
Med dagens många kontroller av bondens mjölk så är nog inte
risken för bakteriesmitta så stor.
Hälsningar från torpet
-
Spännande svar! Ska se om jag hittar nått liknande i Norge och testa ;)
Kul!
-
Det är homogeniseringen som gör att vi inte tål vanlig köpemjölk.
Av läkare har jag fått förklaringen att när fettet inte är finfördelat
så följer laktosen med fettet ut igen :-[
Så det är därför jag tåler grannens mjölk, men inte affärens (speciellt om jag låter all den goa grädden vara kvar )
-
Prova getmjölk. Den brukar laktosintoleranta klara av.
-
Prova getmjölk. Den brukar laktosintoleranta klara av.
Getmjölk klarar jag och sambon bra bägge två! Vilket är tur för vi drömmer om att ha getter :)
Men blir för dyrt att köpa som vanlig mjölk och vi vet inte om att nån här i närheten har getter :/
-
Jag testade att mjölka getterna när jag hade, men så fort jag rörde de vuxna djuren så fick jag eksem långt upp över armbågarna.
Huden blev alldeles röd, bublig och vätskade sej och kliade sej som attan.
Visade sej jag var alergisk mot lanolin sa de på vårdcentralen. >:(
Och någon med mjölkgetter känner jag inte. Men grannens mjölk är fin :-* även hans ägg.
Men nu har jag lyckats hitta en äggömma, rackarhöna.
-
Min gamla farfar var mejerist och bonde i Danmark. Han sa när det bestämdes att all mjölk skulle homogeniseras att nu förstör de mjölken och många kommer att bli sjuka - det funderade jag mycket på när jag som lite äldre blev konstaterad "laktosintolerant".
Och gick till min farfar för att fråga vad han hade menat. Enligt honom var det känt bland de gamla mejeristerna att fettcellerna i komjölken har mycket tjocka väggar och nedbryts inte i människokroppen - men när mjölken homogeniseras slår man sönder fettcellerna och det kan, speciellt småbarn och känsliga för mjölkfett, människor bli sjuka av - därför att mjölken är ju först och främst anpassad för kalvarna - inte människor.
Jag och mina barn (som också är laktosintoleranta) kan inte dricka vanlig köpmjölk - bara lantmjölk som inte är homogeniserad - bäst mår vi när vi dricker mjölk direkt från bondgården.
-
Varför homogeniseras mjölk egentligen ?
Jag köper mjölk på vanliga affären som inte är det o kan inte förstå varför det görs alls ??
Nån som vet ?
Pastöriseringen fattar jag ju men inte detta .
-
Varför homogeniseras mjölk egentligen ?
Jag köper mjölk på vanliga affären som inte är det o kan inte förstå varför det görs alls ??
Nån som vet ?
Pastöriseringen fattar jag ju men inte detta .
Förmodligen för att folk tycker att det ser äckligt ut när man "ser" fettet. Eller det är i alla fall min teori... ;)
/Sara
-
Antagligen *suck* vilka idioter ...
-
Därför att fettcellerna är mycket olika i storleken och får mjölken stå flyter de upp till ytan eftersom fett är lättare än vatten ungefär som olja. När mjölken homogeniseras finfördelas cellerna som sagt och de flyter inte längre upp.
-
Därför att fettcellerna är mycket olika i storleken och får mjölken stå flyter de upp till ytan eftersom fett är lättare än vatten ungefär som olja. När mjölken homogeniseras finfördelas cellerna som sagt och de flyter inte längre upp.
Jag tror att frågan var mer "vad är det för ening med det?" Vad det innebär har ju beskrivits redan, men inte nån direkt orsak till varför det började göras på rutin.
-
Jag personligen tror inte att det fyller någon som helst funktion rent näringsmässigt - tror mest att det är för "skönhetsmässigt". Min farfar påstod det i alla fall. Han finns inte mer så jag kan inte fråga. Kanske blir den lättare att bestämma fettprocenten de olika mjölkprodukterna.
