Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Daniel1983 skrivet 13 aug-11 kl 17:06
-
Vad gör ni med alla rönnbär? När jag hade höns så plockade jag dom till hönsen och gav det som godis på vintern. Mycket uppskattat. Men nu har jag inga höns...
-
Om någon svarar "skaffa höns igen" så är det en önskan jag har men just nu är det inte aktuellt. Nästa år hoppas jag på det:)))
-
Koka-gele
-
Rönnbärs-och äpplemarmelad!
-
hur gjorde du när du gav dom till hönsen? torkade du dom och hur gjorde du det?
-
hur gjorde du när du gav dom till hönsen? torkade du dom och hur gjorde du det?
Det undrar jag med och jag undrar oxå hur man gör rönnbär-äpplemarmelad Mille??
Lät ju superintressant!
-
Rönnbärsvin, bären ska vara frostnypna, min farmor kallade vinet för hälsovin. Om du har tålamod så kan du göra mosskronor med rönnbärshängen.
-
Så här:
Rönnbärs och äppelmarmelad
300g rönnbär
2-3 syrliga äpplen
2-3dl vatten
850g socker/kg fruktmassa
Skölj och rensa frukt o bär, ta bort kärnhusen på äpplena. Koka 30 min. Passera eller mosa. Väg och rör i socker. Koka tills marmeladen tjocknar.
Det blir en smakrik marmelad, inte så söt men mycket god tycker jag! Perfekt med ett mörkt bröd och en god ost!
-
Så här:
Rönnbärs och äppelmarmelad
300g rönnbär
2-3 syrliga äpplen
2-3dl vatten
850g socker/kg fruktmassa
Skölj och rensa frukt o bär, ta bort kärnhusen på äpplena. Koka 30 min. Passera eller mosa. Väg och rör i socker. Koka tills marmeladen tjocknar.
Det blir en smakrik marmelad, inte så söt men mycket god tycker jag! Perfekt med ett mörkt bröd och en god ost!
Tack! Låter smarrigt! Men måste rönnbären vara frostnupna först eller kan man ta dem när som?
-
lägg dom i frysen något dygn så blir dom frostnypna /praline1
-
Tack! =)
-
Precis, frysen är bra :D Det är svårt att vänta ut den naturliga frosten, iaf hos oss, för då är har bären antingen ramlat av, blivit svarta eller uppätna..
-
När jag gav dom till hönsen så torkade jag dom först. Sen la jag dom bara i en papperskasse och ställde i källaren. Sen hämtade jag bären där när dom skulle användas.
Hur gör man rönnbärsvin då????
-
Provade på rönnbärsvin som jag fick av grannen.
Mycket gott :D, drack det som likör i små glas
-
När jag gav dom till hönsen så torkade jag dom först. Sen la jag dom bara i en papperskasse och ställde i källaren. Sen hämtade jag bären där när dom skulle användas.
Torkar du dem i spisen eller hur? Eller kan man torka dom ute/i ladugarden om hösten?
Här är myyycke rönnbär (men inte riktigt röda ennu) så jag ska laga hönsgodis ;D
-
brännvin på rönnbär är gott o vackert. Proppa bara bären i en flaska med en liten gnutta socker och renat. låt stå och mogna.Sedan kan man ju sila av bären men jag tycker det är fint med dem kvar.
-
Annars så gör ju rönnbären nytta när de sitter kvar också, som mat för hungriga fåglar över den kalla vintern.
-
Annars så gör ju rönnbären nytta när de sitter kvar också, som mat för hungriga fåglar över den kalla vintern.
Så rätt så men oftast så är de slut när "vargavintern" sätter in. Min farmor torkade rönnbär på skullen så att fåglarna kunde få ngt. senare på vintern.
-
När jag gav dom till hönsen så torkade jag dom först. Sen la jag dom bara i en papperskasse och ställde i källaren. Sen hämtade jag bären där när dom skulle användas.
Hur gör man rönnbärsvin då????
Tjena, undrar om du smakade de torkade rönnbären själv? Skulle vara kul att veta om de förlorar beska och syra då och blir trevligare att äta som de är...
-
Tjena, undrar om du smakade de torkade rönnbären själv? Skulle vara kul att veta om de förlorar beska och syra då och blir trevligare att äta som de är...
Nej jag smakade aldrig själv vad jag kommer ihåg i alla fall. Så jag vet inget om smaken. Men Hönsen uppskattade dom i alla fall.
Torkar du dem i spisen eller hur? Eller kan man torka dom ute/i ladugarden om hösten?
