Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: pålle skrivet 13 aug-11 kl 11:35
-
Nån som vet om hjortron innehåller dubbelt så mycket c vita min mot appelsin?
-
Jag tror att en apelsin innehåller avsevärt mycket mer C-vitamin än ett hjortron.
http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron (http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron)
Per 100 gram är det inte så stor skillnad när det gäller C-vitamin.
Det är det däremot när det gäller beta-karoten! Men det är nog bättre att äta en morot om man vill ha karoten.
http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron-morot (http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron-morot)
-
Jag tror att en apelsin innehåller avsevärt mycket mer C-vitamin än ett hjortron.
[url]http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron[/url] ([url]http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron[/url])
Per 100 gram är det inte så stor skillnad när det gäller C-vitamin.
Det är det däremot när det gäller beta-karoten! Men det är nog bättre att äta en morot om man vill ha karoten.
[url]http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron-morot[/url] ([url]http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=apelsin-hjortron-morot[/url])
Den där kalkylen blev ja inte klok på beror väll på min dator kunskap kanske.
-
100 gram hjortron innehåller 63 mg C.vitamin
100 gram apelsin innehåller 53 mg C-vitamin
100 gram apelsinmarmelad innehåller 5 mg C-vitamin
100 gram hjortronsylt innehåller 0 mg C-vitamin
Dagsbehovet är 80 mg C-vitamin enligt matkalkyl.se
Så om du kokar sylt eller marmelad på apelsin eller hjortron så försvinner så gott som alla C-vitaminer.
Fast man kan ju tillsätta extra askorbinsyra efter att det kokat färdigt. Det är ren C-vitamin. Men då kunde man lika gärna tagit ett C-vitaminpiller.
Om du äter dem råa/färska så går det åt ungefär lika mycket för att täcka dagsbehovet.
Man plockar inte hjortron för att de är näringsrika, utan för att de är goda.
-
Här har du en länk till Livsmedelsverket.
http://www7.slv.se/Naringssok/ (http://www7.slv.se/Naringssok/)
Här kan du ta fram totalt näringsinnehåll på det mesta.
Bara skriv in livsmedlet i sökrutan.
-
Här har du en länk till Livsmedelsverket.
[url]http://www7.slv.se/Naringssok/[/url] ([url]http://www7.slv.se/Naringssok/[/url])
Här kan du ta fram totalt näringsinnehåll på det mesta.
Bara skriv in livsmedlet i sökrutan.
Oki tack.
-
har för mej att hjortron va jätte nyttiga ::) där ser man
-
har för mej att hjortron va jätte nyttiga ::) där ser man
Mi to
-
Jämför du med andra bär som du kan hitta ute i skogen, så är hjortron extra nyttiga!
http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=bjornbar-blabar-hallon-hjortron-lingon (http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=bjornbar-blabar-hallon-hjortron-lingon)
Men kokar du hjortronen så försvinner det nyttigaste.
-
Jämför du med andra bär som du kan hitta ute i skogen, så är hjortron extra nyttiga!
[url]http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=bjornbar-blabar-hallon-hjortron-lingon[/url] ([url]http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=bjornbar-blabar-hallon-hjortron-lingon[/url])
Men kokar du hjortronen så försvinner det nyttigaste.
Gäller inte det apelsiner med då?
-
Jo. Men jag kokar sällan apelsiner innan jag äter dem.
Färska hjortron innehåller mer C-vitamin än samma vikt färsk apelsin.
Men äter jag hjortron är det ofta som hjortronsylt. Då är det inga C-vitamin kvar alls. Men det är himla gott för det.