-
Just för att fettcellerna inte ska synas, då kan man också ta bort dem som i minimjölk utan att någon sett dem 8)
Skillnaden på rumänsk och svensk mjölk kan också ha att göra med utfodring av djuren. Tvivlar på att en fattig till ordinär bonde i Rumänien inte har råd att vräka i djuren tonvis med spannmål heller, utan djuren äter restprodukter utöver bete.
-
Aldeles oavsett anledning så försämrar det smaken på mjölken! Homogeniserad mjölk är ju skitäcklig, medan bondmjölk, och den gammaldagsa faktiskt är riktigt god..
(jag var som riktigt liten allergisk mot komjölksprotein, men allergin växte bort. Därav har jag inte vant mig vid homogeniserad mjölk från späd ålder på samma sätt som mina jämnåriga fått)
-
I mellanmjölken tillsätter mejerierna syntetiskt A & D vitamin.
-
:o Varför då? Kan förstå att man gjorde det på början på nittonhundratalet - men idag. Äter man varierad kost behöver man inte syntetiska vitaminer.
-
::) håller med om att 'riktig' mjölk direkt från tanken är massor godare men några fettceller med tjocka skal finns det inte i mjölk, alls, oavsett om det är köpes eller från tanken.
Fettet i mjölken är i form av olika fettsyror. Sen är ju mjölken mest vatten så fettet bildar små 'kulor' (membran) och klumpar ihop sig på olika sätt.
Däremot har jag för mig att jag sett någon studie där det visats att det sönderdelade fettet inte är bra för att det skulle kunna passera genom artärernas väggar :-\
-
Gick friskvårdsutbildning för ett antal år sedan. En av våra lärare sa; " visste ni hur det går till när man berikar mjölk (inte bara mjölk) skulle ni inte dricka det". Och enligt honom skulle det vara mindre "dåligt" med grädde än mjölk i kaffe., Enda mejeriprodukter jag använder är getost, naturell yoghurt och grädde i kaffet.
Och människan ärväl det enda djur som dricker en annan arts mjölk.
Ser man andra länder finns intressanta skillnader i vår konsumtion. Steril,- näringshysteri?
Det finns folkslag som äter enligt våra normer "dåligt", de nordafrikanska beduinstammarna lever till stor del av kamelmjölk, som visst skall vara överlägsen vår mjölk.
Eller bl a Tibetaner som har jaken.
Hur det ärmed laman i latinamerika vet jag inte.
Finns säkert studier i detta. Som jag ser det är industrin boven. Bojkottar arla, fast jag måste åka till andra sidan av hisingen för att hitta det jag vill ha.
-
:o Varför då? Kan förstå att man gjorde det på början på nittonhundratalet - men idag. Äter man varierad kost behöver man inte syntetiska vitaminer.
Därför att just A & D-vitamin är de allra vanligaste vitaminerna som folk lider brist på. Det är det som bla leder till benskörhet för äldre människor. och jag tror inte heller att de tillsatta vitaminerna är "syntetiska", utan de är säkert utvunna ur fiskprodukter
-
En läkare sade till mig att mjölk är till för småbarn och kalvar,inte till vuxna karlar.
Det är ju inte så att mejeriet pastöriserar och homonigerar mjölken för att djävlas med folk,det finns en anledning till detta.
Mjölk var och kan bli en stor smittospridare om den dricks utan att Pastöriseras.Det är som många skrivit troligt att den högavkastande kons mjölk är orsaken till olika allergier.
Det är ju inte vettigt vad mycke mjölk en modern ko producerar. Jag har också hört att kor som är lågavkastande som mjölkproducent inte ger upphov till laktosintolerans. Det var nog därför det gick bra att dricka Rumänsk mjölk.
Att homogenisera mjölken gör man för att just som ordet säger fördela lika. Annars så ligger grädden på ytan och töms ut först och botten satsen kommer att bestå av skummjölk eller som den också kallas blåmjölk.
Att mjölken från bonden skulle smaka bättre det tycker inte jag,det smakar kossa o ladugård. Det är bättre o godare med Arla mjölk från affären.