Här är myyycke rönnbär (men inte riktigt röda ennu) så jag ska laga hönsgodis ;D
Jag la bara ut bären på något tort och luftigt ställe så fick dom ligga där ett tag. Kan tänka mig att har man en höskulle eller liknande kan det nog vara bra att torka dom där.
-
Åh vad roligt, Jag har lärt mig att infoga citat ;D ;D ;D Äntligen haha
-
*bokmärker*
-
Jag ska torka rönnbär till hönsen och fåglarna i vinter.
Min fråga är - när ska man plocka dom ska de vara frostnypna? Varför ska de vara det isåfall?
Kan jag torka dom utan att lägga dom i frysen först när det handlar om fågelmat?
-
Dom blir sötare efter frysning det e allt .
-
Vill ha recept på rönnbärsvin om nån har , även likör o dyl intressant .
-
morfar torkar rönnbär och har som "vitaminpiller"
har inte vågat smaka ifall dom fortfarande är beska dock.
-
Annars så gör ju rönnbären nytta när de sitter kvar också, som mat för hungriga fåglar över den kalla vintern.
Det gör nötterna också och även potatisen på åkern blir mat till dom vilda..
Men det vill vi ju inte! ;) :D
Tack för tipset om hönsgodis, ska nog ut och plocka lite. :)
-
Hittade just tipps om julsnapps , en vacker klase rönnbär i flaskan på med spriten o en skvätt rom . Låt stå till jul. Jag tror det kan bli fina julklappar faktiskt .
-
Den julsnappsen ska jag testa! o:)
-
Är det nån skillnad i smak om man plockar vilda rönnbär, eller bär från odlade rönnar?
-
Rönnbärsvin
10 l frostbitna rönnbär
(eller frysta i frysen)
5 kg farinsocker
10 l vatten
1-2 msk vinsten
3 g jästnärsalt
1 g vinsvavla
FÖRKULTUR:
2 hg russin
kokande vatten
1 påse vinjäst
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg russin i en burk och häll på så mycket kokande vatten att det täcker russinen
2. Låt det svalna till 30 grader och tillsätt sedan vinjästen
3. Bind över burken med tyg och låt den stå i 3 - 4 dagar.
4. Krossa rönnbären lätt i en rostfri hink eller stor kastrull, lös upp vinsten i lite vatten och häll över rönnbären
5. Tillsätt 10 l kokhett vatten tillsammans med första omgången farinsocker, dvs. 3,6 kg + 3 g jästnärsalt och 1 g vinsvavla
6. När massan svalnat till 30 grader tillsätts förkulturen
7. Rör i massan ett par gånger per dag i 3-4 dagar
8. Därefter silas massan och hälls på en damejeanne
9. Andra omgången socker tillsätts, dvs. 0,7 hg
10.Skaka ordentligt och sätt på jäsrör
11.Fortsätt skaka ett par gånger i veckan
12.Efter en månad tillsätts tredje och sista omgången socker, dvs 0,7 hg
13.När det inte längre "ploppar" ur jäsröret användes en hävert för att tappa upp vinet till en hink (lämna bottensatsen)
14.Rengör damejeannen, tappa tillbaka vinet, låt det efterjäsa ett par veckor innan det tappas på flaskor och lagras.
Vin gjort på rönnbär är en dryck man kunde få smaka på förr. Det ansågs vara ett hälsovin. Bären måste vara frostnupna, då försvinner den alltför sträva smaken. Vill man hinna före fåglarna är det säkrast att plocka bären så snart de mognat och lägga dem några timmar i frysen.
Krydda en snaps med rönnbär: Fyll en burk till cirka tre fjärdedelar med frostnupna rönnbär. Slå på brännvin ända upp. Låt stå minst en vecka eller ännu hellre minst en månad. Filtrera och späd sedan med brännvin till önskad smakstyrka. Rönnbärssnapsen vinner på att lagras. Smaken bör vara en aning frän och syrlig. Blir smaken för syrlig kan man tillsätta en eller två teskedar fin honung och låta brännvinet stå ytterligare en tid.
-
Tänk på att med "vildjäst" blir sällan alkoholhalten mer än 13% så vill man ha dundervin bör man använda annan jäst ;)
Följer du receptet blir alkoholhalten mellan 8-12% man kan styra alkoholhalten med mängden socker ;)
-
Är det nån skillnad i smak om man plockar vilda rönnbär, eller bär från odlade rönnar?
Förresten, ursäkta att jag kapar tråden :-[