-
Därför att just A & D-vitamin är de allra vanligaste vitaminerna som folk lider brist på. Det är det som bla leder till benskörhet för äldre människor. och jag tror inte heller att de tillsatta vitaminerna är "syntetiska", utan de är säkert utvunna ur fiskprodukter
-Mm så hör jag hört att det är... Minns ni inte debatten om LIDLs Intrede i Sverige, Då var den svenska mjölken så mycket bättre just för att den var "manipulerad" med just A & D vitamin från fisk. Den tyska mjölken ar ju rent farlig efter som att dom inte tillsätter detta.
För övrigt saknade alla LIDL butiker Toalett (Men den Nationella propagandan hör inte hit)..
-Nä jag gillar inte att man plockar bort och tillsätter saker i våra livsmedel men idag har vi som konsumenter tyvärr inget val. Mjölken har sin plats i våra kokböcker och alla kan ju inte handla av bonden.. Att få maktens fina gossar att se till att ett naturligt alternativ finns lär ju inte bli verklighet under överskådlig framtid efter som att "inte efterfrågan finns" så länge folket tror att våra svenska produkter är så himla bra..
-
Man tillsätter A- och D-vitamin i fettfattig mjölk därför att de vitaminerna är fettlösliga och därmed försvinner när man tar bort fettet. A-vitamin är nog egentligen onödigt att tillsätta, i Sverige är det snarare problem med överintag.
Standardmjölk innehåller inga tillsatta vitaminer.
Lidls mjölk är för övrigt svensk sedan flera år och kommer från Arla. De säljer samma mjölk under namnen Arla och Milbona och det enda som skiljer är priset.
-
Man tillsätter A- och D-vitamin i fettfattig mjölk därför att de vitaminerna är fettlösliga och därmed försvinner när man tar bort fettet. A-vitamin är nog egentligen onödigt att tillsätta, i Sverige är det snarare problem med överintag.
Standardmjölk innehåller inga tillsatta vitaminer.
Lidls mjölk är för övrigt svensk sedan flera år och kommer från Arla. De säljer samma mjölk under namnen Arla och Milbona och det enda som skiljer är priset.
-Japp Ulric var bara så debatterna gick innan dom kom till Sverige. Det var ganska mycket propaganda mot deras verksamhet. Men du har rätt jag borde kanske nämna att deras produkter inte alltid är så osvenska.
Men åter till ämnet; Varför måste det tillsättas?? Och framför allt borde det inte finnas fler och naturligare alternativ??
-
Men åter till ämnet; Varför måste det tillsättas?? Och framför allt borde det inte finnas fler och naturligare alternativ??
På frukostbordet framför mig står alternativet: ett paket Arla standardmjölk med 3% fett och naturligt A- och D-vitamin. Inga tillsatser av vare sig vitaminer eller något annat.
-
Personligen tycker jag att mjölk direkt från en mjölkbonde är mycket godare än vad köpemjölken är. Den mjölk som kommer närmast i smak är faktiskt Garants mjölk.
-
Prova getmjölk. Den brukar laktosintoleranta klara av.
I så fall är det inte laktos man är intolerant mot. Möjligen ko-laktos, men jag trodde att just mjölksockret var lika i all slags mjölk?
Varför homogeniseras mjölk egentligen?
Jag tror det är för att kunna fördela fettet jämnt mellan olika förpackningar - så att alla som köper en liter 3%-ig får just 30 gram fett. Intressant att fettet skulle kunna passera artärväggar om det är sönderslaget. Fettet i getmjölk är mera finfördelat från första början - med påföljd att det inte går lika bra att skumma getmjölk som komjölk, fettet stiger till ytan mycket långsammare.
Skillnaden på rumänsk och svensk mjölk kan också ha att göra med utfodring av djuren. Tvivlar på att en fattig till ordinär bonde i Rumänien inte har råd att vräka i djuren tonvis med spannmål heller, utan djuren äter restprodukter utöver bete.
Intressant. Man borde kunna jämföra med "alternativa" kor som går och skrotar och förser familjen med ett par liter om dan. De korna borde må bättre i magen också än sina hårt drivna systrar i lagårdar med press att producera mycket per ko.
Och människan ärväl det enda djur som dricker en annan arts mjölk.
Ja, fast det beror nog mest på brist på tillfällen.
Det är ju inte vettigt vad mycke mjölk en modern ko producerar.
Nä, det är det inte ...
-
:o Varför då? Kan förstå att man gjorde det på början på nittonhundratalet - men idag. Äter man varierad kost behöver man inte syntetiska vitaminer.
Det är inte frågan om någon extra vitaminberikning som med bl.a. bröd, utan ersättning för de fettlösliga vitaminer som försvinner när mejerierna tar bort fettet, alltså grädden ur komjölken, för att tillverka andra produkter utav den.
EDIT:
Nu förstå såg jag bl.a. Ulrics inlägg. Han hade skrivit precis samma sak.
MvH
Christina G
-
-Mm så hör jag hört att det är... Minns ni inte debatten om LIDLs Intrede i Sverige, Då var den svenska mjölken så mycket bättre just för att den var "manipulerad" med just A & D vitamin från fisk. Den tyska mjölken ar ju rent farlig efter som att dom inte tillsätter detta.
För övrigt saknade alla LIDL butiker Toalett (Men den Nationella propagandan hör inte hit)..
-Nä jag gillar inte att man plockar bort och tillsätter saker i våra livsmedel men idag har vi som konsumenter tyvärr inget val. Mjölken har sin plats i våra kokböcker och alla kan ju inte handla av bonden.. Att få maktens fina gossar att se till att ett naturligt alternativ finns lär ju inte bli verklighet under överskådlig framtid efter som att "inte efterfrågan finns" så länge folket tror att våra svenska produkter är så himla bra..
Precis. Men oavsett så är det där om Lidl litet missriktat, eftersom de säljer Arlamjölk och svenskt smör, scanfalukorv osv. Folk som inte handlar där tror att butikerna är fulla av nåt slags reject från ulandsproducenter som prånglas ut billigt i Sverige ::) Är andra köpcentra annorlunda än Lidl? Tror inte det. Hittade svensk Gammeldags mjölk nu senast på Lidl, den var riktigt god, likaså glassen. Kommer inte ihåg märket, men det var från nån liten firma nånstans i sydsverige.
MvH
Christina G
-
Jag har till min lycka för några månader sedan upptäckt att jag utan problem kan dricka den där mjölken som heter : Gammeldags mjölk, eller om det är gammeldags bondmjölk? Jaja, som finns på vit plastkanna på bla ICA
Kan nu unna mig ett helt glas mjölk till maten utan att ligga och skrika i magsmärtor efteråt. Fick veta att anledningen är enkel:
Den är inte homogeniserad!
De slår sönder fettpartiklarna i mjölken för att få ner fetthalten. Det frigör en hel del laktos på ett sätt som gör att kroppen tar upp mycket mer laktos än förr. Kan det vara detta (alltså homogenisering av nästan all mjölk) som gjort att halva Sverige nu verkar vara känsliga mot just laktos?
-
Läs den här artikeln. http://nyadagbladet.se/recensioner/mjolkrevolutionen/ (http://nyadagbladet.se/recensioner/mjolkrevolutionen/)
-
Jag har till min lycka för några månader sedan upptäckt att jag utan problem kan dricka den där mjölken som heter : Gammeldags mjölk, eller om det är gammeldags bondmjölk? Jaja, som finns på vit plastkanna på bla ICA
Kan nu unna mig ett helt glas mjölk till maten utan att ligga och skrika i magsmärtor efteråt. Fick veta att anledningen är enkel:
Den är inte homogeniserad!
De slår sönder fettpartiklarna i mjölken för att få ner fetthalten. Det frigör en hel del laktos på ett sätt som gör att kroppen tar upp mycket mer laktos än förr. Kan det vara detta (alltså homogenisering av nästan all mjölk) som gjort att halva Sverige nu verkar vara känsliga mot just laktos?
Ett annat knep, redan nämnt i andra trådar här, är att blanda vilken homogeniserad fabriksmjölk som helst med en skvätt grädde, då brukar även känsliga personer tåla den. Det fungerar också att koka mjölken. Eller också håller man sig till fil och andra mer trögflytande mjölkprodukter.